Met de knapzak door de Zak I re EVENEMENTEN I I I Terrasje pakken wordt een lekker dagje uit PROEF EN BELEEF DE STREE www.lekker-zeeland.nl lekkeA/ STREEKPRODUCENTEN ft Wijnmarathon I db ft alf maart heb ik met een aantal collega-wijnwin- keleigenaren van onze inkoopgroep een bezoek gebracht aan de Prowein in Düsseldorf, een van de grootste en best georga niseerde wijnbeurzen ter wereld. Tevens bezoeken wij bestaande relaties en wijnhuizen om met de daar aanwezige wijnmakers en eigenaren de nieuwe jaargangen door te proeven en te bespreken. Op zo’n dag bezoeken we circa acht tot tien wijnhuizen en proeven we om en nabij de tachtig tot honderd wijnen. U begrijpt dat we dan ’s avonds bij een wienerschnitzel ter afwisseling graag in een glaasje bier happen. De meest opmerkelijke gebeurtenis voor mij tijdens Prowein was het bezoek aan onze leverancier van onder meer Grüner Velt liner uit Niederösterreich, wijnmaker Ferdinand Mayr. Na een hartelijk welkom verontschuldigde deze man zich in een uitgebreid betoog voor het feit dat zijn oogst van 2014 niet het zelfde niveau had bereikt als zijn oogst van 2013! Wat een bescheidenheid van een begenadigd wijnmaker, die tevens hoofd van de Weinakademie in Oostenrijk is en ook nog even in de jaren ‘90 conservatorium heeft gevolgd. Dit soort bevlogenheid doet je goed, en wij hopen zijn oogst van 2014, die overigens uitstekend is, binnenkort in huis te hebben. De knapzakroute is een ini tiatief van zorgboerderij De Akkerwinde, bakkerij-thee- tuin Jikkemiene en kaas boerderij Ter Nisse. Alle drie gevestigd in Nisse, een prachtig pittoresk dorpje op Beveland. Het startpunt van I Lk. YERSEKE - De eerste Ooster- scheldekreeft van het sei zoen is donderdag geveild voor 23.900 euro Dat geld gaat naar de Stichting Pink Ribbon, dit jaar het goede doel van de veiling. Wat ge bruikt gaat worden voor be langrijk onderzoek naar ge lijke overlevingskansen bij behoud van okselklieren. Even voor uw beleving: iedereen die, waar dan ook ter wereld, wat met wijn te maken heeft, ruwweg 45.000 vakbroeders, ontmoeten elkaar hier. Er staan 4800 standhouders uit vijftig landen opgesteld in een enorm complex van zeven hallen. Ik heb mij voorgenomen in een tweedaagse ‘marathon’ deze beurs te doorkruisen, op zoek naar nieuwe of voor mij onbekende wijnen, die een aanvulling of verbetering kunnen betekenen voor ons assortiment. Jikkemiene is een oud Zuid- Bevelands woord voor bolus en deze zijn dan ook volop verkrijgbaar in de bakke rij. Bij het startpunt krijg je je knapzak gevuld met een heerlijke lunch gemaakt van streekproducten. En dan ga je op pad. De route leidt je over weidepaadjes en on verharde dijken. Langs bloe- De laatste jaren wordt ter rasje pakken meer een bele ving. Er is nagedacht over de aankleding. Knusse hoekjes waardoor je ook even, fijn met z’n tweetjes zit en heer lijke banken waar in je weg zakt. Er zijn een hoop terras sen waar je makkelijk een hele middag blijft zitten. De Vluchthaven in Brui- nisse is zo’n plek. Hier ben je op vakantie in eigen pro vincie. Lunchen wordt een hele middag genieten van de prachtige omgeving met uit zicht op de Oosterschelde. Lekkers uit de zee staat bij dit restaurant centraal. Gar naaltjes om zelf te pellen of Noordzeekrab die je gedul- De lente is officieel begon nen. De temperatuur werkt nog niet altijd mee, maar zodra het zonnetje schijnt, zoeken we het terras op. Van de zon worden we vro lijk. Hoe lekker is het om op een mooie dag een plekje te bemachtigen en te genieten van de warme stralen op je gezicht? Na je werk neer ploffen voor een vrijdagmid dagborrel die eindigt in een hapje eten. dig uitpluist om maar niets van het lekkers te missen. De gerechten hebben weinig poespas, het eten is eerlijk en met liefde bereid. Mag het best wat levendi ger? Ga dan naar De Vriend schap in Middelburg. De vriendschap stelt nooit te leur. De locatie is top om een heerlijk mensen te kijken en ondertussen uitgebreid bij te kletsen. Ook niet on belangrijk, het eten is goed en verrassend. Stevig brood met geitenkaas van kaas boerderij De Pitteperk of een deelplank met Zeeuwse en wereldse lekkernijen. De laatste jaren vinden we het steeds belangrijker om te weten wat we eten en waar het vandaan komt. We lezen graag van welke kaasboer ons stukje kaas komt en welke slager het vlees levert. Voor De Vriendschap is dit eigenlijk niets nieuws, want zij vonden het altijd al be langrijk om met lokale pro ducten te werken. Eerste kreeft kost 23.900 euro Het bedrag komt ten goede aan Pink Ribbon, die we tenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker doet. menvelden, boomgaarden en uitgestrekte landschap pen. Bij zorgboerderij De Akker winde maak je een kleine - pitstop voor een kopje koffie of een verfrissend drankje. Neem lekker de tijd om even bij de pony’s of schapen te kijken. De laatste halte is kaasboerderij Ter Nisse. Hier koop je lekker stuk kaas voor thuis en geniet je van een ambachtelijk boe- ren-ijsje. De knapzakroute is van maandag tot en met vrijdag te lopen. za kenvrouw Annemarie van Gaal spoorde de geïnteres seerde kopers uit Nederland en België aan gul te geven en daarmee het wérk van Pink Ribbon te steunen. De geluk kige koper werd uiteindelijk Krijn Verwijs Yerseke B.V. Deze leverancier van Pre mier schaal- en schelp dieren, is één van de grote spelers op de Europese schaal- en schelpdieren- markt en heeft ruim 130 jaar ervaring in de sector. Lunchen op een zandplaat YERSEKE - Altijd al eens wil len lunchen op de Ooster schelde? Zaterdag 18 juli houdt restaurant Katseveer in samenwerking met Mars- trand Rondvaarten een bij zondere lunch op een zand plaat. De deelnemers maken eerts een tocht over de Oos terschelde met een mooie kokkelvisserijboot (YE100) die omgetoverd is tot rond vaartboot. In de haven van Yersel is om 10.30 uur die dag de ontvangst aan boord met een kopje koffie of thee en een Zeeuwse lekkernij. Vervolgens is het een uur tje varen naar de zandplaat. Daat wordt een heerlijke ‘Fruits de Mer’ - lunch ge serveerd met een glas wijn voor de liefhebbers. De lunch duurt tot 14.00 uur. De kosten zijn 99 euro per persoon. Daarbij is de tocht over de Oosterschelde inbegrepen met heerlijke drankjes aan boord en wat lekkers erbij. Ook is er een gids aan boord, die de deel nemers vanalles vertelt over de Oosterschelde. De boot is rond 17.00 uur weer terug in de haven. Het doel is 150 gasten aan 1 lan ge tafel van circa 42 meter Fruits de Mer op de zand plaat. Pekelbadjes voor de thuiskok VLISSINGEN - Sterrenkok Edwin Vinke van De Krom me Watergang wil voor de zomer vijf pekelbadjes op de markt brengen om vis zo te kunnen marineren dat de structuur niet verloren gaat tijdens de bereiding. Ook de thuiskok kan daardoor een perfect gebakken of gestoomde vis op tafel zet ten. Onder de naam Ooster- schelder moeten binnen en kele maanden pekelbadjes (waarin gezuiverd zeewater zit) in de ‘smaken’ marsala, ras el hanout, Provemjaalse kruiden, rode peper en lavas te koop zijn. Allerlei soorten vis kunnen een minuut of tien in het zilte badje gema rineerd worden. In de lente is het feest in de Zak van Zuid-Beveland. De natuur is dan op haar mooist. Wegbermen zijn wit gekleurd door de flui- tenkruid in bloei. De fruit bomen staan vol kleurige bloesems te stralen en de meidoorns met haar heerlijk geurende bloemen ruik je al van ver. In dit jaargetij is het heerlijk om er op uit te gaan met het hele gezin en de streek te verkennen. Natuurlijk kun je de fiets pakken, maar de Zak is een wandelgebied bij uitstek. Om het gebied te promoten en meer men sen kennis te laten met de de tien kilometer lange wan deltocht is bij Jikkemiene. In deze bakkerij en theetuin ineen werken mensen met een beperking. Vol enthou siasme nemen zij bestellin gen op, bedienen ze gasten en verzorgen zij de versge bakken lekkernijen. schoonheid en de bijzon dere bedrijven die er zitten is de knapzakroute in het leven geroepen. Gewapend met een echte knapzak ga je op pad. Een knapzak is een grote boerenzakdoek vast geknoopt aan een stok. In de zakdoek zitten je lunch en andere lekkernijen verpakt. De stok leg je op je schouder om hem te dragen. i door Stefanie van der Maas c door Stefanie van der Maas I V t Ben van Velzen Wjnkoperijvan Leerzem Proeven Opmerkelijk Jikkemiene 1 t 1 c 1 I 1 I I J I I I I 1 t 1 I 1 l t I 1 Streekproducten Knusse hoekjes Als het zonnetje zich ook maar even laat zien, stromen de Zeeuwse terrassen weer vol. Veilingmeester en top Foto: Xander Koppelmans/www.laatzeelandzien.nl O Wel even van te voren reserveren bij bakkerij- theetuin Jikkemiene of via www.de-akkerwinde.nl Reserveren kan voor 1 mei reserveren. Inschrijven kan via: info@katsveer.nl of telefonisch via 0113 227 955

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 2015 | | pagina 18