Nel en Jaap Struyk beginnen ambachtelijke mosterdmakerij HALVE PRUS KEUKENS HALF GELD Het extraatje van Liga/Bléaina. Nu ook CD's en batterijen kopen met Zeelandkaart Rabo-kantoor in Zonnemaire dicht In oud slachthuis aan Zierikzeese Hem AVONDMARKT BRUINISSE 25 JULI ALLES UIT DE ZOMERCOLLECTIE NU VOORDE" Delta Discs eerste met Zeelandkaart-apparatuur TUINMEUBEL UITVERKOOP Deze week alleen bij Albert Heijn. Cfl BI NIEUWSBLAD WOENSDAG 24 JULI 1996 HÈT GRATIS NIEUWSBLAD VAN SCHOUWEN-DUIVELAND ZIERIKZEE - „Vroeger had je in de Sint Domus- straat in Zierikzee het winkeltje van Beije. Daar kon je op zondagmorgen zelfgemaakte mosterd ko pen. Die werd gemaakt met behulp van een steen die vastzat aan een stok, die aan het plafond hing. Die steen werd met de hand rondgedraaid in een grote kom, waarin het gewelde mosterdzaad lag. Maar de meeste huisvrouwen maakten vroeger mosterd in een kom die ze op hun schoot heen en weer wiegden. Het mosterdzaad werd dan geplet door een ijzeren kogel die in de kom lag." Nel Struyk-Braam uit Zie rikzee weet alles van de am bachtelijke wijze waarop vroeger mosterd werd be reid. Samen met haar man Jaap Struyk brengt zij die oude techniek weer tot le ven, tijdens braderieën en oude ambachtenmarkten in Zeeland en West-Brabant. De faam van de 'Struyk-mos- terd' is inmiddels zo groot dat het Zierikzeese echtpaar vele uren in de keuken staat om aan de vraag te voldoen. „Er komen hier zelfs mensen aan de deur om mosterd te kopen." De keuken van het echtpaar Struyk werd te klein voor de hoeveelheden ambachtelijke mosterd die ze bereidden. Daarom gingen ze op zoek naar een ruimte die beter bij hun werkzaamheden paste. Die werd gevonden in een voormalige slachterij aan de Hem in Zierikzee. Jaap en Nel Struyk hopen hun mos terdmakerij daar in septem ber te kunnen beginnen. „Als ik daar aan het werk ben mag iedereen binnen lo pen om een kijkje te nemen," zegt Nel Struyk enthousiast. In het voorportaal van het pand gaat ze een mini-muse um inrichten met attributen die betrekking hebben op de ambachtelijke manier van mosterd maken. De uit de hand gelopen hob by van het Zierikzeese echt paar kwam voort uit Nel Struyks liefde voor koken én tuinieren. „Ik heb altijd een moestuin gehad. Ik vind het vooral leuk om aparte din gen te kweken, zoals courget tes, paprika'skomkommers en verse kruiden. Die ge bruik ik bij het koken, om dat dat veel lekkerder is dan kruiden uit potjes." Overda dige oogsten verwerkte Nel Struyk tot chutney, kruiden- azijn, jam, zoetzuur en ge weckte groenten, alles in mooie potjes. Die gaf zij cadeau aan vrien den en kennissen. „Een buurman kwam met de tip dat we eens op een hobby- markt moesten gaan staan met al die potjes. Dat bleek een succes en ruim drie jaar was het echtpaar Struyk op bijna elke braderie op Schou- wen-Duiveland. Regelmatig probeerde Nel Struyk weer nieuwe dingen uit met haar groenten en kruiden. Zo kwam zij vorig jaar op het idee om het mos terdzaad, dat zij verwerkte in zoetzuur en kruidenazijn, ook te gebruiken voor het maken van mosterd. Het ou de recept daarvoor vond zij in haar verzameling, van ruim honderd, kookboeken. Op een feestje kwam het echtpaar Struyk in contact met een Middelburger, die in het bestuur bleek te zitten van een folklore-vereniging. Een organisatie van mensen die oude ambachten uitoefe nen en presenteren. „Hij no digde ons uit om daar lid van te worden. Maar dan moes ten we onze werkzaamheden wel demonstreren, op de markten waarvoor de ver eniging wordt uitgenodigd." Omdat dat een beetje om slachtig is wat betreft het maken van jam, chutney en kruidenazijn, kozen Jaap en Nel Struyk voor het maken van mosterd. „Dat is goed te doen in een kraam." Sindsdien zit Jaap Struyk, gekleed in boeren- outfit, voor de kraam met op zijn schoot de schaal waarin mosterdzaad ligt, dat is ge weld in azijn. Door met zijn benen te bewegen laat hij de ijzeren kogel die tussen de zaadjes ligt rollen. Zo wordt het mosterdzaad geplet en vormt zich boerenmosterd, die verder op smaak wordt gebracht met peper en zout. „Het effect van zo'n demon stratie is verbluffend. De omzet is veel groter dan wan neer we alleen met een kraam met potjes staan. Heel veel mensen die Jaap bezig zien willen een potje mosterd kopen. En ze komen met allerlei vragen en reac ties. Vaak zijn ze enthou siast, omdat hun oma vroe ger ook op deze wijze mosterd maakte." De smaak van zelfgemaakte Jaap en Nel Struyk ,,Veel mensen vinden het leuk om te zien hoe we mosterd maken, omdat hun oma het vroeger ook zo deed. mosterd is volgens Nel Struyk veel lekkerder en pit tiger dan fabrieksmosterd. „Minder vlak." Door ver schillende mengsels te ma ken van gele en bruine mos terdzaadjes en gedeelten daarvan op verschillende manieren te malen, maakt het echtpaar Struyk zeven verschillende soorten mos terd. Nel Struyk is er dol op. „Mosterd is lekker op kaas of vis. Als je er taai vlees mee insmeert voor het bak ken wordt het weer lekker mals. Het is goed te gebrui ken in recepten en vroeger combineerden mensen mos terd vaak met spek, omdat het dan lichter verteerbaar werd." Sinds zij lid zijn van de Fol- klorevereniging 'treden' Jaap en Nel Struyk met hun ambachtelijke mosterdma kerij nog bijna uitsluitend op uitnodiging op. Samen met de ruim veertig andere leden van de vereniging, ver zorgen ze markten waar tien tallen oude ambachten wor den gepresenteerd. „Vroeger moesten we geld betalen voor een kraam. Nu krijgen (Foto: Marijke Folkertsma) we geld toe." Op Schouwen- Duiveland zijn Jaap en Nel Struyk alleen nog té vinden op evenementen met een nos talgisch boerenkarakter, zo als de Boerenlanddag in Noordgouwe en de Burghse Dag. Vanaf september hopen ze belangstellenden te kun nen verwelkomen in hun am bachtelijke mosterdmakerij aan de Hem. Advertentie tijdens de Wielerronde Aanvang 17.00 uur Vanaf 18.00 uur live muziek in diverse café's Advertentie Advertentie maandag 10.00-17.00 uur dinsdag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur donderdagavond 19.00-20.00 uur havenpark 16 zierikzee 0111 414051 ZIERIKZEE - „De Zeelandkaart is typisch een kaart voor het betalen van kleinere bedragen. Een krantje, batterijen, een CD-tje," aldus de eigenaar van Delta Discs in Zierikzee, Vincent Loos. Een krantje kan nog nergens in Zeeland worden betaald met de Zeelandkaart, maar sinds vorige week is het mogelijk om bij Delta Discs CD's en andere artike len te kopen met de Zeelandkaart. Delta Discs is de eerste de tailhandel in Zeeland, die de ze service biedt aan haar klanten. Loos nam daarvoor zelf het initiatief, omdat hij ervan overtuigd is dat het be talen van kleine bedragen met een 'chipper' als de Zee landkaart binnen afzienbare tijd gemeengoed zal worden. Daarom vindt hij het belang rijk om als ondernemer snel op deze ontwikkeling in te spelen. „Drie jaar geleden waren wij de eerste zaak op Schouwen- Duiveland waar een pin-be- taaiautomaat op de toon bank stond. In het begin werd er weinig gebruik van gemaakt. Maar nu is betalen met een betaalpas en de pin code niet meer weg te den ken. Ik denk dat het ook zo zal gaan met de chipper." Pinnen is vooral bedoeld voor betaling van grotere be dragen. Met een chipknip als de Zeelandkaart kunnen kleinere bedragen worden afgerekend. De Zeelandkaart is de voor loper van de chipper, de mul tifunctionele chipcard van Postbank en PTT Telecom. De kaart werd in Zeeland op proef op de markt gebracht. Mensen die een Zeelandkaart aanvragen kunnen de kaart in een telefooncel 'opladen'. Dat houdt in dat vanaf hun bankrekening een bedrag van vijfentwintig, vijftig of honderd gulden op de Zee landkaart wordt overge maakt. Door de Zeeland kaart in een, speciaal daarvoor bestemd apparaat, te schuiven kunnen kleinere bedragen worden betaald. Bijvoorbeeld bij de biblio theek, in de bus (in plaats van een strippenkaart) en in de telefooncel om te telefone ren. Tot nu toe was het niet moge lijk om ook in detailhandel winkels te betalen met een Zeelandkaart. Loos vindt dat dat snel moet verande ren. „Sinds de introductie van de kaart eind mei zijn in Zeeland ruim 20.000 exem- Advertentie GroïSlllM talels 180 cm-298,-»»wl59,- 225 cm-429,-'°°'229'" Parasols van 99,- *49,- I Hartman ligbed Admiral lounger. I champagne van 239,--«« IH Kulpstoelan Jtrilln «MO! NU KOPEN GELD VERDIENEN 80 desslra kuuen* na 19,95 tot 149, 4 HALEN 3 BETALEN Brouille* kulpttoel Palma p.s!.49,-»M0r..125,* .nor 189," Grottlllo* ligbad donkergroen, van 249.- 1 01*. Iu*e showmodel 1 tuinsets, afgeprijsd Aquarium* fiumlul wit 49,95. kleuren 59,95 4 HALEN 3 BETALEN bil aaakoog na kattaaa ""tot 50% G0E0K0PER Sunshine, v.d. Goeskade 49, Goes Bij Delta Discs aan de Mol in Zierikzee kan worden betaald met de Zeelandkaart. (Foto: Marijke Folkertsma) plaren verspreid. Zowel de kaartbezitters als de winke liers zijn ermee gebaat dat de kaart op zoveel mogelijk plaatsen kan worden ge bruikt. Voor de mensen biedt de Zeelandkaart dan meer mogelijkheden, terwijl de winkeliers minder wissel geld hoeven te gebruiken." Loos nam zelf contact op met de Postbank om te bewerk stelligen dat in zijn zaak een Zeelandkaartbetaalappa- raat zou worden geplaatst. „De PTT reageerde hogelijk verbaasd en verblijd op mijn verzoek. Ze waren het er he lemaal mee eens dat de Zee- landkaart sneller een succes wordt als er ook in winkels mee betaald kan worden. Maar zelf hebben ze geen ini tiatief genomen om de win keliers te benaderen." Binnen drie dagen had Loos het gevraagde apparaat op de toonbank van zijn zaak staan en inmiddels zijn de eerste CD's en kleinere arti kelen door klanten reeds af gerekend met een Zeeland kaart. „De mensen zijn niet verbaasd. Ze lijken het van zelfsprekend te vinden dat ze hier kunnen betalen met een Zeelandkaart," aldus Loos. Het verbaast hem dat met name de boekwinkels nog niet het initiatief hebben ge nomen om een Zeelandkaart- betaalapparaat in hun win kels te halen. „Door de verkoop van kranten en tijd schriften is het apparaat daar uitermate geschikt voor." Loos is ervan overtuigd dat het elektronisch betalen de komende tijd een grote vlucht zal nemen. „Ik denk dat de chipcard net zo popu lair zal worden als de pinpas. Het grote voordeel van deze betaalvormen is nu eenmaal dat je niet meer met geld over straat hoeft te lopen. De tijden veranderen." Volgens Loos spelen de grote banken reeds op deze trend in door de ontwikkeling van één be- taalapparaat waarin zowel de chipper, de pinpas als de verschillende creditcards ge bruikt kunnen worden. Advertentie Aanbiedingen Incl. kookplaat, oven, koelkast, afzuigkap, metalen laden, werkblad en spoelbak il'i3 (f (13 i I I 't r il Kz CAPELLE A/D IJSSEL: HOLLANDSCH DIEP 63c - 010-4501572 ROTTERDAM: STADIONWEG 41a - 010-4834441 ROTTERDAM SAT1JNB10EM 55 - 010-4550511 OUD BETERLAND: BURG. DE VRIESBROEKMANIAAN 2 - 0186-621066 ZONNEMAIRE - Het Rabo-kantoor in Zonnemaire gaat per 1 januari 1997 dicht. De bank-voorziening op zich blijft echter bestaan, onder meer in de vorm van een geldautomaat. Volgens Rabobank Schou- wen-Zierikzee is er steeds minder contant geld nodig, vanwege de opmars van bij voorbeeld de Chipknip en Pinpas. Verder is het zo dat de verze kering van de bank eist dat er in de toekomst minimaal twee personen op een kan toor zitten. Dit uit het oog punt van veiligheid. De Rabo stelt dat er tijdens de 2,5 uur dat de bank in de week open is, «maar twintig bezoekers komen, die hoofd zakelijk wat 'huishoudgeld' opnemen. Alles bij elkaar re den voor de bank om het fili aal in Zonnemaire te sluiten en wel per 1 januari 1997. Geldautomaat Daarvoor in de plaats komt een voorziening. Een geldau tomaat in de gevel van het dorpshuis die 24 uur per dag, zeven dagen in de week is te gebruiken. Ook komt er oplaadappara tuur voor het opladen van de Chipknip, een brievenbus voor de betaalopdrachten, terwijl op verzoek, voor bankzaken bezoek aan huis wordt gedaan. Voor wat betreft het gebruik van de geldautomaat en de Chipknip, geeft de bank op verzoek een uitgebreide in- struktie. Advertentie Kuipersweg 23-25 Middelburg De Roterij 9-11 Burgh-Haamstede «Ju 0118-626649 Q ERKENDE Q zorgzame verhuizers sinds 1886! Advertentie hoog culinair niveau Nü, vanwege de vakantie, met 25 procent korting! Uga Blédlna BLEDICHEF, diverse smaken vanaf 8 maanden. O O Q bord|e 200 gram 369 L-.Z-J diverse smaken vanaf 12maanden, O CQ bordje 230 gram Uga/Blédlna- van de lekkere en ver- Uga Blédlna puur sap, O "7C antwoorde babyvoeding In potjes - pak s 4 fles|es A99 JQ verwent uw kleintje ook met Blé- dlchef complete mlnl-menu's In een Uga Blédlna puur fruit. "I Q Q bordje, reuze handig en van een potje 130gram 3&1 l.Zu

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1996 | | pagina 1