I
met Zeeuws Biologisch
I
Museumcafé is ontmoetingsplek
Telers staan samen sterk
BROUWERIJ
HEERLIJKETEN IN EEN
PROEF EN BELEEF DE STREE
lekke*
z
www.lekker-zeeland.nl
^emelisse
I
•J
A3
ft
I
DR/^
Nieuw likeur
van Beveland
Lekker Zeeland
Maandmenu
bij Rosaura
Excursie over
Zeeuwse Vlegel
9
-C J
q
(jac:
*5
door Stefanie van der Maas
run
Foto: vereniging BBBB
en
Kijk op: www.lekker-zeeland.nl
H t E N 8 0 u
Dat moet anders. Met wat koks uit het land hebben
we Dutch Cuisine gelanceerd. Trots zijn op wat jouw
streek/keuken jou te bieden heeft. We gaan uit van
vijf principes: Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en
Waarde. Daarnaast komt het 80/20 principe om de
hoek die je in eerste instantie inzet op de verhouding
groente/vlees-vis op je bord. Daarnaast op streek/daar
buiten en ga zo maar door, wees creatief!
Conclusie? Zorg dat je je onderscheidt van de massa,
wees trots op je keuken en laat je gasten dat proeven.
Denk niet alleen het ‘het seizoen’ in geld en drukte,
maar denk juist aan wat het seizoen te bieden heeft.
De gast moet op het bord kunnen zien waar hij is en in
welk seizoen, en dat mag jij als kok allemaal met jouw
creativiteit en de mooie keur aan producten uit onze
regio regisseren!
Joop de Koeijer, vanaf het
begin als akkerbouwer be
trokken bij de Zeeuwse Vle-
Meer informatie:
www.zeeuwsevlegel.nl
s
I
i
J
i
NIEUWEWEG 7//4493 PA KAMPERLAND 0031-113 370263
BROUWERU@EMELISSE.NL WWW.EMEUSSE.nl
Je krijgt bij je menukeuze die altijd vlees-vis geori
ënteerd is sowieso altijd frites waarvan de meeste
uitbaters niet eens weten van welk merk/soort. Daarbij
een schaaltje fritessaus (helaas geen mayonaise) en niet
te vergeten een bak sla.als groente. Het gaat alleen om
geld en marge.
een prachtig koffietafelboek
en is een ode aan de muse
umcafés. Het boek neemt je
mee op reis door Nederland
en vertelt per provincie bij
welk museum je goed ont
bijt, lekkere koffie drinkt of
een bijzonder terras vindt.
Het publiek heeft uiteinde
lijk gestemd en de winnaar
gekozen.
het museum is Het Zeeuws
Museumcafé het meer dan
de moeite waard om eens
aan te schuiven voor een
goede bak koffie of lekkere
lunch.
Hans Everse j W,
Zilt-EZiltzoam Lekket
se horeca speelt in op die
vraag. “Met Zeeuws Biolo
gisch wordt het mogelijk de
producten op te halen bij de
telers en heel Zeeland te be
voorraden. De tussenhandel
wordt uitgeschakeld. Dat be
tekent een voordeliger prijs
niveau.” De voorbereidende
café en met succes. “Je moet
iets met eten hebben en we
ten wat het museum doet.”
Vroeger waren museumca
fés vaak onderdeel van het
museum zelf. Tegenwoordig
is dat niet meer zo. Uitbaters
drukken hun eigen stempel
op het café, natuurlijk in
overleg met het museum.
“Een museum en het bijbe
horende café hebben een
belangrijke functie”, vertelt
Jolanda. “Het is een ont
moetingsplek. Hier kom je
even tot rust, geniet je van
een lunch of vergader je met
collega’s. Daarom moeten de
voorzieningen die we aan
bieden, zoals bijvoorbeeld
wifi, ook goed zijn.”
Ook zonder een bezoek aan
achter. Natuurlijk is een gro
ter afzet gebied mooi, maar
samenwerken in Zeeuws
Biologisch heeft nog meer
voordelen. De telers kunnen
gezamenlijk de kwaliteits
verbetering oppakken, aan
de slag met marketingacti
viteiten of het bedrijfsrende-
ment verbeteren.
Biologische producten wor
den steeds populairder bij
de consument. De Zeeuw-
1 ven een column
H schrijven? Gelukkig
I lis ons brein altijd
op de.achtergrond in het
onderbewuste al bezig
met wat je nog op je to do
list hebt staan. Kortom,
de column rolt vanzelf
het papier op bij mij. Niet
te veel stressen, keep it
simple, net als met wat je serveert. Als thema heb ik
Lekker Zeeland gekozen wat prima past bij deze pagina
en waar ik een uitgesproken mening over heb. Wat is
dan Lekker Zeeland? 80 procent van de eettenten hier
voor toeristen weten het niet.Bedroevend, om je voor
te schamen!
Ik ben een trotse Zeeuw en dat zouden we allemaal
moeten zijn. Als met name die eettenten waar ik over
sprak nu eens gaan kijken wat voor moois Zeeland te
bieden heeft. Van het land, uit de zee, uit de lucht, de
keuze is reuze en zeker in ‘het seizoen’ waar ze altijd de
mond van vol hebben.
eerste fles Bevelandse Klap-
banke likeur overhandigd
aan Engel Reinhoudt uit ’s
Heerenhoek.
Vanaf 5 juni is de likeur uit
sluitend verkrijgbaar bij The boerderij
World of Drinks in Krahben-
dijke. De winkel is een fran
chise onderneming van The
World of Drinks, een detail-
en groothandelsorganisatie
die alcoholische en niet-
alcoholische dranken im
porteert, distribueert en
verkoopt. Sinds juli 2012 is
de winkel in Krabbendijke
onderdeel van The World
of Drinks. Je vindt hier een
groot assortiment aan wijn,
whisky, speciaalbier, rum,
vodka, jenever, gin en likeu
ren.
TERNEUZEN - Het restau
rant van Hampshire Hotel
Churchill Terneuzen heeft
onlangs een complete re
styling ondergaan, met een
frisse, moderne look als re
sultaat. De keuken van Res
taurant Rosaura werkt veelal
met biologische streekpro
ducten, en op de kaart staan
wisselende seizoensmënu’s.
Het uitzicht vanuit het res
taurant en vanaf het terras,
op de monding van de Wes-
terschelde, is spectaculair.
Het Lekker Zeeland Maand
menu biedt een mooie mo
gelijkheid om kennis te ma
ken met restaurant Rosaura.
Als je samenwerkt, sta je
veel sterker. Dat dachten
ook de telers en producen
ten van biologische produc
ten uit heel Zeeland. In de
vereniging Biologische Boe
ren Bouwen Bruggen gaan
zij onder de naam Zeeuws
Biologisch samenwerken
om de Zeeuwse biologische
producten beter en meer op
de kaart te zetten.
“Het doel van de vereniging
is onder meer om gezamen
lijk meer afzet te creëren”,
vertelt Emiel van de Vijver.
Van de Vijver is de voorzitter
van de vereniging en tevens
eigenaar van De Zeeuwse
Akker in het Zeeuws-Vlaam-
se Graauw. Samen met Kees
Steendijk, Anthon Bom, Cor
Struik en René Dingemanse
is hij verantwoordelijk voor
het bestuur van de vereni
ging. “De specialistische
telers mogen meer in beeld
komen bij de consument en
laten zien wat een mooie
en bijzondere producten ze
hebben. Zo komt er meer
waardering voor het pro
duct.” De consument vindt
het steeds belangrijker om
te weten waar een product
vandaan komt en is nieuws
gierig naar het verhaal er
door Stefanie van der Maas
Als je van alle 750 museum
cafés die Nederland telt, be
landt in de top 50 van beste
museumcafés en uiteinde
lijk eindigt op de zesde plek,
dan is dat iets om hartstikke
trots op te zijn. En dat zijn de
uitbaatsters van het Zeeuw
se Museum, Jolanda Geerse
en Tineke Sluijter dan ook.
fase zit er bijna op “Voor we
van start gingen, wilden we
alles van A tot Z geregeld
hebben en er helemaal klaar
voor zijn. Over twee weken
is de eerste officiële vergade
ring. Daarna is bekend wel
ke telers aansluiten en gaan
we echt van start.”
GOES - De Zeeuwse slijterij-
keten World of Drinks heeft
een nieuw Zeeuws likeur
tje op de markt gebracht:
De Klapbanke Likeur. Dit
drankje is een vervolg op
een oud familie recept dat kend streekproduct,
bij de familie Wagenaar uit
Goes is gevonden. Dit recept,
dat overigens nog steeds ge
heim is, is opnieuw in pro- gel. nodigt belangstellenden
ductie genomen. uit op zijn boerderij aan de
Op vrijdag 5 juni wordt de Noordbosweg 9 in Zonne-
maire. Daar is de diavoor
stelling ‘Van akker tot bak
ker’ te zien. Ook neemt De
Koeijer de deelnemers mee
in een rondleiding op de
en langs het tar-
weperceel. Vervolgens staat
er een Vlegellunch op het
programma.
Daarna gaat de excursie
richting Zierikzee waar de
deelnemers een kijkje ne
men bij Molen De Hoop.
Deelname kost 10 euro.
Leden van Slow Food
kinderen betalen 7,50 euro.
Aanmelden voor 5 juni via
zeeuwsevlegel@hetnet.nl of
0111-691581.
ZONNEMAIRE - Op zaterdag 6
juni is er een excursie over
de Zeeuwse Vlegel, een
duurzaam geteeld streek
product. Het idee voor de
Zeeuwse Vlegel om op een
milieuvriendelijke wijze
tarwe te verbouwen op gang
bare akkerbouwbedrijven
ontstond 24 jaar geleden.
In de organisatie werken
Zeeuwse boeren, Zeeuwse
Milieu Federatie, mole
naars en bakkers samen. De
Zeeuwse Vlegel is een er-
Eigen stempel
“We hebben wel twee keer
een bezoek gehad en dat
heeft geleid tot deze eervolle
nominatie,” vertelt Jolanda
Geerse. Sinds vier jaar is
zij samen met Tineke Sluij
ter verantwoordelijk voor
het reilen en zeilen in het
Koffietafelboek
De lijst van de vijftig beste
museumcafés is samen
gesteld door onderzoeker
Marlijn van' der Hoeven en
vormgeefster Marije Weijers.
Alle museumcafés hebben
zij bezocht en een selectie
gemaakt van de 50 beste. Die
adressen zijn gebundeld in
Dampende soep
De producten waar de on
dernemers mee werken zijn
voornamelijk Zeeuws en
biologisch. Zoals goede en
stevige boterhammen van
bakker Spelt met Zeeuwse
kaas of ham. Heerlijke verse
en zelfgemaakte taarten of
een kop dampende soep. De
wisselende gerechten staan
op het krijtbord. Zodra de
zon schijnt verplaats je ge
woon naar het terras op het
prachtige Abdijplein.
Met Zeeuws Biologisch wordt het mogelijk de producten op te halen bij de telers en heel Zeeland te
bevoorraden.
i-'j x&r, -‘'i
P
b
d
K