BtfttL&s Ui Sm vml Qmt
2
dinsdag 20 september 2011
Het restaurant is een paar
Hjaar geleden heropend. De
rode damasten tafelkleden
en het zilveren bestek
zij n verdwenen, net als
de kroonluchters. En er
moest een nieuwe naam worden verzonnen.
„Bottles bestond wereldwijd nog niet", zegt
Jens Hoogstad. „Die naam is ontstaan uit mijn
passie voor wijnen."
Samen met zijn broer Bart runt Jens het fami
liebedrijf dat in 1956 door hun grootvader is
opgericht als Hotel Royal. Ook het restaurant
gedeelte draaide jarenlang onder die naam.
De broers vonden het tijd dat de klassieke
inrichting verdween en gooiden het roer
helemaal om. De twee wilden zich on
derscheiden met een trendy inrichting
en hebben daarbij de hulp ingeroepen
van een interieurstyliste. De keus viel
op Jacqueline de Smet uit Terneuzen. Zij
heeft meerdere inrichtingen op haar naam
staan, zoals die van restaurant Dallinga in
Sluiskil en pizzeria La Casa in Breskens.
„Jacqueline vroeg naar onze wensen. Dat was
nog niet eenvoudig. Daarom zijn we in alle
grote steden naar restaurants gaan kijken.
Tot in New York aan toe. Uiteindelijk kozen
we voor een modern design met een warme
uitstraling. Dat moest het worden. En ziehier
het resultaat: een stads restaurant in het dorp
Sas van Gent."
Bottles doet zijn naam eer aan. Door de
rigoureuze verbouwing zit het goedlopende
restaurant nu in een strak jasje. Gasten uit de
regio maar ook uit België laten zich er graag
verwennen.
In een pilaar vol flessen kleuren honderden
ledlampjes van paars naar appelgroen. Aan een
wand hangt een flink rek met wijnflessen ter
Bottles. Het lijkt eenvoudig, maar het is juist bijzonder.
Een verrassend eigentijds, hip en strak gestyled restaurant.
En toch ook warm en ingetogen. Het ligt niet in hartje
Amsterdam, Barcelona of New York, maar in Zeeuws-
Vlaanderen in het grensplaatsje Sas van Gent.
decoratie. Achterin de zaak staat een enorme
klimaatkast met daarin een keur aan zeer
speciale wijnen.
Voor gasten die even moeten wachten op een
vrij tafeltje staan voorin de zaak gezellige zitjes
om vast in de sfeer te komen. De comfortabele
zwart-witte kuipstoelen rondom de witte
salontafels passen goed bij de grijs getinte
vloerbedekking. Achter de sitetable met fon
kelende glazen is het eetgedeelte. Met plaats
voor zo'n vijftig gasten. Achter een halfopen
wand is een private diningroom voor zes tot
zeven personen. De gedekte tafels nodigen uit
om aan te schuiven. In het zachte leer van de
strak vormgegeven fauteuils kan je met gemak
een hele avond tafelen. Vaasjes met dieprode
rozen vormen hier een zacht accent in het
harde en strakke zwart-wit.
„Over alles is nagedacht. Alle details moesten
kloppen", zegt Bart. „Het bestek, de glazen en
het opdekken van de tafels. Om het voor onze
klanten aantrekkelijk te houden wisselen we
elke twee maanden het servies. De ene keer
zijn de borden ovaal, de andere keer weer vier
kant. Dan weer groot of juist klein." Hij loopt
de keuken in en komt terug met een zwart
schaaltje van aardewerk. „Net gekocht. In dit
schaaltje serveren we binnenkort ons nieuwe
moestuindessert."
Helemaal achterin ligt de ontbijtzaal van het
hotel. Het is een voormalige paardenstal met
lage balken. Volgens de gastheer is dit de oud
ste in Sas van Gent en is hij gebouwd in 1600.
Ook hier is de metamorfose doorgezet. Een
foto van een Zeeuws-Vlaams landschap vult
de achterwand. Zo accentueert Bottles zijn
Zeeuwse karakter.
Elian van 't Westeinde