Lage bedrijfsresultaten varkens,
glasgroenteteelt en akkerbouw
Ellen Vogel en Henk van Ulsen
treden op in Claire Obscure
Feestelijk uit en toch
thuis met de kerstdagen
Calvados na het kerstdiner
Champagne een wijnsoort
van superieure kwaliteit
LEI-DLO-cijfers voorspellen:
Steeds populairder
Honorarium
Huis ten
bosch
Met de sprankeling van klassiek raffinement
Watervogels
Catering van koud buffet tot diner
i
6
ZIERIKZEESCHE NIEUWSBODE
ZIERIKZEE - In de agrarische sector wordt voor 1993 een daling van het inko
men voorzien. Tussen de verschillende bedrijfstypen is echter sprake van uit
eenlopende ontwikkelingen. Vooral de varkenshouders, glasgroentetelers, ak
kerbouwers en slachtkuikenhouders kampen met slechte inkomens; velen van
hen zullen het lopende boekjaar zelfs zonder inkomen moeten afsluiten. Dat is
te wijten aan lage prijzen voor hun produkten. Daarentegen blijven de inko
mens in de melkveehouderij en de sierteelt onder glas op gelijk niveau. Ver
wacht wordt dat de champignontelers en de leghennenhouders hun resultaten
zien verbeteren. Een en ander blijkt uit de jongste cijfers van het Landbouw
Economisch Instituut.
De lage varkensprijzen (slacht-
varkens: -17%) doen het inko
men in de varkenshouderij
sterk verslechteren, ondanks
de gedaalde voederprijzen
(-7%). Door het biggenover-
schot zijn de biggenprijzen in
een vrije val terecht gekomen.
(-30%), met als gevolg dat in de
zeugenhouderij het gezinsinko
men uit bedrijf negatief zal uit
komen. De lage biggenprijzen
zorgen samen met de gedaalde
voerkosten in de vleesvarkens
houderij voor enige compensa
tie van de gedaalde opbrengst-
prijzen. In de leghennenhoude-
rij gaat het in 1993/94 beter
dan vorig jaar. Bij gelijkblij
vende eierprijzen zijn de voer-
prijzen onder invloed van het
graanbeleid gedaald. In de
slachtkuikenhouderij verslech
teren de resultaten daarente
gen. De daling van de voer
kosten is hier niet groot genoeg
om de lagere opbrengstprijzen
goed te maken.
Gezinsinkomen
Voor het gemiddelde varkens-
en pluimveebedrijf betekent
dit naar verwachting een da
ling van het gezinsinkomen uit
bedrijf tot in de rode cijfers
(- 4.000,-). Er zal dan ook fors
worden ingeteerd op het eigen
vermogen, gezien de negatieve
besparingen van - 65.000,-. Bij
dit niveau heeft een aantal be
drijven met acute beta
lingsmoeilijkheden te kam
pen. In de melkveehouderij
daalt de melkprijs (-2%), maar
daar staat tegenover dat de
veeprijzen hoger liggen.
Per saldo dalen de opbrengst-
prijzen in het boekjaar 1993/94
licht'; dit wordt deels gecom
penseerd door lagere prijzen
aan de kostenkant. Met name
de krachtvoerprijs en de rente
voet dalen sterk. Qua volume
verandert er weinig in de kos
ten en opbrengsten. Een en an
der betekent dat het gemiddel
de melkveebedrijf evenals
voorgaand jaar 86,- opbreng
sten per 100,- kosten zal kun
nen realiseren. Dat komt over
een met een gezinsinkomen uit
bedrijf van 70.000,-per onder
nemer. In de akkerbouw her
stellen de opbrengstprijzen
3%) zich nauwelijks van de
val in het voorgaande boek
jaar, zodat ook in 1993/94 weer
magere resultaten geboekt zul
len worden. Door de goede
groeiomstandigheden is we
derom sprake van een grote
oogst. De natte herfst en vroe
ge winter hebben echter de no
dige oogstproblemen veroor
zaakt. Een verdere besparing
op de inzet van produktiemid-
delen blijft dit jaar dan ook
uit. De kosten voor pootgoed,
stikstof en kapitaal zijn ge
daald. Bij de granen wordt het
ongunstige verschil tussen
prijsdaling en de Mac Sharry-
compensaties grotendeels op
gevangen door de hogere kg-
opbrengsten per hectare. Per
saldo vindt een kleine verbete
ring van de bedrijfsresultaten
plaats, maar het niveau blijft
teleurstellend laag. Voorzien
wordt dat het gezinsinkomen
uit bedrijf op het gemiddelde
akkerbouwbedrijf zal uitko
men op 2.000,- per onderne
mer. De glasgroentebedrijven
worden in 1993 geconfronteerd
met een dramatische inko
mensdaling.
De grotere aanvoer van groen
ten (+4% per vierkante meter)
wordt afgezet tggen prijzen die
nog slechter zijn dan' in het
voorgaand jaar (kasgroenten: -
11%). Bij een gelijk blijvend
kostenniveau betekent dat een
forse verslechtering van de ren
tabiliteit. Naar verwachting
resteert er een negatief gezins
inkomen uit bedrijf van bijna
50.000,- per ondernemer. Er
wordt fors ingeteerd op het ei
gen vermogén en op sommige
glasgroentebedrijven zijn con
tinuïteitsproblemen ontstaan.
Bedrijven met snijbloemen of
potplanten onder glas zien hun
rentabiliteit licht verbeteren.
In beide sectoren is sprake van
een lichte stijging van de op
brengsten 2,5% per vierkan
te meter).
Compensatie
Kleine prijsstijgingen van ar
beid, materiaal en algemene
kosten woi'den gecompenseerd
door kostendalingen van rente
en afschrijving. Dit leidt rot
iets hogere inkomens. Deze
stijgingen vallen echter in het
niet bij de dalingen op de glas
groentebedrijven zodat het ge
middelde glastuinbouwbedrijf
slechter uitkomt. Door een ho
gere produktie, vooral als ge
volg van het gebruik van door
groeide en geënte compost, rea
liseren de champignontelers
hogere opbrengsten. Dat gaat
gepaard met hogere kosten,
maar per saldo zullen de resul
taten van de champignonbe-
drijven in 1993 verbeteren tot
een niveau waarbij op het ei
gen vermogen vrijwel niet
meer wordt ingeteerd.
ZIERIKZEE - Steeds vaker verkiest de Nederlander
een calvados boven andere dranken. Deze Franse
drank dankt zijn toenemende populariteit aan zijn
smaakvolle en geurrijke karakter. Calvados wordt
voornamelijk aan het einde van een maaltijd als di
gestief genuttigd. Toch is het drinken van deze fijne
drank niet alleen geschikt voor na de maaltijd, want
op andere momenten smaakt de calvados net zo lek
ker.
De naam 'Calvados' is waar
schijnlijk een verbastering van
de naam van het Spaanse oor
logsschip 'El Salvadore', dat in
de 16de eeuw voor de kust van
Normandië op de klippen liep.
Later is het de naam geworden
van het departement dat het
dichtst bij de plaats van de
schipbreuk lag. Calvados is
een distillaat afkomstig van de
beste terroirs in Normandië.
Het wordt verkregen door dis
tillatie van cider volgens een al
eeuwenlange gebruikte metho
de die inmiddels aan wettelij
ke regels is gebonden. Het ont
staat door de natqjirlijke
gisting van speciale ciderappe-
len. Via een proces van lage-
ring, rijping en het samenstel
len van de blend die enkele
maanden duurt, ontstaat een
onweerstaanbaar bouquet.
Ook leeftijd
Naast de verplichte vermel
ding op het etiket van Appella
tions d'Origine wordt meestal
ook de leeftijd op het etiket
vermeld, bijvoorbeeld 'Vieille
Réserve' minimaal 4 jaar op
hout gelegen of 'Hors d'Age' 6
jaar of langer oj^hout gelegen.
Doe in uw recept van appel
taart eens een scheutje calva
dos. Een verrassend effect! Na
een copieus kerstdiner is een
glaasje calvados een prima af
sluiting. De ciderappelpluk is
ieder jaar weer iets om naar uit
te kijken.
UTRECHT - De Landelijke
Huisartsen Vereniging gaat
met de verzekeraars onderhan
delen over een nieuwe honore
ring die voor particulier verze
kerde en ziekenfondspatiënten
hetzelfde is. Een grote meer
derheid van de ledenvergade
ring van de LHV heeft daar
donderdagavond mee inge
stemd.
HILVERSUM - Koningin Bea
trix heeft Rijksmuseum
directeur en tv-presentator
prof. Henk van Os tijdens een
feestje zelf gevraagd of hij iets
zag in een televisie-programma
over de Japanse Zaal in Paleis
Huis ten Bosch. Van Os liet de
ze kans natuurlijk niet voorbij
gaan.
ZIERIKZEE - Champagne heeft de sprankeling van
klassiek raffinement. De delicaat geurende, licht
mousserende wijn is de kroon op iedere feestelijke
gelegenheid. Genieten op bijzondere momenten van
pure grandeur met die vrolijke belletjes. Momenten
die u met een tinteling zal herinneren. Kiezen voor
kwaliteit en finesse betekent ook een keuze maken
binnen het groeiend aanbod van Champagnes. De
ene wijn is de andere niet, en dat geldt ook voor de
koning der wijnen.
Champagne is qua produktie
de ingewikkeldste wijn ter we
reld, die constante zorg be
hoeft. Champagne is ontstaan
in benedictijnenkloosters aan
het eind "an de 17e eeuw. De
ontwikkeling van de beste
Champagnes is tot op de dag
van vandaag waar monniken
werk gebleven. Concessies aan
de produktie en de natuurlijke
processen wreken zich direct in
dé smaak. Niet alle champag
nehuizen gaan tot het uiterste
in hun kwaliteitsbewaking.
Uitstraling
Dat is onder andere te merken
aan de prijs. De kwaliteit en
uitstraling van een Grand
Champagne zijn onmisken
baar. Nergens wordt zoveel
zorg besteed aan de vervolma
king van deze sprankelende
wijn. Een Grand Champagne
komt uit de kelders van de gro
te champagnehuizen. Ieder
huis heeft zijn eigen karakte
ristieke smaak, maar het is de
superieure klasse die hen ver
bindt. De kwaliteit van de
Grands Champagnes schuilt in
de extreme zorgvuldigheid en
de hoge eisen die verbonden
zijn aan iedere stap in het ont
staansproces. Dc producenten
van de Grand Champagne kop
pelen hun eeuwenoude traditi
onele vakkennis aan de mo
dernste technieken. Het be
langrijkste werk wordt uitge
voerd door vakmensen die zich
met hart en ziel inzetten voor
hun Champagne. Een Gra^d
Champagne wordt alleen van
de allerbeste druiven gemaakt.
Direct na de pluk worden de
trossen stuk voor stuk gecon
troleerd. Vruchten die niet aan
de strenge kwaliteitscriteria
voldoen, worden verwijderd.
Champagne heeft een frisse,
heldere kleur.
Om deze te verkrijgen worden
bij de eerste persing van de
oogst de druiven zacht uitge
perst. Hierdoor kan het 'spon
tane sap' in het geval van het
gebruik van blauwe druiven,
ontsnappen zonder dat de schil
de kans krijgt haar rode kleur
af te geven. De zo verkregen
blanke 'most' is van de hoogste
kwaliteit, dit wordt de 'cuvée'
genoemd. Voor een Grand
Champagne wordt uitsluitend
gebruik gemaakt van deze eer
ste persing.
Vervolgens wordt de wijn ge
mengd met gelijksoortige wij
nen uit andere delen van het
champagnegebied en/of wij
nen uit een voorgaand jaar, dit
proces heet de 'assemblage'.
Het exact samenstellen vereist
ervaring en vakmanschap. De
kwaliteit van een Champagne
is afhankelijk van de juiste as
semblage. De grote champag
nehuizen hebben deze kunst
dermate verfijnd dat ze al ge
neraties lang hun eigen, con
stante topkwaliteit leveren. Na
de assemblage wordt de wijn
op fles gebracht. Dit gebeurt
na toevoeging van de zoge
naamde 'liqueur de tirage', een
kleine hoeveelheid suiker en
gist. De suiker verandert op
natuurlijke wijze in alcohol en
koolzuurgas, de beroemde bel
letjes. De wijn verdwijnt daar
na voor lange tijd naar de kel
ders. De Champagnes van de
grote huizen rijpen minstens
drie jaar in de kelders. Het ka
rakter cn.de smaak van de wijn
krijgen dan alle tijd zich tot in
de perfectie te ontplooien. Het
resultaat, een heldere en zachte
Grand Champagne, wordt
daarna pas voor consumptid
geschikt geacht.
Liqueur d'Expédition
Wanneer het moment van ver
koop is aangebroken, wordt
langs ingenieuze weg het be
zinksel uit de fles verwijderd.
Dan wordt ook de 'liqueur
d'expédition' een kleine dose
ring van Champagnewijn en
rietsuiker toegevoegd. De hoe
veelheid suiker bepaalt uitein
delijk de zoetheid van de
Champagne, van droog naar
zoet zijn er: brut, sec en demi
sec. Champagne 'rosé' is vrij
wel altijd brut. De meest exclu
sieve Champagne is de 'Vinta
ge'. Hier vindt u een jaartal op
het etiket vermeld, hetgeen wil
zeggen dat deze Champagne ge
maakt is van wijn uit één ex
ceptioneel goed wijnjaar. Een
Grand Champagne hoeft u niet
meer te laten rijpen. Na drie
jaar lagering is de wijn op zijn
hoogtepunt. Champagne ser
veert u gekoeld: 6 tot 8 graden
Celsius is de beste tempera
tuur.
Wanneer u een Champagne ser
veert, past u dan op dat de
kurk niet knalt. Plaats de fles
op tafel en druk met uw ene
hand op de kurk terwijl u met
de andere hand de 'muselet',
het kleine muilkorfje, los
maakt. De kurk komt vanzelf
naar boven of u wrikt hem een
beetje los. Champagne kan het
beste gedronken worden uit
flütes, smalle hoge glazen.
Hierin komt de bruisende
feestwijn het beste tot zijn
recht. In een platte coupe slaat
de wijn snel neer. Een Grand
Champagne moet zich onder
werpen aan de allerstrengste
kwaliteitscriteria. Van de
wijngaard tot de gebottelde
fles. De zorgvuldige persing
van de beste druiven, de extre
me kwaliteitsbewaking en de
fleslagering van minstens drie
jaar zijn slechts enkele van de
ze strenge criteria.
Het zal u niet verbazen dat
slechts enkele champagnehui
zen zich Grand Champagne
kunnen noemen. Een Grand
Champagne garandeert u abso
lute topkwaliteit.
AMSTERDAM - Watersporters
moeten in de toekomst het veld
ruimen voor watervogels in het
IJmecr. Dc stuurgroep ROM IJ-
mcer wil de Waterlandse kust
ophogen om te voorkomen dat
vogels volledig in de verdruk
king komen door de bouw van
20.000 woningen in het IJmeer
door Amsterdam
ZIERIKZEE - Dinsdag 21 december treden in de Zierikzeese Concertzaal twee coryfeëen van het Nederlandse toneel op: Ellen Vogel
en Henk van Ulsen. Zij zijn te zien in het toneelstuk Claire Obscure van dc Franse schrijfster Marguerite Duras. De voorstellvig,
een ond^fdeel van het programma van Uit op Schouwen-Duiveland begint om 20.00 uur. Behalve Vogel, die de rol van Claire Lannes
speelt en Van Ulsen die als ondervrager te zien, is speelt ook Huib Broos een rol (die van Pierre Lannes) in dit spannende en tegelij
kertijd dramatische toneelstuk, waarvan de regie in handen is van Mette Bouhuys. Claire Obscure geeft de ondervraging van Claire
en Pierre Lannes weer die ieder op hun beurt een beschrijving geven van de moord en het leven dat daaraan vooraf ging. Het stuk
is een psychologische tekening van twee zeer gewone ongewone mensen. Het stuk is gebaseerd op een ivaar gebeurd verhaal. Eind
1949 werd in een goederenwagon een gedeelte van een lijk gevonden, in de daarnavolgende dagen vond men de resterende stukken,
alleen het hoofd bleef onvindbaar. Alle treinstellen waarin de stukken tverden gevonden hadden een bepaald viaduct gepasseerd.
Bij het uitkammen van het dorp Viorne liep Claire Lannes gelijk tegen de lamp, zij bleek haar man te hebben vermoord, maar waar
om, dat is nooit duidelijk geworden. Claire Obscure ging in 1969 in Frankrijk in première met onder andere grande dame Madeleine
Renaud als Claire Lannes. In Nederland werd het toneelstuk voor het eerst in 1971 opgevoerd door Toneelstichting Spel Amsterdam
Een feestelijk gedekte tafel.
ZIERIKZEE - Voor de meeste mensen zijn de kerstdagen familiedagen die bij
voorkeur in huislijke kring worden gevierd. Zulke dagen brengen veel drukte
met zich mee. Boodschappen doen in overvolle winkels, recepten uitzoeken die
tevoren klaargemaakt kunnen worden en de zorg voor voldoende mooi en com
pleet serviesgoed. Wie daar tegen opziet, kan het ook anders doen.
Cateringbedrijven nemen de
zorg naar wens compleet of ge
deeltelijk uit handen. Zij rij
den de meest verrukkelijke
koude schotels, heerlijke dran
ken maar ook complete diners
voor de deur. Er zijn bedrijven
die daar desgewenst het perso
neel bij verzorgen. Zo kan het
gebeuren dat er aan de eigen
huiskamertafel een zesgangen
diner wordt opgediend door
twee obers die de gerechten
volgens de regels der kunst uit-
serveren. Wie tijdens de feest
dagen graag thuis maar toch
uit is, kan op zoek gaan in de
Gouden Gids. Onder het kopje
Catering- of Party-service
staan adressen en telefoon
nummers van bedrijven die het
graag én goed gemakkelijk
maken voor al die feestelijke
thuisblijvers. Service aan huis
van verrukkelijke schotels tot
complete diners. Tweede kerst
dag is een bijzondere dag waar
op de meeste mensen het rustig
aandoen. De dag ervoor is er
uitgebreid en feestelijk gedi
neerd. Die tweede dag blijft er
wat meer tijd over voor echte
ontspanning in de vorm van
een lange wandeling, een goe
de film of een middag bezoek
aan of van vrienden en familie.
Op zo'n dag is'het prettig om
niet teveel om handen te heb
ben. Een heerlijke soep en een
uitgebreid kaasgarnituur aan
het einde van de middag is ei
genlijk al voldoende. Natuur
lijk laten we de kaas gepaard
gaan met een goed glas wijn.
Zowel de soep als het garnituur
laten zich van tevoren klaar
maken. De soep blijft in prima
conditie in de koelkast of de
kelder. De kaas onder een
mooie en o zo praktische ser-
veerschaal met stolp. De kaas
wordt onder de stolp in de
koelkast bewaard. Toast en
stokbrood erbij en een mooie
koele tros druiven en je bent
klaar voor een gezellig en lek
ker culinair onderonsje.