WEEKEND RECEPT Griekse gastvrijheid Toerismeprijs 1996 in het teken van cultuur Kwaliteit en Nieuwe ui wekt geen tranen op dier in het vizier De Bloeiende Maagden komen naar Zierikzee Trein Model Ruilbeurs Minipoppen van Ellie van den Berg Wie geeft Rakker een kans? Hongaarse Stoverij WOENSDAG 6 MAART 1996 HET [XTRA NIEUWSBLAD Mildere smaak en geur ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - In recordtijd heeft een milde ui, vol van smaak, Amerika veroverd. Sinds kort is dit produkt nu ook in Europa verkrijg baar, onder de naam OSO Sweet (Oh so sweet) Onion, 'De ui waarvan u bij het snijden niet hoeft te huilen'. De OSO Sweet Onion is niet te vergelijken met de beken de uien die in de winkel te koop zijn. De smaak en de geur van de OSO Sweet Onion is veel milder. Boven dien is deze ui zeer licht ver teerbaar. Van deze ui hoeft men niet te huilen, want de bijtende stof die normaal de tranen veroorzaakt bij het snijden van uien, ontbreekt in de OSO's. Voor de teelt in Chili wordt een speciaal lo kaal ras gebruikt, maar min stens zo belangrijk zijn de omstandigheden waaronder de uien geteeld worden. De vruchtbare vulkanische gronden aan de voet van het Zuidamerikaanse Andesge- bergte waar de uien groeien, hebben een bijzondere mine rale samenstelling en het wa ter is er zeer zuiver. Boven dien worden er bijna geen ge wasbestrijdingsmiddelen ge bruikt en is de teelt van het gewas voorbehouden aan speciaal geselecteerde Chi leense boeren. De OSO Sweet Onion is een verse ui die maar beperkt houdbaar is en alleen maar verkrijgbaar is in de maan den januari, februari en maart. Milde OSO Sweet On ions kunnen op vele manie ren in gerechten gebruikt worden. De ui kan rauw, in salades gebruikt worden, het kan op brood of als garnering van bijvoorbeeld een ham burger. Door de ui in de pan mee te bakken ontstaat er een zoete smaak, die u in een gewone ui niet proeft. Dit jaar worden deze uien oor de eerste keer naar Europa gebracht. (Foto: Marijke F< Een heel vrolijk, levendig beestje, die kleine Rakker Dit leu ke abricot-kleurig poedeltje zit voorlopig in het dierenasiel in Zierikzee. Rakker wil daar niet blijven, nee... hij wil een vriendelijk baasje dat goed voor hem zorgt. Deze negen j.iar oude gecastreerde reu heeft behoefte aan genegenheid, aan dacht van de mens. Met andere honden, katten en kinderen kan dit poedeltje goed overweg. In het asiel is Rakker zijn maatje Makker kwijtgeraakt, die na een maandenlang ver blijf in het asiel onlangs werd geplaatst. Rakker probeert hel in het dierenonderkomen aan de Zandweg echter toch nog ge zellig te maken, al valt dat niet mee na het vertrek van Mak ker. Wie geeft Rakker ook een kans? Hij of zij kan contact op nemen met het asiel, telefoon 0111-417013. Er zitten 22 kat i en en vier honden. Poes Jolien is nog niet geplaatst. Balletschool >0N Joke Zuyderwijk Haamstede Klassiek ballet v.a. 4 jr. Jeugd-aerobics Aerobics Bodygym voor ouderen Inlichtingen aanmeldingen telefoon 0111-652594 Rijksgediplomeerd dansdocente Nieuwe eigenaren Grieks restaurant Delphi ERKENNING ZIERIKZEE - Evenals twee andere Zierikzeese bedrij ven, Deurloo Woninginrich ting en Den Boer Interieurs hop, kreeg Deurloo Woontextiel het erkennings vignet van de Centrale Bran chevereniging Wonen. Het CBW-erkenningsvignet wordt toegekend aan zaken die voldoen aan strenge eisen op het gebied van bedrijfs voering, warenkennis en per soneel. Het vignet geeft de consument de garantie dat hij of zij bij het betreffende bedrijf nooit een 'kat in de zak' kan kopen. De erken ningsregeling is een uitbrei ding en verbetering van het Interieur Waarborg dat met ingang van 1 januari verviel. KLAVERJASSEN ZIERIKZEE - Op initiatief van de Klaverjasclub Zierik zee wordt zaterdag 9 maart in Zierikzee een twaalf uur durend klaverjastoernooi ge houden. Het evenement wordt gehou den in het Verenigingsge bouw Havenkwartier aan de Visstraat 7 en begint om 9.30 uur. Belangstellenden die aan het toernooi willen deel nemen kunnen zich tot vrij dag telefonisch aanmelden via telefoonnummer 413975. KENTEKENS BROUWERSHAVEN/SCHA RENDIJKE - Eigenaren van een auto kunnen woensdag 13 maart het kenteken van hun voertuig in ruiten laten graveren. De graveeractie is van 9.00 tot 12.00 uur in de Dijkstraat in Scharendijke en van 13.30 tot 17.30 uur op het parkeer terrein op de ijsbaan in Brou wershaven. Op deze locaties staat een tent met het op schrift 'Autodiefstalpreven tie'. Door het graveren van het kenteken in de autoruit wordt de kans dat de auto wordt gestolen verkleind. BRULYMPICS BRUINISSE - Het Bru's Oranje Comité is bezig met de voorbereidingen voor Ko ninginnedag. Die dag zal er 's middags weer het nodige te doen zijn op sportief gebied. Het Bru's Comité is daarom op zoek naar dames en heren die in groepsverband mee willen doen aan de Brulym- pics. Iedereen vanaf 13 jaar kan meedoen. Een team moet bestaan uit minimaal zes en maximaal tien personen. In schrijving is mogelijk tot en met 15 maart. Inschrijven kan onder meer bij Jeroen Klink, telefoon 482918. Theater in Brogum ZIERIKZEE - Moeders houdt uw zonen binnen, want De Bloeiende Maagden komen eraan. Het ca baret-trio verzorgt vrijdag 22 maart een optreden in podium voor muziek en theater Brogum in Zierik zee. De Bloeiende Maagden won nen in 1995 de Publieksprijs van het Leids Cabaretfesti val. Hun programma De Af rekening is ongepolijst, récht voor z'n raap én ongeremd. De Bloeiende Maagden reke nen af met hun eerste vijfen twintig jaar en met Duitse jóngens die in de zomer al leen maar naar de Waddenei landen komen om te kussen. Niets of niemand wordt ont zien. Een ware krachtmeting met het publiek van het be gin tot het eind. Het optreden van de Bloeien de Maagden begint om 20.30 uur. De zaal is open vanaf 20.00 uur. Verder biedt het Brogum- programma voor maart en april vooral veel muziek. Za terdag 2 maart treedt de for matie Shine op met in het voorprogramma DJ Yoyo- prod en zaterdag 9 maart is Lois Lane te gast. Zaterdag 16 maart komt de Brother hood Foundation naar het Zierikzeese jongerencen trum. Deze Tilburgse band speelt spijkerharde hard-core en staat vooral bekend om de explosieve optredens. In maart komt de debuut-CD van Brotherhood Founda tion uit onder de titel Eleva tor Music. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Amster damse band Hanniball. Han- niball staat voor een portie stevige muziek: een mengsel van noise, metal, hardcore en alternatieve muziek. De tek sten handelen over verschil lende emotionele ervaringen van zanger Pascal die zijn cy nische kijk op de wereld in die teksten niet verhult. The Prodigal Sons komen za terdag 30 maart naar Bro gum. Modeltreinen bouwen is voor veel mensen een geliefde hobby. (Foto: J. C. Korsuise) KAPELLE - In De Vroone in Kapelle wordt op za terdag 9 maart een ruilbeurs voor modeltreinen ge houden. De beurs is georganiseerd door de Stichting Treinmodel-Ruilbeurzen uit Goes en duurt van 10.00 tot 15.30 uur. Behalve treinen zijn er ook modellen van auto's te zien in de schaal 1:87. Onder het genot van een kopje koffie kan de bezoeker kijken naar een video van Rail Art. Op de beurs zijn testtafels aanwe zig waar men locks en wa gons uit kan testen alvorens tot ruil over te gaan. Voor na dere informatie: telefoon 0113-220493. Expositie in Atelier-galerie Josefine BURGH-H AAMSTEDE - In atelier-galerie Josefine in Burgh-Haamstede is van donderdag 7 tot en met vrijdag 29 maart een expositie van minipoppen ge maakt door Ellie van den Berg uit Roosendaal. Het betreft babypoppen van ongeveer acht centimeter groot, kinderpoppen van on geveer tien centimeter en 'grote' poppen van 25 centi meter groot. De poppen zijn gemaakt van fimoklei en zeer gedetailleerd afge werkt. De poppenmaakster uit Roosendaal nam zelf het initiatief om haar werkstuk ken op Schouwen-Duiveland te exposeren. Atelier-galerie Josefine is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag kunnen be langstellenden de expositie bekijken wanneer in het ate lier een cursus wordt gehou den. Daarnaar kan telefo nisch worden geïnformeerd via 652791. Galerie Josefine ligt aan de Weststraat 25 In Burgh- Haamstede. Aangezien Elise in april met Panagiotis in het huwelijk zal treden, is Delphi daarmee een echt familiebedrijf, waarbinnen de Griekse cul tuur en gastvrijheid een zeer belangrijke plaats innemen. Volgens Elise is naast de al zeven jaar bij het restaurant werkzame Panagiotis en de twee jaar bij het restaurant werkzame Dimitris na de overname afgezien van de voormalige beheerder al het vaste en vertrouwde perso neel gewoon bij Delphi in dienst gebleven. Cultuur Volgens Panagiotis zal de na druk van de bedrijfsvoering naast vanzelfsprekend het goede en veelzijdige eten ko men te liggen op het over brengen van een stukje Griekse gastvrijheid en het kunnen kennismaken met een stukje van de Griekse cultuur. Delphi moet dan ook een echt gezellig restau rant worden waar de mensen lekker kunnen eten", aldus Panagiotis. Een traditie bij restaurant Delphi hebben de nieuwe ei genaars in ere gelaten: elke gast wordt bij ontvangst een gratis glaasje Ouzo aangebo den, een traditionele Griekse borrel die naar anijs smaakt. Daarnaast is het gehele res taurant voorzien van de no dige Griekse decoraties en wordt er voortdurend Griek se muziek gedraaid, terwijl het uit Griekenland afkom stige en veelal ook Grieks sprekende personeel op zich zelf al menig bezoeker in een stukje Griekenland doet wa nen. Dat er Delphi zeer veel aan gelegen is een stukje van de Griekse gastvrijheid en cul tuur over te brengen, blijkt natuurlijk ook uit de om vangrijke menukaart, waar op behalve de vele Griekse vis- en vleesgerechten, grill en ovenschotels ook diverse extra extra's op het gebied van salades, rijst, aardappel- gerechten en sauzen te vin den zijn. Zeer populair is ook het dag menu, een vijfgangen menu dat tot en met de maand maart voor een zeer schappe lijke prijs wordt aangebo den. Daarnaast kent Delphi ook een aantal kindermenu's en vegetarische maaltijden, maar is het ook mogelijk om niet-Griekse maaltijden als ossehaas of spare-ribs te be stellen. Voor de ontvangst van groepen beschikt Delphi over een speciaal daarvoor ingerichte accommodatie di rect boven het restaurant. Afhalen Minder bekend is het feit, dat het bij Delphi ook moge lijk is om gerechten af te ha len. Het Griekse restaurant geeft zelfs een speciale stem pelkaart uit, waarop tevens alle mee te nemen gerechten staan aangegeven. Als er bij het afhalen negen stempels zijn verzameld, ontvangt de trouwe klant de tiende afge haalde maaltijd geheel gra tis. .Verder is het zo, dat bij ons de keuken werkelijk tot De gebroeders Siopis samen met Elise C. van Doorne. 22.30 uur open blijft en alles ook werkelijk te krijgen is en rustig kan worden opge geten. Bij heel veel restau rants krijg je vaak toch het gevoel, dat je na een bepaal de tijd als klant niet meer zo welkom bent. Bij ons is dit echter zeer zeker niet het ge val", légt Elise uit. Met betrekking tot de over name behoefden de drie eige naren overigens weinig in grijpend te veranderen, maar wel werden vele kleine dingen verbeterd, die het res taurant toch een wat beter aanzien geven. ,,Zo is de vloerbedekking vervangen, zijn de stoelen opnieuw be kleed en zijn er aparte menu kaarten voor de desserts ge maakt". Verder is er wat loshangen de bedrading weggewerkt en zijn alle decoraties netjes op gehangen, een aantal stic kers van de ramen verwij derd en komen er ook nieuwe tafelkleedjes. Diverse kleine zaken dus, die het restaurant toch net een beetje meer stijl en verzorging geven", legt Elise uit. Het is de bedoeling dat er re gelmatig live muziek in Delphi ten gehore wordt ge bracht. Zo is op vrijdag 15 maart vanaf 19.00 uur de vanzelfsprekend uit Grieken bestaande band I Ellines te horen, een band die door zijn dynamische optreden verle den jaar in de zomer het hele terras op zijn kop zette en borg staat voor warme gezel ligheid. Op vrijdag 29 maart maakt het Duo Attica zijn opwach ting, een band die behalve traditionele Griekse volks muziek ook wel andere num mers ten gehore brengt. Verder staat voor vrijdag avond 12 april een speciaal muziekoptreden van de be kende Griekse componist èn zanger Nikos Ignatiadis op (Foto: Marijke Folkertsma) het programma. Op deze laatste avond kan overigens niet a la carte worden gege ten, maar wordt er een speci aal twaalf gangenmenu ge serveerd met tal van kleine verfijnde en smaakvolle in grediënten. Gezien de te ver wachten drukte dan, kan het verstandig zijn voor deze avond reeds te reserveren. Grieks restaurant Delphi is zeven dagen per week geo pend, in de wintermaanden vanaf 16.00 uur en in het zo merseizoen vanaf 12.00 uur. Voor reserveringen en infor matie is het restaurant be reikbaar via 0111-416612. Basisbereiding stoven: Zout, kruid en bebloem het vlees. Schroei het in uitge- bruisde en lichtbruine boter aan weerszijden dicht en bak het bruin. Neem het vlees uit de pan en blus de braadboter af met water. Doe het vlees terug in de braadpan en stoof het met gesloten deksel zachtjes gaar. U heeft nodig voor 4 personen: 500 gram varkenspoelet 2 eetlepels olie 2 grote uien 1 eetlepel paprikapoeder 3 eetlepels tomatenpuree 6 eetlepels bouillonpoeder mire-poix (mengsel van fijn gesneden groenten en krui den) 1 (bleek)selderijstengel, in stukjes gesneden 1 wortel, in blokjes gesneden 1 prei, in ringen gesneden tijm 1 laurierblad, 2 kruidnagels zout Pel de ui en snijd deze rin gen. Was de mire-poix. Dep de poelet met keukenpapier droog. Verhit de olie in een hapjespan met anti-baklaag en bak de poelet al omschep pend snel bruin. Bak de ui ringen mee en voeg na onge veer drie minuten een beet je zout en papaprikapoeder toe. Los de bouillonpoeder i n 3 dl heet water op. Roer de tomatenpuree door de bouil lon en giet deze over het vlees. Voeg vervolgens de. mire-poix toe en laat het ge recht 30 a 35 minuten stoven. Voeg extra bouillon of water toe indien te veel vocht ver dampt. Verwijder het lau rierblad en de kruidnagel voor het serveren. Bind het stoofvocht eventueel met al- lesbinder. Lekker met broccoli en lint- noedeln vermengd met reep jes rode kool. Voedingswaarde per portie: Energie: ±1075 kJ (225 kcal) Eiwit: 29 gram Vet: 11 gram Koolhydraten: 10 gram ZIERIKZEE - Het al acht jaar aan de Schuithaven 8 gevestigde Griekse restaurant Delphi kent sinds kort drie nieuwe eigenaren, die allerlei plannen hebben. De reeds jaren bij het restaurant werkzame en uit Athene afkomstige broers Panagiotis en Di mitris Siopis zagen samen met Elise C. van Doorne hun kans schoon de zaak over te nemen, toen de vo rige eigenaar ermee ophield. Advertentie tuur en wetenschappen en de VVV's. De inzendingen wor den beoordeeld door een jury van prominenten. Hierin hebben onder anderen de heer mr. P. A. Nouwen (hoofddirecteur ANWB) en mevr. drs. I. Stroen (direc teur Nederlands Centrum voor Volkscultuur) zitting. Geïnteresseerden kunnen meer informatie en een aan meldingsformulier aanvra gen bij het Projectbureau Toerisme Prijs, Postbus 189, 2665 ZK in Bleiswijk. Tele foon: 010 - 521 80 46, Fax: 010 - 52193 98. BLEISWIJK - De Toerisme Prijs 1996, die dit jaar in het teken staat van cultuur, is dit jaar een geldbe drag van 25.000 gulden. Nieuwe vormen van cul tuurtoerisme die zijn ontstaan door samenwerking tussen de toeristisch-recreatieve en de culturele sec tor, maken kans op de prijs. Het gaat bij de Toerisme Prijs 1996 om kleinschalige (lokale, maar ook regionale of grensoverschrijdende) ini tiatieven, die met minimale middelen en met veel enthou siasme tot stand worden ge bracht. De definitie van cul tuur is hier ook aan aangepast: het gaat om de 'kleine cultuurdragers' (plaatselijke toneel- of ope retteverenigingen, oudheid kamers, musea, musici, gale rieën en instituten van kunst en cultuur) die hun product of dienst verbinden aan re creatie of toerisme. Naast sa menwerking, zijn vooral ook originaliteit en kwaliteit voorwaarden voor deelna me. Bovendien moet het nieuwe product in 1996 op de markt worden gebracht. De consument moet er dus dit jaar gebruik van kunnen ma ken. Tot 15 april 1996 kunnen leden van samenwerkings projecten zich aanmelden als kanshebber voor de Toeris me Prijs 1996. De prijs zal eind juni 1996 tijdens een feestelijke bijeenkomst wor den uitgereikt. De Toerisme Prijs 1996 is een initiatief van de Koninklijke Neder landse Toeristenbond ANWB, het ministerie van economische zaken, het mi nisterie van onderwijs, cul-

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1996 | | pagina 15