mc
't Spuihuis oogt deftig
maar de kaart is speels
Virtueel
uitje voor
groepen
Sieraad
Horloge
Storia
AAN TAFEL
factie bijlagen: u
§yv;'pzc.nl
mail:redactie@pzc.nl
jstbus 31, 4460 AA Goes
dvertentie-exploitatie:
Oord- en Midden-Zeeland: 0113-315520;
ieuws-Vlaanderen: 0114-372770;
lationaal: 020-4562500.
aterdag 24 juni 2006
Met granaten smijten, rondscheuren in Hummers en
met bazooka's knallen. Dat kan sinds kort in Rijs
wijk. Niet echt natuurlijk. De werkelijkheid van The Ga-
medepartment is een virtuele, bedoeld als uitje voor groe
pen. Weer eens wat anders.
Hoe vestig je de aandacht op
mannensieraden? Het Deense
ontwerpersduo Dyrberg/Kern
weet er wel raad mee. Je laat ge
woon een hunk over de vloer
kronkelen en focust op de rin
gen en armbanden die hij
draagt. En die zijn opvallend ge
noeg. De ringen kosten 140 eu
ro, de armband 125 euro en de
halsketting 125 euro. Wel nog
even geduld uitoefenen, want
het gaat hier om de wintercollec
tie.
Een avondje gamen zorgt voor
een hoop leven in de brouwerij.
Met veel geroep over en weer.
„Kijk achter je", klinkt het dan.
Of: „Kom dichterbij me staan."
Dat vinden de twee onderne-
op niveau in, en staan hen met
raad en daad bij. „We richten
ons op mensen die het graag een
keertje willen proberen. Ze krij
gen de kans om het te leren."
Op het menu van The Gamede-
partment staan momenteel twee
gerechten: het racespel Project
Gotham Racing 3 en het vecht
spel Far Cry. Die hebben een
strenge selectie overleefd. Laag
drempeligheid is een eis, en na
tuurlijk de mogelijkheid om met
groepen te spelen. Om de spe
lers helemaal in het spel te trek
ken, is het invoeren van namen
cruciaal. Zo kunnen ze zien van
welke collega de auto is die voor
hen rijdt. Ook boven de karak
ters verschijnt de naam in
beeld. Die gegevens worden
door de spelleiders van tevoren
ingevoerd. En ook niet onbelang
rijk, de games zien er goed en
Denk aan Wassenaar, Bloemen-
daal en Loosdrecht en je hebt de
Gant-doelgroep voor je. Het
merk zelf refereert het liefst aan
de ook bemiddelde bewoners
van New England aan de Ameri
kaanse oostkust. Het heeft Ro
bert F. Kennedy jr., de zoon
van, als boegbeeld van die men
sensoort gekozen. In de nieuwe
horlogelijn is de doelgroep moei
teloos te herkennen. De hierbij
afgebeelde Quarterback, voor
zowel mannen als vrouwen be
stemd, doet het ongetwijfeld
goed op tennisbaan, zeilboot en
golfbaan. En toch maar 79 euro.
Na My Manifesto en enkele min
der bekend geworden geuren is
er weer een nieuw geurtje van
Isabella Rossellini op de markt,
Storia. De naam verwijst naar
de rijke geschiedenis van Rossel
lini, telg uit een roemrijk ge
slacht van acteurs en regisseurs.
Volgens de actrice zelf werd er
bij haar ouders thuis zelden ma-
ke-up gedragen, maar wel altijd
parfum. Die herinnering heeft
ze nu omgezet in reukvorm. Sto
ria is zowel opwekkend als rust
gevend, meldt producent Coty.
Een flacon van 15 ml eau de par
fum kost 14,50 euro.
Netwerk
Want dat is het leuke, alle
Xboxen 360 zijn met elkaar ver
bonden in een netwerk, zodat
het mogelijk is met velen samen
te spelen. „Eerst zie je ze rondlo
pen en wat schieten. Gaande
weg krijgen ze in de gaten dat
De werkelijkheid van The
Gamedepartment is een
virtuele, bedoeld als uitje.
Hoewel iedere speler een
eigen 'spelplek' heeft, moeten
alle spelers toch met elkaar
samenwerken,
foto's Harmen de Jong
ze samen moeten werken om het
doel te bereiken" licht Van Zuy-
len toe. In een race ligt het maxi
mum op acht man, anders wordt
het een virtuele puinhoop op het
circuit.
mers leuk: „Daar gaat het ons
om."
Ei-varing heb je voor zulke virtu
ele avonturen niet nodig. Elgers-
ma en Van Zuylen leggen uit
hoe het werkt, delen de gamers
Maarten van de Rakt
Meer informatie: www.thegame-
department.com
Met 250 kilometer op Broad
way tegen je baas racen.
Zij aan zij met een zakenrelatie
op een tropisch eiland de vijand
in de pan hakken. Of rennen
voor je leven voor die vreselijke
secretaresse.
Met vrienden of collega's een
computerspelletje spelen is
weer eens wat anders dan een
kookworkshop, paintballen of
karten. Veel schoner ook.
Zo begeven Rinse Elgersma en
Marco van Zuylen zich op de
markt van bedrijfsuitjes en
teambuilding.
„Met collega's, klanten of
vrienden stap je een andere
wereld in. De ervaring die
wij aanbieden, haalt verras
sende kanten van mensen
naar boven. Mensen leren el
kaar op een heel andere ma
nier kennen." Dat idee is
zo'n beetje het fundament
van The Gamedepartment, de
onderneming van Elgersma
en Van Zuylen. Beiden heb
ben een verleden bij KPN in
de breedband-tak. Daar deden
ze al enige ervaring op met het
organiseren van game-avond-
jes. Samen filosoferend beslo
ten ze daarmee de boer op te
gaan. Na een aantal proefses-
sies zijn ze bescheiden van start
gegaan. Na de zomer moet The
Gamedepartment echt gaan
draaien en hopen ze twee a drie
'uitjes' per week te kunnen boe
ken.
Onderdak vonden ze in een kan-
torenpand in Rijswijk. Ze richt
ten een verdieping in met zes 'ei
landen' met elk vier knoeperds
van beeldschermen en de nieuw
ste Xboxen en comfortabele fau
teuils. Zo is er plaats voor 24
man. Daglicht wordt er groten
deels geweerd. Al dat dure speel
goed oogt als een zware investe
ring, maar gelukkig hebben El
gersma en Van Zuylen Philips
en Microsoft bereid gevonden
een samenwerking aan te gaan.
„We zijn 'powered by' Philips
en Microsoft, zoals dat tegen
woordig heet", zegt Elgersma.
De spelers zitten in groepjes van
vier man rond een kleurige zuil.
Ieder heeft een eigen beeld
scherm, en een eigen draadloze
controller, zeg maar de bedie
ning in de hand. Zo probeert het
rode team bijvoorbeeld het land
in te pikken van het groene
team.
realistisch uit. Naast deze
pret-kant kent The Gamedepart
ment een serieuzere, die van de
teambuilding. Want games, zo
als het schietspel Ghost Recon,
lenen zich ook goed voor rollen
spelen. „Een coach analyseert
daarbij hoe mensen functione
ren, met elkaar praten en beslis
singen nemen." Verder denken
ze bij The Gamedepartment aan
allerlei combinaties zoals pro
duct-trainingen, af te sluiten
met games voor de lol. Gamen
kost veertig euro de man, voor
een meerprijs komen daar ook
drankjes bij. Voor nog wat meer
gaan ook de wokpannen op het
vuur. Echte pannen.
Bergen op Zoom ademt een geheel apar
te sfeer. Aan de ene kant is het, gelegen
=an onze eigen Oosterschelde, toch ook een
ketje Zeeuws, aan de andere kant typisch
Brabants, vooral met carnaval dat er uitbun-
wordt gevierd. Hele gevels worden dan
^gebouwd en ik vraag me wel eens af
*aar de mensen de rest van het jaar die gro-
'ske figuren bewaren die tijdens het carna
valbuiten worden gehangen.
'let al deze carnavaleske vrolijkheid lijkt
kingetogen uitstraling van Restaurant 't
Spuihuis sterk te contrasteren. De statige
§evel getuigt van deftigheid, maar binnen
valt dit alleszins mee. 't Spuihuis is vol te
genstellingen. Hoewel je een zekere distan
tie tot het vastenavondgebeuren zou kun
nen distilleren uit het feit dat de zaak van
tie donderdag voor carnaval tot de dinsdag
fma gesloten is, lijkt dat een onjuiste ge-
velgtrekking, want in het restaurant getuigt
ven schilderij van carnavalesk uitgedoste da
mes weer van een zekere sympathie. Ook
dat deftige uiterlijk is misleidend. Binnen
word ik door gastheer Marco gemoedelijk
ontvangen en als iemand aan een belenden
de tafel een glas wijn omgooit, fronst nie
mand de wenkbrauwen.
't Spuihuis is eigenlijk nog maar korte tijd
restaurant, sinds 1996 welteverstaan. Daar
vóór had het pand uiteenlopende bestem
mingen. Het is gebouwd in de vijftiende
eeuw als sluisgebouw boven de rivier de
Grebbe die toen door Bergen op Zoom
stroomde. Het is herbouwd in 1838 en geres
taureerd in 1976. Uit alle perioden moeten
muurrestanten nog aanwezig zijn.
Nadat eerst de sluiswachter er zijn domici
lie had, diende het gebouw als onderkomen
voor de brandspuit, was het arbeiderswacht
lokaal en woning van de havenmeester. De
haven, voor de deur, is inmiddels gedempt
en dat is gemakkelijk want nu kun je er je
auto parkeren.
De diversiteit in bewoning mag dan boeiend
zijn, de variatie die de kaart biedt is dat
ook. Er is een keuzemenu dat regelmatig
wisselt en dat zo'n vier voorgerechten, drie
soepen, vier hoofdgerechten en vier desserts
telt. Drie gangen kosten 27,50 en vier gan
gen 32,50. A la carte is het wat duurder
maar ook hier is er keus uit vier voor-, vier
hoofd- en vier nagerechten. De basis van de
V
Rien van Reems
gerechten is klassiek, maar de uitvoering ge
tuigt van een zekere speelsheid, passend,
denk ik bij het ludieke karakter van Bergen.
Ondanks de nabijheid van de Oosterschelde
houdt 't Spuihuis het op Canadese kreeft,
een halve op een salade van mango en ker-
velmayonaise kost als voorafje 18,50, de
Zeeuwse zou duurder uitvallen. Andere
voorgerechten a la carte zijn dungesneden
rauwe Ierse runderhaas met olijfolie en Par
mezaan en salade van huisbereide lams
bout, tomatencompöte en ganzenleverkrul-
len (beide 13,75).
Ik kies gemarineerde tonijn vergezeld van
grijze garnalen en aardappelsalade (€12,50),
een heel mooie combinatie. De tonijn, prach
tig rood, is niet te dun gesneden en zacht
van structuur, de garnalen zijn heerlijk vers
en de aardappelsalade is goed gekruid. Als
tussengerecht heb ik uit het keuzemenu een
lamsbouillon met zwezerikjes 5,50) geko
zen, alweer zo'n delicate combinatie, zowel
de zwezerik als de bouillon zijn zacht van
smaak, een echt voorjaarsgerecht, maar in
middels niet meer op de kaart, zag ik.
De hoofdgerechten zijn gelijk verdeeld,
twee vis- en twee vleesgerechten: wilde
grietfilet met lamsoren en beurre-blanc
saus, grote gamba's met knoflook, Spaanse
peper op een bedje van lintpasta en tourne-
dos gesneden van Iers rund met rode wijn
saus (alle drie 25) en, mijn keus, ossobuc-
co a la Milanese 21,50).
De respectabele schijf kalfsschenkel is be
dolven onder de klassieke tomatensaus en
ook de gremolata van citroenschil, knoflook
en peterselie ontbreekt niet. En wat vooral
zo lekker is: het stukje merg in het hart van
de schenkel.
Tot slot had ik nog graag een huisgemaakt
dessert genoten, maar helaas er is geen
plaats meer voor een salade van vers fruit
en sorbetijs 7,50), de parade van huisge-
maakte dessertsoorten 9,50), het kaasas
sortiment 8,50) of de crème brulée 6).
Ik maak bij 't Spui nog net het eind van het
aspergeseizoen mee en juist op die asperges
heeft de chef-kok zijn creativiteit losgela
ten. Het speciale menu bestaat uit asperges
met ganzenleverkrullen en truffelroomsaus
als voorgerecht en in saffraan bereide asper
gekoppen met lamsoor en gebakken scampi.
Een adres om te onthouden.
Restaurant 't Spuihuis
Spui 1
4611 GX Bergen op Zoom
Tel. 0164-233196/b.g.g. 239919
Fax.0164-246380
www.spuihuis.nl
e-mail: info@spuihuis.nl
Zeven dagen van de week geopend
Gesloten van donderdag voor carnaval tot
en met dinsdag na carnaval, Kerstavond en
Oud en Nieuw.
Keuken open van 12.00 tot 14.00 uur en van
18.00 tot 21.30 uur, op zaterdag vanaf 18.00
uur en op zondag vanaf 17.00 uur.
Creditcards: Visa, Mastercard, Amex en
Diners Club
Kinderen: kindermenuutje en kleine porties
Vegetarisch: in overleg
Roken: gescheiden
Rolstoel: ja
Glutenvrij: tevoren melden