Aanpakken van ziekten en plagen sterke kant van De Groene Vlieg Tuincentrum De Tuinier nu ook in Renesse Toeristenbibliotheek in dorpshuis Renesse Leerling-kok Marcel de Bil doet mee aan landelijke wedstrijd Pottenbakker zoekt leerlingen die vak van meester willen leren 4 Milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden Herdenking 1 Leerling bij hotel, café, restaurant Bom Voorheen Tuincentrum HABO Potterie Steengoed aan de Melkmarkt Van 29 juni tot en met 3 september RENESSE - Ook dit zomerseizoen worden vanuit het dorpshuis te Renesse hoeken uitgeleend. Van de toeristenbibliothcck kan gebruik worden gemaakt vanaf 29 juni tot en met 3 september. Dat houdt in dat dc biblio- theek wekelijks twee keer is geopend. Op maandag van 13.30 tot 15.30 uur en op don derdag van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen die een lidmaat schapskaart kan tonen van de bibliotheek waarvan men in zijn woonplaats lid is kan te- gen een inschrijfgeld van een gulden gratis boeken lenen. Wanneer men geen lidmaat schapskaart (bij zich) heeft moet men 50 cent per geleend bock betalen. Ook in de openbare biblio theek in het Dorpshuis De Schutse te Haamstede kunnen toeristen op basis van de eer der genoemde voorwaarden boeken lenen. Bibliotheek De Schutse is op maandag ge opend van 13.30 tot 16.30 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Op dins dag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. AMSTERDAM - Artsen die na hun basisexamen een vervolg opleiding willen volgen, stui ten op grote problemen omdat er onvoldoende mogelijkheden zijn dc studie voort te zetten. Dat blijkt duidelijk uit een on derzoek van de Vrije Universi teit in Amsterdam onder 1.500 in de periode 1984-1988 afgestu deerde artsen. Dis: F. Galle (r.) geeft uitleg over het aardappelmoeheidonderzoek dat nu ook in Zuid-West Neder land. gaat plaatsvinden. (Foto: Joop van Houdt). NIEUWE-TONGE - Akkerbouwers, tuinders en kwe kers krijgen het steeds moeilijker; daar waar het be strijding van ziekten en plagen in hun gewassen aan gaat. Milieu-eisen worden strenger en er mogen steeds minder middelen gebruikt worden. Bioloog dr M. Loosjes zag dit al aankomen. Hij startte in 1980 de Groene Vlieg; een bestrijdingsmiddelenbe- drijf dat werkt met puur biologisch materiaal. Rond 1984 werd het bedrijf uitgebreid met een tweede bio loog, drs F. Galle. Samen werken ze aan de bestrij ding van uievliegen, de varenrouwmug en de taxus- kever. Ook hebben ze de oorlog verklaard aan de aardappelmoeheid. Beide biologen hebben zo hun eigen.werkvlak waar ze zich op het 'bedrijf in Nieuwe-Tonge mee'bezig houden. Zo houdt dr M. Loosjes zich bezig met het kweken van steriele wilde uie vliegen. Deze worden gebruikt in de strijd tegen de uievlieg. De uievlieg is het belangrijkste schadelijke insekt in uien. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond in velden waar het vorige jaar uien stonden. Ze zoeken de uienvelden op in de buurt, en leggen hun eitjes bij de jonge plantjes. De maden eten de ondergrondse delen van het uienplantje op en in de zomer eten ze aan de bol. Ze overwinteren als pop in de grond. Bij chemische bestrij ding blijven er in het najaar tot tienduizenden poppen per hec tare over. Geen bevruchting Loosjes maakt voor een na tuurlijke bestrijding gebruik van steriele uievliegen. Vrucht bare uievliegen worden bij el kaar gezet en de eitjes die hier uit voortkomen worden opge vangen. Wanneer de eitjes uit komen worden de maden in bakken in een cel gezet waar ze zich verder ontwikkelen. Zo dra ze het stadium van pop hebben bereikt zijn ze na enke le dagen klaar voor het belang rijkste; het steriliseren. De uie- vliegpoppen worden vervoerd naar het Instituut voor Plante- kundig Onderzoek in Wagenin- gen. Daar worden ze behandeld met een zekere hoeveelheid straling. Deze straling voorkomt dat het laatste stadium bij de ontwik keling van pop tot vlieg niet plaatsvindt; het ontstaan van de inwendige geslachtsorga nen. Zodra deze bestraling klaar is worden ze weer teruggestuurd naar Nieuwe-Tonge waar de ui evliegen uitkomen. De nu ste riele vliegen worden hierna vervoerd naar de akkers waar de wilde uievliegen zitten en worden hier in groten getale losgelaten. De steriele manne tjes paren met de wilde vrucht bare vrouwtjes, waarna zij haar eitjes afzet; het mannetje is echter onvruchtbaar en er vindt dan ook geen bevruch ting plaats. Op deze manier laat het uievliegvrouwtje in haar enkele weken durende le ven geen nakomelingen achter. Bioloog Loosjes specialiseerde zich op dit gebied tijdens zijn veldwerk voor de overheid, na afronding van het overheids project zette hij het werk op ei gen naam verder. Momenteel wordt er op zo'n 1800 hectare uienveld met deze techniek ge werkt. De Groene Vlieg is het enige bedrijf in de wereld die deze techniek op commerciële wijze gebruikt. Aaltjes Een tweede techniek waar ac tief mee gewerkt wordt is die van de insekteparasitaire aal tjes. Hiervoor is drs F. Galle verantwoordelijk. Met deze aaltjes worden plagen als de varenrouwmug en de taxuske ver bestreden. Vooral de laatste is een groot probleem. De taxuskever is een plaag in veel potplanten, vaste planten, heesters en boompjes. In kwekerijen, in tuinen en binnenshuis. De larven doen veel schade door vraat aan de wortels, waardoor de planten afsterven; de kevers vreten aan de bladeren. Een uitstekende bestrijding van de taxuskever is mogelijk met optimaaltjes- H, insekteparasitaire aaltjes van het geslacht Heterorhabdi- tis. De bijna 1 millimeter lange geelwitte aaltjes worden in grote getallen aan de grond toe gediend, op dezelfde wijze als de boer nu zijn chemische be strijdingsmiddelen verspreidt, met de sproeimachine, verdund met water. Ze gaan dan op zoek naar keverlarven en dringen die binnen. Daar komen de bacteriën vrij, waarmee de lar ven in simbiose leven. De larve gaat hierdoor dood. Voor ande re dieren, mensen en planten is deze biologische bestrij- dingsmethode volledig onscha delijk. De aaltjes worden ge kweekt bij de Groene Vlieg in Nieuwe-Tbnge. Momenteel wordt er door professionele tuinders in de boomkwekerij en de sierteelt op zo'n 100 hec tare gebruik gemaakt van deze techniek. Galle hoopt echter dat steeds meer tuinders het gebruik van deze biologische wijze zullen overwegen omdat het een hoop chemische midde len buitenspel zet. Ook het kweken van hommels en soli taire bijen voor het bestuiven van voornamelijk tomaten on der glas is een onderdeel waar drs Galle zich bezighoudt. Hommels worden met tien vol ken per hectare ingezet om het, werk van de tuinder op het ge bied van bestuiven overbodig te maken. Intensief onderzoek Een vierde tak van het bedrijf is intensief onderzoek naar aardappelmoeheid. Hiervoor zit het kantoor in Dronten, maar het is wel een onderdeel van De Groene Vlieg. Aardap pelmoeheid wordt veroorzaakt door aardappelcyste-aaitjes. Daarvan zijn er twee soorten. De ene bestaat uit A, B en C bi- otypen en de andere uit D en E. De aaltjes vermenigvuldigen zich op de aardappelplant. Hiervoor onttrekken ze voe dingsstoffen uit de aardappel plant waardoor deze heel slecht groeit en de opbrengst sterk terugneemt. Na het rooi en blijven de cysten achter in de grond. Bij de volgende teelt richten ze nog meer schade aan. Naast vatbare aardappel rassen zijn er ook die resistent zijn. Hierop kunnen de aaltjes zich niet vermenigvuldigen waardoor ze na verloop van tijd dood gaan. Om uit te vin den welk biotype aaltjes in de besmette grond zit is intensief onderzoek nodig. Hierdoor kan precies worden vastgesteld in welk deel van de akker de meeste aardappel-cysten zit ten. Daarnaast hoeft hij bij even tuele verplichte ontsmettingen op order van de overheid alleen die plaatsen te behandelen, met chemische middelen, waar de cysten zitten. Hierdoor bespaart de boer een hoop geld aan bestrijdingsmiddelen wat tevens beter is voor het milieu. Daarnaast ontvangt de boer na het onderzoek een teeltadvies met betrekking tot resistente aardappelrassen die voor zijn land geschikt is. Hier gaat een flink onderzoek aan vooraf. Zo nemen de mensen van De Groe ne Vlieg grondmonsters van 12 kilogram per hectare of voor beter resultaat 20 kilogram per hectare. De boer kan deze monsters eventueel ook zelf ne men. Ondanks het feit dat er flink wat werk bij komt kijken liggen de prijzen voor dit aard appelmoeheid-onderzoek ui terst laag. Het gaat hierbij om zo'n tweehonderd gulden per hectare. Veel minder dan een algehele ontsmetting van de akker kost. Hiervoor betaalt de boer ongeveer 1.100 gulden per hectare. De Groene Vlieg is momenteel erg actief met dit soort onderzoek in de IJssel- meerpolders, in Zuid-Oost Fle voland en de Noordoostpolder. Momenteel zijn ze ook druk be zig om de boeren in Zuid-West Nederland met dit soort onder zoek bekend te maken. Binnenkort gaat een vertegen- wooordiger van het bedrijf op zoek naar geïnteresseerde boe ren in deze regio. Voor meer in formatie over de verschillende takken van De Groene Vlieg- kan men ook bellen. Het num mer is 01875-1862. Voor infor matie over het aardappelmoe heid-onderzoek is het onder zoekcentrum in Dronten. de aangewezen plek. Het nummer hiervan is 03210-17118. natuurlijk wel mogelijk. Zo heb ik nog wel een paar voor beelden. Soms komen mensen met zulke leuke ideeën dat ik daar in mijn latere werk nog wel eens gebruik van maak". Alle dingen die Joop Frohwein maakt zijn redelijk geprijsd. Zo kan iedereen al vanaf een tientje een leuk cadeautje ko pen. ,,Het is een heel arbeidsin tensief werk, het keramiekge- beuren. En als je het eens zou narekenen kom ik aan een uur loon dat niet hoog ligt. Maar het is ontzettend leuk om te doen. Ik wil de mensen gewoon iets aanbieden waar zorg aan besteed is en wat niet direct in de kast verdwijnt. Als ik naar uurloon zou gaan kijken zou het niet meer betaalbaar zijn en dat moeten we zien te voor komen". Naast keramiek kan men in de winkel aan de Melk markt ook Keltische sieraden kopen. Prachtig zilveren voor werpen waarin kristal en glas is verwerkt. Een bezoek aan deze potterie is zeker het aan raden waard. Melkmarkt 8, Zierikzee. RENESSE - Op maandag 4 mei worden bij het verzetsmonu- ment aan de Oude Moolweg in Renesse de mensen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Namens de ge meentebesturen van Brou wershaven, Westerschouwen en Zierikzee en het voormalig Verzet Zeeland wordt bij het monument een krans gelegd. Om 20.00 uur wordt twee mi nuten stilte in acht genomen. Leden van de muziekvereni ging Luctor et Emergo brengen bij de herdenking koraalmu- ziek ten gehore. Na de twee mi nuten stilte wordt gezamenlijk het eerste couplet van het Wil helmus gezongen. Daarna volgt een stille rondgang langs de graven. In het kader van het project Adopteer een monument zullen ook leerlingen van basisschool 't Staepel'of uit Renesse een krans bij het monument leg gen. Degenen die de herden king willen bijwonen worden op 4 mei om 19.30 uur uitgeno digd in het dorpshuis van Re nesse aan de Zeeanemoonweg 1. Na afloop van de plechtig heid is er in hetzelfde dorps huis een gelegenheid tot ont moeting. BURGH-HAAMSTEDE - Marcel de Bil, leerling-kok in Haamstede, doet mee aan de landelijke wedstrijd van de Jonge Koks Brigade. Deze vindt plaats tij dens de Nationale Horeca Manifestatie op 23 april. Hij is als leerling-kok werkzaam bij hotel, café, res taurant Bom in Haamstede. Onder begeleiding van zijn SVH-leermeester Wim van Dalen zal hij zijn ge recht, zalm op de wijze van de Witte van Haamstede presenteren. Daarmee dingt hij mee naar de JKB Wisselprijs en een geldbedrag van duizend gulden. Twintig Nederlandse leerling koks zullen tijdens de wed strijd van de Jonge Koks Bri gade een schotel presenteren met als hoofdbestanddeel ver se zalm. De JBK wedstrijd is een van de weinige kook- wedstrijden voor leerling- koks. Het biedt hen een unieke kans binnen het onderwijspro gramma, onder begeleiding van hun SVH-leermeester, wedstrijdervaring op te doen. Creatief vermogen De heren Kemper (de Smaak maker van Calvé) en Kooy (Ne derlandse Club van Chef Koks) namen in het midden van de ja ren 60 het initiatief tot de wéd- strijd van de Jonge Koks Bri gade. Producto BV maakte - als sponsor avant Ia lettre - de JKB financieel mogelijk. De JKB werd jarenlang be schouwd als een essentiële aan vulling op het onderwijspro gramma van leerling-koks. Be geleiding door een SVH-leer meester beïnvloedde de kwali teit en het creatieve vermogen van de leerling-koks op een po sitieve manier. De JKB genoot niet alleen gro te landelijke bekendheid, maar mocht zich ook in een enorme deelname verheugen. Met hoeveel inzet aan deze wedstrijden werd deelgeno men, blijkt wel uit de enthou siaste wijze waarop vroegere deelnemers vandaag de dag nog over dit evenement spre ken. De winnaars van de JKB wer den gezien als de chef koks van de toekomst. Of om de zin snede uit een verslag van de JKB 1979 te citeren: ,,De JKB- jeugd heeft de toekomst". In ere herstellen In 1983 kwam er een einde aan de jarenlange JKB Wedstrij den. Vanwege het toenmalige succes hebben de Nederlandse Club van Chef Koks (NCCK) en de Nederlandse Club van Koks (NCK) onlangs besloten deze traditie in ere te herstellen. Ook UniQuisine, zoals Produc to sinds 1992 heet, is als spon sor weer van de partij. De JKB Wedstrijd vindt plaats op donderdag 23 april tijdens de Nationale Horeca Mani festatie in de Jaarbeurs in Utrecht. De deelnemers dienen hun schotels met zalm vooraf te bereiden. Een vakkundige jury zal het gerecht beoordelen op smaak, portionering, creati viteit, opmaak en kostprijs. Uit de gepresenteerde gerech ten worden - naast zeven eer volle vermeldingen - de drie winnaars geselecteerd. (stootvast en gebruiksvriende lijk, dus ook te gebruiken in de vaatwasser en de magnetron), het moet stijlvol zijn (mooie vormen) en het moet functio neel zijn. „Een kan moet goed schenken, een vaas moet goed schikken en een olielampje moet goed branden". Het is niet voor het eerst dat Frohwein een potterie heeft. Hij kwam zo'n twintig jaar ge leden naar Zeeland en heeft in tussen al diverse zaken opgezet die later door een leerling wer den overgenomen. ,,Ik had ge hoopt dat ik ook in Zierikzee met een leerling aan de slag zou kunnen, maar tot dusver is er nog niemand gekomen die ook daadwerkelijk als leerling hier wil komen werken. Er zijn al wel verzoeken geweest om een cursus, maar daar is het atelier te klein voor. Ik zou het liefst een scholier als leerling krijgen die in zijn vrije tijd de kneepjes van het vak komt le ren en na verloop van tijd ac tief als pottenbakker gaat wer ken. Net zoals dat in vroeger jaren ging. Neem Rembrandt die had ook diverse leerlingen. Vroeger was het heel normaal dat je als leerling dingen in de praktijk van de meester leer de", aldus de pottenbakker. Hij heeft eerder les gegeven aan de Leidse Volksuniversiteit en in Gouda aan de technische school voor keramisten. Froh wein geeft regelmatig demon straties vanuit zijn atelier dat door een glazen ruit direct in verbinding staat met de win kel. Hij hoopt ook hiermee mensen te interesseren voor het vak keramist. Opdrachten Sinds Frohwein in Zierikzee werkt heeft hij al heel wat op drachten voor werk gekregen. Deze opdrachten doet hij tus sen zijn werk voor de potterie door. De opdrachten die hij krijgt variëren van soepkom men, wijnkannen en boterpot- jes, tot sierlijke aromabran ders en binnenhuisfonteinen. Uiteraard zijn deze ook in de potterie te krijgen, maar wan neer een klant niets naar wens kan vinden wordt daar gewoon iets aan gedaan. ,,Zo had ik on langs een mevrouw in de zaak die een gebakschaal wilde waarvan maar de helft gegla zuurd was. Ik was er zelf niet direct opgekomen, maar het is RENESSE - Nadat het tuincentrum in 1990 flink is uitgebreid, hebben steeds meer consumenten de weg naar HABO gevonden. Door de groei van de afgelo pen jaren is men nauwelijks toegekomen aan het verder optimaliseren van het tuincentrum. Eind 1991 is besloten om tuincentrum HABO volledig te gaan vernieuwen. Tevens besloot men zich aan te sluiten bij een landelijk opererende organisatie voor tuincentra. Deze organisataie heet Groen land Combinatie Nederland BV en zij exploiteert de tuin- cehtrumformule De Tuinier. ..Begin 1992 is met man en macht gewerkt aan de vernieu wing van het tuincentrum. Er is veel veranderd. Zo is het ge heel overzichtelijker gewor den, het assortiment verder af gestemd op de vraag van de klanten én men heeft een nog groter gedeelte overdekt, zodat het te allen tijde prettig winke len is bij De T\iinier in Renesse. De Tuinier slaat aan Het succes van De Tuinier' ligt besloten in de formule van de organisatie. De Tuinier biedt eigenaren van tuincentra de ge legenheid om een aantal onder delen van de exploitatie van hun zaak efficiënter te laten verlopen. Werkzaamheden die ondernemers" van tuincentra veelal als vervelend of te tijd rovend beschouwen worden nu door De Tuinier of in samen werking met De Tuinier ver richt. Zaken als inkoop, admi nistratie, reclame en voorraad- planning gaan vaak ten koste van de tijd die eigenlijk aan de verkoop en het klantencontact besteed moet worden. Door een franchise-overeenkomst met De Tuinier aan te gaan wordt de eigenaar van dit probleem verlost. Bovendien geeft het lidmaatschap van De Tuinier extra uitstraling. Een aantrek kelijke en uniforme huisstijl is daar debet aan. Naast dit alles houdt De Tuinier zich ook be zig met het begeleiden van Tuincentrum HABO is nu Tuincentrum De Tuinier. (Foto: Joop van Houdt). ZIERIKZEE - Sinds begin februari zit aan de Melkmarkt Potterie Steengoed. Een pottenbakkerij, waar Joop Frohwein zijn creativiteit uitleeft op kilo's steengoedklei. En alles op de ouderwetse wijze; met een draaischijf en met de hand. In zijn twintigjarige carrière als pottenbakker heeft Frohwein heel wat ervaring opgedaan en weet hij er ook veel van af. In zijn vorige ateliers had hij een leerling die het vak van de meester leerde om zelf ook pottenbakker te wor den. Ook in Zierikzee hoopt Frohwein zo'n leerling te krijgen, maar tot dusver zijn de aanmeldingen magertjes. Joop Frohwein begon zijn loop baan als pottenbakker puur als hobby. „Ik zag een keer een draaischijf en wilde wel eens proberen of ik daar wat op kon maken. Dat ging wonderwel en vanaf dat moment is het een soort verslaving voor me ge worden. Het feit dat je iets moois creëert uit zoiets vorme loos als klei, dat maakt het zo aantrekkelijk. Het is een kick om daar iets blijvends van te maken", zo vertelt de potten bakker. Alles wat in de potte rie verkrijgbaar is wordt ge maakt van steengoedklei. Deze klei moet op ongeveer 1300 gra den gebakken worden. Hier door wordt de klei heel hard en is het waterdicht en zelfs on geglazuurd hebben vet en bac teriën hierdoor geen effect op het gebakken eindprodukt. Functioneel Frohwein besteedt erg veel aandacht aan de functionali teit van zijn produkten. „Het is af en toe frustrerend te zien hoe moderne vormgevers wer ken en totaal niet letten of de dingen die ze maken wel func tioneel zijn. Een koffiezetappa raat waarvan de koffiekan er fantastisch uitziet, maar waar bij je tijdens het schenken al tijd de helft van de koffie ver liest". De pottenbakker aan de Melkmarkt vindt het veel be langrijker dat een produkt een combinatie is van drie dingen: het moet van kwaliteit zijn Het glazuren is een secuur werkje dat goed moet worden uitgevoerd. (Foto: Joop van Houdt). startende ondernemers die een eigen tuincentrum willen op zetten. Uiteraard heeft het lidmaat schap van De Tuinier niet al leen voordelen voor de eige naar, maar ook voor de klant. Dankzij de gezamenlijke en daardoor scherpere inkoop, kunnen veel artikelen en plan ten voor aanzienlijk lagere prijzen worden aangeboden. Positief effect Ook op de breedte en de kwali teit van het assortiment heeft het lidmaatschap van De Tui nier een positief effect. Ergo: de keus is bij De Tuinier erg groot, en bovendien van uitste kende kwaliteit. Het assortiment is aantrekke lijk voor de consument. Er is een ruime keus in tuingereed schap en -accessoires, perk- planten, tuinplanten, haagbe planting, fruitbomen, zaden (voor moes- en siertuin), meststoffen, potterie voor bin nen en buiten, tuinhout, tuin huisjes, natuursteen, sier bestrating, vijvermaterialen en vijverbenodigheden.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1997 | | pagina 17