Met de knapzak door de Zak
I
re
EVENEMENTEN
I
I
I
Terrasje pakken wordt
een lekker dagje uit
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.nl
lekkeA/
STREEKPRODUCENTEN
ft
Wijnmarathon
I
db
ft
alf maart heb ik
met een aantal
collega-wijnwin-
keleigenaren van onze
inkoopgroep een bezoek
gebracht aan de Prowein
in Düsseldorf, een van de
grootste en best georga
niseerde wijnbeurzen ter
wereld.
Tevens bezoeken wij bestaande relaties en wijnhuizen
om met de daar aanwezige wijnmakers en eigenaren de
nieuwe jaargangen door te proeven en te bespreken. Op
zo’n dag bezoeken we circa acht tot tien wijnhuizen en
proeven we om en nabij de tachtig tot honderd wijnen.
U begrijpt dat we dan ’s avonds bij een wienerschnitzel
ter afwisseling graag in een glaasje bier happen.
De meest opmerkelijke gebeurtenis voor mij tijdens
Prowein was het bezoek aan onze leverancier van
onder meer Grüner Velt liner uit Niederösterreich,
wijnmaker Ferdinand Mayr. Na een hartelijk welkom
verontschuldigde deze man zich in een uitgebreid
betoog voor het feit dat zijn oogst van 2014 niet het
zelfde niveau had bereikt als zijn oogst van 2013! Wat
een bescheidenheid van een begenadigd wijnmaker,
die tevens hoofd van de Weinakademie in Oostenrijk
is en ook nog even in de jaren ‘90 conservatorium heeft
gevolgd.
Dit soort bevlogenheid doet je goed, en wij hopen zijn
oogst van 2014, die overigens uitstekend is, binnenkort
in huis te hebben.
De knapzakroute is een ini
tiatief van zorgboerderij De
Akkerwinde, bakkerij-thee-
tuin Jikkemiene en kaas
boerderij Ter Nisse. Alle
drie gevestigd in Nisse, een
prachtig pittoresk dorpje op
Beveland. Het startpunt van
I
Lk.
YERSEKE - De eerste Ooster-
scheldekreeft van het sei
zoen is donderdag geveild
voor 23.900 euro Dat geld
gaat naar de Stichting Pink
Ribbon, dit jaar het goede
doel van de veiling. Wat ge
bruikt gaat worden voor be
langrijk onderzoek naar ge
lijke overlevingskansen bij
behoud van okselklieren.
Even voor uw beleving: iedereen die, waar dan ook ter
wereld, wat met wijn te maken heeft, ruwweg 45.000
vakbroeders, ontmoeten elkaar hier. Er staan 4800
standhouders uit vijftig landen opgesteld in een enorm
complex van zeven hallen. Ik heb mij voorgenomen in
een tweedaagse ‘marathon’ deze beurs te doorkruisen,
op zoek naar nieuwe of voor mij onbekende wijnen, die
een aanvulling of verbetering kunnen betekenen voor
ons assortiment.
Jikkemiene is een oud Zuid-
Bevelands woord voor bolus
en deze zijn dan ook volop
verkrijgbaar in de bakke
rij. Bij het startpunt krijg je
je knapzak gevuld met een
heerlijke lunch gemaakt van
streekproducten. En dan
ga je op pad. De route leidt
je over weidepaadjes en on
verharde dijken. Langs bloe-
De laatste jaren wordt ter
rasje pakken meer een bele
ving. Er is nagedacht over de
aankleding. Knusse hoekjes
waardoor je ook even, fijn
met z’n tweetjes zit en heer
lijke banken waar in je weg
zakt. Er zijn een hoop terras
sen waar je makkelijk een
hele middag blijft zitten.
De Vluchthaven in Brui-
nisse is zo’n plek. Hier ben
je op vakantie in eigen pro
vincie. Lunchen wordt een
hele middag genieten van de
prachtige omgeving met uit
zicht op de Oosterschelde.
Lekkers uit de zee staat bij
dit restaurant centraal. Gar
naaltjes om zelf te pellen of
Noordzeekrab die je gedul-
De lente is officieel begon
nen. De temperatuur werkt
nog niet altijd mee, maar
zodra het zonnetje schijnt,
zoeken we het terras op.
Van de zon worden we vro
lijk. Hoe lekker is het om op
een mooie dag een plekje te
bemachtigen en te genieten
van de warme stralen op je
gezicht? Na je werk neer
ploffen voor een vrijdagmid
dagborrel die eindigt in een
hapje eten.
dig uitpluist om maar niets
van het lekkers te missen.
De gerechten hebben weinig
poespas, het eten is eerlijk
en met liefde bereid.
Mag het best wat levendi
ger? Ga dan naar De Vriend
schap in Middelburg. De
vriendschap stelt nooit te
leur. De locatie is top om een
heerlijk mensen te kijken
en ondertussen uitgebreid
bij te kletsen. Ook niet on
belangrijk, het eten is goed
en verrassend. Stevig brood
met geitenkaas van kaas
boerderij De Pitteperk of
een deelplank met Zeeuwse
en wereldse lekkernijen. De
laatste jaren vinden we het
steeds belangrijker om te
weten wat we eten en waar
het vandaan komt. We lezen
graag van welke kaasboer
ons stukje kaas komt en
welke slager het vlees levert.
Voor De Vriendschap is dit
eigenlijk niets nieuws, want
zij vonden het altijd al be
langrijk om met lokale pro
ducten te werken.
Eerste kreeft
kost 23.900 euro
Het bedrag komt ten goede
aan Pink Ribbon, die we
tenschappelijk onderzoek
en projecten op het gebied
van behandeling, nazorg en
lange termijn effecten van
borstkanker doet.
menvelden, boomgaarden
en uitgestrekte landschap
pen.
Bij zorgboerderij De Akker
winde maak je een kleine -
pitstop voor een kopje koffie
of een verfrissend drankje.
Neem lekker de tijd om even
bij de pony’s of schapen te
kijken. De laatste halte is
kaasboerderij Ter Nisse.
Hier koop je lekker stuk
kaas voor thuis en geniet je
van een ambachtelijk boe-
ren-ijsje. De knapzakroute
is van maandag tot en met
vrijdag te lopen.
za
kenvrouw Annemarie van
Gaal spoorde de geïnteres
seerde kopers uit Nederland
en België aan gul te geven en
daarmee het wérk van Pink
Ribbon te steunen. De geluk
kige koper werd uiteindelijk
Krijn Verwijs Yerseke B.V.
Deze leverancier van Pre
mier schaal- en schelp
dieren, is één van de grote
spelers op de Europese
schaal- en schelpdieren-
markt en heeft ruim 130 jaar
ervaring in de sector.
Lunchen op
een zandplaat
YERSEKE - Altijd al eens wil
len lunchen op de Ooster
schelde? Zaterdag 18 juli
houdt restaurant Katseveer
in samenwerking met Mars-
trand Rondvaarten een bij
zondere lunch op een zand
plaat. De deelnemers maken
eerts een tocht over de Oos
terschelde met een mooie
kokkelvisserijboot (YE100)
die omgetoverd is tot rond
vaartboot. In de haven van
Yersel is om 10.30 uur die
dag de ontvangst aan boord
met een kopje koffie of thee
en een Zeeuwse lekkernij.
Vervolgens is het een uur
tje varen naar de zandplaat.
Daat wordt een heerlijke
‘Fruits de Mer’ - lunch ge
serveerd met een glas wijn
voor de liefhebbers.
De lunch duurt tot 14.00
uur. De kosten zijn 99 euro
per persoon. Daarbij is de
tocht over de Oosterschelde
inbegrepen met heerlijke
drankjes aan boord en wat
lekkers erbij. Ook is er een
gids aan boord, die de deel
nemers vanalles vertelt over
de Oosterschelde.
De boot is rond 17.00 uur
weer terug in de haven. Het
doel is 150 gasten aan 1 lan
ge tafel van circa 42 meter
Fruits de Mer op de zand
plaat.
Pekelbadjes voor
de thuiskok
VLISSINGEN - Sterrenkok
Edwin Vinke van De Krom
me Watergang wil voor de
zomer vijf pekelbadjes op de
markt brengen om vis zo te
kunnen marineren dat de
structuur niet verloren gaat
tijdens de bereiding. Ook
de thuiskok kan daardoor
een perfect gebakken of
gestoomde vis op tafel zet
ten. Onder de naam Ooster-
schelder moeten binnen en
kele maanden pekelbadjes
(waarin gezuiverd zeewater
zit) in de ‘smaken’ marsala,
ras el hanout, Provemjaalse
kruiden, rode peper en lavas
te koop zijn. Allerlei soorten
vis kunnen een minuut of
tien in het zilte badje gema
rineerd worden.
In de lente is het feest in
de Zak van Zuid-Beveland.
De natuur is dan op haar
mooist. Wegbermen zijn
wit gekleurd door de flui-
tenkruid in bloei. De fruit
bomen staan vol kleurige
bloesems te stralen en de
meidoorns met haar heerlijk
geurende bloemen ruik je al
van ver.
In dit jaargetij is het heerlijk
om er op uit te gaan met het
hele gezin en de streek te
verkennen. Natuurlijk kun
je de fiets pakken, maar de
Zak is een wandelgebied
bij uitstek. Om het gebied
te promoten en meer men
sen kennis te laten met de
de tien kilometer lange wan
deltocht is bij Jikkemiene. In
deze bakkerij en theetuin
ineen werken mensen met
een beperking. Vol enthou
siasme nemen zij bestellin
gen op, bedienen ze gasten
en verzorgen zij de versge
bakken lekkernijen.
schoonheid en de bijzon
dere bedrijven die er zitten
is de knapzakroute in het
leven geroepen. Gewapend
met een echte knapzak ga je
op pad. Een knapzak is een
grote boerenzakdoek vast
geknoopt aan een stok. In de
zakdoek zitten je lunch en
andere lekkernijen verpakt.
De stok leg je op je schouder
om hem te dragen.
i
door Stefanie van der Maas
c
door Stefanie van der Maas
I
V
t
Ben van Velzen
Wjnkoperijvan Leerzem
Proeven
Opmerkelijk
Jikkemiene
1
t
1
c
1
I
1
I
I
J
I
I
I
I
1
t
1
I
1
l
t
I
1
Streekproducten
Knusse hoekjes
Als het zonnetje zich ook maar even laat zien, stromen de Zeeuwse terrassen weer vol. Veilingmeester en top
Foto: Xander Koppelmans/www.laatzeelandzien.nl
O Wel even van te voren
reserveren bij bakkerij-
theetuin Jikkemiene of via
www.de-akkerwinde.nl
Reserveren kan voor 1 mei
reserveren. Inschrijven kan
via: info@katsveer.nl of
telefonisch via 0113 227 955