S i nte^kl aasfeest
blijft ons feest
MUTS
O'NEILL, OXBOW,
ADIDAS
deurloo
sintei^klaaslettei4
^iertee' ^n«art ^an Sch°uwen'Duweland
6
SURPRISE KRANT
vanaf f24.95/
Schuithaven 2-4 - Zierikzee
Sinterklaas is een echte volhouder. Al eeuwenlang wordt het
feest van deze goedheiligman in Europa, en met name in Ne
derland, gevierd. Maar begin jaren tachtig kwam de klad er
een beetje in. Toen verruilden steeds meer mensen irT ons
land Sinterklaas met de Kerstman. In veel huiskamers wer
den de pakjes pas met Kerstmis geopend.
Heel jammer natuurlijk, vooral omdat
een echt traditioneel Nederlands feest
steeds minder werd gevierd. Maar de
ommekeer heeft zich aangediend. Het
aantal mensen dat toch het sinter
klaasfeest als geschenkenfeest ver
kiest boven het kerstfeest is vanaf
1993 weertoegenomen. Blijkbaar is de
Nederlander zeer gesteld op de ver
jaardag van de Sint.
Uit een enquête, die vorig werd gehou
den, blijkt een stijging van het aantal
mensen dat Sinterklaas viert. In 1995
waren zeker 47% van de Nederlanders
van plan Sinterklaas te vieren, in 1996
was dit aantal gestegen met 4% tot
51% van de Nederlanders. Naar alle
waarschijnlijkheid zal deze stijging ook
dit jaar weer doorzetten. Uit hetzelfde
onderzoek blijkt verder dat bijna alle
gezinnen in Nederland met kleine kin
deren het Sinterklaasfeest vieren.
Ook blijkt dat 59% van de ondervraag
den die het feest vieren een gedicht
gaat schrijven. Het onderzoek toont
aan dat één dichter gemiddeld 3,4 ge
dichten schrijft. Omgerekend over on
geveer de hele bevolking betekent dit
dat tezamen 14,1 miljoen gedichten
worden geschreven. Een énorme hoe
veelheid dus. Uit het onderzoek blijkt
verder dat niet iedereen het makkelijk
vindt om een gedicht te schrijven. Om u
hierbij te helpen vindt u op deze pagina
nog een aantal handige tips bij het
maken van een gedicht.
Om de aandacht voor het sinterklaas
feest te vergroten werd een aantal
jaren geleden de Stichting Nationaal
Sint Nicolaas Comité opgericht. Deze
stichting heeft zich als doel gesteld om
het Sint Nicolaasfeest als belangrijk
cultuurgoed binnen de Nederlandse
samenleving te herstellen en te behou-
den. Hiervoor hebben zeeen aantal ac
tiviteiten ontwikkeld. Er worden onder
andere lezingen en tentoonstellingen
over de historie van het sinterklaas
feest georganiseerd. Ook adviseert
men intochtcomités over hoe de Sint
het best kan worden ingehaald. Hier
mee kan een stad of dorp zelfs een prijs
winnen, de zogenaamde 'Zilveren
Stoomboot'.
Hiernaast is er de Zilveren Pepernoot,
die wordt uitgereikt aan een persoon of
organisatie die de sinterklaasviering in
Nederland op bijzondere wijze heeft
versterkt. Het sinterklaascomité speelt
ook in op ons digitale tijdperk door een
eigen pagina op internet. Vanaf de dag
van de landelijke intocht t/m 6 decem
ber is de sintpagina te vinden via
http://www.sint.nl op het (S)internet.
kaneelpoeder, 1 tl kruidnagelpoeder,
1/2 tl nootmuscaat, 100 gram bruine
basterdsuiker, snufje zout, amande
len.
Voor dik speculaas moet u een kwart
van het gewicht aan gemalen koek
kruimels toevoegen (sprits, zandtaart),
tl theelepel.
Bereiding: Zeef de bloem en het bak
poeder. Roer vervolgens de boter tot
room en vermeng dit al roerend met ei,
suiker en kruiden tot er een dik en
schuimig mengsel ontstaat. Hier
mengt u de gezeefde bloem en bak
poeder (en eventueel de gemalen
koekjes) doorheen. Door het mengsel
met de hand te kneden ontstaat een
stevig deeg. Met dit deeg kunt u specu-
laasvormen vullen, maar u kunt het ook
gebruiken om speculaasletters te
maken. Hiervoor moet u het deeg uit
rollen tot de gewenste dikte en vervol
gens de letters uitsnijden.
Tip
U kunt de letters versieren door aman
delschaafsel of halve amandelnootjes
voorzichtig in het deeg te drukken.
Voordat het de oven ingaat kunt u de
bovenkant bestrijken met koffiemelk.
Bak de speculaas op 175 graden mid
den in een voorverwarmde oven in ca.
30 minuten gaar.
Elk jaar verschijnen ze weer, de chocoladeletter en de boter
letter. Kinderen krijgen ze in de schoen en tijdens ons heerlij
ke avondje wordt menige letter genuttigd, ledereen vindt het
leukomz'neigen initiaal te krijgen, maar het is nog leuker om
je eigen letter op te snoepen.
Zelf een chocolade- en boterletter
maken is veel werk en lang niet ieder
een is er dol op. Een goed alternatief is
de speculaasletter of de marsepeiniet -
ter. Bij de banketbakker zie je ze niet.
Bovendien zijn ze makkelijk zelf te
maken. Handen uit de mouwen en aan
de slag! Hieronder staan de benodigde
ingrediënten en de bereidingswijze be
schreven.
De marsepeinletter
Ingrediënten: 250 gram amandelen,
250 tot 400 gram poedersuiker, 1 1/2
eiwit en wat rozenwater
Bereiding: Doe de amandelen in een
pan en giet er zoveel water bij dat ze net
onder water staan. Het water moet wel
koud zijn. Breng het water aan dekook.
Zodra het kookt giet u het water af. Ver
volgens pelt en droogt u de amande
len. Maal ze in de amandelmolen (hak-
molen) en vermeng ze met de gezeefde
poedersuiker, het rozenwater en het
eiwit. Doe de massa vervolgens nog
twee keer door de molen. Kneed het
mengsel goed door elkaar en zet het af
gedekt op een koele plaats zodat het
iets kan uitdrogen en de smaken op el
kaar kunnen inwerken. Het mengsel is
nu klaar om er letters van te maken. Dit
kan op verschillende manieren. Je kunt
de plak uitrollen en vervolgens de letter
uitsnijden. Je kunt ook een rolletje (met
de handpalm) rollen en daarmee een
letter vormgeven. Je kunt ook leuk let
ters in verschillende kleuren maken.
Hiervoor kun je het marsepeinmengsel
vermengen met cacaopoeder of bak
kerskleurstof, dat te verkrijgen is bij de
bakkerspeciaalzaak.
De speculaasletter
Ingrediënten: 250 gram bloem, 1 tl
bakpoeder, 100 gram boter, 1 ei, 2 tl