met stamppot van palmkool Zeeuws hert 9 Recept Weerzien Eet smakelijk! 1 kg stoofvlees met bot van hert 1 bol knoflook Tijm rode wijn 1kg aardappelen voor puree 2 uien bonk 500gr palmkool 150 gr roomboter 100 room of volle melk 2. Pluk het vlees, laat het vocht en de botten iets inkoken tot mooie dikte voor de jus, zeef het op het laatst in een klein pannetje 3. Snij 2 uien, palmkool in dun ne reepjes De winter komt eraan, dus stamppottijd! Deze stamppot heeft uiteraard een lokale draai. Hert klinkt prij zig, wat sommige delen ook zijn, maar de voorbouten en de nek zijn dat niet. Ik werk hier graag mee, altijd van jager Kees de Bruijn uit Sint Laurens. Ik doe al jaren zaken met Kees, een lokale jager met een wildhandel. Hij le vert het beste wild en daarnaast kan onze hond ook regelmatig naar de kennel die ze hebben. Leuk feitje. Na zes jaar zaken doen kwamen we er achter dat we familie zijn: achterneven via mijn moeders kant, Lia de Keuning. Dat maakt het nog iets leuker. De groenten voor dit recept komen uit de boerderij- winkel van Bioduin 6. Roomboter kan je toevoe gen naar eigen inzicht, te veel is minder gezond uiteraard. Mijn oude chef zei altijd tegen me: ,,een lekkere puree is half aardappel, half roomboter’’. Die tijden zijn wel voorbij uiteraard, maar er is niks mis met een béé tje roomboter in de wintertijd 5. Zet de gesneden groentes aan in een pan, als ze mooi beetgaar zijn spatel ze door de puree met de roomboter en room. Spatel alles door tot een mooie massa (spatelen, niet met de garde anders wordt de structuur plak kerig!) Voeg peper en zout naar smaak toe aan de puree 4. Schil de aardappelen, kook ze gaar tot ze breken, kook ze kort droog en stamp ze fijn 7. Warm de geplukte stoof op en de jus ook, beiden in een apart pannetje Als het goed is heb je nu een pan met stamppot palmkool ui, stoof van hert en een zeer smaakvolle jus. 1. Doe het hert in een ovenschaal (niet te groot), met goed peper/ zout, grof gesneden bol knof look, tijm en glas wijn. Dek het af met aluminiumfolie en gaar het 12 uur in de oven op 90 graden Seizoensrecept van onze kok Cas Zwemer, restaurant Zeeuwse Streken Middelburg Mijn recept: B A ZEEUWS Bereiding: Wij benen zelf ons hert uit. De rug en achterbout voor biefstuk, de ribben/nek/voorbout voor stoofstukken. Stoof- stukken hebben vaak de meeste smaak, zeker als je het gaart met bot erin. Bot en vet geven juist smaak. Foto onder: Johannes Vijverberg (1880-1965) was één van de eerste vogelfotografen foto Jacqueline Midavaine Foto boven: Cursus dokatechniek van het jongerencentrum Trefpunt aan de Lange Giststraat. In het midden docent en PZEM-fotograaf Ch. Bouwense foto: Jacqueline Midavaine, ZB Beeldbank Zeeland, recordnr. FO111505 Foto links: Een vrouw fotografeert in 1961 de paardenmarkt in Goes foto: Oscar de Milliano, ZB Beeldbank Zeeland, recordnr. FO081849

Krantenbank Zeeland

Zeeuws Weerzien. Feest van herkenning | 2022 | | pagina 9