IJS, LIKKEBAARDEND LEKKER! Zelf bedenken mag ook Tips voor verantwoord zonnen Kinderen in de zon Natuurlijk in de zon boots Star Rating system Het verschil tussen UVA en UVB Zonnestralen zijn óók schadelijk IJs, zelfs de Romeinen lustten er wel pap van! Koude weetjes. Versier eens een ijsje j0 Vruchten als basis LEKKER FRIS! MÖVENPICK Hoe wordt ijs eigenlijk gemaakt? k WOENSDAG 24 JULI 1996 Hoelang mag je zonnen zonder een verhoogde kans op huidkanker? Ve Nederlandse Kankerbestrijding geeft de volgende richtlijnen: zeer lichte huid, sproeten rossig/lichtblond haar blauwe ogen lichte huid donkerblond haar lichte ogen licht getinte getinte huid huid donkere ogen donkerblond donker haar tot bruin haar vaak donkere ogen VERDRA N Dl N G 5 E R V A R I N ég verbrandt zeer snel verbrandt snel verbrandt verbrandt zelden nooit &RUININGSERVARING,; wordt niet bruin wordt langzaam bruin wordt bruini zeer goed gemakkelijk bruin HUIDTYPE 1 HUIDTYPE 2 HUIDTYPE 3 HUIDTYPE 4 IN DE ZON ZONDER BESCHERMING 5-10 min. 10-20 min. 15-25 min. 20-30 min. IN DE ZON MET 3E5CHERMING t vermenigvuldig de bovenstaande tijd met de zonnebrandfactor van uw keus. Voorbeeld: FACTOR 6, HUIDTYPE 2 15 min. x factor 6 90 min. licht zonder irritaties reflecteren. De pro- dukten bevatten vitamine E (voor een ver zachtende en vochtregulerende werking), Beta glucaan versterkt het afweersysteem) en Kukui en Macadamia olie uit Hawai. Alle produkten zijn geschikt voor zowel lichaam als gezicht en zijn: getest op huidirritaties 'waterproof 'pH-neutraa! beschermend en bruinend milieuvriendelijk verpakt ontwikkeld op natuurlijke basis bouw de tijd In de zon geleidelijk op gebruik altijd produkten met een beschermingsfactor neem altijd extra voorzorgsmaat regelen tussen 11.00 en 15.00 uur, Wanneer de zon op zijn sterkst is let op gevoelige plaatsen: neus, oren, onderlip, voorhoofd en schouders vermijd blootstelling aan de zon Dr. van derHoogf in der/loog ichtbdre Schoonheid Wilt» u meer Informatie over verant woord zonnen met natuurlijke pro dukten en een advies voor de juiste be schermingsfactor, of wilt u een monster uitproberen, bel dan de Dr, van der Hoog Advfesfijn: 070 - 3102225. Er bestaat nogal verwarring over het on derscheid tussen UVA- en UVB stralen. UVA werkt in op de pigmentcellen van de huid. Hierdoor wordt de huid bruin, maar het droogt de huid ook uit. Door langdu rige blootstelling aan deze straling wordt een glad perzikhuidje een gerimpeld ap peltje. Ook kan het zonne-allergie veroor zaken. UVB dringt minder diep in de huid door, maar is wel schadelijker en riskanter voor de huid. Verbranding door langdurig zon nebaden wordt veroorzaakt door de UV-B straling en kan huidkanker veroorzaken. Dermatoloog van der Hoog maakt ais eer ste in Nederland gebruik van Het Boots Star Rating system. Dit is een waarderingssys teem dat de mate van UVA-bescherming aangeeft en is ontwikkeld door Boots win kelketen die bijna de helft van alle Sun Care produkten in Groot Briltannië voor zijn rekening neemt. Het systeem is als volgt opgebouwd: Ie 6ter= moderate 2e ster= good 3e ster= superior 4e &ter= maximum Huid-Infolijn In april '96 is er van het Nationaal Huidfonds en de Nederlandse Kanker bestrijding een folder uitgekomen. Hierin wordt de nadruk gelegd op het ■feit dat iedereen zich zo goed mogelijk moet beschermen tegen het zonlicht. Voor meer informatie: neem contact op met uw (huid)arts of bel de Huid-Infolijn: 026 - 3514160. De gedachte achter zonnen is veranderd. Langdurig zonnebaden om zo snel moge lijk bruin te worden is niet meer gebrui kelijk. Het is saai en schadelijk. De weer kaatsing van de zonnestralen via het zand, water of sneeuw is zeer krachtig en geeft veel energie. In de zon onder hoed of pa rasol is dus geen onzin. Veel jongeren be zoeken het strand regelmatiger maar min der lang en spelen graag beach volleyball, frisbee etc. Zon is lekker en een bruine k|eur Is aan trekkelijk. Maar zonnestralen zijn wel schadelijk. Door blootstelling aan de zon kan de huid sterk verouderen, verbranden, beschadigen of er kan zelfs huidkanker op treden. Het is dus geen overbodige luxe om de huid in de zon goed te beschermen met de juiste beschermingsfactor. Het zelfbeschermingsmechanisme van het li chaam is niet voldoende om zonder ver branden of huidveroudering te zonnen. Daarom zijn zonnefilters in huidver- zorgingsprodukten zo belangrijk. Deze zorgen ervoor dat lichtenergie wordt ge absorbeerd en de hoeveelheid UV-stra- len die de huid binnendringt veimindert. Dermatoloog van der Hoog heeft speciaaF voor verantwoord zonnen negen produk ten met verschillende beschermingsfacto ren en micro-pigmenten (UVA/ B-filter) ontwikkeld. Dit zijn mineralen die het zon- van kinderen onder 11/2 jaar verzorg de huid goed voor en na het zonnen, vooreen optimaal bruiningsresultaat als je mooi bruin wilt wonden moet je regelmatig scrubben zonnestraling in de bergen is 50% hoger dan normaal, dus bescherm de huid goed tijdens de wintersport draag altijd een goede zonnebril en bescherm het hoofd met hoed Een kinderhuid is vaak veel dunner en ge voeliger dan een volwassen huid. Daar naast is het herstelmechanisme van de huid bij kinderen nog niet voldoende opge bouwd. Ook bruin worden gaat langzamer en minder intensief. Vooral kinderen moe ten zich altijd goed beschermen in de zon. Niet alleen tijdens vakanties aan het wa ter of op het strand maar ook wanneer zij 's middags na school in de zon buiten spe len. De zonneschade aan de huid ontstaat voor 80% onder de 18 jaar. Gebruik een kinder-zonne melk met een voldoende beschermingsfactor en smeer de huid meerdere malen per dag goed in. Zon is heerlijk als ontspanning maar ook als energiebron is de zon heel belangrijk. Zij geeft licht, warmte en brengt ons in een optimistische stemming. In de zon pro duceert de huid vitamine D, dit kan bot ziekte voorkomen en geeft je een ener gieker gevoel. Daarvoor hoefje overigens niet in de volle zon te zitten. Ook het ver blijf buiten of een wandeling, zelfs op een bewolkte dag, is al voldoende voor de aan maak van vitamine D. Vijftien minuten in de zon, geeft voldoende vitamine D voor de dagelijkse behoefte, waarbij je aan blootstelling van het gezicht en handen kan volstaan. Daarnaast wordt de pigment- stof melanine aangemaakt, dit beschermt de huid tegen de schadelijke UV-stralen. En niet alleen op de camping maar ook als kinderen gewoon buiten spelen. De oplossing is zonnefilters in de huidverzorgingsprodukten. Daarmee wordt de huid goed beschermd en de hoeveelheid UV-stralen verminderd. Op deze pagina leest u alles over verantwoord en natuurlijk zonnen. Zonnebrand, zwoele stranden en... IJS! Ja, het is weer zomer. Geen dag gaat voorbij of half Nederland likt aan een ijsje. Er zijn veel verschillende smaken, kleuren en creaties om van te genieten. Op deze pagina aandacht voor ijs. De Chinezen hebben het ijs uitgevonden. Maar het waren de Romeinen die er wel pap van lustten. Het "oer-ijs" werd zo'n 3000 jaar voor Christus ontdekt door een Chinees: een zoete, koude vruchtensap gemaakt van sneeuw en verse vruchten. Dit "oer-ijs" werd bewaard in onderaardse sneeuwkel- ders, omdat toen de diepvriezers nog niet bestonden. Later kwamen de Romeinen. Zij bereidden het room- en vruchtenijs eigenlijk al op dezelfde manier als wij nu nog doen. Hoewel de Romeinen echte levensgenieters waren, kwjm ijs alleen bij rijke mensen op tafel. Niet zo gek eigen lijk, want het maken van ijs was in die tijd een ingewikkelde en tijdrovende bezig heid. Dus alleen de welgestelde Romeinen, met voldoende keukenpersoneel, konden zichzelf op een ijsje trakteren. Ook ont stonden toentertijd de Romeinse ijssalons. In Pompeij, een stad in Italië, is er nog één opgegraven. Pas vele jaren later in 1876, slaagde Carl van Linde erin de eerste grote koelmachine te ontwikkelen. Mede dankzij deze uitvin ding kon ook het "gewone volk" van ijs genieten. Het bereiden van ijs werd een stuk makkelijker en rond 1900 ontstonden zelfs al de eerste ijsfabrieken. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de door braak. IJs was toen op veel plaatsen ver krijgbaar en net als nu een delicatesse voor de mens. ...Uw ijscreatie smelt minder snel wan neer u voor gebruik de ijscoupes of hor den ongeveer één uur in de koelkast plaatst. ...IJs komt het beste tot zijn recht wan neer ii het ongeveer een kwartier voor gebruik uit de vriezer haalt. ...De geneeskundige Hippocrates (460- 375 voor Christus) raadde zijn tijdgeno ten aan ijs te eten. "omdat het de sappen stimuleert en het welgevoel verhoogt ...Eet is êên van de belangrijkste smaak makers die wij kennen. Vet vormt name lijk hij consumptie een dunne film aan de binnenzijde van de mond. Aroma's en smaken blijven hierdoor veel langer in onze mond hangen en komen voller over. IJs met slagroom is daarom een verruk kelijke combinatie. Voor een volwassen persoon bevat WO gram ijs de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. ...Ongeveer 200 ml per persoon aan ijs- dessert is voldoende. Na een rijkelijke maaltijd volstaat 150 ml per persoon. Wanneer u geen ijstang of roldipper heeft kunt u toch probleemloos met een eetlepel portionervn. Eenvoudig de zij kant van de eetlepel ongeveer cm diep in het ijs steken en de lepel rustig door het lengteoppen'lak van de bak trekken Op deze manier kunt u mooie ijsboden creëren. Mmmmmmm lekker joh, ijs eten. Maar nog leuker is om je ijsje eerst te versieren. Met een beetje fantasie maak je de gekste creaties. Een ijs- hoofd, ijs-friet, alles kan. Wat moetje doen? Regel een bak schep-ijs, een ijslepel en een leeg bord. Vertel er wel bij datje niet al het ijs zelf zult opeten! Vervolgens kies je uit onderstaande voorbeelden jouw creatie. Hoe het moet en wat je verder nog nodig hebt, lees je hieronder. IJs-friet Wel eens een ijskoud frietje gegeten? Dat is lekkerder dan jjf je denkt! Ingrediënten: 1 liter Mövenpick Vanille roomijs Bramen- of aardbeiensaus maar compote kan natuurlijk ook Materialen: Een dessertschaal Bot mes Bereiding: Neem het ijs uit de verpakking en snij het in plakjes van onge veer 1 tot 1,5 centimeter breed. Snij vervolgens de plakjes weer in repen. Leg de "frietjes" over elkaar in de dessertschaal en giet de saus of compote er overheen. Eet smakelijk. IJs-hoofden Ontwerp je eigen ijs-hoofd! Ingrediënten: Ronde koekjes 1 bolletje vanille-, chocolade-, of aardbeien-ijs van Scholier Mövenpick 1 beker slagroom Chocolade-, vanille-, of vruch tensaus Smarties en ander snoepgoed om te versieren Ijswafels of -koekjes Materialen: IJsschep Mixer/garde Slagroomspuit Klein bord Kleine lepel Klein schaaltje voor strooisel Bereiding: Leg een bolletje ijs op een rond koekje en de rest.... is aan jou. Ontwerp je eigen hoofd. Gebruik bijvoorbeeld de smar ties als ogen en een stukje wafel als neus. Haren kun je goed maken van de saus of de slagroom. Veel succes! Je mag ook zelf iets verzinnen. Want als jij nog een onwijs leuke maar vooral lekkere ijscreatie hebt bedacht, kun je meedoen aan de ijswedstrijd. Het enige watje hoeft te doen is jouw ijs-idee opsturen naar Scholier Nederland, ijs- specialist bij uitstek. Scholier brengt in Nederland allerlei lekkere ijsjes op de markt. Smurf, Manhattan beker, Rallye, Shuttle, Mövenpick Cone Vanilla Almond, Mövenpick Macao's en Mövenpick Cornets. Het adres is Postbus 168, 7390 AD m Twello. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer te vermelden. Wie weet ben jij wel een van de gelukkige winnaars. Je wordt dan benoemd tot kinderijsspecialist van Scholier. En dat is niet niks. Maar er is meer! Een heerlijk ijspakket, bestaande uit een doos Smurfijs en 3 liter vanille-ijs. helemaal voor jou. Veel mensen denken hij een sorbet ïian een hoge ijscoupe, gevuld met bolletjes ijs die zijn o\ergoten mei ruchtcnsiroop en gegarneerd met vruchten S en slagroom, liet woordenboek geeft weer een.heel andere uitleg: I. Koude mengdrank van i|s mei limonade, spuiivvaler en veelal vruchten: 2. Iien glas mei die drank. Niel dal er wal mis is mei die combinaties, maar een échte sorbet is iels heel and namelijk ijs gemaakt van hoofdzakelijk vers. gepureerd fruit. Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Schöller-Mövenpick 5 6 grondstoffen 1 2 3 4 koelen meng opslagtanks wegen voormengen g homogeniseren pasteuriseren IJs, heerlijk dat het er is. Als tussendoortje, toetje of op het strand Het maakt niet uit waar. Jonge en oude mensen genieten vooral in zomer volop van vele verschillende ijscreaties. Er is ijs in smaken na ieders wens. Hoe dat gemaakt wordt, is te zien in het schema i

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1996 | | pagina 9