Nel en Jaap Struyk beginnen
ambachtelijke mosterdmakerij
HALVE
PRUS
KEUKENS
HALF GELD
Het extraatje van
Liga/Bléaina.
Nu ook CD's en batterijen kopen met Zeelandkaart
Rabo-kantoor in
Zonnemaire dicht
In oud slachthuis aan Zierikzeese Hem
AVONDMARKT
BRUINISSE
25 JULI
ALLES UIT DE
ZOMERCOLLECTIE
NU VOORDE"
Delta Discs eerste met Zeelandkaart-apparatuur
TUINMEUBEL
UITVERKOOP
Deze week alleen bij Albert Heijn. Cfl
BI
NIEUWSBLAD
WOENSDAG 24 JULI 1996
HÈT GRATIS NIEUWSBLAD VAN SCHOUWEN-DUIVELAND
ZIERIKZEE - „Vroeger had je in de Sint Domus-
straat in Zierikzee het winkeltje van Beije. Daar
kon je op zondagmorgen zelfgemaakte mosterd ko
pen. Die werd gemaakt met behulp van een steen die
vastzat aan een stok, die aan het plafond hing. Die
steen werd met de hand rondgedraaid in een grote
kom, waarin het gewelde mosterdzaad lag. Maar de
meeste huisvrouwen maakten vroeger mosterd in
een kom die ze op hun schoot heen en weer wiegden.
Het mosterdzaad werd dan geplet door een ijzeren
kogel die in de kom lag."
Nel Struyk-Braam uit Zie
rikzee weet alles van de am
bachtelijke wijze waarop
vroeger mosterd werd be
reid. Samen met haar man
Jaap Struyk brengt zij die
oude techniek weer tot le
ven, tijdens braderieën en
oude ambachtenmarkten in
Zeeland en West-Brabant. De
faam van de 'Struyk-mos-
terd' is inmiddels zo groot
dat het Zierikzeese echtpaar
vele uren in de keuken staat
om aan de vraag te voldoen.
„Er komen hier zelfs mensen
aan de deur om mosterd te
kopen."
De keuken van het echtpaar
Struyk werd te klein voor de
hoeveelheden ambachtelijke
mosterd die ze bereidden.
Daarom gingen ze op zoek
naar een ruimte die beter bij
hun werkzaamheden paste.
Die werd gevonden in een
voormalige slachterij aan de
Hem in Zierikzee. Jaap en
Nel Struyk hopen hun mos
terdmakerij daar in septem
ber te kunnen beginnen.
„Als ik daar aan het werk
ben mag iedereen binnen lo
pen om een kijkje te nemen,"
zegt Nel Struyk enthousiast.
In het voorportaal van het
pand gaat ze een mini-muse
um inrichten met attributen
die betrekking hebben op de
ambachtelijke manier van
mosterd maken.
De uit de hand gelopen hob
by van het Zierikzeese echt
paar kwam voort uit Nel
Struyks liefde voor koken én
tuinieren. „Ik heb altijd een
moestuin gehad. Ik vind het
vooral leuk om aparte din
gen te kweken, zoals courget
tes, paprika'skomkommers
en verse kruiden. Die ge
bruik ik bij het koken, om
dat dat veel lekkerder is dan
kruiden uit potjes." Overda
dige oogsten verwerkte Nel
Struyk tot chutney, kruiden-
azijn, jam, zoetzuur en ge
weckte groenten, alles in
mooie potjes.
Die gaf zij cadeau aan vrien
den en kennissen. „Een
buurman kwam met de tip
dat we eens op een hobby-
markt moesten gaan staan
met al die potjes. Dat bleek
een succes en ruim drie jaar
was het echtpaar Struyk op
bijna elke braderie op Schou-
wen-Duiveland.
Regelmatig probeerde Nel
Struyk weer nieuwe dingen
uit met haar groenten en
kruiden. Zo kwam zij vorig
jaar op het idee om het mos
terdzaad, dat zij verwerkte
in zoetzuur en kruidenazijn,
ook te gebruiken voor het
maken van mosterd. Het ou
de recept daarvoor vond zij
in haar verzameling, van
ruim honderd, kookboeken.
Op een feestje kwam het
echtpaar Struyk in contact
met een Middelburger, die in
het bestuur bleek te zitten
van een folklore-vereniging.
Een organisatie van mensen
die oude ambachten uitoefe
nen en presenteren. „Hij no
digde ons uit om daar lid van
te worden. Maar dan moes
ten we onze werkzaamheden
wel demonstreren, op de
markten waarvoor de ver
eniging wordt uitgenodigd."
Omdat dat een beetje om
slachtig is wat betreft het
maken van jam, chutney en
kruidenazijn, kozen Jaap en
Nel Struyk voor het maken
van mosterd.
„Dat is goed te doen in een
kraam." Sindsdien zit Jaap
Struyk, gekleed in boeren-
outfit, voor de kraam met op
zijn schoot de schaal waarin
mosterdzaad ligt, dat is ge
weld in azijn. Door met zijn
benen te bewegen laat hij de
ijzeren kogel die tussen de
zaadjes ligt rollen. Zo wordt
het mosterdzaad geplet en
vormt zich boerenmosterd,
die verder op smaak wordt
gebracht met peper en zout.
„Het effect van zo'n demon
stratie is verbluffend. De
omzet is veel groter dan wan
neer we alleen met een
kraam met potjes staan.
Heel veel mensen die Jaap
bezig zien willen een potje
mosterd kopen. En ze komen
met allerlei vragen en reac
ties. Vaak zijn ze enthou
siast, omdat hun oma vroe
ger ook op deze wijze
mosterd maakte."
De smaak van zelfgemaakte
Jaap en Nel Struyk ,,Veel mensen vinden het leuk om te zien hoe we mosterd maken, omdat hun oma het vroeger ook zo
deed.
mosterd is volgens Nel
Struyk veel lekkerder en pit
tiger dan fabrieksmosterd.
„Minder vlak." Door ver
schillende mengsels te ma
ken van gele en bruine mos
terdzaadjes en gedeelten
daarvan op verschillende
manieren te malen, maakt
het echtpaar Struyk zeven
verschillende soorten mos
terd. Nel Struyk is er dol op.
„Mosterd is lekker op kaas
of vis. Als je er taai vlees
mee insmeert voor het bak
ken wordt het weer lekker
mals. Het is goed te gebrui
ken in recepten en vroeger
combineerden mensen mos
terd vaak met spek, omdat
het dan lichter verteerbaar
werd."
Sinds zij lid zijn van de Fol-
klorevereniging 'treden'
Jaap en Nel Struyk met hun
ambachtelijke mosterdma
kerij nog bijna uitsluitend
op uitnodiging op. Samen
met de ruim veertig andere
leden van de vereniging, ver
zorgen ze markten waar tien
tallen oude ambachten wor
den gepresenteerd. „Vroeger
moesten we geld betalen
voor een kraam. Nu krijgen
(Foto: Marijke Folkertsma)
we geld toe." Op Schouwen-
Duiveland zijn Jaap en Nel
Struyk alleen nog té vinden
op evenementen met een nos
talgisch boerenkarakter, zo
als de Boerenlanddag in
Noordgouwe en de Burghse
Dag. Vanaf september hopen
ze belangstellenden te kun
nen verwelkomen in hun am
bachtelijke mosterdmakerij
aan de Hem.
Advertentie
tijdens de Wielerronde
Aanvang 17.00 uur
Vanaf 18.00 uur
live muziek
in diverse café's
Advertentie
Advertentie
maandag
10.00-17.00 uur
dinsdag t/m vrijdag
9.00-17.00 uur
donderdagavond
19.00-20.00 uur
havenpark 16
zierikzee
0111 414051
ZIERIKZEE - „De Zeelandkaart is typisch een
kaart voor het betalen van kleinere bedragen. Een
krantje, batterijen, een CD-tje," aldus de eigenaar
van Delta Discs in Zierikzee, Vincent Loos. Een
krantje kan nog nergens in Zeeland worden betaald
met de Zeelandkaart, maar sinds vorige week is het
mogelijk om bij Delta Discs CD's en andere artike
len te kopen met de Zeelandkaart.
Delta Discs is de eerste de
tailhandel in Zeeland, die de
ze service biedt aan haar
klanten. Loos nam daarvoor
zelf het initiatief, omdat hij
ervan overtuigd is dat het be
talen van kleine bedragen
met een 'chipper' als de Zee
landkaart binnen afzienbare
tijd gemeengoed zal worden.
Daarom vindt hij het belang
rijk om als ondernemer snel
op deze ontwikkeling in te
spelen.
„Drie jaar geleden waren wij
de eerste zaak op Schouwen-
Duiveland waar een pin-be-
taaiautomaat op de toon
bank stond. In het begin
werd er weinig gebruik van
gemaakt. Maar nu is betalen
met een betaalpas en de pin
code niet meer weg te den
ken. Ik denk dat het ook zo
zal gaan met de chipper."
Pinnen is vooral bedoeld
voor betaling van grotere be
dragen. Met een chipknip als
de Zeelandkaart kunnen
kleinere bedragen worden
afgerekend.
De Zeelandkaart is de voor
loper van de chipper, de mul
tifunctionele chipcard van
Postbank en PTT Telecom.
De kaart werd in Zeeland op
proef op de markt gebracht.
Mensen die een Zeelandkaart
aanvragen kunnen de kaart
in een telefooncel 'opladen'.
Dat houdt in dat vanaf hun
bankrekening een bedrag
van vijfentwintig, vijftig of
honderd gulden op de Zee
landkaart wordt overge
maakt. Door de Zeeland
kaart in een, speciaal
daarvoor bestemd apparaat,
te schuiven kunnen kleinere
bedragen worden betaald.
Bijvoorbeeld bij de biblio
theek, in de bus (in plaats
van een strippenkaart) en in
de telefooncel om te telefone
ren.
Tot nu toe was het niet moge
lijk om ook in detailhandel
winkels te betalen met een
Zeelandkaart. Loos vindt
dat dat snel moet verande
ren. „Sinds de introductie
van de kaart eind mei zijn in
Zeeland ruim 20.000 exem-
Advertentie
GroïSlllM talels
180 cm-298,-»»wl59,-
225 cm-429,-'°°'229'"
Parasols
van 99,-
*49,-
I Hartman ligbed
Admiral lounger.
I champagne van 239,--«« IH
Kulpstoelan Jtrilln
«MO!
NU KOPEN GELD VERDIENEN
80 desslra kuuen*
na 19,95 tot 149,
4 HALEN 3 BETALEN
Brouille* kulpttoel Palma
p.s!.49,-»M0r..125,*
.nor 189,"
Grottlllo* ligbad donkergroen, van 249.-
1 01*. Iu*e showmodel 1
tuinsets, afgeprijsd
Aquarium* fiumlul
wit 49,95. kleuren 59,95
4 HALEN 3 BETALEN
bil aaakoog na kattaaa
""tot 50% G0E0K0PER
Sunshine, v.d. Goeskade 49, Goes
Bij Delta Discs aan de Mol in Zierikzee kan worden betaald met de Zeelandkaart.
(Foto: Marijke Folkertsma)
plaren verspreid. Zowel de
kaartbezitters als de winke
liers zijn ermee gebaat dat de
kaart op zoveel mogelijk
plaatsen kan worden ge
bruikt. Voor de mensen biedt
de Zeelandkaart dan meer
mogelijkheden, terwijl de
winkeliers minder wissel
geld hoeven te gebruiken."
Loos nam zelf contact op met
de Postbank om te bewerk
stelligen dat in zijn zaak een
Zeelandkaartbetaalappa-
raat zou worden geplaatst.
„De PTT reageerde hogelijk
verbaasd en verblijd op mijn
verzoek. Ze waren het er he
lemaal mee eens dat de Zee-
landkaart sneller een succes
wordt als er ook in winkels
mee betaald kan worden.
Maar zelf hebben ze geen ini
tiatief genomen om de win
keliers te benaderen."
Binnen drie dagen had Loos
het gevraagde apparaat op
de toonbank van zijn zaak
staan en inmiddels zijn de
eerste CD's en kleinere arti
kelen door klanten reeds af
gerekend met een Zeeland
kaart. „De mensen zijn niet
verbaasd. Ze lijken het van
zelfsprekend te vinden dat ze
hier kunnen betalen met een
Zeelandkaart," aldus Loos.
Het verbaast hem dat met
name de boekwinkels nog
niet het initiatief hebben ge
nomen om een Zeelandkaart-
betaalapparaat in hun win
kels te halen. „Door de
verkoop van kranten en tijd
schriften is het apparaat
daar uitermate geschikt
voor."
Loos is ervan overtuigd dat
het elektronisch betalen de
komende tijd een grote
vlucht zal nemen. „Ik denk
dat de chipcard net zo popu
lair zal worden als de pinpas.
Het grote voordeel van deze
betaalvormen is nu eenmaal
dat je niet meer met geld
over straat hoeft te lopen. De
tijden veranderen." Volgens
Loos spelen de grote banken
reeds op deze trend in door
de ontwikkeling van één be-
taalapparaat waarin zowel
de chipper, de pinpas als de
verschillende creditcards ge
bruikt kunnen worden.
Advertentie
Aanbiedingen Incl. kookplaat,
oven, koelkast, afzuigkap,
metalen laden,
werkblad en spoelbak
il'i3 (f (13 i I I 't r il Kz
CAPELLE A/D IJSSEL: HOLLANDSCH DIEP 63c - 010-4501572
ROTTERDAM: STADIONWEG 41a - 010-4834441
ROTTERDAM SAT1JNB10EM 55 - 010-4550511
OUD BETERLAND: BURG. DE VRIESBROEKMANIAAN 2 - 0186-621066
ZONNEMAIRE - Het Rabo-kantoor in Zonnemaire
gaat per 1 januari 1997 dicht. De bank-voorziening
op zich blijft echter bestaan, onder meer in de vorm
van een geldautomaat.
Volgens Rabobank Schou-
wen-Zierikzee is er steeds
minder contant geld nodig,
vanwege de opmars van bij
voorbeeld de Chipknip en
Pinpas.
Verder is het zo dat de verze
kering van de bank eist dat
er in de toekomst minimaal
twee personen op een kan
toor zitten. Dit uit het oog
punt van veiligheid.
De Rabo stelt dat er tijdens
de 2,5 uur dat de bank in de
week open is, «maar twintig
bezoekers komen, die hoofd
zakelijk wat 'huishoudgeld'
opnemen. Alles bij elkaar re
den voor de bank om het fili
aal in Zonnemaire te sluiten
en wel per 1 januari 1997.
Geldautomaat
Daarvoor in de plaats komt
een voorziening. Een geldau
tomaat in de gevel van het
dorpshuis die 24 uur per dag,
zeven dagen in de week is te
gebruiken.
Ook komt er oplaadappara
tuur voor het opladen van de
Chipknip, een brievenbus
voor de betaalopdrachten,
terwijl op verzoek, voor
bankzaken bezoek aan huis
wordt gedaan.
Voor wat betreft het gebruik
van de geldautomaat en de
Chipknip, geeft de bank op
verzoek een uitgebreide in-
struktie.
Advertentie
Kuipersweg 23-25
Middelburg
De Roterij 9-11
Burgh-Haamstede «Ju
0118-626649 Q
ERKENDE Q
zorgzame
verhuizers
sinds 1886!
Advertentie
hoog culinair niveau Nü, vanwege de
vakantie, met 25 procent korting!
Uga Blédlna BLEDICHEF,
diverse smaken
vanaf 8 maanden. O O Q
bord|e 200 gram 369 L-.Z-J
diverse smaken
vanaf 12maanden, O CQ
bordje 230 gram
Uga/Blédlna- van de lekkere en ver- Uga Blédlna puur sap, O "7C
antwoorde babyvoeding In potjes - pak s 4 fles|es A99 JQ
verwent uw kleintje ook met Blé-
dlchef complete mlnl-menu's In een Uga Blédlna puur fruit. "I Q Q
bordje, reuze handig en van een potje 130gram 3&1 l.Zu