I Oude ambachten en gezelligheid l I Openluchtrestaurant bij Culikaravaan Middelburg a PROEF EN BELEEF DE STREE www.lekker-zeeland.nl Wild Wier brengt Zeeuwse delicatesse F ArnTFÈI STREEKPRODUCENTEN tbtr I tN EVENEMENTEN lekkev li Fietsen langs lekker Zeeuws Vitamine- bommetjes .V L www.wildwier.nl L. www.facebook.com/ culikaravaan VLISSINGEN - Zeeuwse streek producten zijn er volop. Bij Zeeland denkt een lekker bek meteen aan aan bolus- Paardentram Vanaf de oude houtzagerij wandel je zo naar Wijnhoe- ander fruit, invriezen voor de winter of dé klassieker: maak er lekker zelf jam van. Prima houdbaar, de hele winter door Zeeuwse vita mines in ene potje. Heerlijk op de boterham of verwerkt in zoete nagerechten. Kijk voor het complete programma op www. vlasdag.nl Vlassers Tijdens de Vlasdag in Drei- schor laten vlassers zien hoe zij vlas bewerken tot linnen en touw. Ook met andere oude ambachten maak je kennis op deze dag. Zo is er onder andere een paling- roker die de kunst van het paling roken demonstreert, een bakker die de echte Zeeuwse babbelaars maakt Heb je zin in Mexicaans? Zoek dan de grote rode bus van Tante Tortilla op. De bus ziet er geweldig uit en de tortillia’s zijn een trak tatie voor je smaakpapillen. De Mexicaanse pannenkoek vult Tante met vis, vlees of gevogelte. Er is ook altijd een vegetarische variant. Zoet en fruitige, kruidig of lekker heet. Het kan allemaal. Of ga voor Spaanse lekkernijen voor het laatste nieuws en lees daar ook alles over de complete line-up. Ook op de festivaldagen zelf is het han dig om af en toe de pagina te checken. door Stefanie van der Maas - MIDDELBURG - Dit weekend is het dan eindelijk zover. Het eerste Zeeuwse food truck festival is een feit. Op het Middelburgse Bolwerk, langs het water en met zicht op de Seismolen is het op 13, 14 en 15 augustus een groot openluchtrestaurant. Bij vijftien foodtrucks, met ieder hun eigen specialiteit, koop je lekkere gerechten en heerlijke drankjes. Foodtrucks zijn populairder dan ooit. Het concept van de Culikaravaan is heel een voudig. Je zoekt een food truck uit die het gerecht klaarmaakt waar jij zin in hebt. Bij weer een andere foodtruck haal je een lekker drankje. Geserveerd in je ei gen eko beker die je voor 1 euro koopt. Vervolgens strijk je neer op het Bolwerk om te genieten van al het lekkers. Een plekje op het gras of aan één van de tafeltjes. Met fijne akoestische muziek op de achtergrond en geweldige aankleding waan je je in een groot openlucht restaurant. De trucks waar we straks in Middelburg van mogen ge nieten, zijn een feestje om te zien. Geen simpele en saaie auto’s, busjes en caravans, maar verhalen op zich. Door Stefanie van der Maas DREISCHOR - Dreischor heeft nog geen duizend inwo ners, maar er gebeurt altijd wel iets leuks. Op zaterdag 15 augustus is het weer tijd voor een jaarlijks terugke rende traditioneel evene ment, namelijk de Vlasdag. je even uit met een hapje en een drankje. De oude hout zagerij laat zien hoe je met een gigantische raamzaag een boomstam verwerkt. Oud-Hollandse kinderspelen Voor de allerkleinste is de Vlasdag ook leuk. De stoe pen op de Ring zijn bestemd voor de kinderommelmarkt. Schoolkinderen verkopen hier hun spullen en speel goed om een zakcentje te verdienen. Er is een draai molen en allerlei oud-Hol- landse kinderspelen waar mee je even teruggaat in de tijd. Voor wie het allemaal getjes en in de uitgestrekte duingebieden die onze pro vincie rijk is, wachten vele soorten vruchten om ge- Op het Middelburgse Bolwerk, langs het water en met zicht op de Seismolen is het op 13,14 en 15 augustus een groot openluchtrestaurant. Foto: PR mooie provincie plukt te worden. We hebben ze in soorten en maten: van tandzuursplij- tend zuur tot heerlijk zoet. Pas laat in het jaar zijn de oranje bessen van de Duin doorn écht rijp. Maar zoet worden deze vitamine C- bommetjes nooit. De groene bramen veranderden de afgelopen weken via rood, paars en blauw naar de eer- ren te oogsten. Ellen is de gene die dan ’s avonds de geoogste wieren op de keu kentafel zet, maar er ook zalfjes van maakt in het kader van haar opleiding voor Herborist. Door hun kleinschalige en ambachtelijke werk wijze komen ze met een grote verscheidenheid aan wiersoorten uit zee. Liefst werken ze op maat en staan daarom ook geregeld in de keuken bij de chefkoks. Dat die wieren alleen op je bord terechtkomen vinden Guido en Ellen niet genoeg: graag delen ze ook de ken nis over zeewieren en de zorg die de mens moet besteden aan gezonde wa teren. Samen met het Nati onaal Park Oosterschelde richten ze zich hier op, on der andere in de jaarlijkse week van de Oosterschel de. Maar bovenal zijn wie ren iets om je over te laten verwonderen. wel wat stoerder mag, ga een verzameling oude trac toren bekijken bij Streek- en Landbouwmuseum Goe- ducten proeft en leuke spul-manszorg. Op een terras puf letjes koopt voor thuis of als aandenken aan een mooie vakantie. MIDDELBURG - Dat de onder- waterpracht van Zeeland mooi is, wisten we al. Dat schelpdieren, vissen maar ook zeewieren lekker en gezond zijn, wisten we ook al. Maar nieuw is, dat er een bedrijfje is wat die heerlijke zeewieren voor ons uit het water haalt. Wat begon als een wild plan om per kajak zeegroenten te oogsten, is inmiddels het bedrijfje WildWier gewor den. WildWier heeft een vergunning om op kleine schaal zeewier uit de Oos terschelde, Noordzee en Veerse Meer te snijden. Guido Krijger is natuur- belevingsgids bij Outdoor Inspiration. Ooit werkte hij bij Rijkswaterstaat en was docent Aquatische Ecotechnologie. En wat hebben die drie met elkaar gemeen? Juist: de Ooster schelde! Precies waar hij nu wekelijks samen met zijn vriendin Ellen Schoen makers zijn laarzen vol laat lopen om in het wild wie WWW. proefenbeleefzeeland. nl/ en een pottenbakker. De ge zellige dorpsring staat vol met kraampjes waar je eer lijke en heerlijke streekpro- bij Of je Spaanse Worst Lust. Wat dacht je van pincho’s, broodjes met Iberico of cho rizo? Op donderdag t/m zaterdag is de Culikaravaan geopend van 13.00 tot 23.30 uur. Houd de Facebookpagina van de Culikaravaan in de gaten GOES - De zomer is alweer een flink eind op streek. De eerste graanvelden zijn al weer gemaaid, en de maïs en aardappelen zullen snel volgen. Maar het is niet al leen op het ingezaaide boe renland waar de gewassen rijp zijn om te oogsten, ook in het wild valt er dezer dagen al volop lekkers te verzamelen. Gratis en voor niets. Langs de honderden sen, babbelaars, mosselen kilometers Zeeuwse B-weg- en oesters. Maar er is meer dan dit obligate rijtje. Niet precies voor hartje zomer, maar de vruchtbare bodem van onze brengt ook spruitjes, asper ges, zwarte bessen, ansjovis, stoere bieren, lamsvlees, kaas en vele andere lekker nijen voort. Vele producten zijn verkrijgbaar direct bij de telers. Verser kan niet. In de routewaaier Lekker Zeeuws van de website proefenbeleefzeeland.nl zijn twaalf routes opgeno men die je langs de adressen ste honingzoete, diepzwarte leiden waar je streekproduc- exemplaren. Vanaf nu kun ten kunt proeven of mee- je volop bramen plukken: nemen. Proef de Zeeuwse lekker voor zó uit de hand, heerlijkheden op een terras heerlijk in een toetje met vol- of stop bij één van de bijzon- le yoghurt of ijs, samen met dere adresjes onderweg. On derweg zie je de gewassen groeien en de fruitbomen bloeien, ontdek Zeeland en haar producten. de Ring. Het Vlasdag Orkest geeft aan het einde van de dag een concert. is er een rondleiding over de wijnhoeve en door de wijn gaard. Een aanrader voor iedereen die wel wat meer wil weten over wijn en hoe wijn gemaakt wordt. De dag afsluiten met een heerlijke barbecue? Ook daarvoor ben je aan het juiste adres bij De Kleine Schorre. De hele dag is er muziek. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Schouwse Dweil band ‘Liever Ier As Tuus’? ve De Kleine Hoeve die ook Zij geven een optreden op haar deuren opent tijdens de Vlasdag. Voor wie geen zin heeft om te wandelen rijdt er de paardentram. Die ver voert je van en naar de ver schillende locaties in Drei schor. Om 11.30 en 15.00 uur

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 2015 | | pagina 13