Alleen de spanten waren in een redelijke dinsdag 8 december 2009 Het boogje in de muur van het varkenskot keert terug in een van de binnenmuren in huis. Een originele lange Zeeuwse boerenschuur met de witte belijning zoals het hoort. Ook de tuin is volgens de principes van klassieke oude Zeeuwse tuinen aangek door René Schrier Twee dagen was René Ver- mue bezig met de restaura tie van zijn boerenschuur, toen hem het gevoel be kroop dat hij maar beter alles plat kon gooien. „Als je er afblijft gaat het nog wel. Die roestige spijkers, dat stof en die spinnenwebben houden alles nog wel bij elkaar. Maar zodra je er aan gaat slopen, rol je van het een in het ander. Het was erger dan ik dacht. Alles was rot. De weersinvloeden, het ja renlange gebruik, de beesten die in de schuur hebben gestaan. Dat heeft allemaal zijn invloed. Alleen de spanten waren nog redelijk." Vermue wilde de schuur weer in originele staat terugbrengen met oog voor detail. Alles moest weer worden zoals het was. Maar eerst moest er geld komen. Via de Zeeuwse boerderijenstichting kwam hij terecht bij het Nationaal Restauratie Fonds dat een lening tegen lage rente verstrekte en dat was weer een voorwaarde voor provinciale subsidie. De gemeente Goes heeft niets gegeven. Die stuurde wel een ambtenaar om al les te controleren. Maar omdat Ver mue alles in oude staat wilde te rugbrengen zonder aan de afme tingen te tornen, viel het wel mee met de regeltjes en voorschriften. De schuur en het woonhuis wa ren twee aparte projecten. Aan de schuur heeft hij drie maanden ge werkt, samen met aannemer Mart de Koster uit 's-Heer Abtskerke. „Een prima man om mee te wer ken. Hij heeft echt kijk op het res taureren van oude objecten." Het huis deed Vermue samen met aan nemer Goetheer Huissoon uit Heinkenszand. Waarbij René zelf alle dagen ook weer meehielp, bij voorbeeld als opperman. Het boe renbedrijf ging even op een lager pitje. „Als opperman verdiende ik meer dan met m'n suikerpeeën. En zo weet je elke steen te liggen." Vermue is trots op het resultaat: „Het mag er zijn. En dat wil ik la ten zien ook. Daarom heb ik sinds kort een flinke spot op de schuur gezet. Het is toch een soort visite kaartje voor de mensen die over de A58 rijden. Ze mogen het alle maal zien. Trouwens, rond de Kerst zet ik ook nog een flinke ster op het dak. Dan kunnen ze het helemaal goed zien." De boerderij van Vermue is al drie generaties in de familie. De opa van René, Jan Vermue, ging in 1920 op de boerderij wonen en werken. De schuur dateert uit 1911. Daarna nam René's vader het bedrijf over en nu zit de derde ge neratie met vrouw en drie kinde ren op de boerderij tussen 's-Heer Arendskerke en Goes. Het woonhuis is helemaal tegen de vlakte gegaan. In 1972 is de om geving verkaveld en als gevolg daarvan daalde het grondwater- Op biologische kwekerij Zuidbos in Noordgouwe is de oogst van spitskool Brassica oleracea convar. capitata var. albabegonnen. Spitskool, die een wat zachtere smaak heeft dan witte kool, is vooral bekend als zo mergroente. Maar je kunt hem nagenoeg het hele jaar door telen. Bij kwekerij Zuidbos is gekozen voor de late teelt, omdat die het minste proble men geeft. Tuinder Geertje Aan- geenbrug legt uit: „Als je in het voorjaar plant, heb je vaak veel verlies van jonge plantjes door bij voorbeeld droogte of vraat van duiven. Ook vliegt in het voorjaar de koolvlieg uit. Die legt een eitje tussen stengel en wortel. De larve vreet zich een weg in de wortel en daardoor sterft de koolplant af. Bij de zomerteelt heb je last van rup sen en luis. De herfstteelt is het ge makkelijkst, als je het biologisch aan wil pakken. Dan is het een kwestie van onkruidvrij houden." De plantjes worden opgekweekt uit biologisch zaad, bij een spe ciaal bedrijf in Houten. „Eind juli kwam de vrachtwagen met plant jes aanrijden. De transporteur zei: Ik geloof dat er iets fout is gegaan. En ja hoor: alles lag door elkaar, plastic opkweekbakken, perspot jes van grond en geknakte plant jes - er was niks meer van te ma ken." Dus moest er opnieuw een lading komen. Die is voorspoedig opgegroeid. De spitskool staat oogstrijp in het 'koolvak', samem met bloemkool en andere kool soorten. De 450 kolen kunnen blijven staan tot het gaat vriezen. Spitskool is heel geschikt om in te vriezen. Blancheer de kool dan eerst twee minuten. De groente is zowel rauw (in een salade of voorgerecht) als gekookt, gestoofd of gewokt lekker. Reken op 250 gram per persoon, of rauw 75-100 gram. Spitskool op z'n Thais Verhit 2 el olie in een wok. Roer er 2 theelepels currypasta erdoor. Fruit een gesnipperde ui aan en schep er een in grove repen gesneden spits kool door. Roerbak in ca. 4 minuten beetgaar. Los 30 gram santen (kokos melk) op in 100 ml water. Schep drie ontpitte tomaten en de santen door de spitskool en laat het ca. 3 minu ten zachtjes sudderen. Laat het vocht verdampen. Breng de spitskool op smaak met zout en peper. www.iensrecepten.nl foto Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 72