Kok Zuiderduin wint prijs bij
culinaire wedstrijd Horecava
Warme bakker
sponsort korfbal
TAALGIDS VOOR WIE
ER GENOEG VAN HEEFT
Kierenjacht heeft keerzijde
Tijd voor een dierenportret
Met voordelig T+T biljet
naar Karwei 88'
REI
Diploma cafébedrijf
EKEN!
~m- AUTO DIJKWEL
DOORHOBBELEN???
AUTO DIJKWEL
Woensdag 13 januari 1988
DE FAAM - DE VLISSINGER
Rotjesgooien
oogluikend
toegestaan?
EEN UITDAGING OM MEE TE DOEN
Voorronde
Ruim 2000 m2 showroom met nieuwe en
gebruikte auto's!
De auto die U zoekt staat bij
GELEZEN
Maak kennis met het ongekende comfort van
een CITROEN BX OCCASION. Nu ruime
keus in volledig geïnspekteerde en
gegarandeerde BX-occasions, ook in diesel
en break(combi)modellen.
Dichtkitten
Dieren in beweging
OH, OH, DIE
POLITIE
Vorige week werden we in
het dagblad verrast met een
verhaal over meppende
politie-agenten. Een dame
en een Middelburgse heer
zouden na een luidruchtige
wandeling naar huis van een
feestje flink te grazen zijn
genomen door de politie
agenten. De dame en de
heer hebben een klacht in
gediend. Een foto van de
verwonde dame in de krant
illustreerde hoe het Middel
burgse politiekorps kan
huishouden.
Dat bericht was een fikse
aantasting van de geloof
waardigheid van de hoofd
stedelijke politie. En dan zou
je denken: ze gaan er nu al
les aan doen om zich te re
habiliteren. Vergeet het
maar.
Wie bijvoorbeeld in de Mid
delburgse binnenstad
woont kan een aantal we
ken voor oudjaar elk mo
ment worden opgeschrikt
door enorme vuurwerkknal
len. Ik zag op Plein 1940
een bejaarde dame in kle
derdracht schichtig weghol
len toen een paar opgescho
ten knapen vuurwerk in het
wildeweg aangestoken
rondgooiden. Op de hoek
moest de vrouw tegen de
muur gaan staan en met
haar hand over haar borst
wrijvend op adem komen.
Iets verder op trok een moe
der een kind van een jaar of
twee weg van een aan
gestoken rotje. En ga zo
maar door, legio voorbeel
den. De hele dag door
knallen.
Maar wie zie je niet? Inder
daad. De politie. Hun aan
wezigheid zou op z'n minst
voorkomen dat midden in
winkelende mensenmassa's
levensgevaarlijk met vuur
werk wordt gespeeld. En de
aanwezigheid van collega's
van meppende agenten zou
er toe bijdragen dat de naam
van onze gezagsdragers op
het niveau komt waar die
hoort: beschermend voor
mensen.
Bij elke ongecontroleerde
knal is een vergelijk met de
bom in de Kuip bij de wed
strijd Nederland-Cyprus op
z'n plaats. De rotjesgooien-
de jongelui en de politie heb
ben kennelijk niks geleerd
van de enorme gevolgen die
dit incident veroorzaak
te.
Ad Hanneman
De kok Dick Schinkel van Hotel Zuiderduin in Westkapelle
deed de afgelopen week mee aan een culinaire topper 'Zilve
ren Koksmuts, die tijdens de Horecava in Amsterdam werd
gehouden. Deze Zeeuwse kok eindigde op de tweede plaats
in de Show Froid-klasse, één van de in totaal zes klassen
van deze nationale wedstrijd die door Nestlé Foodservice
voor de 28ste werd georganiseerd. Hiervoor had de kok
thuis een koude buffetschotel voor acht tot twaalf personen
moeten maken. Tijdens de wedstrijd werd de schotel afge-
v.erkt en gepresenteerd.
De culinaire wedstrijdsfeer van
de Horecava was Dick Schinkel
(30) niet onbekend. In de twaalf
jaar dat hij in het koksvak zit,
heeft hij al aan zo'n 20 wedstrij
den meegedaan. "Het is mijn
hobby om aan dit soort
wedstrijden mee te doen. Je
bent met je vak bezig, hoewel
het werken aan zo'n wedstrijd
ingewikkelder is dan de gerech
ten die ik voor mijn werk maak.
Bij een wedstrijd gaat het er bo
vendien preciezer aan toe. Je
bent dan aan allerlei regels ge
bonden. Maar voor mij is het
keer op keer een uitdaging om
mee te doen", vertelt Dick
Schinkel enthousiast.
Een champignon-mousse, een
gevogelte-paté, gevulde kip in
deeg, een fruitgarnituur met
saus van vijgen en rode peper
tjes. Dit zijn enkele gerechten
die onderdeel uitmaakten van
de koud buffetschotel waar
Dick Schinkel de tweede prijs
van de 'Zilveren Koksnuts' mee
behaalde. Het maken van een
koud voorgerecht was ook on
derdeel van de Show Froid-
klasse. "De jury beoordeelde de
gerechten op de afwerking, de
portionering en kleurencombi
natie. Maar de smaak gaf na
tuurlijk de doorslag", doet de
Walcherse kok uit de doeken.
Niet zo maar elke kok kon aan
deze klasse van 'De Zilveren
Koksmuts' meedoen. Aan de
wedstrijd ging een voorronde
vooraf. Zowel de buffet-schotel
als het voorgerecht moest op
schrift worden gesteld. Compo
sitie, originaliteit en creativiteit
waren de selectiecriteria om te
kunnen deelnemen. Twaalf
koks werden door de jury uitge
kozen mee te doen aan de
Show Froid-klasse van de culi
naire topper van Nestlé Food
service.
Dick Schinkel, reeds in bezit van de 'Zilveren Koksmuts'-
medaille, aan het werk in de keuken van Hotel Restaurant
Zuiderduin.
Veerseweg 104 - MIDDELBURG - Tel. 01180-29955
De korfbalvereniging "Zuidwesters" uit Oost-Souburg heeft met
brood- en banketbakkerij De Graag, gevestigd aan het Oranjeplein
in dit dorp, zijn derde sponsor gevonden. Dit keer was het de beurt
aan de b-aspiranten van deze vereniging om in nieuw tenue te wor
den gestoken. Op de foto ziet u, geflankeerd door de heer en me
vrouw De Graag, het trotse elftal staan.
Staand van links naar rechts: trainer/coach Maarten van den
Driest, Ruth Hoogwerf, Anja van der Vliet, Nicolette de Bree, Jes
sica de Smit, Esther van de Vooren, Hans de Mey en Jeroen Bak
ker. Zittend van links naar rechts: Rufus Deurwaarder, Christel van
de Vooren, Christel Arendse, Carolien Siereveld, Remon Arendse
en Edward de Graag.
Eens kijken wat er gebeurt
als u tegen de kapper zegt
dat hij op zijn scheerkwast
lijkt. En dat in het Engels:
"You look very like your sha
ving brush". Of tegen een
Bobby: "Wat vindt uw
vrouw van die pet?". Zouden
die spreekwoordelijk flegma
tieke Britten dan nog zo on-
bewogen blijven? Voor wie
onaangename opmerkingen
wil uitproberen is er nu een
handig boekje vol valsigheid:
"Boos op reis", Engelse edi
tie. De 31 pagina's chagrijn
verschenen als Proost Prik
kels Taalgids 409, het huis
orgaan van papiergroothan
del Proost en Brandt nv in
Amsterdam. Het bedrijf is be
faamd om dergelijke speelse
vondsten. In de serie taal
gidsjes verschijnen er nog
deeltjes met uitdrukkingen in
het Frans, het Duits, tweeta
lig België en "vooral" in't Ita
liaans, het Spaans, het
Grieks, het Turks, het Tune-
sisch, het Marokkaans en
wat Skandinavische talen.
En dat allemaal in de hoop,
dat de boekjes "op veel
weerstanden zullen stuiten",
zoals de samenstellers schrij
ven in een voorwoord bij de
Engelse editie.
Wie consequent zuur of nij
dig wil doen, vindt werkelijk
alles dat daarbij kan worden
gebruikt. Zo worden in het
hoofdstukje"de V van vi
sueel" aanwijzingen ver
strekt voor het maken en
schudden van een vuist ("ze
ker goed voor de Benelux"),
het vormen van een V-teken
boven het achterhoofd met
wijs-en middelvinger ("hier
mee erg voorzichtig zijn ten
zuiden van de lijn Roma-
Ancona") of het benutten
van de rechterarm voor een
boksgebaar ("voor de Latijn
se landen").
Maar de lijstjes van Engelse
woorden en zinnetjes, die in
de auto, op de bank, in het
café of zelfs tegenover de
begrafenisondernemer kun
nen worden gebruikt, maken
"Boos op reis", pas écht tot
'n juweeltje. Wat dacht u van
het aanroepen van een zéér
Britse ober met de opmer
king: "I must have met this
trout some time ago" ofte
wel: Waar heb ik deze forel
eerder gezien? Op de "top
zeven" van rotkleuren staan:
mestbruin, hepatitisgeel, gif
groen, vliegenblauw, bloed
rood, beenderwit en rijtuig-
zwart. U helpt de internatio
nale verbroedering vast een
eind op weg met een zijde
lingse vaststelling "Het
stinkt hier. Bent u dat?" te
gen uw mede-treinreiziger. In
de winkel: "Would you wear
such knickers yourself?"
(Zou u zo'n directoire nou
zelf aantrekken?). In de ze
nuwinrichting: "This
straight-jacket is too small"
(Deze dwangbuis is te klein).
"Boos op reis" werd ge
schreven door Pieter Nouwen
en vertaald door Jacques L.
van Thijn. Voor grafische
fijnproevers: de gebruikte let
ter is CG times. Gill, Ad Wer
ner maakte het omslag en
voor de verzending werd een
schokwerende verzendenve-
lop met schuimfolie-voering
van het merk Protect ge
bruikt.
Mensen die in de horeca willen
en voor dit werk een diploma
nodig hebben, kunnen in korte
tijd het verplichte papier beha
len bij het Instituut Vakonder
wijs uit Eindhoven. Op maan
dag 1 februari start dit instituut
in middelburg de cursus Vakbe
kwaamheid cafébedrijf. Het be
halen van dit diploma is vooral
van belang voor bedrijven uit de
'droge horeca' die alkoholhou-
dende dranken willen
schenken.
Het Instituut Vakonderwijs ver
zorgt de opleidingen voor het
café- en restaurantbedrijf al ja
ren op een aantrekkelijke wijze.
Behalve dat de cursussen door
gaans zo zijn uitgekiend dat het
gewenste diploma betrekkelijk
snel kan worden behaald, is het
mogelijk de lessen zowel schrif
telijk als mondeling te volgen. In
beide gevallen is het lesmateri
aal zo ontwikkeld, dat de cur
sist van week tot week inzicht
krijgt in zijn studievorderingen.
De opleiding voor het diploma
Vakbekwaamheid cafébedrijf
bestaat uit twaalf lessen. Om
aan de cursus deel te nemen is
geen speciale vooropleiding
vereist. Met het diploma kan
men onder meer een café- of
barbedrijf, een cafetaria of een
discotheek beheren. De lessen
worden gegeven in café restau
rant "De Blauwe Haan" in Mid
delburg. De aanvang van de
cursus is 1 9.30 uur.
Veerseweg 104 - MIDDELBURG - Tel. 01180-29955
Tijdens de oliekrisis in 1973 advi
seert minister Lubbers de Neder
landse bevolking het energiever
bruik te beperken. Een nationaal
isolatieprogramma wordt in gang
gezet: spouwmuren dichtspuiten,
daken van glaswol voorzien, ra
men verdubbelen.
Het resultaat hiervan is duidelijk
zichtbaar op de gasnota. Voor
veel mensen is dit de reden om
nog verder te gaan met de natio
nale kierenjacht. Alles in huis
wordt dichtgekit en -geplakt. De
ramen houdt men de hele dag
gesloten. Je laat immers die dure
warmte toch niet zomaar het huis
uitvliegen? Nu beginnen we ech
ter langzaam de keerzijde van de
ze medaille te zien.
Vochtige plekken op plafonds in
badkamers en keukens. Zwarte
spikkels op stucwerk en behang.
Zwarte aanslag op mortelvoegen
van tegelwerk. Houtrot van ra
men en kozijnen. Kondens op rui
ten. En dat betreft alleen nog
maar de woningen. Bij bewoners
treedt soms misselijkheid en
hoofdpijn op. Maar lang niet in
elk huis doet zich die vochtvor-
ming voor. In één huizenblok kan
de toestand van woning tot wo
ning verschillen. Een bewijs dat
het vocht (veelal) niets met de
bouw te maken heeft. De oorzaak
moet vaak bij de bewoners zelf
worden gezocht. Mensen en hun
huisdieren produceren vocht. Het
gaat niet alleen om lichaams
vocht, maar vooral om vocht dat
ontstaat door koken, wassen en
ook door kamerplanten te hou
den. Een gemiddeld gezin produ
ceert op deze wijze al gauw enkele
tientallen liters water in damp
vorm per dag. De luchtvochtig
heid wordt binnen de woning op
de eerste plaats bepaald door de
vochtigheid van de buitenlucht.
Als daar nu veel binnenshuis ge
produceerd vocht bijkomt, dan is
er een moment dat de lucht alle
waterdamp niet meer kan bevat
ten. Het teveel slaat dan neer in
de vorm van water en dan begint
de beruchte vochtoverlast in huis.
Als de buitenlucht min of meer
vrije toegang heeft tot de woning,
gaat het teveel aan waterdamp
naar buiten en zal de lucht in de
woning hetzelfde vochtpercentage
bevatten als buiten. Dan is er over
het algemeen niets aan de hand.
In een aantal gevallen zijn de
mensen echter zo energiezuinig,
dat ze de centrale verwarming een
paar graadjes lager stoken (en in
sommige vertrekken helemaal
niet) en alle ramen in hun lucht
dicht geïsoleerd huis potdicht
houden. Door de lagere tempera
tuur kan de lucht in huis minder
waterdamp bevatten dan bij een
hogere met als gevolg, dat er eer
der vochtvorming optreedt.
Doordat het hele huis is dichtge
kit en -gesmeerd is er totaal geen
uitwisseling meer tussen binnen-
en buitenlucht. Hierdoor wordt
de binnenlucht steeds vochtiger
en dit water zet zich uiteindelijk
het eerst af op de koudste, niet
vochtopneembare, materiajen.
Ventileren is daarom een nood
zaak, niet alleen voor het vocht,
maar ook voor de afvoer van ver
brandingsgassen van geyser en
centrale verwarming. Het is raad
zaam om iedere dag een half uur
tje ramen of deuren van alle ver
trekken open te zetten. Dit kan
het beste op tijden dat u toch in
huis aan het werk bent en u dus
niet zo'n last heeft van de kou.
Bovendien: de weinige ventilatie
kanalen, in uw geïsoleerde wo
ning zijn er natuurlijk niet voor
niets. Houd ze altijd open. Toege
geven: op deze manier gaat er wel
wat warmte verloren, maar het is
uiteindelijk het behoud van uw
woning, van uw eigen spulletjes
en in een aantal gevallen zelfs het
behoud van uw gezondheid.
Voor meer informatie: Zeeuwse
Milieufederatie, Singelstraat 7,
Goes, tel.: 01100-28259.
Onze huisdieren verdienen
een plaatsje op de foto.
Want naast een dierbaar be
zit zijn ze een garantie voor
schitterende foto's. Boven
dien is het leuk om de soms
bijna "menselijke" gedra
gingen vast te leggen. Dieren
fotograferen vraagt alleen
om een beetje geduld. Ge
duld, om precies dat mo
ment vast te leggen, waarop
ze naar uw gevoel de meest
karakteristieke houding ten
toonspreiden. Maar als ze in
beweging zijn, moeten we
snel met de camera reageren.
Rustende dieren, bijvoor
beeld luierend in de zon, zijn
meestal een makkelijke
prooi voor uw caméra. Ze
ker als u niet zo vaak foto
grafeert, is dat een goed
begin. U heeft alle tijd om
de camera in te stellen en
kunt op uw gemak de beeld
compositie bepalen. Dieren
- hoe lui of traag ze ook lij
ken - zijn van nature voort
durend waakzaam. Daarom
reageren ze meestal wel op
geluiden. Daarvan kunt u
gebruik maken als u ze even
de ogen wilt laten openen of
de oren wilt laten spitsen.
Van huisdieren kunt u mak
kelijk "portretfoto's" ma
ken; breng de hond, kat of
papegaai lekker groot in
beeld. Probeer dieren zoveel
mogelijk op ooghoogte te
fotograferen. Laat overbo
dige details weg, het gaat
tenslotte om de uitdrukking,
de ogen, de mooie vacht.
Dieren in beweging zijn lasti
ger te fotograferen. Toch zit
daarin een uitdaging. Willen
we ze scherp afbeelden, dan
is in ieder geval een korte
sluitertijd nodig. Hoewel in
principe elke camera voor
dierenfotografie gebruikt
kan worden, is een toestel
met tele- of telezoomlens wel
in het voordeel. U heeft dan
niet alleen meer speelruimte
om de dieren te benaderen
en te volgen, maar u kunt ze
ook groot genoeg afbeelden
als ze verder weg zijn.
De scherpstelling bij het fo
tograferen van erg snel be
wegende dieren, is niet
eenvoudig. Heeft u een ca
mera waarmee u met de
hand dient scherp te stellen?
Dan is het goed om de
scherpstelring steeds onder
handbereik te hebben. Ook
kunt u vooraf scherp stellen
op de plaats waarvan u ver
wacht dat het dier voorbij
zal komen. Bij een zelf-
scherpstellende camera (au-
tofocus) stelt de lens zich in,
vlak voordat u afdrukt. Be
weegt uw foto onderwerp te
snel voor de autofocus, dan
schakelt u gewoon over op
handbediening.
Vooral op momenten dat er
minder licht is, wordt vaak
flitslicht gebruikt. Door de
korte duur van het flitslicht
wordt de beweging op foto's
"bevroren". Dat heeft - ze
ker bij het fotograferen van
beweeglijke dieren - z'n
voordelen. Maar als het
flitslicht slagschaduwen ver
oorzaakt op de achtergrond
is dat een storend effect.
Kunt u niet anders dan flit
sen omdat u onvoldoende
licht heeft? Overweeg dan
om het dier formaatvullend
te fotograferen. Eventuele
storende schaduwen zijn dan
op de foto niet of nauwelijks
te zien. U bereikt dat door
heel dichtbij te gaan of een
tele(zoom)lens te gebruiken.
Zo'n foto ligt ook binnen
uw handbereik, want dieren
zijn volleerde fotomodellen.
DE BOEKEN
NIET DE
NODE PIJL
UM>-rfisc/u>ofAeefl/f~y~
Het tegenovergestelde van arbeidstijdverkorting (ATV) is VTV oftewel
vryetydsverlenging. Doe het zeiven lykt een nationale sport, knutselaars
beleven goede tijden en het werkwoord "klussen" is nog nooit zo populair
geweest. Het is dan ook begrijpelijk dat "Karwei 88", de nationale beurs
voor doe-het-zelvers, weer vele tienduizenden bezoekers zal trekken. En
dat er op de Utrechtse Jaarbeurs vier royale hallen nodig zijn om alle expo
santen een plaats te geven. Deze ideeënbeurs voor doe-het-zelvers wordt
gehouden van donderdag 21 januari tot en met zaterdag 23 januari 1988.
Wie per trein naar de beurs rijdt u vindt er de allerlaatste ideeën
wandelt in precies zeven minuten op het gebied van doe-het-zelven,
van het Utrechtse Centraal Sta
tion naar de ingang van "Karwei
88". Het is dan ook geen wonder
dat een steeds groter deel van de
bezoekers van deze beurs er met
de trein naar toe gaat. En dat
wordt door NS nog bevorderd
door de prijsvriendelijke T+T bil
jetten, dat zijn gecombineerde
Trein— en Toegangsbiljetten.
Vooral op de wat langere afstand
scheelt dat zoveel dat u nagenoeg
gratis toegang hebt tot de beurs
door de besparing op de treinprijs
(de normale toegangsprijs voor de
beurs is f 10,00).
Veel te beleven
Op de Karwei-beurs is veel te be
leven en ook van alles op te ste
ken. Om u een idee te geven:
en ontdekt er nieuwe materialen
en gereedschappen,
er is een grote demonstratie
show die is georganiseerd door
het maandblad "Doe-het-ZelP' in
samenwerking met de Jaarbeurs.
op het Klussenplein wordt
praktische en zo mogelijk indivi
duele voorlichting gegeven over
aktuele onderwerpen als het zelf
verbouwen van een keuken, een
badkamer of zolder,
allerlei nieuwe technieken zul
len aan de orde komen. Ze zullen
worden toegelicht in een boeiend
vraag- en antwoordenspel door
bekende TV-persoonlijkheden
als Cees Snoeij en John Leddy,
de tuinhobby-isten komen vol
op aan hun trekken en
er zijn presentaties en voorlich
tingsprogramma's over o.a. in
braakbeveiliging, isolatie en ver
warming. Het is duidelijk: ieder
die graag knutselt of regelmatig
eigen huis of tuin mooier wil ma
ken kijkt op "Karwei 88" zijn of
haar ogen uit. En gaat daarna vol
nieuwe ideeën thuis weer aan de
slag. De waarde ^an deze beurs is
vooral dat je na een bezoek met
praktischer gereedschap, nieuwe
materialen en betere technieken
sneller tot goede resultaten kunt
komen.
Drie dagen doe-het-zelf-pret
De beurs "Karwei 88" wordt ge
houden van donderdag 21 januari
tot en met zaterdag 23 januari
1988 en is elke dag open van 10 tot
18 uur. Het T+T biljet is geldig
voor de reis van uw woonplaats
naar Utrecht CS en retour en geeft
tevens recht van toegang tot de
beurs. De T+T biljetten zijn ver
krijgbaar op de meeste NS-sta-
tions. Daar is ook een gratis folder
af te halen over deze voordelige
reismogelijkheid. Ook is het
goed om, als u met enkele colle-
ga'sofvrienden naarde beurs gaat
en de heen- en terugreis geza
menlijk wordt gemaakt even uit te
rekenen of in uw geval een "Meer
Man's kaart" voordeliger is dan
een T+T biljet. Bij de "Meer
Man's kaart" per persoon moet u
de prijs optellen van een Attrak-
tiekaartje dat voor de beurs "Kar
wei 88" geldig is en f7,50 kost. En
bedenk ook dat op een "Meer
Man's kaart" niet voor9.00 uurge-
reisd kan worden, behalve op za
terdag want dan geldt geen beper
king.
Zelf een keuken verbouwen, een
boot lakken of in de tuin werken...,
al die doe-het-zef-kanveitjes wor
den steeds populairder. Op de beurs
"Karwei 88" in de Utrechtse Jaar
beurs kunnen knutselaars, zelfbou
wers en tuinhobby-isten hun hart
ophalen. Met een voordelig T+T
biljet is de treinreis inclusief toe
gang tot de beurs een betaalbare
zaak.