Bantoe-viering
in Zierikzee
UW KRANT VAN
SCHOUWEN-DUIVELAND
deurloo intermeubel
'Ik ga voor de eerste plaats, want dat
moet als je aan een wedstrijd deelneemt'
r
Automobielbedrijf P. Louwerse
houdt geslaagde openingsdagen
Demonstratie opvullen
van rimpels bij Eva
HANSE HANSE
Open huis L O
L
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE M
ontdek de ontelbare
woonoplossingen bij....
Mark Plaating in Internationale vakwedstrijd bakkerij
Mercedes-dealer voor Schouwen-Duiveland
TAXATIES BEMIDDELING
dé krant van schouwen - duivehnd!
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 28 SEPTEMBER 1994
GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD
EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
DEZE EDITIE BESTAAT UIT 22 PAGINA'S
M
de nieuwe meubelgids 1994-1995
ligt voor u klaar.
Kom kijken
Haringvlietplein 4. Zierikzee. Tel. 01110-12946 's Maandags gesloten. Donderdagavond koopavond
ZIERIKZEE - Eén ding staat vast. Mark Plaating uit Zierikzee is bezeten van
brood. „Waarom? Dat kan ik niet uitleggen. Brood leeft gewoon voor mij." De
liefde voor het bakkersvak werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn opa had
namelijk een bakkerij in Renesse. Deze werd later door zijn ooms overgenomen.
Daar werden hem weliswaar de fijne kneepjes van het vak bijgebracht, maar de
bezetenheid voor het vak werd hem bijgebracht door Hans Som uit Wehl. Bij
hem liep Mark enige maanden stage tijdens het derde jaar aan de Middelbare
Bakkerij en Horeca vakschool in Wageningen. Som, de kersverse Europees kam
pioen brood en banketbakken, maakte Mark warm voor het wedstrijdbakken,
hetgeen leidde tot een tweede plaats in de landelijke finale en daarmee tot uit
zending naar de Internationale jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij, die dit
jaar in Wageningen worden gehouden op 10 oktober. Samen met Patrick Vreman
uit Giesbeek verdedigt hij de nationale driekleur in een wedstrijd waarbij elf
Europese landen vertegenwoordigd zijn.
De nu twintigjarige Mark
Plaating vertrok na zijn
MAVO-opleiding in Zierikzee
naar Wageningen. Hij moest en
wilde bakker worden, hetgeen
in zijn familie niet bijzonder
is. Zijn moeder, Cora Everaers
komt uit een bakkersfamilie.
Met haar en met zijn vader
ging Mark mee naar de bakke
rij van opa. En als vanzelfspre
kend nam hij op een gegeven
moment een spuitzak in zijn
hand. Van het een kwam het
ander en vorig jaar behaalde
Mark zijn diploma aan de Mid
delbare Bakkerij en Horeca
vakschool in Wageningen, de
enige middelbare opleiding in
het bakkersvak. Momenteel
volgt hij een lerarenopleiding.
Wanneer hij deze over drie jaar
afrondt, mag hij les geven op
de school waar hij zelf de eer
ste beginselen van het bakkers
vak leerde.
De eerste twee jaar van de op
leiding in Wageningen bestaan
voor een groot, deel uit theorie.
„Ze gaan er van uit dat je na de
opleiding een middenkader
functie krijgt, zoals be
drijfsleider of chef van een af
deling. Dan heb je dus meer
aan theorie", aldus Mark. Het
gemis aan praktijk wordt in
het derde jaar meer dan goed
gemaakt. Gedurende tien
maanden liep hij stage bij drie
verschillende bedrijven.
Zijn eerste bedrijf was een ban
ketbakkerij in IJsselstein.
„Deze was lid van het pattise-
riecollege, zeg maar luxe ban
ketbakkerijen. Alles werd
daar met de hand gemaakt en
er kwam alleen roomboter aan
te pas. Ik vond dit wel leuk,
maar zou het niet altijd willen
doen. Geef mij maar brood."
Zijn tweede stageplaats vond
hij een stuk interessanter. Bij
Zeelandia in Zierikzee kreeg
hij een kijkje aan de andere
kant van de bakkerij wereld. In
de controlebakkerij zag hij er
mede op toe of alle grondstof
fen in orde waren. Daarna
kwam hij in de researchbakke-
rij terecht, waar hij zelf dingen
mocht bedenken en voor oplos
singen zorgen,- wanneer er er
gens problemen opdoken.
„Het werken bij Zeelandia is
niet te vergelijken met het wer
ken in een bakkerijIk was ge
wend om te produceren, maar
bij Zeelandia komt dit op de
tweede plaats. Alles moet goed
gebeuren en het is veelal denk
werk. Snelheid komt op de
tweede plaats." Mark kijkt
met genoegen terug op zijn sta
geperiode bij Zeelandia.
„Ik heb daar enorm veel ge
leerd. Vooral op het gebied van
de invloed van bepaalde grond
stoffen. Dat leer je op school
wel in theorie, maar bij Zeelan
dia zie je daadwerkelijk de
werking van bepaalde enzy-
Bijzonder vond hij ook het pro
ject dat hij bij het Zierikzeese
bedrijf uitvoerde. Het project
maakt deel uit van het derde
jaar aan de vakschool. Mark
onderzocht de invloed van
magnetrons op bevroren ham
burgerbroodjes. In de praktijk
blijkt namelijk dat bij de be
reiding van deze broodjes in de-
magnetron, er harde stukjes in
het broodje komen. Volgens
Mark wordt dit veroorzaakt
door het feit, dat het water dat
in de broodjes zit, sneller door
de magnetron wordt verwarmd
dan de ijsdeeltjes. Bijna was
hij tot een oplossing van dit
probleem gekomen. Then was
echter zijn stageperiode voor
bij en moest hij noodgedwon
gen zijn onderzoek staken.
Lang kon Mark zich daar ech
ter niet mee bezighouden. Bij
zijn volgende werkgever, Hans
Som in Wehl, kwam hij immers
direct in aanraking met het
wedstrijdbakken. „De eige
naar was de eerste week van
mijn verblijf daar niet aanwe
zig. Hij was in Frankrijk om
deel te nemen aan de Europese
kampioenschappen. Hij werd
tweede en bij terugkomst hoor
de ik alle verhalen. Het bleek
dat alle medewerkers aan wed
strijden deelnamen. Pan word
je zelf ook enthousiast."
Vast programma
Al direct bij de eerste voorron
de plaatste Mark zich met een
eerste plaats voor de finale. In
deze voorronde worden de pro-
dukten in de eigen bakkerij ge
bakken. Deze worden vervol
gens ter beoordeling opge
stuurd. Het betreft hier een
vast programma van vijf pro-
dukten, waaronder vlecht-
brood, getoerd gerezen deeg en
koffiebroodjes. In de finale ne
men zes deelnemers het tegen
elkaar op in de vakschool in
Wageningen. De produkten
worden dan ter plaatse ge
maakt. Mark eindigde in de fi
nale, achter Patrick Vreman,
-op een-tweede plaats:
Voor bakker Som, die onlangs
Europees kampioen werd, be-
Voor een echte Zeeuwse bolus draait Mark Plaating zijn hand niet om. (Foto: Marijke Folkertsma).
tekent dit resultaat, dat twee
van zijn leerlingen Nederland
vertegenwoordigen in de inter
nationale vakwedstrijd. En
ook al werkt Mark tegenwoor
dig in de bakkerij van zijn
ooms Dirk en Hans Everaers in
Renesse, nog steeds gaat hij
één keer per week naar Wehl
om daar samen met Patrick te
trainen bij'Hans Som. Het ziet
er overigens naar uit dat hij
binnenkort op zoek moet naar
ander werk. Het seizoen zit er
namelijk op en dan kan men
het in de bakkerij in Renesse
weer af met de vaste ploeg me
dewerkers.
Voordeel
Het programma tijdens de in
ternationale wedstrijd bestaat
uit groot völkóren brood,
vlechtbrood, harde bolletjes,
koffiebroodjes en getoerd gere
zen deeg. En daarnaast moeten
er ook nog negentig meerkeu
zevragen worden beantwoord.
„In de wedstrijd krijgen we
hiervoor slechts vijf uur. Dat
betekent dat we allemaal flink
aan moeten poten. En dan moet
alles perfect zijn, want je mag
niet meer de beste vijf van ie
der produkt ter beoordeling
aanbieden. Mark heeft daarbij
het geluk dat de wedstrijd dit
jaar in Wageningen, op.de vak
school wordt gehouden. Ik ken
dus de machines en dat is na
tuurlijk een voordeel."
De wedstrijd zelf ziet hij met
vertrouwen tegemoet. „Tot be
gin deze week had ik er een
zwaar hoofd in. Het ging van
geen meter. Maar dinsdag tij
dens de training liep het alle
maal stukken beter. De pro
dukten zagen er goed uit en ik
heb dar. ook goede hoop. Ik ga
voor de eerste prijs, want dat
moet ook als je aan een wed
strijd deelneemt."
BURGH-HAAMSTEDE - Als het aan Pieter Louwerse ligt, verandert de omge
ving van Roterij 7 blijvend in een Mercedesdorp. Of daar sprake van zal zijn
moet de toekomst uitwijzen. In ieder geval was het een Mercedesdorp toen hij
ter gelegenheid van de aanstelling als officiële Mercedes-Benz dealer voor
personen- en lichte bedrijfswagens op vrijdag 23 en zaterdag 24 september twee
feestelijke openingsdagen van zijn nieuwe bedrijf hield. De vele honderden be
zoekers werden daarbij gastvrij muzikaal onthaald en voorzien van een hapje
en een drankje, terwijl uiteraard in en rond de showroom en de garage het nodi
ge aan modellen te zien was.
Zeer bewust had de betrekke
lijk jonge en zeer energieke on
dernemer gekozen voor een
tweedaags openingsfeest. Op
deze wijze hoopte hij een moge
lijke drempelvrees weg te ne
men en zoveel mogelijk men
sen met hem en zijn bedrijf
kennis te kunnen laten maken.
Dat dit niet voor niets was,
bleek wel uit het feit, dat het
op vrijdag na het geplande
sluitingstijdstip van 21.00 uur
nog lang druk bleef, en er ruim
duizend consumpties verteerd
werden.
Net als op de zaterdag groe
peerden personen zich in en
rond het bedrijf, met als be
langrijkste gespreksonder
werp de Mercedes. Dat kon ook
bijna niet anders, want Lou
werse had er voor gezorgd dat
er voor de liefhebbers veel te
zien was. Mercedessen in vele
modellen en varianten stonden
er te pronken. Met de luxueze S
420 konden bezoekers boven
dien een proefrit maken. Maar
niet alleen nieuw, ook oud was
er te bewonderen in de vorm
van een tientallen jaren oude
kleine Mercedes Touringcar,
voorzien van de nodige herin
neringen en eretekens van di
verse autoshows. Aangezien ve
le bezoekers 09k met een Mer
cedes waren gekomen was het
in en rondom het bedrijf inder
daad het Mercedesdorp waar
van Pieter hoopt, dat dat in de
toekomst ook zal blijven.
Vertrouwen
Pieter Louwerse zelf is in het
land van Mercedes-Benz al bij
na acht jaar een bekende. Aan
gezien Mercedes-Benz zijn goe
de naam hoog heeft te houden,
Pieter Louwerse, op de foto samen met zijn partner Angela, had er voor gezorgd dat bezoekers zich
niet hoefden te vervelen tijdens de openingsdagen .(Foto: Marijke Folkertsma).
t
vertelt hij dan ook, dat het dea
lerschap van Mercedes een gun
ning is. Behalve de nodige
kwaliteiten is een daadwerke
lijk vertrouwen van Mercedes
in de dealer een eerste voor
waarde. „Mercedes neemt
daarbij geen enkel risico, want
er worden ook behoorlijke
voorwaarden en normen ge
steld waaraan bijvoorbeeld de
apparatuur in de garage moet
voldoen", aldus Louwerse.
Tben hem gevraagd werd het
dealerschap in het rayon op
zich te nemen, nam hij deze uit
daging graag aan. Het resul
taat is een prachtige 750 vier
kante meter grote bedrijfs
ruimte, showroom en garage
die van alle gemakken zijn
voorzien. De realisatie van de
bedrijfsruimten werd overi
gens door middel van een in
grijpende verbouwing niette
min toch binnen slechts enkele
wekën voltooid.
Compleet
Louwerse biedt de klanten een
compleet programma aan. Dit
bevat onder meer de verkoop
van zowel nieuwe als gebruikte
Mercedessen, alle vormen van
reparatie en onderhoud, APK-
keuring en ook leasing behoort
tot de mogelijkheden. Verder
bevinden zich ook talloze ac
cessoires, waaronder vele soor
ten velgen en banden in het as
sortiment, terwijl in de show
room ook een uitstalling aan
wezig is van allerlei portable
en autotelefoons.
„Verder vind ik het ook heel
belangrijk de klant voortdu
rend te kunnen informeren
over de meest actuele situatie,
want veel zaken komen natuur
lijk nieuw op de markt", zegt
Louwerse. Tbr ondersteuning
beschikt hij hiervoor over een
CDi-systeem. Met dit systeem
kunnen klanten op een beeld
scherm bepaalde zaken optisch
bekijken en opzoeken.
Het liefst zou Louwerse zien,
dat zijn bedrijf in de toekomst
de kern zou zijn van een soort
Mercedesdorp, waarbinnen de
liefhebbers van Mercedes alle
gelegenheid zouden kunnen
hebben ervaringen met elkaar
uit te wisselen en voor tal van
zaken een beroep zouden kun
nen doen op de nu gecreëerde
voorzieningen. Door het be
drijf laagdrempelig te houden,
hoopt hij dan ook dat hij nu en
in de toekomst nog veel klan
ten zal mogen winnen. Gezien
het aantal bezoekers tijdens de
openingsdagen behoeft aan
zijn succes niet te worden ge
twijfeld.
ZIERIKZEE - De Interkerkelijke Werkgroep Zierik
zee houdt in samenwerking met kinderen uit Zierik
zee van diverse kerkgenootschappen en CJV, een
Afrikaanse Bantoe-viering op zondag 9 oktober.
Door zang, dans en muziek ge
ven de kinderen van Zierikzee
vorm aan een Bantoe-viering.
Onder leiding van Ben en Mary
van den Boom uit Breda, die
tientallen jaren in het Afri
kaanse Zaïre werkten, wordt
een andere kant van Afrika be
licht. Niet alleen als een arm
continent, maar als een wereld
deel dat de mensen in het wes
ten veel te bieden heeft.
Momenteel organiseert het
echtpaar Van den Boom vierin
gen in kerken in heel Neder
land om de mensen een meer
reëel beeld te geven van Afri
ka. Het is hun doel om de leef
wereld van de Afrikaanse kin
deren dichter bij die van de
kinderen in Nederland te bren
gen.
Voor een Bantoe-viering wor
den alle kinderen in Afrikaan
se kleding gestoken. Ook de of
fergaven worden tijdens de mis
op Afrikaanse wijze aangedra
gen. Er worden Afrikaanse
liedjes gezongen en er wordt
muziek gemaakt op authentie
ke instrumenten. De Bantoe
viering in de Gereformeerde
kerk begint om 17.00 uur en is
voor iedereen toegankelijk.
BROUWERSHAVEN - In het Tonnenmagazijn in
Brouwershaven is vanavond (woensdag 28 septem
ber) een informatie- en demonstratiebijeenkoinst
over de rydulyse-behandeling. Een nieuwe natuur
lijke schoonheidsbehandeling, waarbij rimpels wor
den opgevuld met eigen lichaamsvocht en vet.
ling; de AZA-kuurbehande-
ling. De bijeenkomst wordt ge
presenteerd door de vertegen
woordigster van de firma Ger-
hardt Klapp Kosmetik in Ne
derland, Puck Straathof. De
demo is van 19.30 tot 21.30 uur.
Het gaat om een initiatief van
schoonheidssalon Eva uit
Brouwershaven. Iedere belang
stellende kan de nieuwe me
thode gratis ervaren. Tevens
wordt een demonstratie gege
ven van de fruitzuur behande-
Advcrtentie
Ing. A. J. Hanse J. Langkemper
MAKELAARS O. G.
Makelaardi| O G. cn Assurantiën
Haamstede - Zierikzee
Ring 19
4328 AE Burgh-Haamstede
Telefoon 01115-3424 «F NN
Fax 01115-3707
Haringvlietplein 8
4301 XG Zierikzee
Telefoon 01110-14275
Fax 01110-17484
ZIERIKZEE - Ter gelegen
heid van het 150-jarig be
staan van de Zierikzeesche
Nieuwsbode houdt de uit
gever van de krant, drukke
rij Lakenman Ochtman,
zaterdag 1 oktober open
huis. Van 11.00 tot 15.00 uur
kunnen belangstellenden
een kijkje nemen achter de
schermen van de drukkerij.
Centraal tijdens het open
huis staat de vervaardiging
van kranten in het alge
meen en die van de Zierik
zeesche Nieuwsbode in het
bijzonder.
Daarnaast zijn er demon
straties op het gebied van
prepress, offsetdrukken, af
werking, boekbinden en ou
de ambachten zoals het
handzetten en machinaal
loodzetten.
Op deze laatste feestzater-
dag van de jubilerende Zie
rikzeesche Nieuwsbode
vindt er in de Nieuwe Kerk
in Zierikzee een jubileum
avond plaats, met muziek,
zang, beeld en toneel, waar
aan meer dan 350 personen
medewerking verlenen. De
algehele leiding van het
programma is in handen
van Mar van der Veer.
De festiviteiten worden om
ongeveer 22.15 uur afgeslo
ten met een groots vuur
werk, dat te aanschouwen is
vanaf de Nieuwe Haven.
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
een abonnement.
~l
JA, IK WIL EEN
kwartaalabonnement met autom. afschr
G kwartaalabonnement
jaarabonnement met autom. afschr.
G jaarabonnement
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee
weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
f 47,00
f 49.50
f 177.00
f 187.00
naam
adres
postcode
Dhr./mevr.
plaats:
telefoon handtekening:
Bij automatische afschrijving uw
bank-/gironummer vermelden:
Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie,
CQ Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee.