Uit eten met de kok aan ie tafel
Blauwe Keet wordt Poort van Zeeland
Onze Top 10
van deze week.
UW KRANT VAN
SCHOUWEN-DUIVELAND
2;
10?
fRO-KA DC
O
T°P^n de week
Programma Radio
Schouwen-Duiveland
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE
Restaurant De Zeelandbrug verrast gasten met culinaire show
^TUINAANLEG
EN ONDERHOUD
A la carte restaurantpannekoekhuis en culinaire home-service
2Ï
V,
61
Al onze winkels zijn open van 8 tot 8 uur
SPORTSPONSOR
dé krant van schouwen - duiveland!
WOENSDAG 4 DECEMBER 1996
HETEXTRA NIEUWSBLAD
ZIERIKZEE - „Het aannemen van de jas van bin
nenkomende gasten kan iedereen, maar er is nog zo
veel meer mogelijk." Wat Piet en Anna Scheerme-
ijer met deze uitspraak bedoelen laten zij zien in
hun restaurant De Zeelandbrug. Het vierkante, wat
saai aandoende, gebouw aan de voet van de Zeeland
brug blijkt een sfeervol interieur te hebben. Daar
kunnen passanten koffie drinken en simpele gerech
ten bestellen, als een broodje kaas. Maar er is ook
een a la carte restaurant waar verfijnde gerechten
worden opgediend door middel van een verrassen
de, culinaire show.
Bij het doorkijken van de
menukaart valt op dat bij
een aantal menu's en gerech
ten de toevoeging 'koken aan
tafel' staat. Wat dat betekent
wordt duidelijk als Piet of
Anna Scheermeijer de 'kook-
wagen', die decoratief in het
restaurant staat opgesteld,
tegen de tafel van hun gasten
rijden. Twee gaspitten wor
den ontstoken en in zijn ka
rakteristieke witte koks out
fit komt Piet Scheermeijer
persoonlijk de gerechten be
reiden, die zijn besteld.
Schilderijtjes
Het gaat daarbij om de af
werking van ingrediënten,
waaraan in de keuken reeds
het grove werk is verricht.
Als eerste wordt op een zeer
lange, smalle schaal een ge
marineerde zalm binnenge
dragen. Aan dit voorgerecht
komt nog geen vuur te pas.
Met een vlijmscherp mes
snijdt Scheermeijer flinter
dunne plakjes van de grote,
roze vis en drapeert die over
enkele blaadjes gemengde
sla. Met enkele druppels dil
leolie, zeer fijn gesneden sja
lotjes en wat kappertjes dra
peert hij met snelle, vaardige
handen het gerecht als een
'schilderijtje' op de borden.
Na het serveren trekt de kok
zich discreet terug, zodat de
gasten in alle rust kunnen ge
nieten van de smaak ervan.
Het optreden van Scheerme
ijer doet denken aan het 'li
ve' optreden van een televi
siekok. Terwijl hij in twee
grote koekepannen een
scheutje knoflookolie giet
voor de bereiding van het
volgende gerecht, gebakken
grote garnalen met een gar
nituur van tomaat, ui, krui
den en lintmacaroni, vertelt
hij alles over het gerecht wat
zijn gasten willen weten.
Smaakvoorkeur
Hij informeert naar hun
smaakvoorkeur en past het
gerecht daaraan aan. Terwijl
in de ene pan de garnalen
knetteren en in de andere een
verfijnde chilisaus in wor
ding is, flambeert de kok met
een scheutje wodka een enor
me, ronde Parmenzaanse
kaas. In het bovenste, smel
tende deel van de kaas wordt
de groene (in de keuken reeds
gekookte) lintmacaroni ge
wenteld, voor die op de bor
den wordt gedrapeerd. ,,De
lintmacaroni neemt dan de
smaak aan van de kaas,"
vertelt hij, ondertussen ver
se peper malend en over de
garnalen strooiend.
De werkzaamheden van de
kok, met name het flambe
ren en trancheren, trekken
de aandacht van alle gasten
in de zaak. De mensen, voor
wie de gerechten worden be
reid, hebben het gevoel dat
ze worden verwend omdat
aan hun bestelling zoveel
aandacht wordt besteed. En
de kok heeft duidelijk ple
zier in zijn werkzaamheden.
,,Dit is wat we graag willen.
Wij vinden het heerlijk om
met de gasten bezig te zijn.
Om door middel van een per
soonlijke benadering een ex
tra dimensie toe te voegen
aan hun etentje. Het bief
stukje dat ze bij de buurman
bestellen is even goed van
Piet Scheermeijer bereidtaan tafel' het gerechtgebakken grote garnalen in knoflookolie met een garnituur van tomaat, ui,
kruiden en lintmacaroni. (Foto: Marieke Mandemaker)
kwaliteit als hier. Wat ze bij
ons extra krijgen is de pre
sentatie, een stukje show
waarmee we ons vak presen
teren."
Arbeidsintensief
Een ander voordeel van het
'koken aan tafel' is volgens
Scheermeijer een ontlasting
van het keukenpersoneel,
die daarvan het gevolg is.
,,Ze hoeven veel minder te
garneren en dat is heel ar
beidsintensief werk." De in
grediënten voor het hoofdge
recht, die vanuit de keuken
worden aangevoerd, bestaan
uit een dubbele entrecote,
die zo uit de etalage van de
slager lijkt te komen en een
schaal waarop in keurige rij
en achter elkaar dobbel
steentjes spek, gesneden
champignons, gesnipperde
sjalotjes en fijngesneden pa
prika in het gelid liggen. On
der de bakkende, roerende,
trancherende en flamberen
de handen van de kok wor
den ze omgevormd tot een ex
quis gerecht, terwijl de
gasten geamuseerd toekij
ken.
„Ruim twintig jaar geleden
was het flamberen en tran
cheren van gerechten aan ta
fel heel gebruikelijk. Het
aansnijden van vlees en vis is
redelijk arbeidsintensief,
misschien dat het daardoor
in onbruik is geraakt. Maar
wij hebben de ervaring dat
mensen het leuk vinden om
de kok aan tafel te krijgen,
zodat ze kunnen zien hoe de
gerechten die ze gaan eten
worden bereid. Koken is niet
alleen een kwestie is van 'in
de pan doen'. Het is ons am
bacht dat we demonstreren."
Afgeblust
Dat ambachtelijke aspect
komt onder meer tot uiting
bij het carameliseren van
suiker, die vervolgens wordt
'afgeblust' met vers geperst
sinaasappelsap. De basis
voor een saus met verse
vruchten, die wordt opge
diend met geflambeerde
flensjes en een bolletje ijs.
Piet en Anna Scheermeijer
runnen restaurant De Zee
landbrug ruim twee jaar. In
die periode vormden zij het
horecabedrijf om van een
chauffeurscafé tot een res
taurant dat zich richt op een
breed publiek. Ondanks de
speciale presentatie door
middel van 'koken aan tafel'
is een etentje in 'De Zeeland
brug' niet duurder dan in een
gemiddeld restaurant. Het
zeven gangen omvattende
menu 'gastronomie', waarin
de beschreven gerechten zit
ten, kost bijvoorbeeld 85 gul
den. „Veel mensen die hier
een keer hebben gegeten ko
men terug. Ons restaurant is
vooral bekend 'over de
brug'. De bevolking van
Schouwen-Duiveland kent
ons minder goed, waar
schijnlijk omdat het gebouw
er aan de buitenzijde niet zo
toegankelijk uitziet", aldus
Anna en Piet Scheermeijer.
Zij zijn beiden geboren in
Zierikzee en werkten vroe
ger in restaurant Mondra-
gon.
KERSTMARKT
ZIERIKZEE - In de centrale
hal van Sportcentrum On
derdak in Zierikzee wordt
vrijdag 13 december en zater
dag 14 december een Kerst
markt gehouden.
Ideële instellingen en vereni
gingen presenteren met ver
schillende artikelen. Vrijdag
13 december kunnen belang
stellenden tussen 15.00 en
21.00 uur de Kerstmarkt be
zoeken. Zaterdag 14 decem
ber is de markt van 10.00 tot
17.00 uur geopend. Voor na
dere inlichtingen of aanmel
ding: telefoon 413690.
ALLEENSTAANDEN
GOES - In wijkcentrum De
Spinne in Goes wordt zater
dag 9 december een dans- en
ontmoetingsavond gehouden
voor alleenstaanden vanaf 25
jaar. Het betreft een initia
tief van de vriendenkring
Kapasi. Het evenement be
gint om 21.30 uur. Nadere in
formatie via telefoonnum-
rnerOm^Oeie.
Advertentie
een ring! nee,
't is een armband,
of een ketting...
ik weet 't, dat horloge,
oh...of...ach
't is mooi,
't is van postma
dankjewel... sint!
dam 10 zierikzee
Advertentie
HOVENIERSBEDRIJF
STOUTJESDIJK
Locnsweg 26, Nicuwcrkerk
Tel. 0111-641453
OOSTERLAND - „Dit is het eerste restaurant dat
mensen tegenkomen, wanneer ze via de N59 Zeeland
binnenrijden. Dat willen we tot uitdrukking bren
gen in de naam 'Poort van Zeeland'. Ook de uit
drukking 'keet' in de vroegere naam De Blauwe
Keet sprak ons niet zo aan."
Voor de nieuwe eigenaresse
van restaurant De Blauwe
Keet J. van Melle uit Brui-
nisse en voor bedrijfsleider
L. S. Snethorst uit Brou
wershaven was dit de reden
Advertentie
JUMBO TOPPERS VAN DE WEEK!
WK 49 Geldig t/m zaterdag 7 december 1996.
AQUAFRESH NATUREL WHITENING TANDPASTA
tube 75 ml.
van 4,75 voor
95
O'LACY'S CHIPS
naturel of paprika
zok 200 grom voor 1,58
2e zak HALVE PRUS voor 0,79, 2 zakken voor
SILAN WASVERZACHTER
lente fris, exotisch fris of natuur fris, novulpok a 500 ml.
37
von 2,68 voor
98
O'LACY'S FIJNWAS
pak 1 kilo
nu 2 pakker
CHATEAU TOUR GESSAN BORDEAUX SUPERIEUR 1995
rode wijn, fles 6 75 cl.
00
98
H E T SPAARKADO
Met ome Pro-Kado spaaraktie spaart u het hel© jaar snel en
voordelig voor prachtige huishoudelijke kado's met wel 30 tot 50%
spaarwinst. Haal snol de informatiefolder bij de Jumbo-Supermarkt.
DEZE WEEK MET 3 GRATIS PRO-KADO ZEGELS
WESTERSTROOP ORIGINAL
beker 6 500 grom Nu met 3 gratis Prokado zegels per 2 bekers
HARIBO MINI GOUDBEERTJES OF
KINDERPARADE zak a 250 gram
OF MINI MIX OF ZOUTE RIJEN zak a 200 gram
MENKOMEL VOOR DE KOFFIE
pak 500 gram
FRESH QUALITY GESNEDEN GROENTEN VOOR
HUTSPOT
zakje 500 gram
ABEE ZALMSALADE
bak 6 500 gram
KLANTENINFORMATIE BEL GRATIS: 06-0220161
van maandag t/m vrijdag van 10.00-12 00 en van 14 00-16 00 uur
om het bekende restaurant,
langs de N59 nabij Ooster-
land, te voorzien van een
nieuwe naam. Een naam die
past bij het nieuwe imago en
de dienstverlening van het
bedrijf, die is gericht op een
breed publiek.
Zaterdag open
Vanaf zaterdag 7 december
staat 'De Poort van Zeeland'
open, zowel voor fijnproe
vers die A la carte willen ge
nieten van fijne vlees- en vis
gerechten, als mensen die
een pannekoek willen eten,
willen lunchen of een drank
je gebruiken. Het vroegere
wegrestaurant wordt een
café-restaurant annex pan-
nekoekenhuis.
Ook gaat het bedrijf culinai
re home-service verzorgen
voor particulieren en bedrij
ven in Zeeland en Goeree-
Overflakkee die in de eigen
omgeving een feest willen
houden. Het personeel van
'De Poort van Zeeland' is
verder gespecialiseerd in het
verzorgen van feesten en par
tijen voor grote groepen in
het horecabedrijf, dat een
vloeroppervlakte heeft van
ruim driehonderd vierkante
meter.
Scooterbaan
De afgelopen weken werd
hard gewerkt aan de nieuwe
inrichting van het bedrijf.
Door het verwijderen van
tussenschotten werd een gro
te open ruimte gecreerd. Cen
traal daarin werd een lange
bar geplaatst. Het la carte
restaurant werd links daar
van ingericht, het cafége
deelte rechts. Aan de achter
zijde, met uitzicht op de tuin,
werd het pannenkoekrestau
rant gecreëerd. Volgend jaar
komt in de tuin een speeltuin
voor kinderen, met onder
meer een scooterbaan.
Warm en gezellig
Op de grote ramen aan de
voorzijde van De Poort van
Zeeland werd een speciaal
folie aangebracht, dat de
zonnestralen breekt en de
warmte absorbeert, zodat
het ook 's zomers aangenaam
toeven is in het restaurant.
De gaderobe werd ver
nieuwd en het interieur van
het restaurant werd uitge
voerd in zachtgele en groene
tinten.
„Wij willen een warme en ge
zellige enthourage creëren.
En kwaliteit en service leve
ren", aldus bedrijfsleider
Snethorst. Bij de Poort van
Zeeland werken zes mensen
in vaste dienst, die in de zo
mer worden aangevuld met
vele part-time krachten. In
het horecabedrijf is ruimte
voor 250 gasten, terwijl op de
terassen aan de voor- en ach
terzijde nog eens honderd
mensen een plekje kunnen
vinden. Het bedrijf wordt
vrijdagavond officieel geo
pend met een receptie voor
genodigden. Vanaf zaterdag
7 december is het publiek
welkom.
Advertentie
O
Broccoli, 1 /in
500 gram 1.4 y
Gehakt half om half, C no
500 gram-5ritï 3.75 kilo @®s® 1&98 O.yö
CU Perla Mild koffie,
snelfiltermaling 4 pakken 250 gram 12S& J.U."
OU Gelderse gekookte worst, O OO
verpakt 500 gram MEB-/L.vr)
CU Witte -of tarwebolletjes of 1 O O
witte puntjes, zak 6 stuks T75" L.C.O
Coca Cola, regular of light of ion
light caffeine free, fles 1.5 liter 4B9" 1.03
Smiths Wokkels of Hamka's, per zak O 1 Q
I8IM Smiths producten een Fllppo horloge voor 12.951" Z.Xt7
CU Advokaat, c /I n
fles 0.5 liter J*.65" D.4y
Oil Extra gevulde groente-,
tomaten-of kippensoep, i a n
blik 0.8 liter Z» I.4y
CU Tissue-toiletpapier, O cc
3-laags, pak 4 rollen 33€r Z.ÜJ
CflZaanlander kaas licht
pikant 48+, Q QA
kilo a,®®
Aanbiedingen gelden t/m zaterdag 7 december as* Zolang de voorraad strekt
107.1 FM/88.5 KABEL
Maandag
11.00/11.30 Bedrijvig Schouwen-Duiveland (interview met
een ondernemer van ons eiland)
11.45/12.00 De Beurs-berichten (Rabobank)
16.00/17.00 Mozaïek (Seniorenprogramma)
17.00/18.00 Kruispunt (kerkelijk informatieprogramma).
18.00/19.00 Info (actualiteiten).
19.00/22.00 Nomen Nescio (ziekenomroep).
Dinsdag
09.00/10.00 Info (herh.).
10.00/12.00 Nomen Nescio (herh.)
16.00/17.00 Sporen op Schouwen-Duiveland (praatpro
gramma).
17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma).
18.00/19.00 Info (actualiteiten).
19.00/21.00 De Silo show (jongerenprogramma).
21.00/22.00 After Hour (metal muziek).
Woensdag
09.00/11.00 Ochtendmix.
11.00/12.00 Sporen op Schouwen-Duiveland (herh.).
15.00/16.00 Ontbijtkids (herh.)
16.00/17.00 De schatkist (bijbels kinderprogramma).
17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma).
18.00/19.00 Info (actualiteiten).
19.00/20.00 Baggerak (jongeren praatprogramma).
20.00/22.00 On the Rocks (jongerenprogramma).
Donderdag
09.00/10.00 Info (herh.).
11.00/12.00 Mozaïk (herh.).
15.00/17.00 Met vlag en wimpel (Hollandse hits).
17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma).
18.00/19.00 Info (actualiteiten).
19.00/21.00 Groove is in the Haert (jongerenprogramma).
21.00/22.00 Music Theme (muziekprogramma)
Vrijdag
09.00/10.00 Info (herh.).
15.00/16.00 Jukebox.
16.00/17.00 Nashville.
17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma).
18.00/19.00 Info (actualiteiten).
Ï9.00/22.00 Hitradio Sensatie (jongerenprogramma).
22.00/23.00 Midnight Expresse (blues/rock/jazz).
Zaterdag
08.00/09.00 Ontbijtkids (kinderprogramma).
09.00/10.00 Hitgalerij (muziekprogramma).
10.00/12.00 Zaterdag-expresse (inform, ochtendshow).
12.00/14.00 Mariska's Middag Magazine.
14.00/18.00 Radio Schouwen-Duiveland sport.
18.00/19.00 Info (actualiteiten).
19.00/20.00 Carrats.
20.00/21.00 Chain Reaction.
21.00/22.00 The party (muziekprogramma).
Zondag
10.00/11.
11.00/12,
12.00/13:
13.00/14.
14.00/17,
17.00/18.
00 Kerkdienst (rechtstreekse uitzending).
,00 Knipoog naar klassiek (muziekprogramma).
:00 Zijn of niet zijn (toneel en cultuur).
.00 Be my guest (muziekprogramma).
.00 Radio Schouwen-Duiveland sport.
.00 Ruis geen bezwaar (muiziek uit de jaren '40/
'50/'60).
18.00/19.00 Alle remmen los (Hollandse hits).
19.00/20.00 Van Hot naar Her (muziekprogramma).
20.00/21.00 Music from Paradise (romantische muziek).
21.00/22.00 On a classical note (klassiek).
Het tweede team van volleybalvereniging Cluzona werd
voorzien van een nieuwe out-fit door Marleco Printproduk-
ties uit Nieuwerkerk. Het team speelt in de recreatievolley-
balcompetie, die op vrijdagavond wordt gehouden in sport
centrum Onderdak in Zierikzee.
Advertentie
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-Duiveland,
met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem een abonnement.
JA, ik wil een:
MAAND abonnement met automatische afschrijving 18,50
KWARTAAL abonnement met automatische afschrijving 50.00
KWARTAALabonnement zonder automatische afschrijving 52,50
HALFJAAR abonnement met automatische afschrijving 95,00
HALFJAAR abonnement zonder automatische afschrijving ƒ100.00
JAAR abonnement met automatische afschrijving ƒ180,00
JAAR abonnement zonder automatische afschrijving ƒ190.00
Ik ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste 2 weken gratis!!
n
Dhr./mevr.
Naam
Adres
Postcode
Telefoon
Handtek.
Bij automatische afschrijving uw
bank-/gironummer vermelden:
Plaats
Geb.datum:.
2C Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie.
Antwoordnummer 12.4300 VB Zierikzee