eerzien
Inspiratie voor creatieve handen
Romige
pastinaaksoep
500 g pastinaak
1 appel (jonagold/elstar)
1 teen knoflook
1 liter groentebouillon
(van 2 tabletten)
scheutje (olijf)olie
100 ml room
peper en zout
Snipper de ui en de knoflook.
Schil de pastinaak en snij in
stukken. Schil de appel,
verwijder het klokhuis en snij
in stukjes. Verhit de olie en
stoof de ui, pastinaak en de
knoflook ongeveer vijf minu
ten op een laag vuur. Voeg
bouillon, room en appel toe.
Doe een deksel op de pan en
laat ongeveer 20 minuten
sudderen. Pureer de soep met
een staafmixer of in een
keukenmachine. Breng op
smaak met peper en zout.
vervang de appel door een
peer of vervang de room door
kokosmelk.
Pastinaak: een groente om niet te vergeten
met een dunschiller.
Pastinaak wordt veel gebruikt in
winterse gerechten zoals soepen,
stamppotten en stoofschotels.
Het wordt wel eens een 'vergeten
groente' genoemd. Maar tegen
woordig is hij weer makkelijk te
vinden. Natuurlijk in de Stads
tuin Goes. En wie gaat voor
gemak, kan in bijna elke
supermarkt schoongemaakte
pastinaak kopen.
Stadstuin Goes is een echte
'samentuin'. Een flinke moes
tuin waar mensen bij elkaar
komen om samen groente en
fruit te telen. Iedereen is
welkom, ook voor een gezellig
praatje met bakje koffie of thee.
Het tuinieren gebeurt op ecolo
gische basis, dat wil zeggen: met
oog voor natuurlijke processen
en met respect voor plant en dier.
Lezers van Zeeuws Weerzien
krijgen een exclusief kijkje in de
seizoenskeuken!
Stadstuin Goes is een project van
SMWO (Stichting Maatschap
pelijk werk en Welzijn Ooster-
schelderegio), gelegen aan het
Stationspark in Goes-Zuid.
Meer info www.stadstuingoes.nl
De eerste maanden van het jaar is
een goed moment om pastinaak
te oogsten. Voor wie de
pastinaak niet kent: het is een
wortelgroente die eruitziet als
een witte winterwortel. Wat
smaak betreft kan pastinaak met
knolselderij worden vergeleken,
maar dan wat zoeter. Én handig
in gebruik: niet te groot voor een
klein gezin, makkelijk te schillen
Wat is er in deze donkere
wintermaanden leuker
dan het maken van een
mooi handwerk?
Wij helpen u graag
aan nieuwe ideeën.
De Zeeuwse knop of knoop is
misschien wel het bekendste
onderdeel uit de Zeeuwse dracht.
Mannen gebruiken de grote
gouden halsknopen om hun
boezeroen mee te sluiten.
Zilveren exemplaren worden
voor allerlei toepassingen
gebruikt: als sluiting van het
hemdrok van mannen, als
broche bij vrouwen of - ook in
het goud - op mutsenspelden.
In Museum Veere is een borduur
patroon van de Zeeuwse knoop
te verkrijgen, een exclusief
ontwerp van Sylvia van Dam
Merrett. Het patroon kan voor
diverse doeleinden worden
gebruikt: als versiering van een
(thee)doek, op de klep van een
handtasje of als schilderijtje aan
Voor meer informatie:
Museum Veere, Kaai 25,
4351 AA Veere. Tot 29
maart geopend in het
weekend en tijdens
schoolvakanties van
13:00 tot 17:00 uur.
Speldenkussen
Zeeuwse knoop
de wand. U kunt er ook een
speldenkussen mee maken.
Origineel én handig
Het patroon is los in de museum
winkel te koop voor 4,50,
het speldenkussen is ook als
compleet handwerkpakket ver
krijgbaar voor 12,95.
Zie ook www.museumveere.nl.
U kunt ook een email sturen aan
museum@museumveere.nl, met het
verzoek de bestelling aan u op te
sturen. U betaalt dan wel extra
voor verzendkosten.
Gelukkig, nieuwjaar ramon
ja, ik bedoel maar, je bent zo oud als je je voelt,
natuurlijk, maar voor mij is zeventig het
nieuwe vijftig.Emile R.
heeft gelij k! ■- 1
en zeker niet afgeschreven
20 jaar jonger dan in m'n
laspoort staat.ouder, wijzer,
maar niet belegen, vitaal, t
L-' volop in het leven, /tïj
,7 tjakka, maakt 't ;i
- uit, toch?
Gewo>
en een gelukkig
en heel mooi 1999
Kom hier snoepertje, een lekkere knuffel...
50 is m'n biologische leeftijd, eeh, nog lang geen
aow no
Nodig:
1 ui
Bereiding:
Variaties:
W ÏEELrWfl
Koken met Stadstuin Goes
Stadstuinier Marianne Maat bezig met het het oogsten van pastinaak Foto: Marjo Griep