Fornuis als
VcOUA
»;ii> i -I i
Ui GoA4*<*L
Koken kun je natuurlijk best op
een doorsnee ingebouwde vierpit-
ter. Net als je kunt rijden in een
Opel. Maar waarom niet op een La
Cornue? De Rolls Royce onder de
fornuizen wordt al ruim een eeuw
met de hand gemaakt. Een mede
werker is daar twee maanden mee
bezig.
leder fornuis van La Cornue is on
verwoestbaar en exclusief en krijgt
een garantie van 70 jaar mee. Een
gemiddeld fornuis van dit Franse
merk kost dan ook rond de 25.000
euro, maar tegenwoordig is er ook
een instapmodel op de markt: de
CornuFé voor 6.500 euro.
www.lacornue.com
HET NIEUWE STATUSSYMBOOL BEVINDT
ZICH NIET MEER OP DE OPRIT, MAAR
BINNENSHUIS. IN DE KEUKEN OM
PRECIES TE ZIJN.
door Eva Wassenburg
en vrijstaand fornuis
verraadt niet alleen
dat je goed in de slap
pe was zit, maar dat er
in dit huis vakkundig,
met liefde en passie
wordt gekookt. Kortom,
dat je smaak hebt in
meerdere betekenissen
van het woord.
Fornuizen worden steeds breder
en hebben steeds meer mogelijkhe
den. Werd er vroeger een keuken
uitgezocht en was de kookplaat
sluitstuk, tegenwoordig wordt er
lang gewikt en gewogen op een for
nuis en komt de keuken daarom
heen. Het fornuis als stralend mid
delpunt.
Een Aga-cooker is eigenlijk geen
fornuis, maar een leefstijl. Een
Aga is opgebouwd rond een gietij
zeren kern die zijn warmte lang
zaam afgeeft aan de ovens en
kookplaten. Hij is dus altijd warm
en gebruiksklaar. Een Aga werkt
op aardgas, elektriciteit of pro
paan. Er is nu ook een hybride
Aga, waarop je ook kunt koken als
hij 'uit' staat, omdat er conventio
nele gaspitten en een gasoven in
zit. Dit gedeelte is ook leverbaar
op elektriciteit. Vanaf zo'n 5.000
euro. www.aga.nl
4% Jijbffl Ax }L
Koken op open vuur in de keu
ken? Dat kan met de CookCook
van het Zwitserse Rüegg. De
kookhaard heeft een keramisch
kookveld waarop je met gewone
pannen conventioneel kunt ko
ken. Niet conventioneel is dat
het kookveld wordt verhit door
een houtvuur. De plaat kan opge
klapt worden voor bakken, bra
den of grillen op open vuur. Met
een hete steen, aan een spit of
op een rooster. Prijs op aan
vraag.
www.ruegg-cheminee.com
De Italiaanse koning van de for
nuizen. Niet alleen kun je kiezen
tussen gas, inductie- of kera
misch (of een combinatie), ook
kun je naar keuze een lavasteen-
grill, friteuse, keramische grill-
of kookplaat of wokbrander inte
greren in het fornuis. Dan zijn er
nog allerlei accessoires zoals grill
plaat, tepanyakiplaat, bakplaat,
stoompan en wadjanghouder die
op de vaste elementen kunnen
worden gebruikt. Prijs: tussen de
3.000 euro en 15.000 euro.
www.boretti.nl
Rayburnfornuizen komen uit dezelfde
Engelse ijzergieterij als de Aga en wer
ken ook volgens het principe van warm-
teopslag. Dit altijd warme fornuis kan
ook worden gestookt op hout, briket
ten, gas of olie en kan zelfs als boiler of
verwarmingsinstallatie fungeren. De
overtollige warmte van het apparaat
wordt dan gebruikt voor douchen en
verwarmen. Dit multifunctionele appa
raat is er vanaf 5.000 euro.
Wat minder Engels,.landelijk of
popperig van uiterlijk is de Ther-
mastone van Mercury. Hij werkt
volgens hetzelfde principe als de
Aga, maar ziet er een stuk strakker
uit. Ook heeft de Mercury gewone
gasbranders en hoeft hij niet conti
nu aan te staan. Als hij aan staat,
hebben de vier ovens temperaturen
die uiteenlopen van 60 tot 240 gra
den. De bakplaat is in het midden
250 graden Celsius en koeler aan
de randen. Warmhouden, teppanya-
ki, flensjes bakken, het kan alle
maal. Vanaf 9.000 euro.
www.mercury-appliances.co.uk
foto's PR