UW KRANT VAN SCHOUWEN-DUIVELAND De winkel van Piet Pieper is na een ingrijpende verbouwing weer heropend 'Eersteklas produkten in ontspannen sfeer' Keukens half geld HANSE HiNSE ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE Familiebedrijf kan bogen op twintig jaar ervaring Rijk en Nelleke Bosland in restaurant De Schelphoek: THEATER-MENU M0NDRAG0N Kunstcursus TAXATIES BEMIDDELING Demonstraties Elly Geelhoed balletschool Contactmiddag dé krant van schouwen - duiveland! NIEUWSBODE EXTRA WOENSDAG 14 DECEMBER 1994 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND DEZE EDITIE BESTAAT UIT 28 PAGINA'S EIKZEE HAVertPLEtN 3 4301 JD ZIERIKZEE OOSTEKLAND - Na een ingrijpende verbouwing voldoet ook de winkel van Pieter Pieper weer aan de modernste eisen die tegenwoordig aan de moderne groenteman gesteld wordt. Tijdens de twee weken durende verbouwing gingen de zaken gewoon door in een daartoe gehuurde party-tent. Ook de klanten van de Pieper's mobiele groentezaken bleven gedurende de verbouwing rijden. Op 9 december werd de nieuwe winkel aan de Molenweg 19 weer officieel in gebruik genomen. Twintig jaar geleden was Pie ter Pieper bedrijfsleider van een supermarkt. Samen met zijn vrouw Coby bestond ech ter al langer het plan op een ei gen bedrijf te beginnen, want niets leek hem fijner dan eigen baas te zijn. Toen in die tijd één van de twee in Oosterland aan wezige bakkerszaken te koop aan werd geboden zag Pieter zijn kans schoon, en ging over tot de aankoop van het aan de Molenweg gelegen pand. Be halve dat hij dit pand tot groentezaak moest ombouwen, startte hij ook toen al met zijn unieke rijdende winkel, die zijn klanten een unieke service tot aan de deur garandeert. De steeds groter wordende klantenkring in onder meer Nieuwerkerk en Oosterland was er getuige van, hoe in de loop der jaren zijn rijdende winkel steeds groter en langer werd, en hoe het aangeboden assortiment, net als het assor timent in de vaste winkel, steeds groter werd. Het volledi ge assortiment dat in de win kel te koop is, is ook nu weer in de rijdende winkel aanwezig. Familiebedrijf Behalve dat Pieter en zijn vrouw hard aan de opbouw van de zaak werkten, werd er ook aan de opbouw van hun ge zin gewerkt. Pieter en Coby zijn dan ook inmiddels de ou ders van maar liefst 13 kinde ren, waarvan ook nu nog een groot gedeelte in de zaak werkt. Pieper is daarmee een duide lijk voorbeeld van een echt fa miliebedrijf. Zo is zoon Arco verantwoordelijk voor het rei len en zeilen van de rijdende winkel, terwijl dochter Moni que en haar aanstaande schoonzus Miranda in de win kel aan de Molenweg te vinden zijn. En hoewel een aantal kin deren inmiddels getrouwd zijn en niet meer in Oosterland wo nen springt een aantal van deze kinderen ook bij in perioden van grote drukte als kerst en nieuwjaar. Vloerverwarming Maar de kroon op al het werk lijkt nu toch de geheel ver nieuwde winkel aan de Molen weg te zijn. „Zo'n beetje alles is eigenlijk vernieuwd. Door bij de verbouwing de koelcel uit de snij ruimte te halen, is zowel in de winkel als in de snijkeu ken meer ruimte ontstaan. Bo vendien is de keuken zelf volle dig gemoderniseerd," aldus de' trotse Pieter, die aan de voor avond van de eigenlijke ope ning tussen de bedrijven door nog net kans ziet hierover wat te vertellen. Tegenwoordig moeten alle bewerkte groenten volgens de wettelijke voor schriften gekoeld zijn, maar voor de klanten is het toch zeer fijn, dat ze niet in een koude winkel hoeven te staan. Van daar ook, dat bij de verbou wing de vloer voorzien is van vloerverwarming," aldus Pie ter, die daarmee laat zien goed over de zaken te hebben nage dacht. Ondanks de ingrijpende ver bouwing, waarbij de gehele voorgevel ook nog van een gro te glazen voorpui met isole rend glas werd voorzien, duur de de gehele verbouwing toch maar twee weken. Hoewel in de tussenliggende periode door middel van het huren van een party-tent en ook op andere ge bieden het nodige geïmprovi seerd werd, is Pieter toch blij dat het karwei erop zit. „Ge zien de korte verbouwingstijd hebben het personeel van het uitvoerende bouwbedrijf Boo- gert en alle onderaannemers hiervoor best een pluim ver diend, want ook 's avonds werd, indien nodig, gewoon doorgewerkt," aldus een tevre den Pieter. Alles te koop Het resultaat van al het werk mag er dan ook wezen, want de winkel maakt een uiterst over zichtelijke indruk. Daarbij blijkt ook Pieper te hebben in gespeeld op de toenemende vraag van de klant met betrek king tot kant en klare en voor bewerkte produkten als stamp potten en rauwkostsalades. Bovendien bevat het assorti ment ook een groot aantal exo tische groente,- en fruitsoorten. Bovendien is het assortiment met het oog op de komende feestdagen hierop speciaal aangepast. „Seizoenen bestaan tegenwoordig eigenlijk niet meer, want ten gevolge van de huidige technieken in de kas- en tuinbouw en het feit, dat met tegenwoordig feitelijk vanaf de gehele wereld bepaal de groente- en fruitsoorten kan importeren is eigenlijk alles het gehele jaar te koop. Wat dat betreft zijn de moge lijkheden in de laatste jaren behoorlijk veranderd en uitge breid," legt Pieper uit. Als voorbeeld wijst hij op de aan wezigheid van een witte asper ge, die in dit geval uit Chili af komstig blijkt te zijn. Verder meldt Pieper dat eigen lijk in principe alles bij hem te koop is. Wat vandaag besteld wordt, heeft hij over het alge Behalve een groot assortiment groenten en fruitsoorten verkoopt Pieper als vanouds ook een groot assortiment bloemen en planten. (Foto: Joop van Houdt). meen de volgende dag al in de winkel. „Dat komt, omdat de grossier werkelijk dagelijks aan de deur komt om de bestel de zaken af te leveren, hetgeen tegelijkertijd een garantie is voor de versheid van de pro- .dukten," verduidelijkt hij. In de praktijk blijkt dat, zowel de groenteman zelf als de grossier, daarbij gebruikt maakt van de meest moderne hulpmiddelen als fax en computersystemen, die onder meer de voorraden van bepaalde produkten nauw lettend in de gaten houden. Al dus wordt er voor gezorgd, dat alle bestelbare zaken in princi pe ook uiterst snel leverbaar zijn. Behalve de directe leveringen aan de consument verzorgt Pie per verder ook de nodige leve ringen en diensten recht streeks aan de Horeca, en kun nen in de snijkeuken op bestel ling ook bepaalde salades wor den klaargemaakt. Behalve het feit dat de officiële heropening van de winkel op 9 december vooraf werd gegaan door een gezellig samenzijn van vrienden, collega's, leve ranciers, medewerkers en an dere vakbroeders kon deze ge beurtenis uiteraard niet voor bij gaan zonder een feestelijk en vriendelijk gebaar naar de klanten. Vandaar dan ook, dat alle klanten op de dag van de opening een gratis bakje rauw kost kregen aangeboden. SEROOSKERKE - „Eersteklas ptodukten in een ontspannen sfeer, veel aandacht voor de gast en ver der gewoon voldoen aan vraag en aanbod, oftewel de 'De Vier Windstreken-filosofie' van Rijk en Nelleke Bosland uit Ouddorp. Zij namen in maart dit jaar restaurant De Schelphoek in Serooskerke over en openden vorige maand officieel hun nieuwe stek aan de Serooskerkseweg. De Vier Windstreken is de naam van het restaurant dat zij vijf jaar in Ouddorp runden. Bosland: „Alleen de locatie is veranderd, de filosofie die wij er op na houden echter niet. Het is wel zo dat we dat hier 'veel meer kunnen verwezenlij ken. De Schelphoek is wat je noemt een ontspannen midden klasse restaurant. We hoeven het niet zo zeer van het seizoen te hebben, alhoewel je natuur lijk wel meer aanloop hebt in de vakantieperiode." Kersver se eigenaar Rijk Bosland is chef-kok in zijn eigen restau rant en heeft daarnaast nog drie koks in dienst. Bosland zit al vanaf zijn vijf tiende jaar in de Horeca en is sinds zijn achttiende kok. Via diverse werkgevers, onder an dere De Witte van Amersfoort in Amersfoort en De Witte Ho levoet in Scherpenzeel, begon hij met Nelleke De Vier Wind streken in Ouddorp. Terwijl ze daar meer bezig waren ont stond op een gegeven moment de wens om een groter restau rant te beginnen met alle mo gelijkheden die dat biedt. Bos land: „Dit restaurant is ruim twee keer zo groot maar dat be tekent niet dat we ook twee keer zoveel gasten kunnen ont vangen. De 'lounge' kun je in principe ook vol zetten met ta feltjes maar dan gaat er een stuk sfeer verloren, het is wat ruimtelijker zo. In totaal kun nen er 40 tot 50 personen tege lijkertijd in het restaurant di neren. Echtgenote Nelleke is gast vrouw. Nelleke'. „Er is veel ver anderd in de restaurantbran che, men spreekt niet meer van obers en serveersters, maar van gastvrouwen en -heren. Wij hebben twee gastvrouwen en één gastheer in het restau rant, en daarnaast twee oproepkrachten voor als het druk is. De gasten die bij ons komen zijn vaak zakenlieden die iets te bespreken hebben. Ook komt het regelmatig voor dat ze hier een goede transactie met een fles champagne komen vieren." Diner en brunch Wie er over denkt om met de Kerst uit dineren te gaan zal bij restaurant De Schelphoek niet al te lang meer moeten wachten met reserveren. Rijk: „We zijn al voor meer dan de helft volgeboekt en uiteraard is het voor ons van het grootste belang dat we ruim van te vo ren weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen." Een blik op het kerstmenu zal menigeen doen watertanden: gerookte zalm, rivierkreeftjessoep of kalfspaté als voorgerecht en (naar keuze) hazerugfilet met wildroomsaus of gepocheerde tongrolletjes gevuld met zalm en hollandaisesaus als hoofd gerecht. Daartussen door di verse gerechten als een kaas terrine en gepocheerde osse- haas. Het kerstdiner heeft in totaal zeven gangen. In ver band hiermee is het ook van belang dat men op tijd binnen Restaurant De Schelphoek is sinds maart dit jaar eigendom van Rijk en Nelleke Bosland uit Oud dorp. Daar runden ze voor die tijd het restaurant De Vier Windstreken. (Foto Joop van Houdt). komt, namelijk tussen zes en acht uur. Naast het klassieke kerstdiner serveert De Schelphoek op eer ste en tweede kerstdag een kerstbrunchbuffet in de tuin- zaal. Dit is een sfeervol gedeel te van het restaurant met uit zicht op een fontein en de daar achter gelegen zeedijk. Op het menu staan lekkere, maar voor een brunch misschien wat on gebruikelijke gerechten zoals kreeftesoep, een sorbet met ci troenijs en champagne. Na tuurlijk ontbreken de knappe rige croissant en het stokbrood niet. Naar keuze kan de gast koffie thee of melk erbij drin ken. Ook bestaat er de moge lijkheid op deze dagen om een kerstlunch a la carte te nutti gen. Catering Als de drukke feestdagen ach ter de rug zijn gaan Rijk en Nelleke Bosland op een wel verdiende vakantie samen met zoon (zes) en dochtertje (drie). Dat doen ze de eerste twee we ken van januari. Het restau rant is dan ook gesloten. Zater dag 31 december is het restau rant al gesloten maar wel wor den er nog bestelde salades be zorgd. Rijk: „Dit in verband met de catering die wij ook verzorgen. We hebben hier spe ciaal een busje voor aange schaft. We kunnen tot zeventig personen de catering verzor gen." Kerstavond (24 decem ber) is het restaurant ook ge sloten. Veel is er nog niet veranderd in het restaurant. Nelleke: „We hebben geschilderd want alles was zo bruin. Door dit te ver vangen door een fris mintgroen komt alles wat vrolijker over. De rose tafelkleedjes die er al waren komen nu ook heel an ders over. Ik vind sfeer heel be langrijk, de gasten moeten het gewoon prima naar hun zin hebben. Dat kan door allerlei kleine dingen zoals bij vaste gasten onthouden welke wijn ze graag drinken of gewoon op merken dat ze een nieuwe auto hebben. Maar het kan ook zijn door simpelweg een perfecte bediening te geven. Dertig jaar Omdat het restaurant op 4 no vember dertig jaar bestond be sloten Rijk en Nelleke daar, voorafgaand aan de officiële opening, aandacht aan te besteden. Rijk: „We hebben ge probeerd om menu's aan te bie den in de stijl van de jaren zestig, zeventig en tachtig. We begonnen in de week van vier tot en met tien november met het jaarmenu 1964. Dat be stond ondermeer uit kippesoep en gevulde varkenshaas, heel populair in die tijd. Daarbij passende muziek uit dezelfde tijd. Zo schoven we iedere week tien jaar op totdat we in 1994 aangeland waren. De ja ren negentig blijkt er veel ver anderd te zijn, niet alleen wat de gerechten aangaat maar ook op het gebied van presentatie en bereiding. Wat je vroeger met tien koks moest klaarma ken kun je, door de moderne technieken, nu met drie man af." „De zogenaamde 'Nouveaux Cuisine' bleek niet zo'n succes te zijn," aldus Bosland. „We hebben het goede eruit gezeefd zoals de presentatie, de kleuren en het rangschikken. De por ties zijn echter weer terug naar ouderwetse Hollandse maat staven. Gewoon een stevige maaltijd en niet hier en daar een verdwaald stukje vlees op een bord." Advertentie Vrijdag 16 december en zaterdag 17 december RESTAURANT f 40,- inclusief koffie in de pauze Oude Haven 13 - Zierikzee Telefoon (01110) 12670 ZIERIKZEE - Voor de derde keer zal in januari de cursus Kunst in Vogelvlucht worden gegeven in het cursusgebouw aan het Jannewekken 19. Er wordt gewerkt aan de hand van dia's en een reader en waar mogelijk wordt Zeeuwse kunst als voorbeeld gebruikt. De cur sus geeft een overzicht van de kunsthistorie vanaf de Grie ken tot en met de jaren zeven tig van onze eeuw. De oplei ding begint op 12 januari en duurt tot en met 6 april. Opga ve bij M. Leij dekker, telefoon nummer 17839. Advertentie GROOT AANTAL Hans Verkerk Keukens is bezig zijn 47e filiaal op te bouwen in Oud-Beyerland. Tijdens deze bouw hebben we een te gekke voorverkoopactie! Een groot aantal keukenmerken bieden wij voor de helft van de door de leverancier aanbevolen advies prijs aan. Buiten deze half geld actie hebben wij ook diverse andere merken keukens en apparaten die wij tegen onge lofelijke stuntprijzen aanbie den. Neem gerust uw offertes mee en wij garanderen u echt de allerlaagste prijs. Kom snel écht geld verdienen! VRIJDAG-KOOPAVOND) OUD-BEYERLAND BURG, de VRIES BROEKMANLAAN 2 0 J 660-21066/01722-5564 Advertentie Ing. A. J. Hanse J. Langkemper MAKELAARS O. G. Makelaardij O.G. en Assurantiën Haamstede - Zierikzee Ring 19 Haringvlictpfein 8 4328 AE Burgh-Haamstede 4301 XG Zierikzee Telefoon Oil 15-3424 nM Telefoon Oil 10-14275 Fax 01115-3707 FaxOIIIO-J7484 DREISCHOR - De leerlingen van Elly Geelhoed Ballet ge ven op vrijdag 16 december een demonstratie in de gymzaal aan de Nieuwe Schoolstraat in Dreischor, vanaf 19.00 uur. Alle leeftijdsgroepen die van Elly Geelhoed les krijgen zijn vrijdag te zien. Elly: „Ballet is niet aan leeftijd gebonden, mijn oudste leerling is vijftig, de jongste drie." Iedere groep zal een ingestudeerde dans la ten zien. Het hoogtepunt zal een gedeelte uit het sprookje van Assepoester zijn, gedanst door de leerlingen van Drei schor. Elly Geelhoed geeft be halve haar eigen leerlingen ook les aan een balletgroep in Tholen. Ook deze balletdan sers zullen vrijdag laten zien wat ze kunnen. Elly Geelhoed Ballet is in september van dit jaar begonnen met lessen. ZIERIKZEE - De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) houdt op donderdag 15 december een contactmiddag in het multifunctioneel ge bouw aan de De Huy- bertstraat. Bingo, zang, voordracht en dat alles met een hapje en een drankje vormen het program ma van de middag. De aanvang is om 14.15 uur. Advertentie Caljouw Rademaker VERHUIZINGEN 01180-26649 Overzee verpakkingen Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen- Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem een abonnement. JA, ik wil een kwartaalabonnement a 49,50 kwartaalabonnement met autom.afschr. 47,00 jaarabonnement a 187,00 jaarbonnement met autom. afschr. 177,00 en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee weken gratis. Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af. naam Dhr./mevr adres postcode:plaats: telefoon handtekening: Bij automatische afschrijving uw bank-/gironummer vermelden: Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar q Zienkzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie. m Antwoordnummer 124300 VB Zierikzee

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1994 | | pagina 1