Lage bedrijfsresultaten varkens, glasgroenteteelt en akkerbouw Ellen Vogel en Henk van Ulsen treden op in Claire Obscure Feestelijk uit en toch thuis met de kerstdagen Calvados na het kerstdiner Champagne een wijnsoort van superieure kwaliteit LEI-DLO-cijfers voorspellen: Steeds populairder Honorarium Huis ten bosch Met de sprankeling van klassiek raffinement Watervogels Catering van koud buffet tot diner i 6 ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE ZIERIKZEE - In de agrarische sector wordt voor 1993 een daling van het inko men voorzien. Tussen de verschillende bedrijfstypen is echter sprake van uit eenlopende ontwikkelingen. Vooral de varkenshouders, glasgroentetelers, ak kerbouwers en slachtkuikenhouders kampen met slechte inkomens; velen van hen zullen het lopende boekjaar zelfs zonder inkomen moeten afsluiten. Dat is te wijten aan lage prijzen voor hun produkten. Daarentegen blijven de inko mens in de melkveehouderij en de sierteelt onder glas op gelijk niveau. Ver wacht wordt dat de champignontelers en de leghennenhouders hun resultaten zien verbeteren. Een en ander blijkt uit de jongste cijfers van het Landbouw Economisch Instituut. De lage varkensprijzen (slacht- varkens: -17%) doen het inko men in de varkenshouderij sterk verslechteren, ondanks de gedaalde voederprijzen (-7%). Door het biggenover- schot zijn de biggenprijzen in een vrije val terecht gekomen. (-30%), met als gevolg dat in de zeugenhouderij het gezinsinko men uit bedrijf negatief zal uit komen. De lage biggenprijzen zorgen samen met de gedaalde voerkosten in de vleesvarkens houderij voor enige compensa tie van de gedaalde opbrengst- prijzen. In de leghennenhoude- rij gaat het in 1993/94 beter dan vorig jaar. Bij gelijkblij vende eierprijzen zijn de voer- prijzen onder invloed van het graanbeleid gedaald. In de slachtkuikenhouderij verslech teren de resultaten daarente gen. De daling van de voer kosten is hier niet groot genoeg om de lagere opbrengstprijzen goed te maken. Gezinsinkomen Voor het gemiddelde varkens- en pluimveebedrijf betekent dit naar verwachting een da ling van het gezinsinkomen uit bedrijf tot in de rode cijfers (- 4.000,-). Er zal dan ook fors worden ingeteerd op het eigen vermogen, gezien de negatieve besparingen van - 65.000,-. Bij dit niveau heeft een aantal be drijven met acute beta lingsmoeilijkheden te kam pen. In de melkveehouderij daalt de melkprijs (-2%), maar daar staat tegenover dat de veeprijzen hoger liggen. Per saldo dalen de opbrengst- prijzen in het boekjaar 1993/94 licht'; dit wordt deels gecom penseerd door lagere prijzen aan de kostenkant. Met name de krachtvoerprijs en de rente voet dalen sterk. Qua volume verandert er weinig in de kos ten en opbrengsten. Een en an der betekent dat het gemiddel de melkveebedrijf evenals voorgaand jaar 86,- opbreng sten per 100,- kosten zal kun nen realiseren. Dat komt over een met een gezinsinkomen uit bedrijf van 70.000,-per onder nemer. In de akkerbouw her stellen de opbrengstprijzen 3%) zich nauwelijks van de val in het voorgaande boek jaar, zodat ook in 1993/94 weer magere resultaten geboekt zul len worden. Door de goede groeiomstandigheden is we derom sprake van een grote oogst. De natte herfst en vroe ge winter hebben echter de no dige oogstproblemen veroor zaakt. Een verdere besparing op de inzet van produktiemid- delen blijft dit jaar dan ook uit. De kosten voor pootgoed, stikstof en kapitaal zijn ge daald. Bij de granen wordt het ongunstige verschil tussen prijsdaling en de Mac Sharry- compensaties grotendeels op gevangen door de hogere kg- opbrengsten per hectare. Per saldo vindt een kleine verbete ring van de bedrijfsresultaten plaats, maar het niveau blijft teleurstellend laag. Voorzien wordt dat het gezinsinkomen uit bedrijf op het gemiddelde akkerbouwbedrijf zal uitko men op 2.000,- per onderne mer. De glasgroentebedrijven worden in 1993 geconfronteerd met een dramatische inko mensdaling. De grotere aanvoer van groen ten (+4% per vierkante meter) wordt afgezet tggen prijzen die nog slechter zijn dan' in het voorgaand jaar (kasgroenten: - 11%). Bij een gelijk blijvend kostenniveau betekent dat een forse verslechtering van de ren tabiliteit. Naar verwachting resteert er een negatief gezins inkomen uit bedrijf van bijna 50.000,- per ondernemer. Er wordt fors ingeteerd op het ei gen vermogén en op sommige glasgroentebedrijven zijn con tinuïteitsproblemen ontstaan. Bedrijven met snijbloemen of potplanten onder glas zien hun rentabiliteit licht verbeteren. In beide sectoren is sprake van een lichte stijging van de op brengsten 2,5% per vierkan te meter). Compensatie Kleine prijsstijgingen van ar beid, materiaal en algemene kosten woi'den gecompenseerd door kostendalingen van rente en afschrijving. Dit leidt rot iets hogere inkomens. Deze stijgingen vallen echter in het niet bij de dalingen op de glas groentebedrijven zodat het ge middelde glastuinbouwbedrijf slechter uitkomt. Door een ho gere produktie, vooral als ge volg van het gebruik van door groeide en geënte compost, rea liseren de champignontelers hogere opbrengsten. Dat gaat gepaard met hogere kosten, maar per saldo zullen de resul taten van de champignonbe- drijven in 1993 verbeteren tot een niveau waarbij op het ei gen vermogen vrijwel niet meer wordt ingeteerd. ZIERIKZEE - Steeds vaker verkiest de Nederlander een calvados boven andere dranken. Deze Franse drank dankt zijn toenemende populariteit aan zijn smaakvolle en geurrijke karakter. Calvados wordt voornamelijk aan het einde van een maaltijd als di gestief genuttigd. Toch is het drinken van deze fijne drank niet alleen geschikt voor na de maaltijd, want op andere momenten smaakt de calvados net zo lek ker. De naam 'Calvados' is waar schijnlijk een verbastering van de naam van het Spaanse oor logsschip 'El Salvadore', dat in de 16de eeuw voor de kust van Normandië op de klippen liep. Later is het de naam geworden van het departement dat het dichtst bij de plaats van de schipbreuk lag. Calvados is een distillaat afkomstig van de beste terroirs in Normandië. Het wordt verkregen door dis tillatie van cider volgens een al eeuwenlange gebruikte metho de die inmiddels aan wettelij ke regels is gebonden. Het ont staat door de natqjirlijke gisting van speciale ciderappe- len. Via een proces van lage- ring, rijping en het samenstel len van de blend die enkele maanden duurt, ontstaat een onweerstaanbaar bouquet. Ook leeftijd Naast de verplichte vermel ding op het etiket van Appella tions d'Origine wordt meestal ook de leeftijd op het etiket vermeld, bijvoorbeeld 'Vieille Réserve' minimaal 4 jaar op hout gelegen of 'Hors d'Age' 6 jaar of langer oj^hout gelegen. Doe in uw recept van appel taart eens een scheutje calva dos. Een verrassend effect! Na een copieus kerstdiner is een glaasje calvados een prima af sluiting. De ciderappelpluk is ieder jaar weer iets om naar uit te kijken. UTRECHT - De Landelijke Huisartsen Vereniging gaat met de verzekeraars onderhan delen over een nieuwe honore ring die voor particulier verze kerde en ziekenfondspatiënten hetzelfde is. Een grote meer derheid van de ledenvergade ring van de LHV heeft daar donderdagavond mee inge stemd. HILVERSUM - Koningin Bea trix heeft Rijksmuseum directeur en tv-presentator prof. Henk van Os tijdens een feestje zelf gevraagd of hij iets zag in een televisie-programma over de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. Van Os liet de ze kans natuurlijk niet voorbij gaan. ZIERIKZEE - Champagne heeft de sprankeling van klassiek raffinement. De delicaat geurende, licht mousserende wijn is de kroon op iedere feestelijke gelegenheid. Genieten op bijzondere momenten van pure grandeur met die vrolijke belletjes. Momenten die u met een tinteling zal herinneren. Kiezen voor kwaliteit en finesse betekent ook een keuze maken binnen het groeiend aanbod van Champagnes. De ene wijn is de andere niet, en dat geldt ook voor de koning der wijnen. Champagne is qua produktie de ingewikkeldste wijn ter we reld, die constante zorg be hoeft. Champagne is ontstaan in benedictijnenkloosters aan het eind "an de 17e eeuw. De ontwikkeling van de beste Champagnes is tot op de dag van vandaag waar monniken werk gebleven. Concessies aan de produktie en de natuurlijke processen wreken zich direct in dé smaak. Niet alle champag nehuizen gaan tot het uiterste in hun kwaliteitsbewaking. Uitstraling Dat is onder andere te merken aan de prijs. De kwaliteit en uitstraling van een Grand Champagne zijn onmisken baar. Nergens wordt zoveel zorg besteed aan de vervolma king van deze sprankelende wijn. Een Grand Champagne komt uit de kelders van de gro te champagnehuizen. Ieder huis heeft zijn eigen karakte ristieke smaak, maar het is de superieure klasse die hen ver bindt. De kwaliteit van de Grands Champagnes schuilt in de extreme zorgvuldigheid en de hoge eisen die verbonden zijn aan iedere stap in het ont staansproces. Dc producenten van de Grand Champagne kop pelen hun eeuwenoude traditi onele vakkennis aan de mo dernste technieken. Het be langrijkste werk wordt uitge voerd door vakmensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun Champagne. Een Gra^d Champagne wordt alleen van de allerbeste druiven gemaakt. Direct na de pluk worden de trossen stuk voor stuk gecon troleerd. Vruchten die niet aan de strenge kwaliteitscriteria voldoen, worden verwijderd. Champagne heeft een frisse, heldere kleur. Om deze te verkrijgen worden bij de eerste persing van de oogst de druiven zacht uitge perst. Hierdoor kan het 'spon tane sap' in het geval van het gebruik van blauwe druiven, ontsnappen zonder dat de schil de kans krijgt haar rode kleur af te geven. De zo verkregen blanke 'most' is van de hoogste kwaliteit, dit wordt de 'cuvée' genoemd. Voor een Grand Champagne wordt uitsluitend gebruik gemaakt van deze eer ste persing. Vervolgens wordt de wijn ge mengd met gelijksoortige wij nen uit andere delen van het champagnegebied en/of wij nen uit een voorgaand jaar, dit proces heet de 'assemblage'. Het exact samenstellen vereist ervaring en vakmanschap. De kwaliteit van een Champagne is afhankelijk van de juiste as semblage. De grote champag nehuizen hebben deze kunst dermate verfijnd dat ze al ge neraties lang hun eigen, con stante topkwaliteit leveren. Na de assemblage wordt de wijn op fles gebracht. Dit gebeurt na toevoeging van de zoge naamde 'liqueur de tirage', een kleine hoeveelheid suiker en gist. De suiker verandert op natuurlijke wijze in alcohol en koolzuurgas, de beroemde bel letjes. De wijn verdwijnt daar na voor lange tijd naar de kel ders. De Champagnes van de grote huizen rijpen minstens drie jaar in de kelders. Het ka rakter cn.de smaak van de wijn krijgen dan alle tijd zich tot in de perfectie te ontplooien. Het resultaat, een heldere en zachte Grand Champagne, wordt daarna pas voor consumptid geschikt geacht. Liqueur d'Expédition Wanneer het moment van ver koop is aangebroken, wordt langs ingenieuze weg het be zinksel uit de fles verwijderd. Dan wordt ook de 'liqueur d'expédition' een kleine dose ring van Champagnewijn en rietsuiker toegevoegd. De hoe veelheid suiker bepaalt uitein delijk de zoetheid van de Champagne, van droog naar zoet zijn er: brut, sec en demi sec. Champagne 'rosé' is vrij wel altijd brut. De meest exclu sieve Champagne is de 'Vinta ge'. Hier vindt u een jaartal op het etiket vermeld, hetgeen wil zeggen dat deze Champagne ge maakt is van wijn uit één ex ceptioneel goed wijnjaar. Een Grand Champagne hoeft u niet meer te laten rijpen. Na drie jaar lagering is de wijn op zijn hoogtepunt. Champagne ser veert u gekoeld: 6 tot 8 graden Celsius is de beste tempera tuur. Wanneer u een Champagne ser veert, past u dan op dat de kurk niet knalt. Plaats de fles op tafel en druk met uw ene hand op de kurk terwijl u met de andere hand de 'muselet', het kleine muilkorfje, los maakt. De kurk komt vanzelf naar boven of u wrikt hem een beetje los. Champagne kan het beste gedronken worden uit flütes, smalle hoge glazen. Hierin komt de bruisende feestwijn het beste tot zijn recht. In een platte coupe slaat de wijn snel neer. Een Grand Champagne moet zich onder werpen aan de allerstrengste kwaliteitscriteria. Van de wijngaard tot de gebottelde fles. De zorgvuldige persing van de beste druiven, de extre me kwaliteitsbewaking en de fleslagering van minstens drie jaar zijn slechts enkele van de ze strenge criteria. Het zal u niet verbazen dat slechts enkele champagnehui zen zich Grand Champagne kunnen noemen. Een Grand Champagne garandeert u abso lute topkwaliteit. AMSTERDAM - Watersporters moeten in de toekomst het veld ruimen voor watervogels in het IJmecr. Dc stuurgroep ROM IJ- mcer wil de Waterlandse kust ophogen om te voorkomen dat vogels volledig in de verdruk king komen door de bouw van 20.000 woningen in het IJmeer door Amsterdam ZIERIKZEE - Dinsdag 21 december treden in de Zierikzeese Concertzaal twee coryfeëen van het Nederlandse toneel op: Ellen Vogel en Henk van Ulsen. Zij zijn te zien in het toneelstuk Claire Obscure van dc Franse schrijfster Marguerite Duras. De voorstellvig, een ond^fdeel van het programma van Uit op Schouwen-Duiveland begint om 20.00 uur. Behalve Vogel, die de rol van Claire Lannes speelt en Van Ulsen die als ondervrager te zien, is speelt ook Huib Broos een rol (die van Pierre Lannes) in dit spannende en tegelij kertijd dramatische toneelstuk, waarvan de regie in handen is van Mette Bouhuys. Claire Obscure geeft de ondervraging van Claire en Pierre Lannes weer die ieder op hun beurt een beschrijving geven van de moord en het leven dat daaraan vooraf ging. Het stuk is een psychologische tekening van twee zeer gewone ongewone mensen. Het stuk is gebaseerd op een ivaar gebeurd verhaal. Eind 1949 werd in een goederenwagon een gedeelte van een lijk gevonden, in de daarnavolgende dagen vond men de resterende stukken, alleen het hoofd bleef onvindbaar. Alle treinstellen waarin de stukken tverden gevonden hadden een bepaald viaduct gepasseerd. Bij het uitkammen van het dorp Viorne liep Claire Lannes gelijk tegen de lamp, zij bleek haar man te hebben vermoord, maar waar om, dat is nooit duidelijk geworden. Claire Obscure ging in 1969 in Frankrijk in première met onder andere grande dame Madeleine Renaud als Claire Lannes. In Nederland werd het toneelstuk voor het eerst in 1971 opgevoerd door Toneelstichting Spel Amsterdam Een feestelijk gedekte tafel. ZIERIKZEE - Voor de meeste mensen zijn de kerstdagen familiedagen die bij voorkeur in huislijke kring worden gevierd. Zulke dagen brengen veel drukte met zich mee. Boodschappen doen in overvolle winkels, recepten uitzoeken die tevoren klaargemaakt kunnen worden en de zorg voor voldoende mooi en com pleet serviesgoed. Wie daar tegen opziet, kan het ook anders doen. Cateringbedrijven nemen de zorg naar wens compleet of ge deeltelijk uit handen. Zij rij den de meest verrukkelijke koude schotels, heerlijke dran ken maar ook complete diners voor de deur. Er zijn bedrijven die daar desgewenst het perso neel bij verzorgen. Zo kan het gebeuren dat er aan de eigen huiskamertafel een zesgangen diner wordt opgediend door twee obers die de gerechten volgens de regels der kunst uit- serveren. Wie tijdens de feest dagen graag thuis maar toch uit is, kan op zoek gaan in de Gouden Gids. Onder het kopje Catering- of Party-service staan adressen en telefoon nummers van bedrijven die het graag én goed gemakkelijk maken voor al die feestelijke thuisblijvers. Service aan huis van verrukkelijke schotels tot complete diners. Tweede kerst dag is een bijzondere dag waar op de meeste mensen het rustig aandoen. De dag ervoor is er uitgebreid en feestelijk gedi neerd. Die tweede dag blijft er wat meer tijd over voor echte ontspanning in de vorm van een lange wandeling, een goe de film of een middag bezoek aan of van vrienden en familie. Op zo'n dag is'het prettig om niet teveel om handen te heb ben. Een heerlijke soep en een uitgebreid kaasgarnituur aan het einde van de middag is ei genlijk al voldoende. Natuur lijk laten we de kaas gepaard gaan met een goed glas wijn. Zowel de soep als het garnituur laten zich van tevoren klaar maken. De soep blijft in prima conditie in de koelkast of de kelder. De kaas onder een mooie en o zo praktische ser- veerschaal met stolp. De kaas wordt onder de stolp in de koelkast bewaard. Toast en stokbrood erbij en een mooie koele tros druiven en je bent klaar voor een gezellig en lek ker culinair onderonsje.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1993 | | pagina 6