land 17
'Ga jij maar gewoon eten', zei hij
Alle remmen gaan los
door bier en wijn
tijdens het kerstdiner
'Mensen die dit niet gewend zijn, moeten
opeens met elkaar samenwerken om een
kerstdiner voor te bereiden'
Reisje via website
vaak duurder
dan gedacht
BOEK ONLINE of bel 0900-9697
vrijdag 21 december 2012
Bert van Leeuwen, presentator Het Familiediner
De familie Martens aan tafel met verse, gezonde en vooral rauwe voeding.
door Peter Winterman
NIJMEGEN - De vrees dat drankmis
bruik tijdens de feestdagen tot ex
cessen leidt is dit jaar groter dan
ooit. Politie en hulpinstanties be
reiden zich voor op meer inciden
ten, vooral in huiselijke kring.
„We drinken steeds meer thuis en
minder in de horeca", verklaart
Wim van Dalen, directeur van het
Nederlands Instituut voor Alcohol-
beleid (STAP). „Thuis en bij fami
lie of vrienden blijken we vaker
onze grenzen op te zoeken."
Nu kerst en oud en nieuw voor de
deur staan, worden massaal dozen
wijn, kratjes bier en flessen cham
pagne ingeslagen. Detailhandel Ne
derland verwacht dat winkeliers
rond de kerstdagen een recordom
zet van ruim 790 miljoen euro
draaien. „Supermarkten stunten
nu met de prijzen voor bier en
wijn", stelt Van Dalen. „Dat is zorg
wekkend, omdat bewezen is dat
een lagere prijs voor alcohol leidt
tot meer consumptie."
De politie houdt rond de feestda
gen extra alcoholcontroles. „Die be
ginnen deze week al, om te contro
leren rond de vele kerstborrels die
bedrijven nu organiseren", meldt
Ernst Koelman van Team Verkeer
van het Openbaar Ministerie.
De kans is groot dat automobilis
ten tijdens zo'n controle op een
Bob-promotieteam stuiten. De be
kende campagne van Veilig Ver
keer Nederland wordt deze winter
ingezet om bestuurders aan te spo
ren ook bij bezoek aan familie en
vrienden geen alcohol te drinken.
Uit recent onderzoek van het mi
nisterie van Infra Milieu blijkt
dat het aandeel alcoholovertredin
gen na familie- of vriendenbezoek
de laatste jaren fors is toegeno
men. Het aandeel overtreders na
bezoek aan een horecagelegeheid
neemt juist af.
„De Bob-campagne heeft dus suc
ces, maar we moeten nu de focus
verleggen", zegt Rob Stomphorst
van Veilig Verkeer Nederland.
Door drank in het verkeer vielen
vorig jaar 130 doden.
Honderden Bob-vrijwilligers de
len tijdens de extra controles fol
ders uit. Ook bezoeken ze kerst
markten om de Bob-campagne on
der de aandacht te brengen. „We
zijn het hele jaar bezig met deze
campagne", zegt Stomphorst
„Juist in deze periode zijn we actie
ver, nu veel mensen vrij zijn en
meer alcohol drinken."
Dat het flink uit de hand kan lo
pen, bevestigt Nathalie Dekker
van de Alcohol Infolijn, de hulp
dienst van het Trimbos-instituut.
Na de feestdagen zijn er fors meer
vragen van mensen met een alco
holprobleem. In januari is er een
piek in het aantal hulpvragen.
Normaliter nemen zo'n 150 men
sen per maand contact op met de
Alcohol Infolijn, in januari zijn dat
er tientallen meer. „Kerst en oud
en nieuw zijn de momenten dat
even alle remmen los gaan, wat
soms leidt tot hele vervelende si
tuaties", licht Dekker toe. „Men
sen worden dan geconfronteerd
met het drankprobleem van een fa
milielid of vriend. Vaak bellen
mensen ons dan ook namens een
ander. Het blijkt een hele stap te
zijn om het gesprek aan te gaan en
zelfhulp te zoeken."
Terwijl raw food steeds om-
stredener wordt, stappen
Betty Martens en haar gezin
er juist op over. „De discus
sie daagt mij uit het tegen
deel te bewijzen."
door Sjoukje Rietbroek
De moeder van de 15-jari-
ge Tom Watkins uit
Amsterdam is niet de
enige die overtuigd is
van de waarde van rauwe voeding.
Betty Martens uit Roosendaal en
haar gezin staan op het punt om
volledig over te stappen op een
rauw dieet. „Tom Watkins te klein
door rauw eten? Wat een onzin!",
zegt ze stellig. „Wie zegt dat die
groeiachterstand door zijn voe
ding komt? Kan dat kind niet ge
woon klein zijn? Ik ben ook maar
1.60 meter."
Sinds vier jaar staat er bij het gezin
alleen nog natuurvoeding op tafel.
Verse producten, regionaal, biolo
gisch, seizoensgebonden en onbe
werkt. Vlees of vis eten ze nauwe
lijks. Binnenkort gaat het gezin
nog een stap verder: na de feestda
gen wordt er niets meer gekookt
of gebakken, maar eet de familie al
leen nog rauw voedsel. Betty Mar
tens: „Ik mis nog iets, heb het ge
voel dat ik nog meer uit mijn voe
ding kan halen. In ongekookte pro
ducten zitten enzymen, het is le
vend voedsel. En wat is er nou be
ter dan iets eten wat nog leeft?"
Dat zoveel mensen een negatieve
mening hebben over rauwe voe
ding, maakt haar alleen maar vast
beradener: „De discussie daagt mij
uit het tegendeel te bewijzen.
Rauw eten leidt niet tot tekorten.
Als je je er goed in verdiept, kun je
heel goed de balans houden." Ze
vervolgt: „Vroeger aten mijn man
en ik ook 'normaal', hoor. Iedere
avond een stukje vlees, diepvries-
producten en een frietje uit de fri
tuur. Melk voor mijn zoontje
warmde ik op in de magnetron."
Het was juist haar zoontje Pip
waardoor Betty Martens anders te
gen voeding aan ging kijken. Toen
vier jaar geleden dochter Sky werd
geboren, begon ze zich intensief te
verdiepen in voeding. „E-num-
mers, hormonen, er zit zoveel gif
in eten. Dat wilde ik mijn kinde
ren niet geven." Hoe meer ze over
voeding leerde, hoe minder er uit
de supermarkt kwam. Echtgenoot
Ro Martens volgde. „Dat was voor
hem als timmerman niet altijd
even makkelijk. Dan kwam hij de
bouwkeet in met een boterham
metje met een zelfgemaakte
spread, in plaats van vlees. En een
frietje halen op vrijdag, daar deed
hij niet meer aan mee. In het be
gin pestten collega's hem daar wel
mee."
Niet alleen collega's van haar echt
genoot hebben wat aan te merken
op het voedingspatroon van Betty
Martens en haar gezin. „Iedereen
heeft er wel een mening over. Ik
word bestempeld als 'die moeilij
ke'. Bijvoorbeeld toen ik laatst op
school liet weten dat ik mijn kinde
ren zelf fruit mee wilde geven;
schoolfruit is niet biologisch. Mijn
kinderen vinden ze zielig."
Pip-en Sky hebben volgens haar
geen moeite met de beperkingen
die het eten van natuurvoeding
met zich meebrengt. „Ik geef ze
zelf de keuze. Laatst kreeg Pip een
zuurstokje tijdens een schooluitje.
Hij mocht kiezen: de zuurstok, of
straks thuis iets lekkers uit eigen
keuken. En kijk! Daar in de kerst
boom hangt nu de zuurstok."
Echte dilemma's steken pas de kop
op bij medische aangelegenheden.
Eén keer moest Pip een paar da
gen in het ziekenhuis blijven. Bet
ty Martens bracht iedere dag eten.
„Over zijn medicatie ben ik niet in
discussie gegaan, dat heeft geen
zin." Niet dat ze tegen reguliere
zorg is. „Helemaal niet! Het belang
rijkste is dat mijn kind ermee ge
holpen is. Maar zelf proberen we
een balans te vinden tussen regu
liere en alternatieve geneeskunde
en ik vraag me af of hij toen alle
medicatie die hij kreeg wel écht
nodig had." Bij de huisarts leidt
dat soms tot discussie. „'Ga jij
maar gewoon eten', was het ad
vies. Maar wat weet die arts nou?
Voeding komt nauwelijks aan bod
bij artsenopleidingen. Ik zit al
ruim vier jaar dagelijks met mijn
neus in de boeken."
Soms voelt ze zich een zeikerd en
dat maakt haar verdrietig. „We
zijn soms zo bekrompen in Neder
land. Het gaat om de manier waar
op ik in het leven sta. Ik vraag
toch ook niet aan een moeder: 'Ga
jij echt iedere week naar de McDo
nald's?'" Over een half jaar emi
greert het hele gezin naar Austra
lië. „Natuurvoeding en raw food
zijn heel normaal daar. We gaan
wonen en werken in een commu
ne waar al het eten zelf geprodu
ceerd wordt. Een paradijs!"
'Tom Watkins niet
thuis voor Jeugdzorg'
AMSTERDAM - Bureau Jeugdzorg
Amsterdam heeft gisterochtend
aan de deur gestaan bij Tom Wat
kins, de 15-jarige jongen die alleen
rauw voedsel eet. Dat hebben zijn
advocaat Ronald Pot en zijn moe
der Francis Kenter laten weten.
„Tom was echter niet thuis, hij zit
op een onbekende locatie." Vol
gens de advocaat is er contact ge
weest tussen Jeugdzorg en Kenter.
„Het ïs beider intentie om eruit te
komen zodat uithuisplaatsing niet
nodig is." Jeugdzorg liet weten
geen mededelingen te doen over
Tom, op verzoek van de jongen.
Uithuisplaatsing is het uiterste mid
del dat Jeugdzorg kan toepassen, al
leen als er sprake is van een acuut
onveilige situatie.
DEN HAAG - Mensen die een reis
boeken via internet, kunnen nog
steeds voor een onaangename ver
rassing komen te staan als ze de
eindprijs zien. Reisaanbieders op
het net geven de prijzen niet hele
maal duidelijk en correct weer; ze
nemen een loopje met de regels
voor eerlijke en duidelijke prijzen,
meldt de Consumentenbond.
De bond bekeek zestig websites
van luchtvaartmaatschappijen,
vliegticketverkopers, aanbieders
van pakketreizen, bungalowpar
ken en busreizen. In ruim de helft
van de gevallen ging er iets niet
goed met de reserveringskosten;
die waren of niet verwerkt in de
beginprijs of er werd niet vermeld
dat reserveringskosten van toepas
sing waren. Op zestien websites
staan annuleringsverzekeringen bij
voorbaat aangevinkt, bij acht sites
de reisverzekeringen.
Zie www.kras.nl/egypterondreizen
15 cpm
Prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld. Prijzen zijn exclusief reserveringskosten en Calamiteitenfonds.
8-/15-daagse vliegreis/cruise Egypte
LUXE NIJLCRUISE
Vertrek: van 3 januari t/'m 31 oktober
boek vandaag nog deze luxueuze en supervoordelige
cruise per 5-sterren MS Kahila, inclusief alle maaltijden.
Ook all inclusive mogelijk!
wilt u alle highlights langs de Nijl zien? Boek dan vooraf, zéér
voordelig het optionele excursiepakket incl. entreegelden,
transfers, Nederlandssprekende reisleiding en bezoek
o.a. de Vallei der Koningen, de Tempel van Hatsjepsoet,
de enorme Kolossen van Memnon, de Horus Tempel, de
Highdam, de onvoltooide Obelisk, de Tempel van Philae
en de fameuze tempels van Kom Ombo, Luxor en Kamak.
ook i.c.m. Cairo en/of Hurghada mogelijk!
UW 5-STERREN SCHIP
stijlvol riviercruiseschip, volledig gerenoveerd in 2011
ruime, sfeervolle buitenhutten met LCD-tv, panorama-raam,
minibar, kluisje, badkamer met bad/douche en toilet
zonnedek met zwembad, jacuzzi, zitjes en ligbedden
v' o.a. lounge, restaurant en bar met dansgelegenheid
INCLUSIEF: vlucht Amsterdam-Luxor v.v. met ArkeFly, lucht
havenbelastingen en brandstofheffing, Nederlandssprekende
reisleiding, transfers, cruise met verblijf in een 2-persoonshut
op het 5-sterren schip inclusief ontbijt, lunch en diner.
waarom zou je meer betalen