uit 13
Kweekvis, kweenie
www.pzc.nl/uit
donderdag 23 augustus 2012
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.
Puck Kerkhoven
Koffie:
Verse jus d'orange:
Uitsmijter:
Tosti ham/kaas:
€2,00
€2,50
€5,50
€3,50
Glas kraanwater: geen probleem en gratis
Sandee is dan ook officieel 'Fietsca-
fé'; je kunt er routekaarten kopen,
een band plakken of de elektrische
fiets opladen.
Van 8 tot 12 serveert Sandee een
'eenvoudig ontbijt' (croissant, hard
broodje, roomboter, boerenham,
kaas, koffie of thee) voor 6 euro.
Voor vier euro meer krijg je ook
een gekookt eitje, verse jus, melk,
en zoet beleg waaronder huisge-
maakte jam. Maar wij komen voor
de lunch. Even komen we in de
verleiding om een huisgemaakt
soepje te nemen (tomaat of vis),
maar het wordt een tosti met kof
fie voor de één en een uitsmijter
met verse jus voor de ander. De
jus is versgeperst, de uitsmijter vol
gens mijn tafelgenoot uitstekend.
Mijn tosti is precies goed, met lek
ker veel goede, draderige kaas en
smakelijke ham. De koffie is net
als het appelsap op de kaart van
biologische oorsprong (Caféma Or-
ganico, CO2 neutraal gebrand en
milieuvrendelijk verpakt) en lek
ker pittig. Jammer dat we nog moe
ten werken, want Sandee schenkt
Zeeuwse streekbieren (Peelander).
Wij zitten achter een glasscherm
met uitzicht op het doorgaande
verkeer (weinig auto's, voorname
lijk fietsers en wandelaars). Grote
Prijs/kwaliteit consumpties: 8
De uitsmijter was een van de betere
die we ooit geserveerd kregen, de kof
fie van biologische oorsprong. Cha-
peau.
Uitzicht: 6
Een doorgaande weg; niet echt bijzon
der dus, maar wel landelijk gelegen en
met genoeg reuring van af- en aanlo
pend en fietsend volk.
Bediening: 7
Niks op aan te merken.
Hygiëne: 7
De heren-wc konden we zonder hulp -
even niet vinden; die zit vanwege re
gelgeving een beetje verstopt, werd
ons uitgelegd. De dames-wc is voor
zien van een commode om baby's op
te verschonen.
parasols beschermen ons tegen de
zon; de terrasverwarming die is in
gebouwd, is nu niet nodig. In de
winkel zelf staan tot onze verba
zing ook twee tafels midden tus
sen de kratten met groenten. Het
ziet er eigenlijk best leuk uit Kin
deren schijnen tegenwoordig
steeds minder groente en fruit te
eten en te kennen; hier is een uit
stekende gelegenheid om onder
het genot van een hapje en drank
je hun kennis wat bij te spijkeren!
Het boerderijterras is dit jaar op
vrijdag 30 maart geopend met gra
tis appelgebak bij de koffie, lezen
we. Elke vrijdag is er live muziek
met daarbij eenspeciale aanbie
ding, zoals onbeperkt kip, spare-
ribs, slibtong, barbecue, gamba's
of mosselen eten.
In de winter is het terras gesloten.
Dilemma: voor onze ge
zondheid is het goed
als we vaker vis eten.
Twee keer per week,
raadt het Voedingscentrum aan.
Aan mij zal het niet liggen. Ik
vind vis heerlijk. Maar de verha
len over overbevissing en leegge
plunderde zeeën werken niet be
paald stimulerend.
We hebben gelukkig het MSC-
keurmerk (Marine Stewardship
Council) voor duurzaam gevan
gen vis. En niet te vergeten de vis-
wijzer, waarop we kunnen
checken welke soorten we nog
wel kunnen eten, op welk mo
ment van het jaar. Van haring en
makreel is bijvoorbeeld nog meer
dan genoeg, maar steeds meer vis
soorten vallen in de categorie 'be-
Gekweekte tilapia blijkt
toch met dierlijk eiwit
te worden bijgevoerd
dreigd, dus niet eten'. Diverse
soorten tonijn en wilde zalm kun
je met goed fatsoen al niet meer
op tafel zetten.
Dan lijkt kweekvis dé oplossing.
Maar ook daaraan kleven nadelen.
Het is een vorm van intensieve
veeteelt, maar dan in het water.
Met alle nadelen als overbemes
ting en preventief antibiotica-
gebruik van dien. Bovendien be
staat hun voer voor een belang
rijk deel uit... vismeel. Dat bete
kent dat er nog steeds op zee ge
vist moet worden. Ook onder
maatse visjes, krill en plankton ko
men als visvoer in aanmerking.
Gevolg: kleine visjes hebben geen
kans te groeien, grotere vissen
hebben minder voedsel te eten.
Daarom was ik tot voor kort fan
van tilapia. Niet dat dit nu zo'n ge
weldig smakelijke vis is. Er zit in
feite weinig smaak aan, hoewel
het vlees lekker stevig is. Nee, het
grote voordeel is dat hij er een ve
getarisch dieet op nahoudt Hij
kan leven op uitsluitend plantaar
dige eiwitten. In het wild dan: in
de Nijl en de grote meren van
Centraal Afrika. Maar in de kweek
vijvers blijkt hij toch te worden
bijgevoerd met dierlijk eiwit In
verhouding 80 procent plantaar
dig, 20 procent dierlijk. Dat is nog
gunstig ten opzichte van andere
kweekvissoorten, maar mijn on
voorwaardelijke liefde voor deze
vis is wel bekoeld.
Verreweg de meeste kweekvis en
-garnalen worden diepgevroren
aangevoerd vanuit Vietnam, Tai
wan, Maleisië en Indonesië. Sinds
deze week is in Nederland kweek
vis verkrijgbaar onder het ASC-la-
bel (Aqua Stewardship Council).
Dit wereldwijde, onafhankelijke
keurmerk voor kweekvis is een
initiatief van het Wereld Natuur
Fonds en het IHD (Initiatief Duur
zame Handel). Het garandeert dat
de vis is gekweekt met zorg voor
natuur en sociale omgeving. De
verwachting is dat de visproduc-
tie afkomstig uit kweek rond 2018
de wilde vangst zal overtreffen.
Het is een van de snelstgroeiende
voedselproductiesectoren ter we
reld, zo meldt het begeleidende
persbericht.
De eerste kweekvis die aan alle
ASC-voorwaarden voldoet, is de
tilapia van kweker Regal Springs
uit Indonesië. Vanaf vandaag diep
gevroren te koop bij ruim twee
duizend supermarkten, onder wel
ke Albert Heijn, Jumbo en C1000.
Om dit goede nieuws te vieren,
trakteer ik vandaag met een ge
rust hart op lekkere tilapiaflapjes.
Empanadas met tilapia
Mexicaanse vispasteitjes, voor vier personen
benodigdheden 300 gram tilapia (met ASC-label), ontdooid en in stukjes;
100 gram chorizo, in blokjes; sap en schil van halve citroen; 1 grote ui,
grof gesnipperd; 1 wortel, in piepkleine blokjes; 2 lente-uitjes, in dun
ne ringetjes; 1 eetlepel vers korianderblad, fijngehakt; 8 plakjes deeg
voor hartige taart, diepvries.
bereidingswijze Laat deeglapjes ontdooien. Verwarm oven voor tot
200 graden. Rasp gele schil van citroen, pers citroen uit, vang sap op.
Doe tilapia in mengkom, voeg 1 eetlepel citroensap en geraspte schil
toe, kruid met peper en zout. Bak blokjes chorizo in koekenpan, bak
uisnippers en wortel 3 minuten mee tot ui zacht is. Meng samen met
koriander en ringetjes lente-ui door tilapia. Leg deeglapjes op met
bloem bestoven werkblad, leg tilapiavulling in midden. Maak randjes
vochtig met. natte vinger, vouw dubbel en plak dicht. Snijd in halve
maantjes, vorm mooie schulpranden. Of gebruik een grote empanada-
knijper, verkrijgbaar bij keukenwinkel. Leg op ingevette bakplaat en
bak midden in oven in 20 minuten goudgeel. Lekker met salsa van to
maat, jalapenopepers, knoflook, rode ui, koriander en limoensap.
tip Als je niet van koriander houdt, kun je het vervangen door peterselie.
Deze flapjes zijn ook met dun uitgerold pizzadeeg te maken.