I
Oude ambachten en gezelligheid
l
I
Openluchtrestaurant bij
Culikaravaan Middelburg
a
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.nl
Wild Wier brengt
Zeeuwse delicatesse
F ArnTFÈI STREEKPRODUCENTEN
tbtr I tN EVENEMENTEN
lekkev
li
Fietsen langs
lekker Zeeuws
Vitamine-
bommetjes
.V
L www.wildwier.nl
L. www.facebook.com/
culikaravaan
VLISSINGEN - Zeeuwse streek
producten zijn er volop. Bij
Zeeland denkt een lekker
bek meteen aan aan bolus-
Paardentram
Vanaf de oude houtzagerij
wandel je zo naar Wijnhoe-
ander fruit, invriezen voor
de winter of dé klassieker:
maak er lekker zelf jam van.
Prima houdbaar, de hele
winter door Zeeuwse vita
mines in ene potje. Heerlijk
op de boterham of verwerkt
in zoete nagerechten.
Kijk voor het complete
programma op www.
vlasdag.nl
Vlassers
Tijdens de Vlasdag in Drei-
schor laten vlassers zien hoe
zij vlas bewerken tot linnen
en touw. Ook met andere
oude ambachten maak je
kennis op deze dag. Zo is
er onder andere een paling-
roker die de kunst van het
paling roken demonstreert,
een bakker die de echte
Zeeuwse babbelaars maakt
Heb je zin in Mexicaans?
Zoek dan de grote rode bus
van Tante Tortilla op. De
bus ziet er geweldig uit en
de tortillia’s zijn een trak
tatie voor je smaakpapillen.
De Mexicaanse pannenkoek
vult Tante met vis, vlees of
gevogelte. Er is ook altijd een
vegetarische variant. Zoet
en fruitige, kruidig of lekker
heet. Het kan allemaal. Of
ga voor Spaanse lekkernijen
voor het laatste nieuws en
lees daar ook alles over de
complete line-up. Ook op de
festivaldagen zelf is het han
dig om af en toe de pagina te
checken.
door Stefanie van der Maas -
MIDDELBURG - Dit weekend
is het dan eindelijk zover.
Het eerste Zeeuwse food
truck festival is een feit. Op
het Middelburgse Bolwerk,
langs het water en met zicht
op de Seismolen is het op
13, 14 en 15 augustus een
groot openluchtrestaurant.
Bij vijftien foodtrucks, met
ieder hun eigen specialiteit,
koop je lekkere gerechten en
heerlijke drankjes.
Foodtrucks zijn populairder
dan ooit. Het concept van de
Culikaravaan is heel een
voudig. Je zoekt een food
truck uit die het gerecht
klaarmaakt waar jij zin in
hebt. Bij weer een andere
foodtruck haal je een lekker
drankje. Geserveerd in je ei
gen eko beker die je voor 1
euro koopt. Vervolgens strijk
je neer op het Bolwerk om te
genieten van al het lekkers.
Een plekje op het gras of
aan één van de tafeltjes. Met
fijne akoestische muziek op
de achtergrond en geweldige
aankleding waan je je in een
groot openlucht restaurant.
De trucks waar we straks in
Middelburg van mogen ge
nieten, zijn een feestje om te
zien. Geen simpele en saaie
auto’s, busjes en caravans,
maar verhalen op zich.
Door Stefanie van der Maas
DREISCHOR - Dreischor heeft
nog geen duizend inwo
ners, maar er gebeurt altijd
wel iets leuks. Op zaterdag
15 augustus is het weer tijd
voor een jaarlijks terugke
rende traditioneel evene
ment, namelijk de Vlasdag.
je even uit met een hapje en
een drankje. De oude hout
zagerij laat zien hoe je met
een gigantische raamzaag
een boomstam verwerkt.
Oud-Hollandse kinderspelen
Voor de allerkleinste is de
Vlasdag ook leuk. De stoe
pen op de Ring zijn bestemd
voor de kinderommelmarkt.
Schoolkinderen verkopen
hier hun spullen en speel
goed om een zakcentje te
verdienen. Er is een draai
molen en allerlei oud-Hol-
landse kinderspelen waar
mee je even teruggaat in de
tijd. Voor wie het allemaal
getjes en in de uitgestrekte
duingebieden die onze pro
vincie rijk is, wachten vele
soorten vruchten om ge-
Op het Middelburgse Bolwerk, langs het water en met zicht op de Seismolen is het op 13,14 en 15
augustus een groot openluchtrestaurant. Foto: PR
mooie provincie plukt te worden.
We hebben ze in soorten en
maten: van tandzuursplij-
tend zuur tot heerlijk zoet.
Pas laat in het jaar zijn de
oranje bessen van de Duin
doorn écht rijp. Maar zoet
worden deze vitamine C-
bommetjes nooit. De groene
bramen veranderden de
afgelopen weken via rood,
paars en blauw naar de eer-
ren te oogsten. Ellen is de
gene die dan ’s avonds de
geoogste wieren op de keu
kentafel zet, maar er ook
zalfjes van maakt in het
kader van haar opleiding
voor Herborist.
Door hun kleinschalige
en ambachtelijke werk
wijze komen ze met een
grote verscheidenheid aan
wiersoorten uit zee. Liefst
werken ze op maat en staan
daarom ook geregeld in de
keuken bij de chefkoks.
Dat die wieren alleen op je
bord terechtkomen vinden
Guido en Ellen niet genoeg:
graag delen ze ook de ken
nis over zeewieren en de
zorg die de mens moet
besteden aan gezonde wa
teren. Samen met het Nati
onaal Park Oosterschelde
richten ze zich hier op, on
der andere in de jaarlijkse
week van de Oosterschel
de. Maar bovenal zijn wie
ren iets om je over te laten
verwonderen.
wel wat stoerder mag, ga
een verzameling oude trac
toren bekijken bij Streek- en
Landbouwmuseum Goe-
ducten proeft en leuke spul-manszorg. Op een terras puf
letjes koopt voor thuis of als
aandenken aan een mooie
vakantie.
MIDDELBURG - Dat de onder-
waterpracht van Zeeland
mooi is, wisten we al. Dat
schelpdieren, vissen maar
ook zeewieren lekker en
gezond zijn, wisten we
ook al. Maar nieuw is, dat
er een bedrijfje is wat die
heerlijke zeewieren voor
ons uit het water haalt.
Wat begon als een wild plan
om per kajak zeegroenten
te oogsten, is inmiddels het
bedrijfje WildWier gewor
den. WildWier heeft een
vergunning om op kleine
schaal zeewier uit de Oos
terschelde, Noordzee en
Veerse Meer te snijden.
Guido Krijger is natuur-
belevingsgids bij Outdoor
Inspiration. Ooit werkte
hij bij Rijkswaterstaat en
was docent Aquatische
Ecotechnologie. En wat
hebben die drie met elkaar
gemeen? Juist: de Ooster
schelde! Precies waar hij
nu wekelijks samen met
zijn vriendin Ellen Schoen
makers zijn laarzen vol laat
lopen om in het wild wie
WWW.
proefenbeleefzeeland. nl/
en een pottenbakker. De ge
zellige dorpsring staat vol
met kraampjes waar je eer
lijke en heerlijke streekpro-
bij Of je Spaanse Worst Lust.
Wat dacht je van pincho’s,
broodjes met Iberico of cho
rizo?
Op donderdag t/m zaterdag
is de Culikaravaan geopend
van 13.00 tot 23.30 uur. Houd
de Facebookpagina van de
Culikaravaan in de gaten
GOES - De zomer is alweer
een flink eind op streek. De
eerste graanvelden zijn al
weer gemaaid, en de maïs
en aardappelen zullen snel
volgen. Maar het is niet al
leen op het ingezaaide boe
renland waar de gewassen
rijp zijn om te oogsten, ook
in het wild valt er dezer
dagen al volop lekkers te
verzamelen. Gratis en voor
niets. Langs de honderden
sen, babbelaars, mosselen kilometers Zeeuwse B-weg-
en oesters. Maar er is meer
dan dit obligate rijtje. Niet
precies voor hartje zomer,
maar de vruchtbare bodem
van onze
brengt ook spruitjes, asper
ges, zwarte bessen, ansjovis,
stoere bieren, lamsvlees,
kaas en vele andere lekker
nijen voort. Vele producten
zijn verkrijgbaar direct bij
de telers. Verser kan niet.
In de routewaaier Lekker
Zeeuws van de website
proefenbeleefzeeland.nl
zijn twaalf routes opgeno
men die je langs de adressen ste honingzoete, diepzwarte
leiden waar je streekproduc- exemplaren. Vanaf nu kun
ten kunt proeven of mee- je volop bramen plukken:
nemen. Proef de Zeeuwse lekker voor zó uit de hand,
heerlijkheden op een terras heerlijk in een toetje met vol-
of stop bij één van de bijzon- le yoghurt of ijs, samen met
dere adresjes onderweg. On
derweg zie je de gewassen
groeien en de fruitbomen
bloeien, ontdek Zeeland en
haar producten.
de Ring. Het Vlasdag Orkest
geeft aan het einde van de
dag een concert.
is er een rondleiding over de
wijnhoeve en door de wijn
gaard. Een aanrader voor
iedereen die wel wat meer
wil weten over wijn en hoe
wijn gemaakt wordt. De dag
afsluiten met een heerlijke
barbecue? Ook daarvoor ben
je aan het juiste adres bij De
Kleine Schorre.
De hele dag is er muziek.
Wat dacht je bijvoorbeeld
van de Schouwse Dweil
band ‘Liever Ier As Tuus’?
ve De Kleine Hoeve die ook Zij geven een optreden op
haar deuren opent tijdens de
Vlasdag. Voor wie geen zin
heeft om te wandelen rijdt
er de paardentram. Die ver
voert je van en naar de ver
schillende locaties in Drei
schor. Om 11.30 en 15.00 uur