ófsluis 89,- _en droom onder de kerstboom? UI O MODE FLEECE JASJE i •r Waarschijnlijk wel, want het is een feestelijk pakje van Juwelier Postma. Uw kerstcadeau specialist in dia mant, goud, zilver en horloges. Kokkefel len vooi* do feestdogen 10 KERSTAKTIE KRANT <S 3 UI in camel, donkerblauw en zwart normaal 139,- nu aanbieding zo lang de voorraad strekt 5 DAM 6 ZIERIKZEE FORTUINSTRAAT 15 BERGEN OP ZOOM JEUNESSE, GOUDEN RINGEN MET DIAMANT. V.A. ƒ59,- EDEL DESIGN DIAMANTSIERADEN S"'". R&C DIAMANT SIERADEN RING VA ƒ1.219. m SIERRADEN IN EEN COMBINATIE VAN DRIE KLEUREN GOUD. ƒ165,- GRATIS MASSIEF ZILVEREN ARMBAND AANKOOP VAN EENZELFDE ARMBAND IN GOUD DIAMONDE BRILJANTE AANBIEDING VOOR EEN SPECIALE KERSTPRIJS Z.Z. ZILVER DAM 10 - ZIERIKZEE - 0111-412443 Kalkoen met Kerstmis Kalkoen is weer erg in trek. Waar schijnlijk omdat dit gevogelte panklaar wordt verkocht en betrekkelijk laag in prijs is. Bovendien kunnen we er zeker van zijn dat we voor de feestdagen jonge en malse kalkoenen kunnen kopen. Het hier beschreven recept "Gevulde Kalkoen" is niet alleen .erg lekker, het is zelfs makkelijk te berei den én kost weinig tijd. Gevulde Kalkoen Benodigdheden: 1 kalkoen van circa 3 kilo, 750 gram gehakt, 1 kilo in de boter gestoofde kastanjes, 2 goudreinetten, kruiden naar keuze zoals bieslook, dille, lavas, tijm of selderij, 1 kilo spruiten, 4 mandarijnen, 100 gram lardeerspek, 250 gram boter, 1 dl witte wijn. Bereiding: Was de kalkoen en droog hem. Wrijf hem in met zout. Snijd de kastanjes kruislings in en laat ze circa 10 minuten in kokend water trekken totdat ze openspringen. De schillen en de huidjes onder de schillen afpellen. Wat boter bruin laten worden en de kastanjes hierin even smoren. Vervol gens 1 dl. wijn en wat zout naar smaak toevoegen en de kastanjes gaarsto ven. Meng de helft van de gestoofde kastanjes met het gehakt en de in stuk jes gesneden appel. Maak dit mengsel op smaak met zout en kruiden. Verwij der het borstbeen van de kalkoen, doe de vulling erin en naai hem dicht. Poten en borst in plakjes spek wikkelen. Leg de kalkoen in een braadslee met de boter en plaats hem in een tot 200 gra den voorverwarmde oven. Tijdens het braden de kalkoen bedruipen. Giet re gelmatig een scheutje water in de braadslee en braad de kalkoen in 100 minuten gaar. Kook intussen de spruit jes in 15 minuten gaar en vermeng deze met de rest van de kastanjes. Als de kalkoen gaar is, verwijder dan het spek en laat het korstje nog even meebruinen in deoven. Leg de kalkoen op een grote schaal en schik het sprui ten mengsel eromheen. Versier het ge heel met de gepelde mandarijnen. Geef er aardappelcroquetten of ge bakken aardappelen bij. Ossestaartsoep Benodigdheden: 500gram ossestaart, 50 gram rookspek, soepgroente, 2 liter water, peper, zout, laurierblad, tijm, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 dl rode wijn. Bereiding: De in stukken verdeelde os sestaart goed afspoelen, drogen en in het uitgebakken spek bruin bakken. De soepgroente erbij doen en even mee- bakken. Met koud water aanvullen en de krui den toevoegen. Dit alles minimaal twee uur laten trekken. De ossestaart eruit nemen en de bouillon zeven. Haal het vlees van het been en gebruik dit als vulling. Laat de soep koud worden en schep het vet eraf. Voor het serveren opwarmen en op smaak maken met tomatenpuree, rode wijn, peper en zout. Ananasbavarois Benodigdheden: 4 bladen gelatine, 60 gram suiker, half blik ananas, kwart liter slagroom, 2 eiwitten. Bereiding: Laat de ananas uitlekken en breng het sap aan de kook. Leg een paar stukjes ananas apart voor de gar nering. Neem de pan van het vuur en meng hierdoor de in koud water ge weekt en daarna uitgeknepen gelatine. Doe hierin de suiker en roer dit alles goed door totdat de gelatine helemaal verdwenen is. Laat dit afkoelen. Sla de room en het eiwit stijf. Begint het ana nassap te geleren giet dan de room en het eiwit erbij en roer de ananas er door. Doe de puddingmassa in een met eiwit bestreken vorm en laat deze in de koelkast stijf worden. Stort de pudding op een bord en garneer deze met*stukjes ananas en toefjes slag room.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1997 | | pagina 24