Zo echt dat 'even voelen'
het tegendeel bewijst
Griekse Taverna
in stijl geopend
Amigo heeft nieuwe eigenaar
Van tennis tot voetbal
in Hebu Sport
OLD TIMERBEURS
Champagnepils
De wildeman
Groentewinkel heropend
na verbouwing
ZEELANDHALLEN - GOES
Tweede Groentehoek in
Oost-Souburg geopend
ZIJDEN BLOEMEN IN DE FLOWERY
Treinkaartjes
voortaan
ook bij VVV
te koop
MANNETAAL (12)
De groentewinkel van
Wim en Francien Jan
sen op de Nieuwe
Burg in Middelburg is
grondig verbouwd.
Het echtpaar zit nu
dertig jaar in de winkel
en vond het tijd wor
den om het roer nog
eens om te gooien.
met occasions en Molentocht
3-4-5 juni (pinksteren)
Tel. 01100-21020
BEDRIJFSKUNDIG BEKEKEN
door drs. R.J.C. Schieman
Treinreizigers die geen
kaartje aan een NS-
station kunnen of wil
len kopen kunnen
voortaan ook bij de
vvv-kantoren in Mid
delburg en Vlissingen
terecht. Vanaf afgelo
pen maandag zijn deze
kantoren agentschap
pen van de Nederland
se Spoorwegen.
PSYCHOCONSULT
Drs. Henk C.M. Hermans
Het is voorjaar op Walcheren. De terrassen lopen vol, de temperatuur stijgt en lammetjes laten
van zich horen. Dit lammetje trekt zich niets aan van een voorbijrazende trein en geniet van de
zon, zoals dat hoort in het voorjaar.
Woensdag 31 mei 1995
DE FAAM - DE VLISSINGER
15
<d>
Marian Brouwer en Jutta
Hendrikse, twee zeer enthou
siaste zakenpartners, hebben
sinds kort de Flowery in de
Sint Janstraat in Middelburg
een nieuwe start gegeven. Een
winkeltje vol met zijden kunst
bloemen en planten. Dat de
bloemen niet echt zijn is voor
menige klant verbazingwek
kend. 'Even voelen' en dan zijn
ze pas overtuigd.
De winkel is met smaak inge
richt en straalt gezelligheid uit.
De houten meubels zijn van
Willem's Winkel en ook te
koop. Binnenkort komt er een
collectie Italiaans tin bij van De
Tinnen Kroese uit Goes.
De zijden kunstbloemen voor
de Middelburgse Flowery
komen direct van de hoofd
vestiging in Breda. De import
geschiedt vanuit China, dat al
jaren bekend is met het
maken van zijden bloemen.
Voor de Nederlandse markt
worden er typisch Europese
bloemen naar China gebracht
om de juiste vorm en kleur te
kunnen bepalen. Want een
Hollandse begonia is toch heel
wat anders dan een Chinese
Kers. Alle bloemblaadjes,
stampertjes en kroontjes wor
den machinaal uit zijden stof
gestansd en daarna met de
hand tot bloemen en takjes
gevormd. Met speciale
schroei- en warmtetechnieken
krijgt elk bloemblaadje z'n juis
te vorm. Een behoorlijk
ambachtelijk werk. De kleur
echtheid en de juiste vorm
bepaalt de kwaliteit en de
prijs. Jim Jon, de topper op
kunstbloemengebied, bena
derd deze kwaliteit met grote
nauwkeurigheid.
De bloemen zijn los te koop
maar ook kant en klare bloem
stukken kunnen door de klant
gekocht of op bestelling
gemaakt worden. „En wat
dacht je van bruidsboeketten
en corsages? Met onze bloe
men heeft de bruid geen ver
lepte haardecoratie meer op
de helft van de dag", zegt
Marian Brouwer doelend op
de vele gebruiksmogelijkhe
den.
De populariteit van deze bloe
men wordt door Brouwer en
Hendrikse vooral toegeschre
ven aan het feit dat steeds
minder mensen tijd hebben
om echte bloemen en planten
te verzorgen.,, Bedrijven, kan
toren, vakantiewoningen of
donkere hallen zijn bijzonder
geschikt voor onze bloemen.
M3ar ook tweeverdieners die
toch een gezellige bos bloe
men in huis willen hebben
stappen over op kunstbloe
men. Na je werk ook nog eens
de planten verzorgen schiet er
vaak bij in en met deze kwali
teit zijdebloemen kun je jezelf
een hoop ergernis besparen.
Als je de prijs vergelijkt over
bijvoorbeeld een jaar tijd ben
je echt niet.duurder uit. Boven
dien gaan wij met het seizoen
mee; na de zomer komen de
herfstbloemen en de kerst zal
ook bij ons te zien zijn. Met
deze bloemen en planten dus
geen last meer van spint en
dorre bruine blaadjes. Zijn ze
stoffig dan even onder de
kraan en je hebt weer fris
groen in huis".
De voordelen van kunstruikers
zijn legio, rest alleen nog de
vraag: wil je echt of wil je
namaak?
Francien en Wim Janse:
tem an een beetje uit".
Eigenlijk is de gewone groen-
Het Argentijnse restaurant
Amigo op de Nieuwendijk in
Vlissingen heeft een nieuwe
eigenaar. Sinds enige tijd
zwaait George Girgis de scep
ter in het etablissement. Spe
cialiteit van Amigo is het
onbeperkt spare ribs eten voor
vijfentwintig gulden.
Zoals het in een Argentijnse
keuken hoort wordt het vlees
in Amigo op de grill bereid. Bij
het gegrilde vlees kunnen de
klanten zelf een salade kiezen
uit de saladebar.
Amigo is zeven dagen in de
week geopend. In het seizoen
is het restaurant al vanaf
twaalf uur in de middag open
zodat ook lunchers er terecht
kunnen.
De inrichting van Amigo is
geheel in Zuidamerikaanse
stijl en alles wordt in een open
keuken klaargemaakt.
Behalve een nieuw interieur
heeft de groentewinkel ook
een tal van nieuwe produkten.
Francien Janse: „De gewone
groenteman is eigenlijk een
beetje uit. De klanten willen
tegenwoordig meer dan aard
appelen en spruitjes. Met
name de kant-en-klaar-pro-
dukten die wij verkopen zijn
erg populair".
In de dertig jaar dat Francien
en Wim Janse in de groente
zaak zitten is het bedrijf eigen-
Eigenaar George Girgis en een van zijn medewerkers
voor zijn nieuwe zaak.
Automobielen, motoren, brommers, fietsen, trucks,
landbouwwerktuigen, legervoertuigen etc.
Kramen voor verkoop/ruil van onderdelen, accessoires,
boeken, miniaturen, geschenken, etc.
Separate parkeerplaats voor bezoekers met Old timers.
Molentocht met finish in de Zeelandhallen op 4 juni n.m.
Openingstijden zat. 12.00 - 20.00 uur
Zon. en maand. 10.00 - 18.00 uur
Toegang: 10,- p.p. Kinderen: 3,50
Oost-Souburg heeft sinds
enkele weken een eigen sport
zaak. Midden in het centrum,
in de Paspoortstraat, zijn Henk
en Laura Buijs-Maipauw Hebu
Sport begonnen. Henk, die zijn
carrière als motorcrosser na
een ongeluk vroegtijdig moest
beëindigen, staat al vier jaar
op markten met zijn sportkle-
ding.
„Hiervoor deed ik voorname
lijk partijenhandel, trainings
pakken enzo. Ik wilde al een
tijdje een eigen zaak beginnen.
Toen ik hoorde dat er een
pandje vrij kwam, zijn we een
ondernemersplan gaan opstel
len. Het was een ideale kans,
omdat er in Oost-Souburg nog
geen enkele sportzaak was",
vertelt Henk.
In de winkel op de begane
grond hangt de sportkleding.
De zaak verkoopt allround
sportkleding voor tennis, voet
bal en badminton. Bijzonder is
de verkoop van het merk
'Cavello', dat niet overal ver
krijgbaar is. Buijs: „Het invoe
ren van zo'n merk is een gokje,
maar tot nu toe loopt het
goed." Buijs ziet de toekomst
zonnig in, alhoewel hij weet
dat dat optimisme eigenlijk
pas na een jaar gerechtvaar
digd is.
Op de eerste, verdieping van
de sportzaak is sinds vorige
week een zonnestudio met vier
zonnebanken ingericht. Door
het gebruik van een munten-
systeem kunnen de klanten
zelf bepalen hoe lang ze de
bank willen gebruiken. „De
entree is nog een beetje kaal,
maar mettertijd wil ik het hier
gezellig maken door een zitje
met een barretje", legt Buijs
uit.
„De winkel is om zes uur dicht,
maar de zonnestudio is tot
negen uur geopend", vertelt
zijn vrouw Laura.
Mede-eigenaresse Laura Buijs-Maipauw in de nieuwe
sportkledingzaak.
Met slogans als 'op een dag drink je geen
bier meer, en 'de beste drinkers drinken
het, 's lands beste brouwers brouwen het,
proberen bierbrouwerijen hun merken te slij
ten aan verzamelingen consumenten met
overeenkomstige kenmerken. Hoe beter de
producenten aansluiten bij de specifieke
wensen, behoeften en beleving van een
bepaalde groep gebruikers in de markt, hoe
sterker het kan staan in dat specifieke markt
segment: een goede produktpositionering is
het halve werk.
Met produktdifferentiatie kan een onderne
ming haar produkt verschillend maken van
de produkten die aangeboden worden door
de concurrentie. Daarvoor kan ze de specifi
caties en attributen van het produkt wijzigen.
Tevens kan men rondom een bepaald pro
dukt een zekere sfeer suggereren, door mid
del van reclame, zonder dat de produkten
fysiek veel van elkaar verschillen. Om terug
te komen op de intro: het merk Grolsch staat
voor 'een eigenzinnig bier, anders dan ande
ren' terwijl het merk Amstel staat voor 'gezel
ligheid voor jan-en-alleman'. Door het pro
dukt een bepaalde uitstraling mee te geven -
het drankje Pisang Ambon heeft iets exotisch
- is het mogelijk voor ondernemingen, de
eigen produkten te onderscheiden van die
van de concurrenten. Vooral bij niet-duurza-
me verbruiksgoederen die smaakafhankelijk
zijn (sigaretten, whisky, bier) is produktdiffe
rentiatie vrij gemakkelijk. Het is zelfs mogelijk
met hetzelfde 'produkt op andere markten
totaal verschillende groepen te bereiken. Een
sprekend voorbeeld hiervan is het bier van
Heineken.
In ons eigen land kennen we Heineken als
'het bier voor de grote massa': het goddelijk
vocht vloeit rijkelijk in menig huiskamer en
horeca-gelegenheid. In de Verenigde Staten
echter is hetzelfde brouwsel gepositioneerd
als 'een bier met klasse'. Zonder problemen
is de Amerikaanse consument bereid het
veelvoudige van de prijs hier in Nederland te
betalen. In de Verenigde Staten is Heineken
dan ook de champagne onder de bieren!
Produktdifferentiatie versterkt het concurren
tievermogen van een onderneming omdat
deze afgeschermd wordt van haar concur
renten. De kopers beschouwen, terecht of
onterecht, het gedifferentieerde produkt als
verschillend van de concurrerende produk
ten. Daarom zijn ze ook bereid voor het gedif
ferentieerde produkt een hogere prijs te beta
len. Één van de mogelijke manieren om zich
te onderscheiden van andere aanbieders in
de markt is het voeren van een merknaam.
Het sigarettenmerk Marlboro staat ergens
voor. De stoere cowboy te paard met stop-
peltjesbaard - de 'Marlboro man' - staat
model voor de vrijheid van het individu. Zo
probeert de producent van Marlboro bij de
gebruikers ervan persoonlijke verwantschap
te creëren. Door haar produkten nauw af te
stemmen op de idealen van een bepaalde
groep consumenten kan een producent bij
haar doelgroep merkentrouw realiseren. Dit
zorgt voor klantenbinding, een extra stukje
zekerheid. Het is voor de producent dan wel
zaak - voordat conclusies getrokken worden
over positionering, communicatie en media
keuze - uit te vlooien wie de gebruikers
eigenlijk zijn en waarom ze het merk verkie
zen boven andere.
Overigens bereiken producenten niet altijd
hun oorspronkelijke doelgroep. Een voor
beeld van een produkt dat naast zijn doel
groep terecht kwam, is Latta. Het margerine-
merk is vooral populair bij de wat oudere
mensen, juist omdat het zo jong gepositio
neerd is. Maar misschien is dat nu juist de
clou achter de positioneringstrategie van de
margarineproducent. Een goede positione
ring is het halve werk!
Bij de nieuwe verkooppunten
kunnen reizigers terecht voor
enkele reizen, retours, dag
kaarten, meerdaagse kaarten
(tourtime, zomertour), vijfre-
tourkaarten, vijfdagenkaarten,
railrunnerkaartjes, treintaxi-
kaarten, fietsvervoerbewijzen,
jongerenkaart, rail-aktiefkaart,
zestig plus kaart en toeslagbe-
wijzen voor Eurocity's.
Het Vlissingse vvv-kantoor,
aan de Nieuwendijk, is open
op maandag tot en met zater
dag van 9 tot 17 uur. In de
zomer is dit vvv-kantoor tot 18
uur open en bovendien ook op
zondag van 10 tot 15 uur.
In Middelburg is het vvv-kan
toor op werkdagen geopend
van 9.30 tot 17 uur. Ook voor
Middelburg gelden 's zomers
ruimere openingstijden. Dan is
het kantoor aan De Markt ook
op zaterdag geopend van 9.30
tot 15 uur.
lijk van gewone groentewinkel
naar een winkel annex traiteur
uitgegroeid. Iedere dag wor
den er een groot aantal rauw-
kostsalades, gemarineerde
aardappeltjes en andere
gerechten gemaakt. Francien
Janse: „Het is voornamelijk
makkelijk voor tweeverdie
ners. Die hebben vaak geen zin
meer om na het werk ook nog
eens te gaan koken. Omdat ze
wel gezond willen eten, is het
voor hun makkelijk om hier
wat verse gerechten te
kopen". Zo zijn in de winter
maanden verschillende stamp
potten bij Janse verkrijgbaar
en is er 's zomers bijvoorbeeld
vers vruchtensap. Het hele jaar
door is er zelfgemaakte jam te
koop. „Het brengt wel een boel
extra werk met zich mee, maar
je merkt het dan ook in de
omzetcijfers. Na de laatste ver
bouwing hebben we alweer
een duidelijke stijging gecon
stateerd en daar gaat het
natuurlijk ook om", vertell
Francien Janse.
De moderne man zit gevangen in een identi
teitscrisis. Hij kan zich niet langer staande
houden in de traditionele mannelijke rol van
stamhoofd of gezinshoofd (in-spé). De vrou
wenemancipatie van de jaren zestig is daar
voor te succesrijk geweest.
Ze heeft hem zijn belangrijkste wapen ontno
men, namelijk de onderdrukking van de
vrouw. Hij zal nu op andere wijze aan zijn
mannelijke identiteit inhoud moeten geven,
en kan daarbij kiezen tussen twee uitersten:
de macho en de softie. De macho is trots op
zijn extreem mannelijke uitstraling, die
garant moet staan voor honderd procent
mannelijkheid. De softie daarentegen pro
beert juist elke mannelijkheid in zijn doen en
laten te ontkennen. Hij is een gevoelsmens,
die elke vorm van wedijver uit de weg zal
gaan. De mannelijke prestatiedrang is hem
volkomen vreemd.
Een oplossing voor het probleem van de
mannelijke identiteit komen we tegen in de
werken van de dichter Robert Blye (onder
andere De wildeman, een boek over man
nen). Hij stelt dat de opvoeding van moderne
mannen wordt gekenmerkt door de afwezig
heid van vaders. Als gevolg van hun werk
verblijven deze grote delen van de. dag bui
tenshuis. De opvoeding van kinderen (waar
onder ook jongens) is daardoor een vrou
wenzaak geworden. Het is voor veel jongens
praktisch onvoorstelbaar wat pa buitenshuis
zoal doet. Het ontbreekt hem op die manier
aan een identificatiefiguur, dat als kompas
kan gelden voor zijn eigen verdere ontwikke
ling tot man. De overwegend vrouwelijke
opvoeding heeft bovendien als bijeffect, dat
de jongen geen contact legt met typisch
mannelijke neigingen in zichzelf. Het bewust
zijn, en de ontwikkeling hiervan wordt door
de moeders zelfs belemmerd.
Typisch mannelijk gedrag zal volgens haar
enkel leiden tot excessen zoals oorlogen of
sexueel geweld. Door het negeren van het
mannelijke in de jongen, zal diens daad
kracht echter sterk verminderen. Naast de
afwezigheid van de vader wijst Blye ook nog
op de afwezigheid van zogenaamde initia
tieriten. In vroeger tijden was er een duidelijk
ritueel dat het moment markeerde waarop
een jongen zich van zijn moeder afwendde
om man te worden. Bij dit ritueel speelden
oudere mannen (onder andere de vader) een
belangrijke rol. Zij begeleidden de jongen in
dit losmakingsproces en hielpen hem om de
erbij horende angsten te doorstaan. Na het
doorstaan van dit ritueel - dat vaak samen
ging met een lichamelijke verwonding - was
de jongeling tot man geworden, met de gun
sten en verantwoordelijkheden die daarbij
hoorden.
De tocht die een jongen naar zijn volwassen
heid doorloopt, vinden we beschreven in tal
loze mythen en sprookjes. Blye maakt
gebruik van het sprookje IJzerhans (De wil
deman), dat door de gebroeders Grimm in
1820 is opgetekend. IJzerhans is een zwaar
behaarde, lelijke man die door een koning
gevangen werd gehouden op zijn slot. Een
jonge prins laat hem ontsnappen, om vervol
gens enige tijd met hem samen te wonen.
Als de prins weer vertrekt, kan hij in geval
van nood een beroep op IJzerhans blijven
doen. Dat legt hem geen windeieren. Met
behulp van IJzerhans weet hij een vijandig
leger te verslaan en trouwt hij met een rijke
prinses. Tijdens de bruiloft blijkt IJzerhans
een betoverde koning te zijn, die onze jonge
prins al zijn bezittingen schenkt.
Het verhaal van de wildeman zit vol symbo
liek. We kunnen de vergelijking maken met
een jongeman, die het ouderlijk huis verlaat
en in contact komt met een kracht (de wilde
man), die hem tot uitzonderlijke prestaties in
staat stelt. De boeken van Blye hebben in de
Verenigde Staten inmiddels tot een ware cul
tus geleid. Mannen ontmoeten elkaar in
zogenaamde 'Wildman-gatherings' en ver
sterken elkaar in hun mannelijk zelfbewust
zijn. Mannelijkheid als krachtbron voor posi
tieve doeleinden, ofwel de herwaardering
van het mannelijke.
0 Het ondernemersechtpaar Van Deursén voor hun zaak in
de Buteuxstraat.
In de Paspoortstraat in Oost-
Souburg is sinds 11 mei een
tweede Groentehoek. Eige
naar Theo van Deursen, die al
een groentenzaak in Buteux
straat heeft, vertelt: „De
Buteuxstraat ligt voor mensen
van de 'andere' kant van de
Kanaalstraat te ver uit de loop,
dus toen er in de Paspoort
straat een pand vrijkwam,
hebben m'n vrouw en ik beslo
ten uit te breiden."
Van Deursen begon op de
groenteafdeling van de Végé
in Souburg. Later ging hij naar
Rotterdam om daar een eigen
zaak op te zetten. „Dat liep een
beetje mis, maar ik heb daar
geleerd hoe het niet moet en
dat is ook een heel belangrijk
geweest", legt hij uit. Toen hij
terug kwam naar Zeeland
heeft hij diverse baantjes
gehad, van taxi chauffeur tot
patatverkoper.
Twee jaar geleden was er de
mogelijkheid om een bestaan
de groentenzaak over te
nemen. „In het begin hadden
we het behoorlijk moeilijk, de
straat heeft hier lang openge
legen, omdat ze met het riool
bezig waren. En je moet je ook
nog waarmaken als je een
bestaande zaak overneemt."
Van Deursen en zijn vrouw zijn
sinds kort begonnen met het
verkopen van kant-en-klare
salades. Uiteindelijk willen ze
dit uitbreiden tot complete
maaltijden, die alleen nog
maar in de magnetron gezet
hoeven te worden.
„De Paspoortstraat is e'en ide
aal punt: de werkende vrouw
doet hier even snel alle bood
schappen en je kan hier gratis
parkeren", volgens Van Deur
sen. De zaak in de Paspoort
straat is van dinsdag tot en
met zaterdag geopend.
In Vlissingen is begin deze
maand Ouzeri Taverna Diony-
sos geopend. Het Griekse eet
huis, dat is genoemd naar de
god van de wijn Dionysos, is
gespecialiseerd in Griekse
gerechten. Tijdens de opening
die werd verricht door wet
houder T.R.K. Meijers werden
zoals het in Griekeland gebrui
kelijk is borden kapot gegooid.
Het eethuis is gespecialiseerd
in Griekse gerechten en de
menukaart verandert regelma
tig-
Volgens eigenaar K. Bendele is
Dionysos niet echt een restau
rant. „In een Griekse ouzeri is
de sfeer wat meer ontspannen
dan in een restaurant. Mensen
kunnen bijvoorbeeld ook iets
drinken aan de bar", legt hij
uit. K. Bendele is voorheen
mede-eigenaar geweest van
het Griekse restaurant op de
Zeilmarkt in Vlissingen. Ben
dele woont al twintig jaar in
Nederland en wordt geksche
rend 'Griekse Zeeuw'
genoemd omdat hij zo goed
Zeeuws praat. In Dionysos
worden zowel koude als war
me gerechten geserveerd.
Specialiteiten van het huis zijn
de diverse soorten vis van de
grill, speciale pangerechten en
overgerechten.
Naast de dinerkaart is er ook
een kaart met wat kleinere
gerechten zodat ook lunchers
aan hun trekken kunnen
komen in de taverna. Dionysos
heeft zestig zitplaatsen en is
zeven dagen in de week ge
opend.
0 Eigenaar K. Bendele van
Ouzeri Taverna Dionysos
gooit borden kapot tijdens
de opening van zijn restau
rant.
VOOR
50 GULDEN ,a
REDT U EEN
LEPRAPATIËNT
Lep ra Stichting
Uw STEUN WAARD
'4:'Zfes
r W&YÏ.
FOTO ANDA VAN RIET