Alleen de spanten waren in een redelijke
dinsdag 8 december 2009
Het boogje in de muur van het varkenskot keert terug in een van de binnenmuren in huis.
Een originele lange Zeeuwse boerenschuur met de witte belijning zoals het hoort.
Ook de tuin is volgens de principes van klassieke oude Zeeuwse tuinen aangek
door René Schrier
Twee dagen was René Ver-
mue bezig met de restaura
tie van zijn boerenschuur,
toen hem het gevoel be
kroop dat hij maar beter alles plat
kon gooien. „Als je er afblijft gaat
het nog wel. Die roestige spijkers,
dat stof en die spinnenwebben
houden alles nog wel bij elkaar.
Maar zodra je er aan gaat slopen,
rol je van het een in het ander.
Het was erger dan ik dacht. Alles
was rot. De weersinvloeden, het ja
renlange gebruik, de beesten die
in de schuur hebben gestaan. Dat
heeft allemaal zijn invloed. Alleen
de spanten waren nog redelijk."
Vermue wilde de schuur weer in
originele staat terugbrengen met
oog voor detail. Alles moest weer
worden zoals het was. Maar eerst
moest er geld komen. Via de
Zeeuwse boerderijenstichting
kwam hij terecht bij het Nationaal
Restauratie Fonds dat een lening
tegen lage rente verstrekte en dat
was weer een voorwaarde voor
provinciale subsidie. De gemeente
Goes heeft niets gegeven. Die
stuurde wel een ambtenaar om al
les te controleren. Maar omdat Ver
mue alles in oude staat wilde te
rugbrengen zonder aan de afme
tingen te tornen, viel het wel mee
met de regeltjes en voorschriften.
De schuur en het woonhuis wa
ren twee aparte projecten. Aan de
schuur heeft hij drie maanden ge
werkt, samen met aannemer Mart
de Koster uit 's-Heer Abtskerke.
„Een prima man om mee te wer
ken. Hij heeft echt kijk op het res
taureren van oude objecten." Het
huis deed Vermue samen met aan
nemer Goetheer Huissoon uit
Heinkenszand. Waarbij René zelf
alle dagen ook weer meehielp, bij
voorbeeld als opperman. Het boe
renbedrijf ging even op een lager
pitje.
„Als opperman verdiende ik meer
dan met m'n suikerpeeën. En zo
weet je elke steen te liggen."
Vermue is trots op het resultaat:
„Het mag er zijn. En dat wil ik la
ten zien ook. Daarom heb ik sinds
kort een flinke spot op de schuur
gezet. Het is toch een soort visite
kaartje voor de mensen die over
de A58 rijden. Ze mogen het alle
maal zien. Trouwens, rond de
Kerst zet ik ook nog een flinke
ster op het dak. Dan kunnen ze
het helemaal goed zien."
De boerderij van Vermue is al drie
generaties in de familie. De opa
van René, Jan Vermue, ging in
1920 op de boerderij wonen en
werken. De schuur dateert uit
1911. Daarna nam René's vader het
bedrijf over en nu zit de derde ge
neratie met vrouw en drie kinde
ren op de boerderij tussen 's-Heer
Arendskerke en Goes.
Het woonhuis is helemaal tegen
de vlakte gegaan. In 1972 is de om
geving verkaveld en als gevolg
daarvan daalde het grondwater-
Op biologische kwekerij
Zuidbos in Noordgouwe
is de oogst van spitskool
Brassica oleracea convar. capitata
var. albabegonnen. Spitskool, die
een wat zachtere smaak heeft dan
witte kool, is vooral bekend als zo
mergroente.
Maar je kunt hem nagenoeg het
hele jaar door telen. Bij kwekerij
Zuidbos is gekozen voor de late
teelt, omdat die het minste proble
men geeft. Tuinder Geertje Aan-
geenbrug legt uit: „Als je in het
voorjaar plant, heb je vaak veel
verlies van jonge plantjes door bij
voorbeeld droogte of vraat van
duiven. Ook vliegt in het voorjaar
de koolvlieg uit. Die legt een eitje
tussen stengel en wortel. De larve
vreet zich een weg in de wortel en
daardoor sterft de koolplant af. Bij
de zomerteelt heb je last van rup
sen en luis. De herfstteelt is het ge
makkelijkst, als je het biologisch
aan wil pakken. Dan is het een
kwestie van onkruidvrij houden."
De plantjes worden opgekweekt
uit biologisch zaad, bij een spe
ciaal bedrijf in Houten. „Eind juli
kwam de vrachtwagen met plant
jes aanrijden. De transporteur zei:
Ik geloof dat er iets fout is gegaan.
En ja hoor: alles lag door elkaar,
plastic opkweekbakken, perspot
jes van grond en geknakte plant
jes - er was niks meer van te ma
ken." Dus moest er opnieuw een
lading komen. Die is voorspoedig
opgegroeid. De spitskool staat
oogstrijp in het 'koolvak', samem
met bloemkool en andere kool
soorten.
De 450 kolen kunnen blijven
staan tot het gaat vriezen.
Spitskool is heel geschikt om in te
vriezen. Blancheer de kool dan
eerst twee minuten.
De groente is zowel rauw (in een
salade of voorgerecht) als gekookt,
gestoofd of gewokt lekker. Reken
op 250 gram per persoon, of rauw
75-100 gram.
Spitskool op z'n Thais
Verhit 2 el olie in een wok. Roer er 2
theelepels currypasta erdoor. Fruit
een gesnipperde ui aan en schep er
een in grove repen gesneden spits
kool door. Roerbak in ca. 4 minuten
beetgaar. Los 30 gram santen (kokos
melk) op in 100 ml water. Schep drie
ontpitte tomaten en de santen door
de spitskool en laat het ca. 3 minu
ten zachtjes sudderen. Laat het
vocht verdampen. Breng de spitskool
op smaak met zout en peper.
www.iensrecepten.nl
foto Dirk-Jan Gjeltema