Fantaseren bij oude schoolplaten I 6 Nieuwe kok voor Zeeuws weerzien Weerzien *2 Oesters mosselen met zeegroenten Mijn recept voor zes rauwe oes- Eigenlijk waren dat een soort geschiedenisboekjes, maar wij door eigena- Cranenburgh Bochove. aan produc- Lezen en wegdromen bij de schoolplaten van W.G. van de Hulst. door: Mieke van der Jagt Stillezen: dat was op de lagere school mijn favoriete vak. Dat had alles te maken met W.G. van de Hulst, de oude en de jonge. Van de vader waren de boekjes Er op of er onder en Toen en Nu. ten: beste vis, groenten direct van ters vooraf en mosselen gekookt de lokale boer, vlees van kleinscha lige lokale boerderijen - we hebben echt het beste in onze Van oudsher zijn Zeeuwen züünig. Wat vroeger ‘armen- voer’ was, wordt nu voor goed geld verhandeld. Zelf vind ik het stuks in vogelvluchtperspectief van een dorpje of een stadje, gezien vanuit de dakgoot van de kerk. Links was een torentransje te zien en beneden waren een gracht, een bruggetje, wat hui zen, een Stadspoort en daarbui ten de haven met een sluisje, een duintje en de zee. Er gebeurde van alles. Ik her inner me een peutertje dat ge vaarlijk dicht naar de waterkant is gesukkeld, een stel kinderen dat een kar over het bruggetje helpt duwen, een paar jongetjes De winterplaat is ook meer dan gezellig. Er wordt natuurlijk geschaatst, er staan sneeuw poppen en iemand op een paard trekt een heel rijtje sleetjes. die clandestien op de toren zijn geklommen en een ziek kind dat een ballon heeft gekregen. Het is de zomerplaat en er zijn meer ballonnen. Eentje is uit de handen van een meisje geglipt en twee jongetjes proberen hem uit de lantarenpaal te halen. mochten ze in de klas lezen. Het ene ging over de watergeuzen bij Den Briel en het andere over de vaderlandse geschiedenis in het algemeen. Ze waren wat minder stichtelijk dan zijn ‘leesboeken’, die we kregen van onze vrome opoe en van de zondagsschool. De illustraties daarin waren van de zoon, die zijn vader overtrof met de boekjes Ik zie, ik zie en Kijk, het heeft gesneeuwd. Die twee boekjes werden ver gezeld van schoolplaten: twee Bij het stillezen was ik boven matig ijverig. Je mocht niet meer dan één hoofdstuk lezen maar regelmatig was ik daarin in overtreding. Wat niet zo slim was, achteraf gezien, was dat ze de platen gewoon lieten hangen. Tijdens zo’n beetje alle lessen zat ik erover te fantaseren en waar schijnlijk was ik niet de enige. Uiteindelijk zijn we toch alle maal van de lagere school af gekomen, dus zo ongunstig zal de invloed niet geweest zijn. Ik heb er mateloos van genoten. Ik ben geboren en getogen op Walcheren en heb een grote voor liefde voor onze provincie. Noem me gerust een chauvinistische Zeeuw. Ook heb ik een passie voor goed eten en horeca. Met name seafood is een specialiteit van mij, en dus ook in ons restaurant. Van jongs af aan heb ik een grote liefde voor zee en watersport ge had. Vanwege die passie begon ik na de middelbare school op het Maritiem instituut in Vlissin- gen, want ik wilde gaan varen! Al snel kwam ik erachter dat het bestond uit heel veel stil zitten, exacte vakken en tech niek waar geduld voor nodig was... Niet mijn sterkste punten. In de tussentijd werkte ik al drie jaar als hulpkok bij de Campveerse Toren in Veere. Zo ben ik de horeca ingerold, met name resse Hendrina van en chef-kok Eric van Zeeland biedt zoveel op Zeeuwse wijze: Raap zes creuses per persoon, eigen tuin! steek ze open en serveer ze met een partje citroen Mosselen op Zeeuwse wijze (eigen recept) heerlijk om in de juiste seizoenen Bij eb kun je goed mosselen van als ik tijd heb de kust af te strui- de palen op het strand steken. nen en zelf zeegroenten, oesters Op de schorren groeien lamsoor en mosselen te rapen en steken. en zeevenkel. Mijn Zeeuwse recept is dit- Maak 1 kg mosselen per persoon maal dan ook een recept met schoon, en kook ze op de volgende ingrediënten die je nog steeds wijze. gratis bij elkaar kunt sprok- Zet een ruime pan op een hoog kelen langs onze mooie kust. vuur. Voeg een scheut olijfolie De kust van de Oosterschel- toe en de fijngesneden Zeeuwse de ligt letterlijk bezaaid met ui, 1/3 fijngesneden rode peper creuses, een van origine Japan- aanfruiten, voeg de Zeeuwse se exoot die enorm goed gedijt mosselen toe, afblussen met een in Zeeuwse wateren. Per per- half glas Zeeuws witbier. Voeg soon mag je maximaal tien kilo takjes zeevenkel toe en 1 volle mosselen en/of oesters rapen. hand Zeeuwse lamsoor. Haal de Zeegroentengroeienvanafmei ook mosselen van het vuur zodra ze op de schorren en aan de dijken. allemaal open zijn. «n z» ft b» Cas Zwemer, chef eigenaar van Restaurant Zeeuwse Stre ken te Middelburg, verrast vanaf nu de lezers in elke editie van Zeeuws Weerzien met een recept waarin streekproducten van het seizoen zijn verwerkt. Hij stelt zichzelf voor: Sneeuwpoppen Schoolplaten afkomstig van www.wgvandehulst.com Mm' IA ZEEUWS ut '5

Krantenbank Zeeland

Zeeuws Weerzien. Feest van herkenning | 2022 | | pagina 6