I
i
Zeeuwse Helden van de Smaak
meen
Brouw je eigen
speciaalbiertje
Grote whiskyproeverij
met Whisky by the Sea
vnrnrDTrn streekproducenten
F KtbtritN EVENEMENTEN
PROEF EN BELEEF DE STREE
lekken
www.lekker-zeeland.nl
I
ft
I
Smakelijk eten
uit de eigen tuin
Online shoppen
is vers en handig
kV T
I r
fa»
F*
I.
Door Stefanie van der Maas
Wie wordt er dit jaar
gekroond tot de Held
van de Smaak? Op 11
september weten we
of Job en Miranda Bout
van vissersbedrijf “Vis
van Job” uit Tholen de
landelijke winnaars zijn.
netje gezet. De nadruk ligt
op ambachtelijk, seizoens
gebonden en duurzaam. Dit
jaar met de focus op verant
woord gevangen vis, schaal-
en schelpdieren.
veerd als wat tegenwoordig
heet ‘streetfood’.
STEFANIE VAN DER MAAS - Van
12 september t/m 20 sep
tember is het Week van de
Smaak. Een jaarlijks culi
naire week met allerlei leu
ke activiteiten door het hele
land verspreid.
VLISSINGEN - Volkstuin
complex Levenslust houdt
op zaterdag 19 september
een open dag. Iedereen die
wel eens droomt van een
mooi eigen stukje grond om
groente, fruit en bloemen te
kweken is van harte wel
kom.
Het volkstuincomplex ligt
aan de rand van de stad, de
Vlissingsestraat 27 tegen
over de ingang van Intra-
tuin, tussen de wijken Paau-
wenburg en Lammerenburg.
De open dag is van 11.00 tot
16.00 uur. Bij de kantine zijn
kraampjes met diverse arti
kelen van de tuin.
Ook start er op de hele uren
een rondleiding langs enke
le karakteristieke tuinen.
I
Streek
Eerlijke producten uit de
streek worden in het zon-
"Deze whiskyproeverij is qua grootte en opzet de vierde van heel Nederland,” vertelt Frans van der
Geest, organisator van het jaarlijkse evenement.
Voor iedereen die liefde
heeft voor bier en zelf
aan de slag wil met
bierbrouwen is er goed
nieuws. Deltabrouwers
uit Kapelle start 6
oktober met een cursus.
Na afloop brouw jij je
eigen speciaalbier.
Spelletje
Zegenvisserij is een spel
tussen vis en de visser: Is
de vis slimmer dan de vis
ser, dan vist de visser achter
het net. Ook is de jury on
der de indruk van de ma
nier waarop Miranda van
de kuit van de harder een
bijzonder product weet te
maken. Zeeuwse Bottarga
ofwel kaviaar uit Zeeland.
Job en Miranda hebben ook
de Zeeuwse sprot opnieuw
geïntroduceerd. Gefrituurd
in een puntzak en geser-
die ook nog scherp geprijsd
zijn. Boodschappen kunnen
heel eenvoudig online wor
den besteld in de webshop
van www.versenhandig.nl.
De producten worden afge
leverd in speciale milieu
vriendelijke (koel)boxen.
Op vaste dagen, namelijk
op dinsdag, vrijdag en zater
dag, worden de boodschap
pen bezorgd op het gewens
te adres.
Ben je in de gelegenheid om
de boodschappen af te ha
len? Dan kun je terecht bij
het distributiecentrum aan
de Columbusweg 5 in Goes.
Trots
Natuurlijk willen we alle
maal dat ons Zeeuwse trots
Job en Miranda Bout win
nen. Daarvoor hebben zij je
stem nodig. Op de website
van Week van de Smaak is
het tot 11 september 12.0C
uur mogelijk je favoriet te
kiezen. In de Hoofdstad
van de Smaak Leeuwarden
wordt op deze dag, de win
naar bekend gemaakt.
verschillende boeken en
tijdschriften om thuis te le
zen over whisky. Dit jaar is
het weer mogelijk om een
aantal masterclasses te vol
gen tijdens Whisky by the
Sea. Tijdens de masterclass
onder leiding van Dennis
Mulder staat alles in het
O Meer informatie over
de verkiezing van de
Smaakhelden staat op
www.weekvandesmaak.nl
C Meer informatie: www.
versenhandig.nl
tegen van whisky gecom
bineerd met hapjes. In een
klein gezelschap proef je
samen met een erkend con-
naisseur verschillende soor
ten whisky en bepaal je zelf
welk hapje daar het beste
bijpast. Naast het festival op
zaterdag is er op vrijdag 25
van smaken. Je ruikt, kijkt
naar de kleur, proeft en je
hebt de afdronk.” Doe voor
je een glas whisky inschenkt
een paar druppeltjes water
in je glas. De smaak wordt
hierdoor veel intenser.
Als bezoeker van Whisky
by the Sea is het mogelijk
om via internet een whisky
te bestellen die exclusief is
voor festivalbezoekers. Ook
koop je tijdens het festival
door Stefanie van der Maas -
Jens van Stee geeft de cur
sus. “Ik ben zelf zes jaar
geleden begonnen met
bierbrouwen. Er is geen
mooiere hobby. Ik geef nu
de cursus die ik toen zelf
volgde.” Jens is de jongste
biersommelier van Neder
land. “Eigenlijk heeft dit
zytholoog, maar die term
is veel minder bekend.”
De cursus bierbrouwen
duurt vijf dagen. Bij de
cursus brouwen de deel
nemers hun eigen bier.
Dat brouwen doe je thuis.
Daaraan vooraf gaat een
cursusavond waarin je
alles wordt uitgelegd. Je
krijgt de ingrediënten mee,
het recept wordt en natuur
lijk een hoop tips en tricks
van de experts worden met
vergeten vis zoals de harder
weer terug op de kaart te
krijgen. Job vist op een bij
zonder duurzame wijze met
de zegen.
je gedeeld. “De cursus is
toegankelijk voor iedereen
boven de 18 jaar met inte
resse in bier,” vertelt Jens.
Je leert de basis en krijgt
een boek waarin alles staat
beschreven, zodat je daar
altijd op terug kan vallen.
Wie nog nooit heeft ge
brouwd, krijgt ook alle ap
paratuur, om thuis aan dé
slag te gaan. Dit zit bij het
cursusgeld inbegrepen.
Na afloop ben je in staat om
zelf een recept te maken en
een speciaal bier te brou
wen. Hoe leuk is het om
tijdens een feestje je eigen
speciaal gebrouwen bier te
serveren? Begin wel op tijd
met brouwen want dat doe
je niet van de één op an
dere dag. Er gaat wel twee
maanden overheen voor je
speciaal bier klaar is om te
proeven.
De Deltabrouwers staan
zaterdag 29 augustus op de
Kapelse dag. Daar vraag je
de brouwers alles over de
cursus en drink je direct
samen een glas bier. Aan
melden kan op de website.
Hier vind je ook alle infor
matie.
www.deltabrouwers.nl
Helden
Tijdens de lekkerste week
wordt ook de verkiezing
van de Held van de Smaak
georganiseerd. Een visser,
chefkok, visspecialist of een
ambachtelijke verwerker
met een grote drive en pas
sie voor vis, krijgt deze eer
volle titel. De Zeeuwse Held
of eigenlijk Helden van de
Smaak zijn Job en Miranda
Bout en hun vissersbedrijf
“Vis van Job”. Zij hebben
het voor elkaar gekregen om
GOES - Veel consumenten
hechten waarde aan vers
producten van een hoog
waardige kwaliteit van
locale leveranciers, maar
zijn niet in de gelegenheid
om de versspecialisten te
bezoeken. Bijvoorbeeld
door werk, gezondheid of
gewoon onvoldoende tijd.
Bij Vers Handig is het
mogelijk om verse produc
ten online te bestellen en
thuis of op het werk te laten
bezorgen. Vijf versspecia
listen uit de regio hebben
de krachten gebundeld en
bezorgen de boodschappen
aan huis in heel Zeeland
en Goeree-Overflakkee. Het
gaat om Groentehan-
del De Winter uit Goes, De
Echte Bakker Filius uit Yer-
seke, Notenexpres uit Mid
delburg, Slagerij Van
Zuidland uit Dirksland en
Cor de Kaasboer uit Melis
sant. Deze leveranciers van
Vers Handig zijn geselec
teerd op hun specialismen
en kwaliteiten. Dit zorgt er
voor dat Vers Handig een
breed assortiment kan aan
bieden van heerlijke kwali
teitsproducten uit de regio
Liefhebbers van een
goed glas whisky kunnen
zaterdag 26 september
terecht in het Arsenaal
Theater voor Whisky
by the Sea. Een grote
proeverij van meer dan
vijfhonderd whisky’s.
VLISSINGEN - “Deze whisky
proeverij is qua grootte en
opzet de vierde van heel Ne
derland,” vertelt Frans van
der Geest, organisator van
het jaarlijkse evenement.
“Het is dit jaar de negende
keer dat we dit whiskyfes
tival organiseren.” Whis-
kyimporteurs vanuit onder
andere Schotland, Verenig
de Staten, Frankrijk, India
maar ook uit Zeeland strij
ken in het Arsenaal Theater
neer hun producten te intro
duceren bij de bezoekers.
“Het drinken van whisky is
bijzonder en echt een bele
ving,” vindt Van der Geest.
“Met Whisky by the Sea wil
len we mensen kennis laten
maken met whisky.” Ook
wordt tijdens het festival de
veelzijdigheid van de alco
holische drank duidelijk.
“Whisky bevat een pallet
f
I*.