Bantoe-viering in Zierikzee UW KRANT VAN SCHOUWEN-DUIVELAND deurloo intermeubel 'Ik ga voor de eerste plaats, want dat moet als je aan een wedstrijd deelneemt' r Automobielbedrijf P. Louwerse houdt geslaagde openingsdagen Demonstratie opvullen van rimpels bij Eva HANSE HANSE Open huis L O L ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE M ontdek de ontelbare woonoplossingen bij.... Mark Plaating in Internationale vakwedstrijd bakkerij Mercedes-dealer voor Schouwen-Duiveland TAXATIES BEMIDDELING dé krant van schouwen - duivehnd! NIEUWSBODE EXTRA WOENSDAG 28 SEPTEMBER 1994 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND DEZE EDITIE BESTAAT UIT 22 PAGINA'S M de nieuwe meubelgids 1994-1995 ligt voor u klaar. Kom kijken Haringvlietplein 4. Zierikzee. Tel. 01110-12946 's Maandags gesloten. Donderdagavond koopavond ZIERIKZEE - Eén ding staat vast. Mark Plaating uit Zierikzee is bezeten van brood. „Waarom? Dat kan ik niet uitleggen. Brood leeft gewoon voor mij." De liefde voor het bakkersvak werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn opa had namelijk een bakkerij in Renesse. Deze werd later door zijn ooms overgenomen. Daar werden hem weliswaar de fijne kneepjes van het vak bijgebracht, maar de bezetenheid voor het vak werd hem bijgebracht door Hans Som uit Wehl. Bij hem liep Mark enige maanden stage tijdens het derde jaar aan de Middelbare Bakkerij en Horeca vakschool in Wageningen. Som, de kersverse Europees kam pioen brood en banketbakken, maakte Mark warm voor het wedstrijdbakken, hetgeen leidde tot een tweede plaats in de landelijke finale en daarmee tot uit zending naar de Internationale jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij, die dit jaar in Wageningen worden gehouden op 10 oktober. Samen met Patrick Vreman uit Giesbeek verdedigt hij de nationale driekleur in een wedstrijd waarbij elf Europese landen vertegenwoordigd zijn. De nu twintigjarige Mark Plaating vertrok na zijn MAVO-opleiding in Zierikzee naar Wageningen. Hij moest en wilde bakker worden, hetgeen in zijn familie niet bijzonder is. Zijn moeder, Cora Everaers komt uit een bakkersfamilie. Met haar en met zijn vader ging Mark mee naar de bakke rij van opa. En als vanzelfspre kend nam hij op een gegeven moment een spuitzak in zijn hand. Van het een kwam het ander en vorig jaar behaalde Mark zijn diploma aan de Mid delbare Bakkerij en Horeca vakschool in Wageningen, de enige middelbare opleiding in het bakkersvak. Momenteel volgt hij een lerarenopleiding. Wanneer hij deze over drie jaar afrondt, mag hij les geven op de school waar hij zelf de eer ste beginselen van het bakkers vak leerde. De eerste twee jaar van de op leiding in Wageningen bestaan voor een groot, deel uit theorie. „Ze gaan er van uit dat je na de opleiding een middenkader functie krijgt, zoals be drijfsleider of chef van een af deling. Dan heb je dus meer aan theorie", aldus Mark. Het gemis aan praktijk wordt in het derde jaar meer dan goed gemaakt. Gedurende tien maanden liep hij stage bij drie verschillende bedrijven. Zijn eerste bedrijf was een ban ketbakkerij in IJsselstein. „Deze was lid van het pattise- riecollege, zeg maar luxe ban ketbakkerijen. Alles werd daar met de hand gemaakt en er kwam alleen roomboter aan te pas. Ik vond dit wel leuk, maar zou het niet altijd willen doen. Geef mij maar brood." Zijn tweede stageplaats vond hij een stuk interessanter. Bij Zeelandia in Zierikzee kreeg hij een kijkje aan de andere kant van de bakkerij wereld. In de controlebakkerij zag hij er mede op toe of alle grondstof fen in orde waren. Daarna kwam hij in de researchbakke- rij terecht, waar hij zelf dingen mocht bedenken en voor oplos singen zorgen,- wanneer er er gens problemen opdoken. „Het werken bij Zeelandia is niet te vergelijken met het wer ken in een bakkerijIk was ge wend om te produceren, maar bij Zeelandia komt dit op de tweede plaats. Alles moet goed gebeuren en het is veelal denk werk. Snelheid komt op de tweede plaats." Mark kijkt met genoegen terug op zijn sta geperiode bij Zeelandia. „Ik heb daar enorm veel ge leerd. Vooral op het gebied van de invloed van bepaalde grond stoffen. Dat leer je op school wel in theorie, maar bij Zeelan dia zie je daadwerkelijk de werking van bepaalde enzy- Bijzonder vond hij ook het pro ject dat hij bij het Zierikzeese bedrijf uitvoerde. Het project maakt deel uit van het derde jaar aan de vakschool. Mark onderzocht de invloed van magnetrons op bevroren ham burgerbroodjes. In de praktijk blijkt namelijk dat bij de be reiding van deze broodjes in de- magnetron, er harde stukjes in het broodje komen. Volgens Mark wordt dit veroorzaakt door het feit, dat het water dat in de broodjes zit, sneller door de magnetron wordt verwarmd dan de ijsdeeltjes. Bijna was hij tot een oplossing van dit probleem gekomen. Then was echter zijn stageperiode voor bij en moest hij noodgedwon gen zijn onderzoek staken. Lang kon Mark zich daar ech ter niet mee bezighouden. Bij zijn volgende werkgever, Hans Som in Wehl, kwam hij immers direct in aanraking met het wedstrijdbakken. „De eige naar was de eerste week van mijn verblijf daar niet aanwe zig. Hij was in Frankrijk om deel te nemen aan de Europese kampioenschappen. Hij werd tweede en bij terugkomst hoor de ik alle verhalen. Het bleek dat alle medewerkers aan wed strijden deelnamen. Pan word je zelf ook enthousiast." Vast programma Al direct bij de eerste voorron de plaatste Mark zich met een eerste plaats voor de finale. In deze voorronde worden de pro- dukten in de eigen bakkerij ge bakken. Deze worden vervol gens ter beoordeling opge stuurd. Het betreft hier een vast programma van vijf pro- dukten, waaronder vlecht- brood, getoerd gerezen deeg en koffiebroodjes. In de finale ne men zes deelnemers het tegen elkaar op in de vakschool in Wageningen. De produkten worden dan ter plaatse ge maakt. Mark eindigde in de fi nale, achter Patrick Vreman, -op een-tweede plaats: Voor bakker Som, die onlangs Europees kampioen werd, be- Voor een echte Zeeuwse bolus draait Mark Plaating zijn hand niet om. (Foto: Marijke Folkertsma). tekent dit resultaat, dat twee van zijn leerlingen Nederland vertegenwoordigen in de inter nationale vakwedstrijd. En ook al werkt Mark tegenwoor dig in de bakkerij van zijn ooms Dirk en Hans Everaers in Renesse, nog steeds gaat hij één keer per week naar Wehl om daar samen met Patrick te trainen bij'Hans Som. Het ziet er overigens naar uit dat hij binnenkort op zoek moet naar ander werk. Het seizoen zit er namelijk op en dan kan men het in de bakkerij in Renesse weer af met de vaste ploeg me dewerkers. Voordeel Het programma tijdens de in ternationale wedstrijd bestaat uit groot völkóren brood, vlechtbrood, harde bolletjes, koffiebroodjes en getoerd gere zen deeg. En daarnaast moeten er ook nog negentig meerkeu zevragen worden beantwoord. „In de wedstrijd krijgen we hiervoor slechts vijf uur. Dat betekent dat we allemaal flink aan moeten poten. En dan moet alles perfect zijn, want je mag niet meer de beste vijf van ie der produkt ter beoordeling aanbieden. Mark heeft daarbij het geluk dat de wedstrijd dit jaar in Wageningen, op.de vak school wordt gehouden. Ik ken dus de machines en dat is na tuurlijk een voordeel." De wedstrijd zelf ziet hij met vertrouwen tegemoet. „Tot be gin deze week had ik er een zwaar hoofd in. Het ging van geen meter. Maar dinsdag tij dens de training liep het alle maal stukken beter. De pro dukten zagen er goed uit en ik heb dar. ook goede hoop. Ik ga voor de eerste prijs, want dat moet ook als je aan een wed strijd deelneemt." BURGH-HAAMSTEDE - Als het aan Pieter Louwerse ligt, verandert de omge ving van Roterij 7 blijvend in een Mercedesdorp. Of daar sprake van zal zijn moet de toekomst uitwijzen. In ieder geval was het een Mercedesdorp toen hij ter gelegenheid van de aanstelling als officiële Mercedes-Benz dealer voor personen- en lichte bedrijfswagens op vrijdag 23 en zaterdag 24 september twee feestelijke openingsdagen van zijn nieuwe bedrijf hield. De vele honderden be zoekers werden daarbij gastvrij muzikaal onthaald en voorzien van een hapje en een drankje, terwijl uiteraard in en rond de showroom en de garage het nodi ge aan modellen te zien was. Zeer bewust had de betrekke lijk jonge en zeer energieke on dernemer gekozen voor een tweedaags openingsfeest. Op deze wijze hoopte hij een moge lijke drempelvrees weg te ne men en zoveel mogelijk men sen met hem en zijn bedrijf kennis te kunnen laten maken. Dat dit niet voor niets was, bleek wel uit het feit, dat het op vrijdag na het geplande sluitingstijdstip van 21.00 uur nog lang druk bleef, en er ruim duizend consumpties verteerd werden. Net als op de zaterdag groe peerden personen zich in en rond het bedrijf, met als be langrijkste gespreksonder werp de Mercedes. Dat kon ook bijna niet anders, want Lou werse had er voor gezorgd dat er voor de liefhebbers veel te zien was. Mercedessen in vele modellen en varianten stonden er te pronken. Met de luxueze S 420 konden bezoekers boven dien een proefrit maken. Maar niet alleen nieuw, ook oud was er te bewonderen in de vorm van een tientallen jaren oude kleine Mercedes Touringcar, voorzien van de nodige herin neringen en eretekens van di verse autoshows. Aangezien ve le bezoekers 09k met een Mer cedes waren gekomen was het in en rondom het bedrijf inder daad het Mercedesdorp waar van Pieter hoopt, dat dat in de toekomst ook zal blijven. Vertrouwen Pieter Louwerse zelf is in het land van Mercedes-Benz al bij na acht jaar een bekende. Aan gezien Mercedes-Benz zijn goe de naam hoog heeft te houden, Pieter Louwerse, op de foto samen met zijn partner Angela, had er voor gezorgd dat bezoekers zich niet hoefden te vervelen tijdens de openingsdagen .(Foto: Marijke Folkertsma). t vertelt hij dan ook, dat het dea lerschap van Mercedes een gun ning is. Behalve de nodige kwaliteiten is een daadwerke lijk vertrouwen van Mercedes in de dealer een eerste voor waarde. „Mercedes neemt daarbij geen enkel risico, want er worden ook behoorlijke voorwaarden en normen ge steld waaraan bijvoorbeeld de apparatuur in de garage moet voldoen", aldus Louwerse. Tben hem gevraagd werd het dealerschap in het rayon op zich te nemen, nam hij deze uit daging graag aan. Het resul taat is een prachtige 750 vier kante meter grote bedrijfs ruimte, showroom en garage die van alle gemakken zijn voorzien. De realisatie van de bedrijfsruimten werd overi gens door middel van een in grijpende verbouwing niette min toch binnen slechts enkele wekën voltooid. Compleet Louwerse biedt de klanten een compleet programma aan. Dit bevat onder meer de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte Mercedessen, alle vormen van reparatie en onderhoud, APK- keuring en ook leasing behoort tot de mogelijkheden. Verder bevinden zich ook talloze ac cessoires, waaronder vele soor ten velgen en banden in het as sortiment, terwijl in de show room ook een uitstalling aan wezig is van allerlei portable en autotelefoons. „Verder vind ik het ook heel belangrijk de klant voortdu rend te kunnen informeren over de meest actuele situatie, want veel zaken komen natuur lijk nieuw op de markt", zegt Louwerse. Tbr ondersteuning beschikt hij hiervoor over een CDi-systeem. Met dit systeem kunnen klanten op een beeld scherm bepaalde zaken optisch bekijken en opzoeken. Het liefst zou Louwerse zien, dat zijn bedrijf in de toekomst de kern zou zijn van een soort Mercedesdorp, waarbinnen de liefhebbers van Mercedes alle gelegenheid zouden kunnen hebben ervaringen met elkaar uit te wisselen en voor tal van zaken een beroep zouden kun nen doen op de nu gecreëerde voorzieningen. Door het be drijf laagdrempelig te houden, hoopt hij dan ook dat hij nu en in de toekomst nog veel klan ten zal mogen winnen. Gezien het aantal bezoekers tijdens de openingsdagen behoeft aan zijn succes niet te worden ge twijfeld. ZIERIKZEE - De Interkerkelijke Werkgroep Zierik zee houdt in samenwerking met kinderen uit Zierik zee van diverse kerkgenootschappen en CJV, een Afrikaanse Bantoe-viering op zondag 9 oktober. Door zang, dans en muziek ge ven de kinderen van Zierikzee vorm aan een Bantoe-viering. Onder leiding van Ben en Mary van den Boom uit Breda, die tientallen jaren in het Afri kaanse Zaïre werkten, wordt een andere kant van Afrika be licht. Niet alleen als een arm continent, maar als een wereld deel dat de mensen in het wes ten veel te bieden heeft. Momenteel organiseert het echtpaar Van den Boom vierin gen in kerken in heel Neder land om de mensen een meer reëel beeld te geven van Afri ka. Het is hun doel om de leef wereld van de Afrikaanse kin deren dichter bij die van de kinderen in Nederland te bren gen. Voor een Bantoe-viering wor den alle kinderen in Afrikaan se kleding gestoken. Ook de of fergaven worden tijdens de mis op Afrikaanse wijze aangedra gen. Er worden Afrikaanse liedjes gezongen en er wordt muziek gemaakt op authentie ke instrumenten. De Bantoe viering in de Gereformeerde kerk begint om 17.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. BROUWERSHAVEN - In het Tonnenmagazijn in Brouwershaven is vanavond (woensdag 28 septem ber) een informatie- en demonstratiebijeenkoinst over de rydulyse-behandeling. Een nieuwe natuur lijke schoonheidsbehandeling, waarbij rimpels wor den opgevuld met eigen lichaamsvocht en vet. ling; de AZA-kuurbehande- ling. De bijeenkomst wordt ge presenteerd door de vertegen woordigster van de firma Ger- hardt Klapp Kosmetik in Ne derland, Puck Straathof. De demo is van 19.30 tot 21.30 uur. Het gaat om een initiatief van schoonheidssalon Eva uit Brouwershaven. Iedere belang stellende kan de nieuwe me thode gratis ervaren. Tevens wordt een demonstratie gege ven van de fruitzuur behande- Advcrtentie Ing. A. J. Hanse J. Langkemper MAKELAARS O. G. Makelaardi| O G. cn Assurantiën Haamstede - Zierikzee Ring 19 4328 AE Burgh-Haamstede Telefoon 01115-3424 «F NN Fax 01115-3707 Haringvlietplein 8 4301 XG Zierikzee Telefoon 01110-14275 Fax 01110-17484 ZIERIKZEE - Ter gelegen heid van het 150-jarig be staan van de Zierikzeesche Nieuwsbode houdt de uit gever van de krant, drukke rij Lakenman Ochtman, zaterdag 1 oktober open huis. Van 11.00 tot 15.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen achter de schermen van de drukkerij. Centraal tijdens het open huis staat de vervaardiging van kranten in het alge meen en die van de Zierik zeesche Nieuwsbode in het bijzonder. Daarnaast zijn er demon straties op het gebied van prepress, offsetdrukken, af werking, boekbinden en ou de ambachten zoals het handzetten en machinaal loodzetten. Op deze laatste feestzater- dag van de jubilerende Zie rikzeesche Nieuwsbode vindt er in de Nieuwe Kerk in Zierikzee een jubileum avond plaats, met muziek, zang, beeld en toneel, waar aan meer dan 350 personen medewerking verlenen. De algehele leiding van het programma is in handen van Mar van der Veer. De festiviteiten worden om ongeveer 22.15 uur afgeslo ten met een groots vuur werk, dat te aanschouwen is vanaf de Nieuwe Haven. Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen- Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem een abonnement. ~l JA, IK WIL EEN kwartaalabonnement met autom. afschr G kwartaalabonnement jaarabonnement met autom. afschr. G jaarabonnement en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee weken gratis. Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af. f 47,00 f 49.50 f 177.00 f 187.00 naam adres postcode Dhr./mevr. plaats: telefoon handtekening: Bij automatische afschrijving uw bank-/gironummer vermelden: Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie, CQ Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1994 | | pagina 1