MEPHISIU
PERON
Grote keus in herenschoenen
LUMBERJACK
Um/ishop
SiOHK
AvanQ
BOOTS
ffraNjlER
%-CJfaeve
£JLoaMS
BOEKHANDEL
DE VRIES
KERSTKLEEDJES
EN
KERSTDEKSERVETTEN
Vele merken,
in meerdere wijdtes en maten
Kokkerel len
4
KERSTAKTIE KRANT
SLAPEN WONEN
St. Domusstraat 76 - Zierikzee - Telefoon 0111-412345
Nederlands-Top-Fabrikaat
Voor voet-gezondheid
Clarks Air-group: is lopen op lucht
ONZE TOP 3 VOOR DE FEESTDAGEN:
1. Michel Mountignac - Ik ben slank want ik eet
(meer een boek voor na de feestdagen)
2. Yvonne Kroonenberg - Het zit op de bank en het zapt
een bundel met nieuwe scherpzinnige observaties
van Yvonne Kroonenberg
17,90
3. Ad Leijdekkers - leuke diengen vö de mènschen
Schouwse gedichtjes en verhaaltjes in
dialect door 'Arjaon' ƒ17,95
Havenplein 14,4301 CB Zierikzee
Tel. 0111-412674 Fax 0111-417210
2 ETAGES VOL BOEKPLEZIER
sprayhoods
bootskieden
zeilkleding
watersportartikelen
volop zeewaardige
kerstkado's
Nieuwe Haven 3
4301 DJ Zierikzee
Tel. 0111-413403
Fax 0111-414449
Hans en Ellen
Rijbering
voorde
feestdagen
De Kerstdagen zijn bij uitstek de fees
telijke dagen waarop veel "groot vlees"
klaar gemaakt wordt. Het is dan beslist
noordzakelijk dat we goed vlees
kopen. Dit is een zaak van vertrouwen
en het is daarom belangrijk dat we naar
een goede slager gaan. Voor de boeuf
kunnen we een schouder- of een
staartstuk gebruiken. Dit is mals vlees
dat we goed gaar kunnen stoven.
Boeuf
BENODIGDHEDEN: Een schouder- of
staartstuk van 1 kilo, 1/21 rode wijn, 1
eetl. wijnazijn, 1 preitje, 1 wortel, 1 stuk
selderieknol, 1 teentje knoflook, 2 lau
rierbladen, zouten peper, 10 gr spek,
30 gram boter, 1 ui, 1 wortel1/4 selde
rieknol, 1 eetl. bloem, crème fraiche.
Wrijf het vlees in met zout en peper in
leg het in een diepe schaal. Doe de wijn
en de azijn in een pan. Snijd alle groen
ten fijn en doe ze samen met de kruide
rijen bij het wijn/azijnmengse). Laat dit
10 minuten zachtjes koken en daarna
afkoelen. Als de marinade weer koud
is, giet u deze over het vlees. Zet de
schaal 2 dagen op een koele plaats.
Keer het vlees een of twee keer per dag
om.
Snijd het spek in blokjes en bak het in
de boter even op. Schep het spek uit de
pan en bak in het achtergebleven vet
het vlees snel bruin. Haal het even uit
de pan en fruit de fijngesneden groen
ten flink op. Strooi er een volle eetlepel
bloem over en blus als de bloem ge
bruind is de zaak af met een deel van de
marinade. Doe het vlees met de spek
blokjes terug in de pan en laat het in de
oven (180 gr) of op het fornuis in twee
uur zachtjes gaar worden.
Neem het vlees uit de pan en laat het
even bekomen. Daarna in dunne plak
ken snijden en dakpansgewijs op een
platte schaal leggen. De braadsaus
zeven en eventueel met wat van de ma
rinade aanvullen en naar smaak zout
en peper toevoegen. Van het vuur af
roert u er nog enkele lepels crème frai
che door. Doe een paar lepels van de
saus over het vlees en geef de rest er
apart bij. Hierbij past aardappelpuree
en broccoliHet is ook heel lekker om er
boulettes (knoedels) bij te serveren en
een salade van ijsbergsla en even op
gekookte en weer afgekoelde abriko
zen en rozijnen.
Boulettes
BENODIGDHEDEN: 6 sneden oud wit
tebrood, 1 eetl. fijngesneden peterse
lie, 50 gr boter, 100 gr bloem, 2 eieren,
melk, 1 kippenbouillonblokje.
Snijd het wittebrood in blokjes. Hak de
ui fijn en fruit deze in de boter glazig.
Doe het brood en de peterselie er bij en
bak dit even op. Maak van bloem, zout
en de eieren een vloeibaar deegmeng
sel. Roer het gebakken brood er door
en laat dit in een half uurtje smeuig wor
den. Maak van een kleine halve liter
wateren het blokje een pittige bouillon.
Vorm met natte handen van het deeg-
mensel kleine balletjes en laat deze in
een half uur in de bouillon zachtjes gaar
worden. Laat ze voor het serveren even
uitlekken.
Uien met zure room
BENODIGDHEDEN: 500 gr kleine uien.
1 kippenbouillonblokje, 1 laurierblad,
10 gevriesdroogde peperkorrels, 1
potje crème fraiche, rriaizena.
Maak de uien schoon, maar laat ze
heel. Doe 2 dl water in een kleine pan en
doe hier het bouillonblokje en de krui
den in. Laat dit 5 minuten koken. Leg
dan de uien in de geurige buoillon en
kook ze in een kwartiertje zachtjes
gaar. Schep ze uit het vocht en houd ze
warm. Bind het vocht met maizena en
roer de zure room er door. Laat de
warme uien inde saus zakken. De saus
•vnag niet meer koken, daar anders de
room gaat schiften. Geef als tweede
groente in blokjes gesneden en beet
gaar gekookte courgette. Hierbij past
een gepofte aardappel