Een kijkje in de keuken T euteberg-Circus Royal in Zierikzee BB Bakkerij heropent de verbouwde winkel en viert het tienjarig bestaan Zeelandkaart voor de telefoon en parkeren Ballonvaren over Schouwen-Duiveland Reisburo Van Fraassen in nieuw jasje gestoken Gaat u maar rustig slapen. Wij verhuizen uw meubelen als eieren. flakkee verhuizingen b.v. Expositie aquarellen Radio Schouwen-Duiveland zoekt sportverslaggevers Provinciale VW verlegt aandacht naaf voorseizoen WOENSDAG 5 JULI 1995 NIEUWSBODE EXTRA KWEKKENDE Middelharnis Hellevoetsluis Zierikzee Oud-Beijerland VERHUIZERS Tel. 01870-82188 Tel. 01883-20016 Tel. 01110-13163 Tel. 01360-13624 Op woensdag 5 en donderdag 6 juli ZIERIKZEE - Bijna een eeuw oud en nog steeds springlevend. Circus Royal komt naar Zierik zee en wel op woensdag 5 en donderdag 6 juli. Het circus - door de American Circus Fans As sociation uitgeroepen tot mooiste tentcircus van Nederland - is op beide dagen te vinden op het parkeerterrein aan de Scheldestraat De voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur. De historie van Circus Royal gaat terug tot 1896 en ook toen al werd het circus geëxploi teerd door een telg uit het ge slacht Teuteberg. De huidige directie - moeder Marianne, vader'Joop en zoon Tonie Teu teberg - bestaat uit afstamme lingen van het oude Neder landse circusgeslacht. Het is het circus niet altijd voor de wind gegaan. Na de Tweede Wereldoorlog was het gedaan met het circus en de verschillende Teutebergs zochten hun heil in onder meer de horeca en de muziek. Clown om in Dordrecht een stuk grond te kopen voor hun eigen winterverblijf. Het ontwik kelde zich tot een compleet verhuurbedrijf van d^ meest uiteenlopende circusattribu ten en dat liep zo goed dat de Gino's 's zomers niet eens meer op reis hoefden. Maar een cir cusartiest heeft een piste no dig, publiek en applaus en van daar dat Holland in 1994 de wedergeboorte van Circus Royal beleefde. Traditie speelt een belangrijke rol bij Circus Royal. Om recht te doen aan de oude circustra dities vormen dieren een be langrijk onderdeel van het programma. Gebracht wordt onder meer een show met vier volbloed Arabische paarden terwijl in een andere act twee olifanten samen met twee paarden in de piste zijn. Origi neel is de dressuuract door 'boer Harmsen' met een koe en' een stier als 'mini en maxi'. Verder vermeldt het program ma optredens van trapezewer kers, antipodisten, een Illusio nist, een jongleur te paard en Troupe Casablanca die acroba tiek brengt. Spectaculair, en nog slechts in weinig circussen te aanschouwen, is het Bad des Doods, bemand door de ge broeders Scholl. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo'n twintig jaar geleden hakte clown Joop Teu teberg de knoop door en begon Circus Royal nieuw leven in te blazen samen met echtgenote Marianne Boet. Zij werd één van de eerste vrouwelijke clowns in het circuswereldje. Onder de naam Los Ginos groeide het clownsduo uit tot de beste muzikale clowns die een circusdirectie en het hoog geëerd publiek zich kunnen wensen. Halverwege de jaren tachtig waren de Teutebergs in staat verse (meestal hartig) belegde broodjes en tal van warme snacks als worstebroodjes, saucijzenbroodjes en vleesra- goütbroodjes." De uitbreiding van het aantal produkten, maar ook de zware eisen die onder meer de Keu ringsdienst van Waren met be trekking tot koeling en hygië ne stelt, maakte op zich een aanpassing van het winkelin terieur al noodzakelijk. De nieuwe veelheid van produk ten moest immers op verant woordelijke en overzichtelijke wijze geëtaleerd kunnen wor den. Met de verbouwing en vernieuwing van de winkel, die overigens in slechts twe° weken gerealiseerd kon wor den, hoopt Gerrit ook nog in te kunnen spelen op een grote groep nieuwe klanten, die hij met name in het bedrijfsleven hoopt te vinden. De versfax Op dit moment is de BB Bak kerij bezig om bedrijven te be naderen in verband met een nieuw opgezette bestelservice. In een folder en een begelei dende introductiebrief wordt uitgelegd, hoe door bedrijven gedane bestellingen per fax aan hem kunnen worden toege zonden. Met name denkt Ger rit daarbij aan het verzorgen en bezorgen van bijvoorbeeld gebak bij de koffie bij feeste lijke gelegenheden, maar ook van complete lunchpakketten. Alle ingredinten zijn nu im mers in de winkel en de bakke rij aanwezig. „Daarbij komt, dat onze produkten ook een welkome, afwisselende aan vulling kunnen zijn op het aan bod in een bedrijfsrestaurant. Alles wat bij ons vóór 10.00 uur besteld wordt* is ruim voor lunchtijd bezorgd of op een an der, door de klant bepaald tijd stip," alduó Gerrit. De bestel ling wordt doorgegeven op een zogenaamde 'versfax'. Een be stelformulier met daarop min stens twintig verschillende hapklare produkten. „Naast deze bestelservice ligt het overigens ook in de bedoe ling om binnenkort ook pro dukten als voorgebakken brood te verkopen, want ook dit produkt stijgt de laatste ja ren behoorlijk in populari teit," aldus Gerrit. De verbouwing van de winkel vormde overigens het sluit stuk van tal van andere moder niseringen, die in de loop der jaren ook in de bakkerij zelf plaatsvonden. Hoewel in de winkel zelf nog steeds de tradi tionele wijnrode kleuren van de BB Bakkerij en het bijbeho rende logo met de krakelingen goed waarneembaar zijn en ook het nieuwe winkelinteri eur nog steeds in de stijl van het bestaande pand past, is er ten opzichte van het oude bak kersvak in de nodige jaren ook het nodige veranderd. „Zo is in de winter nog een nieuwe deeg- bewaarcel en een computerge stuurde deegverwerkingss.et geplaatst. Aan de ene kant ne men deze machines de bakker veel werk uit handen, maar aan de andere kant is tengevol ge van de uitbreiding van de produkten daar vaak ander werk voor in de plaats geko men. Ook bij de bakkerij slaat de automatisering dus toe, maar met minder mensen is men in staat om op gemakkelijker wijze meerdere produkten te vervaardigen. Hoewel de zes daagse werkweek en het vroe ge opstaan zijn gebleven, is in dit opzicht de bakker toch niet meer de hardwerkende man die hij vroeger was. Het echte, zware werk is dus eigenlijk wel verdwenen," vertelt Ger rit. Hoewel inhoudelijk gezien het een en ander in het bakkers vak veranderd is, geldt dit ze ker niet voor de kwaliteit van de produkten. De banketbak ster die bij de BB Bakkerij werkt deed vorig jaar samen met nog één andere bakker uit Nederland mee aan de wereld kampioenschappen in Japan, terwijl de BB Bakkerij op de laatstgehouden bakkersbeurs in de Ahoyhal te Rotterdam ook in de prijzen viel. „Hoewel het werkelijke pezen dan wat minder is als vroeger blijf ik trots op mijn vak," al dus Gerrit. De winkel wordt gedreven door Gerrit Drop pers; zoon Wilfred, de banket bakster Bianca en mevrouw Droppers, die de dagelijkse lei ding in de winkels heeft en de administratie doet. ZIERIKZEE - Zaterdag 1 juli wordt de Zeeland kaart in gebruik genomen. De Zeelandkaart is een voorbetaalde chipkaart die behalve als tele foonkaart ook is te gebruiken als betaalmiddel voor parkeren en openbaar vervoer. Het gaat om een initiatief van de Provincie Zeeland in sa menwerking met het district Breda van PTT Telecom. In de toekomst zal de PTT de moge lijkheden met de chipkaart enorm uitbreidén. Daarom gaan binnenkort enkele proef projecten van start met de mul tifunctionele kaart. De Zee landkaart is daarvan als eerste geïntroduceerd. De Zeelandkaart is in heel Ne derland én Duitsland te ge bruiken als telefoonkaart. Als betaalmiddel voor parkeren is de kaart te gebruiken op alle parkeerplaatsen met betaald parkeren in Goes, de parkeer plaats Kabbelaarsbank op de Brouwersdam en die bij Delta Expo. De ZWN-zomerbus die op Schouwen-Duiveland rijdt (lijn 42) accepteert de Zeeland kaart als betaalmiddel voor een busrit. Enkele Zeeuwse or ganisaties geven op vertoon van de kaart korting op be paalde produkten. Het proef project Zeelandkaart duurt vier maanden. Daarna wordt bekeken of de kaart vanaf 1996 op ruimere schaal wordt inge voerd en voor nog meer Zeeuw se toeristische voorzieningen. RENESSE - Hotel de Tweespan in Renesse zal deze zomer enkele heteluchtballonnen oplaten. Wie wil genieten van het weidse uitzicht boven Schouwen-Duiveland kan op maandag 10 juli de eerste van de serie ballonvaarten meema ken. De ballonvaart duurt circa an derhalf uur en kan tussen maart en september alleen ge houden worden bij zonsop komst of twee uur voor zons ondergang. Hoog in de lucht kan men over een afstand van 100 kilometer uitkijken. Ver bazingwekkend is ook dat het praten van mensen op de grond is te horen. Mensen die last hebben van hoogtevrees ervaren dit in een ballon meestal niet omdat dit alleen voorkomt bij contact met de grond. De ideale omstandigheid voor ballonvaren is windkracht drie, geen regen en helder weer. Vlak voor het vertrek wordt de ballon gevuld met warme lucht en na circa 30 mi nuten is het punt bereikt om op te stijgen. Door middel van radio's wordt contact gehou den met de volgauto's op de begane grond. Koers verande ren gebeurt simpelweg door iets hoger of lager te varen. Dan zal langzaam maar zeker de ballon gaan zakken totdat deze weer de grond raakt. Vervolgens wordt kennisge maakt met de landeigenaar van het stuk grond waar de ballon terecht is gekomen. Dit ritueel zal gepaard gaan met het ontkurken van een fles champagne en het aanbieden van een certificaat. Dan wordt de ballon in de auto geladen en keert het gezelschap terug naar Hotel De Tweespan. Voor informatie over een bal lonvaart of reserveren kan men contact opnemen met de heer J. Kristelijn, telefoon 01116-2570. OOSTERLAND - Vanaf 18 juli exposeert de uit Pernis afkom stige He Kruithof pastels en aquarellen in wegrestaurant De Blauwe Keet in Ooster- land. De 66-jarige Pernisser was van beroep werkbouwkundig teke naar en tekent als hobby, al van jongs af aan. De laatste ja ren is Kruithof zich steeds va ker met tekenen en schilderen gaan bezighouden en daarbij, zo laat hij weten, vindt hij het schilderen van landschappen erg leuk, maar stads- en dorps gezichten boeien hem toch het meest. De expositie is te zien vanaf dinsdag 18 juli tot en met maandag 28 augustus. Ellen Kanters (rechts) is chef van Reisburo Van Fraassen in Zierikzee. Links Nadja de Ceuninck, baliemedewerkster (Foto: Marijke Folkertsma). ZIERIKZEE - Na een anderhalve week durende opknapbeurt en herinrichting' van het bovenge deelte is het aan de Dam 1 gelegen Reisburo Van Fraassen een stuk praktischer ingericht. Op de entresol, die met vier traptreden bereik baar is, bevindt zich nu een aparte afdeling, in gericht voor reizen naar het Verre Oosten en Amerika. De benedenverdieping zit nu wat rui mer en overzichtelijker in haar jasje. De nieuwe ruimte is volgens medewerkster Ellen Kanters zeer welkom. Vanaf het mo ment dat het reisburo zo'n zes jaar geleden werd geopend, ge bruikten de medewerksters het bestaande bovengedeelte eigenlijk meer als wacht- en eetruimte. In de ruimte bene den was werkplek voor twee mensen, maar tengevolge van het groeiende aantal klanten ontstond er behoefte aan meer ruimte. Samen met een bin nenhuisarchitect werd daarom bekeken, hoe het bestaande kantoor op praktischer wijze zou kunnen worden heringe richt. Na een korte verbouwing werd aldus een extra ruimte boven gecreëerd, zodat het nu mogelijk is om eventueel met drie mensen te kunnen wer ken. Tegelijk kunnen klanten boven op hun gemak een vi deoband bekijken van een mo gelijke reisbestemming. Door dat een aantal folderkasten, betrekking hebbend op reizen naar het Verre Oosten en Ame rika, eveneens naar boven konden worden verplaatst, ontstond over het geheel tege lijkertijd een ruimere, pretti ger indruk van het kantoor. Tevens werd van de gelegen heid gebruik gemaakt om mid dels schilderwerk de bestaan de kleuren op te frissen en hiel en daar wat aan te passen en de vensterbanken en een ge deelte van het meubilair te vernieuwen. In het kantooi zelf is zo wat meer accent ko men te liggen op de b\j Hol land International horende kleuren wit, rood en blauw terwijl het houtwerk een lich te beukenkleur gekregen heeft. Volgens Ellen is het in de reis wereld zo, dat verschillende reisbureaus nauwelijks voor elkaar onderdoen met betrek king tot de prijzen, maar dat het daarom des te belangrijker is dat Van Fraassen zich extra onderscheidt op het gebied van vriendelijkheid en servi ce. Uiteraard past de verbou wing dan ook in deze strategie. Op een speciaal ter gelegen heid van de verbouwing en de heropening georganiseerde lo terij, waarbij als prijs een reis te winnen is ter waarde van duizend gulden waren inmid dels ongeveer zeshonderd lo ten binnengekomen. Hoewel dit aantal al aangeeft, dat Van Fraassen goede zaken doet, zijn ook nieuw klanten en be langstellenden hartelijk' wel kom om eens een kijkje te ko men nemen in het vernieuwde, klantvriendelijke kantoor van Van Fraassen. Advertentie De BB Bakkerij wordt gerund door (van links naar rechts) Gerrit Droppers, mevrouw Droppers, zoon Wilfred en banketbakster Bian ca (niet op de foto). (Foto: Joop van Houdt). ZIERIKZEE - „Om 10.00 uur gingen we open met alle schappen tot de nok toe gevuld. Anderhalf uur later was echter al het brood op en waren we nagegenoeg uitverkocht, zodat we 's middags weer moesten bakken. De gehele dag is het gigantisch druk geweest, het was geweldig," aldus de enthousiaste woorden van Wilfred Droppers, de zoon van bakker Gerrit Droppers. Ter gelegen heid van het gereedkomen van een ingrijpende verbouwing en de viering van de het tienjarig be staan hield de BB bakkerij aan de Sint Domusstraat 32 in Zierikzee op maandag 26 juni een open dag. De BB Bakkerij zelf was vol gens vader Gerrit zo'n tien jaar geleden een onderdeel van Zee- landia. „De bakkerij was toen eigenlijk een commercile proefbakkerij, waar verschil lende nieuwe produkten van Zeelandia getest werden. Na verloop van tijd bleek de com binatie van proefstation en bakkerij onmogelijk te wor den, want de klanten begrepen vaak niet waarom bepaalde produkten voortdurend veran derden of ineens waren uitver kocht. Vandaar dat Zeelandia aan mij destijds vroeg, of ik deze bakkerij zelfstandig wenste over te nemen. Op 1 juli 1985 was de overname van de bakkerij een feit," aldus Ger rit. „Tegenwoordig is het zo, dat de hedendaagse klant steeds meer gebruik maakt van de zo genaamde snelle happen en kant en klare produkten. Deze tendens is niet alleen waar neembaar in het bakkersvak, maar ook bij bijvoorbeeld groenteboeren en slagers. Dit veranderende consumentenge drag wordt met een Engelse term 'grazing' genoemd, of in gewoon Nederlands: grazen. Bekende hamburgergiganten spelen goed op deze tendens in, als bakker kun je dan niet ach terblijven," legt Gerrit uit. „Vandaar dus, dat in de volle dig vernieuwde winkel behal ve het 'gewone' brood en ban ket een groot aantal vitrines te vinden zijn met onder meer di- ZIERIKZEE - Radio Schouwen-Duiveland is nog- naarstig' op zoek naar vrijwilligers die als sportverslaggever aan de slag kunnen. Tevens is er behoefte aan religieuze medewerkers. Tarieven te vroeg omhoog MIDDELBURG - De Provinciale VVV Zeeland is teleurgesteld in de ondernemers in de recre atiesector. Deze rekenen vanaf 1 juli hoogsei zoen-tarieven. Hierdoor beperkt het hoogsei zoen zich nog steeds tot vijf weken. Om hierin verandering aan te brengen verlegt de VVV de toeristische promotie naar het tweede en derde De studio van Radio Schou wen-Duiveland aan de Vissers- dijk is ondertussen klaar en volledig voorzien van appara tuur. Bij CBT in Terneuzen is onder meer een 20-kanaals- mengtafel, twee Denon D-spe- lers, twee MD-spelers, vier CD-wisselaars en een compu ter met NOS-nieuwsdetector. Ook zit in het pakket een re- portofoon en een reportagere corder. Inmiddels is ook de tweede vrijwilligersopleiding van start gegaan voor de nieuwe lingen of voor degenen die de eerste hebben gemist. De me dewerkers gaan proefpro- gramma's maken in de studio om zo met de apparatuur ver trouwd te raken. De technici krijgen een aparte opleiding. Voor de sportafdeling zijn dus nog enkele vacatures. Uiter aard is een brede belangstel ling en kennis van sport een vereiste. Wie interesse heeft kan contact opnemen met hoofd van de afdeling sport: Hans Kik (telefoon 01119- 1291). Ook voor afdeling reli gie zijn nog enkele vrijwilli gers nodig. Mensen met een kerkelijke achtergrond kun nen bij Radio Schouwen-Dui veland hun religie bij een gro ter publiek bekend maken. Er is wekelijks een uur beschik baar voor een religieus-infor matief programma. Ook be staat de mogelijkheid de diensten van diverse kerkge nootschappen bij toerbeurt rechtstreeks uit te zenden. Voor informatie hierover kan men terecht bij voorzitter Lammert Blikman, telefoon 01110-16349. Het telefoonnum mer van de studio is 01110- 20555 en van de fax 01110- 20888. Zaterdag 2 september gaat Radio Schouwen-Duive land officieel de lucht in. Uit boekingen blijkt dat de bungalowsector, hotels en campings in de eerste twee we ken van juli nog verblijfsruim- te over hebben. Volgens de Provinciale VVV Zeeland wordt dit mede veroorzaakt door het vanaf 1 juli hanteren van hoogseizoen-tarieven, ter wijl het grootste deel van Ne derland nog geen vakantie heeft. Het hoogseizoen beperkt zich hierdoor tot vijf weken, van 15 juli tot 21 augustus, en de pe rioden vlak voor en na het hoogseizoen zijn kort. Voor de periode na 21 augustus kan mooi weer in de voorzomer en het hoogseizoen nog een verbe tering betekenen. Omdat de toerist zijn beslis sing over de vakantiebestem ming en -verblijf steeds korter voor vertrek neemt is VVV Zeeland van mening dat in het vervolg een deel van de aan dacht naar het tweede en derde kwartaal verlegd moet wor den. Ook het feit dat het toeris tisch bezoek aan de Nederland se - en dus ook Zeeuwse - kust onder druk staat speelt hierin eert rol. Vanaf half augustus gaat de VVV de boer op om met name de binnenlandse toerist in het naseizoen aan zich te binden. Hierbij wordt niet al leen de kust gepromoot. Ook het 'andere Zeeland', het bin nenland, krijgt de aandacht in de campagne. Tomatencrèmesoep met verse tomaat, kipfilet in boter gebakken met champignonsaus en aardbeienijs met sabayon. Deze gerech ten stonden op het menu dat de oudste leerlingen van de openbare basisschool' lt Stoofje kregen aangeboden in restaurant La Butte in Ouwerkerk. Het ging daarbij niet alleen om het genieten van lekker eten. Voorafgaand aan het diner kregen de kinderen van mede eigenaresse van het restaurant, Truus den Dekker informatie over het dekken van een tafel en werden ze in de keuken ontvangen door kok en eigenaar van La Butte, Peter den Dekker. Onder,het toeziend oog van de kinderen maakte Den Dekker daar de gerechten die zij later kregen opgediend. De kok gaf daarbij de nodige uitleg en de kinderen mochten vragen stellen. Het was voor het vierde ach tereenvolgende jaar dat restaurant La Butte cle leerlingen die van 't Stoofje naar het voortgezet onderwijs gaan op deze manier ont vangt. Gedurende het schooljaar gaan de leerlingen ook een paar keer naar de keuken van het restaurant, waar zij in het kader van de handvaardigheidslessen kookles krijgen. Met deze activiteiten willen de eigenaren van het horecabedrijf het dorp Ouwerkerk leef baar houden en promoten. (Foto: Joop van Houdt)

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1995 | | pagina 3