Kaasboerderij De Stolpe na
brand weer volledig van start
UW KRANT VAN
SCHOUWEN-DUIVELAND
deurloo intermeubel
'Eerst kijken hoe de hazen lopen hier'
Approach-golfbaan Molenberg geopend
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE
1 kilo 10,98 J
Van familie De Reus uit Nieuwerkerk
dé krant van schouwen - duiveland!
ra
ALEX DE NIE
OPTIEK
Malse Hollandse kipfilet,'
Zondag 9 april open dag
Haringvlietplein 4, Zierikzee. Tel. 01110-12946
's Maandags gesloten. Donderdagavond koopavond
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 5 APRIL 1995 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
DEZE EDITIE BESTAAT UIT 18 PAGINA'S
Bij elke besteding
van 1000,- bij
onze vestiging
ontvangt u een
wooncheque ter
waarde van f 100,-
of 5% van het
aankoopbedrag in
kontanten.
Wij zullen u graag
de voorwaarden
uitleggen.
NIEUWERKERK - Kaasboerderij De Stolpe van de
familie de Reus uit Nieuwerkerk is, vijf maanden na
de verwoestende brand die een groot deel van boer
derij volledig in de as legde, weer helemaal als van
ouds. „Hartverwarmend," vond de familie de vele
reacties en hulp die na de catastrofe en tijdens de
wederopbouw van familie, vrienden en collega's ge
boden werd. Afgelopen zaterdag ging de winkel aan
de Stolpweg onder veel belangstelling weer officieel
van start.
,,Ik wens het niemand toe,"
vertelt M. de Reus. „We waren
niet thuis toen de brand begon
en het moment dat ik daar voor
de rokende puinhoop stond,
met m'n laarzen in het bluswa
ter, staat in mijn geheugen ge
grift. Alles waar we zo hard
aan gewerkt hadden was weg."
Ruim duizend kilo kaas, de
winkel en een deel van het
woonhuis waren volledig ver
loren gegaan. De Reus: „Door
dat het vrijwel windstil was
ging de ruimte boven de win
kel, waar de kaas opgeslagen
ligt, ook in vlammen op. Kaas
brandt als een fakkel door het
vet wat er in zit. Daar tegen
over staat dat door de windstil
te een groot deel van het woon
huis en de stallen gespaard ble
ven."
Het eerste probleem waar de
familie mee te maken kreeg
waren de koeien. De Reus: „Ze
moesten gemolken worden,
maar omdat een deel van de
kaasmakerij weg was en de pe-
kelbakken boven, zag ik geen
kans om de melk te verwerken
tot kaas. Als boer kies je voor
een quotum om melk zelf te
verwerken of naar de fabriek
te brengen en ik had voor dat
eerste gekozen. De eerste vier
dagen kon ik de melk bij colle
ga's, die wat ruimte hadden in
de tank overhadden, kwijt.
Maar ik wilde toch zo snel mo
gelijk weer kaas gaan maken
omdat anders je inkomsten
ook wegvallen. Van de kaas
boerderij van de familie De
Hoop uit Burgh-Haamstede
kreeg ik een nieuwe voorraad
pekel en ook andere collega's
gaven morele en materiële
steun."
Met de ruimte en apparatuur
die over was, begon mevrouw
De Reus weer met kaasmaken.
In de schuur waar normaal de
video vertoont wordt voor
groepen bezoekers, werd een
winkel en een leefruimte geïm
proviseerd. Toen de keurings
dienst haar fiat gegeven had
konden de klanten weer ko
men. Vrijdagavond was <Jat
voor het laatst. De veehouder
laat een kaasje zien, dat in een
hoekje ligt: „Dit is een 'rook
kaas', vertelt hij. Het heeft de
brand overleeft, maar de
smaak zal niet best zijn. Ik be
waar hem als aandenken, ik
hoop dit nooit meer mee te ma
ken. Het zal lang duren voor
dat zoiets slijt. Ik controleer al
les nauwgezet voordat ik naar
bed ga."
Kachel
De fatale brand werd veroor
zaakt door een zwakke plek in
de schoorsteen van de grote
houtkachel van de familie. Die
kachel voorziet de hele boerde
rij van warm water. De Reus:
„Voor het maken van kaas heb
je enorme hoeveelheden warm
water nodig. De leidingen van
de melkmachine moeten gerei
nigd worden en om alles bacte-
rievrij te houden moet de appa
ratuur vaak schoongemaakt
worden. Voor boerenkaas ge
bruik je ongepasteuriseerae
melk, dus reinheid is van het
allergrootste belang. Als je op
deze manier voor de energie
voorziening zorgt scheelt dat
enorm in de kosten." De
schoorsteen, die zich voor de
brand in dezelfde ruimte be
vond als de kachel, is nu naar
buiten verplaatst.
Zuivering
Aannemersbedrijf Bijkerk uit
Burgh-Haamstede legde zater
dag de laatste hand aan de op
bouw van de boerderij en dan
start het gewone leven weer
voor de familie De Reus. Al die
maanden hebben de alternatie
ve plannen van de veehouder
stilgelegen. „Kijk, ik ben van
plan om mijn eigen afvalwater
te gaan zuiveren, want ik heb
uiteraard nogal wat afvalwa
ter," zegt hij, wijzend op een
betonnen bak van vijf bij vijf
meter, gevuld met zand en
schelpen.
„Ik heb er'ook riet op geplant.
Het is de bedoeling dat het vui
le water in die bak van 1,20 me
ter diep gepompt wordt. Het
zand en de schelpen zorgen
voor de zuivering en vervol
gens komt het weer in een bas
sin. Binnenkort ga ik een grote
vijver laten graven en daar
pomp ik dan het gezuiverde
water in. Dat water wil ik dan
weer gaan gebruiken om bij
voorbeeld het toilet mee door
te spoelen en voor de wasma
chine. Er zijn zoveel mogelijk
heden. Schoon water zal in de
toekomst steeds duurder wor
den omdat er steeds meer ver
vuiling is, ik denk dat we toch
met z'n allen naar dit soort
oplossingen toe moeten. Het
houdt me enorm bezig."
De kaasboerderij wordt ge
rund door vader, zoon en
vrouw. De Reus: „Mijn zoon
heeft onlangs zijn diploma's
gehaald voor het kaasmaken,
maar meestal doet mijn vrouw
het. Binnen de veehouderijen
lijkt het traditie te zijn dat
vrouwen de kaas maken. Ik
denk dat dat komt omdat je er
ook een bepaald gevoel voor
moet hebben en dat vrouwen
dat beter kunnen. Ze heeft het
gewoon in haar vingers. Maar
ik help wel altijd met het
draaien van de kazen. Die zijn
zwaar en dat moet elke dag ge
beuren."
De Reus: „Als ik weg geweest
ben en ik zie die schoorsteen
uit de verte roken, krijg ik
weer de kriebels en wil ik zo
snel mogelijk thuis zijn."
De hele dag door kwamen
klanten, vrienden en familie
feliciteren en overal staan bloe
men. De Reus: „Ik verkoop wel
eens een heleboel kazen tege
lijk aan mensen die de winter
in Spanje doorbrengen. Op de
avond van de brand zijn ze hier
langs komen rijden met al die
kazen in de auto, vlak voor de
brand gekocht, onderweg naar
Spanje. Gisteren waren ze weer
terug en kwamen ze langs om
te vertellen hoe fijn ze het von
den dat alles zo goed is afgelo
pen. Dat doet je enorm goed."
Het echtpaar De Reus in de gloednieuwe winkel van Kaasboerderij De Stolpe in Nieuwerkerk. (Foto: Marijke Folkertsma).
Approach-golfbaan Molenberg werd afgelopen zondag geopend
door de president-directeur van Schiphol, is H. J. N. Smits (derde
van links). (Foto: Marijke Folkertsma).
BURGH-HAAMSTEDE - „Er is toch een golfbaan
gekomen in onze gemeente". Dat stelde de Wester-
schouwse wethouder ir C. W. Veerhoek zondagmid
dag met enige trots vast tijdens de officiële opening
van recreatiecomplex De Molenberg aan de Hoge-
weg tussen Burgh en Westenschouwen.
Het gaat om een initiatief van
de broers S. en C. Blom. Zij
realiseerden het nieuwe recrea
tiecomplex in en rondom de ze
ventiende eeuwse boerderij De
Molenberg waar de familie
Blom eeuwenlang het boeren
bedrijf uitoefende. Als vriend
van S. Blom kwam president
directeur van Schiphol, H. J. N.
Smits naar Burgh-Haamstede
om het recreatiecomplex sa
men met de acht-jarige Joyce
Blom te openen.
Dat deden zij door een balletje
te slaan op een mini-golfbaan
die werd opgesteld in restau
rant De Molenberg. Een hore
cagelegenheid die werd gerea
liseerd in de boerenschuur die
helemaal opnieuw werd opge
bouwd in de originele vorm.
Smits vergeleek het recreatie-
Advertentie
ZIE ADVERTENTIE
OP PAGINA 2
BURGHSERING 27
BURGH-TEL. 01115-2440
'S MAANDAGS GESLOTEN
complex De Molenberg met de
vijfde landingsbaan die bij de
luchthaven Schiphol wordt
aangelegd. „Het duurde in bei
de gevallen lang voor de plan
nen konden worden gereali
seerd. Bij De Molenberg ging
er acht jaar aan vooraf. De vijf
de baan bij Schiphol stond in
1975 al in de Bosatlas, terwijl
de baan naar verwachting in
2003 gerealiseerd zal zijn."
Smits noemde verder de afwe
ging tussen economische aspec
ten en milieu als punt van over
eenkomst en het feit dat zowel
het aantal beoefenaars van de
golfsport als de hoeveelheid
luchtreizigers de afgelopen ja
ren spectaculair is gegroeid.
Hoe snel die groei ging vertel
de ir H. Snoep van de Neder
landse Golf Federatie, die zich
eveneens bevond onder de vele
tientallen gasten die de officië
le opening bijwoonden. „In
1975 waren in Nederland 10.000
golfers die gebruik maakten
van zestien banen. In 1995 zijn
70.000 golfers aangesloten bij
de Nederlandse Golf Federatie,
terwijl nog eens 15.000 mensen
golfen zonder daarvan lid te
zijn.
Ze maken gebruik van negen
tig banen, waarvan vijftig
approach-golfbanen." Bij een
approach-golfbaan zijn de af
slagen dertig a vijftig procent
korter dan bij een 'gewone'
golfbaan. In plaats vanaf 200 a
300 meter wordt de bal vanaf
50 a 100 meter naar de hole toe
geslagen. Aanstaande zon
dag 9 april wordt er open dag
gehouden.
Advertentie
JfT
Caljouw Rademaker
VERHUIZINGEN
0)180-26649
Antiek- en kunstvervoer
Advertentie
Fijne cervelaatworst, 150 gram 2,29'
Üüeesmeestel
t~t r
versma:
i..j i..J
Geldig t'm zaterdag 8 april
Schelphoekstraat 1-3, Zierikzee, tel. 01110-16570
SCHUDDEBEURS - „Allerlei dingen veranderen is te gemakkelijk,aldus de
nieuwe eigenaars van Hostellerie Schuddebeurs. „Maar de roem behouden; dat
zal een 'hell of a job' worden." Dat ze een begrip overgenomen hebben met de
sfeervolle hostellerie, is het Groningse echtpaar Marjan (41) en Luit Ezinga (47)
inmiddels wel duidelijk geworden. Afgelopen zaterdag was de overname een
feit. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere hiervan werd tevens afscheid ge
nomen van de heer en mevrouw Arkenbout, die beiden tot hun grote verrassing
een gouden eremedaille in de Orde van Oranje Nassau ontvingen uit handen van
burgemeester L. N. Labruyère.
Het was een dag van emoties,
vooral voor de familie Arken
bout. Nadat zij de hostellerie
in 1978 kochten, toen het nog
een eenvoudige herberg was,
bouwden zij het geheel op tot
het hotel-restaurant zoals het
momenteel in het hele land be
kend is. Tevens werd het opge
nomen in een keten van roman
tische restaurants. De Hostel
lerie werd mede dankzij de
Oosterscheldewerken een
bloeiend bedrijf. Het breidde
uit van zes naar acht kamers en
kreeg voor de manier waarop
dit gerealiseerd werd van de
Vereniging Stad en Lande een
oorkonde. Ook de felbegeerde
Michelin ster wisten de Arken-
bouts in het bezit te krijgen. In
1984 werd een grote vleugel
aangebouwd voor congressen
en vergaderingen en thans telt
het hotel 24 kamers.
Burgmeester Labruyère onder
streepte in zijn toespraak hoe
bijzonder het is wat de familie
eigenhandig opgebouwd heeft:
„Mijn vrouw heeft wel eens ge
zegd: zo'n man verdient een
lintje. Het is in mijn loopbaan
als burgemeester nog nooit
voorgekomen dat ik op een ver
zoek voor een onderscheiding
twee brieven terugkreeg. Ook
diverse collega's van mij heb
ben dit nog nooit bij de hand
gehad."
Luit en Marjan Ezinga werden
door de voorzitter van de Ko
ninklijke Horeca Nederland,
Gerard van der Veen, er op at
tent gemaakt dat het establish
ment te koop was. Ezinga: „Hij
vroeg of het niks voor ons was.
Marjan en ik zochten iets in die
stijl en vooral voor haar was
het heel belangrijk dat het iets
zou zijn waar ze zich prettig
zou voelen, de juiste sfeer. Na
dat we kijkje hadden genomen
ging het groeien."
De nieuwe eigenaars hebben
niet altijd in de horeca gezeten.
Luit: „We zijn er bij toeval in
verzeild geraakt. Ik zat op de
Academie voor Lichamelijke
opvoeding en Maijan heeft een
opleiding voor verpleegkundi
ge gedaan. Om in mijn levens
onderhoud te voorzien ging ik
in diverse bedrijven werken.
Dat werk bleek me goed af te
gaan. Nadat we een bedrijf
hadden gepacht, gingen we
over tot de realisatie van een
eigen bedrijf in Groningen.
Daarna hebben we ongeveer
zes bedrijven gehad, allemaal
in de Brasserie-sfeer."
Ondertussen werd Luit voor
zitter van de Horeca Neder
land. Hij is dit geweest vanaf
1984 totdat vorig jaar de Hore-
caf en Horeca Nederland fu
seerden tot de Koninklijke Ho
reca Nederland. Ezinga legde
toen zijn voorzittershamer
neer en Gerard van der Veen
werd voorzitter van de gefu
seerde vereniging. Luit bleef
erelid.
De personele bezetting binnen
de Hostellerie blijft vrijwel
hetzelfde. Ezinga: „Een 'win
ning team moet je niet veran
deren. We gaan eerst eens kij
ken hoe de hazen hier lopen.
Wij zijn dan wel de eigenaars,
maar we hebben maar één
baas: de gast. Het kenmerk
van de Hostellerie is de ge
noeglijkheid, dit gaan we abso
luut niet veranderen."
De oudste dochter van Els en
Jan Arkenbout, Gonneke,
werkt sinds zeven jaar binnen
het bedrijf. Zij blijft als direc
tieassistente werkzaam. Zoon
Pieter, die zes jaar in de Hostel
lerie gewerkt, blijft niet. De
jongste dochter Annemarie
woont in Haarlem en is de eni
ge die niet in de Horeca werk
zaam is. Wel reisde zij, als de
nood aan de man was naar
Schuddebeurs af om haar ou
ders te helpen.
Jan Arkenbout: „We hebben al
le vertrouwen in onze opvol
gers. Ze bezitten de juiste
gastouderlijke eigenschappen
en ik weet zeker dat ze het ni
veau van ons bedrijf zullen
voortzetten." Om dit te on
derstrepen kregen de Ezinga's
een splinternieuw gastenboek
aangeboden. Uiteraard zullen
de oude boeken, waarin zoveel
namen, waaronder vele be
roemdheden, en goede wensen
opgetekend staan altijd een
kostbaar aandenken blijven
voor de Arkenbouts.
Jan en Els Arkenbout vertrok
ken zondagmorgen vroeg voor
een vakantie naar Antibes en
zullen zich bij terugkeer in Zie
rikzee vestigen.
Jan en Els Arkenbout kregen beiden een gouden eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester L. N. La
bruyère. (Foto: Marijke Folkertsma).
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
een abonnement.
JA, ik wil een
kwartaalabonnement a 51,00
kwartaalabonnement met autom. afschr. a 48,50
jaarabonnement a 192,50
jaarabonnement met autom. afschr. a 182,50
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste
twee weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
naam Dhr./mevr
adres
postcode:plaats:
telefoon handtekening:
Bij automatische afschrijving uw
bank-/gironummer vermelden:
O
CQ
Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie,
Antwoordnummer12,4300VB Zierikzee
NE