Uit eten met de kok aan ie tafel Blauwe Keet wordt Poort van Zeeland Onze Top 10 van deze week. UW KRANT VAN SCHOUWEN-DUIVELAND 2; 10? fRO-KA DC O T°P^n de week Programma Radio Schouwen-Duiveland ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE Restaurant De Zeelandbrug verrast gasten met culinaire show ^TUINAANLEG EN ONDERHOUD A la carte restaurantpannekoekhuis en culinaire home-service 2Ï V, 61 Al onze winkels zijn open van 8 tot 8 uur SPORTSPONSOR dé krant van schouwen - duiveland! WOENSDAG 4 DECEMBER 1996 HETEXTRA NIEUWSBLAD ZIERIKZEE - „Het aannemen van de jas van bin nenkomende gasten kan iedereen, maar er is nog zo veel meer mogelijk." Wat Piet en Anna Scheerme- ijer met deze uitspraak bedoelen laten zij zien in hun restaurant De Zeelandbrug. Het vierkante, wat saai aandoende, gebouw aan de voet van de Zeeland brug blijkt een sfeervol interieur te hebben. Daar kunnen passanten koffie drinken en simpele gerech ten bestellen, als een broodje kaas. Maar er is ook een a la carte restaurant waar verfijnde gerechten worden opgediend door middel van een verrassen de, culinaire show. Bij het doorkijken van de menukaart valt op dat bij een aantal menu's en gerech ten de toevoeging 'koken aan tafel' staat. Wat dat betekent wordt duidelijk als Piet of Anna Scheermeijer de 'kook- wagen', die decoratief in het restaurant staat opgesteld, tegen de tafel van hun gasten rijden. Twee gaspitten wor den ontstoken en in zijn ka rakteristieke witte koks out fit komt Piet Scheermeijer persoonlijk de gerechten be reiden, die zijn besteld. Schilderijtjes Het gaat daarbij om de af werking van ingrediënten, waaraan in de keuken reeds het grove werk is verricht. Als eerste wordt op een zeer lange, smalle schaal een ge marineerde zalm binnenge dragen. Aan dit voorgerecht komt nog geen vuur te pas. Met een vlijmscherp mes snijdt Scheermeijer flinter dunne plakjes van de grote, roze vis en drapeert die over enkele blaadjes gemengde sla. Met enkele druppels dil leolie, zeer fijn gesneden sja lotjes en wat kappertjes dra peert hij met snelle, vaardige handen het gerecht als een 'schilderijtje' op de borden. Na het serveren trekt de kok zich discreet terug, zodat de gasten in alle rust kunnen ge nieten van de smaak ervan. Het optreden van Scheerme ijer doet denken aan het 'li ve' optreden van een televi siekok. Terwijl hij in twee grote koekepannen een scheutje knoflookolie giet voor de bereiding van het volgende gerecht, gebakken grote garnalen met een gar nituur van tomaat, ui, krui den en lintmacaroni, vertelt hij alles over het gerecht wat zijn gasten willen weten. Smaakvoorkeur Hij informeert naar hun smaakvoorkeur en past het gerecht daaraan aan. Terwijl in de ene pan de garnalen knetteren en in de andere een verfijnde chilisaus in wor ding is, flambeert de kok met een scheutje wodka een enor me, ronde Parmenzaanse kaas. In het bovenste, smel tende deel van de kaas wordt de groene (in de keuken reeds gekookte) lintmacaroni ge wenteld, voor die op de bor den wordt gedrapeerd. ,,De lintmacaroni neemt dan de smaak aan van de kaas," vertelt hij, ondertussen ver se peper malend en over de garnalen strooiend. De werkzaamheden van de kok, met name het flambe ren en trancheren, trekken de aandacht van alle gasten in de zaak. De mensen, voor wie de gerechten worden be reid, hebben het gevoel dat ze worden verwend omdat aan hun bestelling zoveel aandacht wordt besteed. En de kok heeft duidelijk ple zier in zijn werkzaamheden. ,,Dit is wat we graag willen. Wij vinden het heerlijk om met de gasten bezig te zijn. Om door middel van een per soonlijke benadering een ex tra dimensie toe te voegen aan hun etentje. Het bief stukje dat ze bij de buurman bestellen is even goed van Piet Scheermeijer bereidtaan tafel' het gerechtgebakken grote garnalen in knoflookolie met een garnituur van tomaat, ui, kruiden en lintmacaroni. (Foto: Marieke Mandemaker) kwaliteit als hier. Wat ze bij ons extra krijgen is de pre sentatie, een stukje show waarmee we ons vak presen teren." Arbeidsintensief Een ander voordeel van het 'koken aan tafel' is volgens Scheermeijer een ontlasting van het keukenpersoneel, die daarvan het gevolg is. ,,Ze hoeven veel minder te garneren en dat is heel ar beidsintensief werk." De in grediënten voor het hoofdge recht, die vanuit de keuken worden aangevoerd, bestaan uit een dubbele entrecote, die zo uit de etalage van de slager lijkt te komen en een schaal waarop in keurige rij en achter elkaar dobbel steentjes spek, gesneden champignons, gesnipperde sjalotjes en fijngesneden pa prika in het gelid liggen. On der de bakkende, roerende, trancherende en flamberen de handen van de kok wor den ze omgevormd tot een ex quis gerecht, terwijl de gasten geamuseerd toekij ken. „Ruim twintig jaar geleden was het flamberen en tran cheren van gerechten aan ta fel heel gebruikelijk. Het aansnijden van vlees en vis is redelijk arbeidsintensief, misschien dat het daardoor in onbruik is geraakt. Maar wij hebben de ervaring dat mensen het leuk vinden om de kok aan tafel te krijgen, zodat ze kunnen zien hoe de gerechten die ze gaan eten worden bereid. Koken is niet alleen een kwestie is van 'in de pan doen'. Het is ons am bacht dat we demonstreren." Afgeblust Dat ambachtelijke aspect komt onder meer tot uiting bij het carameliseren van suiker, die vervolgens wordt 'afgeblust' met vers geperst sinaasappelsap. De basis voor een saus met verse vruchten, die wordt opge diend met geflambeerde flensjes en een bolletje ijs. Piet en Anna Scheermeijer runnen restaurant De Zee landbrug ruim twee jaar. In die periode vormden zij het horecabedrijf om van een chauffeurscafé tot een res taurant dat zich richt op een breed publiek. Ondanks de speciale presentatie door middel van 'koken aan tafel' is een etentje in 'De Zeeland brug' niet duurder dan in een gemiddeld restaurant. Het zeven gangen omvattende menu 'gastronomie', waarin de beschreven gerechten zit ten, kost bijvoorbeeld 85 gul den. „Veel mensen die hier een keer hebben gegeten ko men terug. Ons restaurant is vooral bekend 'over de brug'. De bevolking van Schouwen-Duiveland kent ons minder goed, waar schijnlijk omdat het gebouw er aan de buitenzijde niet zo toegankelijk uitziet", aldus Anna en Piet Scheermeijer. Zij zijn beiden geboren in Zierikzee en werkten vroe ger in restaurant Mondra- gon. KERSTMARKT ZIERIKZEE - In de centrale hal van Sportcentrum On derdak in Zierikzee wordt vrijdag 13 december en zater dag 14 december een Kerst markt gehouden. Ideële instellingen en vereni gingen presenteren met ver schillende artikelen. Vrijdag 13 december kunnen belang stellenden tussen 15.00 en 21.00 uur de Kerstmarkt be zoeken. Zaterdag 14 decem ber is de markt van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Voor na dere inlichtingen of aanmel ding: telefoon 413690. ALLEENSTAANDEN GOES - In wijkcentrum De Spinne in Goes wordt zater dag 9 december een dans- en ontmoetingsavond gehouden voor alleenstaanden vanaf 25 jaar. Het betreft een initia tief van de vriendenkring Kapasi. Het evenement be gint om 21.30 uur. Nadere in formatie via telefoonnum- rnerOm^Oeie. Advertentie een ring! nee, 't is een armband, of een ketting... ik weet 't, dat horloge, oh...of...ach 't is mooi, 't is van postma dankjewel... sint! dam 10 zierikzee Advertentie HOVENIERSBEDRIJF STOUTJESDIJK Locnsweg 26, Nicuwcrkerk Tel. 0111-641453 OOSTERLAND - „Dit is het eerste restaurant dat mensen tegenkomen, wanneer ze via de N59 Zeeland binnenrijden. Dat willen we tot uitdrukking bren gen in de naam 'Poort van Zeeland'. Ook de uit drukking 'keet' in de vroegere naam De Blauwe Keet sprak ons niet zo aan." Voor de nieuwe eigenaresse van restaurant De Blauwe Keet J. van Melle uit Brui- nisse en voor bedrijfsleider L. S. Snethorst uit Brou wershaven was dit de reden Advertentie JUMBO TOPPERS VAN DE WEEK! WK 49 Geldig t/m zaterdag 7 december 1996. AQUAFRESH NATUREL WHITENING TANDPASTA tube 75 ml. van 4,75 voor 95 O'LACY'S CHIPS naturel of paprika zok 200 grom voor 1,58 2e zak HALVE PRUS voor 0,79, 2 zakken voor SILAN WASVERZACHTER lente fris, exotisch fris of natuur fris, novulpok a 500 ml. 37 von 2,68 voor 98 O'LACY'S FIJNWAS pak 1 kilo nu 2 pakker CHATEAU TOUR GESSAN BORDEAUX SUPERIEUR 1995 rode wijn, fles 6 75 cl. 00 98 H E T SPAARKADO Met ome Pro-Kado spaaraktie spaart u het hel© jaar snel en voordelig voor prachtige huishoudelijke kado's met wel 30 tot 50% spaarwinst. Haal snol de informatiefolder bij de Jumbo-Supermarkt. DEZE WEEK MET 3 GRATIS PRO-KADO ZEGELS WESTERSTROOP ORIGINAL beker 6 500 grom Nu met 3 gratis Prokado zegels per 2 bekers HARIBO MINI GOUDBEERTJES OF KINDERPARADE zak a 250 gram OF MINI MIX OF ZOUTE RIJEN zak a 200 gram MENKOMEL VOOR DE KOFFIE pak 500 gram FRESH QUALITY GESNEDEN GROENTEN VOOR HUTSPOT zakje 500 gram ABEE ZALMSALADE bak 6 500 gram KLANTENINFORMATIE BEL GRATIS: 06-0220161 van maandag t/m vrijdag van 10.00-12 00 en van 14 00-16 00 uur om het bekende restaurant, langs de N59 nabij Ooster- land, te voorzien van een nieuwe naam. Een naam die past bij het nieuwe imago en de dienstverlening van het bedrijf, die is gericht op een breed publiek. Zaterdag open Vanaf zaterdag 7 december staat 'De Poort van Zeeland' open, zowel voor fijnproe vers die A la carte willen ge nieten van fijne vlees- en vis gerechten, als mensen die een pannekoek willen eten, willen lunchen of een drank je gebruiken. Het vroegere wegrestaurant wordt een café-restaurant annex pan- nekoekenhuis. Ook gaat het bedrijf culinai re home-service verzorgen voor particulieren en bedrij ven in Zeeland en Goeree- Overflakkee die in de eigen omgeving een feest willen houden. Het personeel van 'De Poort van Zeeland' is verder gespecialiseerd in het verzorgen van feesten en par tijen voor grote groepen in het horecabedrijf, dat een vloeroppervlakte heeft van ruim driehonderd vierkante meter. Scooterbaan De afgelopen weken werd hard gewerkt aan de nieuwe inrichting van het bedrijf. Door het verwijderen van tussenschotten werd een gro te open ruimte gecreerd. Cen traal daarin werd een lange bar geplaatst. Het la carte restaurant werd links daar van ingericht, het cafége deelte rechts. Aan de achter zijde, met uitzicht op de tuin, werd het pannenkoekrestau rant gecreëerd. Volgend jaar komt in de tuin een speeltuin voor kinderen, met onder meer een scooterbaan. Warm en gezellig Op de grote ramen aan de voorzijde van De Poort van Zeeland werd een speciaal folie aangebracht, dat de zonnestralen breekt en de warmte absorbeert, zodat het ook 's zomers aangenaam toeven is in het restaurant. De gaderobe werd ver nieuwd en het interieur van het restaurant werd uitge voerd in zachtgele en groene tinten. „Wij willen een warme en ge zellige enthourage creëren. En kwaliteit en service leve ren", aldus bedrijfsleider Snethorst. Bij de Poort van Zeeland werken zes mensen in vaste dienst, die in de zo mer worden aangevuld met vele part-time krachten. In het horecabedrijf is ruimte voor 250 gasten, terwijl op de terassen aan de voor- en ach terzijde nog eens honderd mensen een plekje kunnen vinden. Het bedrijf wordt vrijdagavond officieel geo pend met een receptie voor genodigden. Vanaf zaterdag 7 december is het publiek welkom. Advertentie O Broccoli, 1 /in 500 gram 1.4 y Gehakt half om half, C no 500 gram-5ritï 3.75 kilo @®s® 1&98 O.yö CU Perla Mild koffie, snelfiltermaling 4 pakken 250 gram 12S& J.U." OU Gelderse gekookte worst, O OO verpakt 500 gram MEB-/L.vr) CU Witte -of tarwebolletjes of 1 O O witte puntjes, zak 6 stuks T75" L.C.O Coca Cola, regular of light of ion light caffeine free, fles 1.5 liter 4B9" 1.03 Smiths Wokkels of Hamka's, per zak O 1 Q I8IM Smiths producten een Fllppo horloge voor 12.951" Z.Xt7 CU Advokaat, c /I n fles 0.5 liter J*.65" D.4y Oil Extra gevulde groente-, tomaten-of kippensoep, i a n blik 0.8 liter Z» I.4y CU Tissue-toiletpapier, O cc 3-laags, pak 4 rollen 33€r Z.ÜJ CflZaanlander kaas licht pikant 48+, Q QA kilo a,®® Aanbiedingen gelden t/m zaterdag 7 december as* Zolang de voorraad strekt 107.1 FM/88.5 KABEL Maandag 11.00/11.30 Bedrijvig Schouwen-Duiveland (interview met een ondernemer van ons eiland) 11.45/12.00 De Beurs-berichten (Rabobank) 16.00/17.00 Mozaïek (Seniorenprogramma) 17.00/18.00 Kruispunt (kerkelijk informatieprogramma). 18.00/19.00 Info (actualiteiten). 19.00/22.00 Nomen Nescio (ziekenomroep). Dinsdag 09.00/10.00 Info (herh.). 10.00/12.00 Nomen Nescio (herh.) 16.00/17.00 Sporen op Schouwen-Duiveland (praatpro gramma). 17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma). 18.00/19.00 Info (actualiteiten). 19.00/21.00 De Silo show (jongerenprogramma). 21.00/22.00 After Hour (metal muziek). Woensdag 09.00/11.00 Ochtendmix. 11.00/12.00 Sporen op Schouwen-Duiveland (herh.). 15.00/16.00 Ontbijtkids (herh.) 16.00/17.00 De schatkist (bijbels kinderprogramma). 17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma). 18.00/19.00 Info (actualiteiten). 19.00/20.00 Baggerak (jongeren praatprogramma). 20.00/22.00 On the Rocks (jongerenprogramma). Donderdag 09.00/10.00 Info (herh.). 11.00/12.00 Mozaïk (herh.). 15.00/17.00 Met vlag en wimpel (Hollandse hits). 17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma). 18.00/19.00 Info (actualiteiten). 19.00/21.00 Groove is in the Haert (jongerenprogramma). 21.00/22.00 Music Theme (muziekprogramma) Vrijdag 09.00/10.00 Info (herh.). 15.00/16.00 Jukebox. 16.00/17.00 Nashville. 17.00/18.00 Terug naar Toen (muziekprogramma). 18.00/19.00 Info (actualiteiten). Ï9.00/22.00 Hitradio Sensatie (jongerenprogramma). 22.00/23.00 Midnight Expresse (blues/rock/jazz). Zaterdag 08.00/09.00 Ontbijtkids (kinderprogramma). 09.00/10.00 Hitgalerij (muziekprogramma). 10.00/12.00 Zaterdag-expresse (inform, ochtendshow). 12.00/14.00 Mariska's Middag Magazine. 14.00/18.00 Radio Schouwen-Duiveland sport. 18.00/19.00 Info (actualiteiten). 19.00/20.00 Carrats. 20.00/21.00 Chain Reaction. 21.00/22.00 The party (muziekprogramma). Zondag 10.00/11. 11.00/12, 12.00/13: 13.00/14. 14.00/17, 17.00/18. 00 Kerkdienst (rechtstreekse uitzending). ,00 Knipoog naar klassiek (muziekprogramma). :00 Zijn of niet zijn (toneel en cultuur). .00 Be my guest (muziekprogramma). .00 Radio Schouwen-Duiveland sport. .00 Ruis geen bezwaar (muiziek uit de jaren '40/ '50/'60). 18.00/19.00 Alle remmen los (Hollandse hits). 19.00/20.00 Van Hot naar Her (muziekprogramma). 20.00/21.00 Music from Paradise (romantische muziek). 21.00/22.00 On a classical note (klassiek). Het tweede team van volleybalvereniging Cluzona werd voorzien van een nieuwe out-fit door Marleco Printproduk- ties uit Nieuwerkerk. Het team speelt in de recreatievolley- balcompetie, die op vrijdagavond wordt gehouden in sport centrum Onderdak in Zierikzee. Advertentie Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem een abonnement. JA, ik wil een: MAAND abonnement met automatische afschrijving 18,50 KWARTAAL abonnement met automatische afschrijving 50.00 KWARTAALabonnement zonder automatische afschrijving 52,50 HALFJAAR abonnement met automatische afschrijving 95,00 HALFJAAR abonnement zonder automatische afschrijving ƒ100.00 JAAR abonnement met automatische afschrijving ƒ180,00 JAAR abonnement zonder automatische afschrijving ƒ190.00 Ik ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste 2 weken gratis!! n Dhr./mevr. Naam Adres Postcode Telefoon Handtek. Bij automatische afschrijving uw bank-/gironummer vermelden: Plaats Geb.datum:. 2C Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie. Antwoordnummer 12.4300 VB Zierikzee

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1996 | | pagina 3