Een kijkje in de keuken
T euteberg-Circus
Royal in Zierikzee
BB Bakkerij heropent de verbouwde
winkel en viert het tienjarig bestaan
Zeelandkaart voor de
telefoon en parkeren
Ballonvaren over
Schouwen-Duiveland
Reisburo Van Fraassen
in nieuw jasje gestoken
Gaat u maar rustig
slapen. Wij verhuizen
uw meubelen als eieren.
flakkee verhuizingen b.v.
Expositie
aquarellen
Radio Schouwen-Duiveland
zoekt sportverslaggevers
Provinciale VW verlegt
aandacht naaf voorseizoen
WOENSDAG 5 JULI 1995
NIEUWSBODE EXTRA
KWEKKENDE Middelharnis Hellevoetsluis Zierikzee Oud-Beijerland
VERHUIZERS Tel. 01870-82188 Tel. 01883-20016 Tel. 01110-13163 Tel. 01360-13624
Op woensdag 5 en donderdag 6 juli
ZIERIKZEE - Bijna een eeuw oud en nog steeds
springlevend. Circus Royal komt naar Zierik
zee en wel op woensdag 5 en donderdag 6 juli.
Het circus - door de American Circus Fans As
sociation uitgeroepen tot mooiste tentcircus
van Nederland - is op beide dagen te vinden op
het parkeerterrein aan de Scheldestraat De
voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur.
De historie van Circus Royal
gaat terug tot 1896 en ook toen
al werd het circus geëxploi
teerd door een telg uit het ge
slacht Teuteberg. De huidige
directie - moeder Marianne,
vader'Joop en zoon Tonie Teu
teberg - bestaat uit afstamme
lingen van het oude Neder
landse circusgeslacht. Het is
het circus niet altijd voor de
wind gegaan.
Na de Tweede Wereldoorlog
was het gedaan met het circus
en de verschillende Teutebergs
zochten hun heil in onder meer
de horeca en de muziek.
Clown
om in Dordrecht een stuk
grond te kopen voor hun eigen
winterverblijf. Het ontwik
kelde zich tot een compleet
verhuurbedrijf van d^ meest
uiteenlopende circusattribu
ten en dat liep zo goed dat de
Gino's 's zomers niet eens meer
op reis hoefden. Maar een cir
cusartiest heeft een piste no
dig, publiek en applaus en van
daar dat Holland in 1994 de
wedergeboorte van Circus
Royal beleefde.
Traditie speelt een belangrijke
rol bij Circus Royal. Om recht
te doen aan de oude circustra
dities vormen dieren een be
langrijk onderdeel van het
programma. Gebracht wordt
onder meer een show met vier
volbloed Arabische paarden
terwijl in een andere act twee
olifanten samen met twee
paarden in de piste zijn. Origi
neel is de dressuuract door
'boer Harmsen' met een koe en'
een stier als 'mini en maxi'.
Verder vermeldt het program
ma optredens van trapezewer
kers, antipodisten, een Illusio
nist, een jongleur te paard en
Troupe Casablanca die acroba
tiek brengt. Spectaculair, en
nog slechts in weinig circussen
te aanschouwen, is het Bad des
Doods, bemand door de ge
broeders Scholl.
Het bloed kruipt waar het niet
gaan kan en zo'n twintig jaar
geleden hakte clown Joop Teu
teberg de knoop door en begon
Circus Royal nieuw leven in te
blazen samen met echtgenote
Marianne Boet. Zij werd één
van de eerste vrouwelijke
clowns in het circuswereldje.
Onder de naam Los Ginos
groeide het clownsduo uit tot
de beste muzikale clowns die
een circusdirectie en het hoog
geëerd publiek zich kunnen
wensen.
Halverwege de jaren tachtig
waren de Teutebergs in staat
verse (meestal hartig) belegde
broodjes en tal van warme
snacks als worstebroodjes,
saucijzenbroodjes en vleesra-
goütbroodjes."
De uitbreiding van het aantal
produkten, maar ook de zware
eisen die onder meer de Keu
ringsdienst van Waren met be
trekking tot koeling en hygië
ne stelt, maakte op zich een
aanpassing van het winkelin
terieur al noodzakelijk. De
nieuwe veelheid van produk
ten moest immers op verant
woordelijke en overzichtelijke
wijze geëtaleerd kunnen wor
den. Met de verbouwing en
vernieuwing van de winkel,
die overigens in slechts twe°
weken gerealiseerd kon wor
den, hoopt Gerrit ook nog in te
kunnen spelen op een grote
groep nieuwe klanten, die hij
met name in het bedrijfsleven
hoopt te vinden.
De versfax
Op dit moment is de BB Bak
kerij bezig om bedrijven te be
naderen in verband met een
nieuw opgezette bestelservice.
In een folder en een begelei
dende introductiebrief wordt
uitgelegd, hoe door bedrijven
gedane bestellingen per fax
aan hem kunnen worden toege
zonden. Met name denkt Ger
rit daarbij aan het verzorgen
en bezorgen van bijvoorbeeld
gebak bij de koffie bij feeste
lijke gelegenheden, maar ook
van complete lunchpakketten.
Alle ingredinten zijn nu im
mers in de winkel en de bakke
rij aanwezig. „Daarbij komt,
dat onze produkten ook een
welkome, afwisselende aan
vulling kunnen zijn op het aan
bod in een bedrijfsrestaurant.
Alles wat bij ons vóór 10.00 uur
besteld wordt* is ruim voor
lunchtijd bezorgd of op een an
der, door de klant bepaald tijd
stip," alduó Gerrit. De bestel
ling wordt doorgegeven op een
zogenaamde 'versfax'. Een be
stelformulier met daarop min
stens twintig verschillende
hapklare produkten.
„Naast deze bestelservice ligt
het overigens ook in de bedoe
ling om binnenkort ook pro
dukten als voorgebakken
brood te verkopen, want ook
dit produkt stijgt de laatste ja
ren behoorlijk in populari
teit," aldus Gerrit.
De verbouwing van de winkel
vormde overigens het sluit
stuk van tal van andere moder
niseringen, die in de loop der
jaren ook in de bakkerij zelf
plaatsvonden. Hoewel in de
winkel zelf nog steeds de tradi
tionele wijnrode kleuren van
de BB Bakkerij en het bijbeho
rende logo met de krakelingen
goed waarneembaar zijn en
ook het nieuwe winkelinteri
eur nog steeds in de stijl van
het bestaande pand past, is er
ten opzichte van het oude bak
kersvak in de nodige jaren ook
het nodige veranderd. „Zo is in
de winter nog een nieuwe deeg-
bewaarcel en een computerge
stuurde deegverwerkingss.et
geplaatst. Aan de ene kant ne
men deze machines de bakker
veel werk uit handen, maar
aan de andere kant is tengevol
ge van de uitbreiding van de
produkten daar vaak ander
werk voor in de plaats geko
men.
Ook bij de bakkerij slaat de
automatisering dus toe, maar
met minder mensen is men in
staat om op gemakkelijker
wijze meerdere produkten te
vervaardigen. Hoewel de zes
daagse werkweek en het vroe
ge opstaan zijn gebleven, is in
dit opzicht de bakker toch niet
meer de hardwerkende man
die hij vroeger was. Het echte,
zware werk is dus eigenlijk
wel verdwenen," vertelt Ger
rit.
Hoewel inhoudelijk gezien het
een en ander in het bakkers
vak veranderd is, geldt dit ze
ker niet voor de kwaliteit van
de produkten. De banketbak
ster die bij de BB Bakkerij
werkt deed vorig jaar samen
met nog één andere bakker uit
Nederland mee aan de wereld
kampioenschappen in Japan,
terwijl de BB Bakkerij op de
laatstgehouden bakkersbeurs
in de Ahoyhal te Rotterdam
ook in de prijzen viel.
„Hoewel het werkelijke pezen
dan wat minder is als vroeger
blijf ik trots op mijn vak," al
dus Gerrit. De winkel wordt
gedreven door Gerrit Drop
pers; zoon Wilfred, de banket
bakster Bianca en mevrouw
Droppers, die de dagelijkse lei
ding in de winkels heeft en de
administratie doet.
ZIERIKZEE - Zaterdag 1 juli wordt de Zeeland
kaart in gebruik genomen. De Zeelandkaart is
een voorbetaalde chipkaart die behalve als tele
foonkaart ook is te gebruiken als betaalmiddel
voor parkeren en openbaar vervoer.
Het gaat om een initiatief van
de Provincie Zeeland in sa
menwerking met het district
Breda van PTT Telecom. In de
toekomst zal de PTT de moge
lijkheden met de chipkaart
enorm uitbreidén. Daarom
gaan binnenkort enkele proef
projecten van start met de mul
tifunctionele kaart. De Zee
landkaart is daarvan als eerste
geïntroduceerd.
De Zeelandkaart is in heel Ne
derland én Duitsland te ge
bruiken als telefoonkaart. Als
betaalmiddel voor parkeren is
de kaart te gebruiken op alle
parkeerplaatsen met betaald
parkeren in Goes, de parkeer
plaats Kabbelaarsbank op de
Brouwersdam en die bij Delta
Expo.
De ZWN-zomerbus die op
Schouwen-Duiveland rijdt
(lijn 42) accepteert de Zeeland
kaart als betaalmiddel voor
een busrit. Enkele Zeeuwse or
ganisaties geven op vertoon
van de kaart korting op be
paalde produkten. Het proef
project Zeelandkaart duurt
vier maanden. Daarna wordt
bekeken of de kaart vanaf 1996
op ruimere schaal wordt inge
voerd en voor nog meer Zeeuw
se toeristische voorzieningen.
RENESSE - Hotel de Tweespan in Renesse zal
deze zomer enkele heteluchtballonnen oplaten.
Wie wil genieten van het weidse uitzicht boven
Schouwen-Duiveland kan op maandag 10 juli
de eerste van de serie ballonvaarten meema
ken.
De ballonvaart duurt circa an
derhalf uur en kan tussen
maart en september alleen ge
houden worden bij zonsop
komst of twee uur voor zons
ondergang. Hoog in de lucht
kan men over een afstand van
100 kilometer uitkijken. Ver
bazingwekkend is ook dat het
praten van mensen op de
grond is te horen. Mensen die
last hebben van hoogtevrees
ervaren dit in een ballon
meestal niet omdat dit alleen
voorkomt bij contact met de
grond.
De ideale omstandigheid voor
ballonvaren is windkracht
drie, geen regen en helder
weer. Vlak voor het vertrek
wordt de ballon gevuld met
warme lucht en na circa 30 mi
nuten is het punt bereikt om
op te stijgen. Door middel van
radio's wordt contact gehou
den met de volgauto's op de
begane grond. Koers verande
ren gebeurt simpelweg door
iets hoger of lager te varen.
Dan zal langzaam maar zeker
de ballon gaan zakken totdat
deze weer de grond raakt.
Vervolgens wordt kennisge
maakt met de landeigenaar
van het stuk grond waar de
ballon terecht is gekomen. Dit
ritueel zal gepaard gaan met
het ontkurken van een fles
champagne en het aanbieden
van een certificaat. Dan wordt
de ballon in de auto geladen en
keert het gezelschap terug
naar Hotel De Tweespan.
Voor informatie over een bal
lonvaart of reserveren kan
men contact opnemen met de
heer J. Kristelijn, telefoon
01116-2570.
OOSTERLAND - Vanaf 18 juli
exposeert de uit Pernis afkom
stige He Kruithof pastels en
aquarellen in wegrestaurant
De Blauwe Keet in Ooster-
land.
De 66-jarige Pernisser was van
beroep werkbouwkundig teke
naar en tekent als hobby, al
van jongs af aan. De laatste ja
ren is Kruithof zich steeds va
ker met tekenen en schilderen
gaan bezighouden en daarbij,
zo laat hij weten, vindt hij het
schilderen van landschappen
erg leuk, maar stads- en dorps
gezichten boeien hem toch het
meest.
De expositie is te zien vanaf
dinsdag 18 juli tot en met
maandag 28 augustus.
Ellen Kanters (rechts) is chef van Reisburo Van Fraassen in
Zierikzee. Links Nadja de Ceuninck, baliemedewerkster (Foto:
Marijke Folkertsma).
ZIERIKZEE - Na een anderhalve week durende
opknapbeurt en herinrichting' van het bovenge
deelte is het aan de Dam 1 gelegen Reisburo
Van Fraassen een stuk praktischer ingericht.
Op de entresol, die met vier traptreden bereik
baar is, bevindt zich nu een aparte afdeling, in
gericht voor reizen naar het Verre Oosten en
Amerika. De benedenverdieping zit nu wat rui
mer en overzichtelijker in haar jasje.
De nieuwe ruimte is volgens
medewerkster Ellen Kanters
zeer welkom. Vanaf het mo
ment dat het reisburo zo'n zes
jaar geleden werd geopend, ge
bruikten de medewerksters
het bestaande bovengedeelte
eigenlijk meer als wacht- en
eetruimte. In de ruimte bene
den was werkplek voor twee
mensen, maar tengevolge van
het groeiende aantal klanten
ontstond er behoefte aan meer
ruimte. Samen met een bin
nenhuisarchitect werd daarom
bekeken, hoe het bestaande
kantoor op praktischer wijze
zou kunnen worden heringe
richt.
Na een korte verbouwing
werd aldus een extra ruimte
boven gecreëerd, zodat het nu
mogelijk is om eventueel met
drie mensen te kunnen wer
ken. Tegelijk kunnen klanten
boven op hun gemak een vi
deoband bekijken van een mo
gelijke reisbestemming. Door
dat een aantal folderkasten,
betrekking hebbend op reizen
naar het Verre Oosten en Ame
rika, eveneens naar boven
konden worden verplaatst,
ontstond over het geheel tege
lijkertijd een ruimere, pretti
ger indruk van het kantoor.
Tevens werd van de gelegen
heid gebruik gemaakt om mid
dels schilderwerk de bestaan
de kleuren op te frissen en hiel
en daar wat aan te passen en
de vensterbanken en een ge
deelte van het meubilair te
vernieuwen. In het kantooi
zelf is zo wat meer accent ko
men te liggen op de b\j Hol
land International horende
kleuren wit, rood en blauw
terwijl het houtwerk een lich
te beukenkleur gekregen
heeft.
Volgens Ellen is het in de reis
wereld zo, dat verschillende
reisbureaus nauwelijks voor
elkaar onderdoen met betrek
king tot de prijzen, maar dat
het daarom des te belangrijker
is dat Van Fraassen zich extra
onderscheidt op het gebied
van vriendelijkheid en servi
ce. Uiteraard past de verbou
wing dan ook in deze strategie.
Op een speciaal ter gelegen
heid van de verbouwing en de
heropening georganiseerde lo
terij, waarbij als prijs een reis
te winnen is ter waarde van
duizend gulden waren inmid
dels ongeveer zeshonderd lo
ten binnengekomen. Hoewel
dit aantal al aangeeft, dat Van
Fraassen goede zaken doet,
zijn ook nieuw klanten en be
langstellenden hartelijk' wel
kom om eens een kijkje te ko
men nemen in het vernieuwde,
klantvriendelijke kantoor van
Van Fraassen.
Advertentie
De BB Bakkerij wordt gerund door (van links naar rechts) Gerrit Droppers, mevrouw Droppers, zoon Wilfred en banketbakster Bian
ca (niet op de foto). (Foto: Joop van Houdt).
ZIERIKZEE - „Om 10.00 uur gingen we open met alle schappen tot de nok toe gevuld. Anderhalf
uur later was echter al het brood op en waren we nagegenoeg uitverkocht, zodat we 's middags
weer moesten bakken. De gehele dag is het gigantisch druk geweest, het was geweldig," aldus de
enthousiaste woorden van Wilfred Droppers, de zoon van bakker Gerrit Droppers. Ter gelegen
heid van het gereedkomen van een ingrijpende verbouwing en de viering van de het tienjarig be
staan hield de BB bakkerij aan de Sint Domusstraat 32 in Zierikzee op maandag 26 juni een open
dag.
De BB Bakkerij zelf was vol
gens vader Gerrit zo'n tien jaar
geleden een onderdeel van Zee-
landia. „De bakkerij was toen
eigenlijk een commercile
proefbakkerij, waar verschil
lende nieuwe produkten van
Zeelandia getest werden. Na
verloop van tijd bleek de com
binatie van proefstation en
bakkerij onmogelijk te wor
den, want de klanten begrepen
vaak niet waarom bepaalde
produkten voortdurend veran
derden of ineens waren uitver
kocht. Vandaar dat Zeelandia
aan mij destijds vroeg, of ik
deze bakkerij zelfstandig
wenste over te nemen. Op 1 juli
1985 was de overname van de
bakkerij een feit," aldus Ger
rit.
„Tegenwoordig is het zo, dat
de hedendaagse klant steeds
meer gebruik maakt van de zo
genaamde snelle happen en
kant en klare produkten. Deze
tendens is niet alleen waar
neembaar in het bakkersvak,
maar ook bij bijvoorbeeld
groenteboeren en slagers. Dit
veranderende consumentenge
drag wordt met een Engelse
term 'grazing' genoemd, of in
gewoon Nederlands: grazen.
Bekende hamburgergiganten
spelen goed op deze tendens in,
als bakker kun je dan niet ach
terblijven," legt Gerrit uit.
„Vandaar dus, dat in de volle
dig vernieuwde winkel behal
ve het 'gewone' brood en ban
ket een groot aantal vitrines te
vinden zijn met onder meer di-
ZIERIKZEE - Radio Schouwen-Duiveland is
nog- naarstig' op zoek naar vrijwilligers die als
sportverslaggever aan de slag kunnen. Tevens
is er behoefte aan religieuze medewerkers.
Tarieven te vroeg omhoog
MIDDELBURG - De Provinciale VVV Zeeland
is teleurgesteld in de ondernemers in de recre
atiesector. Deze rekenen vanaf 1 juli hoogsei
zoen-tarieven. Hierdoor beperkt het hoogsei
zoen zich nog steeds tot vijf weken. Om hierin
verandering aan te brengen verlegt de VVV de
toeristische promotie naar het tweede en derde
De studio van Radio Schou
wen-Duiveland aan de Vissers-
dijk is ondertussen klaar en
volledig voorzien van appara
tuur. Bij CBT in Terneuzen is
onder meer een 20-kanaals-
mengtafel, twee Denon D-spe-
lers, twee MD-spelers, vier
CD-wisselaars en een compu
ter met NOS-nieuwsdetector.
Ook zit in het pakket een re-
portofoon en een reportagere
corder.
Inmiddels is ook de tweede
vrijwilligersopleiding van
start gegaan voor de nieuwe
lingen of voor degenen die de
eerste hebben gemist. De me
dewerkers gaan proefpro-
gramma's maken in de studio
om zo met de apparatuur ver
trouwd te raken. De technici
krijgen een aparte opleiding.
Voor de sportafdeling zijn dus
nog enkele vacatures. Uiter
aard is een brede belangstel
ling en kennis van sport een
vereiste. Wie interesse heeft
kan contact opnemen met
hoofd van de afdeling sport:
Hans Kik (telefoon 01119-
1291). Ook voor afdeling reli
gie zijn nog enkele vrijwilli
gers nodig. Mensen met een
kerkelijke achtergrond kun
nen bij Radio Schouwen-Dui
veland hun religie bij een gro
ter publiek bekend maken. Er
is wekelijks een uur beschik
baar voor een religieus-infor
matief programma. Ook be
staat de mogelijkheid de
diensten van diverse kerkge
nootschappen bij toerbeurt
rechtstreeks uit te zenden.
Voor informatie hierover kan
men terecht bij voorzitter
Lammert Blikman, telefoon
01110-16349. Het telefoonnum
mer van de studio is 01110-
20555 en van de fax 01110-
20888. Zaterdag 2 september
gaat Radio Schouwen-Duive
land officieel de lucht in.
Uit boekingen blijkt dat de
bungalowsector, hotels en
campings in de eerste twee we
ken van juli nog verblijfsruim-
te over hebben. Volgens de
Provinciale VVV Zeeland
wordt dit mede veroorzaakt
door het vanaf 1 juli hanteren
van hoogseizoen-tarieven, ter
wijl het grootste deel van Ne
derland nog geen vakantie
heeft.
Het hoogseizoen beperkt zich
hierdoor tot vijf weken, van 15
juli tot 21 augustus, en de pe
rioden vlak voor en na het
hoogseizoen zijn kort. Voor de
periode na 21 augustus kan
mooi weer in de voorzomer en
het hoogseizoen nog een verbe
tering betekenen.
Omdat de toerist zijn beslis
sing over de vakantiebestem
ming en -verblijf steeds korter
voor vertrek neemt is VVV
Zeeland van mening dat in het
vervolg een deel van de aan
dacht naar het tweede en derde
kwartaal verlegd moet wor
den. Ook het feit dat het toeris
tisch bezoek aan de Nederland
se - en dus ook Zeeuwse - kust
onder druk staat speelt hierin
eert rol. Vanaf half augustus
gaat de VVV de boer op om met
name de binnenlandse toerist
in het naseizoen aan zich te
binden. Hierbij wordt niet al
leen de kust gepromoot. Ook
het 'andere Zeeland', het bin
nenland, krijgt de aandacht in
de campagne.
Tomatencrèmesoep met verse tomaat, kipfilet in boter gebakken met champignonsaus en aardbeienijs met sabayon. Deze gerech
ten stonden op het menu dat de oudste leerlingen van de openbare basisschool' lt Stoofje kregen aangeboden in restaurant La Butte in
Ouwerkerk. Het ging daarbij niet alleen om het genieten van lekker eten. Voorafgaand aan het diner kregen de kinderen van mede
eigenaresse van het restaurant, Truus den Dekker informatie over het dekken van een tafel en werden ze in de keuken ontvangen door
kok en eigenaar van La Butte, Peter den Dekker. Onder,het toeziend oog van de kinderen maakte Den Dekker daar de gerechten die
zij later kregen opgediend. De kok gaf daarbij de nodige uitleg en de kinderen mochten vragen stellen. Het was voor het vierde ach
tereenvolgende jaar dat restaurant La Butte cle leerlingen die van 't Stoofje naar het voortgezet onderwijs gaan op deze manier ont
vangt. Gedurende het schooljaar gaan de leerlingen ook een paar keer naar de keuken van het restaurant, waar zij in het kader van
de handvaardigheidslessen kookles krijgen. Met deze activiteiten willen de eigenaren van het horecabedrijf het dorp Ouwerkerk leef
baar houden en promoten. (Foto: Joop van Houdt)