IJS, LIKKEBAARDEND LEKKER! Zelf bedenken mag ook
Tips voor verantwoord
zonnen
Kinderen in de zon
Natuurlijk
in de zon
boots Star
Rating system
Het verschil tussen
UVA en UVB
Zonnestralen zijn óók schadelijk
IJs, zelfs de Romeinen lustten
er wel pap van!
Koude weetjes.
Versier eens een ijsje
j0
Vruchten als basis
LEKKER FRIS!
MÖVENPICK
Hoe wordt ijs eigenlijk gemaakt?
k
WOENSDAG 24 JULI 1996
Hoelang mag je zonnen zonder een verhoogde kans op huidkanker?
Ve Nederlandse Kankerbestrijding geeft de volgende richtlijnen:
zeer lichte huid,
sproeten
rossig/lichtblond
haar
blauwe ogen
lichte huid
donkerblond
haar
lichte ogen
licht getinte getinte huid
huid donkere ogen
donkerblond donker haar
tot bruin haar
vaak donkere
ogen
VERDRA N Dl N G 5 E R V A R I N ég
verbrandt
zeer snel
verbrandt
snel
verbrandt verbrandt
zelden nooit
&RUININGSERVARING,;
wordt
niet bruin
wordt
langzaam bruin
wordt bruini zeer goed
gemakkelijk bruin
HUIDTYPE 1
HUIDTYPE 2
HUIDTYPE 3 HUIDTYPE 4
IN DE ZON ZONDER BESCHERMING
5-10 min. 10-20 min. 15-25 min. 20-30 min.
IN DE ZON MET 3E5CHERMING
t vermenigvuldig de bovenstaande tijd met de zonnebrandfactor van uw
keus. Voorbeeld: FACTOR 6, HUIDTYPE 2 15 min. x factor 6 90 min.
licht zonder irritaties reflecteren. De pro-
dukten bevatten vitamine E (voor een ver
zachtende en vochtregulerende werking),
Beta glucaan versterkt het afweersysteem)
en Kukui en Macadamia olie uit Hawai.
Alle produkten zijn geschikt voor zowel
lichaam als gezicht en zijn:
getest op huidirritaties
'waterproof
'pH-neutraa!
beschermend en bruinend
milieuvriendelijk verpakt
ontwikkeld op natuurlijke basis
bouw de tijd In de zon geleidelijk op
gebruik altijd produkten met een
beschermingsfactor
neem altijd extra voorzorgsmaat
regelen tussen 11.00 en 15.00 uur,
Wanneer de zon op zijn sterkst is
let op gevoelige plaatsen: neus, oren,
onderlip, voorhoofd en schouders
vermijd blootstelling aan de zon
Dr. van derHoogf
in der/loog
ichtbdre
Schoonheid
Wilt» u meer Informatie over verant
woord zonnen met natuurlijke pro
dukten en een advies voor de juiste be
schermingsfactor, of wilt u een
monster uitproberen, bel dan de Dr,
van der Hoog Advfesfijn: 070 -
3102225.
Er bestaat nogal verwarring over het on
derscheid tussen UVA- en UVB stralen.
UVA werkt in op de pigmentcellen van de
huid. Hierdoor wordt de huid bruin, maar
het droogt de huid ook uit. Door langdu
rige blootstelling aan deze straling wordt
een glad perzikhuidje een gerimpeld ap
peltje. Ook kan het zonne-allergie veroor
zaken.
UVB dringt minder diep in de huid door,
maar is wel schadelijker en riskanter voor
de huid. Verbranding door langdurig zon
nebaden wordt veroorzaakt door de UV-B
straling en kan huidkanker veroorzaken.
Dermatoloog van der Hoog maakt ais eer
ste in Nederland gebruik van Het Boots Star
Rating system. Dit is een waarderingssys
teem dat de mate van UVA-bescherming
aangeeft en is ontwikkeld door Boots win
kelketen die bijna de helft van alle Sun
Care produkten in Groot Briltannië voor
zijn rekening neemt.
Het systeem is als volgt opgebouwd:
Ie 6ter= moderate
2e ster= good
3e ster= superior
4e &ter= maximum
Huid-Infolijn
In april '96 is er van het Nationaal
Huidfonds en de Nederlandse Kanker
bestrijding een folder uitgekomen.
Hierin wordt de nadruk gelegd op het
■feit dat iedereen zich zo goed mogelijk
moet beschermen tegen het zonlicht.
Voor meer informatie: neem contact
op met uw (huid)arts of bel de
Huid-Infolijn: 026 - 3514160.
De gedachte achter zonnen is veranderd.
Langdurig zonnebaden om zo snel moge
lijk bruin te worden is niet meer gebrui
kelijk. Het is saai en schadelijk. De weer
kaatsing van de zonnestralen via het zand,
water of sneeuw is zeer krachtig en geeft
veel energie. In de zon onder hoed of pa
rasol is dus geen onzin. Veel jongeren be
zoeken het strand regelmatiger maar min
der lang en spelen graag beach volleyball,
frisbee etc.
Zon is lekker en een bruine k|eur Is aan
trekkelijk. Maar zonnestralen zijn wel
schadelijk. Door blootstelling aan de zon
kan de huid sterk verouderen, verbranden,
beschadigen of er kan zelfs huidkanker op
treden. Het is dus geen overbodige luxe
om de huid in de zon goed te beschermen
met de juiste beschermingsfactor. Het
zelfbeschermingsmechanisme van het li
chaam is niet voldoende om zonder ver
branden of huidveroudering te zonnen.
Daarom zijn zonnefilters in huidver-
zorgingsprodukten zo belangrijk. Deze
zorgen ervoor dat lichtenergie wordt ge
absorbeerd en de hoeveelheid UV-stra-
len die de huid binnendringt veimindert.
Dermatoloog van der Hoog heeft speciaaF
voor verantwoord zonnen negen produk
ten met verschillende beschermingsfacto
ren en micro-pigmenten (UVA/ B-filter)
ontwikkeld. Dit zijn mineralen die het zon-
van kinderen onder 11/2 jaar
verzorg de huid goed voor en na
het zonnen, vooreen optimaal
bruiningsresultaat
als je mooi bruin wilt wonden moet
je regelmatig scrubben
zonnestraling in de bergen is 50%
hoger dan normaal, dus bescherm
de huid goed tijdens de wintersport
draag altijd een goede zonnebril
en bescherm het hoofd met hoed
Een kinderhuid is vaak veel dunner en ge
voeliger dan een volwassen huid. Daar
naast is het herstelmechanisme van de huid
bij kinderen nog niet voldoende opge
bouwd. Ook bruin worden gaat langzamer
en minder intensief. Vooral kinderen moe
ten zich altijd goed beschermen in de zon.
Niet alleen tijdens vakanties aan het wa
ter of op het strand maar ook wanneer zij
's middags na school in de zon buiten spe
len. De zonneschade aan de huid ontstaat
voor 80% onder de 18 jaar. Gebruik een
kinder-zonne melk met een voldoende
beschermingsfactor en smeer de huid
meerdere malen per dag goed in.
Zon is heerlijk als ontspanning maar ook
als energiebron is de zon heel belangrijk.
Zij geeft licht, warmte en brengt ons in een
optimistische stemming. In de zon pro
duceert de huid vitamine D, dit kan bot
ziekte voorkomen en geeft je een ener
gieker gevoel. Daarvoor hoefje overigens
niet in de volle zon te zitten. Ook het ver
blijf buiten of een wandeling, zelfs op een
bewolkte dag, is al voldoende voor de aan
maak van vitamine D. Vijftien minuten in
de zon, geeft voldoende vitamine D voor
de dagelijkse behoefte, waarbij je aan
blootstelling van het gezicht en handen
kan volstaan. Daarnaast wordt de pigment-
stof melanine aangemaakt, dit beschermt
de huid tegen de schadelijke UV-stralen.
En niet alleen op de camping maar ook als kinderen
gewoon buiten spelen. De oplossing is zonnefilters in de
huidverzorgingsprodukten. Daarmee wordt de huid goed
beschermd en de hoeveelheid UV-stralen verminderd.
Op deze pagina leest u alles over verantwoord en
natuurlijk zonnen.
Zonnebrand, zwoele stranden en... IJS! Ja, het is weer zomer.
Geen dag gaat voorbij of half Nederland likt aan een ijsje.
Er zijn veel verschillende smaken, kleuren en creaties om van te
genieten. Op deze pagina aandacht voor ijs.
De Chinezen hebben het ijs uitgevonden.
Maar het waren de Romeinen die er wel
pap van lustten.
Het "oer-ijs" werd zo'n 3000 jaar voor
Christus ontdekt door een Chinees: een
zoete, koude vruchtensap gemaakt van
sneeuw en verse vruchten. Dit "oer-ijs"
werd bewaard in onderaardse sneeuwkel-
ders, omdat toen de diepvriezers nog niet
bestonden. Later kwamen de Romeinen.
Zij bereidden het room- en vruchtenijs
eigenlijk al op dezelfde manier als wij nu
nog doen. Hoewel de Romeinen echte
levensgenieters waren, kwjm ijs alleen bij
rijke mensen op tafel. Niet zo gek eigen
lijk, want het maken van ijs was in die tijd
een ingewikkelde en tijdrovende bezig
heid. Dus alleen de welgestelde Romeinen,
met voldoende keukenpersoneel, konden
zichzelf op een ijsje trakteren. Ook ont
stonden toentertijd de Romeinse ijssalons.
In Pompeij, een stad in Italië, is er nog één
opgegraven.
Pas vele jaren later in 1876, slaagde Carl
van Linde erin de eerste grote koelmachine
te ontwikkelen. Mede dankzij deze uitvin
ding kon ook het "gewone volk" van ijs
genieten. Het bereiden van ijs werd een
stuk makkelijker en rond 1900 ontstonden
zelfs al de eerste ijsfabrieken. Maar pas na
de Tweede Wereldoorlog kwam de door
braak. IJs was toen op veel plaatsen ver
krijgbaar en net als nu een delicatesse voor
de mens.
...Uw ijscreatie smelt minder snel wan
neer u voor gebruik de ijscoupes of hor
den ongeveer één uur in de koelkast
plaatst.
...IJs komt het beste tot zijn recht wan
neer ii het ongeveer een kwartier voor
gebruik uit de vriezer haalt.
...De geneeskundige Hippocrates (460-
375 voor Christus) raadde zijn tijdgeno
ten aan ijs te eten. "omdat het de sappen
stimuleert en het welgevoel verhoogt
...Eet is êên van de belangrijkste smaak
makers die wij kennen. Vet vormt name
lijk hij consumptie een dunne film aan
de binnenzijde van de mond. Aroma's en
smaken blijven hierdoor veel langer in
onze mond hangen en komen voller over.
IJs met slagroom is daarom een verruk
kelijke combinatie.
Voor een volwassen persoon bevat
WO gram ijs de dagelijks aanbevolen
hoeveelheid calcium.
...Ongeveer 200 ml per persoon aan ijs-
dessert is voldoende. Na een rijkelijke
maaltijd volstaat 150 ml per persoon.
Wanneer u geen ijstang of roldipper
heeft kunt u toch probleemloos met een
eetlepel portionervn. Eenvoudig de zij
kant van de eetlepel ongeveer cm diep
in het ijs steken en de lepel rustig door
het lengteoppen'lak van de bak trekken
Op deze manier kunt u mooie ijsboden
creëren.
Mmmmmmm lekker joh, ijs eten. Maar nog leuker is om je ijsje eerst te
versieren. Met een beetje fantasie maak je de gekste creaties. Een ijs-
hoofd, ijs-friet, alles kan. Wat moetje doen? Regel een bak schep-ijs, een
ijslepel en een leeg bord. Vertel er wel bij datje niet al het ijs zelf zult
opeten! Vervolgens kies je uit onderstaande voorbeelden jouw creatie.
Hoe het moet en wat je verder nog nodig hebt, lees je hieronder.
IJs-friet
Wel eens een ijskoud frietje
gegeten? Dat is lekkerder dan
jjf je denkt!
Ingrediënten:
1 liter Mövenpick Vanille
roomijs
Bramen- of aardbeiensaus maar
compote kan natuurlijk ook
Materialen:
Een dessertschaal
Bot mes
Bereiding:
Neem het ijs uit de verpakking
en snij het in plakjes van onge
veer 1 tot 1,5 centimeter breed.
Snij vervolgens de plakjes weer
in repen. Leg de "frietjes" over
elkaar in de dessertschaal en
giet de saus of compote er
overheen. Eet smakelijk.
IJs-hoofden
Ontwerp je eigen ijs-hoofd!
Ingrediënten:
Ronde koekjes
1 bolletje vanille-, chocolade-,
of aardbeien-ijs van Scholier
Mövenpick
1 beker slagroom
Chocolade-, vanille-, of vruch
tensaus
Smarties en ander snoepgoed
om te versieren
Ijswafels of -koekjes
Materialen:
IJsschep
Mixer/garde
Slagroomspuit
Klein bord
Kleine lepel
Klein schaaltje voor strooisel
Bereiding:
Leg een bolletje ijs op een rond
koekje en de rest.... is aan jou.
Ontwerp je eigen hoofd.
Gebruik bijvoorbeeld de smar
ties als ogen en een stukje
wafel als neus. Haren kun je
goed maken van de saus of
de slagroom. Veel succes!
Je mag ook zelf iets verzinnen. Want
als jij nog een onwijs leuke maar vooral
lekkere ijscreatie hebt bedacht, kun je
meedoen aan de ijswedstrijd. Het enige
watje hoeft te doen is jouw ijs-idee
opsturen naar Scholier Nederland, ijs-
specialist bij uitstek. Scholier brengt in
Nederland allerlei lekkere ijsjes op de
markt. Smurf, Manhattan beker, Rallye,
Shuttle, Mövenpick Cone Vanilla
Almond, Mövenpick Macao's en
Mövenpick Cornets.
Het adres is Postbus 168, 7390 AD m
Twello. Vergeet niet je naam, adres en
telefoonnummer te vermelden. Wie
weet ben jij wel een van de gelukkige
winnaars. Je wordt dan benoemd tot
kinderijsspecialist van Scholier.
En dat is niet niks. Maar er is meer!
Een heerlijk ijspakket, bestaande uit
een doos Smurfijs en 3 liter vanille-ijs.
helemaal voor jou.
Veel mensen denken hij een sorbet ïian een hoge ijscoupe, gevuld met
bolletjes ijs die zijn o\ergoten mei ruchtcnsiroop en gegarneerd met vruchten S
en slagroom, liet woordenboek geeft weer een.heel andere uitleg:
I. Koude mengdrank van i|s mei limonade, spuiivvaler
en veelal vruchten:
2. Iien glas mei die drank.
Niel dal er wal mis is mei die combinaties, maar een échte sorbet is iels heel and
namelijk ijs gemaakt van hoofdzakelijk vers. gepureerd fruit.
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Schöller-Mövenpick
5 6
grondstoffen 1 2 3 4 koelen meng opslagtanks
wegen voormengen g homogeniseren pasteuriseren
IJs, heerlijk dat het er is. Als tussendoortje, toetje of op het strand
Het maakt niet uit waar. Jonge en oude mensen genieten vooral in
zomer volop van vele verschillende ijscreaties. Er is ijs in smaken na
ieders wens. Hoe dat gemaakt wordt, is te zien in het schema
i