Jjjp Uw pnnsbfuffl©^ of pnnsdter i<§Uf sam«
itelten j§
V/
C. DE JONGE
Een feestelijke Paasbrunch
Bakkerij Kik
PAASAKTIE:
10 EIEREN GRATIS
STRAUSVAUGELFILEE!
Bakker Mart
HANDGEMAAKTE PAASEIEREN
OSSEWAARDE
KRIJNSE LOCKER
SLAGER POLDERMAN
UW PAASBESTE BAKKER
Slagerij Ornée-Bolier
MET DE PAASDAGEN
VELE LEKKERNIJEN
Slagerij De Hamer
Paasstol
Paasschnitt
09 4 VERKAART
B.B. BAKKERIJ
J Paas-
6j.e»Aiooaoe& reclame:
Voor de Paasdagen
Voor uw paasbrunch en diner!
Voor een vrolijk
^4- P?sen g? je
als een haas
naar je.
Ontbijtservice
Wij verzorgen
het graag voor u!
Versbakkerij Verwijs
7,95
7,95
Diverse opgemaakte eieren
bipologischegroente
vr-za
Groenten- en Fruitmarkt Bakkenes
VAN KWALITEITS VLEES EN VLEESWAREN
OF KIP EN KALKOEN
T&la
MEULBLOK
'De Gróè)6^P^ialist'
20
NIEUWSBODE EXTRA
Kom naar onze gezellige paaswinkel voor exclusieve
2e PAASDAG GEOPEND VAN 8.00 TOT 13.00 UUR
Brood- en banketbakkerij
Korte Reke 4
Renesse
Telefoon 01116-1228
I EiSumi
Lange Reke 3, Renesse, tel. 01116-1340
Pasen 7994 Drankaccijns omhoog
Profiteer nu nog van extra voordeel!!
Henkes Jonge jenever liter19,45
Henkes Vieux liter19.45
Long John Whisky van 26,95 nu22,95
Amaretto di Florino van 16,95 nu14,45
Pollen Bessenjenever van 16,95 nu14,45
Vers Vriendelijk Voordelig
Lange Reke 5 Renesse Telefoon 01116-1267
Voor de Pasen een heerlijke rollade, gezellig fonduen
of gourmetten. Maar er is meer bij
OSSEHAAS BIEFSTUK MEDAILLONS 100 gramf 5,90
TOURNEDO 100 gramf 6,59
Reclame
VARKENSFILET ROLLADE per kilo (handgeknoopt)f 15,90
VERSE LAMSFILET BIEFSTUK 100 gramf 4,75
ZELFGEMAATE BEENHAM 100 gramf 2,75
VOOR SALADESCHOTELS EVEN BELLEN.
KERKSTRAAT 26, BURGH - TELEFOON 01115-1440
Tevens uw adres voor
luxe opgemaakte chocolade eieren
Markt 21
BROUWERSHAVEN
Telefoon 01119-1291
RING 33 HAAMSTEDE
TEL. 01115-4467 B.GG. 2217
EEN COMPLEET VERS ONTBIJT
THUISBEZORGD
SPRANKELEND MET CHAMPAGNE
EN FLEURIG MET EEN BLOEMETJE
ALTIJD EEN GESLAAGDE VERRASSING
Bij besteding van f 35,- of meer ontvangt u
Dinsdag na Pasen zijn wij gesloten!
PRETTIGE PAASDAGEN
St. Domusstraat 8, Zierikzee, telefoon 01110-12469
PAASBR00D
PAASTAARTEN
PAASGEBAK
OPGEMAAKTE KOEKJES
PAASHAASJES MET El EN ZONDER
LUXE OPGEMAAKTE EIEREN IN DIVERSE
PRIJZEN EN SMAKEN
Haringvlietplein 6, Zierikzee, 01110-12224
Mol 1, Zierikzee
Lange tijd is het vieren van de herrijzenis van Christus niet aan een bepaalde dag verbonden geweest. Pas
in het jaar 325 werd tijdens het Concilie van Nicea vastgesteld, dat Pasen de zondag na de eerste volle maan
na het begin van de lente zou worden gehouden.
Zowel het ei als het Paasbrood spelen tijdens de Paasdagen een belangrijke rol. Het ei, symbool van de ge
boorte, de vruchtbaarheid van het leven, is het mooist verpakte product van moeder Natuur. De Chinezen ga
ven elkaar vijfduizend jaar geleden in het begin van de lente bont versierde eieren. En tegenwoordig geeft
men in China nog steeds rode eieren, als teken voor vreugde, geluk en liefde, als er een jongen geboren is.
De Christelijke kerk kent ook dit symbool van herleving in de natuur en de herrijzenis van Christus. Zo is
er uit 1605 een gebed bewaard gebleven van de toenmalige Paus bij een eierwijding. Het eindigt met de wens
„dat zij gebruikt mogen worden ter nagedachtenis aan de opstanding".
Of het opeten van de eieren hier onderdeel van uitmaakt vertelt het gebed niet. Vast staat wel, dat de ter gele
genheid van Pasen mooi versierde eieren, uitstekend te combineren zijn met het Paasbrood. Dit Paasbrood
heeft ook een symbolische betekenis. Evenals het in Duitsland veel gebruikte Paasgebak is het brood een uit
vloeisel van de vroeger gebruikelijke offermaaltijden. In de loop van de geschiedenis werd het offeren van
dieren in veel gevallen vervangen door het offeren van brood.
In het broodhaantje dat bovenop de Palmpaasstok wordt meegevoed, heeft die symboliek dubbel postgevat.
Enerzijds heeft de haan te maken met het ei, anderzijds is de stok bedoeld als een geschenk voor ziekè of be
hoeftige mensen. Een offertje waar veel kinderen vandaag de dag nog met plezier aan werken.
Juist tijdens de Paasdagen is het leuk om.het dagelijks brood te vervangen door het feestelijke brood. Ómdat
veel mensen deze dagen eens lekker uitslapen is het verstandig het ontbijt en de lunch te combineren en er
een brunch van te maken. Wat het brood voor de brunch betreft kan het beste gekozen worden voor veel varia
tie. Bij de kinderen zijn vooral broodjes zeer geliefd. Croissantjes die makkelijk zijn op te warmen, een taart
je en ook zoete gebakjes gaan er altijd wel in.
Voor de drank valt de keus natuurlijk allereerst op koffie en thee Het is voor deze gelegenheid het beste om
meerdere soorten in huis te hebben. Bijvoorbeeld naast de gewone koffie ook cafeïnevrije koffie en meerder
soorten thee is beslist geen overbodige luxe. En vooral wanneer er kinderen aan de Paastafel zitten mag cacao
niet ontbreken. Als het er echt sjiek aan toe gaat kan de keus ook op sekt of champagne vallen. Deze moet
dan echter wel van tevoren koud gezet worden. Daarnaast kan er ook het beste witte wijn en bier in de koel
kast worden gezet aangezien een brunch best enige tijd kan duren.
Net als bij de andere broodmaaltijden behoort er boter, zoet en hartig op de brunchtafel te staan. Wat zoet
betreft kan men zelf zelf jam maken, maar er zijn natuurlijk ook vele soorten lekkere jam in de winkel te
koop. Voor de hartige hap kan men zowel een kaas- als een vleesplateau samenstellen. Daarnaast bestaat er
een keur aan gerechten om zelf te maken, waaronder bijvoorbeeld hamcrème, kaasbolletjes en kippeboutjes.
Hiervoor zijn verschillende kookboeken te koop in de boekhandels.
Een tafel met een dergelijke variatie aan gerechten is op zich al feestelijk. Wanneer die tafel dan ook nog har
monieus gedekt is, en met Pasen mag het er best kleurig aan toe gaan, met verse voorjaarsbloemen, geverfde
eieren en servetten en serviesgoed in passende tinten, is het geheel hélemaal de moeite waard. Pasen, brood
en voorjaar vormen op deze wijze een lekkere en gezonde combinatie. Eet smakelijk, eet feestelijk en Vrolijk
Pasen!
een leuk paas-idee
van kippe ei TOT
Renesse - Telefoon 01116-1298
800 gram
Ring 31 - Haamstede - Telefoon 01115-1464
Poststraat 26 - Zierikzee - Telefoon 01110-12655
HARTIGE TAART per stukf 2,95
PIKANTE RAUWKOST per 200 gramf 2,95
AARDBEIENTAARTJE per stukf 2,95
HUZARENSLAATJE per schaaltjef 3,50
- ,7 Groente en fruit
oMfi,
M.Aj'Jerzr I Specialiteit: fruitmanden, rauwkostsalades,
Een groot assortiment kant en klare produkten uit eigen keuken
MOL 17-19 - ZIERIKZEE - TELEFOON 01110-12390
Pasen '94 wordt lekkerder
dan ooit. Uw eigen bakker
haalt dan een bonte stoet
paasbroden, paashaas met ei,
kwarkbrioohes, paasbolletjes,
vruchtenbrood en nog veel meer uit zijn oven.
Paastaarten en fraai opgemaakte eieren
zijn er ook te kust en te keur.
Bestel tijdig.
Dus voor een echt lekkere Pasen naar:
St. Domusstraat 32 - Zierikzee - Telefoon 01110-12993
Varremarkt 16-18 - Zierikzee - Telefoon 01110-15001
10 éérste l©gs henneëieren voor slechts1,25
200 gram PAASSALADE met eieren en walnoten2,45
Lekker als fruitdessert Móngo Of AVOCADO1,98
Korte Reke 6 - Renesse - Tel. 01116-1206
"tLuojM vindt u bii ons
de lekkerste paasbroodjes -
paasgebak - paastaarten -
paasstollen - paaseieren enz. enz.
Alles om uw Paasontbijt/brunch lekker en heel gezellig te maken. Te
Renesse geopend van 8.00-12.30 uur.
Lange Reke 14, Renesse, tel. (01116) 1263, na 18.00 uur 1271 en 1725
Weslstraat, Haamstede, tel. (01115) 2795
Voor uw paasbestelling
VALT IN ONZE SLAGERIJ DIT WEEKEND VEEL TE DOEN
gerij
immers
Kerkring 33, Nieuwerkerk, tel. 01114-1224
Primeurs van Hollandse bodem. Verse Hollandse aardbeien, sper
ziebonen, snijbonen, asperges wit en groen, rabarber, bloemkool
Diverse soorten rauwkostsalades, kant en klare maaltijden en kant en
klare produkten door ons zelfs gesneden, gewassen en bereid.
Kwaliteit met zorg be-
reid, en dat proef je
Van je groentespecia-
list moet je 't hebben!
Kerkstraat 2 - Burgh
Telefoon 01115-1627