z
f UW KRANT VAN
SCHOUWEN-DUIVELAND
DEURLOO
fl 4
Zestig jaar verkoop van ambachtelijk
ijs in IJssalon Croissanterie Capri
Opening nieuw kantoor Klepperstee
in teken van toerisme en natuurbeieid
ZIERIKZEESCHE R|
NIEUWSBODE B j
Mode
Expositie
stadhuis
Brouwershaven
De .2. LU
Je kijkt je ogen uit!
INTER.MEUBEL
dé krant van schouwen - duiveland!
Nieuwe Amerikaanse softijsmachine
Rommel voor Renessedag
Kantoorruimte uitgebreid met 100 vierkante meter
Originele haasfiletrollade
of -lapjes, 1 kilo 14,98
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 12APRIL 1995
GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD
EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
DEZE EDITIE BESTAAT UIT 28 PAGINA'S
xV&s/%
j/acfi/ütjp
deurloo
zo'n 2500 hectare. Dit is 0,5 pro
cent van de oppervlakte van
Nederland. Ruim 50 procent
hiervan is in gebruik door ver-
blij fsrecreati e zoals bungalow
parken en kampeerterreinen.
De dagrecreatie (strandbaden
en attractieparken) nemen der
tig a veertig procent in beslag.
Door de extra vraag naar ruim
te in deze sector verwacht het
bureau dat in de toekomst rond
de 7.500 hectare nodig zal zijn.
Ten opzichte van de huidige si
tuatie betekent dit een stijging
van ruim 30 procent.
Verheijden: „Deze toenemende
vraag naar ruimte wordt ver
oorzaakt door een aantal facto
ren. De gezinnen van tegen
woordig zijn veel kleiner dan
vroeger. Dus in één bungalow
zitten minder mensen, dus
minder inkomsten per bunga
low of campingstandplaats.
Bovendien willen de mensen
meer bewegingsruimte heb
ben, meer privacy, comfort en
voorzieningen. Ook de over
heid stelt de nodige eisen aan
de recreatie-ondernemer. Ik
vind daarom dat over het alge
meen de huidige ruimtelijke
schaal van veel bedrijven te
klein is voor een rendabele be
drijfsvoering en dat ze niet in
staat zijn om aan de toekomsti
ge vraag te voldoen."
Vooral in de kust-, watersport
en stedelijke gebieden neemt
het aantal toeristen nog steeds
toe, aldus het rapport. Dit
heeft tevens tot gevolg dat de
terreinen, die de toeristen aan
trekken ook meer belast wor
den. Hierdoor wordt de vraag
naar uitbreiding vanuit de toe
ristensector steeds minder
vaak gehonoreerd.
Daarbij komt nog dat de
toeristisch-recreatieve sector
zwak is georganiseerd en vaak
onvoldoende in staat blijkt om
de ruimtebehoefte op de juiste
manier onder de aandacht te
brengen van de overheden die
de vraag naar ruimte moeten
afwegen.
BROUWERSHAVEN - In het
stadhuis te Brouwershaven is
tot 26 april een tentoonstelling
te bezichtigen van schilderij
en, gemaakt door de kunste
naar Eddy Quite.
Tekenaar/schilder Eddy Quite,
geboren in Vlissingen, studeer
de aan de Academie voor Beel
dende Kunst in Brugge. Zijn
werk heeft in de loop der jaren
een bepaalde ontwikkeling
doorgemaakt. Hij is geboeid
door vormgeving en is geïnspi
reerd door met name het Mid-
dellandsezeegebied. Ook de li
teratuur heeft zijn liefde en
vormt een grote bron van inspi
ratie.
De expositie is op werkdagen
(van maandag t/m vrijdag) ge
opend van 9.00-12.00 en van
13.30-16.00 uur.
Advertentie
Kuipersweg 23-25
Middelburg rtl
De Roterij 9-11 Z
Burgh-Haamstede
0118.0-26649 O
m
zorgzame
verhuizers
sinds 1886! \J
op onze meubelshow.
Met gratis wooncheques
Ook 2e paasdag
Haringvlietplein 4, Zierikzee, tel.: 01110-12946
Originele beenham, 100 gram 2,69
Üüeesmeestei
1 1 IJ'
VERSMAN
Geldig t/m zaterdag IS april
Schelphoekstraat 1-3, Zierikzee, tel. 01110-16570
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
I Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
een abonnement.
J JA, ik wil een
j kwartaalabonnement a 51,00
kwartaalabonnement met autom. afschr. a 48,50
jaarabonnement a 192,50
jaarabonnementmetautom.afschr. a ƒ182,50
i en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste
i twee weken gratis.
j Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
naam Dhr./mevr
j adres
j postcode:plaats:
I telefoon handtekening:
Bij automatische afschrijving uw
I bank-/gironummervermelden:
j Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
i Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie,
m Antwoordnummer 12,4300 VB Zierikzee
i
ZIERIKZEE - De oudere liefhebbers van een lekker ijsje zullen wellicht nog garen en band gekocht hebben
bij Leentje de 'Starrekiekster' in het pand aan de Dam 22 in Zierikzee. Sinds 1935 echter wordt in de kelder
van IJssalon Croissanterie Capri ambachtelijk ijs gefabriceerd volgens traditioneel Italiaans recept. Naast
het voortzetten van deze traditie spelen de eigenaars van Capri, Raymond en Anja Verschuren, met de in
stallatie van een nieuwe Amerikaanse softijsmachine in op nieuwe trends die zich op ijsgebied voordoen.
RENESSE - Op zaterdag 27
mei wordt in Renesse de in
middels traditionele Renesse
dag gehouden.
Onderdeel van deze grote bra
derie is een grote rommel
markt.
Op dit moment is het
Renessedag-comité druk in de
weer alles te coördineren. Zo
zijn twee dagen gepland voor
het ophalen van rommel: zater
dag 8 en 22 april. De rommel
wordt dan vanaf 09.00 uur met
verschillende vrachtauto's op
gehaald. Mensen die nu reeds
rommel kwijt willen kunnen
telefonisch contact opnemen
via 01117-2207.
Advertentie
Van de zestig jaar dat er ijs ver
kocht wordt bij Capri, hebben
de huidige eigenaars er al bijna
twintig op hun naam staan.
Om dit feit niet ongemerkt
voorbij te laten gaan start op
zaterdag 15 april een actie
waarbij diverse prijzen te win
nen zijn: wie voor vijf gulden
ijs koopt krijgt een stempel op
een stempelkaart. Bij inleve
ring van een volle kaart dingt
men mee naar een reis naar Ro
me of New York. Wie liever in
Zierikzee blijft kan met de vol
le kaart een gratis milkshake
uit de gloednieuwe machine
gaan halen.
De Amerikaanse softijsmachi
ne, die vorige week geplaatst
werd, produceert, behalve soft
ijs, vier verschillende smaken
milkshakes. Daarnaast blijft
uiteraard het dagelijks» berei
den van vers ambachtelijk ijs
doorgaan. Raymond Verschu
ren: ,,Het grote voordeel van
vers ijs is, behalve natuurlijk
dat het heel lekker is, dat je ge
makkelijker in kunt spelen op
trends. Je kunt nooit precies
zeggen welke smaken het
meest verkocht worden. Yo
ghurtijs is bijvoorbeeld al een
tijdje populair, maar er komen
steeds nieuwe smaken bij. De
ze zomer hebben we Cola en Pi-
na Colada." Om goed bij te
blijven op het gebied van
trends gaan Raymond en Anja
regelmatig naar beurzen in Ita
lië."
Vruchten
De traditionele basisingre
diënten van Italiaans ijs zijn
melk, room en eieren. Daar
naast neemt de verkoop van
vruchtenijs een steeds belang
rijkere plaats in. Raymond:
„Vruchtenijs is heel zuiver en
bestaat slechts uit echte vruch
ten en vruchtenextract. Er zit
totaal geen vet in en dat is na
tuurlijk heel erg 'in' momen
teel."
Het mdken van ijs is een vak en
Raymond houdt zich in het sei
zoen vrijwel dagelijks hiermee
bezig. „De normen en wetten
op het gebied van hygiëne en
kwaliteit zijn vrij streng en er
wordt regelmatig gecontro
leerd," aldus Raymond.
Wie een ambachtelijk ijsje
'duur' vindt zou de weegschaal
er eens bij moeten pakken
vindt Raymond: „Als je een li
ter fabrieksijs weegt, kom je
op een gewicht van ongeveer
350 gram. Een liter ambachte
lijk gemaakt ijs weegt het dub
bele. Dat komt omdat er in de
fabriek veel lucht ingebracht
wordt. Met onze machines
wordt het echt op de ouderwet
se manier gemaakt, maar dan
machinaal. Je moet er wel
steeds bij blijven en kunnen
zien of het goed wordt, dat
moet je gewoon aanvoelen."
Sociaal
Capri is in de loop der jaren
voor zowel Schouwenaren als
toeristen een begrip geworden.
Anja Verschuren neemt de af
deling 'boven' voor haar reke
ning, samen met de twee full
time krachten Jolanda Fran
ken en Elvira Koster. Deze
laatste is alweer vijf jaar in
werkzaam in de salon. Voor
Anja staan sfeer en kwaliteit
hoog in het vaandel en ze heeft
de touwtjes goed in handen.
Anja: „Het is heel leuk om te
merken dat Capri min of mee
een sociale functie heeft gekre
gen. Je ziet dat mensen van
buiten Zierikzee die bijvoor
beeld willen gaan winkelen
hier afspreken en op donder
dagavond hebben we veel jon
geren. Op deze manier krijg je
een heel gemêleerd publiek,
het is echt een zaak voor ieder
een.
Als het heel druk is, gebeurd
het wel dat twee wildvreem
den met elkaar aan een tafeltje
zitten. Eerst weten ze dan niet
goed wat ze moeten zeggen,
maar vaak raken ze toch met
elkaar in gesprek en blijkt dat
ze dat leuk gevonden hebben."
Vanaf Pasen is het weer aanpo
ten: de zaak is dan 91 uur per
week open en werken er zes
parttimers constant mee. Anja:
„Het is dan echt hard werken
en ik vind het dan ook belang
rijk dat de medewerkers het
werk heel graag doen, anders
krijg je die sfeer niet."
200 jaar
Niet alleen het maken van ijs is
aan een jubileum toe, ook het
pand zelf is jarig. Het dateert
uit 1795 en is dus op de kop af
200 jaar oud. Raymond: „Het
eerste bedrijf dat zich hier
vestigde was een koperslager,
in 1796. In 1830 zat er een gros-
sierderij en vervolgens, van
1843 tot 1863, deed het dienst
als tapperij. Daarna vestigde
zich een goudsmid in het pand.
Toen deze overleden was zette
zijn vrouw de zaak voort en
ging garen en band verkopen.
Veel oudere mensen zullen
haar nog kennen als 'Leentje
de Starrekiekster', vanwege
het feit dat ze altijd naar boven
keek als ze op straat liep."
In 1935 kocht de heer Hoger-
Eigenaresse Anja Verschuren (rechts op de foto) en twee medewerksters van IJssalon Croisanterie Capri in Zierikzee. Links Elvia
Koster en in het midden Diane Kwaak. (Foto: Marijke Folkertsma).
heijde het pand en hij begon
voor het eerst met de verkoop
van ijs. Raymond: „Ik denk
dat hij ook één van de eerste
van Nederland was die een
espressoapparaat had. Dat be
gon zo'n beetje aan het begin
van de zestiger jaren. Hij stond
overigens niet zelf in de zaak
maar liet hem drijven door
Frans van Bergen, die ook al
een bijnaam had: Schubert,
vanwege zijn muzikale talen
ten. Van Bergen werd vervol
gens opgevolgd door de zoon
van Hogerheijde, Frans. Daar
na kwamen wij er in."
Scherm
Verschuren heeft aan de bin
nenkant zo'n beetje alles ver
anderd in de loop der jaren.
Anja: „Het enige wat er nog
staat is een milkshake
machine uit de vijftiger jaren,
maar dat is gewoon een geinig
ding en het werkt nog steeds
goed." Om de deur die naar de
ruimte waar de softijs machine
staat te camoufleren heeft An
ja een prachtig kamerscherm
laten beschilderen door de
kunstenares Henny van Bende-
gem. Anja: „Het is een soort
drieluik. Op de voorkant staat
een afbeelding van Venetië en
op de achterkant een uitzicht
op Toscane. Als je het dicht
klapt, omarmen de twee beel
den elkaar. Het is de bedoeling
dat die wand van spiegels voor
zien wordt zodat je ook de ach
terkant kunt zien. Ik ben heel
tevreden over het resultaat, het
draagt bij aan de Italiaanse
sfeer in het zaak."
losmakelijke band tussen toe
risme en natuur. Den Hollan
der: „Ik heb de heer Verheijden
gevraagd om de toelichting
omdat het rapport van zijn bu
reau heel duidelijk de proble
matiek rondom de toeristisch-
recreatieve sector heeft onder
zocht. Natuur- en landschaps
beleving zijn meestal het doel
van recreatief toeristische acti
viteiten. Het in januari door
provinciale staten van Zuid-
Holland aangenomen actiepro
gramma geeft aan dat een
groeiend aantal mensen in hun
vrije tijd wil genieten van de
natuur. Een duidelijke visie op
de relatie tussen toerisme en
natuur ontbreekt echter in dit
beleid, ook landelijk.
Soms wordt de indruk gewekt
dat er een belangentegenstel
ling is tussen natuur en toe
risme. Wij menen echter dat dit
over het algemeen niet zo is.
Beide invalshoeken hebben im
mers belang bij een aantrekke
lijke natuur."
Wel ziet Den Hollander een
knelpunt in het feit dat natuur
gebieden soms zo moeilijk te
betreden zijn door bezoekers.
Een betere toegankelijkheid
zou volgens hem gestimuleerd
moeten worden, met name op
lokaal niveau. Den Hollander:
„Er zou in een goede verstand
houding overleg met alle be
trokken instanties moeten zijn
om goede toeristische produk-
ten te ontwikkelen met natuur
behoud en beleving als uit
gangspunt."
Een deel van het rapport Ruim
te voor Economische activiteit
handelt over het landelijk ge
bied. Een gebied waar volgens
de makers van oudsher, naast
de landbouw, recreatie een be
langrijke economische activi
teit is. Een activiteit die om
steeds meer ruimte vraagt. Ver
heijden: „In de toeristisch-
recreatieve sector is al jaren
sprake van groei, er zijn duide
lijk mogelijkheden voor verde
re ontwikkeling. Voor deze ont
wikkeling zal in de toekomst
naar verwachting dertig pro
cent meer ruimte nodig zijn
dan op dit moment."
Stijging
Volgens het rapport is het tota
le oppervlak dat door
toeristisch-recreatieve bedrij
ven en specifieke (niet toegan
kelijke) terreinen in gebruik is
OUDDORP - De ontwikkeling van toeristische pro-
dukten met natuurbeleving en behoud als uitgangs
punt. Dat is wat volgens directeur van de camping
de Klepperstee, L. X. den Hollander centraal moet
staan in het overleg tussen overheden, recreatieve
bedrijven en milieu-organisaties. De officiële ope
ning van het nieuwe kantoor van de Klepperstee in
Ouddorp werd onlangs verricht door burgemeester
C. Sinke.
Met de opening van het nieuwe
kantoor werd ruim honderd
vierkante meter ruimte toege
voegd aan het bestaande kan
toor van de camping. Deze ex
tra ruimte was hard nodig om
dat in de loop der jaren steeds
meer medewerkers aangetrok
ken werden en bovendien re
gelmatig nieuwe apparatuur
het kantoor binnenkwam. Ma
nager Coby Snoey is tevreden
met de uitbreiding: „Naast het
feit dat we de extra ruimte no
dig hebben voor de apparatuur,
zoals een installatie die de
slagbomen automatisch open
en dicht laat gaan, kunnen we
nu de gasten wat vriendelijker
ontvangen."
Om de verschillende beleids
makers duidelijk te maken dat
uitbreiding van recreatief-
toeristische bedrijven als de
Klepperstee noodzakelijk is
om te kunnen overleven, stond
de opening in het teken van de
contradicties die op dit gebied
steeds weer de kop op steken.
Coby: „De bedoeling was om
alle betrokkenen duidelijk te
maken dat de recreatiesector
niet in het nauw gedreven
hoeft te worden. Als we over
uitbreiding praten betekent
dat niet gelijk dat er dan ook
meer mensen komen.
Het gaat niet om de kwantiteit
maar om de kwaliteit. Tegen
woordig komen de mensen niet
meer met een tentje maar met
twee auto's of een camper. Dan
moeten de standplaatsen gro
ter worden. Maar we hebben
uiteraard wel een bepaald aan
tal gasten nodig om uit de kos-.
ten te komen. Als je niet uit
breid, veroudert je bedrijf en
dan red je het niet. Dat is het
geen we over willen laten ko
men."
Om met deze missie vlak bij
huis te beginnen vroeg De
Klepperstee burgemeester Sin
ke om de openingshandeling te
verrichten. Coby: „We wilden
hem op deze manier kennis la
ten maken met de recreatieve
sector en de problematiek die
daar achter schuilt." Om dit te
onderstrepen werd tevens de
heer H. F. Verheijden, direc
teur van het Stedebouwkundig
Buro Zandvoort Kappelhof Ad
vies, uitgenodigd om een toe
lichting te geven op het rapport
Ruimte voor Economische Ac
tiviteit, dat door dit bureau is
opgesteld.
De inleiding ging met name
over het landelijk gebied waar
vooral de rélatie tussen de
landbouw, natuur, recreatie en
het toerisme een rol speelt. Dit
laatste is, in het licht gezien
van de komende herziening
van een aantal bestemmings
plannen, waarin gebieden met
verblijfsrecreatie zijn opgeno
men, van groot belang. Ook de
toekomstige herinrichting van
Ouddorp West kan voor een be
drijf als de Klepperstee grote
gevolgen hebben.
Beleid
Directeur Den Hollander wees
in zijn toespraak op de on-
Burgemeester C. Sinke opent het nieuwe kantoorgebouw van camping De Klepperstee in Ouddorp.
(Foto: Marijke Folkertsma).
Advertentie