Zeesla uit het Veerse Meer als voedsel: PAAUWE Oud voor oud-rit T/M ZATERDAG De Bank die harten verovert. 5I 6 AIONTEL 935,- Oldtimerclub op zaterdag 20 mei a.s. ZE ZIJN ER WEER!! KLEURENFOTO'S S GROENLEER GOES X 1 w axel ITl GRAND THEATER GOES 01100-15165 LEGEl^y^^LL p fez Woensdag 17 mei 1995 - 47e jaargang no. 20 BLWPITT ANTHONYHOPKINS AIDAXOUINN :.:9| I fotoBverschoore VERSCHOORE f ito Het Veerse Meer, hier tussen Wolphaartsdijk en Arnemuiden (bij De Piet). (Het Reymerswale). ONZE Wonen in de degelijkheid van vroeger Goes Lange Kerkstraat 44 Markt zoeken FILMPROGRAMMA VANAF DO. 18 T/M Dl. 23 MEI 20.00 uur 19.00-21.30 uur 19.00-21.30 uur 19.00-21.30 uur 20.00 uur 20.00 uur Afdronk.... Hoe wil jij je verjaardag vieren? I V I I 11 4 I I I zie pagina 1 De Bank van Nederland Algesoort f NCVB Wissen kerke Van boven naar beneden: de koks Richard Goris (Stads schuur), Rudolf Hollebrandse (Katseveer) en Danny Nolet RECEPT Schelpje gevuld met een salade van zeevruchten (van: Richard Goris, Stadsschuur, Goes) Zeeuwse recepten Proefproject Zij Scheurde Ze uit elkaar. De legende begint. IN ELKE KLASSE VOOR ELKE PRIJS l-UUR FOTOSERVICE STANDAARDPRINT: 0.99 V bR MOTORMAAIERS va 550,- ZITMAAIERS va 2.495,- GOES, Schuttershof 18 ;,«uw Zwemmers schelden erop !<1 S; o' eerdergenoemde Delta College. 14.00 uur 13.30 i- i WONINGINRICHTING Bij Paauwe zijn niet alleen de klassieke meubelen nostalgisch. De vakbekwaamheid van de stoffeerders, de service en de prijzen zijn het óók! En culinair deskundige Wina Born maakte het onlangs in Mid delburg nog bonter. Zij zei letter lijk: "De Zeeuwen brengen altijd wat mee uit de zilte diepten. Gar nalen, vis, oesters, mosselen, en nu dus ook zeesla. Als er dan met het water gevochten moet worden, laten we er dan maar iets lekkers aan overhouden". De zeesla, vervloekt en verket terd door de Veerse-Meer-recre- anten, is niet langer een hinderlij ke 'opvuller' van het Veerse Meer. Nee, het is ineens een gezond produkt geworden, dat op je etensbordje thuishoort. (Van een onzer redacteuren) Maar al sinds de laatste eeuw wisseling zijn de zeesla en de andere wieren ook in zwang geraakt in Portugal, Frankrijk (Bretagne), Ierland en Scandina vië, waar het spul in grote hoe veelheden gratis op de kust spoelt. Het wordt daar vooral gebruikt in salades, visschotels, soepen, sauzen, maar ook in worst- en vleesschotels. In som mige landen worden wieren ook verwerkt in tandpasta, pillen, diervoeder, cosmetica en verf- pasta's Volgens directeur A. Maljaars van het Innovatiecentrum Zee land is onze provincie bij uit stek geschikt voor de produk- tie van zeewier/zeesla. "Er is immers al veel infrastructuur die behoort bij de mossel- en visvangst. En er zijn afzetka nalen en er zijn visrestau rants". Ook drie Bevelandse koks deden mee aan de samenstelling van het boekje. Bij de presentatie (in het Delta College in Middelburg) serveerden alle koks de gasten hun bijzondere lekkernijen. En de smaak? De één vond ze wat flauw, de ander wat zout, maar in elk geval: erg smakelijk. Bij de foto: een Daf 32 Daffodil uit 1966, één van de oldtimers die komende zaterdag wordt ingezet in de Oud voor Oud-rit. En Danny Nolet houdt het op: "Met onze oesters en kreeft zijn zeewieren goed te combineren". Ingrediënten 20 mosselen 4 scampistaarten zonder schaal wat fijngesneden ijsbergsla friseesla azijn olijfolie citroensap peper, zout wakame riem van Neptunus zeeboontjes Voor de saus: 3 dl tomatensap scheutje room wat gembersiroop kombu Alle beroemde meubelmerken onder één dak. Elke dag geopend tot 18.00 uur, alleen vrijdags tot 21.00 uur. (let op: zondags gesloten). Tel 01155 - 62010. Sie Matic Keukenstudio 1e verdieping. Maar de mooiste uitspraak over Eerst kun je met al je vriendjes en vriendinne tjes naar de film, waar je een leuke herinnering krijgt. Na de film ga je naar QUEENSBURGER, waar je frietjes met een hamburger kunt eten met een glas limonade en een ijsje toe. OF JE KUNT OOK: na de film naar het BOW LINGCENTRUM gaan, waar je gezellig met zijn allen kan bowlen onder het genot van een glas limonade. Dit kan allemaal voor 15,- per persoon. Voor meer informatie of voor reserveren kun je bellen naar het GRAND THEATER: 01100- 15165. Marconistraat 15, Goes 01100-20840 12000m2 showroom Donderdag Vrijdag.... Zaterdag. Zondag... Maandag Dinsdag. Albert Plesmanweg 5 - 4462 GC Goes Ind.terrein De Poel 1 - 3e bedrijf rechts 01100-12820 Zaterdag open tot 15.00 uur r Het gratis Bankboekje van Montèl, boordevol met .exclusieve en betaalbare zitmeubelen ligt voor u klaar. Even bellen en u krijgt 'm snel in de bus Vennen uw huiskamer met deze robuuste,maar o zo sierlijke moderne bank. Mooi dat-ie met z’n prijs ook üw hart verovert! 2 1/2+2-zits 1W,- Vorig jaar zijn vele tonnen zeesla uit het Veerse Meer opgediept, door een speciale oogstmachine die gemaakt is door de fa. Den Herder uit Middelburg. En die enorme hoeveelheid is intussen, bij wijze van proef, verwerkt in kaas, wafeltjes, borrel, snacks en kruiden. "Zeesla sluit keurig aan bij de Zeeuwse vissector. Alleen: de markt moet ontwikkeld worden. Ten eerste moet onderzocht worden, hoe de zeesla geoogst kan worden. Daar is nu een voor lopige oplossing voor. Ten twee de: hoe moet zeesla verwerkt worden tot eetbaar voedingsmid del? En ten derde: hoe kunnen we de consument er warm voor maken?". Zeesla is geen echte sla, ondanks de naam. Het is een zeewier en het behoort als zodanig tot de algen. Dat zijn planten die in zee leven. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen: ijzer, magnesium, jodium, kalk en de vitamines A, B1, B2, C, D en E. Eskimo's halen 50 pro cent van hun behoefte aan vitamine C uit algen. pot zeeuws-vlaan De drie koks van de Bevelan- den zijn: Richard Goris (res taurant Stadsschuur, Goes), Rudolf Hollebrandse (restau rant Katseveer, Wilhelmina- dorp) en Danny Nolet (restau rant Nolet/Het Reymerswale, Yerseke). De NCVB Wissenkerke houdt woensdag 24 mei haar maande lijkse vergadering in Vredestein, aanvang 19.30 uur. mevrouw Van 't Westeinde komt vertellen over Fuchsia's. Gasten zijn van harte welkom. wat inkoken. Breng haar op smaak met wat gembersiroop en voeg tot slot wat fijngehakte kombu toe. Garneer de schotel af met riem van Neptunus, frisee en de saus. Bereiding: Spoel de zeewieren goed met koud water en maak ze droog. Kook de mosselen met wat wijn en peper, haal ze uit de schelp en bewaar wat schelpen. Droog de scampistaarten en mosselen en omwikkel ze stuk voor stuk met wakame. Maak een frituurbeslag van 2 eieren, bloem en een beetje olie. Breng de ijsbergsla op smaak met ,s peper, zout, olie, citroensap en wat azijn. Zet op elk bord een coquilleschelp met wat boter vast en leg I daarop wat ijsbergsla. Plaats hierop vier mosselschelpen. a Haal de mosselen en scampistaarten door het beslag en.frituur ze goudbruin. Laat ze goed uitlekken en deponeer ze op de salade en de mosselschelpen. Verwarm de tomatensap, voeg wat room toe en laat deze saus In een schriftelijke enquête zei de man achteraf over de smaak van het zeeslaborreltje: "Heerlijk! De afdronk is als een strandwan deling bij heldere maan". (Méér van dit soort recepten staan in het boekje 'Zeeuwse koks koken met zeewier', door Rien van Reems, uitgave De Boer/De Ruiter te Vlissingen. ISBN 90 745 76 09 5. Verkrijg baar in de boekhandel. Bewoners van Verzorgingshuis Cederhof uit Kapelle gaan zater dag 20 mei op stap. Niet per bus, trein, moderne auto, maar per oldtimer. De Oldtimerclub Mid- den-Zeeland heeft de oudere bewoners namelijk uitgenodigd voor een ritje in de oldtimer, een auto uit "hun tijd", of jeugd dus. De toerrit wordt in clubverband gemaakt. Onderweg wordt overi gens ook aan andere belangstel lenden de mogelijkheid geboden om "de oudjes" (de auto's wel te verstaan!) nader te bezichtigen. Het programma dat J. van Loen- hout met de andere leden van de Oldtimerclub heeft samenge steld, ziet er als volgt uit: 13.00 - uur: Verzamelen Oldti- Als onderdeel van die vele pogingen tot 'marktontwikkeling' kwam onlangs een boekje uit met lekkere recepten van Zeeuwse koks. Het werd samen gesteld door Rien van Reems, culinair medewerker van de PZC. Gebleken is immers, dat Zeeuwse koks de zeesla al lan ger toepassen in een aantal van hun gerechten. En met goed resultaat, want de gasten eten het graag. deren We spreken hier over een uniek Zeeuws project (met een dure term 'Valoristie van zeesla uit het Veerse Meer'), dat wordt gestuurd door het Innovatiecen trum Zeeland in Middelburg. Er zijn veel particuliere bedrijven bij betrokken: voedingsmiddelenbe drijven, machinefabrieken, res taurants, etc. De bedoeling is om munt te slaan uit een overtollig troepje uit het brakke Veerse-Meer-water. Kortom: men wil van de nood een deugd maken. De Zeeuwse landbouw is toe aan vernieuwing van produkten en teeltmethodes. De Zeeuwse 'onderwaterland- bouw' is wellicht een alternatief. In landen in het Verre Oosten (Japan, China, Korea) wordt zeewier vooral gegeten omdat het positieve invloeden heeft op het cholesterolniveau en de bloedcirculatie. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, maar vooralhet vertraagt de veroudering. Zeggen ze daar. De koks doen in het boekje alle maal een uitspraak over het gebruik van zeesla in hun gerechten. Zo zegt Richard Goris: "Zeewieren zijn een natuurlijke aanvulling van de Zeeuwse keuken". En Rudolf Hollebrandse: "Zeewieren uit de Oosterschelde geven onze gerechten nieuwe smaken". mers/Klassiekers op het par keerterrein van sporthal 't Groe- newoud; 13.30 - 14.00 uur: Ophalen passagiers bij Ceder hof; 14.00 - 15.00 uur: Eerste deel van de rit: 15.00 -16.00 uur: Koffiestop bij Motel Goes; 16.00 -16.45 uur: Tweede deel van de rit; 16.45 uur: Aankomst Cederhof. De oldtimers kunnen worden bezichtigd op de plaats van ver trek, tijdens de koffieshop bij Motel Goes en bij de aankomst te Cederhof in Kapelle. Maar nu de zeesla is ontdekt als voedingsmiddel, is het plotseling 'een produkt met ongekende mogelijkheden'. Plotseling wordt van de nood een deugd gemaakt. NOORD- EN ZUID-BEVE- LAND - Talloze bezoekers van het Veerse Meer erge ren zich er dagelijks aan: aan die tapijten van zeesla, die het zwemmen in het Veerse Meer zo irritant maken. 8RA1) PITT ANTHONY HOreiNS/S Z AIDAN QUINN zeesla-als-voeding is toch afkomstig van één van de gasten I van een eerdere proeverij in het GRATIS Kleurenfoto's M Hulst 's-Gravenhofplein 8 Terneuzen Noordstraat 6 (25 m. naast HEMA) Middelburg Lange Geere 28 (naastANWB-kantoor) Goes Grote Markt 7 Romantischer kan haast niet. Maar toch: uit grote delen van het Veerse Meer stijgt nog altijd het gemopper op van zwemmers, die verstrikt raken in complete velden zeesla maar koks gebruiken het in hun gerechten...... Zondag Nederlands gesproken '4'^ 'fy. >*- -'3 I ECHT LEER

Krantenbank Zeeland

Bevelander | 1995 | | pagina 1