Zeesla uit het Veerse Meer als voedsel:
PAAUWE
Oud voor oud-rit
T/M ZATERDAG
De Bank die
harten verovert.
5I
6
AIONTEL
935,-
Oldtimerclub op
zaterdag 20 mei a.s.
ZE ZIJN ER WEER!!
KLEURENFOTO'S
S
GROENLEER GOES
X 1
w
axel
ITl
GRAND THEATER GOES 01100-15165
LEGEl^y^^LL
p
fez
Woensdag 17 mei 1995 - 47e jaargang no. 20
BLWPITT ANTHONYHOPKINS AIDAXOUINN
:.:9| I
fotoBverschoore
VERSCHOORE
f
ito
Het Veerse Meer, hier tussen Wolphaartsdijk en Arnemuiden (bij De Piet).
(Het Reymerswale).
ONZE
Wonen in de
degelijkheid van
vroeger
Goes
Lange Kerkstraat 44
Markt zoeken
FILMPROGRAMMA VANAF
DO. 18 T/M Dl. 23 MEI
20.00 uur
19.00-21.30 uur
19.00-21.30 uur
19.00-21.30 uur
20.00 uur
20.00 uur
Afdronk....
Hoe wil jij je
verjaardag vieren?
I V I I 11 4 I I I
zie pagina
1
De Bank van Nederland
Algesoort
f NCVB Wissen kerke
Van boven naar beneden: de koks Richard Goris (Stads
schuur), Rudolf Hollebrandse (Katseveer) en Danny Nolet
RECEPT
Schelpje gevuld met
een salade van zeevruchten
(van: Richard Goris, Stadsschuur, Goes)
Zeeuwse recepten
Proefproject
Zij Scheurde
Ze uit elkaar.
De legende begint.
IN ELKE KLASSE VOOR ELKE PRIJS
l-UUR FOTOSERVICE STANDAARDPRINT: 0.99
V bR
MOTORMAAIERS va 550,-
ZITMAAIERS va 2.495,-
GOES,
Schuttershof 18
;,«uw
Zwemmers schelden erop
!<1
S;
o'
eerdergenoemde Delta College.
14.00 uur
13.30
i-
i
WONINGINRICHTING
Bij Paauwe zijn niet alleen de
klassieke meubelen
nostalgisch.
De vakbekwaamheid van de
stoffeerders, de service en de
prijzen zijn het óók!
En culinair deskundige Wina
Born maakte het onlangs in Mid
delburg nog bonter. Zij zei letter
lijk: "De Zeeuwen brengen altijd
wat mee uit de zilte diepten. Gar
nalen, vis, oesters, mosselen, en
nu dus ook zeesla. Als er dan
met het water gevochten moet
worden, laten we er dan maar
iets lekkers aan overhouden".
De zeesla, vervloekt en verket
terd door de Veerse-Meer-recre-
anten, is niet langer een hinderlij
ke 'opvuller' van het Veerse
Meer. Nee, het is ineens een
gezond produkt geworden, dat
op je etensbordje thuishoort.
(Van een
onzer redacteuren)
Maar al sinds de laatste eeuw
wisseling zijn de zeesla en de
andere wieren ook in zwang
geraakt in Portugal, Frankrijk
(Bretagne), Ierland en Scandina
vië, waar het spul in grote hoe
veelheden gratis op de kust
spoelt. Het wordt daar vooral
gebruikt in salades, visschotels,
soepen, sauzen, maar ook in
worst- en vleesschotels. In som
mige landen worden wieren ook
verwerkt in tandpasta, pillen,
diervoeder, cosmetica en verf-
pasta's
Volgens directeur A. Maljaars
van het Innovatiecentrum Zee
land is onze provincie bij uit
stek geschikt voor de produk-
tie van zeewier/zeesla. "Er is
immers al veel infrastructuur
die behoort bij de mossel- en
visvangst. En er zijn afzetka
nalen en er zijn visrestau
rants".
Ook drie Bevelandse koks deden
mee aan de samenstelling van
het boekje. Bij de presentatie (in
het Delta College in Middelburg)
serveerden alle koks de gasten
hun bijzondere lekkernijen. En
de smaak? De één vond ze wat
flauw, de ander wat zout, maar in
elk geval: erg smakelijk.
Bij de foto: een Daf 32 Daffodil
uit 1966, één van de oldtimers
die komende zaterdag wordt
ingezet in de Oud voor Oud-rit.
En Danny Nolet houdt het op:
"Met onze oesters en kreeft zijn
zeewieren goed te combineren".
Ingrediënten
20 mosselen
4 scampistaarten
zonder schaal
wat fijngesneden
ijsbergsla
friseesla
azijn
olijfolie
citroensap
peper, zout
wakame
riem van Neptunus
zeeboontjes
Voor de saus:
3 dl tomatensap
scheutje room
wat gembersiroop
kombu
Alle beroemde meubelmerken onder één dak.
Elke dag geopend tot 18.00 uur, alleen vrijdags tot
21.00 uur. (let op: zondags gesloten).
Tel 01155 - 62010.
Sie Matic Keukenstudio 1e verdieping.
Maar de mooiste uitspraak over
Eerst kun je met al je
vriendjes en vriendinne
tjes naar de film,
waar je een leuke
herinnering krijgt.
Na de film ga je naar
QUEENSBURGER,
waar je frietjes met een
hamburger kunt eten
met een glas limonade
en een ijsje toe.
OF JE KUNT OOK: na
de film naar het BOW
LINGCENTRUM gaan,
waar je gezellig met zijn
allen kan bowlen onder
het genot van een glas
limonade.
Dit kan allemaal voor
15,- per persoon.
Voor meer informatie of
voor reserveren kun je
bellen naar het
GRAND THEATER:
01100- 15165.
Marconistraat 15, Goes
01100-20840
12000m2 showroom
Donderdag
Vrijdag....
Zaterdag.
Zondag...
Maandag
Dinsdag.
Albert Plesmanweg 5 - 4462 GC Goes
Ind.terrein De Poel 1 - 3e bedrijf rechts
01100-12820
Zaterdag open tot 15.00 uur
r
Het gratis Bankboekje van
Montèl, boordevol met
.exclusieve en betaalbare
zitmeubelen ligt voor u
klaar. Even bellen en u
krijgt 'm snel in de bus
Vennen uw huiskamer met deze robuuste,maar o zo sierlijke moderne bank.
Mooi dat-ie met z’n prijs ook üw hart verovert!
2 1/2+2-zits 1W,-
Vorig jaar zijn vele tonnen zeesla
uit het Veerse Meer opgediept,
door een speciale oogstmachine
die gemaakt is door de fa. Den
Herder uit Middelburg. En die
enorme hoeveelheid is intussen,
bij wijze van proef, verwerkt in
kaas, wafeltjes, borrel, snacks
en kruiden.
"Zeesla sluit keurig aan bij de
Zeeuwse vissector. Alleen: de
markt moet ontwikkeld worden.
Ten eerste moet onderzocht
worden, hoe de zeesla geoogst
kan worden. Daar is nu een voor
lopige oplossing voor. Ten twee
de: hoe moet zeesla verwerkt
worden tot eetbaar voedingsmid
del? En ten derde: hoe kunnen
we de consument er warm voor
maken?".
Zeesla is geen echte sla,
ondanks de naam. Het is een
zeewier en het behoort als
zodanig tot de algen. Dat zijn
planten die in zee leven. Ze
zijn rijk aan voedingsstoffen:
ijzer, magnesium, jodium, kalk
en de vitamines A, B1, B2, C, D
en E. Eskimo's halen 50 pro
cent van hun behoefte aan
vitamine C uit algen.
pot
zeeuws-vlaan
De drie koks van de Bevelan-
den zijn: Richard Goris (res
taurant Stadsschuur, Goes),
Rudolf Hollebrandse (restau
rant Katseveer, Wilhelmina-
dorp) en Danny Nolet (restau
rant Nolet/Het Reymerswale,
Yerseke).
De NCVB Wissenkerke houdt
woensdag 24 mei haar maande
lijkse vergadering in Vredestein,
aanvang 19.30 uur. mevrouw
Van 't Westeinde komt vertellen
over Fuchsia's. Gasten zijn van
harte welkom.
wat inkoken. Breng haar op smaak met wat gembersiroop en
voeg tot slot wat fijngehakte kombu toe. Garneer de schotel af
met riem van Neptunus, frisee en de saus.
Bereiding:
Spoel de zeewieren goed met koud water en maak ze droog.
Kook de mosselen met wat wijn en peper, haal ze uit de schelp
en bewaar wat schelpen.
Droog de scampistaarten en mosselen en omwikkel ze stuk
voor stuk met wakame. Maak een frituurbeslag van 2 eieren,
bloem en een beetje olie. Breng de ijsbergsla op smaak met
,s peper, zout, olie, citroensap en wat azijn.
Zet op elk bord een coquilleschelp met wat boter vast en leg
I daarop wat ijsbergsla. Plaats hierop vier mosselschelpen.
a Haal de mosselen en scampistaarten door het beslag en.frituur
ze goudbruin. Laat ze goed uitlekken en deponeer ze op de
salade en de mosselschelpen.
Verwarm de tomatensap, voeg wat room toe en laat deze saus
In een schriftelijke enquête zei
de man achteraf over de smaak
van het zeeslaborreltje: "Heerlijk!
De afdronk is als een strandwan
deling bij heldere maan".
(Méér van dit soort recepten staan in het boekje 'Zeeuwse
koks koken met zeewier', door Rien van Reems, uitgave De
Boer/De Ruiter te Vlissingen. ISBN 90 745 76 09 5. Verkrijg
baar in de boekhandel.
Bewoners van Verzorgingshuis
Cederhof uit Kapelle gaan zater
dag 20 mei op stap. Niet per bus,
trein, moderne auto, maar per
oldtimer. De Oldtimerclub Mid-
den-Zeeland heeft de oudere
bewoners namelijk uitgenodigd
voor een ritje in de oldtimer, een
auto uit "hun tijd", of jeugd dus.
De toerrit wordt in clubverband
gemaakt. Onderweg wordt overi
gens ook aan andere belangstel
lenden de mogelijkheid geboden
om "de oudjes" (de auto's wel te
verstaan!) nader te bezichtigen.
Het programma dat J. van Loen-
hout met de andere leden van de
Oldtimerclub heeft samenge
steld, ziet er als volgt uit: 13.00 -
uur: Verzamelen Oldti-
Als onderdeel van die vele
pogingen tot 'marktontwikkeling'
kwam onlangs een boekje uit
met lekkere recepten van
Zeeuwse koks. Het werd samen
gesteld door Rien van Reems,
culinair medewerker van de
PZC. Gebleken is immers, dat
Zeeuwse koks de zeesla al lan
ger toepassen in een aantal van
hun gerechten. En met goed
resultaat, want de gasten eten
het graag.
deren
We spreken hier over een uniek
Zeeuws project (met een dure
term 'Valoristie van zeesla uit het
Veerse Meer'), dat wordt
gestuurd door het Innovatiecen
trum Zeeland in Middelburg. Er
zijn veel particuliere bedrijven bij
betrokken: voedingsmiddelenbe
drijven, machinefabrieken, res
taurants, etc.
De bedoeling is om munt te
slaan uit een overtollig troepje uit
het brakke Veerse-Meer-water.
Kortom: men wil van de nood
een deugd maken. De Zeeuwse
landbouw is toe aan vernieuwing
van produkten en teeltmethodes.
De Zeeuwse 'onderwaterland-
bouw' is wellicht een alternatief.
In landen in het Verre Oosten
(Japan, China, Korea) wordt
zeewier vooral gegeten omdat
het positieve invloeden heeft op
het cholesterolniveau en de
bloedcirculatie. Het vermindert
de kans op hart- en vaatziekten,
maar vooralhet vertraagt de
veroudering. Zeggen ze daar.
De koks doen in het boekje alle
maal een uitspraak over het
gebruik van zeesla in hun
gerechten. Zo zegt Richard
Goris: "Zeewieren zijn een
natuurlijke aanvulling van de
Zeeuwse keuken". En Rudolf
Hollebrandse: "Zeewieren uit de
Oosterschelde geven onze
gerechten nieuwe smaken".
mers/Klassiekers op het par
keerterrein van sporthal 't Groe-
newoud; 13.30 - 14.00 uur:
Ophalen passagiers bij Ceder
hof; 14.00 - 15.00 uur: Eerste
deel van de rit: 15.00 -16.00 uur:
Koffiestop bij Motel Goes; 16.00
-16.45 uur: Tweede deel van de
rit; 16.45 uur: Aankomst
Cederhof.
De oldtimers kunnen worden
bezichtigd op de plaats van ver
trek, tijdens de koffieshop bij
Motel Goes en bij de aankomst
te Cederhof in Kapelle.
Maar nu de zeesla is ontdekt als
voedingsmiddel, is het plotseling
'een produkt met ongekende
mogelijkheden'. Plotseling wordt
van de nood een deugd
gemaakt.
NOORD- EN ZUID-BEVE-
LAND - Talloze bezoekers
van het Veerse Meer erge
ren zich er dagelijks aan:
aan die tapijten van zeesla,
die het zwemmen in het
Veerse Meer zo irritant
maken.
8RA1) PITT ANTHONY HOreiNS/S Z AIDAN QUINN
zeesla-als-voeding is toch
afkomstig van één van de gasten I
van een eerdere proeverij in het
GRATIS
Kleurenfoto's M
Hulst 's-Gravenhofplein 8
Terneuzen Noordstraat 6
(25 m. naast HEMA)
Middelburg Lange Geere 28 (naastANWB-kantoor)
Goes Grote Markt 7
Romantischer kan haast niet.
Maar toch: uit grote delen van
het Veerse Meer stijgt nog
altijd het gemopper op van
zwemmers, die verstrikt raken
in complete velden zeesla
maar koks gebruiken het
in hun gerechten......
Zondag
Nederlands gesproken
'4'^ 'fy. >*-
-'3 I
ECHT
LEER