Vlaaien in Vlissingen
Zonnebrillen met keurmerk
Face-lift voor Maison Christian
'DE VRIJE POMP' - SEROOSKERKE
DE VRIJE POMP IS EN BLIJFT HET GOEDKOOPSTE TA
(Benzine, diesel, LPG)
uitgaande aan de geadviseerde maximum pompprijzen ii
Vijftig jaar horeca-ervaring in De Waterherberg
Vraag ook naar onze spaarkaarten voor Cadeau of Contant geld
wij verkopen uitsluitend MERKPRODUCTEN tegen de allerlaagste prijs
Zie ook ons geheel verbouwde shop
A JF CENT
I PER LITER
N
V
Vrouwenpolderseweg 22 - tel. 0118 - 592689
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 7.30 - 20.00 uur, zaterdag 8.00 - 19.00 uur
op zondag zijn wij altijd gesloten
Management
Hondenoppas
Leerzaam
Twin Spoke
Zee-idee
Restaurant De Waterherberg, net buiten Veere, wisselde onlangs van ei
genaar. De gebroeders Sjaak en Hans Hokke, Sjaak doet de keuken en
Hans de bediening, zijn samen goed voor bijna een halve eeuw horeca-
ervaring. Die ervaring deden ze op in verschillende etablissementen, bij
verschillende bazen. Met de overname van De Waterherberg kwam er
een einde aan een lange periode van zoeken naar een eigen bedrijf.
Eigenares Clara Eisma van Vlaaienhuis Paddeltje is bijzonder blij om na
eert afwezigheid van drie jaar weer terug te zijn in Vlissingen. „En", zegt
ze, „ook de klanten zijn blij dat we terug zijn". Van 1987 tot 1994 exploi
teerde Eisma een bonbonwinkel in de Vlissingse Walstraat. Met de her
opening van de zaak is het accent verlegd naar echte Limburgse vlaaien
en is de zaak bovendien in oppervlakte meer dan verdubbeld.
Ambachtelijk
Verse aanvoer
Pannenkoeken
Barbecue
Maison Christian op het Damplein in Middel
burg heeft een face-lift ondergaan. Eigenaresse
Helga Klompé wist na twee jaar precies hoe ze
het hebben wilde: ze liet de schilders oogscha
duw zien en vroeg hen in die tinten te schilde
ren.
Stadstuin
Vanaf
storm
vloed
kering
Vanaf
Middel
burg
Woensdag 14 mei 1997
FAAM/VLISSINGER
23
De gemiddelde manager
weet te weinig af van automa
tisering, personeelsbeleid, de
biteurenbeheer, milieuzaken
en concurrentie. Dat is de uit
komst van een onderzoek dat
bedrijfsonderzoeker en faillis-
sementsdeskundige Robert J.
Blom deed in opdracht van
Graydon Nederland. Als ge
volg van de gebrekkige kennis
lopen duizenden bedrijven
schade op. Blom publiceerde
de resultaten van zijn onder
zoek in het boek 'De manager
in beeld', dat verkrijgbaar is in
de boekhandel.
De vakantie komt eraan.
Voor hondeneigenaren die er
zonder hond even tussenuit
willen is er de Anubis honden-
uitlaatcentrale uit Voorburg.
Deze zoekt een passend gast
gezin voor het huisdier. De
hond wordt overigens niet in
één keer op vakantie ge
stuurd: eerst moet het huis
dier een dag en een nacht 'op
proef' bij het gastgezin. Zo
'kan de eigenaar ook kennis
maken met het gezin waar de
hond de vakantie doorbrengt.
In Nederland hebben maar
liefst 1 miljoen gezinnen een
computer met cd-romspeler in
huis. Kinderen leren daarom
ook vaak spelenderwijs om
gaan met computers en soft
ware. VNU Interactive Media
heeft - speciaal voor kinderen
vanaf vier jaar- een tweetal la
bels op de markt gebracht
waaronder educatieve spelle
tjes uitkomen. In de reeks
'Bombilla' zijn onlangs ver
schenen: Popeye, Lucky Luke,
Tom en Jerry, Sneeuwwitje-
Roodkapje, Hans en Grietje en
Cap Co. De cd-roms stimu
leren de opmerkingsvaardig
heid en het denkvermogen, al
dus VNU Interactive Media.
Opel-rijders die hun auto wil
len voorzien van een nog
sportiever en eleganter uiter
lijk kunnen voortaan kiezen uit
een nieuwe serie lichtmetalen
velgen. De Softline, Pentaline
en Twin Spoke zijn optisch en
technisch perfect afgestemd
op alle huidige modellen uit
het Opel-gamma. De velgen
zijn leverbaar van dertien tot
en met zeventien inch.
In het Zee-idee van deze
week staan Hollandse garna
len centraal. De viszaken die
meedoen aan deze door het
Nederlands Visbureau geor
ganiseerde actie geven deze
week aan hun klanten een re
cept mee naar huis waarin de
garnaal een belangrijke rol
speelt. Het recept heet 'Garna
len-torentje met mosterd
mayonaise.
komt doordat er veel hout is
gebruikt".
„De kaart hebben we overi
gens geheel vernieuwd. We
hebben het bij de klassieke
Frans/Nederlandse kaart ge
houden en de prijzen wat aan
gepast. Het is nu allemaal wat
goedkoper. We zijn echt ge
richt op gezinnen die er voor
een leuke prijs eens lekker
tussenuit willen".
De kleine kaart hebben de
broers flink uitgebreid. Naast
stokbroodjes met verschillen
de soorten beleg, kan de hon
gerige passant bij De Water
herberg ook terecht voor on
der meer pannenkoeken en
wafels.
De nieuwe eigenaren van De
Waterherberg zijn al druk
plannen aan het maken voor
het hoogseizoen.
Vlnr Ramon van der Meer, Matty Marteyn en Clara Eisma. FOTO ANDA VAN RIET
„We hebben de zaak in twee
weken tijd verbouwd", vertelt
Eisma.
„Maar dat waren wel dubbele
werkweken. We begonnen 's
ochtends al op tijd en werkten
door tot een uur of elf. De
laatste dagen zelfs van zes uur
's morgens tot één uur 's
nachts. En de laatste nacht
zijn we zelfs niet eens gestopt
met werken. Het resultaat
mag dan ook gezien worden".
Clara Eisma wilde haar zaak
per se voor Moederdag al
open hebben. Eisma:
„De hele aanloop is wat chao
tisch verlopen, maar het is uit
eindelijk toch gelukt om op
tijd open te gaan. Moederdag
is tenslotte voor veel mensen
de gelegenheid bij uitstek om
eens een doosje kwaliteits
bonbons mee te nemen.
Een echte, feestelijke opening
hebben we daarom niet ge
had, maar onze kennissen
houden een feestje tegoed".
Bonbons spelen niet langer de
belangrijkste rol in het assorti
ment van Paddeltje, genoemd
naar de scheepsjongen van
Michiel de Ruyter: „Natuurlijk
hebben we nog altijd een
groot assortiment bonbons,
maar daar zijn nu dus echte
Limburgse vlaaien bij geko
men". Die vlaaien worden
door de eigenares persoonlijk
uit Limburg naar Vlissingen
gebracht. „Die vlaaien komen
bij echte Limburgse bakkers
vandaan. Ik heb twee adres
jes: één in Milbeek en één in
Gennep. En aan de ambachte
lijke kwaliteit van onze vlaaien
kunnen er maar weinig tip
pen".
Ook het karakter van de zaak
is veranderd: „Je kan bij ons
nu ook terecht om een kopje
koffie met een stukje gebak te
gebruiken. We hebben binnen
wat tafeltjes staan en buiten
richten we met goed weer een
terrasje in. Je kan gerust zeg
gen dat we naast een vlaaien
huis ook een koffieshop zijn.
In de goede zin van het woord
dan".
Clara Eisma vindt het belang
rijk dat ze haar klanten ook op
minder gebruikelijke tijdstip
pen van dienst kan zijn: „Als
iemand zondag ineens zin
heeft in een vlaaitje, dan vind
ik dat die ergens terecht moet
kunnen. Vandaar dat wij in ie
der geval 's zomers alle dagen
open zijn, de zondag incluis.
En wat meer is, we zijn die da
gen ook behoorlijk lang open:
van 's ochtends negen tot 's
avonds tien uur. Alleen op
zondag gaan we een uurtje la
ter open. Gelukkig dat ik zelf
niet altijd in de winkel hoef te
staan. Matty Marteijn en mijn
zoon Ramon hebben zo'n
beetje de dagelijkse leiding in
handen. Zelf spring ik bij wan
neer het druk is en verder zorg
ik natuurlijk steeds opnieuw
voor verse aanvoer van Lim
burgse vlaaien".
Een groot aantal opticiens
voldoet niet aan de wette
lijke gestelde normen
rondom zonnebrillen met
glazen op sterkte. Sinds
juli 1995 mogen zonnebril
len-op-sterkte alleen wor
den verkocht wanneer zij
een CE-keurmerk en ge
bruiksaanwijzing bevatten.
De opticiens voldoen niet aan
de eisen omdat zij veelal niet
op de hoogte zijn van de Euro
pese wetgeving. Dat stelt De
Oogadviseur, die met de intro
ductie van de Oogadviseur
Contrastglazen de eerste opti
ciensketen is die wel aan de
eisen voldoet.
De achtergrond van de Euro
pese wetgeving is de product
aansprakelijkheid bij ongeluk
ken. Bij geschillen moet aan
getoond kunnen worden dat
de bril aan de veiligheidseisen
voldeed.
Wanneer iemand bijvoorbeeld
een zonnebril draagt tijdens
het autorijden, terwijl de ge
bruiksaanwijzing aangeeft dat
deze daar niet geschikt voor
is, ligt de verantwoordelijk
heid van het ongeluk in geen
geval bij de opticien.
Wanneer bij de verkoop geen
CE-keurmerk en gebruiksaan
wijzing aanwezig waren, kan
de opticien of leverancier ver
antwoordelijk worden gesteld
voor de ontstane schade.
De broers Hans en Sjaak Hokke: „Ons restaurant is er voor mensen die voor wat minder geld
lekker willen eten". FOTO ANDA VAN RIET
Volgens Hans Hokke is zijn
restaurant het enige in Veere
waar ook mensen met een
wat minder goedgevulde
beurs terecht kunnen: „Uit
eten in Veere is met het huidi
ge aanbod aan restaurants
een wat kostelijke bedoening.
Ons restaurant is er echter
specifiek voor mensen, die
voor wat minder geld ook lek
ker willen eten".
Voor mensen die een bezoek
aan De Waterherberg willen
brengen, is het goed te weten
dat het restaurant niet in Vee
re zelf ligt. Hokke: „Ons res
taurant ligt tussen Vrouwen
polder en Veere, vlakbij jacht
haven de Oostwatering.
Een mooi plekje, dat als voor
deel heeft dat ook mensen
van de jachten ons weten te
vinden".
De gebroeders Hokke hebben
aan het interieur van De Wa
terherberg niet veel hoeven
verspijkeren: „We konden vol
staan met een nieuwe aankle
ding.
En ik moet zeggen, dat ik er
tevreden over ben. Het is een
mooi restaurant met een heel
warme sfeer, wat onder meer
Hans Hokke: „We willen bij
voorbeeld barbecues organi
seren. Daar kunnen zich dan
per keer maximaal een man of
tachtig voor inschrijven. Mis
schien zorgen we dan ook wel
voor live-muziek, maar dat
moeten we nog allemaal eens
goed bekijken. En verder heb
ben we van tijd tot tijd specia
le menu's. Afgelopen zondag
hadden we bijvoorbeeld een
speciaal Moederdagmenu".
Het zelfstandige bestaan be
valt Hans en Sjaak Hokke tot
nog toe uitstekend. Ze zien
absoluut niet op tegen de lan
ge werkweken die een eigen
zaak met zich meebrengt:
„Als je voor een baas werkt,
werk je soms wel honderd uur
per week. Nu maken we net
zulke lange weken, maar wel
voor onszelf. En dat is een
heel verschil"
De zaak is opgezet volgens
een unieke formule. Haar- en
huidverzorging, pedicure,
kleuranalyse en mode in één
ruimte bij elkaar voor dames
en heren. „Deze formule past
bij deze tijd", weet Klompé,
„omdat veel van mijn klanten
werkende mensen zijn die
weinig tijd hebben om afzon
derlijke zaken te bezoeken. Bij
ons maak je een afspraak voor
een hele middag en dan zor
gen wij dat je van top tot teen
helemaal verzorgd wordt".
Maison Christian begon ze
ventien jaar geleden als kap
salon. „Uit interesse kwamen
daar steeds nieuwe disciplines
bij", verhaalt Klompé. „Stap
voor stap is de zaak opge
bouwd. Uiteindelijk zijn wij
gaan denken aan een veran
dering van de indeling van de
ruimte zelf. Het is een monu
mentaal pand en de indeling
was eigenlijk heel onpraktisch.
Kleine ruimtes en nieuwe ei
sen op het gebied van milieu
en werkvoorzieningen gaven
de doorslag om een drasti
sche verandering aan te bren
gen".
Bij binnenkomst vallen als
eerste de rust en ruimte van
de kapsalon op. Lopend naar
achteren in het pand zijn in
kleinere ruimtes de modezaak
en de wassalon gevestigd
maar zijn zonder deuren on
derdeel van het geheel. De
klant kan, terwijl het haar ge
wassen wordt, genieten van
het uitzicht op een sfeervolle
stadstuin. Op de bovenverdie
ping zijn de schoonheids- en
pedicuresalon gevestigd,
maar deze bieden tevens zicht
op de beneden gelegen kapsa-
Helga Klompé: „Deze formule past bij deze tijd".
FOTO ANDA VAN RIET
Ion. Het balkenplafond is
sfeervol uitgelicht zodat het
lijkt alsof het pand nog hoger
is.
„Ik wilde een sfeervol ge
heel", vervolgt Klompé. „Om
dat je met zoveel verschillen
de disciplines werkt is het be
langrijk dat alles wel één ge
heel blijft. Vandaar het kleur
gebruik. Ik ben naar de schil
ders toegestapt en ik heb oog
schaduw op mijn hand uitge
wreven en gezegd: ik wil dez^
kleuren.
De schilders gaven als ant
woord: ja, maar wij werken
niet met oogschaduw. Toch
hebben zij precies de kleuren
gevonden die ik wilde heb
ben", vertelt Klompé lachend.
OP ALLE BRANDSTOFFEN
KORTING
wij bevinden ons hier
SEROOSKERKE