'Ook Zeeuwsvlamingen
kunnen bier brouwen'
'De Heerekeet ligt op
een unieke locatie'
30%
KORTING
Eerste paal nieuwe locatie
POLO korte mouw
en SHORTS
1997
ésT\
deurloo
—mannen
Promotiecampagne Zeeuws Vlegelbier begint op Schouwen-Duiveland
Nieuwe eigenaren horecabedrijf bij haventje Flaauwers.
Houtland Walhout wordt Fixet Service Bouwmarkt
o vallen
ze natuurlijk pas
écht op!
9CHO!
KUNSTSCHOUW
WESTERSCHOUWEN
NIEUWSBLAD
WOENSDAG 18 JUNI 1997
yf/r/Z/'/ty
Mol 7
ZIERIKZEE - Vlaanderen is bekend om zijn bier.
Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen kunnen ze bier
brouwen. In ambachtelijke bierbrouwerij 'De Hal
ve Maan' in Hulst wordt onder meer het Zeeuws Vle
gelbier vervaardigd. Een goudgeel kwaliteitsbiertje
met een uniek, eigen karakter dat veel mensen aan
spreekt.
„Vlegelbier heeft een zachte
en frisse smaak. Tijdens het
festival Zonnemaire Buiten
gewoon, vorig jaar, werd het
van de tap geschonken waar
door de mensen niet wisten
welk merk bier ze kregen. Er
kwamen heel veel reacties.
Iedereen vond het heel lek
ker en wilde weten wat voor
bier het was."
Jan Koeman uit Kloetinge
weet precies wat Zeeuws
Vlegelbier is. Hij is de man
achter de schermen van De
Zeeuwse Vlegel, een organi
satie die vijf jaar geleden
werd opgericht door jonge
Zeeuwse boeren, die tarwe
en gerst telen zonder daarbij
bestrijdingsmiddelen te ge
bruiken.
Souvenir
Van het graan wordt Zeeuws
vlegelbrood, eierkoeken en
roomboterkoekjes gemaakt.
De gerst dient als grondstof
voor de mout, waaruit brou
werij De Halve Maan het
Zeeuws Vlegelbier maakt.
Het vlegelbrood is bij de
Zeeuwse consument inmid
dels goed bekend en zeer pop
ulair.
Uit marktonderzoek bleek
echter dat veel Zeeuwen het
vlegelbier niet kennen. „Ze
hebben het nog nooit gezien
of ze kennen wel de flesjes,
maar denken dat die vooral
bedoeld zijn ais souvenir
voor de toeristen." Maar dat
is volgens Jan Koeman niet
het geval. „Het Zeeuws Vle
gelbier is bestemd voor iede
re bierliefhebber, maar in de
eerste plaats voor die uit de
provincie zelf. De Zeeuwen
zouden wat trotser moeten
zijn op producten die afkom
stig zijn uit hun eigen gebied.
Vooral de afgelopen jaren
zijn daar veel delicatessen
bijgekomen." Behalve
vlegelbier onder meer zelfge
maakte kaas, jam en milieu
vriendelijke versvlees-pak-
ketten.
Jan Koeman is de motor ach
ter een promotiecampagne
die met name het Zeeuwse
Vlegelbier meer bekendheid
moet geven in het deel van
Zeeland boven de Wester-
schelde. Een promotiecam
pagne die begint op Schou-
wen-Duiveland. Koeman
bezoekt drankengroothan
dels, slijterijen, horecabe
drijven en supermarkten om
hen te stimuleren Zeeuws
Vlegelbier op te nemen in het
assortiment. Maar de belang
rijkste schakel in de keten is
volgens Koeman de consu
ment.
Vraag- en aanbod
„De vraag van de consument
bepaalt welke biersoorten in
de winkel en het café komen.
De vraag van de klant be
paalt ook welke richting de
landbouw ingaat. Momen
teel hebben we een wacht
lijst van ongeveer tien
Zeeuwse boeren die ook op
milieuvriendelijke wijze
graan en gerst willen telen
voor Zeeuwse Vlegelproduc
ten. Zij kunnen dat pas doen
wanneer de vraag naar die
producten groter wordt."
Daarom is de promotiecam
pagne van De Zeeuwse Vle
gel in de eerste plaats gericht
op de consument.
Op Schouwen-Duiveland
probeert Jan Koeman met de
mensen in contact te komen
tijdens evenementen als De
Boerenland dag in Noordgou-
we, de Boerenmarkt in
Burgh en het festival Zonne
maire Buitengewoon. Hij
presenteert daarbij het
Zeeuws Vlegelbier door mid
del van een informatiestand.
„We hopen dat de bevolking
van Schouwen-Duiveland
zich op deze manier meer be
wust wordt van het vlegel-
bier en de herkomst ervan,
waardoor het bier zich on
derscheidt van andere soor
ten. Het wordt gemaakt van
gerst die in Zeeland wordt
geteeld zonder bestrijdings
middelen en het wordt in de
provincie op puur ambachte
lijke wijze gebrouwen."
Mond-tot-mond
Omdat de smaak van vlegel
bier heel goed is, denkt Jan
Koeman dat het vlegelbier
zichzelf zal promoten, als het
eenmaal bekend is bij een
grotere groep mensen. „De
belangrijkste promotie is
mond-tot-mond reclame.
Na Schouwen-Duiveland
wordt de promotiecampagne
verlegd naar andere Zeeuwse
gebieden, behalve Zeeuws-
Vlaanderen. „Daar is het
Zeeuws Vlegelbier al goed
ingeburgerd." In heel Zee
land zijn momenteel onge
veer honderd verkooppun
ten waar het bier
verkrijgbaar is. Op Schou
wen-Duiveland kunnen bier-
liefhebbers terecht bij veer
tien slijterijen,
De ambachtelijke bierbrouwerij De Halve Maan in Hulst is gehuisvest in een oud graanpakhuis, dat werd ingericht met au
thentieke brouwketels (links). Daarin wordt het Zeeuwse vlegelbier vervaardigd.
supermarkten, cafés, één
kaasboerderij en zelfs een
bakker. „Die is zo enthou
siast over het vlegelbrood
dat hij ook het bier wilde
verkopen."
Volgens Jan Koeman wil De
Zeeuwse Vlegel het vlegel-
bier pas buiten de provincie
gaan aanbieden, als het in
Zeeland goed is aangeslagen.
„Behalve in Zeeland is vle
gelbier momenteel alleen te
koop in twee Amsterdamse
bierspeciaalzaken die in hun
assortiment alle bieren wil
len die bestaan. Om verze
kerd te zijn van een goede
toekomst moet de markt
voor Zeeuws Vlegelbier op
termijn groter worden dan
Zeeland. „Alleen op die ma
nier kan de teelt van gerst
voor boeren aantrekkelijk
blijven. Uit één hectare gerst
kan heel veel bier worden ge
brouwen."
Vergeten
De Zeeuwse brouwgerst is
volgens Koeman heel goed
van kwaliteit. „Zeeland
heeft relatief zachte zomers,
maar wel veel zonüren. Dat
zijn gunstige omstandighe
den voor de teelt van gerst en
tarwe." Tot en met de Twee
de Wereldoorlog werd in Zee
land bijna uitsluitend tarwe
verbouwd voor menselijke
consumptie. „Daarna kwa
men vanuit het buitenland
grote hoeveelheden goedko
pe baktarwe naar Neder
land, zodat de boeren hier
overstapten op voertarwe
voor dieren. Daardoor is men
in de loop van de jaren een
beetje vergeten dat de om
standigheden in Zeeland heel
geschikt zijn voor de ver
bouw van milieuvriendelijk
geteelde baktarwe en gerst."
De Zeeuwse Vlegel wil dat
overbrengen aan de bevol
king en de mensen enthou
siast maken van de produc
ten die daarvan worden
gemaakt. „Ze moeten wak
ker worden geschud, zodat ze
er wat vaker van proeven.
KUNSTSCHOUW
KERKWERVE - „Wij hebben onze stek gevonden.
Ons krijgen ze hier niet meer weg." Hoewel ze café
restaurant De Heerekeet nog maar pas runnen, zijn
Dick Heine, zijn vrouw Trudi en zijn dochter en
schoonzoon Marion en Richard Snijder zeer enthou
siast over hun nieuwe bedrijf, bovenop de Ooster-
scheldedijk bij het haventje Flaauwers.
De eerste paal werd gezamenlijk geheid door Coert Walhout. zijn vrouw Paola Walhout-Nieu-
wenhuijze, zijn dochters Mariëlle en Rozanne en medewerker Jacco Bolle.
(Foto: Marieke Mandemaker)
ZIERIKZEE - Het was maandag: een bijzondere dag
voor de eigenaar van doe-het-zelf zaak Houtland
Walhout Coert Walhout, zijn gezin en zijn medewer
kers. Op het nieuwe bedrijventerrein aan de Boe-
renweg werd de eerste paal geheid van eeii nieuw
onderkomen voor het bedrijf.
BURGH-HAAMSTEDE -
In het kader van de
Kunstschouw worden
deze maand in Burgh-
Haamstede diverse acti
viteiten gehouden. In
Grill-bar Philippo's is
woensdag 18 juni vanaf
18.00 uur een Kunstbor
rel. Zaterdag 21 juni
staat in Hotel Bom een
Kunstenaarscafé ge
pland, eveneens vanaf
18.00 uur. Diezelfde dag
wordt in openbare basis
school De Kirreweie een
verkoop-tentoonstelling
gehouden. De school wil
met de verkoop van
kunstwerken geld bij el
kaar krijgen voor Het
Annie M. G. Schmidt
huis in Utrecht: een ont
moetingscentrum voor
kinderen en kunst.
CONCERT
KAPELLE - Organist Henk
G. van Putten de violiste
Margreet Lugt geven zater
dag 21 juni een concert in de
Nederlandse Hervormde
kerk in Kapelle. Zij brengen
werken ten gehore van onder
anderen Vivaldi, Bach,
Rheinberger en Dupré. Aan
vang 20.00 uur.
POPPEN
BROUWERSHAVEN - Elsje
van Eisen exposeert van za
terdag 12 juli tot vrijdag 1
augustus haar collectie ei
gengemaakte kleipoppen in
de Pupelae aan de Baan-
straat 7 in Brouwershaven.
De in Amsterdam wonende
Van Eisen brengt nu voor de
derde keer een tentoonstel
ling naar de smalstad toe.
Volgens eigen zeggen worden
haar exposities steeds span
nender, onder meer omdat zij
net een opleiding van ont
werpen en vormgeven achter
de rug heeft. Deze vernieuw
de kennis is van grote
invloed op haar werk. De
poppententoonstelling is uit
gebreid met spiegels met ver
sierde lijster.. De tentoon
stelling open', zaterdag 12
juli om 15.00 uur. Daarna is
de expositie dagelijks geo
pend van 15.00tot 20.00 uur.
KARAOKE
BURGH-HAANSTEDE - In
Café-restaurant De Burghse
Babbelaer in Eurgb-Haam-
stede worden 20 juni, 11 juli
en 18 juli de voorrondes ge
houden van de Karaoke Me
ga Tour, aanvang 21.00 uur.
De winnaars pléatsen zich
voor de finale op laugustus.
Zij namen De Heerekeet over
van J. Snepvanger, die er 26
jaar de scepter zwaaide. Het
horecabedrijf is wat ligging
en sfeer betreft de tegenpool
van het drukke restaurant en
de brasserie, die Heine en
zijn vrouw tot voor kort run
den in Heemstede. Zij beslo
ten beide horecabedrijven te
verkopen vanwege negatie
ve ervaringen door inbraak
en mishandeling.
Rustige stek
„Mijn vrouw wilde een rus
tig huis aan het water, in de
Kop van Noord-Holland."
Het werd Zeeland nadat het
echtpaar in het vakblad las
dat De Heerekeet te koop
was en daar een kijkje nam.
„Het bedrijf was een combi
natie wat wij wilden. Een
rustige'stek aan het water én
een horecabedrijf."
Restaurant
Toen bleek dat aan het café-
reataurant ook het beheer
van haventje Flaauwers, een
vishandel en botenverhuur-
bedrijf was gekoppeld bleek
De Heerekeet helemaal 'te
passen als een maatpak'.
„Mijn dochter en schoonzoon
wilden daardoor ook mee
naar Zeeland. Richard werk
te als stuurman op de grote
vaart en havenmeester in IJ-
muiden. Hij heeft ook veel
ervaring met vissen op de
Noordzee."
Omdat het seizoen inmiddels
is begonnen zet de familie
Heine het horecabedrijf de
eerstkomende maanden gro
tendeels op dezelfde voet
voort als Snepvanger. „Al
leen is het nu ook een restau
rant." Trudi Heine is chef
kok en werd door het
tijdschrift Lekker diverse
keren voorgedragen voor de
titel 'ladychief'. Zij brengt in
de keuken de ideeën aan en
zorgt voor de technische on
dersteuning, terwijl haar
schoonzoon en een kok het
eten bereiden.
Na het seizoen, in de maan
den septeber en oktober, wil
len de nieuwe eigenaren het
interieur van het horecabe
drijf vernieuwen. „We wil
len lichtere tinten en een
meer maritieme sfeer creë
ren. Ook de keuken krijgt
een opknapbeurt." In het
restaurant worden keuze
menu's aangeboden voor
aantrekkelijke prijzen.
Heine wil tijdens de opknap
beurt in de zaak ook een
klein informatiecentrum
creëren, dat aansluit op de
natuurrecreatie in de directe
omgeving van De Heerekeet.
„We zitten hier op een unieke
locatie. Enerzijds aan de
Oosterschelde, die is aange
wezen als nationaal park, en
anderzijds in het gebied
waar Plan Tureluur wordt
gerealiseerd; een natuurge
bied voor vogelliefhebbers."
„Er komen hier sport-
duikers, sportvissers en vo
gelliefhebbers. In het infor
matiecentrum komt docu
mentatie over deze drie
onderwerpen. We willen
meer zijn dan een café-res
taurant. Dat zijn we ver
plicht aan de unieke ligging
van het bedrijf."
Kinderboerderij
Vanuit dat uitgangspunt
heeft Heine ook plannen om
het weilandje met dieren aan
de achterzijde van De Heere
keet te ontwikkelen tot een
echte kinderboerderij.
„Daarvoor zoeken we con
tact met een vrijwiliger die
zo'n dierenparkje wil behe
ren. Iemand die van dieren
houdt en veel tijd heeft."
Wanneer al deze plannen vas
te vorm hebben aangenomen
wil Heine De Heerekeet in
het najaar officieel herope
nen.
Tevens maakte Walhout be
kend dat zijn bedrijf onder
deel wordt van de organisa
tie Fixed Service
Bouwmarkt. Een franchise-
organisatie van doe-het-zelf
zaken, waarbij in elke win
kel twaalf speciaalzaken zijn
verenigd, waaronder een in
terieur-ideeën-centrum, een
parketstudio en een sanitair-
showroom. Dat houdt in dat
in het nieuwe onderkomen
zowel de verkoopoppervlak
te als het assortiment van de
doe-het-zelf zaak aanzienlijk
groter wordt. Het perso
neelsbestand wordt uitge
breid tot elf personen. Wan
neer de bouw van het nieuwe
pand volgens plan verloopt,
verhuist Walhout in novem
ber van dit jaar zijn zaak
vanuit de Weststraat in Zie-
rikzee nagr het nieuwe in
dustrieterrein.
De vestiging blijft een zelf
standige onderneming waar
in Walhout als vanouds in de
winkel staat. De nieuwe
naam Fixet Service Bouw
markt wordt ingevoerd om
dat onder deze naam honder
den winkels gezamenlijk
inkopen, zodat zij hun pro
ducten kunnen leveren tegen
scherpe prijzen en toch een
goede service verlenen.
Advertentie
Interieur Paauwe toont u het beste oJ>
het gebied van ophang-systemen,
gordijnstoffenjalouziecn en iwumiin vt'
raambckleding. Kom gerust ccn
kijkje nemen.
Zuidweg 20a. Zonnemaire Tel. 0111-401318.
Volop parkeergelegenheid en goed
bereikbaar per openbaar vervoer.
Advertentie
PROGRAMMA
Woensdag 18 juni: KUNSTBORREL vanaf 18.00 uur.
Grill-Bar Philippo's, in Haamstede.
Prettig geprijsd. Kunst menu
Zaterdag 21 juni:
KUNSTENAARSCAFÉ
vanaf 18.00 uur, Hotel Bom.
in Haamstede.
Kunstmaaltijd voor weinig geld.