S i nte^kl aasfeest blijft ons feest MUTS O'NEILL, OXBOW, ADIDAS deurloo sintei^klaaslettei4 ^iertee' ^n«art ^an Sch°uwen'Duweland 6 SURPRISE KRANT vanaf f24.95/ Schuithaven 2-4 - Zierikzee Sinterklaas is een echte volhouder. Al eeuwenlang wordt het feest van deze goedheiligman in Europa, en met name in Ne derland, gevierd. Maar begin jaren tachtig kwam de klad er een beetje in. Toen verruilden steeds meer mensen irT ons land Sinterklaas met de Kerstman. In veel huiskamers wer den de pakjes pas met Kerstmis geopend. Heel jammer natuurlijk, vooral omdat een echt traditioneel Nederlands feest steeds minder werd gevierd. Maar de ommekeer heeft zich aangediend. Het aantal mensen dat toch het sinter klaasfeest als geschenkenfeest ver kiest boven het kerstfeest is vanaf 1993 weertoegenomen. Blijkbaar is de Nederlander zeer gesteld op de ver jaardag van de Sint. Uit een enquête, die vorig werd gehou den, blijkt een stijging van het aantal mensen dat Sinterklaas viert. In 1995 waren zeker 47% van de Nederlanders van plan Sinterklaas te vieren, in 1996 was dit aantal gestegen met 4% tot 51% van de Nederlanders. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze stijging ook dit jaar weer doorzetten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat bijna alle gezinnen in Nederland met kleine kin deren het Sinterklaasfeest vieren. Ook blijkt dat 59% van de ondervraag den die het feest vieren een gedicht gaat schrijven. Het onderzoek toont aan dat één dichter gemiddeld 3,4 ge dichten schrijft. Omgerekend over on geveer de hele bevolking betekent dit dat tezamen 14,1 miljoen gedichten worden geschreven. Een énorme hoe veelheid dus. Uit het onderzoek blijkt verder dat niet iedereen het makkelijk vindt om een gedicht te schrijven. Om u hierbij te helpen vindt u op deze pagina nog een aantal handige tips bij het maken van een gedicht. Om de aandacht voor het sinterklaas feest te vergroten werd een aantal jaren geleden de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité opgericht. Deze stichting heeft zich als doel gesteld om het Sint Nicolaasfeest als belangrijk cultuurgoed binnen de Nederlandse samenleving te herstellen en te behou- den. Hiervoor hebben zeeen aantal ac tiviteiten ontwikkeld. Er worden onder andere lezingen en tentoonstellingen over de historie van het sinterklaas feest georganiseerd. Ook adviseert men intochtcomités over hoe de Sint het best kan worden ingehaald. Hier mee kan een stad of dorp zelfs een prijs winnen, de zogenaamde 'Zilveren Stoomboot'. Hiernaast is er de Zilveren Pepernoot, die wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die de sinterklaasviering in Nederland op bijzondere wijze heeft versterkt. Het sinterklaascomité speelt ook in op ons digitale tijdperk door een eigen pagina op internet. Vanaf de dag van de landelijke intocht t/m 6 decem ber is de sintpagina te vinden via http://www.sint.nl op het (S)internet. kaneelpoeder, 1 tl kruidnagelpoeder, 1/2 tl nootmuscaat, 100 gram bruine basterdsuiker, snufje zout, amande len. Voor dik speculaas moet u een kwart van het gewicht aan gemalen koek kruimels toevoegen (sprits, zandtaart), tl theelepel. Bereiding: Zeef de bloem en het bak poeder. Roer vervolgens de boter tot room en vermeng dit al roerend met ei, suiker en kruiden tot er een dik en schuimig mengsel ontstaat. Hier mengt u de gezeefde bloem en bak poeder (en eventueel de gemalen koekjes) doorheen. Door het mengsel met de hand te kneden ontstaat een stevig deeg. Met dit deeg kunt u specu- laasvormen vullen, maar u kunt het ook gebruiken om speculaasletters te maken. Hiervoor moet u het deeg uit rollen tot de gewenste dikte en vervol gens de letters uitsnijden. Tip U kunt de letters versieren door aman delschaafsel of halve amandelnootjes voorzichtig in het deeg te drukken. Voordat het de oven ingaat kunt u de bovenkant bestrijken met koffiemelk. Bak de speculaas op 175 graden mid den in een voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar. Elk jaar verschijnen ze weer, de chocoladeletter en de boter letter. Kinderen krijgen ze in de schoen en tijdens ons heerlij ke avondje wordt menige letter genuttigd, ledereen vindt het leukomz'neigen initiaal te krijgen, maar het is nog leuker om je eigen letter op te snoepen. Zelf een chocolade- en boterletter maken is veel werk en lang niet ieder een is er dol op. Een goed alternatief is de speculaasletter of de marsepeiniet - ter. Bij de banketbakker zie je ze niet. Bovendien zijn ze makkelijk zelf te maken. Handen uit de mouwen en aan de slag! Hieronder staan de benodigde ingrediënten en de bereidingswijze be schreven. De marsepeinletter Ingrediënten: 250 gram amandelen, 250 tot 400 gram poedersuiker, 1 1/2 eiwit en wat rozenwater Bereiding: Doe de amandelen in een pan en giet er zoveel water bij dat ze net onder water staan. Het water moet wel koud zijn. Breng het water aan dekook. Zodra het kookt giet u het water af. Ver volgens pelt en droogt u de amande len. Maal ze in de amandelmolen (hak- molen) en vermeng ze met de gezeefde poedersuiker, het rozenwater en het eiwit. Doe de massa vervolgens nog twee keer door de molen. Kneed het mengsel goed door elkaar en zet het af gedekt op een koele plaats zodat het iets kan uitdrogen en de smaken op el kaar kunnen inwerken. Het mengsel is nu klaar om er letters van te maken. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de plak uitrollen en vervolgens de letter uitsnijden. Je kunt ook een rolletje (met de handpalm) rollen en daarmee een letter vormgeven. Je kunt ook leuk let ters in verschillende kleuren maken. Hiervoor kun je het marsepeinmengsel vermengen met cacaopoeder of bak kerskleurstof, dat te verkrijgen is bij de bakkerspeciaalzaak. De speculaasletter Ingrediënten: 250 gram bloem, 1 tl bakpoeder, 100 gram boter, 1 ei, 2 tl

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1997 | | pagina 34