Gerijpt vlees heeft meer smaak Gasloze warmte Workshop Digitaal nalaten Tekenen en schilderen Zeeuwse zonne-energie Digicafé WOENSDAG 6 FEBRUARI 2019 De Faam Dry-ageing van vlees gaat in fases HET LEKKERST IS HET ALS JE HET VLEES EVEN ROSÉ BAKT OF GRILT HET PROGES VAN RIJPING DUURT WEKEN TOT MAANDEN PRIKPOST Conny den Heijer Een nieuwe slagerij in het dorp met een nieuwe manier van werken: veel van het vlees wordt er gerijpt. OOST-SOUBURG - Het is een enorme aanwinst voor het dorp: eindelijk weer een vak slager waar je gewoon per ons je vlees kunt kopen. In een dorp hoort een huisarts, een bakker, een groenteboer en een slager. En dit is nog eens een bijzon dere slager, namelijk een Turk se, La Viande genaamd. Zeven jaar lang hadden Neca- ti Izmirli en zijn vrouw özlem een Turkse supermarkt in Goes. Hun kinderen waren toen nog klein en omdat zij in Middel burg woonden viel dat bijna niet te combineren. Zij kregen de kans om een pand in de Ka naalstraat te kopen en na een flinke verbouwing openden zij afgelopen november hun sla gerij in de voormalige pastorie, inclusief barbecue-restaurant. Wat opvalt bij binnenkomst zijn de enorme RVS dry-agers tegen de achterwand waar in vlees hangt te rijpen. Zout- bbkken verdampen het vocht uit het vlees wat er voor zorgt dat de natuurlijke enzymen het spierweefsel afbreekt. Hierdoor wordt het vlees extra mals en een stuk smakelijker. özlem vertelt "Natuurlijk heb ben we ook gewone koel kasten om onze voorraden te bewaren maar het vlees in de zogenaamde dry-ager moet een tijdje rijpen. Dat gaat in fases, de langste rijpingsduur is zo'n vier maanden. Dan is het vlees ook iets duurder dan in de supermarkt maar omdat je hier gewoon per ons kunt kopen in plaats van grootver pakkingen, merkje dat amper. En kwaliteit mag ook best iets duurder mag zijn." In de dry-ager, de rijpingskast worden de luchtvochtigheid, de luchtcirculatie en de tempe ratuur gecontroleerd. Alles af te lezen op een display. Na het rijpingsproces is het nog niet klaar want dan ziet het vlees er hard en droog uü Deze na tuurlijke 'korst' beschermt het vlees tegen bacterievorming en indrogen. Nadat deze korst door de slager verwijderd is, is het vlees supermals. En dan de smaak, net als vroeger. "Vroe ger werd het vlees bij een boer opgehangen in de schuur om te rijpen," zegt özlem. "Dat gaat tegenwoordig anders na tuurlijk, op een veel hygiëni scher manier. Doordat er vocht uit het vlees verdampt hou je echt vlees over en niet voor zo veel procent vocht wat er tij dens het bakken of grillen nog eens uittrekt." "Mensen hier uit het dorp we ten ons te vinden maar ook uit Middelburg en Vlissingen. En Özlem en Necati Izmirli voor hun rijpingskast in slagerij-restaurant La Viande aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg. FOTO: Connyden Heijer er komen zelfs oude klanten uit Goes, die vroeger bij ons in de supermarkt kwamen, hier naartoe om ons vlees te kopen." özlem's verhaal wordt beves tigd door haar klanten: het vlees smaakt puur en is be taalbaar. Daarbij ben je er van verzekerd dat er nergens var kensvlees in is verwerkt en alles hallal is. Meer info op facebook, zoeken op la viande slagerij restaurant en op: https://la-viande.business site/ ZEELAND - Dezer dagen kunt u tegen een scherp tarief een warmtepomp aanschaffen via Het Warmte Effect. Het Warmte Effect is een pro ject van de ZMf (Zeeuwse Mi lieufederatie) en Zeeuwind. Het doel van het project is meer warmtepompen in Zee land. Een warmtepomp in combinatie met zonnepane len geeft zelfs Nul op de Me ter ofwel; er is geen sprake meer van C02 uitstoot. Dat is energietransitie: 100% duur zame energie inzetten waar nu nog fossiele brandstoffen worden gebruikt. Het Warmte Effect werkt sa men met de Saman Groep uit Zierikzee. Deze leverancier heeft al eerder, naar volle te vredenheid, meegewerkt aan zowel het Warmte effect als Het Zon Effect. Daarom orga niseert Het Warmte Effect ze ven informatiebijeenkomsten voor particulieren. Tijdens de bijeenkomsten krijgen bezoe kers onafhankelijke informa tie over verschillende soorten warmtepompen en over het aanschaffen van warmte pompen. De leverancier van Het Warmte Effect is aanwe zig en er is voldoende ruimte voor de aanwezigen om per soonlijke vragen te stellen. De bijeenkomsten zijn don derdag 7 februari in het Dorpshuis Kapelle (C.D. Ver- eekenstraat 74), dinsdag 12 fe bruari in Couburg Koudekerke (Duinstraat 4a), woensdag 13 februari in het Stadskantoor Goes (MA. de Ruijterlaan 2), donderdag 14 februari in Palet Middelburg (Johan van Rei gersbergstraat 2) alle bijeen komsten strten om 20.00 uur Bij dry-ageing wordt vlees nog aan het bot voor langere tijd, tussen de 21 en 120 dagen, bewaard in een rijpingskast waarde luchtvochtigheid van 85%, luchtcirculatie en temperatuur (tussen O en 1 graden Celsius) streng worden gecontroleerd. Tijdens het rijpingsproces verdampt het vocht uit het vlees, waardoor het een geconcentreerde smaak krijgt. Op deze manier wordt het spierweefsel langzaam afgebroken door de van nature aanwezige enzymen in het vlees. Dit maakt dit speciale vlees zo lekker mals en smaakvol. GRIJPSKERKE - Op don derdag 7 februari verzorgt Stichting Welzijn Veere in samenwerking met ZB Planbureau een digicafe in Nimmerdor, Bakker- sland 29 te Grijpskerke. Hier kun je met al je vra gen en problemen terecht betreffende i Phone, smartphone, iPad/tablet. Eigen apparaat mee ne men. Vrij inloop tussen 11.15 tot 12.15 uur. Graag van tevoren opgeven via telefoonnummer 0118- 583687 of e-mailadres info@welzijnveere.nl. Toegang is gratis. Workshop tropische bloemen tekenen en schilderen. VLISSINGEN - Kom op zater dagmiddag 9 februari naar Es- tilo Tropical in Vlissingen en volg de workshop tropische bloemen tekenen en schilde ren. Je leert de fijne kneep jes en trucjes van illustrator Agnes den Hartogh. Kosten 19 euro per persoon inclusief het gebruik van alle materi alen en een tropisch drankje. Opgave via telefoonnummer 0624668136 of e-mailadres info@filiaalvlissingen.nl VLISSINGEN - Op 20 februa ri is er van 10.00 tot 12.30 uur een workshop Digitaal nala ten in ZB| Bibliotheek Vlissin gen, Spuikomweg 7. Je komt te weten waar je zelf op moet letten en watje kunt regelen voor jouw nabestaanden. Ook biedt deze workshop hou vast voor nabestaanden die te maken krijgen met een di gitale nalatenschap. Er wordt geadviseerd om samen met een persoon te komen die be trokken zal zijn bij jouw digi tale nalatenschap. De kosten zijn 7,50 euro per persoon (Biblicrtheekleden krijgen 2,50 euro korting) inclusief koffie of thee. Je kunt alleen betalen met je pinpas na afloop van de workshop. Aanmelden via www.bibliotheekvlissingen.nl ofcursusvlissingen@dezb.nl OOST-SOUBURG - De priklo- catie Oost-Souburg is ver huisd van het Ambachtsveld naar de gemeenschapsruimte van de Protestantse gemeente Oost-Souburg, De Ark. U bent van harte welkom aan het Oranjeplein 2, op werkdagen van 08.00 uur tot 9.30 uur. Kijk ook op adrz.n^priklocaties. ZEELAND - Het totaal aantal megawatts aan zonne-energie in Zeeland groeide vorige jaar met 133 procent tot 212 mega watt. Dat is genoeg om 63.000 huishoudens, gelijk aan de gemeenten Middelburg, Vlis singen en Goes samen, van stroom te voorzien. In totaal staan ongeveer 700.000 zon nepanelen opgesteld in Zee land. Deze recordgroei komt mede door de aanleg van de drie grote zonneparken Scal- dia in Vlissingen, zonnepark Middelburg/Mortiere en zon nepark Zierikzee. De groei is onder te verdelen in 97 MW bij aansluitingen groter dan 50 kW (zonneparken, bedrijven, boerderijen) en 24 MW bij aan sluitingen kleiner dan 50 kW (huishoudens). In Nederland wordt burgers gevraagd hun zonnepanelen aan te melden via energieleveren.nl. Zo hou den netbeheerders overzicht om de capaciteit van het elek triciteitsnet af te kunnen stem men op de geleverde stroom.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2019 | | pagina 4