Duits menu bij L'Europe a Table
in Hotel De Zeeuwse Stromen
uiwondttfhdjckn
65.-
Kok verruilt fornuis voor schoolbank
tijdens landelijke Dag van de Smaak
Fancy-fair De Krukels
'm
Gezonde voeding voor veel
consumenten moeilijke keuze
Greveiingen-
sluis gestremd
Weekeinde
Parijs
bij Holty
Europese menu's al drie jaar een succesformule
Mevrouw Stuut neemt het
op voor basisschool Aruba
Eendaagse
cursus
't Zuuddek
ECHT HEMA
ROTAN..
'Dit moet gewoon een jaarlijks evenement worden'
WOENSDAG 12 OKTOBER 1994 NIEUWSBODE EXTRA
Alle bekende merken
ij--. -5
demonstratie gereed!
!|/v
Gezond bruinen:
veiliger dan de zon
goed voor spier- en
rugklachten
bevordert de bloedsomloop
heerlijk ontspannend
Zierikzee Havenpark 5 I Dirksiand Schelpenpad 26
Tel 0l1t0 15202 Tel 01877 1236
BRUINISSE - Peuterspeelzaal De Krukels in Brui-
nisse houdt zaterdag 29 oktober een fancy-fair. Tus
sen 10.00 en 16.00 uur kan iedereen rondsnuffelen in
het verenigingsgebouw aan de Deestraat in Bruinis-
se. Voor de schooljeugd wordt er een clickbutton-
wedstrijd gehouden.
Voor het welslagen van de
speelgoedbeurs/rommelmarkt
hebben de organisatoren van
de Bruse peuterspeelzaal voor
eep andere opzet gekozen. Al
les wat nog bruikbaar is en
men niet meer nodig heeft, zo
als huishoudelijke artikelen,
boeken en gereedschappen.
Door als bestuur in de buidel te
tasten hoopt men voor deze
fancy-fair ook het betere speel
goed in huis te halen. In andere
dorpen op Schouwen-Duive-
land verliep een dergelijke ver
koping succesvol.
Belangstellenden kunnen
vooraf bij de peuterspeelzaal
een lijst afhalen, waarna ze
zelf kunnen meehelpen het as
sortiment en de verkoopprijs
te bepalen. Driekwart van de
verlangde prijs is voor degene
die de artikelen aanbiedt. Het
resterende kwart komt in hel
laatje van de Bruse speelzaal,
terecht.
Er worden ook allerlei zelfge
maakte lekkernijen als jam,
advocaat en cake gepresen
teerd. Voor de schooljeugd is er
een clickbuttonwedstrijd. De
uitslag van deze wedstrijd
wordt om ongeveer 15.30 uur
verwacht.
Bruikbare spullen kunnen in
geleverd worden bij de peuter
speelzaal De Krukels aan de
Molenstraat (naast de biblio
theek) in Bruinisse of bij Anita
de Ronde (telefoon: 01113-2860).
'Vul je mand met verstand'
ZIERIKZEE - In samenwerking met de Nederlandse
Hartstichting houdt de GGD-Zeeland in de maand
november een aantal rondleidingen in het filiaal van
Albert Heijn in Zierikzee. Onder het motto 'Vul je
mand met verstand' brengt een diëtist de consument
de spelregels van gezonde voeding bij.
Gezonde voeding verbetert de
gezondheid. Daar zijn we het
allemaal over eens. Maar wat is
nu precies goede voeding. De
schappen in de supermarkt
zijn gevuld met duizenden ver
schillende artikelen. Het valt
niet mee een bewuste keuze te
maken. De GGD-Zeeland wil
met de rondleidingen de hel
pende hand toesteken.
De rondleiding begint met een
algemene inleiding over de
richtlijnen van gezonde voe
ding. Hierna gaat de diëtist
met de deelnemers de super
markt in. Bij verschillende
voedingsmiddelen, zoals bij
voorbeeld boter, kaas, sauzen,
koek en gebak, geeft de diëtist
informatie over de eigenschap
pen van de verschillende pro-
dukten. Er wordt ingegaan op
de verschillende soorten vet in
de produkten en de informatie
op de verpakking. Tijdens de
rondleiding wordt speciaal
aandacht besteed aan vis en
visprodukten. De gezondheids
aspecten van vis worden extra
belicht.
Volgens Renée Poelman, werk
zaam bij de GGD-Zeeland en
coördinator van het project
schaft de consument de bood
schappen die hij elke dag doet
uit gewoonte aan. ,,Door de ve
le verschillende produkten is
het voor veel mensen moeilijk
een bewuste keuze te maken.
Door informatie te geven op de
plek waar je het eten koopt,
wordt het maken van een ver
antwoorde keuze een stuk ge
makkelijker. Bovendien krij
gen de deelnemers kans om
vragen te stellen over voeding,
terwijl ze de produkten bij de
hand hebben. Zo leer je op een
leuke manier waar je bij- het
boodschappen doen allemaal
op kunt letten."
De rondleidingen in Zierikzee
worden gehouden op dinsdag 8
november van 13.30 tot 15.00 en
van 15.00 tot 16.30 uur. Belang
stellenden voor een van deze
rondleidingen kunnen tot 28
oktober bellen met de GGD-
Zeeland. telefoonnummer:
01100-49468. Er kunnen maxi
maal vijftien personen per
rondleiding deelnemen.
BRUINISSE - In verband met
revisiewerkzaamheden aan de
aandrijf wecken van de deuren
is de Grevelingensluis bij
Bruinisse deze week gedeelte
lijk gestremd.
Alleen in de drie uur rond het
laagwatertij is het voor de
scheepvaart mogelijk van en
naar hetGrevelingenmeer te
schutten. De stremming geldt
van maandag 24 oktober tot en
met donderdag 27 oktober.
ZIERIKZEE - De kledingzaak
Holty Mode op de Dam in Zie
rikzee houdt een actie waarbij
de klanten een weekeinde Pa
rijs kunnen winnen.
In de periode tot 15 oktober
krijgt men bij aankoop van een
bepaald bedrag aan kleding
een Parijs-wekker cadeau. Te
vens maakt men daarbij kans
op een weekeinde' Parijs voor
twee personen.
Advertentie
vier smaken zoet, zuur, bitter
en zout hadden de kinderen
minder moeite. Den Dekker
had zes flessen water op
'smaak' gemaakt. Van tevoren
had hij stellig verkondigd dat
alles te drinken was. De leer
lingen dachten hier blijkbaar
anders over. Met name bij de
twee zure drankjes, verkregen
met behulp van citroen en
azijn, was het dringen geblazen
bij de gootsteen.
Bij deze proef bleek eens te
meer dat iedereen een andere
smaak heeft. Waar de één wit
wegtrok bij een zuur drankje,
deed de ander dat bij het zoete.
Den Dekker wees hierop en
voegde eraan toe, dat iedereen
de gerechten naar eigen smaak
kan klaarmaken. Bijvoorbeeld
bij het maken van mayonaise,
dat hij met de hulp van Rachel
demonstreerde.
Op de presentatie van het
lesmateriaal hadden alle deel
nemende koks te horen gekre
gen dat ze hiervoor de dubbele
hoeveelheid mosterd en azijn
moesten gebruiken, Anders
zouden jullie het niet lekker
vinden", aldus Den Dekker.
Dat viel echter wel mee, al was
het wel even iets anders dan de
mayonaise die de kinderen ge
wend zijn. Maar de les-ging im
mers over het verschil in
smaak en op deze manier wer
den zij daarmee rechtstreeks
geconfronteerd.
De bedoeling is dat de Dag van
de Smaak een jaarlijks terug
kerend evenement wordt. Dit
jaar was op Schouwen-Duive-
land Den Dekker de enige kok
die hieraan deelnam. Dat ver
baasde hem heel erg. Hij is van
mening dat er veel meer colle
ga's aan deze dag mee moeten
doen en hoopt dat zulks vol
gend jaar het geval is. Wanneer
er tijdens de evaluatie ten
minste besloten wordt deze dag
een vervolg te geven. Als het
aan Den Dekker ligt gebeurt
dit. ,,Het is ontzettend leuk en
wanneer ik af ga op het enthou
siasme van de kinderen moet
dit gewoon een jaarlijks evene
ment worden."
RENESSE - „Ze hebben mij geleerd dat je een campagne moet stoppen voordat ér slijtageplekken in ko
men," aldus de initiatiefnemer van L' Europe a Table, de heer N. J. M. de Rooij. Drie jaar lang was het maan
delijks centraal stellen van één van de landen van de twaalf lidstaten van Europa in het menu een succesfor
mule. Na de Duitse maand in oktober volgen nog Denemarken en Engeland en dan is het definitief voorbij.
Hotel De Zeeuwse Stromen stond in het teken van het Duitse menu omdat vooral in de zomer een groot deel
van de gasten uit Duitsland komt.
,,Bij de 50 deelnemende restau
rants werden maar liefst
700.000 Europa menu's geser
veerd, vertelt De Rooij. „Drie
jaar geleden begon het als zo
maar een ideetje van Albert
Tielemans, chef-kok van het
Amsterdams WTC-clubrestau-
rant. Er was een campagne aan
de gang waarbij op een kalen
der verschillende Europese ge
rechten vermeld werden. Tiele
mans stelde voor om zo'n menu
op de kaart te zetten en dat
leek mij een prima idee. Zo
werd L' Europe a Thble gebo
ren." De bedoeling van deze
campagne is dat iedere maand,
bij de deelnemende restau
rants, specifieke gerechten uit
het betreffende land worden
geserveerd en daarbij worden,
als het een wijnland js, uiter
aard de bijpassende wijnen ge
schonken. Hotel De Zeeuwse
Stromen koos met zorg een
maand en land uit dat bij de
ambiance van dit bedrijf past:
Duitsland. Sales manager van
De Zeeuwse Stromen, Irma
van der Meij legt uit dat de kos
ten voor het diner voor reke
ning van het deelnemende res
taurant zijn. Irma: ,,Je krijgt
de recepten die in de betreffen
de maand gebruikt worden toe
gestuurd en iedere chefkok
geeft hier zijn eigen creatieve
vertaling aan."
Wijnen
Restaurantmanager van de
Zeeuwse Stromen, de heer R.
Pots, gaf een bloemrijke uitleg
bij de gerechten die de geno
digden vrijdagmiddag voorge
schoteld kregen. De maaltijd
begon met een Berlijnse aard
appelsoep.
Pots: „Uiteraard is deze versie
van Zeeuwse kleiaardappelen
gemaakt en een heel belang
rijk ingrediënt is marjolein."
Het gerecht werd begeleid door
een bijpassende wijn, van
tekst en uitleg voorzien dóór
mevrouw J. Verberne van het
informatiebureau voor Duitse
wijn. De soep ging vergezeld
van de in Nederland vrij onbe
kende Müller Thurgau Kabi-
nett Franken. Verberne: „De
Duitse wijngaarden zijn meest
al rondom de rivieren gelegen
omdat er niet zoveel zon is als
bijvoorbeeld in Zuid-Frank
rijk. De weerkaatsing in het
water geeft iets meer licht."
Het tussengerecht, groene
koolblaadjes gevuld met to
maat en zwezerik, is een speci
aliteit uit Osnabrück, gelegen
in de noordelijke laagvlakte.
Volgens Pots moest burgemees
ter Tees van Westerschouwen
'dondersgoed' weten waar die
koolblaadjes vandaan komen:
uit het noorden van Gronin
gen. Daarna volgde het hoofd
gerecht: Herteboutmedaillon a
la Baden Baden, vergezeld van
een Spatburgunder Spatlese
Baden Baden. Een recept van
de Duitse kant van de Rijn, aan
de kop van het Schwartzwald.
Dit gebied heeft van oudsher
een jachttraditie. Een bijzon
der Zuidduitse recept (Beieren)
vormde dë afsluiting van de
maaltijd: Pruimen, gefrituurd
in bierbeslag met dennenho-
ningparfait.
L'Europe a Table was een suc
ces. Vandaar dat er een vervolg
op komt. De Rooij: „Er werd
gezegd, ga er toch mee door
want het loopt zo leuk.
We hebben daar gedeeltelijk
gehoor aan gegeven. Het was
toevallig dat er twaalf lidsta
ten zijn, waardoor er iedere
maand één uitgelicht kon wor
den. In 1995 gaan we iedere
maand een provincie in de
schijnwerpers zetten, daar heb
ben we er ook twaalf van. Iede
re provincie heeft een specifie
ke eigen keuken. We hebben
vissers en boeren met geëigen
de recepten. Er kwamen 650
oorspronkelijke streekrecep
ten boven water en 150 ver
schillende drankjes. We ont
dekten 200 soorten koek en ge
bak. Dat lijkt me voldoende
om weer mee aan de slag te
gaan. Een mens zit gemidd.eld
vijftien jaar van zijn leven aan
tafel te eten, alle reden dus om
er wat gezelligs van te maken."
Ook de Zeeuwse Stromen zal
meedoen aan de nieuwe cam
pagne.
ZIERIKZEE - Mevrouw M. A. W. Stuut-Deurloo uit
Zierikzee heeft zich het lot aangetrokken van een
noodlijdende basisschool op Aruba. Deze school ont
beert de benodigde materialen. Ze heeft aan alle ba
sisscholen van Schouwen-Duiveland gevraagd oude
lesmethoden en materialen af te staan aan de school
op Aruba. Het schoolhoofd is in de loop der jaren
dermate gedesillusioneerd geraakt, dat hij over
weegt een andere baan te zoeken.
Mevrouw Stuut kwam in con
tact met het schoolhoofd, toen
die op familiebezoek in Neder
land was. Zijn grootvader is de
buurman van haar. Gevraagd
naar het onderwijs op het ei
land kwam zijn schooltje ter
sprake. Hij geeft les op een
openbare basisschool waar Ne
derlands gesproken wordt. Hij
moet dit doen zonder de beno
digde materialen. Deze moeten
officieel aanwezig zijn, maar in
werkelijkheid is er niets.
De initiatiefneemster denkt
dat de basisscholen van Schou
wen-Duiveland de school op
Aruba kunnen helpen door
hun oude leermethoden en ma
terialen beschikbaar te stellen.
Vrijwel alles kan gebruikt wor
den, als het maar klassikaal is.
Aan de hand van hetgeen de ba
sisscholen aanbieden neemt zij
contact op met het school
hoofd. Hij kan dan zelf een
keuze maken, zodat er geen
overbodig materiaal opge
stuurd wordt. Het vervoer
denkt hij zelf te kunnen rege
len.
Volgens mevrouw Stuut is het
te gek voor woorden dat er er
gens een Nederlandse school
bestaat die het zonder leermid
delen moet stellen. „Laten wij
die school helpen met onze ou
de spullen die hier misschien
toch maar op een zolder liggen.
De kinderen en het school
hoofd zullen er ontzettend blij
mee zijn", aldus mevrouw
Stuut.
HAAMSTEDE - In het atelier
van Galerie 't .Zuuddek in
Haamstede wordt vrijdag 28
oktober een eendaagse cursus
herfststilleven in aquarel ge
geven.
Tussen 9.30 en 14.30 uur zetten
de cursisten zich aan de schil
dersezel om de herfsttafel met
produkten uit het Schouwse
bos op het doek te vereeuwi
gen. De cursus 'staat onder lei
ding van Anneke Leijdekker.
Bij de kosten zijn koffie, thee,
lunch en aquarelpapier inbe
grepen.
Advertentie
A
Smaakvervlakking
Advertentie
B.ibcliwg 2, 4357 BT Domburg,
telefoon 01188-3230
Bent u een liefhebber van stijldansen?
Zaterdag 15 oktober a.s. organiseren we
weer een gezellige dansavond in het
theater van De Parel, van 2030 - 00.30 uur
Hélemaal GRATIS. Met live-muziek van
"Cartouche".
De volgende dansavond is op 12 november a s
met "Passé Partout".
DE PABEL IS EEBOWLING- EN SOU»SH_
BANEN.SAUNA. KUURCfc fcfl, CAFÉ S EN RESTAURANTS IN DOMBURG
Ook de burgemeester van Westerschouwen. de heer li. Tees (derde van links) was vrijdagmiddag te gast in de Zeeuwse Stromen. Ge
heel links de directeur van het hotel, de heer J. W. Mijinke. (Foto: Marijke Folkertsma).
Stoel of tafel 99.-
kerstichting en Euro-Tbques
Nederland.
Zondagnacht stond hij tot laat
achter het fornuis in La Butte.
Maandagmiddag stond Den
Dekker getooid met sloof en
muts voor de klas om de leer
lingen van de twee hoogste
groepen kennis te laten maken
met de vier smaken zoet, zuur,
bitter en zout. De leerlingen
hadden allemaal een zoge
naamd proefboek gekregen,
waarin ze de uitslagen van de
testjes konden vermelden.
Volgens Den Dekker is een les
in smaak en proeven geen over
bodige luxe in de strijd tegen
de smaakvervlakking. Dat er
inderdaad sprake is van een
smaakvervlakking, bleek
maandag overduidelijk. Een
aantal leerlingen bleek geen
boontjes te lusten. „Ik eet het
wel thuis, maar dan doe ik er
tomatenketchup bij", liet een
van hen weten. „Kijk, dat be
doel ik nou", zegt de chef.
Daarvoor hadden de leerlingen
kennis gemaakt met een drie
tal soorten yoghurt. Dat dach
ten zij althans. De kleur bracht
de kinderen echter op een
dwaalspoor. De witte yoghurt
bestempelden zij als 'de gewo
ne', de roze was voor de mees
ten aardbeien en de blauwe
had het meest weg van bosbes
sen of bramen. Tijdens het
blind proeven van de yoghurt
bleek al, dat er iets vreemds
aan de hand was. Het proefko
nijn gooide alle soorten door
elkaar. De gedachte aan de ver
schillende soorten was blijk
baar sterker dan zijn smaak,
want Den Dekker verklapte
uiteindelijk dat het in alle drie
gevallen om gewone yoghurt
ging. Hij had alleen in twee
potten een kleurstof toege
voegd en dit was voldoende om
de kinderen in de war te bren
gen.
Gootsteen
Met het onderscheiden van de
OUWERKERK - Voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de openbare basisschool 't Stoofje in Ouwerkerk
was het maandagmiddag genieten geblazen. In het kader van de Dag van de Smaak gaf Peter den Dekker,
eigenaar en kok van het plaatselijke restaurant Auberge La Butte, een les in proeven. Het doel hiervan was,
de kinderen kennis te laten maken met de verschillende smaken en deze te herkennen. Hiertoe had Den
Dekker een aantal produkten mee naar de school genomen. De kinderen konden deze proeven en vervolgens
hun indruk ervan opschrijven. Tevens kregen ze een demonstratie mayonaise maken te zien. De kinderen
vonden het allemaal prima. Zij hadden het ontzettend naar de zin, al viel niet alles bij hen in de smaak.
De Dag van de Smaak is van Franse Suikerstichting. In dels uitgegroeid tot Week van organisatie van de Dag van de
oorsprong een initiatief van de Frankrijk is deze dag inmid- de Smaak. In Nederland is de Smaak in handen van de Sui-
I
Aan de Dag van de Smaak zit ook een wedstrijd verbonden waarin de scholieren hun favoriete gerecht moeten beschrijven. (Foto:
Joop van Houdt).