land 17 'Ga jij maar gewoon eten', zei hij Alle remmen gaan los door bier en wijn tijdens het kerstdiner 'Mensen die dit niet gewend zijn, moeten opeens met elkaar samenwerken om een kerstdiner voor te bereiden' Reisje via website vaak duurder dan gedacht BOEK ONLINE of bel 0900-9697 vrijdag 21 december 2012 Bert van Leeuwen, presentator Het Familiediner De familie Martens aan tafel met verse, gezonde en vooral rauwe voeding. door Peter Winterman NIJMEGEN - De vrees dat drankmis bruik tijdens de feestdagen tot ex cessen leidt is dit jaar groter dan ooit. Politie en hulpinstanties be reiden zich voor op meer inciden ten, vooral in huiselijke kring. „We drinken steeds meer thuis en minder in de horeca", verklaart Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcohol- beleid (STAP). „Thuis en bij fami lie of vrienden blijken we vaker onze grenzen op te zoeken." Nu kerst en oud en nieuw voor de deur staan, worden massaal dozen wijn, kratjes bier en flessen cham pagne ingeslagen. Detailhandel Ne derland verwacht dat winkeliers rond de kerstdagen een recordom zet van ruim 790 miljoen euro draaien. „Supermarkten stunten nu met de prijzen voor bier en wijn", stelt Van Dalen. „Dat is zorg wekkend, omdat bewezen is dat een lagere prijs voor alcohol leidt tot meer consumptie." De politie houdt rond de feestda gen extra alcoholcontroles. „Die be ginnen deze week al, om te contro leren rond de vele kerstborrels die bedrijven nu organiseren", meldt Ernst Koelman van Team Verkeer van het Openbaar Ministerie. De kans is groot dat automobilis ten tijdens zo'n controle op een Bob-promotieteam stuiten. De be kende campagne van Veilig Ver keer Nederland wordt deze winter ingezet om bestuurders aan te spo ren ook bij bezoek aan familie en vrienden geen alcohol te drinken. Uit recent onderzoek van het mi nisterie van Infra Milieu blijkt dat het aandeel alcoholovertredin gen na familie- of vriendenbezoek de laatste jaren fors is toegeno men. Het aandeel overtreders na bezoek aan een horecagelegeheid neemt juist af. „De Bob-campagne heeft dus suc ces, maar we moeten nu de focus verleggen", zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. Door drank in het verkeer vielen vorig jaar 130 doden. Honderden Bob-vrijwilligers de len tijdens de extra controles fol ders uit. Ook bezoeken ze kerst markten om de Bob-campagne on der de aandacht te brengen. „We zijn het hele jaar bezig met deze campagne", zegt Stomphorst „Juist in deze periode zijn we actie ver, nu veel mensen vrij zijn en meer alcohol drinken." Dat het flink uit de hand kan lo pen, bevestigt Nathalie Dekker van de Alcohol Infolijn, de hulp dienst van het Trimbos-instituut. Na de feestdagen zijn er fors meer vragen van mensen met een alco holprobleem. In januari is er een piek in het aantal hulpvragen. Normaliter nemen zo'n 150 men sen per maand contact op met de Alcohol Infolijn, in januari zijn dat er tientallen meer. „Kerst en oud en nieuw zijn de momenten dat even alle remmen los gaan, wat soms leidt tot hele vervelende si tuaties", licht Dekker toe. „Men sen worden dan geconfronteerd met het drankprobleem van een fa milielid of vriend. Vaak bellen mensen ons dan ook namens een ander. Het blijkt een hele stap te zijn om het gesprek aan te gaan en zelfhulp te zoeken." Terwijl raw food steeds om- stredener wordt, stappen Betty Martens en haar gezin er juist op over. „De discus sie daagt mij uit het tegen deel te bewijzen." door Sjoukje Rietbroek De moeder van de 15-jari- ge Tom Watkins uit Amsterdam is niet de enige die overtuigd is van de waarde van rauwe voeding. Betty Martens uit Roosendaal en haar gezin staan op het punt om volledig over te stappen op een rauw dieet. „Tom Watkins te klein door rauw eten? Wat een onzin!", zegt ze stellig. „Wie zegt dat die groeiachterstand door zijn voe ding komt? Kan dat kind niet ge woon klein zijn? Ik ben ook maar 1.60 meter." Sinds vier jaar staat er bij het gezin alleen nog natuurvoeding op tafel. Verse producten, regionaal, biolo gisch, seizoensgebonden en onbe werkt. Vlees of vis eten ze nauwe lijks. Binnenkort gaat het gezin nog een stap verder: na de feestda gen wordt er niets meer gekookt of gebakken, maar eet de familie al leen nog rauw voedsel. Betty Mar tens: „Ik mis nog iets, heb het ge voel dat ik nog meer uit mijn voe ding kan halen. In ongekookte pro ducten zitten enzymen, het is le vend voedsel. En wat is er nou be ter dan iets eten wat nog leeft?" Dat zoveel mensen een negatieve mening hebben over rauwe voe ding, maakt haar alleen maar vast beradener: „De discussie daagt mij uit het tegendeel te bewijzen. Rauw eten leidt niet tot tekorten. Als je je er goed in verdiept, kun je heel goed de balans houden." Ze vervolgt: „Vroeger aten mijn man en ik ook 'normaal', hoor. Iedere avond een stukje vlees, diepvries- producten en een frietje uit de fri tuur. Melk voor mijn zoontje warmde ik op in de magnetron." Het was juist haar zoontje Pip waardoor Betty Martens anders te gen voeding aan ging kijken. Toen vier jaar geleden dochter Sky werd geboren, begon ze zich intensief te verdiepen in voeding. „E-num- mers, hormonen, er zit zoveel gif in eten. Dat wilde ik mijn kinde ren niet geven." Hoe meer ze over voeding leerde, hoe minder er uit de supermarkt kwam. Echtgenoot Ro Martens volgde. „Dat was voor hem als timmerman niet altijd even makkelijk. Dan kwam hij de bouwkeet in met een boterham metje met een zelfgemaakte spread, in plaats van vlees. En een frietje halen op vrijdag, daar deed hij niet meer aan mee. In het be gin pestten collega's hem daar wel mee." Niet alleen collega's van haar echt genoot hebben wat aan te merken op het voedingspatroon van Betty Martens en haar gezin. „Iedereen heeft er wel een mening over. Ik word bestempeld als 'die moeilij ke'. Bijvoorbeeld toen ik laatst op school liet weten dat ik mijn kinde ren zelf fruit mee wilde geven; schoolfruit is niet biologisch. Mijn kinderen vinden ze zielig." Pip-en Sky hebben volgens haar geen moeite met de beperkingen die het eten van natuurvoeding met zich meebrengt. „Ik geef ze zelf de keuze. Laatst kreeg Pip een zuurstokje tijdens een schooluitje. Hij mocht kiezen: de zuurstok, of straks thuis iets lekkers uit eigen keuken. En kijk! Daar in de kerst boom hangt nu de zuurstok." Echte dilemma's steken pas de kop op bij medische aangelegenheden. Eén keer moest Pip een paar da gen in het ziekenhuis blijven. Bet ty Martens bracht iedere dag eten. „Over zijn medicatie ben ik niet in discussie gegaan, dat heeft geen zin." Niet dat ze tegen reguliere zorg is. „Helemaal niet! Het belang rijkste is dat mijn kind ermee ge holpen is. Maar zelf proberen we een balans te vinden tussen regu liere en alternatieve geneeskunde en ik vraag me af of hij toen alle medicatie die hij kreeg wel écht nodig had." Bij de huisarts leidt dat soms tot discussie. „'Ga jij maar gewoon eten', was het ad vies. Maar wat weet die arts nou? Voeding komt nauwelijks aan bod bij artsenopleidingen. Ik zit al ruim vier jaar dagelijks met mijn neus in de boeken." Soms voelt ze zich een zeikerd en dat maakt haar verdrietig. „We zijn soms zo bekrompen in Neder land. Het gaat om de manier waar op ik in het leven sta. Ik vraag toch ook niet aan een moeder: 'Ga jij echt iedere week naar de McDo nald's?'" Over een half jaar emi greert het hele gezin naar Austra lië. „Natuurvoeding en raw food zijn heel normaal daar. We gaan wonen en werken in een commu ne waar al het eten zelf geprodu ceerd wordt. Een paradijs!" 'Tom Watkins niet thuis voor Jeugdzorg' AMSTERDAM - Bureau Jeugdzorg Amsterdam heeft gisterochtend aan de deur gestaan bij Tom Wat kins, de 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet. Dat hebben zijn advocaat Ronald Pot en zijn moe der Francis Kenter laten weten. „Tom was echter niet thuis, hij zit op een onbekende locatie." Vol gens de advocaat is er contact ge weest tussen Jeugdzorg en Kenter. „Het ïs beider intentie om eruit te komen zodat uithuisplaatsing niet nodig is." Jeugdzorg liet weten geen mededelingen te doen over Tom, op verzoek van de jongen. Uithuisplaatsing is het uiterste mid del dat Jeugdzorg kan toepassen, al leen als er sprake is van een acuut onveilige situatie. DEN HAAG - Mensen die een reis boeken via internet, kunnen nog steeds voor een onaangename ver rassing komen te staan als ze de eindprijs zien. Reisaanbieders op het net geven de prijzen niet hele maal duidelijk en correct weer; ze nemen een loopje met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen, meldt de Consumentenbond. De bond bekeek zestig websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bungalowpar ken en busreizen. In ruim de helft van de gevallen ging er iets niet goed met de reserveringskosten; die waren of niet verwerkt in de beginprijs of er werd niet vermeld dat reserveringskosten van toepas sing waren. Op zestien websites staan annuleringsverzekeringen bij voorbaat aangevinkt, bij acht sites de reisverzekeringen. Zie www.kras.nl/egypterondreizen 15 cpm Prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld. Prijzen zijn exclusief reserveringskosten en Calamiteitenfonds. 8-/15-daagse vliegreis/cruise Egypte LUXE NIJLCRUISE Vertrek: van 3 januari t/'m 31 oktober boek vandaag nog deze luxueuze en supervoordelige cruise per 5-sterren MS Kahila, inclusief alle maaltijden. Ook all inclusive mogelijk! wilt u alle highlights langs de Nijl zien? Boek dan vooraf, zéér voordelig het optionele excursiepakket incl. entreegelden, transfers, Nederlandssprekende reisleiding en bezoek o.a. de Vallei der Koningen, de Tempel van Hatsjepsoet, de enorme Kolossen van Memnon, de Horus Tempel, de Highdam, de onvoltooide Obelisk, de Tempel van Philae en de fameuze tempels van Kom Ombo, Luxor en Kamak. ook i.c.m. Cairo en/of Hurghada mogelijk! UW 5-STERREN SCHIP stijlvol riviercruiseschip, volledig gerenoveerd in 2011 ruime, sfeervolle buitenhutten met LCD-tv, panorama-raam, minibar, kluisje, badkamer met bad/douche en toilet zonnedek met zwembad, jacuzzi, zitjes en ligbedden v' o.a. lounge, restaurant en bar met dansgelegenheid INCLUSIEF: vlucht Amsterdam-Luxor v.v. met ArkeFly, lucht havenbelastingen en brandstofheffing, Nederlandssprekende reisleiding, transfers, cruise met verblijf in een 2-persoonshut op het 5-sterren schip inclusief ontbijt, lunch en diner. waarom zou je meer betalen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 7