mc 't Spuihuis oogt deftig maar de kaart is speels Virtueel uitje voor groepen Sieraad Horloge Storia AAN TAFEL factie bijlagen: u §yv;'pzc.nl mail:redactie@pzc.nl jstbus 31, 4460 AA Goes dvertentie-exploitatie: Oord- en Midden-Zeeland: 0113-315520; ieuws-Vlaanderen: 0114-372770; lationaal: 020-4562500. aterdag 24 juni 2006 Met granaten smijten, rondscheuren in Hummers en met bazooka's knallen. Dat kan sinds kort in Rijs wijk. Niet echt natuurlijk. De werkelijkheid van The Ga- medepartment is een virtuele, bedoeld als uitje voor groe pen. Weer eens wat anders. Hoe vestig je de aandacht op mannensieraden? Het Deense ontwerpersduo Dyrberg/Kern weet er wel raad mee. Je laat ge woon een hunk over de vloer kronkelen en focust op de rin gen en armbanden die hij draagt. En die zijn opvallend ge noeg. De ringen kosten 140 eu ro, de armband 125 euro en de halsketting 125 euro. Wel nog even geduld uitoefenen, want het gaat hier om de wintercollec tie. Een avondje gamen zorgt voor een hoop leven in de brouwerij. Met veel geroep over en weer. „Kijk achter je", klinkt het dan. Of: „Kom dichterbij me staan." Dat vinden de twee onderne- op niveau in, en staan hen met raad en daad bij. „We richten ons op mensen die het graag een keertje willen proberen. Ze krij gen de kans om het te leren." Op het menu van The Gamede- partment staan momenteel twee gerechten: het racespel Project Gotham Racing 3 en het vecht spel Far Cry. Die hebben een strenge selectie overleefd. Laag drempeligheid is een eis, en na tuurlijk de mogelijkheid om met groepen te spelen. Om de spe lers helemaal in het spel te trek ken, is het invoeren van namen cruciaal. Zo kunnen ze zien van welke collega de auto is die voor hen rijdt. Ook boven de karak ters verschijnt de naam in beeld. Die gegevens worden door de spelleiders van tevoren ingevoerd. En ook niet onbelang rijk, de games zien er goed en Denk aan Wassenaar, Bloemen- daal en Loosdrecht en je hebt de Gant-doelgroep voor je. Het merk zelf refereert het liefst aan de ook bemiddelde bewoners van New England aan de Ameri kaanse oostkust. Het heeft Ro bert F. Kennedy jr., de zoon van, als boegbeeld van die men sensoort gekozen. In de nieuwe horlogelijn is de doelgroep moei teloos te herkennen. De hierbij afgebeelde Quarterback, voor zowel mannen als vrouwen be stemd, doet het ongetwijfeld goed op tennisbaan, zeilboot en golfbaan. En toch maar 79 euro. Na My Manifesto en enkele min der bekend geworden geuren is er weer een nieuw geurtje van Isabella Rossellini op de markt, Storia. De naam verwijst naar de rijke geschiedenis van Rossel lini, telg uit een roemrijk ge slacht van acteurs en regisseurs. Volgens de actrice zelf werd er bij haar ouders thuis zelden ma- ke-up gedragen, maar wel altijd parfum. Die herinnering heeft ze nu omgezet in reukvorm. Sto ria is zowel opwekkend als rust gevend, meldt producent Coty. Een flacon van 15 ml eau de par fum kost 14,50 euro. Netwerk Want dat is het leuke, alle Xboxen 360 zijn met elkaar ver bonden in een netwerk, zodat het mogelijk is met velen samen te spelen. „Eerst zie je ze rondlo pen en wat schieten. Gaande weg krijgen ze in de gaten dat De werkelijkheid van The Gamedepartment is een virtuele, bedoeld als uitje. Hoewel iedere speler een eigen 'spelplek' heeft, moeten alle spelers toch met elkaar samenwerken, foto's Harmen de Jong ze samen moeten werken om het doel te bereiken" licht Van Zuy- len toe. In een race ligt het maxi mum op acht man, anders wordt het een virtuele puinhoop op het circuit. mers leuk: „Daar gaat het ons om." Ei-varing heb je voor zulke virtu ele avonturen niet nodig. Elgers- ma en Van Zuylen leggen uit hoe het werkt, delen de gamers Maarten van de Rakt Meer informatie: www.thegame- department.com Met 250 kilometer op Broad way tegen je baas racen. Zij aan zij met een zakenrelatie op een tropisch eiland de vijand in de pan hakken. Of rennen voor je leven voor die vreselijke secretaresse. Met vrienden of collega's een computerspelletje spelen is weer eens wat anders dan een kookworkshop, paintballen of karten. Veel schoner ook. Zo begeven Rinse Elgersma en Marco van Zuylen zich op de markt van bedrijfsuitjes en teambuilding. „Met collega's, klanten of vrienden stap je een andere wereld in. De ervaring die wij aanbieden, haalt verras sende kanten van mensen naar boven. Mensen leren el kaar op een heel andere ma nier kennen." Dat idee is zo'n beetje het fundament van The Gamedepartment, de onderneming van Elgersma en Van Zuylen. Beiden heb ben een verleden bij KPN in de breedband-tak. Daar deden ze al enige ervaring op met het organiseren van game-avond- jes. Samen filosoferend beslo ten ze daarmee de boer op te gaan. Na een aantal proefses- sies zijn ze bescheiden van start gegaan. Na de zomer moet The Gamedepartment echt gaan draaien en hopen ze twee a drie 'uitjes' per week te kunnen boe ken. Onderdak vonden ze in een kan- torenpand in Rijswijk. Ze richt ten een verdieping in met zes 'ei landen' met elk vier knoeperds van beeldschermen en de nieuw ste Xboxen en comfortabele fau teuils. Zo is er plaats voor 24 man. Daglicht wordt er groten deels geweerd. Al dat dure speel goed oogt als een zware investe ring, maar gelukkig hebben El gersma en Van Zuylen Philips en Microsoft bereid gevonden een samenwerking aan te gaan. „We zijn 'powered by' Philips en Microsoft, zoals dat tegen woordig heet", zegt Elgersma. De spelers zitten in groepjes van vier man rond een kleurige zuil. Ieder heeft een eigen beeld scherm, en een eigen draadloze controller, zeg maar de bedie ning in de hand. Zo probeert het rode team bijvoorbeeld het land in te pikken van het groene team. realistisch uit. Naast deze pret-kant kent The Gamedepart ment een serieuzere, die van de teambuilding. Want games, zo als het schietspel Ghost Recon, lenen zich ook goed voor rollen spelen. „Een coach analyseert daarbij hoe mensen functione ren, met elkaar praten en beslis singen nemen." Verder denken ze bij The Gamedepartment aan allerlei combinaties zoals pro duct-trainingen, af te sluiten met games voor de lol. Gamen kost veertig euro de man, voor een meerprijs komen daar ook drankjes bij. Voor nog wat meer gaan ook de wokpannen op het vuur. Echte pannen. Bergen op Zoom ademt een geheel apar te sfeer. Aan de ene kant is het, gelegen =an onze eigen Oosterschelde, toch ook een ketje Zeeuws, aan de andere kant typisch Brabants, vooral met carnaval dat er uitbun- wordt gevierd. Hele gevels worden dan ^gebouwd en ik vraag me wel eens af *aar de mensen de rest van het jaar die gro- 'ske figuren bewaren die tijdens het carna valbuiten worden gehangen. 'let al deze carnavaleske vrolijkheid lijkt kingetogen uitstraling van Restaurant 't Spuihuis sterk te contrasteren. De statige §evel getuigt van deftigheid, maar binnen valt dit alleszins mee. 't Spuihuis is vol te genstellingen. Hoewel je een zekere distan tie tot het vastenavondgebeuren zou kun nen distilleren uit het feit dat de zaak van tie donderdag voor carnaval tot de dinsdag fma gesloten is, lijkt dat een onjuiste ge- velgtrekking, want in het restaurant getuigt ven schilderij van carnavalesk uitgedoste da mes weer van een zekere sympathie. Ook dat deftige uiterlijk is misleidend. Binnen word ik door gastheer Marco gemoedelijk ontvangen en als iemand aan een belenden de tafel een glas wijn omgooit, fronst nie mand de wenkbrauwen. 't Spuihuis is eigenlijk nog maar korte tijd restaurant, sinds 1996 welteverstaan. Daar vóór had het pand uiteenlopende bestem mingen. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw als sluisgebouw boven de rivier de Grebbe die toen door Bergen op Zoom stroomde. Het is herbouwd in 1838 en geres taureerd in 1976. Uit alle perioden moeten muurrestanten nog aanwezig zijn. Nadat eerst de sluiswachter er zijn domici lie had, diende het gebouw als onderkomen voor de brandspuit, was het arbeiderswacht lokaal en woning van de havenmeester. De haven, voor de deur, is inmiddels gedempt en dat is gemakkelijk want nu kun je er je auto parkeren. De diversiteit in bewoning mag dan boeiend zijn, de variatie die de kaart biedt is dat ook. Er is een keuzemenu dat regelmatig wisselt en dat zo'n vier voorgerechten, drie soepen, vier hoofdgerechten en vier desserts telt. Drie gangen kosten 27,50 en vier gan gen 32,50. A la carte is het wat duurder maar ook hier is er keus uit vier voor-, vier hoofd- en vier nagerechten. De basis van de V Rien van Reems gerechten is klassiek, maar de uitvoering ge tuigt van een zekere speelsheid, passend, denk ik bij het ludieke karakter van Bergen. Ondanks de nabijheid van de Oosterschelde houdt 't Spuihuis het op Canadese kreeft, een halve op een salade van mango en ker- velmayonaise kost als voorafje 18,50, de Zeeuwse zou duurder uitvallen. Andere voorgerechten a la carte zijn dungesneden rauwe Ierse runderhaas met olijfolie en Par mezaan en salade van huisbereide lams bout, tomatencompöte en ganzenleverkrul- len (beide 13,75). Ik kies gemarineerde tonijn vergezeld van grijze garnalen en aardappelsalade (€12,50), een heel mooie combinatie. De tonijn, prach tig rood, is niet te dun gesneden en zacht van structuur, de garnalen zijn heerlijk vers en de aardappelsalade is goed gekruid. Als tussengerecht heb ik uit het keuzemenu een lamsbouillon met zwezerikjes 5,50) geko zen, alweer zo'n delicate combinatie, zowel de zwezerik als de bouillon zijn zacht van smaak, een echt voorjaarsgerecht, maar in middels niet meer op de kaart, zag ik. De hoofdgerechten zijn gelijk verdeeld, twee vis- en twee vleesgerechten: wilde grietfilet met lamsoren en beurre-blanc saus, grote gamba's met knoflook, Spaanse peper op een bedje van lintpasta en tourne- dos gesneden van Iers rund met rode wijn saus (alle drie 25) en, mijn keus, ossobuc- co a la Milanese 21,50). De respectabele schijf kalfsschenkel is be dolven onder de klassieke tomatensaus en ook de gremolata van citroenschil, knoflook en peterselie ontbreekt niet. En wat vooral zo lekker is: het stukje merg in het hart van de schenkel. Tot slot had ik nog graag een huisgemaakt dessert genoten, maar helaas er is geen plaats meer voor een salade van vers fruit en sorbetijs 7,50), de parade van huisge- maakte dessertsoorten 9,50), het kaasas sortiment 8,50) of de crème brulée 6). Ik maak bij 't Spui nog net het eind van het aspergeseizoen mee en juist op die asperges heeft de chef-kok zijn creativiteit losgela ten. Het speciale menu bestaat uit asperges met ganzenleverkrullen en truffelroomsaus als voorgerecht en in saffraan bereide asper gekoppen met lamsoor en gebakken scampi. Een adres om te onthouden. Restaurant 't Spuihuis Spui 1 4611 GX Bergen op Zoom Tel. 0164-233196/b.g.g. 239919 Fax.0164-246380 www.spuihuis.nl e-mail: info@spuihuis.nl Zeven dagen van de week geopend Gesloten van donderdag voor carnaval tot en met dinsdag na carnaval, Kerstavond en Oud en Nieuw. Keuken open van 12.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 21.30 uur, op zaterdag vanaf 18.00 uur en op zondag vanaf 17.00 uur. Creditcards: Visa, Mastercard, Amex en Diners Club Kinderen: kindermenuutje en kleine porties Vegetarisch: in overleg Roken: gescheiden Rolstoel: ja Glutenvrij: tevoren melden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2006 | | pagina 39