Rijke oogst
Hema-wedstrijd
Recepten voor de leckertongh van nu
MOZARTS
Paolo Renna wil de
mode-top bereiken
IPod
Kangoeroe
Lenzen
Zomerkoken
zaterdag 24 juni 2006
W I 1
De ontwerpwedstrijd
van de Hema heeft dit
jaar een rijke oogst opgele
verd. De twee winnende kin
derjasjes hangen nog dit na
jaar in de winkel. Ook het
winnende kinderstoeltje
maakt daar grote kans op.
De winnaars werden gister
middag bekendgemaakt in
het Centraal Museum in
Utrecht.
Een recordaantal inschrijvin
gen én prijzen. De 19e afle
vering van de jaarlijkse Hema
ontwerpwedstrijd heeft slechte
re jaren gekend. Bijna 900 ont
werpers in opleiding deden dit
jaar mee. Uiteindelijk leidde dat
tot bijna 300 concrete ontwer
pen voor een nieuw kindermeu
bel of kinderjasje, passend in de
traditie van de Hema-winkels
en -producten.
Speedy, de winnende kinder
stoel van Julia Anne Garde (Uni
versiteit Twente in Enschede) is
daar volgens de jury het perfec
te voorbeeld van.
Race-auto
Een leuke stoel die -op zijn kant
gezet- verandert in een snelle ra
ce-auto. Multifunctioneel, stoei
en degelijk en voor de Hema ook
niet onbelangrijk: makkelijk en
relatief goedkoop te maken.
Bij nummer twee, stoeltje Bobs
van Ai-jen van den Hof (Christe
lijke Hogeschool Windesheim in
Zwolle), is dat volgens de jury
een stuk moeilijker. Ook betwij
felt de jury de stapelbaarheid
van het ontwerp.
Maar verder is er niets dan lof
voor deze 'nieuwe design basic':
„Een verrassend eenvoudig, su
per-Nederlands stoeltje dat zo
uit de jaren vijftig had kunnen
komen." Echt Hema dus.
De derde prijs ging naar Miao
Miao Tsao (Gerrit Rietveld Aca
demie Amsterdam) die met haar
Dotty Dott inhaakt op de
'pimp-trend' van dit moment.
Het geperforeerde stoeltje kan
met kleurige pinnetjes versierd
worden.
Nog eens vijf jonge meubelont
werpers kregen voor hun poging
een eervolle vermelding.
De Hema bekijkt of het winnen
de stoeltje ook daadwerkelijk in
productie genomen wordt.
Van de kinderjassen -de andere
productcategorie van de ont
werpwedstrijd- is dat al wel ze
ker want die hangen vanaf okto
ber in de winkel. Verrassend om
dat de afgelopen jaren het ni
veau van de kledingontwerpen
zo onder de maat was dat de ju
ry amper prijzen kon toeken
nen.
Niveau
En dit jaar was het niveau vol
gens de jury zo hoog dat er maar
liefst twee eerste prijzen werden
toegekend: voor de stoere meis-
jesjas MISSion van Limor Ariëli
(Koninklijke Academie voor de
Beeldende Kunsten Den Haag)
en voor Switch, een verrassende
afritsjas van Melissa Bonvie (Ho
geschool voor de Kunsten
Utrecht). Nog eens drie jasjes
kregen een eervolle vermelding.
Volgend jaar, bij de 20e editie
van deze wedstrijd, heeft de He
ma de hoop dat er weer een ech
te 'klassieker' ontworpen wordt
zoals de fluitketel Lapin. De ont
werpers worden dan ook rede
lijk vrij gelaten. Geen specifiek
product of kledingstuk dus
Ontwerper Paolo Renna (36)
uit Veldhoven heeft een
droom: een grote naam worden
in de modewereld. Op vakbeur
zen in Basel, Milaan, Parijs en
Las Vegas heeft Renna zijn eer
ste collectie (zonne)brillen, hor
loges en sieraden onder eigen
naam gepresenteerd.
Nog dit jaar moet de eerste Pao
lo Renna Store de deuren ope
nen, en wel in Shanghai. „Dat is
de meest bruisende fashionstad
van dit moment", zegt Paolo
Renna. De geboren Nederlander
met een Italiaanse vader om
ringt zich graag met mooie din
gen. In zijn showroom onder
meer een kast met 'de mooiste'
dingen die Renna op reis is te
gengekomen. Prominente plaat
sen zijn er voor twee Riva-boten
op schaal. De Italiaanse vaartui
gen zijn een belangrijke inspira
tiebron voor Renna. „Snel, man
nelijk en mooi. Het gelakt hout,
leer, metaal en de retro-uitstra-
ling: dat zie je allemaal terugko
men in mijn ontwerpen." Paolo
Renna begon zeven jaar geleden
met sieraden ontwerpen; sportie
ve kettingen van houten kralen
onder de naam Eggplant. Egg
plant groeide uit tot een brede
collectie met een wat luxere uit
straling, overigens nog steeds te
koop. „Leuk, maar op een gege
ven moment wilde ik wat meer.
Met Eggplant heb ik ervaring
opgedaan hoe je een merk moet
opbouwen. Met Paolo Renna ga
ik het onderste uit de kan halen
qua design."
Eigen naam
De Veldhovenaar is ervan over
tuigd dat hij een plaats kan vero
veren in de top van de modewe
reld. Zijn eigen naam moet hét
nieuwe merk in de fashionscene
worden. „Ik ben gezegend met
een mooie Italiaanse naam.
Waarom zou ik die dan niet ge
bruiken", zegt Renna. „Er is ze
ker plaats voor nog een merk.
Als het maar anders is." En an
ders zijn de Paolo Renna-pro-
ducten, stelt de Veldhovenaar.
Het zit volgens hem vooral in de
details. Hij laat een bril zien
met een verwisselbaar decora
tiestukje in de poot. „Als je naar
een gala gaat, kun je er een stuk
je met steentjes inzetten." Ook
heeft Renna zonnebrillen met
neusstukjes die niet in je haren
blijven hangen als de bril op je
hoofd schuift.
Paolo Renna is vooralsnog al
leen een accessoiremerk. De
meeste ontwerpers beginnen
met een kledinglijn en gaan
daarna -als hun merk eenmaal
goed verkoopt- accessoires er
bij doen. Paolo Renna doet het
andersom. Eerst horloges, (zon
nebrillen en sieraden en dan uit
breiden. Met een parfum is hij
al bezig. Ook zijn er plannen
voor schoenen. „Ik sluit niet uit
dat er ooit een kledinglijn komt.
Ik ben gek op Italiaanse maat
pakken." En ook Nederlanders
gaan Italiaans design volgens
hem steeds meer waarderen. Vol
gens Paolo Renna is Paolo Ren
na over vijf jaar een grote naam
in de modewereld. En zijn er
Paolo Renna Stores all over the
world.
Bianca Clerx
Uitgeverij Pereboom ver
dient een eervolle vermel
ding in de wereld van kookboe
kenuitgevers. Waar anderen den
ken te scoren met hippe koks,
schitterende culifoto's en moder
ne recepten (boeken die binnen
een jaar de gang naar De Slegte
maken), kiest deze kleine uitge
verij voor mooi verzorgde, kwali
tatieve boeken die de tand des
tijds zullen doorstaan.
Onlangs zijn weer twee parels
aan hun fonds toegevoegd. De
eerste is Mozarts Menu van Li-
zet Kruyff en Jonneke Krans.
Aan de hand van brieven van de
familie Mozart en informatie uit
libretti en liedteksten van Wolf
gang Amadeus schetsen deze we
tenschapsjournalisten een prach
tig beeld van de eetgewoonten
van de familie Mozart en hun
omgeving, en van de eetcultuur
aan het eind van de achttiende
eeuw in het algemeen.
Op soepele wijze voeren de au
teurs ons langs de overdadige
banketten van de rijken en de'
schaarse tafels van de armen,
langs hofkoks en elkaar kopië
rende-ook toen al!-kookboe
kenschrijvers. We zien de op
komst van chocolade en koffie,
het ontstaan van de eerste res
taurants in Parijs en de popula
riteit van snuiven, roken en prui
men -van tabak dus.
Afwijkend
Aangevuld met recepten van
thee op zijn Beijers, hoerenbek-
jes, nonnenscheetjes en verzo
pen juffers is dit een luisterrijk
boek, een afwijkend boek uit de
reeks Mozartboeken die dit jaar
ter gelegenheid van de tweehon-
dervijftigste geboortedag van de
componist verschijnen.
Nog opmerkelijker is het tweede
boek, De Verstandige Kok. Op
merkelijk, omdat dit een 'herta
ling' is van De Verstandige
Koek uit 1669, het enige gedruk
te noord-Nederlandse kookboek
uit de zeventiende eeuw, waar
van de sporen nog steeds terug
zijn te vinden in de kookboeken
van onze tijd.
Het boek verscheen destijds ano
niem. De moderne versie is een
bewerking door diëtiste en neer
landica Marleen Willebrands,
die enkele jaren bezig is geweest
met dit standaardwerk uit de
Nederlandse culinaire geschiede
nis.
Oorspronkelijk telde het boek
een kleine 200 recepten voor
groenten en salades, vlees en ge
vogelte, vis, gebakken en ge
kookte gerechten, taarten, pas
teien, recepten voor verwerking
van slachtproducten, en confitu
ren.
Maar met de inleidingen, verkla
rende teksten en annotaties is
het boek uitgegroeid tot meer
dan 200 bladzijden.
Citaten
Centraal in het boek staan de re
cepten met informatie over cul
tuurhistorische achtergronden.
Zo worden de herkomst van in
grediënten, de ontwikkeling van
gerechten en de soms merkwaar
dige bereidingswijzen, vanuit
diverse invalshoeken toegelicht.
Door gebruik te maken van cita
ten uit gedichten en uitspraken
van gezaghebbende medici en
plantkundigen, maakt Wille
brands duidelijk wat de waarde
ring van tijdgenoten was van ge
rechten en ingrediënten.
Ze heeft ook een aantal recep
ten bewerkt voor de 'lecker
tongh' van vandaag.
Hoewel het ook leuk is om de
originele tekst te lezen van re
cept 81, 'Om een snoeck te zie
den op de Spaense wijse':
„Neemt een limoen. Snijtse in-
schijven. Doet die in een potjen
met wat Rinse wijn, water, bo
ter, gember, saffraen en nage
len. Laet dit t'samen stoven tot
het genoegh is. Doet het dan in
een schotel en leght er den
ghesooden snoeck in."
Jacques Hermus
Lizet Kruyff en Jonneke Krans,
Mozarts Menu - de eetcultuur
van de tweede helft van de acht
tiende eeuw (uitg. Pereboom,
176 blz., 27,50 euro) Marleen
Willebrands, De Verstandige
Kok - de rijke keuken van de
Gouden Eeuw (uitg. Pereboom,
212 blz., 24,90 euro)
Het is levensgevaarlijk om auto
te rijden en ondertussen een fa
voriet liedje op te zoeken op de
iPod. Maar daar is een oplossing
voor: de Harman Kardon Drive
Play. Die bestaat uit twee los
se elementen: een lcd-schermpje
dat vijf regels van het iPod-me-
nu weergeeft en een pienter
'pookje' voor de bediening. De
twee delen kunnen in of op het
dashboard geplakt of ge
schroefd worden. Wie dat wel
wat lijkt, moet de nodige draad
jes weg zien te werken. Deze ver
binden de iPod met de Drive
Play en de ingebouwde geluids
installatie in de auto. Drive
Play heeft ook stroom nodig.
Dat haalt hij uit de sigaretten
aansteker. Veiligheid mag ken
nelijk wat kosten. Want impor
teur Pauwels Climco uit Schie
dam rekent 200 euro voor dit ap
paraat. Meer informatie:
www.driveandplay.nl
Modieuze en stijlvolle babypro
ducten als luiertassen en voeten
zakken. „Dat moeders anno
2006 meer willen dan praktisch
en functioneel is niets nieuws",
zegt José Kok. „Toch zie ik in
het aanbod van luiertassen en
andere babyproducten slechts
een handjevol mooie trendy ont
werpen." José Kok is oprichter
van Wallaboo. De eerste produc
ten van dit Vleutense bedrijf,
dat is genoemd naar de kleine
Australische kangoeroe, hebben
hun weg naar de winkels gevon
den. Alle producten zijn ge
maakt van microfiber suède en
afgewerkt met imitatiebont. De
collectie luiertassen en voeten
zakken is er in vijf kleuren, van
roze tot limoengroen. De prijzen
lopen uiteen van 45 tot 89 euro.
Bij Kodak hebben ze de smaak
te pakken van de 'dual lens', de
dubbele lenstechnologie. Ze heb
ben in de nieuwe V610 weer een
gewone zoomlens én een gi'oot-
hoeklens weggewerkt. Het zijn
professionele Schneider-Kreuz-
nach-lenzen. Het is de kleinste
digitale camera met lOx opti
sche zoom en Bluetooth, aldus-
Kodak. De V610 heeft functies
om de beeldkwaliteit op te krik
ken, zoals de Perfect Tou-
ch-technologie en automatische
ruisvermindering. Met Blue
tooth is het delen en verzenden
van foto's een fluitje van een
cent. Verzenden kan tot maxi
maal negen meter naar mobiele
telefoons, computers maar ook
in de winkel naar een Kodak Pic
ture Kiosk voor het maken van
een afdruk. De prijs: 529 euro.
Wie nog een weekje over heeft
in juli kan zijn kookkunsten bij
spijkeren tijdens de summer-
class van kookschool Keizer culi
nair in Amsterdam. Vier dagen
worden hobbykoks ondergedom
peld in de kunst van het koken,
in lessen van steeds zo'n vieren
half uur. De lessen behelzen het
bereiden van groente, van soe
pen en sauzen, vis en vlees.
Apart is er nog een les improvi-
satiekoken, waarbij het menu
wordt bepaald door de aanwezi
ge ingrediënten. De kosten be
dragen 395 euro, opgeven kan-
bij 020 - 427 92 76.
Informatie: www.keizerculi-
nair.nl.
Hans van Alebeek
maar alles wat een 'nieuwe He
ma design held' kan opleveren
De winnende -en veel andere-
ontwerpen van de 19e Hema ont
werpwedstrijd zijn t/m zondag
6 augustus te zien in het Cen
traal Museum Utrecht. Het mu
seum is van dinsdag t/m zondag
geopend van 12.00 tot 17.00 uur,
op vrijdag van 12.00 tot 21.00
uur. Meer info: www.ontwerp-
wedstrijd.com en www.centraal-
museum.nl
Ontwerper Paolo Renna.
foto Kees Martens
LIZET KRUYFF
JONNEKE KRANS
De eetcultuur
van de tweede helft van de 18" eeuw