Kok Zuiderduin wint prijs bij culinaire wedstrijd Horecava Warme bakker sponsort korfbal TAALGIDS VOOR WIE ER GENOEG VAN HEEFT Kierenjacht heeft keerzijde Tijd voor een dierenportret Met voordelig T+T biljet naar Karwei 88' REI Diploma cafébedrijf EKEN! ~m- AUTO DIJKWEL DOORHOBBELEN??? AUTO DIJKWEL Woensdag 13 januari 1988 DE FAAM - DE VLISSINGER Rotjesgooien oogluikend toegestaan? EEN UITDAGING OM MEE TE DOEN Voorronde Ruim 2000 m2 showroom met nieuwe en gebruikte auto's! De auto die U zoekt staat bij GELEZEN Maak kennis met het ongekende comfort van een CITROEN BX OCCASION. Nu ruime keus in volledig geïnspekteerde en gegarandeerde BX-occasions, ook in diesel en break(combi)modellen. Dichtkitten Dieren in beweging OH, OH, DIE POLITIE Vorige week werden we in het dagblad verrast met een verhaal over meppende politie-agenten. Een dame en een Middelburgse heer zouden na een luidruchtige wandeling naar huis van een feestje flink te grazen zijn genomen door de politie agenten. De dame en de heer hebben een klacht in gediend. Een foto van de verwonde dame in de krant illustreerde hoe het Middel burgse politiekorps kan huishouden. Dat bericht was een fikse aantasting van de geloof waardigheid van de hoofd stedelijke politie. En dan zou je denken: ze gaan er nu al les aan doen om zich te re habiliteren. Vergeet het maar. Wie bijvoorbeeld in de Mid delburgse binnenstad woont kan een aantal we ken voor oudjaar elk mo ment worden opgeschrikt door enorme vuurwerkknal len. Ik zag op Plein 1940 een bejaarde dame in kle derdracht schichtig weghol len toen een paar opgescho ten knapen vuurwerk in het wildeweg aangestoken rondgooiden. Op de hoek moest de vrouw tegen de muur gaan staan en met haar hand over haar borst wrijvend op adem komen. Iets verder op trok een moe der een kind van een jaar of twee weg van een aan gestoken rotje. En ga zo maar door, legio voorbeel den. De hele dag door knallen. Maar wie zie je niet? Inder daad. De politie. Hun aan wezigheid zou op z'n minst voorkomen dat midden in winkelende mensenmassa's levensgevaarlijk met vuur werk wordt gespeeld. En de aanwezigheid van collega's van meppende agenten zou er toe bijdragen dat de naam van onze gezagsdragers op het niveau komt waar die hoort: beschermend voor mensen. Bij elke ongecontroleerde knal is een vergelijk met de bom in de Kuip bij de wed strijd Nederland-Cyprus op z'n plaats. De rotjesgooien- de jongelui en de politie heb ben kennelijk niks geleerd van de enorme gevolgen die dit incident veroorzaak te. Ad Hanneman De kok Dick Schinkel van Hotel Zuiderduin in Westkapelle deed de afgelopen week mee aan een culinaire topper 'Zilve ren Koksmuts, die tijdens de Horecava in Amsterdam werd gehouden. Deze Zeeuwse kok eindigde op de tweede plaats in de Show Froid-klasse, één van de in totaal zes klassen van deze nationale wedstrijd die door Nestlé Foodservice voor de 28ste werd georganiseerd. Hiervoor had de kok thuis een koude buffetschotel voor acht tot twaalf personen moeten maken. Tijdens de wedstrijd werd de schotel afge- v.erkt en gepresenteerd. De culinaire wedstrijdsfeer van de Horecava was Dick Schinkel (30) niet onbekend. In de twaalf jaar dat hij in het koksvak zit, heeft hij al aan zo'n 20 wedstrij den meegedaan. "Het is mijn hobby om aan dit soort wedstrijden mee te doen. Je bent met je vak bezig, hoewel het werken aan zo'n wedstrijd ingewikkelder is dan de gerech ten die ik voor mijn werk maak. Bij een wedstrijd gaat het er bo vendien preciezer aan toe. Je bent dan aan allerlei regels ge bonden. Maar voor mij is het keer op keer een uitdaging om mee te doen", vertelt Dick Schinkel enthousiast. Een champignon-mousse, een gevogelte-paté, gevulde kip in deeg, een fruitgarnituur met saus van vijgen en rode peper tjes. Dit zijn enkele gerechten die onderdeel uitmaakten van de koud buffetschotel waar Dick Schinkel de tweede prijs van de 'Zilveren Koksnuts' mee behaalde. Het maken van een koud voorgerecht was ook on derdeel van de Show Froid- klasse. "De jury beoordeelde de gerechten op de afwerking, de portionering en kleurencombi natie. Maar de smaak gaf na tuurlijk de doorslag", doet de Walcherse kok uit de doeken. Niet zo maar elke kok kon aan deze klasse van 'De Zilveren Koksmuts' meedoen. Aan de wedstrijd ging een voorronde vooraf. Zowel de buffet-schotel als het voorgerecht moest op schrift worden gesteld. Compo sitie, originaliteit en creativiteit waren de selectiecriteria om te kunnen deelnemen. Twaalf koks werden door de jury uitge kozen mee te doen aan de Show Froid-klasse van de culi naire topper van Nestlé Food service. Dick Schinkel, reeds in bezit van de 'Zilveren Koksmuts'- medaille, aan het werk in de keuken van Hotel Restaurant Zuiderduin. Veerseweg 104 - MIDDELBURG - Tel. 01180-29955 De korfbalvereniging "Zuidwesters" uit Oost-Souburg heeft met brood- en banketbakkerij De Graag, gevestigd aan het Oranjeplein in dit dorp, zijn derde sponsor gevonden. Dit keer was het de beurt aan de b-aspiranten van deze vereniging om in nieuw tenue te wor den gestoken. Op de foto ziet u, geflankeerd door de heer en me vrouw De Graag, het trotse elftal staan. Staand van links naar rechts: trainer/coach Maarten van den Driest, Ruth Hoogwerf, Anja van der Vliet, Nicolette de Bree, Jes sica de Smit, Esther van de Vooren, Hans de Mey en Jeroen Bak ker. Zittend van links naar rechts: Rufus Deurwaarder, Christel van de Vooren, Christel Arendse, Carolien Siereveld, Remon Arendse en Edward de Graag. Eens kijken wat er gebeurt als u tegen de kapper zegt dat hij op zijn scheerkwast lijkt. En dat in het Engels: "You look very like your sha ving brush". Of tegen een Bobby: "Wat vindt uw vrouw van die pet?". Zouden die spreekwoordelijk flegma tieke Britten dan nog zo on- bewogen blijven? Voor wie onaangename opmerkingen wil uitproberen is er nu een handig boekje vol valsigheid: "Boos op reis", Engelse edi tie. De 31 pagina's chagrijn verschenen als Proost Prik kels Taalgids 409, het huis orgaan van papiergroothan del Proost en Brandt nv in Amsterdam. Het bedrijf is be faamd om dergelijke speelse vondsten. In de serie taal gidsjes verschijnen er nog deeltjes met uitdrukkingen in het Frans, het Duits, tweeta lig België en "vooral" in't Ita liaans, het Spaans, het Grieks, het Turks, het Tune- sisch, het Marokkaans en wat Skandinavische talen. En dat allemaal in de hoop, dat de boekjes "op veel weerstanden zullen stuiten", zoals de samenstellers schrij ven in een voorwoord bij de Engelse editie. Wie consequent zuur of nij dig wil doen, vindt werkelijk alles dat daarbij kan worden gebruikt. Zo worden in het hoofdstukje"de V van vi sueel" aanwijzingen ver strekt voor het maken en schudden van een vuist ("ze ker goed voor de Benelux"), het vormen van een V-teken boven het achterhoofd met wijs-en middelvinger ("hier mee erg voorzichtig zijn ten zuiden van de lijn Roma- Ancona") of het benutten van de rechterarm voor een boksgebaar ("voor de Latijn se landen"). Maar de lijstjes van Engelse woorden en zinnetjes, die in de auto, op de bank, in het café of zelfs tegenover de begrafenisondernemer kun nen worden gebruikt, maken "Boos op reis", pas écht tot 'n juweeltje. Wat dacht u van het aanroepen van een zéér Britse ober met de opmer king: "I must have met this trout some time ago" ofte wel: Waar heb ik deze forel eerder gezien? Op de "top zeven" van rotkleuren staan: mestbruin, hepatitisgeel, gif groen, vliegenblauw, bloed rood, beenderwit en rijtuig- zwart. U helpt de internatio nale verbroedering vast een eind op weg met een zijde lingse vaststelling "Het stinkt hier. Bent u dat?" te gen uw mede-treinreiziger. In de winkel: "Would you wear such knickers yourself?" (Zou u zo'n directoire nou zelf aantrekken?). In de ze nuwinrichting: "This straight-jacket is too small" (Deze dwangbuis is te klein). "Boos op reis" werd ge schreven door Pieter Nouwen en vertaald door Jacques L. van Thijn. Voor grafische fijnproevers: de gebruikte let ter is CG times. Gill, Ad Wer ner maakte het omslag en voor de verzending werd een schokwerende verzendenve- lop met schuimfolie-voering van het merk Protect ge bruikt. Mensen die in de horeca willen en voor dit werk een diploma nodig hebben, kunnen in korte tijd het verplichte papier beha len bij het Instituut Vakonder wijs uit Eindhoven. Op maan dag 1 februari start dit instituut in middelburg de cursus Vakbe kwaamheid cafébedrijf. Het be halen van dit diploma is vooral van belang voor bedrijven uit de 'droge horeca' die alkoholhou- dende dranken willen schenken. Het Instituut Vakonderwijs ver zorgt de opleidingen voor het café- en restaurantbedrijf al ja ren op een aantrekkelijke wijze. Behalve dat de cursussen door gaans zo zijn uitgekiend dat het gewenste diploma betrekkelijk snel kan worden behaald, is het mogelijk de lessen zowel schrif telijk als mondeling te volgen. In beide gevallen is het lesmateri aal zo ontwikkeld, dat de cur sist van week tot week inzicht krijgt in zijn studievorderingen. De opleiding voor het diploma Vakbekwaamheid cafébedrijf bestaat uit twaalf lessen. Om aan de cursus deel te nemen is geen speciale vooropleiding vereist. Met het diploma kan men onder meer een café- of barbedrijf, een cafetaria of een discotheek beheren. De lessen worden gegeven in café restau rant "De Blauwe Haan" in Mid delburg. De aanvang van de cursus is 1 9.30 uur. Veerseweg 104 - MIDDELBURG - Tel. 01180-29955 Tijdens de oliekrisis in 1973 advi seert minister Lubbers de Neder landse bevolking het energiever bruik te beperken. Een nationaal isolatieprogramma wordt in gang gezet: spouwmuren dichtspuiten, daken van glaswol voorzien, ra men verdubbelen. Het resultaat hiervan is duidelijk zichtbaar op de gasnota. Voor veel mensen is dit de reden om nog verder te gaan met de natio nale kierenjacht. Alles in huis wordt dichtgekit en -geplakt. De ramen houdt men de hele dag gesloten. Je laat immers die dure warmte toch niet zomaar het huis uitvliegen? Nu beginnen we ech ter langzaam de keerzijde van de ze medaille te zien. Vochtige plekken op plafonds in badkamers en keukens. Zwarte spikkels op stucwerk en behang. Zwarte aanslag op mortelvoegen van tegelwerk. Houtrot van ra men en kozijnen. Kondens op rui ten. En dat betreft alleen nog maar de woningen. Bij bewoners treedt soms misselijkheid en hoofdpijn op. Maar lang niet in elk huis doet zich die vochtvor- ming voor. In één huizenblok kan de toestand van woning tot wo ning verschillen. Een bewijs dat het vocht (veelal) niets met de bouw te maken heeft. De oorzaak moet vaak bij de bewoners zelf worden gezocht. Mensen en hun huisdieren produceren vocht. Het gaat niet alleen om lichaams vocht, maar vooral om vocht dat ontstaat door koken, wassen en ook door kamerplanten te hou den. Een gemiddeld gezin produ ceert op deze wijze al gauw enkele tientallen liters water in damp vorm per dag. De luchtvochtig heid wordt binnen de woning op de eerste plaats bepaald door de vochtigheid van de buitenlucht. Als daar nu veel binnenshuis ge produceerd vocht bijkomt, dan is er een moment dat de lucht alle waterdamp niet meer kan bevat ten. Het teveel slaat dan neer in de vorm van water en dan begint de beruchte vochtoverlast in huis. Als de buitenlucht min of meer vrije toegang heeft tot de woning, gaat het teveel aan waterdamp naar buiten en zal de lucht in de woning hetzelfde vochtpercentage bevatten als buiten. Dan is er over het algemeen niets aan de hand. In een aantal gevallen zijn de mensen echter zo energiezuinig, dat ze de centrale verwarming een paar graadjes lager stoken (en in sommige vertrekken helemaal niet) en alle ramen in hun lucht dicht geïsoleerd huis potdicht houden. Door de lagere tempera tuur kan de lucht in huis minder waterdamp bevatten dan bij een hogere met als gevolg, dat er eer der vochtvorming optreedt. Doordat het hele huis is dichtge kit en -gesmeerd is er totaal geen uitwisseling meer tussen binnen- en buitenlucht. Hierdoor wordt de binnenlucht steeds vochtiger en dit water zet zich uiteindelijk het eerst af op de koudste, niet vochtopneembare, materiajen. Ventileren is daarom een nood zaak, niet alleen voor het vocht, maar ook voor de afvoer van ver brandingsgassen van geyser en centrale verwarming. Het is raad zaam om iedere dag een half uur tje ramen of deuren van alle ver trekken open te zetten. Dit kan het beste op tijden dat u toch in huis aan het werk bent en u dus niet zo'n last heeft van de kou. Bovendien: de weinige ventilatie kanalen, in uw geïsoleerde wo ning zijn er natuurlijk niet voor niets. Houd ze altijd open. Toege geven: op deze manier gaat er wel wat warmte verloren, maar het is uiteindelijk het behoud van uw woning, van uw eigen spulletjes en in een aantal gevallen zelfs het behoud van uw gezondheid. Voor meer informatie: Zeeuwse Milieufederatie, Singelstraat 7, Goes, tel.: 01100-28259. Onze huisdieren verdienen een plaatsje op de foto. Want naast een dierbaar be zit zijn ze een garantie voor schitterende foto's. Boven dien is het leuk om de soms bijna "menselijke" gedra gingen vast te leggen. Dieren fotograferen vraagt alleen om een beetje geduld. Ge duld, om precies dat mo ment vast te leggen, waarop ze naar uw gevoel de meest karakteristieke houding ten toonspreiden. Maar als ze in beweging zijn, moeten we snel met de camera reageren. Rustende dieren, bijvoor beeld luierend in de zon, zijn meestal een makkelijke prooi voor uw caméra. Ze ker als u niet zo vaak foto grafeert, is dat een goed begin. U heeft alle tijd om de camera in te stellen en kunt op uw gemak de beeld compositie bepalen. Dieren - hoe lui of traag ze ook lij ken - zijn van nature voort durend waakzaam. Daarom reageren ze meestal wel op geluiden. Daarvan kunt u gebruik maken als u ze even de ogen wilt laten openen of de oren wilt laten spitsen. Van huisdieren kunt u mak kelijk "portretfoto's" ma ken; breng de hond, kat of papegaai lekker groot in beeld. Probeer dieren zoveel mogelijk op ooghoogte te fotograferen. Laat overbo dige details weg, het gaat tenslotte om de uitdrukking, de ogen, de mooie vacht. Dieren in beweging zijn lasti ger te fotograferen. Toch zit daarin een uitdaging. Willen we ze scherp afbeelden, dan is in ieder geval een korte sluitertijd nodig. Hoewel in principe elke camera voor dierenfotografie gebruikt kan worden, is een toestel met tele- of telezoomlens wel in het voordeel. U heeft dan niet alleen meer speelruimte om de dieren te benaderen en te volgen, maar u kunt ze ook groot genoeg afbeelden als ze verder weg zijn. De scherpstelling bij het fo tograferen van erg snel be wegende dieren, is niet eenvoudig. Heeft u een ca mera waarmee u met de hand dient scherp te stellen? Dan is het goed om de scherpstelring steeds onder handbereik te hebben. Ook kunt u vooraf scherp stellen op de plaats waarvan u ver wacht dat het dier voorbij zal komen. Bij een zelf- scherpstellende camera (au- tofocus) stelt de lens zich in, vlak voordat u afdrukt. Be weegt uw foto onderwerp te snel voor de autofocus, dan schakelt u gewoon over op handbediening. Vooral op momenten dat er minder licht is, wordt vaak flitslicht gebruikt. Door de korte duur van het flitslicht wordt de beweging op foto's "bevroren". Dat heeft - ze ker bij het fotograferen van beweeglijke dieren - z'n voordelen. Maar als het flitslicht slagschaduwen ver oorzaakt op de achtergrond is dat een storend effect. Kunt u niet anders dan flit sen omdat u onvoldoende licht heeft? Overweeg dan om het dier formaatvullend te fotograferen. Eventuele storende schaduwen zijn dan op de foto niet of nauwelijks te zien. U bereikt dat door heel dichtbij te gaan of een tele(zoom)lens te gebruiken. Zo'n foto ligt ook binnen uw handbereik, want dieren zijn volleerde fotomodellen. DE BOEKEN NIET DE NODE PIJL UM>-rfisc/u>ofAeefl/f~y~ Het tegenovergestelde van arbeidstijdverkorting (ATV) is VTV oftewel vryetydsverlenging. Doe het zeiven lykt een nationale sport, knutselaars beleven goede tijden en het werkwoord "klussen" is nog nooit zo populair geweest. Het is dan ook begrijpelijk dat "Karwei 88", de nationale beurs voor doe-het-zelvers, weer vele tienduizenden bezoekers zal trekken. En dat er op de Utrechtse Jaarbeurs vier royale hallen nodig zijn om alle expo santen een plaats te geven. Deze ideeënbeurs voor doe-het-zelvers wordt gehouden van donderdag 21 januari tot en met zaterdag 23 januari 1988. Wie per trein naar de beurs rijdt u vindt er de allerlaatste ideeën wandelt in precies zeven minuten op het gebied van doe-het-zelven, van het Utrechtse Centraal Sta tion naar de ingang van "Karwei 88". Het is dan ook geen wonder dat een steeds groter deel van de bezoekers van deze beurs er met de trein naar toe gaat. En dat wordt door NS nog bevorderd door de prijsvriendelijke T+T bil jetten, dat zijn gecombineerde Trein— en Toegangsbiljetten. Vooral op de wat langere afstand scheelt dat zoveel dat u nagenoeg gratis toegang hebt tot de beurs door de besparing op de treinprijs (de normale toegangsprijs voor de beurs is f 10,00). Veel te beleven Op de Karwei-beurs is veel te be leven en ook van alles op te ste ken. Om u een idee te geven: en ontdekt er nieuwe materialen en gereedschappen, er is een grote demonstratie show die is georganiseerd door het maandblad "Doe-het-ZelP' in samenwerking met de Jaarbeurs. op het Klussenplein wordt praktische en zo mogelijk indivi duele voorlichting gegeven over aktuele onderwerpen als het zelf verbouwen van een keuken, een badkamer of zolder, allerlei nieuwe technieken zul len aan de orde komen. Ze zullen worden toegelicht in een boeiend vraag- en antwoordenspel door bekende TV-persoonlijkheden als Cees Snoeij en John Leddy, de tuinhobby-isten komen vol op aan hun trekken en er zijn presentaties en voorlich tingsprogramma's over o.a. in braakbeveiliging, isolatie en ver warming. Het is duidelijk: ieder die graag knutselt of regelmatig eigen huis of tuin mooier wil ma ken kijkt op "Karwei 88" zijn of haar ogen uit. En gaat daarna vol nieuwe ideeën thuis weer aan de slag. De waarde ^an deze beurs is vooral dat je na een bezoek met praktischer gereedschap, nieuwe materialen en betere technieken sneller tot goede resultaten kunt komen. Drie dagen doe-het-zelf-pret De beurs "Karwei 88" wordt ge houden van donderdag 21 januari tot en met zaterdag 23 januari 1988 en is elke dag open van 10 tot 18 uur. Het T+T biljet is geldig voor de reis van uw woonplaats naar Utrecht CS en retour en geeft tevens recht van toegang tot de beurs. De T+T biljetten zijn ver krijgbaar op de meeste NS-sta- tions. Daar is ook een gratis folder af te halen over deze voordelige reismogelijkheid. Ook is het goed om, als u met enkele colle- ga'sofvrienden naarde beurs gaat en de heen- en terugreis geza menlijk wordt gemaakt even uit te rekenen of in uw geval een "Meer Man's kaart" voordeliger is dan een T+T biljet. Bij de "Meer Man's kaart" per persoon moet u de prijs optellen van een Attrak- tiekaartje dat voor de beurs "Kar wei 88" geldig is en f7,50 kost. En bedenk ook dat op een "Meer Man's kaart" niet voor9.00 uurge- reisd kan worden, behalve op za terdag want dan geldt geen beper king. Zelf een keuken verbouwen, een boot lakken of in de tuin werken..., al die doe-het-zef-kanveitjes wor den steeds populairder. Op de beurs "Karwei 88" in de Utrechtse Jaar beurs kunnen knutselaars, zelfbou wers en tuinhobby-isten hun hart ophalen. Met een voordelig T+T biljet is de treinreis inclusief toe gang tot de beurs een betaalbare zaak.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1988 | | pagina 11