kampioen 'oesters opensteken':
STEAKHOUSE
elders 1^98^
Goese kok Warden van Putten (29)
voor de derde maal Nederlands
DE
KOE
Mi &Vt
SI COEBERGH
OH
f
e>
LACHENDE
,^^1BU0E£j
1
I
ROBIN
HOOD
32
weekblad voor zuid- en noord beveland
Woensdag 16 februari 1994 - 46e Jaargang no. 7
r
GRAND THEATER GOES 01100-15165
Themamiddag ANBO-overleg
over Gemeentepolitiek
TOP TRAVEL
TUI BESSENJENEVER
i
EMEN IN TIGHTS
MANNEN
IN MAILLOTS’
L
tel.01100-52048
In Reimerswaal en Kruiningen
1
o?'-
4
STALLONE SNIPES
U vindt ons op de Beestenmarkt 14 in Goes....
waar anders!
fee
jn-
ps
Ier
Onderling
NIEUWE
KOLLEKTIE
Goes
Lange Kerkstraat 44
SLECHTS
1 WEEK!
21.30 u.
.21.30 u.
.21.30 u.
LAATSTE
WEEK
'Gruis'
t.
rA
Na uitgegraasd te zijn,
zijn wij donderdag weer op stal
om U te verwelkomen met een
nieuwe kaart
SPECIALIZED IN:
Tóch weer.....
FILMPROGRAMMA VANAF 17 T/M 23 FEBRUARI
Goese kok wint
zilveren oester
Bekend
Uit de krant van eind vorige
maand
(Van een onzer redacteuren)
GOES -- Als we de verhalen van de winnaar beluisteren,
is de wedstrijd eigenlijk een bloederige slachtpartij.
Warden van Putten aan de slag met het openen van oes
ters.
DEMOLITION
MAN
EO
Zeelandhallen
GOES
Nu speciale
inruilaktie
vanaf
22.690,-
DE HYUNDAI H IOO
Auto v/d Vliet Goes
IS»
Prachtprodukt
ONTDEK HET SUCCES VAN
HET NIEUWE WERELDMERK
OPGELET VOORPREMIÈRE**
ZATERDAG 14.00 U. MRS. DOUBTFIRE
19.00 u
19.00 u.
19.00 u.
Gary Elwes Richard Lewis
Roger Rees Amy Yasbeck
Dave Chaffeue Isaac Hayes.»
DtsniuiEDCoumma Tristar Film
Goes 01100-32888
z/e onze aanbiedingen
*^oppag.6
ANVR
Zondag14.00 u.
Woensdag 14.00 u.
GOES: Winkelcentrum De Bussel
I reisbureau
ALLEEN BIJ DIRCKHI jT
HELE LITER
Donderdag ...20.00 u.
Vrijdag
Zaterdag..
Zondag...
Maandag,
dinsdag20.00 u.
Woensdag 20.00 u.
OPj
Een andere klant kwam binnen
ff
van
van
En een gezin uit Goes verklapte
d
SGR
Adam’s Ifcxws
utiiitai
donderdag
24 februari
Tot ziens
vrijdag
25 februari
zaterdag
26 februari
Integendeel, je moet je handen
héélhouden, ondanks het feit dat
je hard in de oester moet knijpen.
En je moet goed uitkijken voor je
vingers, omdat je met hét vlijm
scherpe mes grote kracht moet
zetten op de oesterschelp. En
dat mes kan verwoestend uit
schieten.
Hijzelf trekt stevige bouwvakker-
handschoenen aan ter bescher
ming van zijn handen. Twee
andere deelnemers die minder
voorzichtig zijn, moeten al na
enkele ogenblikken het strijdto
neel verlaten met diepe messne-
des in hun vingers.
Nee, het Nederlands kampioen
schap 'oesters opensteken' is
geen onschuldig volksvermaak.
Met gevaar voor eigen leven, of
in elk geval voor zijn gezondheid,
is Warden van Putten (29) uit
Goes desondanks weer Neder
lands kampioen 'oester openste
ken' geworden. Dat gebeurde in
Maastricht tijdens de jaarlijkse
Horeca-beurs aldaar.
Het was niet de eerste keer,
dat Warden in wedstrijdver
band het mes in de oesters
zette. In Maastricht deed hij al
voor de 3e keer mee aan het
Nederlands kampioenschap.
En hij werd óók voor de 3e
maal nationaal kampioen. Nie
mand zegt hem dat na!
tijdens een etentje in Bon Vivant,
dat de vrouw des huizes de oes
ters altijd probeerde kapot te
maken door ze met een klomp te
lijf te gaan. Aan haar heeft War
den dus in de keuken óók even
laten zien, hoe het wèl moet. "Als
je de techniek een keertje gezien
hebt en je hebt het verschil tus
sen boven- en onderkant van
een oester leren kennen, dan
komt je d'r als particulier verder
wel uit. Sommige liefhebbers
breken de scharnierrand van de
schelp met een nijptang af.
Dat is eigenlijk best wel verstan
dig. Dan komen er tenminste
geen schilfers van de schelp bij
de oester".
Oesters opensteken: het is een
kunst apart. In de restaurants die
oesters op de menulijst hebben
staan, schijnen de koks in de
keuken vaak een wedstrijdje te
doen, wie het snelst (en het best)
10 of 20 oesters kan openste
ken.
Kort gezegd komt het hier op
neer: zo snel en kundig mogelijk
50 oesters opensteken. Elke
deelnemer krijgt een gesloten
mandje met 25 wilde en 25 platte
oesters. De schelp moet open
gestoken worden, daarna moet
de oester worden losgesneden
van de schelp en vervolgens
moet de oester op een tableau
worden gelegd. Daarbij mogen
de schelp en de oester niet
beschadigd raken. En er mag
ook absoluut geen 'gruis' (schil
fers van de schelp) op de oester
terechtkomen. 'Gruis' is de schrik
van iedere oester-opensteker.
Sommige Zeeuwen hebben voor
het openen van 50 oesters een
hele middag nodig. En als ze hun
klomp gebruiken misschien wel
een heel weekend. Maar War
den van Putten doet dat 'even'.
achter op de bromfiets. De vis
sers staken altijd oesters open.
Je moest wel meeëten. Nou,
hoe méér, hoe liever. Ik kan d'r
niet afblijven. Als ik eenmaal
begin...."
Hij vindt het overigens nog altijd
jammer, dat de Zeeuwen in het
algemeen maar weinig oesters
eten. Dat kan toch niets met de
prijs te maken hebben, want
sinds de opkomst van de wilde
oester is het produkt goedkoop,
en dus voor ieder bereikbaar.
Vanuit die invalshoek beke
ken, vindt Willem dan ook, dat
de Nederlands kampioen 'oes
ters opensteken' maar uit één
provincie dient te komen: Zee
land. "Het is óns produkt, uit
ónze streek. Daar moeten we
dus ook zelf de meeste eer
mee kunnen behalen. Adel
dom verplicht nu eenmaal".
Het gesprek met de Neder
lands kampioen 'oesters open
steken' eindigt overigens met
een opmerkelijke onthulling.
Op de vraag, hoe hij zelf de
Vrijdag...
Zaterdag
Zondag.
Beste X
Originele
Song O
O The Walt Disney Company
Wat moet je eigenlijk doen om
Nederlands kampioen 'oesters
opensteken' te worden?
HET NIEUWE EN
MEEST SUCCESVOLLE
MEESTERWERK VAN
een hilarisch hippe
animatie actie-thriller!
Preview
cv
Warden werkte na zijn koksoplei-
ding op het Zeeland College
(Middelburg) zes jaar in de keu
ken van Nolet 't Reymerswale in
Yerseke. "Daar gingen onvoor
stelbare hoeveelheden oesters
over de toonbank. In de keuken
hielden we regelmatig onderlin
ge wedstrijdjes, wie het vlugst
100 oesters kon openen. Dat
won ik altijd".
met de mededeling: "Kijk 's
naar mijn handen: ze zijn nóg
kapot van het oesters open
steken tijdens de Kerst. Laat
nou maar 's zien, hoe een éch
te kok dat doet". En zo
geschiedde. Want de klant is
tenslotte koning. En Warden
En dat leidt ook weer tot andere
verrassingen. Warden van Put
ten is in het dagelijks leven chef
kok van restaurant Bon Vivant
(langs de veste in Goes). Daar
meldde zich op een goed
moment een clubje Duitsers, die
vertelden dat ze de Nederlands
kampioen 'oester openen' op de
Duitse tv aan het werk hadden
gezien. Ze wilden die knaap nu
wel eens met eigen ogen aan het
werk zien....
i
Op de vraag, of hij Volgend jaar
wéér zal inschrijven, zegt War
den aanvankelijk kryptisch, dat
veel sporters op de top van hun
carrière stoppen. Hij heeft dat
wel eens overwogen. Héél even
maar, want hij zegt er direct ach
teraan: "Volgend jaar ben ik er
weer bij. Het is eigenlijk veel te
leuk. Je krijgt wat publiciteit, het
produkt krijgt publiciteit, en ik
doe het graag. Ik heb tóch die
drang om mee te doen en om te
winnen".
van onze verslaggever
GOES - Voor de derde achter-,
eenvolgende keer heeft Warden
van Putten (28), chef-kok vaiu
restaurant Bon Vivant uit Goes
het Nederlands kampioenschap
oester openstekene^^mujg^
|De j aar 1 ij
Hij is daardoor in zijn branche
intussen tot het ras van de
'bekende Nederlanders' gaan
behoren. Met regelmaat wordt hij
gevraagd voor culinaire manifes
taties (openingen, beurzen, spe
ciale weken). In België en in
Duitsland leidde dat al tot optre
dens op televisie.
beker het daaropvolgende jaar
weer terug te pakken".
VOOR EEN VAN HEN
IS GEEN RUIMTE
Klein Frankrijk 23, tel. 01100-28751
Als hij op topsnelheid ligt, steekt
hij ze alle 50 -zonder één mis
ser- in 71/z minuut open. Hij moet
wel, want wie er tijdens het kam
pioenschap langer dan een
kwartier over doet, wordt onher
roepelijk gediskwalificeerd. Da’s
dus werken met het mes op de
keel. En op de oester....
TUI
Het A.N.B.O.-overleg Reimers
waal en Kapel Ie, dat bestaat uit
vertegenwoordigers van de Al
gemene Bond v. Ouderen in de
ze gemeenten, zijn voornemens
op vrijdag 25 februari een the
mamiddag te organiseren met
als onderwerp "Gemeentepoli
tiek en ouderen”. Dit in het licht
van de naderende gemeente
raadsverkiezingen. De middag
is bedoeld voor alle bestuursle
den van de plaatselijke afdelin
gen en een vertegenwoordiger
van het gewest Zeeland van de
A.N.B.O. In Kapelle is ook een
vertegenwoordiger van de Pro
testant Christelijke Ouderen-
Warden vindt deelname aan het
Nederlands kampioenschap een
'uitdaging'. Zijn werkgever Wil
lem Snijders (44), die
eigenaar/bedrijfsleider van het
restaurant aan de Dam is, ziet er
een promotie in voor de Neder
landse oesterverkoop in het
algemeen. "De oester is een
prachtig Zeeuws produkt. Daar
moeten we met z'n allen zoveel
mogelijk bekendheid aan geven.
Ik ging vroeger als kind met mijn
vader vaak mee naar Yerseke,
ST. JACOBSPASSAGE19 VLISSINGEN
KREUKELMARKT12 GOES
G0RTSTRAAT26 MIDDELBURG
Hij blijkt die bijna aangeboren
passie nooit te zijn kwijtgeraakt.
Inmiddels werkt hij weer al 5 jaar
in Bon Vivant, maar nog altijd is
er op gezette tijden een 'sprintje'
oester openen, aanvankelijk met
collega/tweede kok Robert
Rouw, tegenwoordig met colle
ga/tweede kok Jaap Colijn.
Tracey Lii.maa
DlSTRlIl TORS IMIRMTKMIK
w
"En ook als ik volgend jaar ver
lies, stop ik er niet mee. Nee zeg,
dat is juist een motivatie om die
PICTURES
pracnit
Beste
Originele
Filmmuziek
A Mei Bhooks Filu
oesters het liefst eet, zegt hij
schoorvoetend: "Ik lust ze
niet. Vroeger heb ik ze wel
eens gegeten om ze uit te pro
beren, maar ik vind ze echt
niet lekker". En ten slotte iet
wat verontschuldigend: "Ik
kan het óók niet helpen...."
van
14 tot 22 uur 11 tot 22 uur 11 tot 18 uur
't Mes op de keel
én op de oester....
laat graag iets van zijn kun
sten zien.
BiMKin
1
uw partner in reizen
bond uitgenodigd. In Kapelle zal
de middag plaatsvinden in de
kantine van het gemeentehuis
en in Reimerswaal in de raads
zaal van het gemeentehuis. De
middag begint om 14 uur. Na
opening vindt discussie plaats
aan de hand van een aantal stel
lingen die vóóraf zijn toe
gestuurd aan de
vertegenwoordigers van de poli
tieke partijen.
De discussie wordt om 15.30 af
gesloten waarna ruim aandacht
kan worden geschonken aan het
informele gedeelte. Uiterlijk om
16.30 uur wordt de middag af
gesloten.
"Het verhaal dat oesters 'glibbe
rige dingen' zijn, is voorgoed
voorbij. Ik adviseer de klanten
vaak om ze eens te grillen. Dan
zijn ze niet zo rauw, dan zijn ze
ietwat gestold. En dan vindt
iedereen ze ineens heerlijk.
Negen van de tien klanten
komen er op terug".
W z V