Duits menu bij L'Europe a Table in Hotel De Zeeuwse Stromen uiwondttfhdjckn 65.- Kok verruilt fornuis voor schoolbank tijdens landelijke Dag van de Smaak Fancy-fair De Krukels 'm Gezonde voeding voor veel consumenten moeilijke keuze Greveiingen- sluis gestremd Weekeinde Parijs bij Holty Europese menu's al drie jaar een succesformule Mevrouw Stuut neemt het op voor basisschool Aruba Eendaagse cursus 't Zuuddek ECHT HEMA ROTAN.. 'Dit moet gewoon een jaarlijks evenement worden' WOENSDAG 12 OKTOBER 1994 NIEUWSBODE EXTRA Alle bekende merken ij--. -5 demonstratie gereed! !|/v Gezond bruinen: veiliger dan de zon goed voor spier- en rugklachten bevordert de bloedsomloop heerlijk ontspannend Zierikzee Havenpark 5 I Dirksiand Schelpenpad 26 Tel 0l1t0 15202 Tel 01877 1236 BRUINISSE - Peuterspeelzaal De Krukels in Brui- nisse houdt zaterdag 29 oktober een fancy-fair. Tus sen 10.00 en 16.00 uur kan iedereen rondsnuffelen in het verenigingsgebouw aan de Deestraat in Bruinis- se. Voor de schooljeugd wordt er een clickbutton- wedstrijd gehouden. Voor het welslagen van de speelgoedbeurs/rommelmarkt hebben de organisatoren van de Bruse peuterspeelzaal voor eep andere opzet gekozen. Al les wat nog bruikbaar is en men niet meer nodig heeft, zo als huishoudelijke artikelen, boeken en gereedschappen. Door als bestuur in de buidel te tasten hoopt men voor deze fancy-fair ook het betere speel goed in huis te halen. In andere dorpen op Schouwen-Duive- land verliep een dergelijke ver koping succesvol. Belangstellenden kunnen vooraf bij de peuterspeelzaal een lijst afhalen, waarna ze zelf kunnen meehelpen het as sortiment en de verkoopprijs te bepalen. Driekwart van de verlangde prijs is voor degene die de artikelen aanbiedt. Het resterende kwart komt in hel laatje van de Bruse speelzaal, terecht. Er worden ook allerlei zelfge maakte lekkernijen als jam, advocaat en cake gepresen teerd. Voor de schooljeugd is er een clickbuttonwedstrijd. De uitslag van deze wedstrijd wordt om ongeveer 15.30 uur verwacht. Bruikbare spullen kunnen in geleverd worden bij de peuter speelzaal De Krukels aan de Molenstraat (naast de biblio theek) in Bruinisse of bij Anita de Ronde (telefoon: 01113-2860). 'Vul je mand met verstand' ZIERIKZEE - In samenwerking met de Nederlandse Hartstichting houdt de GGD-Zeeland in de maand november een aantal rondleidingen in het filiaal van Albert Heijn in Zierikzee. Onder het motto 'Vul je mand met verstand' brengt een diëtist de consument de spelregels van gezonde voeding bij. Gezonde voeding verbetert de gezondheid. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar wat is nu precies goede voeding. De schappen in de supermarkt zijn gevuld met duizenden ver schillende artikelen. Het valt niet mee een bewuste keuze te maken. De GGD-Zeeland wil met de rondleidingen de hel pende hand toesteken. De rondleiding begint met een algemene inleiding over de richtlijnen van gezonde voe ding. Hierna gaat de diëtist met de deelnemers de super markt in. Bij verschillende voedingsmiddelen, zoals bij voorbeeld boter, kaas, sauzen, koek en gebak, geeft de diëtist informatie over de eigenschap pen van de verschillende pro- dukten. Er wordt ingegaan op de verschillende soorten vet in de produkten en de informatie op de verpakking. Tijdens de rondleiding wordt speciaal aandacht besteed aan vis en visprodukten. De gezondheids aspecten van vis worden extra belicht. Volgens Renée Poelman, werk zaam bij de GGD-Zeeland en coördinator van het project schaft de consument de bood schappen die hij elke dag doet uit gewoonte aan. ,,Door de ve le verschillende produkten is het voor veel mensen moeilijk een bewuste keuze te maken. Door informatie te geven op de plek waar je het eten koopt, wordt het maken van een ver antwoorde keuze een stuk ge makkelijker. Bovendien krij gen de deelnemers kans om vragen te stellen over voeding, terwijl ze de produkten bij de hand hebben. Zo leer je op een leuke manier waar je bij- het boodschappen doen allemaal op kunt letten." De rondleidingen in Zierikzee worden gehouden op dinsdag 8 november van 13.30 tot 15.00 en van 15.00 tot 16.30 uur. Belang stellenden voor een van deze rondleidingen kunnen tot 28 oktober bellen met de GGD- Zeeland. telefoonnummer: 01100-49468. Er kunnen maxi maal vijftien personen per rondleiding deelnemen. BRUINISSE - In verband met revisiewerkzaamheden aan de aandrijf wecken van de deuren is de Grevelingensluis bij Bruinisse deze week gedeelte lijk gestremd. Alleen in de drie uur rond het laagwatertij is het voor de scheepvaart mogelijk van en naar hetGrevelingenmeer te schutten. De stremming geldt van maandag 24 oktober tot en met donderdag 27 oktober. ZIERIKZEE - De kledingzaak Holty Mode op de Dam in Zie rikzee houdt een actie waarbij de klanten een weekeinde Pa rijs kunnen winnen. In de periode tot 15 oktober krijgt men bij aankoop van een bepaald bedrag aan kleding een Parijs-wekker cadeau. Te vens maakt men daarbij kans op een weekeinde' Parijs voor twee personen. Advertentie vier smaken zoet, zuur, bitter en zout hadden de kinderen minder moeite. Den Dekker had zes flessen water op 'smaak' gemaakt. Van tevoren had hij stellig verkondigd dat alles te drinken was. De leer lingen dachten hier blijkbaar anders over. Met name bij de twee zure drankjes, verkregen met behulp van citroen en azijn, was het dringen geblazen bij de gootsteen. Bij deze proef bleek eens te meer dat iedereen een andere smaak heeft. Waar de één wit wegtrok bij een zuur drankje, deed de ander dat bij het zoete. Den Dekker wees hierop en voegde eraan toe, dat iedereen de gerechten naar eigen smaak kan klaarmaken. Bijvoorbeeld bij het maken van mayonaise, dat hij met de hulp van Rachel demonstreerde. Op de presentatie van het lesmateriaal hadden alle deel nemende koks te horen gekre gen dat ze hiervoor de dubbele hoeveelheid mosterd en azijn moesten gebruiken, Anders zouden jullie het niet lekker vinden", aldus Den Dekker. Dat viel echter wel mee, al was het wel even iets anders dan de mayonaise die de kinderen ge wend zijn. Maar de les-ging im mers over het verschil in smaak en op deze manier wer den zij daarmee rechtstreeks geconfronteerd. De bedoeling is dat de Dag van de Smaak een jaarlijks terug kerend evenement wordt. Dit jaar was op Schouwen-Duive- land Den Dekker de enige kok die hieraan deelnam. Dat ver baasde hem heel erg. Hij is van mening dat er veel meer colle ga's aan deze dag mee moeten doen en hoopt dat zulks vol gend jaar het geval is. Wanneer er tijdens de evaluatie ten minste besloten wordt deze dag een vervolg te geven. Als het aan Den Dekker ligt gebeurt dit. ,,Het is ontzettend leuk en wanneer ik af ga op het enthou siasme van de kinderen moet dit gewoon een jaarlijks evene ment worden." RENESSE - „Ze hebben mij geleerd dat je een campagne moet stoppen voordat ér slijtageplekken in ko men," aldus de initiatiefnemer van L' Europe a Table, de heer N. J. M. de Rooij. Drie jaar lang was het maan delijks centraal stellen van één van de landen van de twaalf lidstaten van Europa in het menu een succesfor mule. Na de Duitse maand in oktober volgen nog Denemarken en Engeland en dan is het definitief voorbij. Hotel De Zeeuwse Stromen stond in het teken van het Duitse menu omdat vooral in de zomer een groot deel van de gasten uit Duitsland komt. ,,Bij de 50 deelnemende restau rants werden maar liefst 700.000 Europa menu's geser veerd, vertelt De Rooij. „Drie jaar geleden begon het als zo maar een ideetje van Albert Tielemans, chef-kok van het Amsterdams WTC-clubrestau- rant. Er was een campagne aan de gang waarbij op een kalen der verschillende Europese ge rechten vermeld werden. Tiele mans stelde voor om zo'n menu op de kaart te zetten en dat leek mij een prima idee. Zo werd L' Europe a Thble gebo ren." De bedoeling van deze campagne is dat iedere maand, bij de deelnemende restau rants, specifieke gerechten uit het betreffende land worden geserveerd en daarbij worden, als het een wijnland js, uiter aard de bijpassende wijnen ge schonken. Hotel De Zeeuwse Stromen koos met zorg een maand en land uit dat bij de ambiance van dit bedrijf past: Duitsland. Sales manager van De Zeeuwse Stromen, Irma van der Meij legt uit dat de kos ten voor het diner voor reke ning van het deelnemende res taurant zijn. Irma: ,,Je krijgt de recepten die in de betreffen de maand gebruikt worden toe gestuurd en iedere chefkok geeft hier zijn eigen creatieve vertaling aan." Wijnen Restaurantmanager van de Zeeuwse Stromen, de heer R. Pots, gaf een bloemrijke uitleg bij de gerechten die de geno digden vrijdagmiddag voorge schoteld kregen. De maaltijd begon met een Berlijnse aard appelsoep. Pots: „Uiteraard is deze versie van Zeeuwse kleiaardappelen gemaakt en een heel belang rijk ingrediënt is marjolein." Het gerecht werd begeleid door een bijpassende wijn, van tekst en uitleg voorzien dóór mevrouw J. Verberne van het informatiebureau voor Duitse wijn. De soep ging vergezeld van de in Nederland vrij onbe kende Müller Thurgau Kabi- nett Franken. Verberne: „De Duitse wijngaarden zijn meest al rondom de rivieren gelegen omdat er niet zoveel zon is als bijvoorbeeld in Zuid-Frank rijk. De weerkaatsing in het water geeft iets meer licht." Het tussengerecht, groene koolblaadjes gevuld met to maat en zwezerik, is een speci aliteit uit Osnabrück, gelegen in de noordelijke laagvlakte. Volgens Pots moest burgemees ter Tees van Westerschouwen 'dondersgoed' weten waar die koolblaadjes vandaan komen: uit het noorden van Gronin gen. Daarna volgde het hoofd gerecht: Herteboutmedaillon a la Baden Baden, vergezeld van een Spatburgunder Spatlese Baden Baden. Een recept van de Duitse kant van de Rijn, aan de kop van het Schwartzwald. Dit gebied heeft van oudsher een jachttraditie. Een bijzon der Zuidduitse recept (Beieren) vormde dë afsluiting van de maaltijd: Pruimen, gefrituurd in bierbeslag met dennenho- ningparfait. L'Europe a Table was een suc ces. Vandaar dat er een vervolg op komt. De Rooij: „Er werd gezegd, ga er toch mee door want het loopt zo leuk. We hebben daar gedeeltelijk gehoor aan gegeven. Het was toevallig dat er twaalf lidsta ten zijn, waardoor er iedere maand één uitgelicht kon wor den. In 1995 gaan we iedere maand een provincie in de schijnwerpers zetten, daar heb ben we er ook twaalf van. Iede re provincie heeft een specifie ke eigen keuken. We hebben vissers en boeren met geëigen de recepten. Er kwamen 650 oorspronkelijke streekrecep ten boven water en 150 ver schillende drankjes. We ont dekten 200 soorten koek en ge bak. Dat lijkt me voldoende om weer mee aan de slag te gaan. Een mens zit gemidd.eld vijftien jaar van zijn leven aan tafel te eten, alle reden dus om er wat gezelligs van te maken." Ook de Zeeuwse Stromen zal meedoen aan de nieuwe cam pagne. ZIERIKZEE - Mevrouw M. A. W. Stuut-Deurloo uit Zierikzee heeft zich het lot aangetrokken van een noodlijdende basisschool op Aruba. Deze school ont beert de benodigde materialen. Ze heeft aan alle ba sisscholen van Schouwen-Duiveland gevraagd oude lesmethoden en materialen af te staan aan de school op Aruba. Het schoolhoofd is in de loop der jaren dermate gedesillusioneerd geraakt, dat hij over weegt een andere baan te zoeken. Mevrouw Stuut kwam in con tact met het schoolhoofd, toen die op familiebezoek in Neder land was. Zijn grootvader is de buurman van haar. Gevraagd naar het onderwijs op het ei land kwam zijn schooltje ter sprake. Hij geeft les op een openbare basisschool waar Ne derlands gesproken wordt. Hij moet dit doen zonder de beno digde materialen. Deze moeten officieel aanwezig zijn, maar in werkelijkheid is er niets. De initiatiefneemster denkt dat de basisscholen van Schou wen-Duiveland de school op Aruba kunnen helpen door hun oude leermethoden en ma terialen beschikbaar te stellen. Vrijwel alles kan gebruikt wor den, als het maar klassikaal is. Aan de hand van hetgeen de ba sisscholen aanbieden neemt zij contact op met het school hoofd. Hij kan dan zelf een keuze maken, zodat er geen overbodig materiaal opge stuurd wordt. Het vervoer denkt hij zelf te kunnen rege len. Volgens mevrouw Stuut is het te gek voor woorden dat er er gens een Nederlandse school bestaat die het zonder leermid delen moet stellen. „Laten wij die school helpen met onze ou de spullen die hier misschien toch maar op een zolder liggen. De kinderen en het school hoofd zullen er ontzettend blij mee zijn", aldus mevrouw Stuut. HAAMSTEDE - In het atelier van Galerie 't .Zuuddek in Haamstede wordt vrijdag 28 oktober een eendaagse cursus herfststilleven in aquarel ge geven. Tussen 9.30 en 14.30 uur zetten de cursisten zich aan de schil dersezel om de herfsttafel met produkten uit het Schouwse bos op het doek te vereeuwi gen. De cursus 'staat onder lei ding van Anneke Leijdekker. Bij de kosten zijn koffie, thee, lunch en aquarelpapier inbe grepen. Advertentie A Smaakvervlakking Advertentie B.ibcliwg 2, 4357 BT Domburg, telefoon 01188-3230 Bent u een liefhebber van stijldansen? Zaterdag 15 oktober a.s. organiseren we weer een gezellige dansavond in het theater van De Parel, van 2030 - 00.30 uur Hélemaal GRATIS. Met live-muziek van "Cartouche". De volgende dansavond is op 12 november a s met "Passé Partout". DE PABEL IS EEBOWLING- EN SOU»SH_ BANEN.SAUNA. KUURCfc fcfl, CAFÉ S EN RESTAURANTS IN DOMBURG Ook de burgemeester van Westerschouwen. de heer li. Tees (derde van links) was vrijdagmiddag te gast in de Zeeuwse Stromen. Ge heel links de directeur van het hotel, de heer J. W. Mijinke. (Foto: Marijke Folkertsma). Stoel of tafel 99.- kerstichting en Euro-Tbques Nederland. Zondagnacht stond hij tot laat achter het fornuis in La Butte. Maandagmiddag stond Den Dekker getooid met sloof en muts voor de klas om de leer lingen van de twee hoogste groepen kennis te laten maken met de vier smaken zoet, zuur, bitter en zout. De leerlingen hadden allemaal een zoge naamd proefboek gekregen, waarin ze de uitslagen van de testjes konden vermelden. Volgens Den Dekker is een les in smaak en proeven geen over bodige luxe in de strijd tegen de smaakvervlakking. Dat er inderdaad sprake is van een smaakvervlakking, bleek maandag overduidelijk. Een aantal leerlingen bleek geen boontjes te lusten. „Ik eet het wel thuis, maar dan doe ik er tomatenketchup bij", liet een van hen weten. „Kijk, dat be doel ik nou", zegt de chef. Daarvoor hadden de leerlingen kennis gemaakt met een drie tal soorten yoghurt. Dat dach ten zij althans. De kleur bracht de kinderen echter op een dwaalspoor. De witte yoghurt bestempelden zij als 'de gewo ne', de roze was voor de mees ten aardbeien en de blauwe had het meest weg van bosbes sen of bramen. Tijdens het blind proeven van de yoghurt bleek al, dat er iets vreemds aan de hand was. Het proefko nijn gooide alle soorten door elkaar. De gedachte aan de ver schillende soorten was blijk baar sterker dan zijn smaak, want Den Dekker verklapte uiteindelijk dat het in alle drie gevallen om gewone yoghurt ging. Hij had alleen in twee potten een kleurstof toege voegd en dit was voldoende om de kinderen in de war te bren gen. Gootsteen Met het onderscheiden van de OUWERKERK - Voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de openbare basisschool 't Stoofje in Ouwerkerk was het maandagmiddag genieten geblazen. In het kader van de Dag van de Smaak gaf Peter den Dekker, eigenaar en kok van het plaatselijke restaurant Auberge La Butte, een les in proeven. Het doel hiervan was, de kinderen kennis te laten maken met de verschillende smaken en deze te herkennen. Hiertoe had Den Dekker een aantal produkten mee naar de school genomen. De kinderen konden deze proeven en vervolgens hun indruk ervan opschrijven. Tevens kregen ze een demonstratie mayonaise maken te zien. De kinderen vonden het allemaal prima. Zij hadden het ontzettend naar de zin, al viel niet alles bij hen in de smaak. De Dag van de Smaak is van Franse Suikerstichting. In dels uitgegroeid tot Week van organisatie van de Dag van de oorsprong een initiatief van de Frankrijk is deze dag inmid- de Smaak. In Nederland is de Smaak in handen van de Sui- I Aan de Dag van de Smaak zit ook een wedstrijd verbonden waarin de scholieren hun favoriete gerecht moeten beschrijven. (Foto: Joop van Houdt).

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1994 | | pagina 3