UW KRANT VAN
SCHOUWEN-DUIVELAND
De winkel van Piet Pieper is na een
ingrijpende verbouwing weer heropend
'Eersteklas produkten in ontspannen sfeer'
Keukens
half geld
HANSE HiNSE
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE
Familiebedrijf kan bogen op twintig jaar ervaring
Rijk en Nelleke Bosland in restaurant De Schelphoek:
THEATER-MENU
M0NDRAG0N
Kunstcursus
TAXATIES BEMIDDELING
Demonstraties
Elly Geelhoed
balletschool
Contactmiddag
dé krant van schouwen - duiveland!
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 14 DECEMBER 1994
GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD
EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
DEZE EDITIE BESTAAT UIT 28 PAGINA'S
EIKZEE
HAVertPLEtN 3 4301 JD ZIERIKZEE
OOSTEKLAND - Na een ingrijpende verbouwing voldoet ook de winkel van
Pieter Pieper weer aan de modernste eisen die tegenwoordig aan de moderne
groenteman gesteld wordt. Tijdens de twee weken durende verbouwing gingen
de zaken gewoon door in een daartoe gehuurde party-tent. Ook de klanten van
de Pieper's mobiele groentezaken bleven gedurende de verbouwing rijden. Op
9 december werd de nieuwe winkel aan de Molenweg 19 weer officieel in gebruik
genomen.
Twintig jaar geleden was Pie
ter Pieper bedrijfsleider van
een supermarkt. Samen met
zijn vrouw Coby bestond ech
ter al langer het plan op een ei
gen bedrijf te beginnen, want
niets leek hem fijner dan eigen
baas te zijn. Toen in die tijd één
van de twee in Oosterland aan
wezige bakkerszaken te koop
aan werd geboden zag Pieter
zijn kans schoon, en ging over
tot de aankoop van het aan de
Molenweg gelegen pand. Be
halve dat hij dit pand tot
groentezaak moest ombouwen,
startte hij ook toen al met zijn
unieke rijdende winkel, die
zijn klanten een unieke service
tot aan de deur garandeert.
De steeds groter wordende
klantenkring in onder meer
Nieuwerkerk en Oosterland
was er getuige van, hoe in de
loop der jaren zijn rijdende
winkel steeds groter en langer
werd, en hoe het aangeboden
assortiment, net als het assor
timent in de vaste winkel,
steeds groter werd. Het volledi
ge assortiment dat in de win
kel te koop is, is ook nu weer in
de rijdende winkel aanwezig.
Familiebedrijf
Behalve dat Pieter en zijn
vrouw hard aan de opbouw
van de zaak werkten, werd er
ook aan de opbouw van hun ge
zin gewerkt. Pieter en Coby
zijn dan ook inmiddels de ou
ders van maar liefst 13 kinde
ren, waarvan ook nu nog een
groot gedeelte in de zaak
werkt.
Pieper is daarmee een duide
lijk voorbeeld van een echt fa
miliebedrijf. Zo is zoon Arco
verantwoordelijk voor het rei
len en zeilen van de rijdende
winkel, terwijl dochter Moni
que en haar aanstaande
schoonzus Miranda in de win
kel aan de Molenweg te vinden
zijn. En hoewel een aantal kin
deren inmiddels getrouwd zijn
en niet meer in Oosterland wo
nen springt een aantal van deze
kinderen ook bij in perioden
van grote drukte als kerst en
nieuwjaar.
Vloerverwarming
Maar de kroon op al het werk
lijkt nu toch de geheel ver
nieuwde winkel aan de Molen
weg te zijn. „Zo'n beetje alles is
eigenlijk vernieuwd. Door bij
de verbouwing de koelcel uit
de snij ruimte te halen, is zowel
in de winkel als in de snijkeu
ken meer ruimte ontstaan. Bo
vendien is de keuken zelf volle
dig gemoderniseerd," aldus de'
trotse Pieter, die aan de voor
avond van de eigenlijke ope
ning tussen de bedrijven door
nog net kans ziet hierover wat
te vertellen. Tegenwoordig
moeten alle bewerkte groenten
volgens de wettelijke voor
schriften gekoeld zijn, maar
voor de klanten is het toch zeer
fijn, dat ze niet in een koude
winkel hoeven te staan. Van
daar ook, dat bij de verbou
wing de vloer voorzien is van
vloerverwarming," aldus Pie
ter, die daarmee laat zien goed
over de zaken te hebben nage
dacht.
Ondanks de ingrijpende ver
bouwing, waarbij de gehele
voorgevel ook nog van een gro
te glazen voorpui met isole
rend glas werd voorzien, duur
de de gehele verbouwing toch
maar twee weken. Hoewel in
de tussenliggende periode door
middel van het huren van een
party-tent en ook op andere ge
bieden het nodige geïmprovi
seerd werd, is Pieter toch blij
dat het karwei erop zit. „Ge
zien de korte verbouwingstijd
hebben het personeel van het
uitvoerende bouwbedrijf Boo-
gert en alle onderaannemers
hiervoor best een pluim ver
diend, want ook 's avonds
werd, indien nodig, gewoon
doorgewerkt," aldus een tevre
den Pieter.
Alles te koop
Het resultaat van al het werk
mag er dan ook wezen, want de
winkel maakt een uiterst over
zichtelijke indruk. Daarbij
blijkt ook Pieper te hebben in
gespeeld op de toenemende
vraag van de klant met betrek
king tot kant en klare en voor
bewerkte produkten als stamp
potten en rauwkostsalades.
Bovendien bevat het assorti
ment ook een groot aantal exo
tische groente,- en fruitsoorten.
Bovendien is het assortiment
met het oog op de komende
feestdagen hierop speciaal
aangepast. „Seizoenen bestaan
tegenwoordig eigenlijk niet
meer, want ten gevolge van de
huidige technieken in de kas-
en tuinbouw en het feit, dat
met tegenwoordig feitelijk
vanaf de gehele wereld bepaal
de groente- en fruitsoorten kan
importeren is eigenlijk alles
het gehele jaar te koop.
Wat dat betreft zijn de moge
lijkheden in de laatste jaren
behoorlijk veranderd en uitge
breid," legt Pieper uit. Als
voorbeeld wijst hij op de aan
wezigheid van een witte asper
ge, die in dit geval uit Chili af
komstig blijkt te zijn.
Verder meldt Pieper dat eigen
lijk in principe alles bij hem te
koop is. Wat vandaag besteld
wordt, heeft hij over het alge
Behalve een groot assortiment groenten en fruitsoorten verkoopt Pieper als vanouds ook een groot assortiment bloemen en planten.
(Foto: Joop van Houdt).
meen de volgende dag al in de
winkel. „Dat komt, omdat de
grossier werkelijk dagelijks
aan de deur komt om de bestel
de zaken af te leveren, hetgeen
tegelijkertijd een garantie is
voor de versheid van de pro-
.dukten," verduidelijkt hij. In
de praktijk blijkt dat, zowel de
groenteman zelf als de grossier,
daarbij gebruikt maakt van de
meest moderne hulpmiddelen
als fax en computersystemen,
die onder meer de voorraden
van bepaalde produkten nauw
lettend in de gaten houden. Al
dus wordt er voor gezorgd, dat
alle bestelbare zaken in princi
pe ook uiterst snel leverbaar
zijn.
Behalve de directe leveringen
aan de consument verzorgt Pie
per verder ook de nodige leve
ringen en diensten recht
streeks aan de Horeca, en kun
nen in de snijkeuken op bestel
ling ook bepaalde salades wor
den klaargemaakt.
Behalve het feit dat de officiële
heropening van de winkel op 9
december vooraf werd gegaan
door een gezellig samenzijn
van vrienden, collega's, leve
ranciers, medewerkers en an
dere vakbroeders kon deze ge
beurtenis uiteraard niet voor
bij gaan zonder een feestelijk
en vriendelijk gebaar naar de
klanten. Vandaar dan ook, dat
alle klanten op de dag van de
opening een gratis bakje rauw
kost kregen aangeboden.
SEROOSKERKE - „Eersteklas ptodukten in een
ontspannen sfeer, veel aandacht voor de gast en ver
der gewoon voldoen aan vraag en aanbod, oftewel de
'De Vier Windstreken-filosofie' van Rijk en Nelleke
Bosland uit Ouddorp. Zij namen in maart dit jaar
restaurant De Schelphoek in Serooskerke over en
openden vorige maand officieel hun nieuwe stek aan
de Serooskerkseweg.
De Vier Windstreken is de
naam van het restaurant dat zij
vijf jaar in Ouddorp runden.
Bosland: „Alleen de locatie is
veranderd, de filosofie die wij
er op na houden echter niet.
Het is wel zo dat we dat hier
'veel meer kunnen verwezenlij
ken. De Schelphoek is wat je
noemt een ontspannen midden
klasse restaurant. We hoeven
het niet zo zeer van het seizoen
te hebben, alhoewel je natuur
lijk wel meer aanloop hebt in
de vakantieperiode." Kersver
se eigenaar Rijk Bosland is
chef-kok in zijn eigen restau
rant en heeft daarnaast nog
drie koks in dienst.
Bosland zit al vanaf zijn vijf
tiende jaar in de Horeca en is
sinds zijn achttiende kok. Via
diverse werkgevers, onder an
dere De Witte van Amersfoort
in Amersfoort en De Witte Ho
levoet in Scherpenzeel, begon
hij met Nelleke De Vier Wind
streken in Ouddorp. Terwijl ze
daar meer bezig waren ont
stond op een gegeven moment
de wens om een groter restau
rant te beginnen met alle mo
gelijkheden die dat biedt. Bos
land: „Dit restaurant is ruim
twee keer zo groot maar dat be
tekent niet dat we ook twee
keer zoveel gasten kunnen ont
vangen. De 'lounge' kun je in
principe ook vol zetten met ta
feltjes maar dan gaat er een
stuk sfeer verloren, het is wat
ruimtelijker zo. In totaal kun
nen er 40 tot 50 personen tege
lijkertijd in het restaurant di
neren.
Echtgenote Nelleke is gast
vrouw. Nelleke'. „Er is veel ver
anderd in de restaurantbran
che, men spreekt niet meer van
obers en serveersters, maar
van gastvrouwen en -heren.
Wij hebben twee gastvrouwen
en één gastheer in het restau
rant, en daarnaast twee
oproepkrachten voor als het
druk is. De gasten die bij ons
komen zijn vaak zakenlieden
die iets te bespreken hebben.
Ook komt het regelmatig voor
dat ze hier een goede transactie
met een fles champagne komen
vieren."
Diner en brunch
Wie er over denkt om met de
Kerst uit dineren te gaan zal
bij restaurant De Schelphoek
niet al te lang meer moeten
wachten met reserveren. Rijk:
„We zijn al voor meer dan de
helft volgeboekt en uiteraard
is het voor ons van het grootste
belang dat we ruim van te vo
ren weten op hoeveel mensen
we kunnen rekenen." Een blik
op het kerstmenu zal menigeen
doen watertanden: gerookte
zalm, rivierkreeftjessoep of
kalfspaté als voorgerecht en
(naar keuze) hazerugfilet met
wildroomsaus of gepocheerde
tongrolletjes gevuld met zalm
en hollandaisesaus als hoofd
gerecht. Daartussen door di
verse gerechten als een kaas
terrine en gepocheerde osse-
haas. Het kerstdiner heeft in
totaal zeven gangen. In ver
band hiermee is het ook van
belang dat men op tijd binnen
Restaurant De Schelphoek is sinds maart dit jaar eigendom van Rijk en Nelleke Bosland uit Oud
dorp. Daar runden ze voor die tijd het restaurant De Vier Windstreken. (Foto Joop van Houdt).
komt, namelijk tussen zes en
acht uur.
Naast het klassieke kerstdiner
serveert De Schelphoek op eer
ste en tweede kerstdag een
kerstbrunchbuffet in de tuin-
zaal. Dit is een sfeervol gedeel
te van het restaurant met uit
zicht op een fontein en de daar
achter gelegen zeedijk. Op het
menu staan lekkere, maar voor
een brunch misschien wat on
gebruikelijke gerechten zoals
kreeftesoep, een sorbet met ci
troenijs en champagne. Na
tuurlijk ontbreken de knappe
rige croissant en het stokbrood
niet. Naar keuze kan de gast
koffie thee of melk erbij drin
ken. Ook bestaat er de moge
lijkheid op deze dagen om een
kerstlunch a la carte te nutti
gen.
Catering
Als de drukke feestdagen ach
ter de rug zijn gaan Rijk en
Nelleke Bosland op een wel
verdiende vakantie samen met
zoon (zes) en dochtertje (drie).
Dat doen ze de eerste twee we
ken van januari. Het restau
rant is dan ook gesloten. Zater
dag 31 december is het restau
rant al gesloten maar wel wor
den er nog bestelde salades be
zorgd. Rijk: „Dit in verband
met de catering die wij ook
verzorgen. We hebben hier spe
ciaal een busje voor aange
schaft. We kunnen tot zeventig
personen de catering verzor
gen." Kerstavond (24 decem
ber) is het restaurant ook ge
sloten.
Veel is er nog niet veranderd in
het restaurant. Nelleke: „We
hebben geschilderd want alles
was zo bruin. Door dit te ver
vangen door een fris mintgroen
komt alles wat vrolijker over.
De rose tafelkleedjes die er al
waren komen nu ook heel an
ders over. Ik vind sfeer heel be
langrijk, de gasten moeten het
gewoon prima naar hun zin
hebben. Dat kan door allerlei
kleine dingen zoals bij vaste
gasten onthouden welke wijn
ze graag drinken of gewoon op
merken dat ze een nieuwe auto
hebben. Maar het kan ook zijn
door simpelweg een perfecte
bediening te geven.
Dertig jaar
Omdat het restaurant op 4 no
vember dertig jaar bestond be
sloten Rijk en Nelleke daar,
voorafgaand aan de officiële
opening, aandacht aan te
besteden. Rijk: „We hebben ge
probeerd om menu's aan te bie
den in de stijl van de jaren
zestig, zeventig en tachtig. We
begonnen in de week van vier
tot en met tien november met
het jaarmenu 1964. Dat be
stond ondermeer uit kippesoep
en gevulde varkenshaas, heel
populair in die tijd. Daarbij
passende muziek uit dezelfde
tijd. Zo schoven we iedere
week tien jaar op totdat we in
1994 aangeland waren. De ja
ren negentig blijkt er veel ver
anderd te zijn, niet alleen wat
de gerechten aangaat maar ook
op het gebied van presentatie
en bereiding. Wat je vroeger
met tien koks moest klaarma
ken kun je, door de moderne
technieken, nu met drie man
af."
„De zogenaamde 'Nouveaux
Cuisine' bleek niet zo'n succes
te zijn," aldus Bosland. „We
hebben het goede eruit gezeefd
zoals de presentatie, de kleuren
en het rangschikken. De por
ties zijn echter weer terug naar
ouderwetse Hollandse maat
staven. Gewoon een stevige
maaltijd en niet hier en daar
een verdwaald stukje vlees op
een bord."
Advertentie
Vrijdag 16 december
en
zaterdag 17 december
RESTAURANT
f 40,- inclusief koffie
in de pauze
Oude Haven 13 - Zierikzee
Telefoon (01110) 12670
ZIERIKZEE - Voor de derde
keer zal in januari de cursus
Kunst in Vogelvlucht worden
gegeven in het cursusgebouw
aan het Jannewekken 19.
Er wordt gewerkt aan de hand
van dia's en een reader en waar
mogelijk wordt Zeeuwse kunst
als voorbeeld gebruikt. De cur
sus geeft een overzicht van de
kunsthistorie vanaf de Grie
ken tot en met de jaren zeven
tig van onze eeuw. De oplei
ding begint op 12 januari en
duurt tot en met 6 april. Opga
ve bij M. Leij dekker, telefoon
nummer 17839.
Advertentie
GROOT AANTAL
Hans Verkerk Keukens is bezig
zijn 47e filiaal op te bouwen in
Oud-Beyerland. Tijdens deze
bouw hebben we een te gekke
voorverkoopactie! Een groot
aantal keukenmerken bieden
wij voor de helft van de door de
leverancier aanbevolen advies
prijs aan. Buiten deze half geld
actie hebben wij ook diverse
andere merken keukens en
apparaten die wij tegen onge
lofelijke stuntprijzen aanbie
den. Neem gerust uw offertes
mee en wij garanderen u echt
de allerlaagste prijs. Kom snel
écht geld verdienen!
VRIJDAG-KOOPAVOND)
OUD-BEYERLAND
BURG, de VRIES BROEKMANLAAN 2
0 J 660-21066/01722-5564
Advertentie
Ing. A. J. Hanse J. Langkemper
MAKELAARS O. G.
Makelaardij O.G. en Assurantiën
Haamstede - Zierikzee
Ring 19 Haringvlictpfein 8
4328 AE Burgh-Haamstede 4301 XG Zierikzee
Telefoon Oil 15-3424 nM Telefoon Oil 10-14275
Fax 01115-3707 FaxOIIIO-J7484
DREISCHOR - De leerlingen
van Elly Geelhoed Ballet ge
ven op vrijdag 16 december een
demonstratie in de gymzaal
aan de Nieuwe Schoolstraat in
Dreischor, vanaf 19.00 uur.
Alle leeftijdsgroepen die van
Elly Geelhoed les krijgen zijn
vrijdag te zien. Elly: „Ballet is
niet aan leeftijd gebonden,
mijn oudste leerling is vijftig,
de jongste drie." Iedere groep
zal een ingestudeerde dans la
ten zien. Het hoogtepunt zal
een gedeelte uit het sprookje
van Assepoester zijn, gedanst
door de leerlingen van Drei
schor. Elly Geelhoed geeft be
halve haar eigen leerlingen
ook les aan een balletgroep in
Tholen. Ook deze balletdan
sers zullen vrijdag laten zien
wat ze kunnen. Elly Geelhoed
Ballet is in september van dit
jaar begonnen met lessen.
ZIERIKZEE - De Protestants
Christelijke Ouderen Bond
(PCOB) houdt op donderdag 15
december een contactmiddag
in het multifunctioneel ge
bouw aan de De Huy-
bertstraat.
Bingo, zang, voordracht en dat
alles met een hapje en een
drankje vormen het program
ma van de middag. De aanvang
is om 14.15 uur.
Advertentie
Caljouw Rademaker
VERHUIZINGEN
01180-26649
Overzee verpakkingen
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
een abonnement.
JA, ik wil een
kwartaalabonnement a 49,50
kwartaalabonnement met autom.afschr. 47,00
jaarabonnement a 187,00
jaarbonnement met autom. afschr. 177,00
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste
twee weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
naam Dhr./mevr
adres
postcode:plaats:
telefoon handtekening:
Bij automatische afschrijving uw
bank-/gironummer vermelden:
Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
q Zienkzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie.
m Antwoordnummer 124300 VB Zierikzee