WEEKEND
RECEPT
Griekse gastvrijheid
Toerismeprijs 1996 in
het teken van cultuur
Kwaliteit en
Nieuwe ui wekt
geen tranen op
dier in het vizier
De Bloeiende Maagden
komen naar Zierikzee
Trein Model Ruilbeurs
Minipoppen van Ellie van den Berg
Wie geeft Rakker een kans?
Hongaarse Stoverij
WOENSDAG 6 MAART 1996 HET [XTRA NIEUWSBLAD
Mildere smaak en geur
ZIERIKZEE/MIDDELHARNIS - In recordtijd heeft
een milde ui, vol van smaak, Amerika veroverd.
Sinds kort is dit produkt nu ook in Europa verkrijg
baar, onder de naam OSO Sweet (Oh so sweet)
Onion, 'De ui waarvan u bij het snijden niet hoeft te
huilen'.
De OSO Sweet Onion is niet
te vergelijken met de beken
de uien die in de winkel te
koop zijn. De smaak en de
geur van de OSO Sweet
Onion is veel milder. Boven
dien is deze ui zeer licht ver
teerbaar. Van deze ui hoeft
men niet te huilen, want de
bijtende stof die normaal de
tranen veroorzaakt bij het
snijden van uien, ontbreekt
in de OSO's. Voor de teelt in
Chili wordt een speciaal lo
kaal ras gebruikt, maar min
stens zo belangrijk zijn de
omstandigheden waaronder
de uien geteeld worden. De
vruchtbare vulkanische
gronden aan de voet van het
Zuidamerikaanse Andesge-
bergte waar de uien groeien,
hebben een bijzondere mine
rale samenstelling en het wa
ter is er zeer zuiver. Boven
dien worden er bijna geen ge
wasbestrijdingsmiddelen ge
bruikt en is de teelt van het
gewas voorbehouden aan
speciaal geselecteerde Chi
leense boeren.
De OSO Sweet Onion is een
verse ui die maar beperkt
houdbaar is en alleen maar
verkrijgbaar is in de maan
den januari, februari en
maart. Milde OSO Sweet On
ions kunnen op vele manie
ren in gerechten gebruikt
worden. De ui kan rauw, in
salades gebruikt worden, het
kan op brood of als garnering
van bijvoorbeeld een ham
burger. Door de ui in de pan
mee te bakken ontstaat er
een zoete smaak, die u in een
gewone ui niet proeft. Dit
jaar worden deze uien oor
de eerste keer naar Europa
gebracht.
(Foto: Marijke F<
Een heel vrolijk, levendig beestje, die kleine Rakker Dit leu
ke abricot-kleurig poedeltje zit voorlopig in het dierenasiel
in Zierikzee. Rakker wil daar niet blijven, nee... hij wil een
vriendelijk baasje dat goed voor hem zorgt. Deze negen j.iar
oude gecastreerde reu heeft behoefte aan genegenheid, aan
dacht van de mens. Met andere honden, katten en kinderen
kan dit poedeltje goed overweg. In het asiel is Rakker zijn
maatje Makker kwijtgeraakt, die na een maandenlang ver
blijf in het asiel onlangs werd geplaatst. Rakker probeert hel
in het dierenonderkomen aan de Zandweg echter toch nog ge
zellig te maken, al valt dat niet mee na het vertrek van Mak
ker. Wie geeft Rakker ook een kans? Hij of zij kan contact op
nemen met het asiel, telefoon 0111-417013. Er zitten 22 kat i en
en vier honden. Poes Jolien is nog niet geplaatst.
Balletschool >0N
Joke Zuyderwijk
Haamstede
Klassiek ballet v.a. 4 jr.
Jeugd-aerobics
Aerobics
Bodygym voor ouderen
Inlichtingen aanmeldingen
telefoon 0111-652594
Rijksgediplomeerd dansdocente
Nieuwe eigenaren Grieks restaurant Delphi
ERKENNING
ZIERIKZEE - Evenals twee
andere Zierikzeese bedrij
ven, Deurloo Woninginrich
ting en Den Boer Interieurs
hop, kreeg Deurloo
Woontextiel het erkennings
vignet van de Centrale Bran
chevereniging Wonen.
Het CBW-erkenningsvignet
wordt toegekend aan zaken
die voldoen aan strenge eisen
op het gebied van bedrijfs
voering, warenkennis en per
soneel. Het vignet geeft de
consument de garantie dat
hij of zij bij het betreffende
bedrijf nooit een 'kat in de
zak' kan kopen. De erken
ningsregeling is een uitbrei
ding en verbetering van het
Interieur Waarborg dat met
ingang van 1 januari verviel.
KLAVERJASSEN
ZIERIKZEE - Op initiatief
van de Klaverjasclub Zierik
zee wordt zaterdag 9 maart
in Zierikzee een twaalf uur
durend klaverjastoernooi ge
houden.
Het evenement wordt gehou
den in het Verenigingsge
bouw Havenkwartier aan de
Visstraat 7 en begint om 9.30
uur. Belangstellenden die
aan het toernooi willen deel
nemen kunnen zich tot vrij
dag telefonisch aanmelden
via telefoonnummer 413975.
KENTEKENS
BROUWERSHAVEN/SCHA
RENDIJKE - Eigenaren van
een auto kunnen woensdag
13 maart het kenteken van
hun voertuig in ruiten laten
graveren.
De graveeractie is van 9.00
tot 12.00 uur in de Dijkstraat
in Scharendijke en van 13.30
tot 17.30 uur op het parkeer
terrein op de ijsbaan in Brou
wershaven. Op deze locaties
staat een tent met het op
schrift 'Autodiefstalpreven
tie'. Door het graveren van
het kenteken in de autoruit
wordt de kans dat de auto
wordt gestolen verkleind.
BRULYMPICS
BRUINISSE - Het Bru's
Oranje Comité is bezig met
de voorbereidingen voor Ko
ninginnedag. Die dag zal er 's
middags weer het nodige te
doen zijn op sportief gebied.
Het Bru's Comité is daarom
op zoek naar dames en heren
die in groepsverband mee
willen doen aan de Brulym-
pics. Iedereen vanaf 13 jaar
kan meedoen. Een team moet
bestaan uit minimaal zes en
maximaal tien personen. In
schrijving is mogelijk tot en
met 15 maart. Inschrijven
kan onder meer bij Jeroen
Klink, telefoon 482918.
Theater in Brogum
ZIERIKZEE - Moeders houdt uw zonen binnen,
want De Bloeiende Maagden komen eraan. Het ca
baret-trio verzorgt vrijdag 22 maart een optreden in
podium voor muziek en theater Brogum in Zierik
zee.
De Bloeiende Maagden won
nen in 1995 de Publieksprijs
van het Leids Cabaretfesti
val. Hun programma De Af
rekening is ongepolijst, récht
voor z'n raap én ongeremd.
De Bloeiende Maagden reke
nen af met hun eerste vijfen
twintig jaar en met Duitse
jóngens die in de zomer al
leen maar naar de Waddenei
landen komen om te kussen.
Niets of niemand wordt ont
zien. Een ware krachtmeting
met het publiek van het be
gin tot het eind.
Het optreden van de Bloeien
de Maagden begint om 20.30
uur. De zaal is open vanaf
20.00 uur.
Verder biedt het Brogum-
programma voor maart en
april vooral veel muziek. Za
terdag 2 maart treedt de for
matie Shine op met in het
voorprogramma DJ Yoyo-
prod en zaterdag 9 maart is
Lois Lane te gast. Zaterdag
16 maart komt de Brother
hood Foundation naar het
Zierikzeese jongerencen
trum.
Deze Tilburgse band speelt
spijkerharde hard-core en
staat vooral bekend om de
explosieve optredens. In
maart komt de debuut-CD
van Brotherhood Founda
tion uit onder de titel Eleva
tor Music.
Het voorprogramma wordt
verzorgd door de Amster
damse band Hanniball. Han-
niball staat voor een portie
stevige muziek: een mengsel
van noise, metal, hardcore en
alternatieve muziek. De tek
sten handelen over verschil
lende emotionele ervaringen
van zanger Pascal die zijn cy
nische kijk op de wereld in
die teksten niet verhult.
The Prodigal Sons komen za
terdag 30 maart naar Bro
gum.
Modeltreinen bouwen is voor veel mensen een geliefde hobby.
(Foto: J. C. Korsuise)
KAPELLE - In De Vroone in Kapelle wordt op za
terdag 9 maart een ruilbeurs voor modeltreinen ge
houden. De beurs is georganiseerd door de Stichting
Treinmodel-Ruilbeurzen uit Goes en duurt van 10.00
tot 15.30 uur.
Behalve treinen zijn er ook
modellen van auto's te zien
in de schaal 1:87. Onder het
genot van een kopje koffie
kan de bezoeker kijken naar
een video van Rail Art. Op de
beurs zijn testtafels aanwe
zig waar men locks en wa
gons uit kan testen alvorens
tot ruil over te gaan. Voor na
dere informatie: telefoon
0113-220493.
Expositie in Atelier-galerie Josefine
BURGH-H AAMSTEDE - In atelier-galerie Josefine
in Burgh-Haamstede is van donderdag 7 tot en met
vrijdag 29 maart een expositie van minipoppen ge
maakt door Ellie van den Berg uit Roosendaal.
Het betreft babypoppen van
ongeveer acht centimeter
groot, kinderpoppen van on
geveer tien centimeter en
'grote' poppen van 25 centi
meter groot. De poppen zijn
gemaakt van fimoklei en
zeer gedetailleerd afge
werkt. De poppenmaakster
uit Roosendaal nam zelf het
initiatief om haar werkstuk
ken op Schouwen-Duiveland
te exposeren. Atelier-galerie
Josefine is geopend op
woensdag, donderdag en
vrijdag van 10.00 tot 16.00
uur. Op zaterdag kunnen be
langstellenden de expositie
bekijken wanneer in het ate
lier een cursus wordt gehou
den. Daarnaar kan telefo
nisch worden geïnformeerd
via 652791.
Galerie Josefine ligt aan de
Weststraat 25 In Burgh-
Haamstede.
Aangezien Elise in april met
Panagiotis in het huwelijk
zal treden, is Delphi daarmee
een echt familiebedrijf,
waarbinnen de Griekse cul
tuur en gastvrijheid een zeer
belangrijke plaats innemen.
Volgens Elise is naast de al
zeven jaar bij het restaurant
werkzame Panagiotis en de
twee jaar bij het restaurant
werkzame Dimitris na de
overname afgezien van de
voormalige beheerder al het
vaste en vertrouwde perso
neel gewoon bij Delphi in
dienst gebleven.
Cultuur
Volgens Panagiotis zal de na
druk van de bedrijfsvoering
naast vanzelfsprekend het
goede en veelzijdige eten ko
men te liggen op het over
brengen van een stukje
Griekse gastvrijheid en het
kunnen kennismaken met
een stukje van de Griekse
cultuur. Delphi moet dan
ook een echt gezellig restau
rant worden waar de mensen
lekker kunnen eten", aldus
Panagiotis.
Een traditie bij restaurant
Delphi hebben de nieuwe ei
genaars in ere gelaten: elke
gast wordt bij ontvangst een
gratis glaasje Ouzo aangebo
den, een traditionele Griekse
borrel die naar anijs smaakt.
Daarnaast is het gehele res
taurant voorzien van de no
dige Griekse decoraties en
wordt er voortdurend Griek
se muziek gedraaid, terwijl
het uit Griekenland afkom
stige en veelal ook Grieks
sprekende personeel op zich
zelf al menig bezoeker in een
stukje Griekenland doet wa
nen.
Dat er Delphi zeer veel aan
gelegen is een stukje van de
Griekse gastvrijheid en cul
tuur over te brengen, blijkt
natuurlijk ook uit de om
vangrijke menukaart, waar
op behalve de vele Griekse
vis- en vleesgerechten, grill
en ovenschotels ook diverse
extra extra's op het gebied
van salades, rijst, aardappel-
gerechten en sauzen te vin
den zijn.
Zeer populair is ook het dag
menu, een vijfgangen menu
dat tot en met de maand
maart voor een zeer schappe
lijke prijs wordt aangebo
den. Daarnaast kent Delphi
ook een aantal kindermenu's
en vegetarische maaltijden,
maar is het ook mogelijk om
niet-Griekse maaltijden als
ossehaas of spare-ribs te be
stellen. Voor de ontvangst
van groepen beschikt Delphi
over een speciaal daarvoor
ingerichte accommodatie di
rect boven het restaurant.
Afhalen
Minder bekend is het feit,
dat het bij Delphi ook moge
lijk is om gerechten af te ha
len. Het Griekse restaurant
geeft zelfs een speciale stem
pelkaart uit, waarop tevens
alle mee te nemen gerechten
staan aangegeven. Als er bij
het afhalen negen stempels
zijn verzameld, ontvangt de
trouwe klant de tiende afge
haalde maaltijd geheel gra
tis.
.Verder is het zo, dat bij ons
de keuken werkelijk tot
De gebroeders Siopis samen met Elise C. van Doorne.
22.30 uur open blijft en alles
ook werkelijk te krijgen is
en rustig kan worden opge
geten. Bij heel veel restau
rants krijg je vaak toch het
gevoel, dat je na een bepaal
de tijd als klant niet meer zo
welkom bent. Bij ons is dit
echter zeer zeker niet het ge
val", légt Elise uit.
Met betrekking tot de over
name behoefden de drie eige
naren overigens weinig in
grijpend te veranderen,
maar wel werden vele kleine
dingen verbeterd, die het res
taurant toch een wat beter
aanzien geven. ,,Zo is de
vloerbedekking vervangen,
zijn de stoelen opnieuw be
kleed en zijn er aparte menu
kaarten voor de desserts ge
maakt".
Verder is er wat loshangen
de bedrading weggewerkt en
zijn alle decoraties netjes op
gehangen, een aantal stic
kers van de ramen verwij
derd en komen er ook nieuwe
tafelkleedjes. Diverse kleine
zaken dus, die het restaurant
toch net een beetje meer stijl
en verzorging geven", legt
Elise uit.
Het is de bedoeling dat er re
gelmatig live muziek in
Delphi ten gehore wordt ge
bracht. Zo is op vrijdag 15
maart vanaf 19.00 uur de
vanzelfsprekend uit Grieken
bestaande band I Ellines te
horen, een band die door zijn
dynamische optreden verle
den jaar in de zomer het hele
terras op zijn kop zette en
borg staat voor warme gezel
ligheid.
Op vrijdag 29 maart maakt
het Duo Attica zijn opwach
ting, een band die behalve
traditionele Griekse volks
muziek ook wel andere num
mers ten gehore brengt.
Verder staat voor vrijdag
avond 12 april een speciaal
muziekoptreden van de be
kende Griekse componist èn
zanger Nikos Ignatiadis op
(Foto: Marijke Folkertsma)
het programma. Op deze
laatste avond kan overigens
niet a la carte worden gege
ten, maar wordt er een speci
aal twaalf gangenmenu ge
serveerd met tal van kleine
verfijnde en smaakvolle in
grediënten. Gezien de te ver
wachten drukte dan, kan het
verstandig zijn voor deze
avond reeds te reserveren.
Grieks restaurant Delphi is
zeven dagen per week geo
pend, in de wintermaanden
vanaf 16.00 uur en in het zo
merseizoen vanaf 12.00 uur.
Voor reserveringen en infor
matie is het restaurant be
reikbaar via 0111-416612.
Basisbereiding stoven:
Zout, kruid en bebloem het
vlees. Schroei het in uitge-
bruisde en lichtbruine boter
aan weerszijden dicht en bak
het bruin. Neem het vlees uit
de pan en blus de braadboter
af met water. Doe het vlees
terug in de braadpan en
stoof het met gesloten deksel
zachtjes gaar.
U heeft nodig
voor 4 personen:
500 gram varkenspoelet
2 eetlepels olie
2 grote uien
1 eetlepel paprikapoeder
3 eetlepels tomatenpuree
6 eetlepels bouillonpoeder
mire-poix (mengsel van fijn
gesneden groenten en krui
den)
1 (bleek)selderijstengel, in
stukjes gesneden
1 wortel, in blokjes gesneden
1 prei, in ringen gesneden
tijm
1 laurierblad, 2 kruidnagels
zout
Pel de ui en snijd deze rin
gen. Was de mire-poix. Dep
de poelet met keukenpapier
droog. Verhit de olie in een
hapjespan met anti-baklaag
en bak de poelet al omschep
pend snel bruin. Bak de ui
ringen mee en voeg na onge
veer drie minuten een beet je
zout en papaprikapoeder
toe. Los de bouillonpoeder i n
3 dl heet water op. Roer de
tomatenpuree door de bouil
lon en giet deze over het
vlees. Voeg vervolgens de.
mire-poix toe en laat het ge
recht 30 a 35 minuten stoven.
Voeg extra bouillon of water
toe indien te veel vocht ver
dampt. Verwijder het lau
rierblad en de kruidnagel
voor het serveren. Bind het
stoofvocht eventueel met al-
lesbinder.
Lekker met broccoli en lint-
noedeln vermengd met reep
jes rode kool.
Voedingswaarde
per portie:
Energie: ±1075 kJ (225 kcal)
Eiwit: 29 gram
Vet: 11 gram
Koolhydraten: 10 gram
ZIERIKZEE - Het al acht jaar aan de Schuithaven 8
gevestigde Griekse restaurant Delphi kent sinds
kort drie nieuwe eigenaren, die allerlei plannen
hebben. De reeds jaren bij het restaurant werkzame
en uit Athene afkomstige broers Panagiotis en Di
mitris Siopis zagen samen met Elise C. van Doorne
hun kans schoon de zaak over te nemen, toen de vo
rige eigenaar ermee ophield.
Advertentie
tuur en wetenschappen en de
VVV's. De inzendingen wor
den beoordeeld door een jury
van prominenten. Hierin
hebben onder anderen de
heer mr. P. A. Nouwen
(hoofddirecteur ANWB) en
mevr. drs. I. Stroen (direc
teur Nederlands Centrum
voor Volkscultuur) zitting.
Geïnteresseerden kunnen
meer informatie en een aan
meldingsformulier aanvra
gen bij het Projectbureau
Toerisme Prijs, Postbus 189,
2665 ZK in Bleiswijk. Tele
foon: 010 - 521 80 46, Fax: 010 -
52193 98.
BLEISWIJK - De Toerisme Prijs 1996, die dit jaar in
het teken staat van cultuur, is dit jaar een geldbe
drag van 25.000 gulden. Nieuwe vormen van cul
tuurtoerisme die zijn ontstaan door samenwerking
tussen de toeristisch-recreatieve en de culturele sec
tor, maken kans op de prijs.
Het gaat bij de Toerisme
Prijs 1996 om kleinschalige
(lokale, maar ook regionale
of grensoverschrijdende) ini
tiatieven, die met minimale
middelen en met veel enthou
siasme tot stand worden ge
bracht. De definitie van cul
tuur is hier ook aan
aangepast: het gaat om de
'kleine cultuurdragers'
(plaatselijke toneel- of ope
retteverenigingen, oudheid
kamers, musea, musici, gale
rieën en instituten van kunst
en cultuur) die hun product
of dienst verbinden aan re
creatie of toerisme. Naast sa
menwerking, zijn vooral ook
originaliteit en kwaliteit
voorwaarden voor deelna
me. Bovendien moet het
nieuwe product in 1996 op de
markt worden gebracht. De
consument moet er dus dit
jaar gebruik van kunnen ma
ken. Tot 15 april 1996 kunnen
leden van samenwerkings
projecten zich aanmelden als
kanshebber voor de Toeris
me Prijs 1996. De prijs zal
eind juni 1996 tijdens een
feestelijke bijeenkomst wor
den uitgereikt. De Toerisme
Prijs 1996 is een initiatief
van de Koninklijke Neder
landse Toeristenbond
ANWB, het ministerie van
economische zaken, het mi
nisterie van onderwijs, cul-