Fantaseren bij oude schoolplaten
I
6
Nieuwe kok voor
Zeeuws weerzien
Weerzien
*2
Oesters mosselen
met zeegroenten
Mijn recept voor zes rauwe oes-
Eigenlijk waren dat een soort
geschiedenisboekjes, maar wij
door eigena-
Cranenburgh
Bochove.
aan produc-
Lezen en wegdromen bij de
schoolplaten van W.G. van de
Hulst.
door: Mieke van der Jagt
Stillezen: dat was op de lagere
school mijn favoriete vak. Dat
had alles te maken met W.G. van
de Hulst, de oude en de jonge.
Van de vader waren de boekjes
Er op of er onder en Toen en Nu.
ten: beste vis, groenten direct van ters vooraf en mosselen gekookt
de lokale boer, vlees van kleinscha
lige lokale boerderijen - we hebben
echt het beste in onze
Van oudsher zijn Zeeuwen
züünig. Wat vroeger ‘armen-
voer’ was, wordt nu voor goed
geld verhandeld. Zelf vind ik het
stuks in vogelvluchtperspectief
van een dorpje of een stadje,
gezien vanuit de dakgoot van de
kerk. Links was een torentransje
te zien en beneden waren een
gracht, een bruggetje, wat hui
zen, een Stadspoort en daarbui
ten de haven met een sluisje, een
duintje en de zee.
Er gebeurde van alles. Ik her
inner me een peutertje dat ge
vaarlijk dicht naar de waterkant
is gesukkeld, een stel kinderen
dat een kar over het bruggetje
helpt duwen, een paar jongetjes
De winterplaat is ook meer dan
gezellig. Er wordt natuurlijk
geschaatst, er staan sneeuw
poppen en iemand op een paard
trekt een heel rijtje sleetjes.
die clandestien op de toren zijn
geklommen en een ziek kind
dat een ballon heeft gekregen.
Het is de zomerplaat en er zijn
meer ballonnen. Eentje is uit de
handen van een meisje geglipt
en twee jongetjes proberen hem
uit de lantarenpaal te halen.
mochten ze in de klas lezen. Het
ene ging over de watergeuzen bij
Den Briel en het andere over de
vaderlandse geschiedenis in het
algemeen.
Ze waren wat minder stichtelijk
dan zijn ‘leesboeken’, die we
kregen van onze vrome opoe
en van de zondagsschool. De
illustraties daarin waren van de
zoon, die zijn vader overtrof met
de boekjes Ik zie, ik zie en Kijk,
het heeft gesneeuwd.
Die twee boekjes werden ver
gezeld van schoolplaten: twee
Bij het stillezen was ik boven
matig ijverig. Je mocht niet
meer dan één hoofdstuk lezen
maar regelmatig was ik daarin
in overtreding. Wat niet zo slim
was, achteraf gezien, was dat ze
de platen gewoon lieten hangen.
Tijdens zo’n beetje alle lessen zat
ik erover te fantaseren en waar
schijnlijk was ik niet de enige.
Uiteindelijk zijn we toch alle
maal van de lagere school af
gekomen, dus zo ongunstig zal
de invloed niet geweest zijn. Ik
heb er mateloos van genoten.
Ik ben geboren en getogen op
Walcheren en heb een grote voor
liefde voor onze provincie. Noem
me gerust een chauvinistische
Zeeuw. Ook heb ik een passie voor
goed eten en horeca. Met name
seafood is een specialiteit van
mij, en dus ook in ons restaurant.
Van jongs af aan heb ik een grote
liefde voor zee en watersport ge
had. Vanwege die passie begon ik
na de middelbare school op het
Maritiem instituut in Vlissin-
gen, want ik wilde gaan varen!
Al snel kwam ik erachter dat
het bestond uit heel veel stil
zitten, exacte vakken en tech
niek waar geduld voor nodig
was... Niet mijn sterkste punten.
In de tussentijd werkte ik al drie
jaar als hulpkok bij de Campveerse
Toren in Veere. Zo ben ik de horeca
ingerold, met name
resse Hendrina van
en chef-kok Eric van
Zeeland biedt zoveel
op Zeeuwse wijze:
Raap zes creuses per persoon,
eigen tuin! steek ze open en serveer ze met
een partje citroen
Mosselen op Zeeuwse
wijze (eigen recept)
heerlijk om in de juiste seizoenen Bij eb kun je goed mosselen van
als ik tijd heb de kust af te strui- de palen op het strand steken.
nen en zelf zeegroenten, oesters Op de schorren groeien lamsoor
en mosselen te rapen en steken. en zeevenkel.
Mijn Zeeuwse recept is dit- Maak 1 kg mosselen per persoon
maal dan ook een recept met schoon, en kook ze op de volgende
ingrediënten die je nog steeds wijze.
gratis bij elkaar kunt sprok- Zet een ruime pan op een hoog
kelen langs onze mooie kust. vuur. Voeg een scheut olijfolie
De kust van de Oosterschel- toe en de fijngesneden Zeeuwse
de ligt letterlijk bezaaid met ui, 1/3 fijngesneden rode peper
creuses, een van origine Japan- aanfruiten, voeg de Zeeuwse
se exoot die enorm goed gedijt mosselen toe, afblussen met een
in Zeeuwse wateren. Per per- half glas Zeeuws witbier. Voeg
soon mag je maximaal tien kilo takjes zeevenkel toe en 1 volle
mosselen en/of oesters rapen. hand Zeeuwse lamsoor. Haal de
Zeegroentengroeienvanafmei ook mosselen van het vuur zodra ze
op de schorren en aan de dijken. allemaal open zijn.
«n z»
ft
b»
Cas Zwemer, chef eigenaar van Restaurant Zeeuwse Stre
ken te Middelburg, verrast vanaf nu de lezers in elke editie van
Zeeuws Weerzien met een recept waarin streekproducten van
het seizoen zijn verwerkt. Hij stelt zichzelf voor:
Sneeuwpoppen
Schoolplaten afkomstig van www.wgvandehulst.com
Mm'
IA ZEEUWS
ut '5