ófsluis
89,-
_en droom
onder de kerstboom?
UI
O
MODE
FLEECE JASJE
i
•r
Waarschijnlijk wel,
want het is een
feestelijk pakje van
Juwelier Postma.
Uw kerstcadeau
specialist in dia
mant, goud, zilver
en horloges.
Kokkefel len
vooi* do
feestdogen
10
KERSTAKTIE KRANT
<S
3
UI
in camel, donkerblauw en zwart
normaal 139,-
nu
aanbieding zo lang de voorraad strekt
5 DAM 6
ZIERIKZEE
FORTUINSTRAAT 15
BERGEN OP ZOOM
JEUNESSE, GOUDEN RINGEN
MET DIAMANT. V.A. ƒ59,-
EDEL DESIGN
DIAMANTSIERADEN
S"'".
R&C
DIAMANT
SIERADEN
RING VA
ƒ1.219.
m
SIERRADEN IN EEN COMBINATIE
VAN DRIE KLEUREN GOUD.
ƒ165,-
GRATIS MASSIEF ZILVEREN
ARMBAND
AANKOOP VAN EENZELFDE
ARMBAND IN GOUD
DIAMONDE
BRILJANTE
AANBIEDING
VOOR EEN
SPECIALE
KERSTPRIJS
Z.Z. ZILVER
DAM 10 - ZIERIKZEE - 0111-412443
Kalkoen met Kerstmis
Kalkoen is weer erg in trek. Waar
schijnlijk omdat dit gevogelte panklaar
wordt verkocht en betrekkelijk laag in
prijs is. Bovendien kunnen we er zeker
van zijn dat we voor de feestdagen
jonge en malse kalkoenen kunnen
kopen. Het hier beschreven recept
"Gevulde Kalkoen" is niet alleen .erg
lekker, het is zelfs makkelijk te berei
den én kost weinig tijd.
Gevulde Kalkoen
Benodigdheden: 1 kalkoen van circa 3
kilo, 750 gram gehakt, 1 kilo in de boter
gestoofde kastanjes, 2 goudreinetten,
kruiden naar keuze zoals bieslook, dille,
lavas, tijm of selderij, 1 kilo spruiten, 4
mandarijnen, 100 gram lardeerspek,
250 gram boter, 1 dl witte wijn.
Bereiding: Was de kalkoen en droog
hem. Wrijf hem in met zout. Snijd de
kastanjes kruislings in en laat ze circa
10 minuten in kokend water trekken
totdat ze openspringen. De schillen en
de huidjes onder de schillen afpellen.
Wat boter bruin laten worden en de
kastanjes hierin even smoren. Vervol
gens 1 dl. wijn en wat zout naar smaak
toevoegen en de kastanjes gaarsto
ven. Meng de helft van de gestoofde
kastanjes met het gehakt en de in stuk
jes gesneden appel. Maak dit mengsel
op smaak met zout en kruiden. Verwij
der het borstbeen van de kalkoen, doe
de vulling erin en naai hem dicht. Poten
en borst in plakjes spek wikkelen. Leg
de kalkoen in een braadslee met de
boter en plaats hem in een tot 200 gra
den voorverwarmde oven. Tijdens het
braden de kalkoen bedruipen. Giet re
gelmatig een scheutje water in de
braadslee en braad de kalkoen in 100
minuten gaar. Kook intussen de spruit
jes in 15 minuten gaar en vermeng deze
met de rest van de kastanjes.
Als de kalkoen gaar is, verwijder dan
het spek en laat het korstje nog even
meebruinen in deoven. Leg de kalkoen
op een grote schaal en schik het sprui
ten mengsel eromheen. Versier het ge
heel met de gepelde mandarijnen.
Geef er aardappelcroquetten of ge
bakken aardappelen bij.
Ossestaartsoep
Benodigdheden: 500gram ossestaart,
50 gram rookspek, soepgroente, 2 liter
water, peper, zout, laurierblad, tijm, 1
eetlepel tomatenpuree, 1 dl rode wijn.
Bereiding: De in stukken verdeelde os
sestaart goed afspoelen, drogen en in
het uitgebakken spek bruin bakken. De
soepgroente erbij doen en even mee-
bakken.
Met koud water aanvullen en de krui
den toevoegen. Dit alles minimaal twee
uur laten trekken. De ossestaart eruit
nemen en de bouillon zeven. Haal het
vlees van het been en gebruik dit als
vulling. Laat de soep koud worden en
schep het vet eraf. Voor het serveren
opwarmen en op smaak maken met
tomatenpuree, rode wijn, peper en
zout.
Ananasbavarois
Benodigdheden: 4 bladen gelatine, 60
gram suiker, half blik ananas, kwart liter
slagroom, 2 eiwitten.
Bereiding: Laat de ananas uitlekken en
breng het sap aan de kook. Leg een
paar stukjes ananas apart voor de gar
nering. Neem de pan van het vuur en
meng hierdoor de in koud water ge
weekt en daarna uitgeknepen gelatine.
Doe hierin de suiker en roer dit alles
goed door totdat de gelatine helemaal
verdwenen is. Laat dit afkoelen. Sla de
room en het eiwit stijf. Begint het ana
nassap te geleren giet dan de room en
het eiwit erbij en roer de ananas er
door. Doe de puddingmassa in een
met eiwit bestreken vorm en laat deze
in de koelkast stijf worden. Stort de
pudding op een bord en garneer deze
met*stukjes ananas en toefjes slag
room.