t 11 Beoordeling 4 UIT Senza parole KOKEN MET PUCK Puck Kerkhoven Ko Sliggers had er geen woorden voor, dat zijn kookboek 'Koken tussen vulkanen' werd uitgeroe pen tot Kookboek van het Jaar. En omdat deze kok, ontwerper, on derzoeker en fotograaf het hele jaar op een klein Zuid Italiaans vulkanisch eilandje woont, was hij bij de prijsuitreiking in het Amsterdamse Hotel De Goudfa zant dus 'senza parole'. Ko Sliggers is een kok die over de pannen heen kijkt Hij vertelt over koken als over een mooie film, zo meldt de grauwkarton- nen achterflap van zijn dwarse boek. Hij beperkt zich niet tot heerlijke recepten (240) uit zijn geliefde streek tussen de Italiaan se vulkanen, maar schetst boven dien de politieke en vooral culi naire geschiedenis. Het staat bol van de culinaire weetjes en ach tergrondinformatie over ingre diënten en streekgerechten. Uit het juryrapport: 'Wie de moei te neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen.... De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pak ken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft, kan wel boodschap pen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek!' Wij gaan de mensen vertellen dat een kookboek een mooi cadeau is. Dat moet zo ongeveer de ge dachte zijn geweest van de orga nisatie achter de Kookboeken 10-daagse. Maar wat te kiezen uit de stroom aan kookboeken die elk jaar op de markt komt? Tegen de tijd dat Sint weer voet aan wal zet, buigt een deskundige jury zich over de vraag welke in aan merking komen voor het predi- caat van Kookboek van het Jaar. Het publiek mag ook meestem men en een favoriet aanwijzen. Het liep al lekker met de internet- stemming, maar toen een aantal genomineerde kookboekauteurs aanschoof aan de tafel van De We reld Draait Door, ontplofte de si te zo ongeveer. De Gouden Garde Publieksprijs ging naar het weelderige Melk en Dadels van Nadia Zerouali en haar dreamteam van Rose Sto ries; honderd geheime recepten van Marokkaanse moeders en de geurige verhalen die erachter schuil gaan. Jury's houden kennelijk van 'open ruggetjes' want vorig jaar won Polpo, van Russell Norman, in de categorie Vertaalde kook boeken; over de Venetiaanse keu ken, ook met een boekrug waar bij je tegen het bindwerk aan kijkt Net als de overall winnaar Koken tussen Vulkanen van dit jaar. Absoluut spannend in de kast, niet echt praktisch in de keu ken. Daarmee komen we bij de trend 'kookboek als kijk- en lees boek', of liever gezegd het kook boek als accessoire. Ruig vormge geven boeken met een kaft van karton onderstrepen een ambach telijke, stoere kookstijl. Zolang de recepten maar kloppen en de ge rechten lekker zijn. Want daar draait het uiteindelijk om. Het beste Goede doelen kook boek, Streetfood Kosovo, schreef Mirjam Letsch, die het ook in ei gen beheer uitgeeft. Zij won al eerder met India. De Elle Eten Award voor beste fotograaf en/of vormgever was voor Over rook, van Meneer Wateetons; (ook) met grauw kartonnen omslag en in hout gebrande typografie. Lek ker masculien boek over een mas- We dineren deze avond bij de Graaf van Buren. Wie nu denkt dat we in Villa Eikenhorst te Was senaar aanschuiven voor een koninklijk maal, wedt op het verkeerde paard. Onze honger wordt gestild in een Kortgeense herberg, al kan die wel op een grafe lijke historie bogen. De porties zijn ook royal. Frank Balkenende Floris van Egmont Graaf van Buren gold in de 16e eeuw als een trouwe klant. Hij was graaf van Buren en Leerdam en heer van een hele trits dorpen, waaronder Kortgene. Dankzij de aanloop van deze Floris verkreeg de Kortgeense uitspanning in 1640 haar edele naam, als ook een kroonvergunning. Sinds de 17e eeuw is er een hoop veranderd. Toen ik als tiener het bruisende uitgaansleven van Kortgene indook - aan de foto kunt u zien dat dit lichtjaren ge leden is - was van oranje franje weinig te bespeuren. De Graaf van Buren bestond uit een sim pel drinklokaal met een snack bar in het gedeelte dat tegen woordig als restaurant fungeert. Op basis van het aantal genutti- ge frikadellen zou ik vandaag met terugwerkende kracht kwantumkorting verdienen. Tegenwoordig zwaaien Bob Bo- gaards en Nicoliene Schuitema ker de pollepel over het etablisse ment aan de Kaaioprit. In 2010 rehabiliteerden ze het restaurant van de Graaf. Daarvoor was het een tijdje louter café geweest. Geheel in de slowfood-traditie koken ze met groenten en aard appelen die op het eiland wor den geteeld. Dat alleen al wekt onze sympathie op. Na een verkwikkende wande ling langs de fraaie Noord-Beve- landse inlagen streken we er on langs op een warme oktoberdag neer voor een glaasje Sauvignon Blanc en wat fingerföod. Het ter ras van de Graaf van Buren is in trek bij dorpelingen, fietsers en toeristen van camping De Paar dekreek en jachthaven Delta Ma rina. Je drinkt er niet alleen kof fie of een glas wijn, een hele film trekt er aan je voorbij. Van lokale petjes die met hun sport-Golfjes de haakse bocht om gieren, tot een bende brallen de Belgen op het terras van de snackbar aan de overzijde. In Kortgene is altijd wat te zien. Vandaag onderzoeken we of het binnen ook zo vivace is. We val len met de neus naast de boter. De eigenaren vieren vakantie op Bali. Een bevriende kok, die low profile wil blijven, neemt deze week waar. Aardig van hem. De Portugese keuken is zijn forte, dus u raadt het al: het is Portuge se week in de Graaf van Buren. Dat wordt geen Pietermanfilet met sjalotjes en kappertjes, noch de vermaarde Noord-Bevelandse lamsboutfilet met een roomsaus van bospaddestoelen. We beslui ten te blijven. De Portugese keu ken staat bekend om zijn preten tieloze eenpansgerechten, die vaak in de cataplana worden be reid. Een cataplana is een kope ren stoofpan die met zijn twee schalen wel wat weg heeft van een platte oester. Het restaurant is dicht. Het me nu wordt geserveerd in het café, waarin brocante om aandacht strijdt met meubilair dat het midden houdt tussen doe-het-zelf met steigerhout en uitverkoop bij de Ikea. Het is een gezellig allegaartje. Mien Huyps, die er al zes jaar werkt, brengt donker en wit-, brood alsmede roomboter. Lek ker bij de rode Douro-wijn, die er alleszins mee door kan. De geïmproviseerde kaart is be perkt. Twee voorgerechten: in knoflook en olijfolie gesmoorde mosseltjes en pittige worstjes uit de oven met kool en komijn. Mijn tafelgenote gaat voor de mosselen, ik voor de worst. De schelpdieren arriveren in een groot diep bord. De garing is per fect, alleen drijft onderin een veld koriander. Dit kruid, dat veel in Portugal en Noord-Afrika wordt gebruikt, is een polarise rende smaakmaker. Kenners zeg gen dat het van je genen afhangt of je een fanatieke fan danwel een hartstochtelijk hater van ko riander bent. In het laatste geval rep je van een bouillon met zeep- smaak. De kok treft geen blaam, wij zijn gewoon van het laatste geval. De worstjes daarentegen zijn heerlijk gekruid en lekker sappig. De komijn - goed voor mensen met bloedarmoede want het kruid bevat veel ijzer - geeft de groene kool pep. Als hoofdgerecht serveert de in terim-chefkok vlees of vis uit de cataplana. De tweede optie is een klassieker: gebakken bacal- hau ofwel stokvis. Dat is gezou ten en gedroogde kabeljauw, koolvis of schelvis die moet wor den geweld in water. Als de dam pende schalen op tafel worden gezet, blijkt er ergens ruis op de lijn te zijn geweest. Geen vis, maar vlees uit de cataplana. Mien Huyps wil het bord weer meenemen, maar we laten het zo. Als goedmakertje schenkt ze twee glazen wijn in. „Alsjeblieft, van het huis!" De stoofschotel zit goed in el kaar. Het varkensvlees is mals, de saus pittig, maar niet te. De sterke rooksmaak van de stukjes worst is mijn tafelgezellin net iets te veel. Aan mijn kant staat een bord vol stokvis met ei, wor telsoorten en peterselie. De goed gegaarde stokvis van de Graaf is smeuig, maar nog steeds bloed- drukverhogend zout, ondanks - zo verzekert de chef - drie dagen om en om wellen. Later gaat er thuis een fles bronwater door. Na twee royale porties kan mijn overbuurvrouw geen boe of bah meer zeggen. Ik test toch het toetje: een stuk vijgentaart met aardbeien en kaneelparfait. Het machtige, donkerbruine gebak vereist enig zaagwerk, maar is een feest op de tong, mede dank zij het zuurtje van de verse aard beien. De lekkere kaneelparfait is iets te hard en vermoedelijk te laat uit de vriezer gehaald. Bastante razoavel em, een alles zins redelijk menu, waarvoor we een schappelijke 55,80 euro aftik ken. Omdat een interim-menu geen echte maatstaf is, krijgt de Graaf van Buren zeker nog een keer bezoek. Aposta! De Graaf is plots een Portugees In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegen heden. Prijs-kwaliteit* Het Portugese interimmenu is alles zins redelijk en vriendelijk geprijsd. Bediening: De ontvangst is hartelijk. Als er een misverstand over de bestelling ont staat, krijgen we twee glazen wijn van het huis. Dat is goed gastheerschap. Entourage: Het café is een gezellig allegaartje. Het terras is een hotspot in Kortgene. Conclusie: Het is lastig om de Graaf op grond van het culinaire uitstapje naar Portu gal te beoordelen. We komen terug. Stoverij uit de cataplana, de Portugese variant op de wok

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2014 | | pagina 44