soW mmoo
MK KRAMER m
NIEUWSBODE EXTRA
UW Km VAN
SCHOUWEN-DUIVELAND
Kijk in de Horeca toont bezoekers
verschillende facetten van bedrijfstak
Keukens
half geld
r'
n
Nationale Hypotheekbeurs opent
vestiging op Schouwen-Duiveland
STEOTEL
in goes
ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE
steTFtel
Reserveer
tijdig
uw huur- of
lease ski's
teamêv zeutr.isport
Centrale presentatie eilandelijke restaurants in Mondragon
JE BENT VEEL LEUKER UIT BIJ
stertel
stertel
VERKERKi
TAXATIESfBEHIDDELINC
HANSE+HAMSE
ile medewerkers
van de
Nieuwsbode Extra
wensen u een
goed, gezond en
gelukkig 1994
I—
dé krant van schouwen - duineland!
Af A
ZIERIKZEE - Vorig jaar heette het nog Kijk in de Keuken. Dit jaar hebben de
restauranthouders gekozen voor een andere opzet en daarmee ook voor een an
dere naam: Kijk in de Horeca. Zaterdag 15 januari kan iedereen die belangstel
ling heelt voor wat er zich achter de schermen van een restaurant afspeelt een
kijkje nemen in restaurant Mondragon aan de Oude Haven in Zierikzee. Daar
naast kunnen ook diegenen die meer willen weten over de opleidingsmogelijk
heden in de horeca in Mondragon terecht tussen 11.00 en 15.00 uur.
In eerdere edities stelden enke
le horecabedrijven hun bedrijf
gedurende één dag open voor
het publiek. Dat kon dan een
kijkje in de keuken nemen en
in sommige gevallen zelfs ach
ter het fornuis plaatsnemen
voor het bereiden van een een
voudig gerecht. Volgens de
heer J. Brongers van Auberge
Maritime kregen sommige
restaurants met deze opzet te
weinig bezoekers. „Het was al
lemaal te versnipperd en het
doel werd niet bereikt". Dit
doel is het verlagen van de
drempel van de bedrijfstak.
Niet alleen voor de jongeren
die een baan in de horeca am
biëren, maar ook voor die men
sen die nog nooit een restau
rant zijn binnengestapt.
Twee vliegen
Na onderling beraad besloten
de eigenaars van de restau
rants om de dag te concentre
ren in één bedrijf. „Hiermee
slaan we twee vliegen in één
klap", aldus Brongers. „We to
nen de mensen het integraal
produkt horeca en voorzien de
toekomstige leerlingen van in
formatie over de mogelijkhe
den die er in de horeca zijn".
Daarnaast is het volgens hem
ook prettig om als collega's
eens een dag bij elkaar te zijn.
„We hebben de naam indivi
duele kunstenaars te zijn, die
elkaar zo veel mogelijk dwars
zitten. Met deze dag willen we
de mensen laten zien dat we
ook iets samen kunnen doen en
dat is natuurlijk ook belang
rijk".
Behalve de horecabedrijven
dragen ook enkele leveran
ciers, het Arbeidsbureau, de
Vakbond en het Leerlingwezen
hun steentje bij aan Kijk in de
Horeca. Dit gebeurt in de Con
certzaal in Zierikzee. De zaal
wordt hiervoor geheel ont
ruimd. De deelnemers presen
teren zich in verschillende
stands. De ISPC uit Breda
neemt hierbij als grote leveran
cier een zeer vooraanstaande
plaats in. Niet alleen wat
grootte betreft, maar ook op de
manier zoals zij naar buiten
treden.
In de hal wordt een informatie-
en aanmeldingsmarkt inge
richt, waar scholieren aller
hande informatie kunnen krij
gen over de opleidingen van de
Stichting Vakonderwijs Hore
cabedrijven en het Onderwijs
centrum Horecabedrijven.
Hiertoe is ook de consulent uit
de regio aanwezig. Wanneer er
behoefte bestaat aan informa
tie over opleidingen die niet
onder het Leerlingwezen val
len, zoals bijvoorbeeld de Ho
telscholen, probeert men deze
ook te geven, maar de nadruk
ligt toch op het Leerlingwezen.
De reden hiervan ligt in het feit
dat het Leerlingwezen ook van
uit de bedrijfstak is opgesteld.
Bovendien worden de opleidin
gen ook door de deelnemende
bedrijven begeleid. „En we
gaan natuurlijk geen reclame
voor iemand anders maken",
aldus Brongers.
Behalve scholieren richt men
zich ook op herintredende
mannen en vrouwen. Volgens
de heer N. van dér Zwan, van
Restaurant Mondragon, zijn er
vrijwel geen mensen van boven
de vijftig werkzaam in de hore
ca, terwijl daar volgens hem
toch behoefte aan is.
„Een ouder iemand brengt een
grotere dosis levenservaring
Advertentie
Kwartmaten profiteren ook
in de uitverkoop
Zie pag. 6
fZM..
LANGE KERKSTRAAT 41 GOES TELEFOON 01100-16415
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 5 JANUARI 1994 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN-DUIVELAND
mee dan iemand die net van
school komt. In de omgang met
de gasten, die in onze be
drijfstak zeer belangrijk is,
komt deze levenservaring na
tuurlijk zeer goed van pas. De
meeste mensen denken veel te
vroeg dat ze te oud zijn om in
de horeca te werken, maar er
zijn nog voldoende mogelijk
heden".
Behalve de Concertzaal zijn de
ze dag ook het restaurant, de
keuken en de zalen van Mon
dragon opengesteld voor het
publiek. Hier wordt de bezoe
kers-getoond hoe het er in de
praktijk aan toegaat in de be
drijfstak. In het restaurant-
dekken medewerkers van Port
Zélande bijvoorbeeld vier ta
fels óp zoals zij dat gewend zijn
in de vier restaurants die op
het bungalowpark staan. Op
deze manier kunnen de bezoe
kers zien hoe uit de manier van
opdekken sfeer, klasse en doel
groep naar voren komt.
Op de bovenverdieping wordt
een zaal ingericht als vergader
ruimte. Het vergaderen is voor
de horeca een belangrijke
markt. Volgens Van der Zwan
is de vraag naar vergaderruim
te nog steeds groeiende. Een
andere zaal wordt omgetoverd
tot een partyruimte en in de
bar kan men onder het genot
van een drankje even uit
rusten. Een drankje en hapje
kunnen bezoekers ook nutti
gen in de foyer.
In de keuken staan gedurende
de hele dag de koks van de
deelnemende horecabedrijven
achter het fornuis. Zij geven
demonstraties van verschillen
de eenvoudige keukentechnie
ken, waaronder het bereiden
Zaterdag 15 januari staat een groot team van eigenaars en medewerkers van eilandelijke restaurants klaar om iedereen een blik ach
ter de schermen te geven. (Foto: Marijke Folkertsma).
van salades, bittergarnituur en
petites fourtjes. Daarnaast kan
diegene die dat wil ook zelf
achter het fornuis plaatsnemen
voor het maken van flensjes.
De gerechten die deze dag be
reid worden kunnen door de
bezoekers allemaal -geproefd
worden.
De mensen die tijdens de Kijk
in de Horeca-dag een bezoek
brengen aan Mondragon kun
nen ook deelnemen aan een
wijnproefwedstrijd. Hierbij
moet men vier wijnen uit vier
verschillende Europese landen
proeven. Diegene die dit het
beste doet wordt in één van de
deelnemende bedrijven getrak
teerd op een diner voor vier
personen.
De ondernemers di'e zich deze
dag presenteren hopen met de
nieuwe opzet veel mensen naar
Mondragon te trekken. Wan
neer deze manier aanslaat zal
Kijk in de Horeca volgend jaar
zeker een vervolg kennen. De
bedoeling is dat ieder jaar een
ander bedrijf zijn deuren open
zet, al zijn niet alle bedrijven
geschikt voor deze activiteit in
verband met de benodigde
ruimte. Van der Zwan is over
het welslagen van de nieuwe
opzet zeer optimistisch. Hij
verwacht in ieder geval een
paar honderd mensen te mogen
bezoeken.
De eilandelijke bedrijven die
deelnemen aan Kijk in de Ho
reca zijn: Auberge Maritime en
Mondragon (Zierikzee), de
Zeeuwse Stromen (Renesse),
Aquamarijn (Bruinisse), De
Grevelingen (Grevelingen-
dam), Hotel Bom en Hotel
Haamstede (Haamstede), De
Waag en De Schelphoek (Se-
rooskerke) en Beau Rivage en
Port Zélande (Brouwersdam).
Hans Bal. Davida Dijkman en Marco bij de Vaate (v.l.n.r.) zijn er klaar voor om de cliënten wegwijs
te maken in het grote aanbod van hypotheken.
ZIERIKZEE - Maandag 3 januari opende Nationale
Hypotheekbeurs (NHB) een nieuwe vestiging bij
Delta Makelaardij aan de Korte Sint Janstraat in
Zierikzee. Het filiaal in Zierikzee is de vierde in Zee
land, na Vlissingen, Middelburg en Goes. De inwo
ners van Schouwen-Duiveland kunnen met de vesti
ging van de NHB vanaf heden bij Delta Makelaardij
terecht voor hypotheekadvies en bemiddeling.
„Het is de klant die kiest", zegt
Marco bij de Vaate „en het is
meer dan duidelijk dat het con
cept van de NHB aanslaat". In
Zeeland weten steeds meer
mensen dc „g naar de NHB te
vinden. Volgens Bij de Vaate
wordt hypotheekbemiddeling
steeds belangrijker. Dit heeft
met name te maken met de lage
Advertentie
Clubs voor Jongelui/Paren, 19 t/m 30 jaar - Gehuwden 30 l/m ..jaar
Speciale clubs Kinderen 7 l/m 11 jaar.
Clubs voor groepen Gezellig met een hele groep van het werk of vereniging
of noem maar op. een lekker avondje uit.
Nu ook in OUDE-TONGE (de Grutterswei)
z<( k J M dans- en balletschool •Ji' --
't Vrije 2 - Zierikzee - Telefoon 01110-13132 - 17458
dat is te begrijpen want het is
bijzonder aantrekkelijk een ei
gen huis te hebben. Bovendien
is dat vaak nog voordeliger
dan een huurwoning. Toch
blijft de aanschaf nog altijd
een hele stap, vooral door de
grote financiële bedragen die
ermee gemoeid zijn. Voor de
meeste mensen is het de groot
ste aanschaf uit hun hele leven.
Wie op safe wil spelen verze
kert zich dan ook graag van
deskundige begeleiding", al
dus Bij de Vaate.
Deskundigheid
Bij de Vaate heeft ruime erva
ring in hypotheekverstrekking
en bemiddeling. Van 1984 tot
1989 werkte hij bij een bank als
hypotheekadviseur. In deze
functie kwam hij er achter dat
alle aspirantkopers één ding
gemeen hebben: „Ze willen al
lemaal de woonlasten zo laag
mogelijk houden, en geef ze
eens ongelijk". Veel mensen
menen volgens hem dat het
laag houden van de woonlasten
uitsluitend mogelijk is door
een gunstig rentepercentage.
Ze denken er niet bij na dat
leeftijd, de samenstelling van
het gezin en de vooruitzichten
nu en in de toekomst en vooral
de juiste hypotheekvorm ook
factoren zijn die een belang
rijke rol spelen.
„Toen ik nog bij de bank werk
te vond ik het een groot nadeel
dat ik alleen maar kon komen
met een offerte van mijn bank.
Dat ligt bij de Hypotheekbeurs
heel anders. Die selecteert uit
de verschillende mogelijkhe
den van een groot aantal geld
gevers. Door de grote deskun
digheid die daar in huis is, kan
op die manier een advies gege
ven worden dat het best past
bij een individuele'situatie".
Laagdrempelig
Bij de Vaate omschrijft Delta
Makelaardij aan de Korte Sint
Janstraat als een laagdrempe
lig kantoor. Hij wordt er geas
sisteerd door Hans Bal, even
eens makelaar, en Davida
Dijkman'voor de algemene za
ken. Bij elkaar zijn ze net ne
gentig jaar. Het enthousiasme
straalt er dan ook van af. „Ons
pand heeft wel iets weg van een
winkel", zegt Bij de Vaate. „Ve
len stappen er binnen voor een
inlichting. Uit zo'n kort
gesprekje blijkt dan vaak wel
ke richting de gedachten van
zo'n bezoeker uitgaan. Vaak
rentestand van dit moment.
Hierdoor is de belangstelling
voor een eigen huis groot. „En
Advertentie
Ook lengtematen kunnen
profiteren in de uitverkoop
Zie pag. 6
ya-At
LANGE KERKSTRAAT 41 GOES TELEFOON 01100-16415
Advertentie
Inschrijving vanaf heden Inschrijving vanaf heden Inschrijving vanaf heden
y4 -At
Advertentie
Woensdag, 2 februari a.s.
„Verre reizen"-
presentatie
in „de Concertzaal", Zierikzee
Vraag informatie...
reisburo
W von oeveren
DAM 3. ZIERIKZEE. 01110-IS036
vloeien hier de prettigste zake
lijke contacten uit voort".
Ook met de NHB wil hij op die
manier werken. Volgens hem
moeten huizenkopers ervan
overtuigd raken dat het heel
onvoordelig kan zijn om alleen
maar naar de bank te gaan.
Vervolg op pagina 3
Advertentie
Ook grote maten kunnen
profiteren in de uitverkoop
Zie pag. 6
yZ-VL
LANGE KERKSTRAAT 41 GOES TELEFOON 01100-16415
Advertentie
Hans Verkerk Keukens is
bezig zijn 32e filiaal te bou
wen in Goes. Tijdens deze
opbouw hebben wij een te
gekke voorverkoopactie. Wij
verkopen een aantal keu
kens en apparaten voor
half geld. Tevens hebben
wij een groot aantal keu
kens en apparaten die
direct uit voorraad voor half
geld leverbaar zijn. Kom
snel langs want nu kopen
betekent nu geld verdienen
bij Hans Verkerk, aan de
Ringbaan 2, voorheen van
Dijke vakantieland, te Goes.
Bel voor info: 01100-16451.
Advertentie
Ing. A. J. Hanse J. Langkemper
MAKELAARS O. G.
Makelaardij O.G. en Assurantiën
Haamstede - Z i e r i k 2 e e
A Ring 19 Haringvlietplein 8
4328 AE Burgh-Haamstede 4301 XG Zierikzee
Telefoon 01115-3424 HA! HM Telefoon 0 III 0-142 75
Fax 0111S-3707 Fax 01110-17484
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
een abonnement.
JA, IK WIL EEN
kwartaalabonnement met autom. afschr. a f 47,00
kwartaalabonnement f 49,50
C jaarabonnement met autom. afschr. 177,00
jaarabonnement f 187,00
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee
weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af.
naam
adres
postcode
Dbr./mevr.
plaats:
telefoon handtekening:
Bij automatische afschrijving uw
bank-/gironummer vermelden:
2K Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie.
Antwoordnummer 12. 4300 VB Zierikzee
i