BtfttL&s Ui Sm vml Qmt 2 dinsdag 20 september 2011 Het restaurant is een paar Hjaar geleden heropend. De rode damasten tafelkleden en het zilveren bestek zij n verdwenen, net als de kroonluchters. En er moest een nieuwe naam worden verzonnen. „Bottles bestond wereldwijd nog niet", zegt Jens Hoogstad. „Die naam is ontstaan uit mijn passie voor wijnen." Samen met zijn broer Bart runt Jens het fami liebedrijf dat in 1956 door hun grootvader is opgericht als Hotel Royal. Ook het restaurant gedeelte draaide jarenlang onder die naam. De broers vonden het tijd dat de klassieke inrichting verdween en gooiden het roer helemaal om. De twee wilden zich on derscheiden met een trendy inrichting en hebben daarbij de hulp ingeroepen van een interieurstyliste. De keus viel op Jacqueline de Smet uit Terneuzen. Zij heeft meerdere inrichtingen op haar naam staan, zoals die van restaurant Dallinga in Sluiskil en pizzeria La Casa in Breskens. „Jacqueline vroeg naar onze wensen. Dat was nog niet eenvoudig. Daarom zijn we in alle grote steden naar restaurants gaan kijken. Tot in New York aan toe. Uiteindelijk kozen we voor een modern design met een warme uitstraling. Dat moest het worden. En ziehier het resultaat: een stads restaurant in het dorp Sas van Gent." Bottles doet zijn naam eer aan. Door de rigoureuze verbouwing zit het goedlopende restaurant nu in een strak jasje. Gasten uit de regio maar ook uit België laten zich er graag verwennen. In een pilaar vol flessen kleuren honderden ledlampjes van paars naar appelgroen. Aan een wand hangt een flink rek met wijnflessen ter Bottles. Het lijkt eenvoudig, maar het is juist bijzonder. Een verrassend eigentijds, hip en strak gestyled restaurant. En toch ook warm en ingetogen. Het ligt niet in hartje Amsterdam, Barcelona of New York, maar in Zeeuws- Vlaanderen in het grensplaatsje Sas van Gent. decoratie. Achterin de zaak staat een enorme klimaatkast met daarin een keur aan zeer speciale wijnen. Voor gasten die even moeten wachten op een vrij tafeltje staan voorin de zaak gezellige zitjes om vast in de sfeer te komen. De comfortabele zwart-witte kuipstoelen rondom de witte salontafels passen goed bij de grijs getinte vloerbedekking. Achter de sitetable met fon kelende glazen is het eetgedeelte. Met plaats voor zo'n vijftig gasten. Achter een halfopen wand is een private diningroom voor zes tot zeven personen. De gedekte tafels nodigen uit om aan te schuiven. In het zachte leer van de strak vormgegeven fauteuils kan je met gemak een hele avond tafelen. Vaasjes met dieprode rozen vormen hier een zacht accent in het harde en strakke zwart-wit. „Over alles is nagedacht. Alle details moesten kloppen", zegt Bart. „Het bestek, de glazen en het opdekken van de tafels. Om het voor onze klanten aantrekkelijk te houden wisselen we elke twee maanden het servies. De ene keer zijn de borden ovaal, de andere keer weer vier kant. Dan weer groot of juist klein." Hij loopt de keuken in en komt terug met een zwart schaaltje van aardewerk. „Net gekocht. In dit schaaltje serveren we binnenkort ons nieuwe moestuindessert." Helemaal achterin ligt de ontbijtzaal van het hotel. Het is een voormalige paardenstal met lage balken. Volgens de gastheer is dit de oud ste in Sas van Gent en is hij gebouwd in 1600. Ook hier is de metamorfose doorgezet. Een foto van een Zeeuws-Vlaams landschap vult de achterwand. Zo accentueert Bottles zijn Zeeuwse karakter. Elian van 't Westeinde

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 68