PZC vers en gezond wint van kant-en-klaar bevelandse anijsbeschuitjes ZÊÊM tafel ZO'N STRAK BANKJE ZOCHT IK DUS! met bokbier is het leuk koken de kleine kaart vrijdagkrant VRIJDAG 19 OKTOBER 1990 g GEMAKSVOEDING reisgids wijnstreken 3so\ dop vorm gemakzucht mannen DE JONGE HOEK VAN DUKE MEUBELEN Bij uitgeverij Het Spectrum verscheen onlangs de Reis gids voor de wijnstreken van Frankrijk, geschreven door Hubrecht Duijker. De gids is gebaseerd op noties die Duijker maakte tijdens zijn talrijke reizen door Frankrijk. Hij bezocht honderden wijnboeren, talloze wijnproefgelegen heden, restaurants en hotels. Reisgids voor de wijnstreken van Frankrijk bevat 45 wijnroutes en vermeldt de beste cha teaux en andere wijnproducenten per streek, volgens Duij- kers persoonlijke voorkeur. De paperback, geïllustreerd met kaarten, kost 24,90. Rechts 'mastellen'zoals men in Vlaanderen maakt en links de 'thuisbaksels'bestrooid met anijszaad (foto Pieter-Gijs Rotte In het Goese land weten ze wat lekker is: beschuit met anijs, iets aparts. Om het luch tige en eierrijke bakwerk, maar vooral om het anijszaad, dat erin verwerkt is. Pimpinella anisum kwam vroe ger alleen in Azië voor. Nu wordt anijs, zoals het in ge woon Nederlands heet, in Zuid-Europa gekweekt. Het zaad bevat olie met een karak teristieke geur en smaak. Als medicijn wordt het in (anijs- Iblokjes verwerkt en in sommi ge dranken. In Griekenland tot de volksdrank 'ouzo' en bij ons in de anisette (likeur). Beschuit met anijs werd in vroeger dagen vooral gevraagd én gegeten in de kraamkamer. In Vlaanderen wordt anijs ge bruikt in de mastellen, in Bra bant in de béstellen: een soort beschuitbollen met een gat in het midden, gebakken van een eierrijk deeg. Ze werden in vroeger tijden door de bakker in een oogwenk met wat koken de melk verwerkt tot een heer lijke, voedzame kraampap. Anijs is van oudsher bekend als voortreffelijk kruid: goed voor de kraamvrouw, want 'zogdrij- vend': het bevordert de aan maak van moedermelk. Daar naast is anijs opwekkend, darmgas-verdrijvend en kramp-opheffend. Volle melk, eieren, boter en anijs maken de beschuitbollen tot een voedingsprodukt van de bovenste plank. De jonge moeder vaart er wel bij - maar zij niet alleen... In het Zuidbe- velandse Heinkenszand en 's Gravenpolder lust iedereen er wel pap van. De bakkers Rijk en Zwartepoorte weten daar al les van. Wat de samenstelling betreft vertonen de anijsbollen en anijsbeschuit wel overeenkom sten. Wat de vorm aangaat zijn er echter nogal wat verschillen. Gewone beschuit wordt onder een metalen dopvorm gebak ken, doorgesneden en daarna nóg een keer gebakken (bis cuits betekent tweemaal ge bakken). Bij de tweede keer bakken worden de biscuits ge droogd en krijgen zij hun kleur. Vlaamse mastellen worden eveneens in bolvorm gebak ken. Verolgens worden zij met anijszaad bestrooid worden en van een gat voorzien (om de he te melk direct in het hart van het bakwerk te brengen) en daarna gebakken. In sommige Belgische bakkerijen bakt men ze als kleine bolletjes in een vormplaat eveneens rijkelijk bestrooid met anijszaad. Onze Zuidbevelandse anijsbe schuitjes worden als een soort toast-brood gebakken, daarna gesneden tot dunne plakjes, met veel bruine suiker bestre ken, gekleurd in een hete oven en tenslotte tot croquante be schuitjes gedroogd. Heerlijk bij een kop hete thee! Of u ook zélf anijsbeschuitjes kunt bakken in uw keukeno ventje? Niet zo gemakkelijk, maar u kunt het proberen. Neem 400 gram bloem, 40 gram gist, 4 gram zout, 20 gram sui ker, 2 eieren (100 gram), ca. 125 gram lauwe melk en 30 gram boter. In de mixer tot een soe pel deeg vormen. Meng er 15 gram anijszaad door. Het deeg- je gedurende 20 minuten laten rijzen onder een vel plastic. Sa mendrukken en in kleine stuk jes verdelen. De deegstukjes glad opbollen en de bovenzijde van de bolletjes licht met melk bestrijken, bestrooien met anijszaad en in een warme om geving ongeveer 30 minuten la ten rijzen onder een vel plastic. De oven voorverwarmen tot ongeveer 225 graden Celsius en daarin de bolletjes ongeveer acht minuten bruin bakken. Na het bakken eventueel door snijden en nadragen tot cro quante beschuitjes. PIETER-GIJS ROTTE Nederlanders lopen bepaald niet massaal te hoop voor de snelle hap, koelvers gerechten, voorgebakken lasagna's en instant-toetjes uit plastic bekertjes. De consumptie van 'gemaksvoeding' blijft nog steeds beduidend achter bij die in ons omringende landen. Waar zit 'm dat in? Is de Nederlandse consument minder op gemak gericht dan de Engelse, de Duitse of Franse? Zit de Nederlandse huisvrouw te vast in het traditionele rolpatroon van 'keukenprinses' of houden we niet van 'eten uit een bakje'? Onder het motto: eet gezond, koopt de huisman of huisvrouw liever voorgesneden groenten, geschilde aardappeltjes en makkelijk te bereiden vlees. Onderzoekers zijn pessimistisch over de toekomst van gemaksvoeding. Dat bleek afgelopen week op het in Arnhem gehouden congres 'Het imago van gemaksvoeding'. Mevrouw M. Hekket van M.S.A. Marketing deed deze zomer een onderzoek onder consumenten. Zij ondervroeg zeshonderd mensen die verantwoordelijk zijn voor het bereiden van de maaltijd. „Dan krijg je een treurig beeld van gemaksvoeding", zo vertelt ze. „De consument heeft grote weerstanden. Volgens hem is de kant-en-klaar maaltijd minder vers. Het smaakt naar niks. Bovendien is de prijs veel te hoog als je kijkt naar de grootte van de porties. Het is bovendien ongezellig om je maaltijd uit een plastic bakje te eten". 'Gemaksvoeding' is een verzamelnaam voor veel produkten. Het is de luxe maaltijd die je bij de traiteur koopt om die met vrienden in een gezellige ambiance te eten. Maar het is ook de snelle hap die je al kijkend naar de televisie naar binnen slaat. Dan heb je het ook over de halve pizza of de candybar die je tussen de middag opeet. Gemaksvoeding is dus een term waar je moeilijk mee uit de voeten kan. Op het congres werd naarstig gezocht naar andere woorden, want de benaming 'gemaksvoeding' roept te veel het idee op van 'gemakzucht'. Blikken met kant-en-klare maaltijden worden momenteel alleen ingekocht voor noodsituaties. Produkten uit de koeling gaan ook moeilijk, want dat moetje dan plannen. Zoiets moet binnen een paar dagen ook op, anders bederft het. „Er bestaat wel een groep die belangstelling heeft voor vlug-maaltijden", zegt Hekket, „dat zijn bijvoorbeeld de één- of tweeverdieners. Die hebben meer geld te besteden". In gezinnen met opgroeiende kinderen is het vooral een prijskwestie. „Pubers willen graag nog een paar keer extra opscheppen. Dan heb je dus aan één portie niet voldoende. Als het dan een maaltijd betreft van zes gulden, kun je beter naar de Chinees gaan. Daar kun je met z'n tweeën eten van een portie", zegt Hekket. Dat de groep van ouderen belangstelling heeft voor gemakkelijke voeding, bestrijdt ze. „Ouderen zijn vrij traditioneel. Ze hebben hun hele leven gekookt en zien dat niet als een probleem. Zodra ze wat moeilijk ter been zijn, kunnen ze een beroep doen op Tafeltje-dekje". Opvallend is dat mannen nog steeds niet koken. In de steekproef van zeshonderd ondervraagden treft Hekket maar 55 mannen aan die de maaltijd klaar maken. Daarvan zit de helft ook nog in de groep van één- of tweepersoonshuishoudens. „Als er kinderen komen, valt het gezin toch weer in het oude patroon. Mannen koken meestal alleen in het weekeinde of in de vakantie". Hekket ziet veel meer toekomst in zogenoemde halffabrikaten: de gesneden groenten, die je alleen nog maar hoeft te koken, of de diepvries-maaltijden. „Daar kan de consument zijn eigen smaak aan geven door Stenevate 2 Heinkenszand 01106-1482 kruiden toe te voegen of ze nog eens extra te versieren. Vooral als het gaat om oer-Hollandse gerechten waar ieder zijn eigen recept voor heeft, is een kant en-klaar produkt tot mislukken gedoemd. Zo zijn de Hollandse stamppot of de hachee tot nu toe zonder veel succes in blik op de markt gebracht". Volgens manager P. de Boer van het reclame-adviesbureau D'Arcy Masius Benton en Bowles heeft de consument vaak vooroordelen tegenover gemaksvoeding. „Het gaat, vooral om het idee dat het niet gezond is. Men koopt liever verse groenten bij de groenteman. Maar als die spinazie nu de hele dag buiten heeft gestaan en gemarineerd is in de uitlaatgassen?" Er bestaat volgens hem een grote kloof tussen de producent van gemaksvoeding en de mogelijke kopers. „Het gemakkelijke bestaat niet alleen in de tijdsbesparing bij de maaltijd. Voor de consument gaat het om de hele procedure van de oriëntatie, wat zullen we vandaag eten, tot en met de afhandeling, de afwas. Je kunt het de koper al gemakkelijker maken bij de keuze van de winkel. Kan hij het produkt snel vinden in de supermarkt of ligt alles verspreid over verschillende afdelingen? Ook bij het transport van de boodschappen naar huis zijn er problemen. In veel winkels moet de klant het maar uitzoeken hoe hij zijn spullen in de auto krijgt". Ook na de maaltijd kan het veel gemakkelijker, bijvoorbeeld als er geen afwas nodig is en de verpakking gewoon in de vuilnisemmer verdwijnt. „Als je het gemak meer verdeelt over die hele procedure van inkopen tot afwas, voelt men zich ook niet schuldig dat men zich er maar van af maakt", zegt De Boer. „De reclame speelt nu in op de emotie: deze manier van leven past bij jou. Het produkt wordt in verband gebracht met rijkdom, efficiëntie, zakelijkheid, romantiek. Daarvoor is het echter nog veel te vroeg. De consument heeft eerst feitelijke informatie nodig: wat is de bereidingswijze, hoe lang is het houdbaar, wat zit erin. Pas als men weet wat gemaksvoeding eigenlijk is en wat het voor je kan betekenen, hebben de snelle maaltijden een kans om gekocht te worden". ELLY WEMPE interieurverzorging zout, 250 gram witte suiker, 200 gram bruine suiker, 250 gram lichte rozijnen, 200 gram donkere rozijnen, 45 gram gemalen amandelen, 100 gram geconfijte kersen! 100 gram gedrooghde snip pers citroenschil, 3 eetlepels koekkruiden, 4 eieren en 30 cl bokbier. Bereiding: de rozijnen goed afspoelen en in warm water anderhalf uur laten weken. De boter met het meel en zout goed mengen. De oven voorverwarmen op 110 tot 120 graden. Alle droge ingre- diënten door het bloem mengsel mengen. De rozij nen afgieten en er vervol gens ook doormengen. Eie ren en bier samen opkloppen en door het deeg mengen. Cakemengsel in een ingevet te cakevorm gieten. Let op, deze slechts voor 75 procent vullen in verband met rijzen. Zo nodig twee bakblikken gebruiken. Baktijd ongeveer 3,5 uur. Als u een breinaald in de cake steekt en deze komt er droog uit dan is de (Advertentie)' schreven. Maar het boekje bevat ook een aantal recep ten van Cees van Zwam en dit jaar werden naar deze re cepten gemaakte gerechten voor het eerst geserveerd in een aantal Hoornse café's en restaurants tijdens het festi val. Zo konden bezoekers van bijvoorbeeld het Water sportcafé De Haai kiezen uit Hazerug met bokbiersaus en Hazepeper in bokbier. Het Huis Verloren had als spe cialiteit Bokbier kruiden- koek, terwijl 'Cosy Corner pannekoeken met bokbier serveerde. Het Witte Paard diende in bokbier gekookte mosselen op en in alle laat ste drie café's kon een vege tarische bokbier-chili wor den besteld. Het publiek toonde veel belangstelling en uit ervaring kan ik verze keren dat de hazerug met bokbiersaus een tractatie was. Wild en bokbier zijn trouwens een prachtige combinatie. Beiden horen bij het najaar. De volgende recepten zijn uit Het Bok bier Boekje van Cees van Zwam. BOKBIER KRUIDKOEK Ingrediënten: 250 gram zachte boter, 500 gram zelf rijzend bakmeel, een snufje cake gaar. Op een rooster af laten koelen. Bewaren in een koektrommel, afgedekt met aluminiumfolie. BOKBIER CHILI (VEGETARISCH) Ingrediënten: 30 ml olie, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 paprika's, 1/4 knolselderij, 1 winterwortel, 1 blijkje toma tenpuree, 375 ml bokbier, pe per, zout en chilipoeder, 125 ml tomatenketchup, 125 gram champignons 125 ml zwarte olijven, 1 courgette en 1 literblik bruine bonen. Bereiding: bak de in ringen gesneden ui samen met de uitgeperste knoflook in bo ter goudgeel. Snijd alle groenten klein en voeg ze aan de uien toe. Even vijf mi nuten laten doorbakken ter wijl u de groenten regelma tig omschept. Voeg het bier toe en breng het aan de kook. Schep alles nog een maal om en laat de massa een uur zachtjes koken op een laag vuur. Breng het ge recht op smaak met zout, pe per en chilipoeder. Voeg nu de uitgelekte bruine bonen toe. Warm de chili weer op maar laat haar niet meer ko ken. Opdienen met brood en een glas bokbier. RIEN VAN REEMS De laatste drie maanden van het jaar staan in het teken van het bokbier, een donker bier dat wat zwaarder is dan pils en dat uitstekend geschikt is om mee te koken. Elk najaar worden er in Nederland feestelijkheden georgani seerd rond de verschijning van het bokbier. Een van de eerste en aardigste is het Bokbierfestival in Hoorn, georganiseerd door de Noordhollandse Bierkring De Herrezen Pauw en vier café's uit Hoorn, Hengelo, Enschede en Amsterdam die alle vier De Beiaard he ten. De DDR wijdde zijn laatste bijzondere zegels in zijn be staan (2 oktober, één dag voor de hereniging) aan de wereldbe roemde Duitse archeoloog Heinrich Schliemann, die hon derd jaar geleden overleed (1822-1890). 'Wijlen' de DDR- post was met deze herdenking de Deutsche Bundespost ruim een week voor, want 11 oktober kwam de post-voor-één-Duits- land ook met een herdenkings zegel in de waarde van 60 pfen nig. Op de zegel zien we een por tret van Schliemann met op de achtergrond de Leeuwenpoort van Mykene, waarin hij een ge weldige goudschat ontdekte. Eveneens op 11 oktober heeft Duitsland het 150-jarig bestaan van de postzegel postaal ge vierd. Dat gebeurde met een 100 pf.-zegel, die tevens de aandacht vestigde (hoewel dat niet wordt vermeldt) op de jaarlijkse 'dag van de postzegel'. Op de zegel worden weer drie zegels afge beeld: de Penny Black, de eerste Duitse postzegel die in 1849 werd uitgegeven, de Bayerns 'Schwarzer Einser' en een mo derne Duitse zegel die in 1989 werd uitgebracht ter gelegen heid van de derde verkiezingen voor het Europees Parlement (met de vlaggen van de lidsta ten). DENEMARKEN - In veel lan den zit men met het probleem van een al maar groeiende kleine criminaliteit en, wat nog veel ernstiger is, de gevolgen van al cohol in het verkeer. Acties die in Denemarken worden gehou den om dit kwaad terug te drin gen gaat men nu ook postaal on dersteunen. Op 8 november wor den de eerste twee zegels uitge geven in een reeks over mis daadbestrijding. Met een 3.25 kr.-zegel, waarop een fiets, wordt de aandacht ge vestigd op fietsendiefstallen. Nog nooit eerder werden in een tievelijk de twee fr.-, s.- en c.-z gels. Oplagen van deze blokje 700.000, 900.000 en 700.000 stuk Dan werd 13 september een ser van zes zegels uitgegeven in h kader van het 8ste VN-misdaa en strafbehandelingscongre dat van 27 augustus tot 7 se tember in Havana werd geho den. De ontwerpen op de zege zijn van de Tsjechoslo waak J seph Ryzek, die misdaden a een zondagsschilder op papii schetste: 0.50 fr„ bedrog: 200 fi milieuvervuiling (oplage v( beide zegels 700.000 stuks): 61 doodslag, 8 s„ vandalisme (opl gen 900.000 stuks), 25 c„ een roe overval en 36 c., diefstal e brandstichting (oplagen resi 800.000 en 700.000 stuks). Ter gelegenheid van het fes tival dat dit jaar op 6 en 7 ok tober was, stelde Cees van Zwam van De Herrezen Paauw met medewerking van Hans Aikema en Derek Walsh Het Bokbier Boekje samen. In dit boekje wordt de geschiedenis van het bok bier uiteengezet en worden de bokbieren van dit jaar be- Het 45-jarig bestaan van de Ver enigde Naties is 26 juni postaal gevierd met de uitgifte van zes zegels. Op de zegels, enkele ke ren tegen een achtergrond van symbolische voorstellingen, het getal 45: 0.90 fr., 1,10 fr. (oplage beide zegels 900.OOo), 7 s., 9 s. (elk 1.1 miljoen), 25 c (1.1 miljoen) en 45 c. (900.000 stuks). Samen met de zegels zijn ook - daar heeft men weer zo iets - drie blokjes uitgegeven met daarin respec- STEMPELNIEUWS - In vember zullen vier fllateliek ketstempels in gebruik worde genomen. Meppel, met in he stempel de Meppeler toren, is november aan de beurt. Adres directeur hoofdpostkantooi Postbus 99410, 7940 NA Meppel Óp 7 november volgen de anderj drie. Om te beginnen Dongei met in het stempel de Koepe kerk of St.-Laurentiuskers Adres: directeur postkantoor Postbus 99940, 5100 NA Dongen Verder Uden met in het stempq het postkantoor (adres: direc teur hoofdpostkantoor, Postbus 99910, 5400 NA Uden) en ZwoUi met in het stempel de Sassen) poort. Adres: directeur hoofd postkantoor, Postbus 99200 8000 NA Zwolle. HERO VII'1 jaar tijd zoveel fietsen gestolen als in 1989: meer dan 100.000 of tien procent van het gehele be stand. Dit jaar is de politie dan ook aan registratie begonnen zo dat via de computer direct kan worden gezien of een flets gesto len is of niet. De tweede zegel in de waarde van 3.50 kr. met daarop een auto en een glaasje, ondersteunt pos taal politie-acties in de strijd te gen dronken autobestuurders. In 1988 vielen door alcohol in het verkeer 228 doden en liepen 1491 mensen ernstige verwondingen op. Met deze twee zegels wordt 8 no vember het Deense uitgiftepro gramma afgewerkt. Er versche nen dan in 1990 totaal 30 zegels, inclusief negen permanente ze gels met o.a. een eerste zegel van een nieuwe koninginneserie. FAROËR Op 8 oktober heeft Faroër de vijfde en laatste serie uitgegeven in de reeks 'eilanden, plaatsen en dorpen'. Deze slotse- rie is gewijd aan het negen km lange en twee km brede eiland Nolsoy. Op vier zegels in waar den van 320 oyru, 350 oyry, 600 oyru en 700 oyru (100 oqru is 1 Deense Kroon) staan schilderij en afgebeeld van Steffan Daniel- sen (1922-1976) die altijd op Nol soy heeft gewoond en gewerkt. VERENIGDE NATIES - Sinds begin mei is de postadministra tie van de Verenigde Naties met drie series op de markt geko men. Niet zo bijster veel, maar aangezien men bepaalde uitgif ten zo ingewikkeld maakt (denkt b.v. aan de VN-vlaggen- serie en de vorig jaar gestarte reeks 'mensenrechten') is het verzamelen van VN-zegels toch niet altijd een goedkope zaak. Tenzij men zich tevreden stelt met enkele zegels uit een reeks en niet ook alle veldelen of vellen wil bezitten. Wat zijn de in de afgelopen tijd uitgekomen series. Op 4 mei ver schenen zes zegels met daarop afbeeldingen van geneeskrach tige planten. Waarden, afbeel dingen en oplagen: 0.90 Zwitser se frank, Plumëria rubra: 1.40 fr., Cinchona officinalis (elk in een oplage van 900.000 stuks): 4.50 Oostenrijkse schilling, Bixa orellana: 9.50 s., Momordica cha- rantia (elk 1 miljoen): 25 dollar cent, Catharanthus roseus (1 miljoen) en 90 c„ Panax quin- quefolium (900.000). w yy- V W H» ix - -t ite r i

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1990 | | pagina 8