Kaasboerderij De Stolpe na brand weer volledig van start UW KRANT VAN SCHOUWEN-DUIVELAND deurloo intermeubel 'Eerst kijken hoe de hazen lopen hier' Approach-golfbaan Molenberg geopend ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE 1 kilo 10,98 J Van familie De Reus uit Nieuwerkerk dé krant van schouwen - duiveland! ra ALEX DE NIE OPTIEK Malse Hollandse kipfilet,' Zondag 9 april open dag Haringvlietplein 4, Zierikzee. Tel. 01110-12946 's Maandags gesloten. Donderdagavond koopavond NIEUWSBODE EXTRA WOENSDAG 5 APRIL 1995 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND DEZE EDITIE BESTAAT UIT 18 PAGINA'S Bij elke besteding van 1000,- bij onze vestiging ontvangt u een wooncheque ter waarde van f 100,- of 5% van het aankoopbedrag in kontanten. Wij zullen u graag de voorwaarden uitleggen. NIEUWERKERK - Kaasboerderij De Stolpe van de familie de Reus uit Nieuwerkerk is, vijf maanden na de verwoestende brand die een groot deel van boer derij volledig in de as legde, weer helemaal als van ouds. „Hartverwarmend," vond de familie de vele reacties en hulp die na de catastrofe en tijdens de wederopbouw van familie, vrienden en collega's ge boden werd. Afgelopen zaterdag ging de winkel aan de Stolpweg onder veel belangstelling weer officieel van start. ,,Ik wens het niemand toe," vertelt M. de Reus. „We waren niet thuis toen de brand begon en het moment dat ik daar voor de rokende puinhoop stond, met m'n laarzen in het bluswa ter, staat in mijn geheugen ge grift. Alles waar we zo hard aan gewerkt hadden was weg." Ruim duizend kilo kaas, de winkel en een deel van het woonhuis waren volledig ver loren gegaan. De Reus: „Door dat het vrijwel windstil was ging de ruimte boven de win kel, waar de kaas opgeslagen ligt, ook in vlammen op. Kaas brandt als een fakkel door het vet wat er in zit. Daar tegen over staat dat door de windstil te een groot deel van het woon huis en de stallen gespaard ble ven." Het eerste probleem waar de familie mee te maken kreeg waren de koeien. De Reus: „Ze moesten gemolken worden, maar omdat een deel van de kaasmakerij weg was en de pe- kelbakken boven, zag ik geen kans om de melk te verwerken tot kaas. Als boer kies je voor een quotum om melk zelf te verwerken of naar de fabriek te brengen en ik had voor dat eerste gekozen. De eerste vier dagen kon ik de melk bij colle ga's, die wat ruimte hadden in de tank overhadden, kwijt. Maar ik wilde toch zo snel mo gelijk weer kaas gaan maken omdat anders je inkomsten ook wegvallen. Van de kaas boerderij van de familie De Hoop uit Burgh-Haamstede kreeg ik een nieuwe voorraad pekel en ook andere collega's gaven morele en materiële steun." Met de ruimte en apparatuur die over was, begon mevrouw De Reus weer met kaasmaken. In de schuur waar normaal de video vertoont wordt voor groepen bezoekers, werd een winkel en een leefruimte geïm proviseerd. Toen de keurings dienst haar fiat gegeven had konden de klanten weer ko men. Vrijdagavond was <Jat voor het laatst. De veehouder laat een kaasje zien, dat in een hoekje ligt: „Dit is een 'rook kaas', vertelt hij. Het heeft de brand overleeft, maar de smaak zal niet best zijn. Ik be waar hem als aandenken, ik hoop dit nooit meer mee te ma ken. Het zal lang duren voor dat zoiets slijt. Ik controleer al les nauwgezet voordat ik naar bed ga." Kachel De fatale brand werd veroor zaakt door een zwakke plek in de schoorsteen van de grote houtkachel van de familie. Die kachel voorziet de hele boerde rij van warm water. De Reus: „Voor het maken van kaas heb je enorme hoeveelheden warm water nodig. De leidingen van de melkmachine moeten gerei nigd worden en om alles bacte- rievrij te houden moet de appa ratuur vaak schoongemaakt worden. Voor boerenkaas ge bruik je ongepasteuriseerae melk, dus reinheid is van het allergrootste belang. Als je op deze manier voor de energie voorziening zorgt scheelt dat enorm in de kosten." De schoorsteen, die zich voor de brand in dezelfde ruimte be vond als de kachel, is nu naar buiten verplaatst. Zuivering Aannemersbedrijf Bijkerk uit Burgh-Haamstede legde zater dag de laatste hand aan de op bouw van de boerderij en dan start het gewone leven weer voor de familie De Reus. Al die maanden hebben de alternatie ve plannen van de veehouder stilgelegen. „Kijk, ik ben van plan om mijn eigen afvalwater te gaan zuiveren, want ik heb uiteraard nogal wat afvalwa ter," zegt hij, wijzend op een betonnen bak van vijf bij vijf meter, gevuld met zand en schelpen. „Ik heb er'ook riet op geplant. Het is de bedoeling dat het vui le water in die bak van 1,20 me ter diep gepompt wordt. Het zand en de schelpen zorgen voor de zuivering en vervol gens komt het weer in een bas sin. Binnenkort ga ik een grote vijver laten graven en daar pomp ik dan het gezuiverde water in. Dat water wil ik dan weer gaan gebruiken om bij voorbeeld het toilet mee door te spoelen en voor de wasma chine. Er zijn zoveel mogelijk heden. Schoon water zal in de toekomst steeds duurder wor den omdat er steeds meer ver vuiling is, ik denk dat we toch met z'n allen naar dit soort oplossingen toe moeten. Het houdt me enorm bezig." De kaasboerderij wordt ge rund door vader, zoon en vrouw. De Reus: „Mijn zoon heeft onlangs zijn diploma's gehaald voor het kaasmaken, maar meestal doet mijn vrouw het. Binnen de veehouderijen lijkt het traditie te zijn dat vrouwen de kaas maken. Ik denk dat dat komt omdat je er ook een bepaald gevoel voor moet hebben en dat vrouwen dat beter kunnen. Ze heeft het gewoon in haar vingers. Maar ik help wel altijd met het draaien van de kazen. Die zijn zwaar en dat moet elke dag ge beuren." De Reus: „Als ik weg geweest ben en ik zie die schoorsteen uit de verte roken, krijg ik weer de kriebels en wil ik zo snel mogelijk thuis zijn." De hele dag door kwamen klanten, vrienden en familie feliciteren en overal staan bloe men. De Reus: „Ik verkoop wel eens een heleboel kazen tege lijk aan mensen die de winter in Spanje doorbrengen. Op de avond van de brand zijn ze hier langs komen rijden met al die kazen in de auto, vlak voor de brand gekocht, onderweg naar Spanje. Gisteren waren ze weer terug en kwamen ze langs om te vertellen hoe fijn ze het von den dat alles zo goed is afgelo pen. Dat doet je enorm goed." Het echtpaar De Reus in de gloednieuwe winkel van Kaasboerderij De Stolpe in Nieuwerkerk. (Foto: Marijke Folkertsma). Approach-golfbaan Molenberg werd afgelopen zondag geopend door de president-directeur van Schiphol, is H. J. N. Smits (derde van links). (Foto: Marijke Folkertsma). BURGH-HAAMSTEDE - „Er is toch een golfbaan gekomen in onze gemeente". Dat stelde de Wester- schouwse wethouder ir C. W. Veerhoek zondagmid dag met enige trots vast tijdens de officiële opening van recreatiecomplex De Molenberg aan de Hoge- weg tussen Burgh en Westenschouwen. Het gaat om een initiatief van de broers S. en C. Blom. Zij realiseerden het nieuwe recrea tiecomplex in en rondom de ze ventiende eeuwse boerderij De Molenberg waar de familie Blom eeuwenlang het boeren bedrijf uitoefende. Als vriend van S. Blom kwam president directeur van Schiphol, H. J. N. Smits naar Burgh-Haamstede om het recreatiecomplex sa men met de acht-jarige Joyce Blom te openen. Dat deden zij door een balletje te slaan op een mini-golfbaan die werd opgesteld in restau rant De Molenberg. Een hore cagelegenheid die werd gerea liseerd in de boerenschuur die helemaal opnieuw werd opge bouwd in de originele vorm. Smits vergeleek het recreatie- Advertentie ZIE ADVERTENTIE OP PAGINA 2 BURGHSERING 27 BURGH-TEL. 01115-2440 'S MAANDAGS GESLOTEN complex De Molenberg met de vijfde landingsbaan die bij de luchthaven Schiphol wordt aangelegd. „Het duurde in bei de gevallen lang voor de plan nen konden worden gereali seerd. Bij De Molenberg ging er acht jaar aan vooraf. De vijf de baan bij Schiphol stond in 1975 al in de Bosatlas, terwijl de baan naar verwachting in 2003 gerealiseerd zal zijn." Smits noemde verder de afwe ging tussen economische aspec ten en milieu als punt van over eenkomst en het feit dat zowel het aantal beoefenaars van de golfsport als de hoeveelheid luchtreizigers de afgelopen ja ren spectaculair is gegroeid. Hoe snel die groei ging vertel de ir H. Snoep van de Neder landse Golf Federatie, die zich eveneens bevond onder de vele tientallen gasten die de officië le opening bijwoonden. „In 1975 waren in Nederland 10.000 golfers die gebruik maakten van zestien banen. In 1995 zijn 70.000 golfers aangesloten bij de Nederlandse Golf Federatie, terwijl nog eens 15.000 mensen golfen zonder daarvan lid te zijn. Ze maken gebruik van negen tig banen, waarvan vijftig approach-golfbanen." Bij een approach-golfbaan zijn de af slagen dertig a vijftig procent korter dan bij een 'gewone' golfbaan. In plaats vanaf 200 a 300 meter wordt de bal vanaf 50 a 100 meter naar de hole toe geslagen. Aanstaande zon dag 9 april wordt er open dag gehouden. Advertentie JfT Caljouw Rademaker VERHUIZINGEN 0)180-26649 Antiek- en kunstvervoer Advertentie Fijne cervelaatworst, 150 gram 2,29' Üüeesmeestel t~t r versma: i..j i..J Geldig t'm zaterdag 8 april Schelphoekstraat 1-3, Zierikzee, tel. 01110-16570 SCHUDDEBEURS - „Allerlei dingen veranderen is te gemakkelijk,aldus de nieuwe eigenaars van Hostellerie Schuddebeurs. „Maar de roem behouden; dat zal een 'hell of a job' worden." Dat ze een begrip overgenomen hebben met de sfeervolle hostellerie, is het Groningse echtpaar Marjan (41) en Luit Ezinga (47) inmiddels wel duidelijk geworden. Afgelopen zaterdag was de overname een feit. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere hiervan werd tevens afscheid ge nomen van de heer en mevrouw Arkenbout, die beiden tot hun grote verrassing een gouden eremedaille in de Orde van Oranje Nassau ontvingen uit handen van burgemeester L. N. Labruyère. Het was een dag van emoties, vooral voor de familie Arken bout. Nadat zij de hostellerie in 1978 kochten, toen het nog een eenvoudige herberg was, bouwden zij het geheel op tot het hotel-restaurant zoals het momenteel in het hele land be kend is. Tevens werd het opge nomen in een keten van roman tische restaurants. De Hostel lerie werd mede dankzij de Oosterscheldewerken een bloeiend bedrijf. Het breidde uit van zes naar acht kamers en kreeg voor de manier waarop dit gerealiseerd werd van de Vereniging Stad en Lande een oorkonde. Ook de felbegeerde Michelin ster wisten de Arken- bouts in het bezit te krijgen. In 1984 werd een grote vleugel aangebouwd voor congressen en vergaderingen en thans telt het hotel 24 kamers. Burgmeester Labruyère onder streepte in zijn toespraak hoe bijzonder het is wat de familie eigenhandig opgebouwd heeft: „Mijn vrouw heeft wel eens ge zegd: zo'n man verdient een lintje. Het is in mijn loopbaan als burgemeester nog nooit voorgekomen dat ik op een ver zoek voor een onderscheiding twee brieven terugkreeg. Ook diverse collega's van mij heb ben dit nog nooit bij de hand gehad." Luit en Marjan Ezinga werden door de voorzitter van de Ko ninklijke Horeca Nederland, Gerard van der Veen, er op at tent gemaakt dat het establish ment te koop was. Ezinga: „Hij vroeg of het niks voor ons was. Marjan en ik zochten iets in die stijl en vooral voor haar was het heel belangrijk dat het iets zou zijn waar ze zich prettig zou voelen, de juiste sfeer. Na dat we kijkje hadden genomen ging het groeien." De nieuwe eigenaars hebben niet altijd in de horeca gezeten. Luit: „We zijn er bij toeval in verzeild geraakt. Ik zat op de Academie voor Lichamelijke opvoeding en Maijan heeft een opleiding voor verpleegkundi ge gedaan. Om in mijn levens onderhoud te voorzien ging ik in diverse bedrijven werken. Dat werk bleek me goed af te gaan. Nadat we een bedrijf hadden gepacht, gingen we over tot de realisatie van een eigen bedrijf in Groningen. Daarna hebben we ongeveer zes bedrijven gehad, allemaal in de Brasserie-sfeer." Ondertussen werd Luit voor zitter van de Horeca Neder land. Hij is dit geweest vanaf 1984 totdat vorig jaar de Hore- caf en Horeca Nederland fu seerden tot de Koninklijke Ho reca Nederland. Ezinga legde toen zijn voorzittershamer neer en Gerard van der Veen werd voorzitter van de gefu seerde vereniging. Luit bleef erelid. De personele bezetting binnen de Hostellerie blijft vrijwel hetzelfde. Ezinga: „Een 'win ning team moet je niet veran deren. We gaan eerst eens kij ken hoe de hazen hier lopen. Wij zijn dan wel de eigenaars, maar we hebben maar één baas: de gast. Het kenmerk van de Hostellerie is de ge noeglijkheid, dit gaan we abso luut niet veranderen." De oudste dochter van Els en Jan Arkenbout, Gonneke, werkt sinds zeven jaar binnen het bedrijf. Zij blijft als direc tieassistente werkzaam. Zoon Pieter, die zes jaar in de Hostel lerie gewerkt, blijft niet. De jongste dochter Annemarie woont in Haarlem en is de eni ge die niet in de Horeca werk zaam is. Wel reisde zij, als de nood aan de man was naar Schuddebeurs af om haar ou ders te helpen. Jan Arkenbout: „We hebben al le vertrouwen in onze opvol gers. Ze bezitten de juiste gastouderlijke eigenschappen en ik weet zeker dat ze het ni veau van ons bedrijf zullen voortzetten." Om dit te on derstrepen kregen de Ezinga's een splinternieuw gastenboek aangeboden. Uiteraard zullen de oude boeken, waarin zoveel namen, waaronder vele be roemdheden, en goede wensen opgetekend staan altijd een kostbaar aandenken blijven voor de Arkenbouts. Jan en Els Arkenbout vertrok ken zondagmorgen vroeg voor een vakantie naar Antibes en zullen zich bij terugkeer in Zie rikzee vestigen. Jan en Els Arkenbout kregen beiden een gouden eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester L. N. La bruyère. (Foto: Marijke Folkertsma). Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen- Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem een abonnement. JA, ik wil een kwartaalabonnement a 51,00 kwartaalabonnement met autom. afschr. a 48,50 jaarabonnement a 192,50 jaarabonnement met autom. afschr. a 182,50 en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee weken gratis. Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af. naam Dhr./mevr adres postcode:plaats: telefoon handtekening: Bij automatische afschrijving uw bank-/gironummer vermelden: O CQ Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie, Antwoordnummer12,4300VB Zierikzee NE

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1995 | | pagina 1