II
I
Beleven tijdens de kersenplukdag
I
I
D
Zeeuws Wijnfeest, leuk
voor zowel jong als oud
Rh
oef
a
rnmTFM streekproducenten
tbtr I tN EVENEMENTEN
lekte.
PROEF EN BELEEF DE STREE
Z7z
www.lekker-zeeland.nl
Fietsen langs
lekker fruit
Ketchupfabriek
online te zien
Ze zijn er weer: Zomerkoninkjes
Zet de mossel op
de menukaart
Extra koel
zomerplezier
■T w _X
rn
.'ju
dj P
Foto: De Kleine Schorre
De zes weken (zegge zes
Zo’n Zomerkoning wil niet slapen in gedateerde vakan
tiewoningen, dus die moet een VW ook niet verhuren.
Ze willen een vriéndelijke lach van de medewerkers in
restaurants en winkels, ze willen overal zo’n schoon
strand als bij de Banjaard, ze willen een goed assorti
ment in de winkels en verse vis en vlees op hun bord,
ze kunnen van hun fiets vallen -maar laat het dan op
zijn minst een goede buurfiets zijn- en dan willen ze
bij een ongelukje snel naar de dokter. Ik zal zorgen voor
goed schuimend Zeeuws bier.
Doe er uw voordeel mee: Als we goed voor die zomer-
koninkjes zorgen kunnen wij hier in Zeeland het hele
jaar prinselijk genieten van al die faciliteiten. Ich wün-
sche Ihnen schone Sommer Tage.
e eerste helft van
ijuli valt het altijd
nog mee. De ter-
door Stefanie van der Maas
Zaterdag 1 augustus ga
je op pad met je emmer
of grote tas in de hand
en stevige schoenen
aan je voeten om kersen
te plukken. Want de
lekkerste kersen pluk
je zelf tijdens de kersen
plukdag georganiseerd
door Elenbaas in
Arnemuiden.
Bij Elenbaas pluk je de echte
Zeeuwse Zonnekersen. Deze
kersen hebben genoten van
de Zeeuwse zon die uitbun
diger schijnt dan de zon in
en bordje vol.
“De entree is gratis. Vrijdag
is het feest vanaf 18 jaar toe
gankelijk, maar de zaterdag
is een familie-evenement.
Er is van alles te doen voor
kinderen. Met pony’s door
de wijngaarden, een spring
kussen en een draaimolen.”
de rest van Nederland doet.
Tel daar de zilte zeelucht
bij op en je weet niet wat je
proeft.
Fris
Jaco Elenbaas vertelt: “De
Zeeuwse Zonnekers is zoet
met een vleugje zuur om de
smaak fris te houden, sap
pig en vlezig.” Elenbaas teelt
speciale rassen met een gro
te vrucht, “het is een mond
vol.”
Langer
De kersen groeien in de
Zeeuwse grond onder een
overkapping. “Die overkap
ping zorgt ervoor dat de
kersen niet scheuren door
de regen. Ook kunnen ze op
deze manier wat langer blij
ven hangen. De laatste week
groeit een kers wel twintig
procent.” Het voordeel is dat
je een kers vol van smaak
hebt.
plukt. De kinderen kiezen
zelf de kersen uit en die
gaan mee naar huis.” Terwijl
je de kersen plukt, steek je er
natuurlijk af en toe gewoon
één in je mond.
Ik hoor het toch nog wel vaak: klagende mensen die het
te druk vinden op de weg, die vinden dat de vakantie
ganger te langzaam rijdt, die vinden dat al die mensen
ook wel eens een beetje Nederlands zouden mogen
spreken, die vinden dat een kuil'in het strand lastig
is...
Toch zou ik iedereen op willen roepen om hun best te
doen met zijn allen de toerist met open armen te ont
vangen. Ze moeten zich hier als Zomerkoninkjes te rijk
voelen. Doe je best en spreek een paar woorden Duits
tegen ze om ze te helpen, of misschien zelfs Frans voor
die Belgische zomerkoningen en koninginnen die in
steeds grotere getale ons mooie Zeeland ontdekken.
rassen zijn bij mooi weer
goed bezet, maar er is
nog plaats. De winkels
zijn open, maar van echte
drukte is nog geen sprake.
met Zeeuws boerderij ijs.
Er worden oesters gestoken
en ook ontbreken mosselen
niet.” Al dit lekkers eet je op
aan de lange picknicktafels
waar je gezellig bij elkaar
aanschuift of in de beachbar
waar je op de loungebanken
geniet van je goede glas wijn
C Meer details over
de landwinkel en de
kersenplukdagen zijn
te vinden op de website
http://landwinkelelenbaas.
nl/
Terras
Na het plukken geniet je op
het terras van een kop kof
fie met een lekkere koek of
proef je allerlei streekpro
ducten die verkocht worden
in de Landwinkel.
Aanmelden
Deze week wordt georga
niseerd omdat de Zeeuwse
mosselsector Nederland
graag wil laten kennis ma
ken met hun zilte lekkernij.
Horeca die wil deelnemen
aan de Nationale Mossel-
week kunnen zich aanmel
den via mosselweek.nl/ho-
reca.
Meedoen is aantrekkelijk:
het is kosteloos en horeca
gelegenheden zijn volledig
vrij om te kiezen wat ze op
de kaart zetten.
ZIERIKZEE - De Ketchupfa
briek is een wel zéér klein
schalig bedrijfje dat prima
tomatenketchup maakt.
Hoe ze dat doen is sinds
kort te zien in filmpje dat ze
op internet gezet hebben. 19
juni is die film tijdens het
Kunsthal Kookt Kweekt
festival in Rotterdam en hij
is nog tot 6 september te be
kijken in de Tomatenfabriek
in de Kunsthal en op
www.deketchupfabriek.nl/
productie
GOES - Samen, met vrienden
of familie nog meer genie
ten in je tuin of op het bal
kon. Lekkere hapjes, en ook
drankjes, blijven veel langer
smakelijk en fris. Buiten
lekker borrelen is nu nog
aantrekkelijker met de nieu
we CuliSol. Een zeer fraai
vormgegeven dienblad met
een buigbare zwanenhals
en een mini-parasol, dat op
de tuin- of balkontafel gezet
kan worden. Hierdoor staan
hapjes en drankjes nooit in
de zon. En blijven dus veel
langer smakelijk en koel.
Dus: zelf in de zon, uw hap
jes in de schaduw. Dat is
dubbel genieten.
De CuliSol kost 21,95 euro
en is in drie verschillende
uitvoeringen via de website
www.culisol.nl te koop.
KAPELLE - Zaterdag 8 augus
tus kan er gefietst worden
speciaal door en langs de
fruitboomgaarden in de om
geving van Kapelle. Een rou
te van 35 km is uitgezet langs
fruittelers die uitleggen hoe
appels, peren en kleinfruit
worden gekweekt. Naast
de uitleg op het gebied van
inplant, pluk, snoei, spuit,
sorteer en koeling van het
fruit zijn er op de bedrijven
volop activiteiten te beleven
en kan er van het verse fruit
worden geproefd. De Fruit-
teeliroute start vanaf 9.00
uur tot 12.00 uur vanuit het
Fruitteeltmuseüm in Ka
pelle. Kosten 6,00 euro pp.
www.fruitteeltmuseum.nl
VLISSINGEN - Het mosselsei-
zoen is begin juli voortva
rend van start gegaan. Om
de Zeeuwse mossel nog meer
te promoten organiseert Het
Nederlands Mosselbureau
van 29 augustus tot en met
6 september de Nationale
Mosselweek in Nederland.
Deze week staat volledig in
het teken van het meest ico
nische streekproduct van
Zeeland: de Zeeuwse mos
sel. Tijdens deze week biedt
een keur aan restaurants
een overheerlijk mosselme-
nu of -gerecht aan voor een
aantrekkelijke prijs.
Uitleg
Voor je de boomgaard in
gaat krijg je eerst uitgelegd
hoe je de kers precies plukt
en daarna ga je aan de slag.
Zo moet je bijvoorbeeld al
tijd een rijpe kers plukken,
want een kers rijpt niet meer
door zodra hij van de boom
af is. “De plukdag is echt
een beleving in de vrije na
tuur. Een dagje uit voor het
hele gezin. Kinderen vinden
dit geweldig. Ze leren Ijoe
kersen groeien en hoe je ze
die mee wil verzorgt register
vinoloog Nico Pankow een
rondleiding door de wijn
gaard.” Altijd al een kijkje
willen nemen in een echte
wijnkelder? Tijdens het
Zeeuws Wijnfeest kan dat.
“Veel Zeeuwse onderne
mers staan op het wijn
feest. Boot uit Kerkwerve
zorgt voor het lekkerste
vlees, kaas van boerderijen
uit de buurt en een kraam
Tom ter Horst «k
Bedrijfsleider Emelisse 5-,
pt/waswiK-v
weken en meer niet) daarna zijn ze er weer: de toe
risten. In grote aantallen bevolken ze onze terrassen,
onze winkels, onze restaurants, onze deltawerken,
onze stranden - op Noord Beveland ook nog eens het
schoonste strand van Nederland-, onze wachtkamer bij
de huisarts en tal van andere plekjes.
Verdeeld over het hele terrein is er van alles te zien, te beleven en te proeven tijdens het Zeeuws
Wijnfeest.
door Stefanie van der Maas -
DREISCHOR - Het landgoed
van Wijnhoeve De Kleine
Schorre in Dreischor wordt
op vrijdag 31 juli en zater
dag 1 augustus omgetoverd
tot één groot wijnfestijn
Verdeeld over het hele ter
rein is er van alles te zien,
te beleven en te proeven tij
dens het Zeeuws Wijnfeest.
Twee dagen compleet in het
teken van heerlijke Zeeuwse
wijnen, Zeeuwse zilte zalig
heden en een hoop gezellig
heid.
De eerste dag van het
Zeeuws Wijnfeest begint
meteen goed. “Gasten wor
den vrijdag bij binnenkomt-
ontvangen met een glas Brut
de Zélande. Dit is onze eigen
mousserende wijn,” vertel
Johan van de Velde, eigenaar
van De Kleine Schorre. De
barbecue gaat aan waarop
de lekkerste gerechten uit
de streek worden bereid. Ui
teraard onder het genot van
een glas wijn en fijne live
muziek.
Dag twee wordt afgetrapt
met de kroning van de nieu
we Zeeuwse Wijnkoning
door de burgemeester van
Schouwen-Duiveland en de
ambassadeur van De Kleine
Schorre, Gerard Rabelink.
Er is meer. “Voor iedereen