uit 13 Kweekvis, kweenie www.pzc.nl/uit donderdag 23 augustus 2012 Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten. Puck Kerkhoven Koffie: Verse jus d'orange: Uitsmijter: Tosti ham/kaas: €2,00 €2,50 €5,50 €3,50 Glas kraanwater: geen probleem en gratis Sandee is dan ook officieel 'Fietsca- fé'; je kunt er routekaarten kopen, een band plakken of de elektrische fiets opladen. Van 8 tot 12 serveert Sandee een 'eenvoudig ontbijt' (croissant, hard broodje, roomboter, boerenham, kaas, koffie of thee) voor 6 euro. Voor vier euro meer krijg je ook een gekookt eitje, verse jus, melk, en zoet beleg waaronder huisge- maakte jam. Maar wij komen voor de lunch. Even komen we in de verleiding om een huisgemaakt soepje te nemen (tomaat of vis), maar het wordt een tosti met kof fie voor de één en een uitsmijter met verse jus voor de ander. De jus is versgeperst, de uitsmijter vol gens mijn tafelgenoot uitstekend. Mijn tosti is precies goed, met lek ker veel goede, draderige kaas en smakelijke ham. De koffie is net als het appelsap op de kaart van biologische oorsprong (Caféma Or- ganico, CO2 neutraal gebrand en milieuvrendelijk verpakt) en lek ker pittig. Jammer dat we nog moe ten werken, want Sandee schenkt Zeeuwse streekbieren (Peelander). Wij zitten achter een glasscherm met uitzicht op het doorgaande verkeer (weinig auto's, voorname lijk fietsers en wandelaars). Grote Prijs/kwaliteit consumpties: 8 De uitsmijter was een van de betere die we ooit geserveerd kregen, de kof fie van biologische oorsprong. Cha- peau. Uitzicht: 6 Een doorgaande weg; niet echt bijzon der dus, maar wel landelijk gelegen en met genoeg reuring van af- en aanlo pend en fietsend volk. Bediening: 7 Niks op aan te merken. Hygiëne: 7 De heren-wc konden we zonder hulp - even niet vinden; die zit vanwege re gelgeving een beetje verstopt, werd ons uitgelegd. De dames-wc is voor zien van een commode om baby's op te verschonen. parasols beschermen ons tegen de zon; de terrasverwarming die is in gebouwd, is nu niet nodig. In de winkel zelf staan tot onze verba zing ook twee tafels midden tus sen de kratten met groenten. Het ziet er eigenlijk best leuk uit Kin deren schijnen tegenwoordig steeds minder groente en fruit te eten en te kennen; hier is een uit stekende gelegenheid om onder het genot van een hapje en drank je hun kennis wat bij te spijkeren! Het boerderijterras is dit jaar op vrijdag 30 maart geopend met gra tis appelgebak bij de koffie, lezen we. Elke vrijdag is er live muziek met daarbij eenspeciale aanbie ding, zoals onbeperkt kip, spare- ribs, slibtong, barbecue, gamba's of mosselen eten. In de winter is het terras gesloten. Dilemma: voor onze ge zondheid is het goed als we vaker vis eten. Twee keer per week, raadt het Voedingscentrum aan. Aan mij zal het niet liggen. Ik vind vis heerlijk. Maar de verha len over overbevissing en leegge plunderde zeeën werken niet be paald stimulerend. We hebben gelukkig het MSC- keurmerk (Marine Stewardship Council) voor duurzaam gevan gen vis. En niet te vergeten de vis- wijzer, waarop we kunnen checken welke soorten we nog wel kunnen eten, op welk mo ment van het jaar. Van haring en makreel is bijvoorbeeld nog meer dan genoeg, maar steeds meer vis soorten vallen in de categorie 'be- Gekweekte tilapia blijkt toch met dierlijk eiwit te worden bijgevoerd dreigd, dus niet eten'. Diverse soorten tonijn en wilde zalm kun je met goed fatsoen al niet meer op tafel zetten. Dan lijkt kweekvis dé oplossing. Maar ook daaraan kleven nadelen. Het is een vorm van intensieve veeteelt, maar dan in het water. Met alle nadelen als overbemes ting en preventief antibiotica- gebruik van dien. Bovendien be staat hun voer voor een belang rijk deel uit... vismeel. Dat bete kent dat er nog steeds op zee ge vist moet worden. Ook onder maatse visjes, krill en plankton ko men als visvoer in aanmerking. Gevolg: kleine visjes hebben geen kans te groeien, grotere vissen hebben minder voedsel te eten. Daarom was ik tot voor kort fan van tilapia. Niet dat dit nu zo'n ge weldig smakelijke vis is. Er zit in feite weinig smaak aan, hoewel het vlees lekker stevig is. Nee, het grote voordeel is dat hij er een ve getarisch dieet op nahoudt Hij kan leven op uitsluitend plantaar dige eiwitten. In het wild dan: in de Nijl en de grote meren van Centraal Afrika. Maar in de kweek vijvers blijkt hij toch te worden bijgevoerd met dierlijk eiwit In verhouding 80 procent plantaar dig, 20 procent dierlijk. Dat is nog gunstig ten opzichte van andere kweekvissoorten, maar mijn on voorwaardelijke liefde voor deze vis is wel bekoeld. Verreweg de meeste kweekvis en -garnalen worden diepgevroren aangevoerd vanuit Vietnam, Tai wan, Maleisië en Indonesië. Sinds deze week is in Nederland kweek vis verkrijgbaar onder het ASC-la- bel (Aqua Stewardship Council). Dit wereldwijde, onafhankelijke keurmerk voor kweekvis is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en het IHD (Initiatief Duur zame Handel). Het garandeert dat de vis is gekweekt met zorg voor natuur en sociale omgeving. De verwachting is dat de visproduc- tie afkomstig uit kweek rond 2018 de wilde vangst zal overtreffen. Het is een van de snelstgroeiende voedselproductiesectoren ter we reld, zo meldt het begeleidende persbericht. De eerste kweekvis die aan alle ASC-voorwaarden voldoet, is de tilapia van kweker Regal Springs uit Indonesië. Vanaf vandaag diep gevroren te koop bij ruim twee duizend supermarkten, onder wel ke Albert Heijn, Jumbo en C1000. Om dit goede nieuws te vieren, trakteer ik vandaag met een ge rust hart op lekkere tilapiaflapjes. Empanadas met tilapia Mexicaanse vispasteitjes, voor vier personen benodigdheden 300 gram tilapia (met ASC-label), ontdooid en in stukjes; 100 gram chorizo, in blokjes; sap en schil van halve citroen; 1 grote ui, grof gesnipperd; 1 wortel, in piepkleine blokjes; 2 lente-uitjes, in dun ne ringetjes; 1 eetlepel vers korianderblad, fijngehakt; 8 plakjes deeg voor hartige taart, diepvries. bereidingswijze Laat deeglapjes ontdooien. Verwarm oven voor tot 200 graden. Rasp gele schil van citroen, pers citroen uit, vang sap op. Doe tilapia in mengkom, voeg 1 eetlepel citroensap en geraspte schil toe, kruid met peper en zout. Bak blokjes chorizo in koekenpan, bak uisnippers en wortel 3 minuten mee tot ui zacht is. Meng samen met koriander en ringetjes lente-ui door tilapia. Leg deeglapjes op met bloem bestoven werkblad, leg tilapiavulling in midden. Maak randjes vochtig met. natte vinger, vouw dubbel en plak dicht. Snijd in halve maantjes, vorm mooie schulpranden. Of gebruik een grote empanada- knijper, verkrijgbaar bij keukenwinkel. Leg op ingevette bakplaat en bak midden in oven in 20 minuten goudgeel. Lekker met salsa van to maat, jalapenopepers, knoflook, rode ui, koriander en limoensap. tip Als je niet van koriander houdt, kun je het vervangen door peterselie. Deze flapjes zijn ook met dun uitgerold pizzadeeg te maken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 45