w Witte druiven en blozende wangen ëlêëtimeë en ra Culinaire ontdekkingsreis door Vlissingen PROEF EN BELEEF DE STREE a lekke* www.lekker-zeeland.nl mtDTtM STREEKPRODUCENTEN tbtr I tN EVENEMENTEN Puntzak met sprotjes u' Route voor eerlijk winkelen -U '-r. Streekmarkten in Zierikzee Vernieuwde Zeeuwse bakmixen Zeeuws museumcafé genomineerd Film over Herman op tv De Bevelander woensdag 27 mei 2015 16 www.de-bevelander.nl I door Stefanie van derMaas C www.zeeuwsevlegel.nl bijpassend glas wijn. Stefanie van der Maas www.vanleerzem.nl C www.maakdeswitch.nl, www.eerlijkwinkelen.nl Tijdens Amuse Me serveren twaalf Vlissingse restaurants voor 9,95 euro drie amuses en een Foto: Ingrid Borger/www.laatzeelandzien.nl dat gebeurt is helemaal af hankelijk van het tij en het weer. De natuur bepaalt. Ge frituurde sprotjes maken is zo gepiept. Wentel de visjes in bloem die je op smaakt brengt met een beetje knof look of fijngehakte groene kruiden bijvoorbeeld. Fri tuur de lekkernijen tot ze mooi bruin en doorbakken zijn. Meer informatie: www. zeeuwsevis.nl ZIERIKZEE - In de maanden juni, juli en augustus is er elke tweede dinsdag van de maand van 10.00 tot 15.00 uur een culinaire streekpro- ductenmarkt in Zierikzee. natief voor champagne kies je crémant. Deze wordt op dezelfde methode gemaakt, is ook erg smakelijk en iets vriendelijker in prijs. Wijnproeverijen Wijnkoperij Van Leerzem organiseert regelmatig wijn proeverijen in de winkel. Op 26 en 27 juni staat de proeverij in het teken van het Zuid-Afrikaanse Bos- chendal. De proeverij is vrij toegankelijk. Vinologen ge ven advies op maat zodat je naar huis gaat met een wijn die jij lekker vindt. Ook bui tenom de proeverijen zit je voor wijnadvies goed bij Van Leerzem. “Bij een complex C Stemmen kan op www. hetmuseumcafe.nl/stem Spektakel op je bord “Ik ben gestart met Amuse Me om te laten zien wat we met Culi Consult in huis hebben. Restaurants serve ren tijdens Amuse Me ge rechtjes die representatief zijn voor hun eigen keuken. Ze doen waar ze goed in zijn en halen het beste in zich- MIDDELBURG - Het Zeeuws Museumcafé in Middelburg staat in de top 50 Beste Mu seumcafé 2015. Nederland telt in totaal 758 museum cafés. Deze eer levert het Zeeuws Museumcafé sowieso een plekje op in een boek over museumcafés dat op 26 mei wordt gepresenteerd. Ko mende weken kan door het publiek gestemd worden. Het Zeeuws Museumcafé is de enige Zeeuwse vermel ding in dat boek. De lijst van vijftig beste mu seumcafés is samengesteld door onderzoeker Marlijn van der Hoeven en vorm geefster Marije Weijers. Zij bezochten de museumcafés meerdere keren en beoor deelden deze op onder meer openingstijden, ligging, ar chitectuur, het aangeboden menu, de bediening en de sfeer. Op de kaart van het Zeeuws Museumcafé staan biologi sche streekproducten. zelf naar boven. Het wordt een spektakel op je bord.” Het festival is elk jaar weer een groot succes. “Vorig jaar hadden we drieduizend bezoekers. Reken maar uit hoeveel amuses dat zijn.” Amuse Me is een laagdrem pelige manier om kennis te maken met een onbekende keuken. Dat is precies de kracht van dit culinaire fes tival. “Het restaurant geeft VLISSINGEN - De VPRO zendt op vrijdag 10 juli de film Fucking Perfect uit op NPO2. De film is een docu mentaire over de Zeeuwse topkok Sergio Herman en gemaakt door regisseur Wil- lemiek Kluijfhout. Zij volgt Herman in een bewogen jaar waarin hij afscheid neemt van Oud Sluis. hands producten verkopen. Ondernemers met een eer lijk aanbod in hun assorti ment krijgen op deze wijze een platform waarop ze zich kunnen onderscheiden. Eerlijke handel of fair trade bevordert duurzame ont wikkeling in de interna tionale handel, met name bij de export van ontwik kelingslanden naar rijke Westerse landen. Fair trade betekent dat producenten van bijv, koffie, thee, cacao of bananen een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Fairtrade producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen. De EerlijkWinkelen route Schouwen-Duiveland is een activiteit van Switch, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Buitenland se Zaken, Rabobank Oos- terschelde en de Gemeente Schouwen-Duiveland. C Voor deelnemende restaurants kijk je op www. amuseme.nl goed met gegrilde gerechten van de barbecue. Bubbels zijn altijd een goed idee. Ook dit jaar blijft een glas bubbels het perfecte aperitief voorafgaand aan een diner. “Bubbels maakt je mond schoon en is eet lust opwekkend.” Als alter- gerecht is het verstandig om een neutrale en frisse wijn te kiezen. Het is nu asper geseizoen. Asperge is best een moeilijke groente om te combineren. Het heeft een bittertje en dat kan botsen met de wijn. Een Spaanse Albarino of een Sauvignon Blanc gaan uitstekend bij een gerecht met het witte goud.” nieuwe Wijnbazen is van de partij. Op het Bellamy Park nemen Stadscafé de Dighter, Café-restaurant Soif en Bar Bistro Speyk deel. Een sprotje eet je gewoon in zijn geheel. Ze zijn net zo gezond als haring, niet zo gek want de twee vissen zijn familie van elkaar. Mi randa en Job Bout uit Tholen vissen op sprot. Dat doen ze met ankerkuilvisserij. Eén van de oudste visserijen in Nederland. Het schip ligt voor anker, de motor gaat uit en door de stroming komt de vis in het net. Of Locatie is onder de Beuze aan het Havenplein. De deelnemende bedrijven zijn onder meer: Fruit en Zo, Fruitboerderij Remeeus, Gebr. Van Duijn (auber gines), A.J.J. Bil (lamsoor en zeekraal). Stadsbakke rij (bolussen). Van Brigitte (jam, chutney, tapenade), De Kleine Schorre (wijn), D.T. van Noord (tomaten) en Kampen Destillaters (krui denbitters). een visitekaartje af. Als de amuses bevallen, is de kans groot de gast nog eens terug komt voor een diner.” Deze editie geniet je van amuses bij onder andere Culi Consult, Brasserie Jong en de Gecroonde Liefde. Allen op de Nieuwendijk. Ook het BIGGEKERKE - De Zeeuwse Vlegel maakt al ruim twin tig jaar pannenkoeken- en volkorenmeel voor thuis gebruik. Maar nu heeft het Zeeuwse bedrijf een aantal nieuwe producten in het assortiment. In samenwer king met Brassers koren molen in Biggekerke heeft De Zeeuwse Vlegel enkele nieuwe bakmixen ontwik keld. De grondstoffen zijn op milieuvriendelijke wijze geteeld, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. En ze zijn voorzien van de keurmerken ‘Zeker Zeeuws’ en ‘Erkend Streekproduct.’ Het assortiment bestaat uit bakmixen voor het maken van onder meer volkoren en witbrood, pannenkoe ken, cake en koekjes. 24 deelnemers De routekaart telt 24 onder nemingen met een eerlijk alternatief, verdeeld over de kernen van Schouwen- Duiveland. Met de Eerlijk Winkelen campagne wordt gestreefd naar een groot aanbod vanEerlijkWinkelen routes met winkels en eet gelegenheden die fairtrade, biologische en/of tweede- De zomer is in aantocht. De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. De zware rode wijnen ver ruilen we voor lichte en zo merse varianten. “In de zomer van 2015 gaan we vooral frisse en knispe rende witte wijnen drin ken. De witte wijn uit het Spaande Rueda wint terrein dit seizoen”, vertelt Ben van Velzen. Hij is eigenaar van Wijnkoperij Van Leerzem in Middelburg. “We zijn altijd op zoek naar pareltjes, naar bijzondere wijnen. Vooral die van de kleinere wanbe drijven, de echte familiebe drijven, zijn bij ons favoriet. Bij het kiezen voor een wijn, gaan we niet over één nacht ijs. We proeven serieus, want we werken graag met kwaliteit.” Voor een unieke en kwali- teitswijn wil de consument best wat meer betalen, zegt Van Velzen. "Denk bijvoor beeld aan een Gruner Velt- liner uit Oostenrijk. Deze zit in het hogere segment.” Ook rosé drinken we graag op warme en zomerse dagen. “De blush rosé is populair. Dat is wijn gemaakt van witte druiven met blozende wangetjes. Dit zorg voor de subtiele kleur.” Een voorbeeld van zo’n blush rosé is een Pinot Gri- gio. Deze combineert heel ZIERIKZEE - Switch lanceert op woensdag 3 juni de Eer lijkWinkelen route Schou wen-Duiveland. De route bevat bijzondere winkels, speciaalzaken en hore cagelegenheden met een eerlijk(er) aanbod. De route is geprint op een Z- card, een handzaam boekje ter grootte van een credit kaart. Ook is er een gratis app beschikbaar, met alle EerlijkWinkelen routes in Nederland, Vanaf 3 juni is de EerlijkWinkelen route Schouwen-Duiveland gratis verkrijgbaar bij de deelne mende winkels. Op zaterdag 30 en zondag 31 mei is het alweer de ze vende editie van Amuse Me, een culinaire ontdekkings reis door de binnenstad van Vlissingen. Twaalf Vlissing se restaurants serveren voor 9,95 euro drie amuses en een bijpassend glas wijn. De spelregels zijn eenvou dig. Je loopt geen vaste route, maar schuift gewoon aan bij een restaurant naar keuze Dit kan bij één of meerdere gelegenheden zijn. Reserve ren is niet noodzakelijk. “Er zijn gasten die dit jaar al voor de zevende keer komen”, vertelt René Willems, eige naar van Culi Consult. “Ze trekken er het hele weekend voor uit om zo alle amuses te proberen. Ook van buiten de provincie komen gasten naar Amuse Me. Dat is hart stikke leuk.”

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 2015 | | pagina 24