Gerijpt vlees heeft meer smaak
Gasloze warmte
Workshop Digitaal nalaten
Tekenen en schilderen
Zeeuwse zonne-energie
Digicafé
WOENSDAG 6 FEBRUARI 2019
De Faam
Dry-ageing van vlees gaat in fases
HET LEKKERST IS
HET ALS JE HET
VLEES EVEN ROSÉ
BAKT OF GRILT
HET PROGES VAN RIJPING DUURT WEKEN TOT MAANDEN
PRIKPOST
Conny den Heijer
Een nieuwe slagerij in het dorp met een nieuwe manier van
werken: veel van het vlees wordt er gerijpt.
OOST-SOUBURG - Het is een
enorme aanwinst voor het
dorp: eindelijk weer een vak
slager waar je gewoon per ons
je vlees kunt kopen. In een dorp
hoort een huisarts, een bakker,
een groenteboer en een slager.
En dit is nog eens een bijzon
dere slager, namelijk een Turk
se, La Viande genaamd.
Zeven jaar lang hadden Neca-
ti Izmirli en zijn vrouw özlem
een Turkse supermarkt in Goes.
Hun kinderen waren toen nog
klein en omdat zij in Middel
burg woonden viel dat bijna
niet te combineren. Zij kregen
de kans om een pand in de Ka
naalstraat te kopen en na een
flinke verbouwing openden zij
afgelopen november hun sla
gerij in de voormalige pastorie,
inclusief barbecue-restaurant.
Wat opvalt bij binnenkomst
zijn de enorme RVS dry-agers
tegen de achterwand waar in
vlees hangt te rijpen. Zout-
bbkken verdampen het vocht
uit het vlees wat er voor zorgt
dat de natuurlijke enzymen
het spierweefsel afbreekt.
Hierdoor wordt het vlees extra
mals en een stuk smakelijker.
özlem vertelt "Natuurlijk heb
ben we ook gewone koel
kasten om onze voorraden te
bewaren maar het vlees in de
zogenaamde dry-ager moet
een tijdje rijpen. Dat gaat in
fases, de langste rijpingsduur
is zo'n vier maanden. Dan is
het vlees ook iets duurder dan
in de supermarkt maar omdat
je hier gewoon per ons kunt
kopen in plaats van grootver
pakkingen, merkje dat amper.
En kwaliteit mag ook best iets
duurder mag zijn."
In de dry-ager, de rijpingskast
worden de luchtvochtigheid,
de luchtcirculatie en de tempe
ratuur gecontroleerd. Alles af
te lezen op een display. Na het
rijpingsproces is het nog niet
klaar want dan ziet het vlees
er hard en droog uü Deze na
tuurlijke 'korst' beschermt het
vlees tegen bacterievorming
en indrogen. Nadat deze korst
door de slager verwijderd is, is
het vlees supermals. En dan de
smaak, net als vroeger. "Vroe
ger werd het vlees bij een boer
opgehangen in de schuur om
te rijpen," zegt özlem. "Dat
gaat tegenwoordig anders na
tuurlijk, op een veel hygiëni
scher manier. Doordat er vocht
uit het vlees verdampt hou je
echt vlees over en niet voor zo
veel procent vocht wat er tij
dens het bakken of grillen nog
eens uittrekt."
"Mensen hier uit het dorp we
ten ons te vinden maar ook uit
Middelburg en Vlissingen. En
Özlem en Necati Izmirli voor hun rijpingskast in slagerij-restaurant La Viande aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg. FOTO: Connyden Heijer
er komen zelfs oude klanten
uit Goes, die vroeger bij ons
in de supermarkt kwamen,
hier naartoe om ons vlees te
kopen."
özlem's verhaal wordt beves
tigd door haar klanten: het
vlees smaakt puur en is be
taalbaar. Daarbij ben je er van
verzekerd dat er nergens var
kensvlees in is verwerkt en
alles hallal is. Meer info op
facebook, zoeken op la viande
slagerij restaurant en op:
https://la-viande.business
site/
ZEELAND - Dezer dagen kunt
u tegen een scherp tarief een
warmtepomp aanschaffen via
Het Warmte Effect.
Het Warmte Effect is een pro
ject van de ZMf (Zeeuwse Mi
lieufederatie) en Zeeuwind.
Het doel van het project is
meer warmtepompen in Zee
land. Een warmtepomp in
combinatie met zonnepane
len geeft zelfs Nul op de Me
ter ofwel; er is geen sprake
meer van C02 uitstoot. Dat is
energietransitie: 100% duur
zame energie inzetten waar
nu nog fossiele brandstoffen
worden gebruikt.
Het Warmte Effect werkt sa
men met de Saman Groep uit
Zierikzee. Deze leverancier
heeft al eerder, naar volle te
vredenheid, meegewerkt aan
zowel het Warmte effect als
Het Zon Effect. Daarom orga
niseert Het Warmte Effect ze
ven informatiebijeenkomsten
voor particulieren. Tijdens de
bijeenkomsten krijgen bezoe
kers onafhankelijke informa
tie over verschillende soorten
warmtepompen en over het
aanschaffen van warmte
pompen. De leverancier van
Het Warmte Effect is aanwe
zig en er is voldoende ruimte
voor de aanwezigen om per
soonlijke vragen te stellen.
De bijeenkomsten zijn don
derdag 7 februari in het
Dorpshuis Kapelle (C.D. Ver-
eekenstraat 74), dinsdag 12 fe
bruari in Couburg Koudekerke
(Duinstraat 4a), woensdag 13
februari in het Stadskantoor
Goes (MA. de Ruijterlaan 2),
donderdag 14 februari in Palet
Middelburg (Johan van Rei
gersbergstraat 2) alle bijeen
komsten strten om 20.00 uur
Bij dry-ageing wordt vlees nog aan het bot voor langere tijd, tussen de 21 en 120
dagen, bewaard in een rijpingskast waarde luchtvochtigheid van 85%, luchtcirculatie en
temperatuur (tussen O en 1 graden Celsius) streng worden gecontroleerd. Tijdens het
rijpingsproces verdampt het vocht uit het vlees, waardoor het een geconcentreerde smaak
krijgt. Op deze manier wordt het spierweefsel langzaam afgebroken door de van nature
aanwezige enzymen in het vlees. Dit maakt dit speciale vlees zo lekker mals en smaakvol.
GRIJPSKERKE - Op don
derdag 7 februari verzorgt
Stichting Welzijn Veere in
samenwerking met ZB
Planbureau een digicafe
in Nimmerdor, Bakker-
sland 29 te Grijpskerke.
Hier kun je met al je vra
gen en problemen terecht
betreffende i Phone,
smartphone, iPad/tablet.
Eigen apparaat mee ne
men. Vrij inloop tussen
11.15 tot 12.15 uur. Graag
van tevoren opgeven via
telefoonnummer 0118-
583687 of e-mailadres
info@welzijnveere.nl.
Toegang is gratis.
Workshop tropische bloemen tekenen en schilderen.
VLISSINGEN - Kom op zater
dagmiddag 9 februari naar Es-
tilo Tropical in Vlissingen en
volg de workshop tropische
bloemen tekenen en schilde
ren. Je leert de fijne kneep
jes en trucjes van illustrator
Agnes den Hartogh. Kosten
19 euro per persoon inclusief
het gebruik van alle materi
alen en een tropisch drankje.
Opgave via telefoonnummer
0624668136 of e-mailadres
info@filiaalvlissingen.nl
VLISSINGEN - Op 20 februa
ri is er van 10.00 tot 12.30 uur
een workshop Digitaal nala
ten in ZB| Bibliotheek Vlissin
gen, Spuikomweg 7. Je komt
te weten waar je zelf op moet
letten en watje kunt regelen
voor jouw nabestaanden. Ook
biedt deze workshop hou
vast voor nabestaanden die
te maken krijgen met een di
gitale nalatenschap. Er wordt
geadviseerd om samen met
een persoon te komen die be
trokken zal zijn bij jouw digi
tale nalatenschap. De kosten
zijn 7,50 euro per persoon
(Biblicrtheekleden krijgen 2,50
euro korting) inclusief koffie
of thee. Je kunt alleen betalen
met je pinpas na afloop van
de workshop. Aanmelden via
www.bibliotheekvlissingen.nl
ofcursusvlissingen@dezb.nl
OOST-SOUBURG - De priklo-
catie Oost-Souburg is ver
huisd van het Ambachtsveld
naar de gemeenschapsruimte
van de Protestantse gemeente
Oost-Souburg, De Ark. U bent
van harte welkom aan het
Oranjeplein 2, op werkdagen
van 08.00 uur tot 9.30 uur. Kijk
ook op adrz.n^priklocaties.
ZEELAND - Het totaal aantal
megawatts aan zonne-energie
in Zeeland groeide vorige jaar
met 133 procent tot 212 mega
watt. Dat is genoeg om 63.000
huishoudens, gelijk aan de
gemeenten Middelburg, Vlis
singen en Goes samen, van
stroom te voorzien. In totaal
staan ongeveer 700.000 zon
nepanelen opgesteld in Zee
land. Deze recordgroei komt
mede door de aanleg van de
drie grote zonneparken Scal-
dia in Vlissingen, zonnepark
Middelburg/Mortiere en zon
nepark Zierikzee. De groei is
onder te verdelen in 97 MW
bij aansluitingen groter dan 50
kW (zonneparken, bedrijven,
boerderijen) en 24 MW bij aan
sluitingen kleiner dan 50 kW
(huishoudens). In Nederland
wordt burgers gevraagd hun
zonnepanelen aan te melden
via energieleveren.nl. Zo hou
den netbeheerders overzicht
om de capaciteit van het elek
triciteitsnet af te kunnen stem
men op de geleverde stroom.