Jjjp Uw pnnsbfuffl©^ of pnnsdter i<§Uf sam« itelten j§ V/ C. DE JONGE Een feestelijke Paasbrunch Bakkerij Kik PAASAKTIE: 10 EIEREN GRATIS STRAUSVAUGELFILEE! Bakker Mart HANDGEMAAKTE PAASEIEREN OSSEWAARDE KRIJNSE LOCKER SLAGER POLDERMAN UW PAASBESTE BAKKER Slagerij Ornée-Bolier MET DE PAASDAGEN VELE LEKKERNIJEN Slagerij De Hamer Paasstol Paasschnitt 09 4 VERKAART B.B. BAKKERIJ J Paas- 6j.e»Aiooaoe& reclame: Voor de Paasdagen Voor uw paasbrunch en diner! Voor een vrolijk ^4- P?sen g? je als een haas naar je. Ontbijtservice Wij verzorgen het graag voor u! Versbakkerij Verwijs 7,95 7,95 Diverse opgemaakte eieren bipologischegroente vr-za Groenten- en Fruitmarkt Bakkenes VAN KWALITEITS VLEES EN VLEESWAREN OF KIP EN KALKOEN T&la MEULBLOK 'De Gróè)6^P^ialist' 20 NIEUWSBODE EXTRA Kom naar onze gezellige paaswinkel voor exclusieve 2e PAASDAG GEOPEND VAN 8.00 TOT 13.00 UUR Brood- en banketbakkerij Korte Reke 4 Renesse Telefoon 01116-1228 I EiSumi Lange Reke 3, Renesse, tel. 01116-1340 Pasen 7994 Drankaccijns omhoog Profiteer nu nog van extra voordeel!! Henkes Jonge jenever liter19,45 Henkes Vieux liter19.45 Long John Whisky van 26,95 nu22,95 Amaretto di Florino van 16,95 nu14,45 Pollen Bessenjenever van 16,95 nu14,45 Vers Vriendelijk Voordelig Lange Reke 5 Renesse Telefoon 01116-1267 Voor de Pasen een heerlijke rollade, gezellig fonduen of gourmetten. Maar er is meer bij OSSEHAAS BIEFSTUK MEDAILLONS 100 gramf 5,90 TOURNEDO 100 gramf 6,59 Reclame VARKENSFILET ROLLADE per kilo (handgeknoopt)f 15,90 VERSE LAMSFILET BIEFSTUK 100 gramf 4,75 ZELFGEMAATE BEENHAM 100 gramf 2,75 VOOR SALADESCHOTELS EVEN BELLEN. KERKSTRAAT 26, BURGH - TELEFOON 01115-1440 Tevens uw adres voor luxe opgemaakte chocolade eieren Markt 21 BROUWERSHAVEN Telefoon 01119-1291 RING 33 HAAMSTEDE TEL. 01115-4467 B.GG. 2217 EEN COMPLEET VERS ONTBIJT THUISBEZORGD SPRANKELEND MET CHAMPAGNE EN FLEURIG MET EEN BLOEMETJE ALTIJD EEN GESLAAGDE VERRASSING Bij besteding van f 35,- of meer ontvangt u Dinsdag na Pasen zijn wij gesloten! PRETTIGE PAASDAGEN St. Domusstraat 8, Zierikzee, telefoon 01110-12469 PAASBR00D PAASTAARTEN PAASGEBAK OPGEMAAKTE KOEKJES PAASHAASJES MET El EN ZONDER LUXE OPGEMAAKTE EIEREN IN DIVERSE PRIJZEN EN SMAKEN Haringvlietplein 6, Zierikzee, 01110-12224 Mol 1, Zierikzee Lange tijd is het vieren van de herrijzenis van Christus niet aan een bepaalde dag verbonden geweest. Pas in het jaar 325 werd tijdens het Concilie van Nicea vastgesteld, dat Pasen de zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente zou worden gehouden. Zowel het ei als het Paasbrood spelen tijdens de Paasdagen een belangrijke rol. Het ei, symbool van de ge boorte, de vruchtbaarheid van het leven, is het mooist verpakte product van moeder Natuur. De Chinezen ga ven elkaar vijfduizend jaar geleden in het begin van de lente bont versierde eieren. En tegenwoordig geeft men in China nog steeds rode eieren, als teken voor vreugde, geluk en liefde, als er een jongen geboren is. De Christelijke kerk kent ook dit symbool van herleving in de natuur en de herrijzenis van Christus. Zo is er uit 1605 een gebed bewaard gebleven van de toenmalige Paus bij een eierwijding. Het eindigt met de wens „dat zij gebruikt mogen worden ter nagedachtenis aan de opstanding". Of het opeten van de eieren hier onderdeel van uitmaakt vertelt het gebed niet. Vast staat wel, dat de ter gele genheid van Pasen mooi versierde eieren, uitstekend te combineren zijn met het Paasbrood. Dit Paasbrood heeft ook een symbolische betekenis. Evenals het in Duitsland veel gebruikte Paasgebak is het brood een uit vloeisel van de vroeger gebruikelijke offermaaltijden. In de loop van de geschiedenis werd het offeren van dieren in veel gevallen vervangen door het offeren van brood. In het broodhaantje dat bovenop de Palmpaasstok wordt meegevoed, heeft die symboliek dubbel postgevat. Enerzijds heeft de haan te maken met het ei, anderzijds is de stok bedoeld als een geschenk voor ziekè of be hoeftige mensen. Een offertje waar veel kinderen vandaag de dag nog met plezier aan werken. Juist tijdens de Paasdagen is het leuk om.het dagelijks brood te vervangen door het feestelijke brood. Ómdat veel mensen deze dagen eens lekker uitslapen is het verstandig het ontbijt en de lunch te combineren en er een brunch van te maken. Wat het brood voor de brunch betreft kan het beste gekozen worden voor veel varia tie. Bij de kinderen zijn vooral broodjes zeer geliefd. Croissantjes die makkelijk zijn op te warmen, een taart je en ook zoete gebakjes gaan er altijd wel in. Voor de drank valt de keus natuurlijk allereerst op koffie en thee Het is voor deze gelegenheid het beste om meerdere soorten in huis te hebben. Bijvoorbeeld naast de gewone koffie ook cafeïnevrije koffie en meerder soorten thee is beslist geen overbodige luxe. En vooral wanneer er kinderen aan de Paastafel zitten mag cacao niet ontbreken. Als het er echt sjiek aan toe gaat kan de keus ook op sekt of champagne vallen. Deze moet dan echter wel van tevoren koud gezet worden. Daarnaast kan er ook het beste witte wijn en bier in de koel kast worden gezet aangezien een brunch best enige tijd kan duren. Net als bij de andere broodmaaltijden behoort er boter, zoet en hartig op de brunchtafel te staan. Wat zoet betreft kan men zelf zelf jam maken, maar er zijn natuurlijk ook vele soorten lekkere jam in de winkel te koop. Voor de hartige hap kan men zowel een kaas- als een vleesplateau samenstellen. Daarnaast bestaat er een keur aan gerechten om zelf te maken, waaronder bijvoorbeeld hamcrème, kaasbolletjes en kippeboutjes. Hiervoor zijn verschillende kookboeken te koop in de boekhandels. Een tafel met een dergelijke variatie aan gerechten is op zich al feestelijk. Wanneer die tafel dan ook nog har monieus gedekt is, en met Pasen mag het er best kleurig aan toe gaan, met verse voorjaarsbloemen, geverfde eieren en servetten en serviesgoed in passende tinten, is het geheel hélemaal de moeite waard. Pasen, brood en voorjaar vormen op deze wijze een lekkere en gezonde combinatie. Eet smakelijk, eet feestelijk en Vrolijk Pasen! een leuk paas-idee van kippe ei TOT Renesse - Telefoon 01116-1298 800 gram Ring 31 - Haamstede - Telefoon 01115-1464 Poststraat 26 - Zierikzee - Telefoon 01110-12655 HARTIGE TAART per stukf 2,95 PIKANTE RAUWKOST per 200 gramf 2,95 AARDBEIENTAARTJE per stukf 2,95 HUZARENSLAATJE per schaaltjef 3,50 - ,7 Groente en fruit oMfi, M.Aj'Jerzr I Specialiteit: fruitmanden, rauwkostsalades, Een groot assortiment kant en klare produkten uit eigen keuken MOL 17-19 - ZIERIKZEE - TELEFOON 01110-12390 Pasen '94 wordt lekkerder dan ooit. Uw eigen bakker haalt dan een bonte stoet paasbroden, paashaas met ei, kwarkbrioohes, paasbolletjes, vruchtenbrood en nog veel meer uit zijn oven. Paastaarten en fraai opgemaakte eieren zijn er ook te kust en te keur. Bestel tijdig. Dus voor een echt lekkere Pasen naar: St. Domusstraat 32 - Zierikzee - Telefoon 01110-12993 Varremarkt 16-18 - Zierikzee - Telefoon 01110-15001 10 éérste l©gs henneëieren voor slechts1,25 200 gram PAASSALADE met eieren en walnoten2,45 Lekker als fruitdessert Móngo Of AVOCADO1,98 Korte Reke 6 - Renesse - Tel. 01116-1206 "tLuojM vindt u bii ons de lekkerste paasbroodjes - paasgebak - paastaarten - paasstollen - paaseieren enz. enz. Alles om uw Paasontbijt/brunch lekker en heel gezellig te maken. Te Renesse geopend van 8.00-12.30 uur. Lange Reke 14, Renesse, tel. (01116) 1263, na 18.00 uur 1271 en 1725 Weslstraat, Haamstede, tel. (01115) 2795 Voor uw paasbestelling VALT IN ONZE SLAGERIJ DIT WEEKEND VEEL TE DOEN gerij immers Kerkring 33, Nieuwerkerk, tel. 01114-1224 Primeurs van Hollandse bodem. Verse Hollandse aardbeien, sper ziebonen, snijbonen, asperges wit en groen, rabarber, bloemkool Diverse soorten rauwkostsalades, kant en klare maaltijden en kant en klare produkten door ons zelfs gesneden, gewassen en bereid. Kwaliteit met zorg be- reid, en dat proef je Van je groentespecia- list moet je 't hebben! Kerkstraat 2 - Burgh Telefoon 01115-1627

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1994 | | pagina 20