I i Zeeuwse Helden van de Smaak meen Brouw je eigen speciaalbiertje Grote whiskyproeverij met Whisky by the Sea vnrnrDTrn streekproducenten F KtbtritN EVENEMENTEN PROEF EN BELEEF DE STREE lekken www.lekker-zeeland.nl I ft I Smakelijk eten uit de eigen tuin Online shoppen is vers en handig kV T I r fa» F* I. Door Stefanie van der Maas Wie wordt er dit jaar gekroond tot de Held van de Smaak? Op 11 september weten we of Job en Miranda Bout van vissersbedrijf “Vis van Job” uit Tholen de landelijke winnaars zijn. netje gezet. De nadruk ligt op ambachtelijk, seizoens gebonden en duurzaam. Dit jaar met de focus op verant woord gevangen vis, schaal- en schelpdieren. veerd als wat tegenwoordig heet ‘streetfood’. STEFANIE VAN DER MAAS - Van 12 september t/m 20 sep tember is het Week van de Smaak. Een jaarlijks culi naire week met allerlei leu ke activiteiten door het hele land verspreid. VLISSINGEN - Volkstuin complex Levenslust houdt op zaterdag 19 september een open dag. Iedereen die wel eens droomt van een mooi eigen stukje grond om groente, fruit en bloemen te kweken is van harte wel kom. Het volkstuincomplex ligt aan de rand van de stad, de Vlissingsestraat 27 tegen over de ingang van Intra- tuin, tussen de wijken Paau- wenburg en Lammerenburg. De open dag is van 11.00 tot 16.00 uur. Bij de kantine zijn kraampjes met diverse arti kelen van de tuin. Ook start er op de hele uren een rondleiding langs enke le karakteristieke tuinen. I Streek Eerlijke producten uit de streek worden in het zon- "Deze whiskyproeverij is qua grootte en opzet de vierde van heel Nederland,” vertelt Frans van der Geest, organisator van het jaarlijkse evenement. Voor iedereen die liefde heeft voor bier en zelf aan de slag wil met bierbrouwen is er goed nieuws. Deltabrouwers uit Kapelle start 6 oktober met een cursus. Na afloop brouw jij je eigen speciaalbier. Spelletje Zegenvisserij is een spel tussen vis en de visser: Is de vis slimmer dan de vis ser, dan vist de visser achter het net. Ook is de jury on der de indruk van de ma nier waarop Miranda van de kuit van de harder een bijzonder product weet te maken. Zeeuwse Bottarga ofwel kaviaar uit Zeeland. Job en Miranda hebben ook de Zeeuwse sprot opnieuw geïntroduceerd. Gefrituurd in een puntzak en geser- die ook nog scherp geprijsd zijn. Boodschappen kunnen heel eenvoudig online wor den besteld in de webshop van www.versenhandig.nl. De producten worden afge leverd in speciale milieu vriendelijke (koel)boxen. Op vaste dagen, namelijk op dinsdag, vrijdag en zater dag, worden de boodschap pen bezorgd op het gewens te adres. Ben je in de gelegenheid om de boodschappen af te ha len? Dan kun je terecht bij het distributiecentrum aan de Columbusweg 5 in Goes. Trots Natuurlijk willen we alle maal dat ons Zeeuwse trots Job en Miranda Bout win nen. Daarvoor hebben zij je stem nodig. Op de website van Week van de Smaak is het tot 11 september 12.0C uur mogelijk je favoriet te kiezen. In de Hoofdstad van de Smaak Leeuwarden wordt op deze dag, de win naar bekend gemaakt. verschillende boeken en tijdschriften om thuis te le zen over whisky. Dit jaar is het weer mogelijk om een aantal masterclasses te vol gen tijdens Whisky by the Sea. Tijdens de masterclass onder leiding van Dennis Mulder staat alles in het O Meer informatie over de verkiezing van de Smaakhelden staat op www.weekvandesmaak.nl C Meer informatie: www. versenhandig.nl tegen van whisky gecom bineerd met hapjes. In een klein gezelschap proef je samen met een erkend con- naisseur verschillende soor ten whisky en bepaal je zelf welk hapje daar het beste bijpast. Naast het festival op zaterdag is er op vrijdag 25 van smaken. Je ruikt, kijkt naar de kleur, proeft en je hebt de afdronk.” Doe voor je een glas whisky inschenkt een paar druppeltjes water in je glas. De smaak wordt hierdoor veel intenser. Als bezoeker van Whisky by the Sea is het mogelijk om via internet een whisky te bestellen die exclusief is voor festivalbezoekers. Ook koop je tijdens het festival door Stefanie van der Maas - Jens van Stee geeft de cur sus. “Ik ben zelf zes jaar geleden begonnen met bierbrouwen. Er is geen mooiere hobby. Ik geef nu de cursus die ik toen zelf volgde.” Jens is de jongste biersommelier van Neder land. “Eigenlijk heeft dit zytholoog, maar die term is veel minder bekend.” De cursus bierbrouwen duurt vijf dagen. Bij de cursus brouwen de deel nemers hun eigen bier. Dat brouwen doe je thuis. Daaraan vooraf gaat een cursusavond waarin je alles wordt uitgelegd. Je krijgt de ingrediënten mee, het recept wordt en natuur lijk een hoop tips en tricks van de experts worden met vergeten vis zoals de harder weer terug op de kaart te krijgen. Job vist op een bij zonder duurzame wijze met de zegen. je gedeeld. “De cursus is toegankelijk voor iedereen boven de 18 jaar met inte resse in bier,” vertelt Jens. Je leert de basis en krijgt een boek waarin alles staat beschreven, zodat je daar altijd op terug kan vallen. Wie nog nooit heeft ge brouwd, krijgt ook alle ap paratuur, om thuis aan dé slag te gaan. Dit zit bij het cursusgeld inbegrepen. Na afloop ben je in staat om zelf een recept te maken en een speciaal bier te brou wen. Hoe leuk is het om tijdens een feestje je eigen speciaal gebrouwen bier te serveren? Begin wel op tijd met brouwen want dat doe je niet van de één op an dere dag. Er gaat wel twee maanden overheen voor je speciaal bier klaar is om te proeven. De Deltabrouwers staan zaterdag 29 augustus op de Kapelse dag. Daar vraag je de brouwers alles over de cursus en drink je direct samen een glas bier. Aan melden kan op de website. Hier vind je ook alle infor matie. www.deltabrouwers.nl Helden Tijdens de lekkerste week wordt ook de verkiezing van de Held van de Smaak georganiseerd. Een visser, chefkok, visspecialist of een ambachtelijke verwerker met een grote drive en pas sie voor vis, krijgt deze eer volle titel. De Zeeuwse Held of eigenlijk Helden van de Smaak zijn Job en Miranda Bout en hun vissersbedrijf “Vis van Job”. Zij hebben het voor elkaar gekregen om GOES - Veel consumenten hechten waarde aan vers producten van een hoog waardige kwaliteit van locale leveranciers, maar zijn niet in de gelegenheid om de versspecialisten te bezoeken. Bijvoorbeeld door werk, gezondheid of gewoon onvoldoende tijd. Bij Vers Handig is het mogelijk om verse produc ten online te bestellen en thuis of op het werk te laten bezorgen. Vijf versspecia listen uit de regio hebben de krachten gebundeld en bezorgen de boodschappen aan huis in heel Zeeland en Goeree-Overflakkee. Het gaat om Groentehan- del De Winter uit Goes, De Echte Bakker Filius uit Yer- seke, Notenexpres uit Mid delburg, Slagerij Van Zuidland uit Dirksland en Cor de Kaasboer uit Melis sant. Deze leveranciers van Vers Handig zijn geselec teerd op hun specialismen en kwaliteiten. Dit zorgt er voor dat Vers Handig een breed assortiment kan aan bieden van heerlijke kwali teitsproducten uit de regio Liefhebbers van een goed glas whisky kunnen zaterdag 26 september terecht in het Arsenaal Theater voor Whisky by the Sea. Een grote proeverij van meer dan vijfhonderd whisky’s. VLISSINGEN - “Deze whisky proeverij is qua grootte en opzet de vierde van heel Ne derland,” vertelt Frans van der Geest, organisator van het jaarlijkse evenement. “Het is dit jaar de negende keer dat we dit whiskyfes tival organiseren.” Whis- kyimporteurs vanuit onder andere Schotland, Verenig de Staten, Frankrijk, India maar ook uit Zeeland strij ken in het Arsenaal Theater neer hun producten te intro duceren bij de bezoekers. “Het drinken van whisky is bijzonder en echt een bele ving,” vindt Van der Geest. “Met Whisky by the Sea wil len we mensen kennis laten maken met whisky.” Ook wordt tijdens het festival de veelzijdigheid van de alco holische drank duidelijk. “Whisky bevat een pallet f I*.

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 2015 | | pagina 16