PZC BRUGSE TRIPEL kookwedstrijd met wijting van honing tot suikerbiet vrijdagkrant 8 JieigiquulBefgif I VRIJDAG 26 OKTOBER 1990 licentie bockbier legenden MPÜBUQVE mANiMSK een gezegend belgisch biertje Den Gust lag op sterven. Met zwakke stem stamelde hij een laatste wens. „Geef me alsjeblieft een Brugse Tripel", hoorde zijn vrouw hem uitbrengen, „een laatste Brugse Tripel". De vrouw van Gust aarzelde. Zijn laatste krachten verzamelend herhaalde de stervende zijn verzoek. Nog steeds ondernam zijn vrouw geen actie. „Ja, maar Gust", zei ze, „zou je dat nou wel doen?" Den Gust deed een uiterste poging: „je hebt toch pas een bak Tripel gekocht?" vroeg hij. „Ach ja, dat wel" antwoordde de vrouw, „maar die is voor na de begrafenis". „Uitvaart, zuipvaart", zeggen ze in België. Het is één van de 126 spreuken en gezegden die is uitgebeeld op de poster „Spreuken brouwen" van striptekenaar Daubi, die onlangs door Jan de Bruyne in Brugge is gepresenteerd. Het originele schilderij hangt in zijn speciaalbierhuis 't Brugs Beertje. Bier is verweven met de Belgische cultuur. Dom Anselm Hoste, abt van de Abdij Steenbrugge, vertelde het mopje over de stervende Gust tijdens de feestelijke indronk van de Steenbrugge Tripel in de Abdijhoeve van Oudenburg. Op deze plek stichtte in 1084 de gewezen ridder Arnoldus de eerste Sint Pietersabdij. De abdij werd tijdens de Franse revolutie grotendeels verwoest. In 1879 gingen alle rechten van de Sint Pieters Abdij van Oudenburg over naar de nieuwe Abdij van Steenbrugge. Dom Anselm Hoste wordt daarom beschouwd als de 58ste opvolger van Sint Arnoldus. discussieren en het eind van het liedje was dat zij van twist en strijd afzagen. Sterker, zij keerden op hun schreden terug en traden als monnik in het klooster in. „Ik wil u maar waarschuwen als u straks een tripel drinkt, u weet nu waar dat toe kan leiden", grapt de abt. Brouwen doen de Benedictijner monniken van Steenbrugge al lang niet meer, maar wel gaven zij een licentie aan Brugse brouwers. Toen Paul Vanneste in 1983 besloot de oude brouwerij 't Hamerken van zijn grootvader en vader als brouwerij De Gouden Boom nieuw leven in te blazen, begon hij met het brouwen van Steenbrugge Dubbel, naast Brugs Tarwebier. De robijnrode Dubbel van 6,5 procent heeft nu een goudblond broertje gekregen. De Steenbrugge Tripel bezit 9 procent alcohol en smaakt kruidig en fris. Het bier is redelijk zwaar gehopt en heeft een aangenaam bittere afdronk. In de hoofdsmaak bespeur je een vleugje zoet, maar minder dan in de Brugse Tripel van de arme Gust, die ook door de Gouden Boom wordt gebrouwen. De Steenbrugge Tripel is een bier dat gemakkelijk wegdrinkt en dat licht verteerbaar is. Door hergisting op fles en de hoge densiteit (voor de kenners: de densiteit bedraagt 7,5 Belgische graden ofwel 18,5 graden Balling) gepaard gaand aan een hoog alcoholgehalte kan Steenbrugge Tripel onder goede kelderomstandigheden jaren worden bewaard. De smaak zal pas na een paar jaar veranderen. De brouwer adviseert zijn Steenbrugge Tripel op 8 graden Celsius te serveren in kelkbokalen. Uit de geschiedenis van De Gouden Boom blijkt dat er rond 1930 in de brouwerij - toen nog 't Hamerken - een bockbier van lage gisting werd gebrouwen. Bo(c)kbier is tegenwoordig meer onderdeel van een Nederlandse dan Belgische traditie. In het weekeinde van 6 en 7 oktober waren vrijwel alle Nederlandse bokbieren aanwezig tijdens het Hoorns Bokbier Festival, inclusief één kratje Ganzebok van de Goese minibrouwerij De Gans. Liefhebbers probeerden vergeefs een flesje te reserveren. Rob Ladiges van het organiserende biercafé De Beiaard was in enkele minuten de 24 flesjes kwijt. De Noordhollandse Bierkring De Herrezen Pauw, die samen met de Beiaard-cafe's uit Hoorn, Hengelo, Enschede en Amsterdam het festival voor de vierde keer organiseerde, hield ook een wedstrijd voor amateurbokbrouwers. De bekers gingen dit jaar naar Zeeland, want John Pieters uit Baarland en Jan Passieux uit Krabbendijke brouwden de beste bokbieren in respectievelijk de klassen Dubbelbok, Meibok en Donkerbok. Wie alle Nederlandse bokbieren eens naast elkaar wil zetten, heeft daartoe de gelegenheid op 16, 17 en 18 november in Marcanti aan de Jan van Galenstraat 6- 10 in Amsterdam, waar consumentenvereniging PINT het dertiende bokbierfestival houdt. De Ganzebok is er dan ook, maar zal gezien de beperkte aanvoer de zaterdag waarschijnlijk niet halen. RIEN VAN REEMS Er zijn vele legenden over Arnoldus, Arnulf of Aernoud. Zo zou hij tijdens een pestepidemie zijn kromstaf in een brouwkuip hebben gestoken en alle pestleiders die van het bier dronken, waren genezen. Door die verkoop bevorderende daad bracht Sint Arnoldus het rond 1400 tot schutspatroon van de brouwers. Vader Abt vertelde nóg een verhaal over zijn heilig verklaarde, verre voorganger. Er klopten eens vier ridders aan de poort van de abdij, op weg naar een gewelddadig te beslechten geschil. De ridders vroegen en kregen logies voor de nacht en de vredelievende abt probeerde hen te bewegen hun krijgszuchtige plannen op te geven. Vergeefs echter. Ten einde raad schonk hij de ridders vlak voor hun vertrek een in de abdij gebrouwen tripel. Nauwelijks weer te paard begonnen de ridders te Dit jaar wordt in Brugge de 25ste Salon van de Gastronomie georganiseerd en zoals ieder jaar zijn daar weer kookwedstrijden aan verbonden. Dit keer zijn er twee wedstrijden voor profes sionele koks en een wedstrijd voor amateurs. Opdracht voor de beroepskoks is een be reiding van kalfszwezerik voor de wisselbeker Louis De- vos en van schol voor de wis- selschaal Charles Vanhove. De amateurkoks leveren strijd om de wisselbeker Gus- taaf Devreker en hun op dracht is een gerecht klaar te maken met wijting. Kandidaten moeten hun re ceptuur vóór 3 november aan staande inzenden aan de se cretaris van Horeca Brugge, de heer John Simoens, Korte Vulderstraat 31, 8000 Brugge. De zes beste recepten komen in aanmerking voor de wed strijd en de zes finalisten wor den uitgenodigd op zaterdag 17 november hun gerechten klaar te maken in aanwezig heid van publiek tijdens het gastronomisch salon. Dat wijting is gekozen voor de amateurwedstrijd houdt wel licht verband met het feit dat de kabeljauw schaars en daar door duur is geworden. Het is verstandig dan naar alterna tieven te zoeken. Nu komt wij ting daarvoor zeker in aan merking, de vis is het grootste deel van het jaar verkrijgbaar en redelijk geprijsd. In de win termaanden is de wijting op haar best. Een beetje promotie zou echter niet gek zijn, want de Nederlander beschouwt wijting in het algemeen als een visje voor de kat. Dat is in Frankrijk anders en ook in België wordt de waarde van de wijting als culinaire vissoort ingezien. In het boek over het befaamde Londense visrestaurant Whee ler's noemt de auteur wijting nog een onooglijke en voor de keuken onbenullige vis. Lang hebben de Britse restaura teurs die mening gedeeld. Nu echter, raakt ook daar de wij- GEBAKKEN WIJTING Ingrediënten: 2 flinke wijtin gen van ruim een pond per stuk, 100 gram boter, zout, pe per, bloem, 2 citroenen, 1 eetle pel gehakte peterselie en 1 dl visfond. Bereiding: maak de vissen voorzichtig schoon en was ze af onder koud stromend water. Licht de filets van de graad zonder de huid te be schadigen want die heeft veel smaak en komt het gerecht ten goede. Bestrooi de filets met peper en zet ze even apart. Maak de visfond warm en laat ncft kleine ting steeds meer in tel. Het vis vlees van de wijting is los en de vis moet daarom heel voor zichtig worden behandeld. Wijting is evenwel heel fijn van smaak en heeft eigenlijk wei nig toevoegingen nodig. Het is een goed idee van de inrichters van de Brugse Salon van de Gastronomie die van 16 tot en met 25 november wordt ge houden om de wijting tot on derwerp te maken van een amateuristische kookcompe- titie. Om aan te tonen dat wij ting een heerlijke vis is, hier enkele recepten. knartJ hem zachtjes wat inkoken. Zet nu een koekepan op het vuur met de boter en strooi zout over de wijtingfilets. Wentel de filets door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Als de boter intussen goed heet is en uitgebruist bakt u de filets aan beide zijden in zes minu ten goudgeel. Leg de filets op warme borden en leg daar bor den op om de vis warm te hou den. Garneer de vis met schij ven citroen zonder schil. Giet de visfond bij het braadvocht en maak de saus op smaak met peper en zout. Giet de saus over de vis en strooi er voor het opdienen de gehakte peterselie over. U kunt deze gebakken wijting opdienen met gekookte worteltjes en aardappeltjes maar ook met wittebrood. GEMARINEERDE GEBAKKEN WIJTING Ingrediënten: 1 kilo wijtingfi- lets, 3 eetlepels citroensap, 3 eetlepels witte wijnazijn, 2 dl olijfolie, 1 grote ui in dunne schijven, 1 knoflookteentje uit de knijper, 1 dessertlepel fijn gehakte verse dille, 1 dessert lepel fijngehakte peterselie, 1 laurierblad, een snufje zwarte peper, 4 gepelde tomaten in stukjes gehakt en bloem. Be reiding: leg de visfilets in een glazen schaal met het mengsel van citroensap, wijnazijn, 1 dl van de olijfolie, ui, knoflook, dille, peterselie en laurierblad en laat de vis 1 uur marineren op kamertemperatuur. Ver meng de peper met de bloem en haal de visfilets door de bloem. Bak de visfilets in de rest van de olijfolie 3 minuten aan elke kant tot de filets goudbruin zijn. Houd de filets warm tussen twee borden. Voeg marinade en de tomaten toe aan de olie waarin de vis is gebakken en kook een beetje in tot de saus wat dikker is ge worden. Doe de vis op de bor den en giet de saus er over heen. Garneer met schijfjes ci troen en wat fijngehakte pe terselie. RIEN VAN REEMS Het lijkt onvoorstelbaar, maar ooit heeft de snoe plustige mens het zonder sui ker moeten redden. Hoewel het al lang voordien bekend was, kwam het gebruik van suiker in Europa pas in de 15e eeuw langzaam op gang. Het met de hand kappen van sui kerriet was zeer zwaar en ge vaarlijk werk, (menigeen kapte een hand weg) en kende daarom weinig liefhebbers. Dit had als gevolg dat suiker lange tijd gewoon te kostbaar bleek voor algemeen gebruik, zodat honing nog lange tijd het zoetmiddel bij uitstek bleef. Pas 300 jaar later ontdekten de Fransen dat een bepaald bietenras een gelijkwaardige kwaliteit suiker kon opleveren als dat van de rietsoort. Napo leon, eeuwig in geldnood, gaf de Franse telers opdracht op grote schaal suikerbietkweke rijen te ontwikkelen. Hetgeen wonderwel lukte, want suiker biet neemt tegenwoordig het overgrote deel van de wereld- suikerproduktie voor z'n reke ning. Toch iets om even bij stil te staan, als men dat klontje of schepjè achteloos door het kopje thee of koffie roert. Of zo'n smakelijk bordje krootjes wegwerkt: suikerbiet werd im mers ontwikkeld uit het nede rige rode bietje. Wie naar aanleiding van bo venstaande opeens onbe dwingbare trek krijgt in biet kan zijn hart ophalen, winter- bietjes zijn er weer volop. Ze worden vaak gekookt en wel aangeboden omdat de kook tijd, afhankelijk van de groot te, tot drie uur kan oplopen. Een gegeven dat het schema van drukke huishoudens met kleine kinderen aardig in de soep kan laten lopen! Een verse oogst is overigens duidelijk van het gekookte produkt te onderscheiden: de eerste is paarsrood van kleur, de tweede daarentegen hel derrood. Ook qua houdbaar heid verschillen ze onderling behoorlijk, ongekookte bietjes blijven in droog zand zo'n drie maanden goed, gekookt en on verpakt weer niet langer dan drie dagen. Belangrijk is om altijd een schort en huishoudhand- schoenen (of plastic zakjes) te dragen tijdens de bereiding van bieten: vlekken op de kle ding zijn er vrijwel nooit meer uit te krijgen, ook op de han den blijven ze nog lange tijd zichtbaar. Jonge moeders schrikken nog wel eens als de baby een rode luier produ ceert, wat later beschaamd ge grinnik oplevert als blijkt dat kindlief de vorige dag smake lijk van de bietjes gesmuld heeft... Reken op zo'n 250 gram per persoon (volwassenen, uiter aard!) als de bietjes gekookt geserveerd worden. 200 gram voldoet ruimschoots voor vier personen als het om 'Koude soep uit Litouwen' gaat, een 'actueel' gerecht; boen de bie ten heel goed schoon en kook ze met 1 liter water en een hal ve liter azijn en iets zout gaar. Giet ze af, maar bewaar het kookvocht. Stroop ze af en snijd ze in reepjes. Doe de bie ten terug in het vocht, en maak deze op smaak met iets azijn en een eetlepel suiker Voeg er een grote, in schijfjes gesneden komkommer en een in ringen gesneden prei bij, en laat het geheel nog een half uurtje trekken. Laat de soep afkoelen, en roer er vlak voor het opdienen 1 dl zure room door. Opdienen met geroos terd brood. ERIC TRUFFINO Cees van Zwam (midden), voorzitter van de Noordhollandse Bierkring De Herrezen Pauw overlaadt tijdens het Hoorns Bokbierfestival Jan Passieux uit Krabbendijke met prijzen (foto Rien van Reems) JT 'm a poor lonesome cowboy Xand a long way from home'. Wie kent niet deze regel van het lied, waarmee de cowboy, die sneller schiet dan zijn schaduw aan het einde van elk stripver haal tegen een ondergaande zon het album uitrijdt: Lucky Luke, sinds 1945 het wereldberoemde geesteskind van tekenaar Mau rice de Bevere, beter bekend als Morris. Van deze eenzame cowboy, met zijn onafscheidelijke knol Jolly Jumper en de idiootste hond van heel de Far West, Rataplan, zijn sinds de oorlog over de gehele wereld in dertig talen al meer dan 300 miljoen albums ver kocht en zijn al tientallen teken films gemaakt. Maar sinds 15 ok tober galoppeert hij echter ook over een Belgische zegel in de waarde van 10 frank (oplage 6 miljoen). De zegel werd uitgegeven in het kader van de dag van de 'jeugdfi latelie'. Voor de vierde keer in successie staan er dus stripfigu ren op de jeugdfilatelie-zegel. Op de 1987-zegel zijn het Suske en Wiske van de onlangs overleden striptekenaar Willy van der Steen die in een autootje over de zegel rijden; in 1988 staat Rob bedoes afgebeeld en het vorige jaar Nero van Mare Sleen. En ook het volgend jaar zullen er weer stripfiguren worden afge beeld, zo heeft de Belgische Re gie laten weten. Dan zullen ech ter vier zegels van 14 frank in een boekje worden uitgebracht. vele nieuwe kloosterstichtingen, o.a. 69 abdijen. In de loop der ja ren weigerde hij niet minder dan vijf bisschopsambten (Milaan, Reims, Langres, Chalons en Ge nua), alleen omdat hij zich volle dig wilde wijden aan zijn roe ping: monnik zijn. Reeds 19 jaar na zijn dood werd hij heilig ver klaard. het stil aan het Franse zegel- front. Pas 1 oktober werd de draad weer opgevat met de uit gifte van een 2,30 fr.-zegel ter ge legenheid van het 50-jarig be staan van het Institut Géogra- phique National. Op de zegel een fraaie kleurenkaart van Frank rijk. In 1983 begon Frankrijk met een jaarlijkse serie (steeds vier waar den) natuur-zegels. De reeks werd in 1983 ingezet met plan ten; in 1984 gevolgd door roofvo gels, 1985: bomen, 1986: minera len, 1987: paddestoelen, 1988: te keningen uit het boek 'Natuur geschiedenis' van Georges Louis Leclerc (1707-1788) en het vorige jaar: geen emissie, want toen hadden ze bij de Franse post de handen vol aan de herdenking van de Revolutie. Op 8 oktober is de traditie echter voortgezet met een serie van vier waarop vissen: 2,00 fr„ een voorn (Rutilus rutilus), 3,00 fr„ een baars (Perca fluvialitis), 4,00 fr., een zalm (Salmo salar) en 5,00 fr., een snoek (Esox lucius). Gravenhage Vredespaleii 23.X.90. Correspondentie naar Directeur hoofdpostkantoor Postbus 99130, 2500 NA 's-Gra venhage. Op de envelop vermei den: Stempel Vredespaleis. Ter gelegenheid van de 29st< Dag van de Aerophilatelie 0[ Schiphol wordt 3 november eer bijzonder stempel gebruikt. Cor respondentie naar: Directeu: hoofdpostkantoor, Postbui 99100, 1100 NA Amsterdam Zuidoost. Op envelop: Stempe Aerofilatelie. Van 7 tot en met 9 novembei wordt naar aanleiding van df Kinderpostzegelactie op df Dam te Amsterdam een bijzon der poststempel gebruikt. In dil geval moet de correspondentif naar: Directeur hoofdpostkan toor, Postbus 99110, 1000 NA Amsterdam. Tot slot wordt door de PTT, die deelneemt aan de internationale postzegeltentoonstelling Phila- telia in Berlijn, van 8 tot en met 10 november een bijzondei stempel gebruikt. Adres: PTI Post Filatelie, Postbus 30051, 9700 RN Groningen. Op 5 november herdenkt België met een 25 fr.-zegel (oplage 1,8 miljoen) de Heilige Bernardus, die 900 jaar geleden werd gebo ren (1090) en in 1153 stierf. Ber nardus was een van de sterkste persoonlijkheden van zijn tijd. Zijn hele leven heeft hij geijverd voor vrede en gerechtigheid waarvoor hij heel Europa door reisde. In 1115 werd hij al belast met de stichting van het kloos ter van Clairvaux, dat op zijn beurt het middelpunt werd van Frankrijk heeft het dit jaar in de zomermaanden gelaten bij de uitgifte van drie zegels in de nu al meer dan een generatie lopen de toeristische reeks. Op 25 juni werd een 2,30 fr.-zegel gewijd aan Cluny (Saone-et-Loire) met daarop links een beeldengroep van de kerk en een beeld van de plaats. Verder: 9 juli, 2,3,0 fr., het 662 meter lange en 11 meter bre de brug-kanaal (aquaduct) van Briare en 16 juli, 3,80 fr„ Cap Ca naille bij Cassis in Zuid-Frank rijk. mmWfrW* Kfin)iü$l FRaH£Ms| In augustus en september was STEMPELNIEUWS - Op 23 ok tober zijn, zoals gemeld, vier nieuwe Cour-zegels uitgegeven. Er is geen eerste-dagenvelop uit gekomen en er is ook geen stem pel 'eerste dag van uitgifte' ge bruikt. Wel bestaat tot en met 23 november de mogelijkheid cor respondentie te laten stempelen met de dagtekeningstempel 's- IN 'T KORT - Griekenland: 2( juni, deel twee van de serie per manente zegels gewijd aan pro vinciehoofdsteden: 2 dr. Kardit sa, 5 dr. Trikala, 8 dr. Veria, 10 dr Mesalongion, 15 dr. Chios, 20 dr Tripolis, 25 dr. Volos, 40 dr. Kal» mata, 50 dr. Pyrgos, 70 dr. loan nina, 80 dr. Rethymnon, 90 dr Argostolion, 100 dr. Nauplioh 200 dr. Patras en 250 dr. Fiorina 13 juli, kandidaatstelling Athe ne voor de Olympische Spelen in 1996, 20 dr. zeilen, 50 dr. worste len, 80 dr. atletiek, 100 dr. hand bal en 250 dr. voetbal (ook all strip); 11 oktober, inval vandf Duitsers in Griekenland 50 jaar geleden (28 oktober 1940), 50,81 en 100 dr.; 11 oktober, lOOstf sterfdag Duitse archeoloog Heinrich Schliemann, 80 dr (beeld identiek aan Duitse zo gel). HERO ff" Suikerbiet neemt tegenwoordig het overgrote deel van de wereldsuikerproduktie voor z'n rekening foto ANP) sèf.ümiarö é>sMtniarftH&j EAAHNIKH AHMOKPATIA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 8