'Jongens, patat!' m wonen@wegener.nl 27 wonen m 024-3650509 Zaterdag 19 december 2009 door Bauke Boersma t B ongens, patat!' Kent u die reclame nog? w B Zo'n idyllisch gezinnetje, waar de kinderen naar hartenlust mogen ravotten en smerig B worden en waar moeder het kroost tijdig B van een natje en een droogje voorziet. Zon- der boos of zelfs maar licht geïrriteerd te ra ken over de bende die de boefjes er weer van hebben gemaakt. En glimlachend van huiselijke gelukzaligheid. De jongens vallen de frietjes gulzig aan, moeder straalt van liefde. Romantiek, romantiek! Ze ziet er ook onberispelijk gekapt en gekleed uit. En dat maakt één ding kraakhelder: ze heeft de frieten weliswaar zelf gebakken, maar zéker niet zelf gemaakt. Was dat wel het geval, dan was op zijn minst het haar in de war geweest en parelden er met een aan zeker heid grenzende waarschijnlijkheid enkele druppels zweet op haar voorhoofd. „Want zeker als het om dik ke aardappelen ging, was het een behoorlijk zwaar kar wei", weet ook Monique Mooi, die een meer dan veer tig jaar oude patatsnijder, gekocht door haar vader, van het merk Tornado ai bijna dertig jaar in een van haar keukenkastjes van zijn pensioen laat genieten. „Ik doe er niets meer mee, maar kan het ook niet over mijn hart verkrijgen het weg te doen. Want ik heb er prachtige jeugdherinneringen aan. Mijn broertjes en ik konden er mooi onze krachten mee meten: wie lukte het de aardappelen door het roostertje te duwen?" Slimme moeder trouwens. Die liet de zware arbeid door Monique en haar broertjes doen. Zo goochem was de moeder van een vroeger vriendje van mij niet. Schat van een mens, werkelijk waar. Harde werker ook, nooit een onvertogen woord over haar lippen. Maar als ze de patat uiteindelijk aan ons serveerde, zag ik aan haar verfomfaaide gezicht dat ze dolblij was dat die klus, haar minst favoriete in het huishouden, weer was geklaard. Het vrolijke 'jongens, patat!' kon er echt niet meer vanaf. Pfff... pas over een week weer. Hoewel toen nog volledig onwetend van het bestaan ervan, had ik haar met terugwerkende kracht de kant-en-klare ovenfriet zó gegund. Maar goed, sommi ge mensen worden nu eenmaal decennia te vroeg ge boren. Toen de 1-2-3-friet en soortgenoten eenmaal in zwang raakten, waren haar kinderen de deur al uit. De patatsnijder volgde vermoedelijk niet lang daarna. Zoals bij zovelen. Want wie maakt er sindsdien nog zelf zijn frieten klaar? Een enkele romanticus wellicht. Of een spaarzame kookgek. En omdat alles tegenwoor dig retro is, ook patatsnijders, zullen er ook nog wel wat oudere jongeren en jongere ouderen zijn die zo nu en dan aan de ouderwetse handenarbeid gaan. Maar gezien het aanbod op internet zijn dat toch echt de uitzonderingen die de regel bevestigen: friet wordt al een paar decennia vooral bij de snackbar gehaald óf zo vanuit de diepvries in oven of magnetron gemikt. Geen zere, rauwe handen meer. En geen haren in de klit of zweetdruppels op het hoofd. Maar een keurig kapsel en een stralend humeur. 'Jongens, patat!' Ooit hip en veelgebruikt, nu afgedankt en zieltogend in een hoekje van de kast: keukenlijken. In deze aflevering: de patatsnijder. Perfect Tobies, William Yeoward, Ryland, Peters Small Ltd. (2006) William Yeoward on Entertaining, William Yeoward, Cico Books (2008) 9 The Perfect Host, your entertaining planner, William Yeoward, Cico Books (2009) Boeken Het moet een feestje zijn: kerstlunch, oudjaarsfeest of nieuwsjaarborrel. Maar hoe herkenbaar is het: de kalkoen is verbrand, er is gekibbel aan tafel... En de gastvrouw of -heer? Die heeft er zeker geen lol meer in. Allemaal niet nodig, volgens de Britse decorateur William Yeoward. Hij bundelde zijn tips in The Perfect Host en verklapt er hier vast een paar. door Renske Schriemer Houd het simpel en mix and match, I een boekje, maar wel een plaatje. niet gezellig wordt. Just don't go mad", aldus Yeoward. Hij predikt het bijna: hou het sim pel. Kook iets dat veel mensen lus ten, en gebruik voor de tafel wat voorhanden is. Een stenen orna ment doet het ook leuk op tafel, wil hij maar zeggen. En wat dacht je van kruiden uit de tuin als klei ne tuiltjes bloemen op tafel. Of met een lint samengebonden als servethouder. Yeoward denkt dat meer mensen dan ooit dit jaar kerst en oud en nieuw thuis zullen vieren, mis schien met minder budget dan ze gewend zijn of prettig vinden. Zijn boeken zijn bedoeld als hart onder de riem. „Ik weet heus wel dat mijn meubels niet voor ieder een betaalbaar zijn. Maar mijn mis sie is oprecht en niet aan budget gebonden. Ik wil heel graag laten zien dat je met creativiteit en een ontspannen instelling wonderen kunt verrichten." Hij bladert door zijn boeken en wijst aan. „Kijk, hier heb ik een aantal van mijn shawls als tafello- er met blauw, wit en glas. Niet uit foto's GPD per gebruikt", zegt hij terwijl hij een gedekte tafel aanwijst. In plaats van een (duur) bloemstuk schikte hij fruit en groente van het seizoen op tafel en kleine boom pjes in simpele terracotta potten, zo van het terras geplukt. Alle foto's uit zijn eerste boek The Perfect Host zijn gemaakt tij dens echte feestjes, picknicks en diners. „Het zijn geen fotostudio's, het is allemaal echt. Ik merkte dat -mensen iets hebben aan mijn ver haal en besloot een fotograaf mee te nemen om de mooi gedekte ta fels vast te leggen, vlak voor we echt aan tafel gingen." Benieuwd naar de boeken van Yeo ward? Ze zijn bijvoorbeeld via bol.com en amazon.com te bestel len, maar helaas alleen (nog) in het Engels. www.williamyeoward.com www.wva.nl Reageren? redactie.wonen@wegener.nl Tip van William Yeoward: maak de eerste drankjes iets te sterk als opwarmertje. Gezelligheid verzekerd. Durf buiten de hokjes te denken, dan bevat je servieskast meer dan je denkt. Een windlicht doet het misschien ook goed als vaas, of zelfs als soepterrine. Gooi een beetje psychologie in de strijd. Weet je dat er verdrietige mensen aan tafel zullen zijn0 Pas je menu er op aan en verwen ze met feelgoodfood als ijs of chocola. Denk in simpele oplossingen. Is de tafel te klein? Leg er een groter blad op - ik bewaar een stuk multiplex voor dat doel in de garage - en dek daarna de tafel. Een feest aankleden begint niet in de (servies)winkel maar thuis. Loop door je kamers en tuin en durf ongewone combinaties te maken. Verschillende soorten servies is leuk en als je een thema kiest (blauw, rood, wit) kun je toch eenheid creëren. Ook een keukenlijk in huis? Mail info en foto van het keukenlijk naar redactie.wonen@wegener.nl foto Monique Mooi

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 111