P1177P1HIPP» Gember en gamba r r r Boeren en koeien klaar voor nieuwe melk r as muziek noot De Bevelander JBte M**/ JBL JHL JHL JHL MOF MOF W Gember is in de meeste keukens een onderge- lepels limoensap, Rasp er de in stukjes gesnedei 1 10 10 2 4 8 9 dé Weekkrant I Melkveehouders Ad en Ella op 't Hoog in Heukelom en hun koeien staan in de startblokken, net als 500 andere Campina-boeren en hun koeien. Zij gaan uw pak Campina-melk een nog gezondere inhoud geven. "Even lekker als nu, maar wel met nog meer onverzadigde vetzuren. Dat kan door speciale, natuurlijke bijvoeding voor onze koeien. En ze gaan in het weideseizoen natuurlijk lekker de wei in", vertelt Ad op 't Hoog. Vanaf 2 april - "het is echt geen grap", verzekert Op 't Hoog - heeft de vertrouwde melk van Campina deze nieuwe samenstelling. waardeerd product. En toch wordt de gember wortel al ruim 3.000 jaar geteeld en gebruikt. Oer oud dus en een smaakmaker van formaat! Niet al leen, zoals de misvatting veelal is, als het zoete ge rechten betreft, maar ook in marinades, vinaig rettes en sauzen. Probeer eens deze combinatie van grote garnalen (Gamba's) met gember en li moensap. Dat levert een heerlijke smaaksensatie op. Reuze makkelijk en vooral als lunchgerecht een aanrader! Ingrediënten (voor vier personen): 16 grote garnalen, 20 gram verse gemberwortel, twee eetlepels olijfolie, vier eetlepels limoensap, een eetlepel sojasaus, gehakte verse koriander en versgemalen peper. Bereidingswijze: Meng in een platte schaal de olijfolie en twee eet lepels limoensap. Rasp er de in stukjes gesneden gemberwortel bij en voeg de sojasaus toe. Laat de gamba's een uur of twee in het mengsel marine ren. Af en toe even omscheppen. Overigens kan een eetlepel olijfolie vervangen worden door een eetlepel sesamolie. Dat haalt de smaak nog meer op. Haal de gamba's uit de marinade en bewaar de laatste. Bak de schaaldiertjes in wat olie op hoog vuur gedurende twee minuten. Niet langer, an ders worden ze taai! Voeg aan de marinade wat peper toe en de rest van het limoensap. Even aan de kook brengen en een halve minuut door laten koken. Leg de gamba's op een serveerschaal, giet er de marinade over en bestrooi het geheel met de ge hakte koriander. Direct op tafel brengen en er een - mooi glas koele jonge beaujolais bij drinken. Zorg wel voor vingerkommetjes en servetten! Anneke Kaiser ■F «1 Woensdag 28 februari 2007 - Pagina 28 Advertorial speciaal, natuurlijk bijvoer." lansier 2 biet naast 9 mist 3 cijfer graveren vrouw 5 land weelde kolonist 7 6 lor drank gewezen 4 geslepen Puzzelland.com 3 1 5 6 7 1 Campina-boerderijen zijn te herkennen aan het schild met het groene Campina- logo, vaak bevestigd op de stallen met de koeien. Op zo'n boerderij kondigde Campina het vorig jaar al aan: er komt een kleine revolutie in een glas melk. De circa 200 miljoen liter Campina-melk die Nederlanders jaarlijks drinken, wordt op natuurlijke wijze nóg gezonder, dankzij de boeren van Campina en hun koeien. zee groen avond mantel voeg woord muziek noot groot moeder Russi sche zweep T~ naar persoon hoofd stad in Europa gesloten stand begin nen te ontstaan achtereen het grootste merk in de Nederlandse supermarkten. Daar zijn we trots op. Want we zijn niet zomaar melkleverancier, we zijn eigenaar van Campina. Het is een coöperatie en dat betekent dat wat Campina verdient met de verkoop van zuivelproducten, de opbrengstprijs is van onze melk en dus ons inkomen. Daarom voelen wij ons echt betrokken bij de wensen van de consument." Gezond en natuurlijk "Ella en ik gaan daarom vol enthousiasme aan de slag met de nieuwe melk", zegt Ad op 't Hoog, terwijl hij bezig is met het verzorgen van zijn koeien. Je ziet dat hij geniet van zijn vak, dun stuk hout vergif fenis plaag geest was bakje Boer is eigenaar van Campina Ad en Ella op 't Hoog horen daar ook bij. "U denkt misschien: melk is melk. Maar Campina-melk is toch anders", vertelt Ella op 't Hoog. "Niet voor niets was Campina in 2006 voor het vijfde jaar Straks weer naar buiten "Een koe die lekker in haar vel zit, lever betere melk. Daarom zijn de koeien nu binnen. Het leek de afgelopen maanden- misschien wel voorjaar, maar het gras is niet gegroeid en het is erg nat buiten. Als het weer en het weiland het toelaten gaan onze koeien weer naar buiten. De koeien vinden dat lekker en ik vind het ook een mooi gezicht. En het is net als de speciale bijvoeding goed voor de melksamenstelling. Kortom, de nieuwe, gezondere melk is goed voor de koe, voor de melkdrinkers én voor ons als Campina-boeren." verhoog de toon werp- koord grond toon werktuig 8 bol gewas keuken gerei vogel spil dochter van Cadmus ken teken plaat manne lijk dier T- klooster linge Ad en Ella op 't Hoog werken op hun melkveebedrijf vol enthousiasme aan de nieuwe, nog gezondere melk van Campina. van het omgaan met de koeien en de natuur. Melk is van nature gezond en bevat belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam, zoals calcium, eiwitten en vitamines. De nieuwe melk van Campina wordt nog gezonder door een evenwichtigere vetsamenstelling: 10% minder verzadigde vetzuren, 20% meer onverzadigde vetzuren en een verdubbeling van gezonde Omega-3- vetzuren. "Dat is goed voor de consument en daar gaan we op geheel natuurlijke wijze voor zorgen", licht Ella op 't Hoog toe. "Onze koeien eten vooral voer dat we zelf verbouwen, zoals gras. Daarnaast krijgen ze bijvoeding. Om de vetzuursamenstelling van de nieuwe melk evenwichtiger te maken, krijgen ze snij- werktuig water- geul k rivier in Frankrijk - n Li n -3.

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 2007 | | pagina 28