MEPHISIU PERON Grote keus in herenschoenen LUMBERJACK Um/ishop SiOHK AvanQ BOOTS ffraNjlER %-CJfaeve £JLoaMS BOEKHANDEL DE VRIES KERSTKLEEDJES EN KERSTDEKSERVETTEN Vele merken, in meerdere wijdtes en maten Kokkerel len 4 KERSTAKTIE KRANT SLAPEN WONEN St. Domusstraat 76 - Zierikzee - Telefoon 0111-412345 Nederlands-Top-Fabrikaat Voor voet-gezondheid Clarks Air-group: is lopen op lucht ONZE TOP 3 VOOR DE FEESTDAGEN: 1. Michel Mountignac - Ik ben slank want ik eet (meer een boek voor na de feestdagen) 2. Yvonne Kroonenberg - Het zit op de bank en het zapt een bundel met nieuwe scherpzinnige observaties van Yvonne Kroonenberg 17,90 3. Ad Leijdekkers - leuke diengen vö de mènschen Schouwse gedichtjes en verhaaltjes in dialect door 'Arjaon' ƒ17,95 Havenplein 14,4301 CB Zierikzee Tel. 0111-412674 Fax 0111-417210 2 ETAGES VOL BOEKPLEZIER sprayhoods bootskieden zeilkleding watersportartikelen volop zeewaardige kerstkado's Nieuwe Haven 3 4301 DJ Zierikzee Tel. 0111-413403 Fax 0111-414449 Hans en Ellen Rijbering voorde feestdagen De Kerstdagen zijn bij uitstek de fees telijke dagen waarop veel "groot vlees" klaar gemaakt wordt. Het is dan beslist noordzakelijk dat we goed vlees kopen. Dit is een zaak van vertrouwen en het is daarom belangrijk dat we naar een goede slager gaan. Voor de boeuf kunnen we een schouder- of een staartstuk gebruiken. Dit is mals vlees dat we goed gaar kunnen stoven. Boeuf BENODIGDHEDEN: Een schouder- of staartstuk van 1 kilo, 1/21 rode wijn, 1 eetl. wijnazijn, 1 preitje, 1 wortel, 1 stuk selderieknol, 1 teentje knoflook, 2 lau rierbladen, zouten peper, 10 gr spek, 30 gram boter, 1 ui, 1 wortel1/4 selde rieknol, 1 eetl. bloem, crème fraiche. Wrijf het vlees in met zout en peper in leg het in een diepe schaal. Doe de wijn en de azijn in een pan. Snijd alle groen ten fijn en doe ze samen met de kruide rijen bij het wijn/azijnmengse). Laat dit 10 minuten zachtjes koken en daarna afkoelen. Als de marinade weer koud is, giet u deze over het vlees. Zet de schaal 2 dagen op een koele plaats. Keer het vlees een of twee keer per dag om. Snijd het spek in blokjes en bak het in de boter even op. Schep het spek uit de pan en bak in het achtergebleven vet het vlees snel bruin. Haal het even uit de pan en fruit de fijngesneden groen ten flink op. Strooi er een volle eetlepel bloem over en blus als de bloem ge bruind is de zaak af met een deel van de marinade. Doe het vlees met de spek blokjes terug in de pan en laat het in de oven (180 gr) of op het fornuis in twee uur zachtjes gaar worden. Neem het vlees uit de pan en laat het even bekomen. Daarna in dunne plak ken snijden en dakpansgewijs op een platte schaal leggen. De braadsaus zeven en eventueel met wat van de ma rinade aanvullen en naar smaak zout en peper toevoegen. Van het vuur af roert u er nog enkele lepels crème frai che door. Doe een paar lepels van de saus over het vlees en geef de rest er apart bij. Hierbij past aardappelpuree en broccoliHet is ook heel lekker om er boulettes (knoedels) bij te serveren en een salade van ijsbergsla en even op gekookte en weer afgekoelde abriko zen en rozijnen. Boulettes BENODIGDHEDEN: 6 sneden oud wit tebrood, 1 eetl. fijngesneden peterse lie, 50 gr boter, 100 gr bloem, 2 eieren, melk, 1 kippenbouillonblokje. Snijd het wittebrood in blokjes. Hak de ui fijn en fruit deze in de boter glazig. Doe het brood en de peterselie er bij en bak dit even op. Maak van bloem, zout en de eieren een vloeibaar deegmeng sel. Roer het gebakken brood er door en laat dit in een half uurtje smeuig wor den. Maak van een kleine halve liter wateren het blokje een pittige bouillon. Vorm met natte handen van het deeg- mensel kleine balletjes en laat deze in een half uur in de bouillon zachtjes gaar worden. Laat ze voor het serveren even uitlekken. Uien met zure room BENODIGDHEDEN: 500 gr kleine uien. 1 kippenbouillonblokje, 1 laurierblad, 10 gevriesdroogde peperkorrels, 1 potje crème fraiche, rriaizena. Maak de uien schoon, maar laat ze heel. Doe 2 dl water in een kleine pan en doe hier het bouillonblokje en de krui den in. Laat dit 5 minuten koken. Leg dan de uien in de geurige buoillon en kook ze in een kwartiertje zachtjes gaar. Schep ze uit het vocht en houd ze warm. Bind het vocht met maizena en roer de zure room er door. Laat de warme uien inde saus zakken. De saus •vnag niet meer koken, daar anders de room gaat schiften. Geef als tweede groente in blokjes gesneden en beet gaar gekookte courgette. Hierbij past een gepofte aardappel

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1997 | | pagina 18