I I EVENEMENTEN IE fig ll S3 Eten is een bijzondere beleving bij Meliefste Koffie drinken is gewoon genieten H PROEF EN BELEEF DE STREE lekken www.lekkerzeeland.nl ft Plukje eten in de natuur met Foodwaik Thuis genieten "V Ti ij wel wekelijks wordt onze Wijn- Zeeuwse kweker injury tv-programma Markt met streekproducten O www.de-bevelander.nl De Bevelander woensdag 11 maart 2015 20 Foto: Frank Croes •I door Stefanie van der Maas •4 Thijs en Anuschka Meliefste zijn in het voormalige 't Veerhuis in Wolphaartsdijk een restaurant begonnen waar ambachtelijk en lokale producten centraal staan. C Voor meer informatie of inschrijven: mia(a> hetwapenvanaxel.nl tors gerecht met Zeeuwse producten.” Binnenkort is Goes twee koffiebars rijker. Op 1 april opent Koffiecafé Koek. Dit wordt een plek waar je je dag kunt beginnen met goe de koffie en een ontbijtje. succesvolle BBC-program- ma The Big Allotment Chal lenge. Het programma is te zien op 12, 19 en 26 maart, 9, 16 en 23 april om 20.30 uur op NPO 1. O Aanmelden kan tot 17 maart via sylvia(g)slz. Iandschapsbeheer.nl Blends In Vlissingen zit het Sintja- cobscafé, waar je kunt ge nieten van koffie van vers gemalen bonen. Standaard kun je kiezen uit vier ver schillende blends. Bij zowel Expresszo als het Sintjacob- scafé kun je de blend die je zo lekker vindt, ook kopen om thuis te drinken. Goede bak Een maand later, op 1 mei opent Coffee bar Shine. Een social mediacafé waar koffie een belangrijke plek heeft. Naast koffie kun je hier ook die ene business meeting houden die onder het genot van een goede bak koffie net wat makkelijker verloopt. De heerlijke geur, het geluk zalige gevoel, het momentje voor jezelf. Koffie drinken is en blijft ge woon genieten. nen gasten terecht voor een vast 5-gangenmenu. Thijs houdt van eenvoud in zijn gerechten. “Voor mij hoeft het allemaal niet te gek. Het eten moet gewoon lekker zijn. Het oog wil ook wat, maar de smaak is het be langrijkste.” Elke gang komt Thijs aan tafel om over het gerecht en de gebruikte pro ducten te vertellen. “Eten bij Meliefste moet een beleving De dag is nog vers. In de zo mer de eerste zonnestralen van de dag meepakken en in de winter opgekruld op de bank met de verwarming aan.Al eeuwen lang drinken Oppepper De laatste jaren is koffie drinken niet alleen voor een oppepper of genieten, maar het wordt ook steeds meer een beleving. We waarderen melk van goede kwaliteit en het liefste biologisch, de sui ker die we gebruiken is fair trade en van de koffiebonen weten we de herkomst. Gelukkig kunnen we ook in Zeeland steeds meer genie ten van een heerlijke kop koffie. In Middelburg is Ex presszo een fijn adres voor uitstekende koffie. Een es pressobar waar de barista’s koffie maken van eerlijke koffiebonen die rechtstreeks van de plantage komen. Ben van Velzen Wijnkoperij van Leerjem Meliefste biedt nu een 5-gangenmenu aan voor 45 euro met een bijpassend wijnarrangement voor 20 euro. www. restaurantmeliefste.nl worden. Het krijgt een nieu we dimensie.” Met koken laat Thijs zich leiden door de invloeden van de natuur en het seizoen. Hij gebruikt graag producten die anders zijn dan anders, maar wel ambachtelijk en lokaal. “Ik maak bijvoorbeeld een Oos- V koperij bezocht door lekkerbekken, die in het weekend familie of vrienden willen ver wennen met een diner. Steeds meer mensen koken, geïnspireerd door recepten in magazines, kookprogramma’s op tv en talloze hobbykoks die op restaurantniveau koken. Het grote genieten voor de ech te liefhebbers begint al in de week ervoor met het plan nen van een diner en het samenstellen van de recepten. Vervolgens wordt de zaterdagochtend vrijgemaakt voor de inkoop van ingrediënten. De voorpret begint bij een bezoek aan de plaatselijke ambachtelijke slager, bakker, visboer of groenteman. Voorop staat de beleving in deze winkels en het vakmanschap waarmee deze specialis ten zich met hun prachtige producten onderscheiden. Als laatste worden bij onze Wijnkoperij met de wijn de puntjes op de i gezet. Het menu komt te voorschijn en dan begint de afweging welke wijn bij welk gerecht het best combineert. Het moet aan mijn inlevingsvermogen liggen, want vaak sta ik hij het lezen van de recepten en ingrediënten met het water in de mond passende wij nen te adviseren. Ik ontvang dan ook na het weekend regelmatig complimenteuze e-mailtjes over de wijnkeu ze bij de gerechten met foto’s van prachtig opgemaakte borden. door Stefanie van der Maas De zon schijnt uitbundig als we op één van de eerste len tedagen een bezoek brengen aan Thijs en Anuschka Me liefste. Een stel met passie en liefde voor het horecavak. Zij zijn de eigenaren van het pas geopende Meliefste. Een restaurant op een prachtige plek aan de jachthaven van Wolphaartsdijk waar voor heen ’t Veerhuis gevestigd was. Het restaurant heeft, voor de opening, een flinke me tamorfose ondergaan. De uitstraling is robuust, ei gentijds en met natuurlijke kleuren. Tafellinnen komt er bij Meliefste niet meer in. "Het mag allemaal wel wat losser”, vertelt Thijs. Met jarenlange ervaring bij ■je beste restaurants ter we reld, is hij chefkok van het restaurant. Anuschka is de gastvrouw. “Lekker hoeft niet duur te zijn”, zegt Thijs, terwijl hij in de keuken een runderbavette schoon maakt. De runderbavette legt Thijs 48 uur vacuüm- verpakt in water van 52 gra den. Daarna wordt het vlees aangebakken. “We willen dat eten van goed niveau voor iedereen toegankelijke wordt.” Bij Meliefste kun- Steeds meer mensen eten uit eigen groentetuin, op zoek naar pure smaken en eerlij ke producten. In het nieuwe' EO televisieprogramma Van Hollandse Bodem gaan acht koppels met elkaar de strijd aan in de moestuin: wie ver bouwt de sappigste tomaten, de mooiste bloemen en wie maakt het lekkerste gerecht met zijn of haar oogst? Iedere week besteden de teams onder leiding van Tooske Ragas veel zorg en aandacht aan hun tuintje. Zij proberen de mooiste producten op tafel te zetten, die worden beoordeeld door biologisch kweker Dieneke Klompe uit Zonnemaire en chef kok Jonathan Karpa- thios. Tooske: “We gaan terug naar de natuur. Hoe en waarom groeit iets zoals het groeit - of niet - en smaakt het zoals het smaakt? Wie vindt de beste balans tussen grond, zon, water en liefde? Ik ga kijken, leren, proeven en ge nieten!” Van Hollandse Bo dem is een echt Nederlandse productie, afgeleid van het Na het succes van de eerste St reek producten m arkten in 2014 gaat Axclusief de markt nogmaals organise ren. Op zaterdag 28 maart is er, naast de reguliere week markt op het Szydlowskip- lein, in de Noordstraat in Axel wederom een biologi sche streekproductenmarkt. De organisatie van de streek productenmarkt is in han den van Ondernemersorga nisatie Axclusief. De markt is van 8.00 tot 16.00 uur. Wie producten wil verkopen kan een kraam huren. Die kost 25 euro. we koffie en voor veel men sen is koffie het drankje om de dag goed mee te begin nen. Een oppepper die we vaak wel kunnen gebruiken. Koffie is belangrijk voor ons. Als goede start van de dag maar ook als geniet moment op welk moment van de dag dan ook. Welke planten in de natuur zijn eetbaar en sterker nog... met welke wilde planten kun je lekker koken? Bij Speelhof Hoogerzael aan het Seispark 2a in Middel burg is op zondag 22 maart een Foodwalk. Met het hele gezin ga je op zoek naar eet bare wilde planten op het terrein van Speelhof Hoo gerzael. Op basis van een recept wordt er wat van ge plukt om er later in het pa viljoen een heerlijke lunch mee te bereiden. Om verder thuis mee aan de slag te gaan is er materiaal te koop. Deze Foodwalk wordt aan geboden in samenwerking met Stichting Landschaps beheer in het kader van het landelijke project Lek ker Landschap. waarin via voedsel een verbinding wordt gemaakt met natuur en landschap. De Foodwalk is van 11.00 tot 13.30 uur. Deelname kost 4 euro, voor kinderen 1,50 euro. Hoe fijn is het om de dag te beginnen met een heerlijke kop koffie? Een sterke espresso of een romige cappuccino. Wakker worden, nog even genieten van het momentje voor jezelf voor de hectiek in huis of op je werk losbarst

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 2015 | | pagina 28