„SNOWBOARD SPECIALIST" Jan en Lenie van Kempen verkopen natuurlijk appelsap van eigen bodem r UW KRANT VAN ~j SCHOUWEN-DUIVELAND Zevibel besluit tot vrijwillige staking mechanische kokkelvisserij Voordelta DAS organiseert cursus Engelstalige literatuur DANSEN KRAMER BOS VISHANDEL Houtland opent nieuwe showroom voor groot- en kleinmeubelen ZIERIKZEESCHE rsn NIEUWSBODE H I f II MAAI SAW Binnenkort ook op Schouwen-Duiveland verkrijgbaar Aannemer wisseltrofee voor Schouws team van Straijer kabeljauwfilet 1e kilo 15,- dé krant van schou wen - duiveland! NIEUWSBODE EXTRA WOENSDAG 13 OKTOBER 1993 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN DUIVELAND TRENDSPORTS Dam 11 - Zierikzee Telefoon 01110-20080 MELISSANT - In de agrarische sector hebben velen het moeilijk. Ook Jan en Le nie van Kempen, die een groot fruitteeltbedrijf in Melissant runnen, ondervon den dit aan den lijve. De prijs voor de appels werd op een gegeven moment zo laag dat het de moeite niet meer loonde om ze te plukken. Zij gingen echter niet bij de pakken neerzitten. Ze zochten naar andere mogelijkheden om hun bedrijf rendabel te houden en vonden dit in het maken van appelsap. Op 27 augustus jongstleden startten zij hiermee en in de afgelopen zes weken hebben zij vier duizend liter appelsap van eigen bodem verkocht. De totale oppervlakte van de boomgaard van Jan en Lenie van Kempen beslaat, inclusief de anderhalve hectare van Jans broer, vijftien hectare. Ze be hoort hiermee tot de grotere bedrijven. De appels die er aan de bomen hangen zijn de meest gangbare soorten, zoals de Jo nagold, Elstar, Goudrenet, Cox, Golden Delicious, James Grieve en Alkmene. Juist deze laatste blijkt uitstekend ge schikt voor het maken van ap pelsap, waarmee het echtpaar Van Kempen onlangs is begon nen, om de appels waarvoor ze een slechte prijs betaald kre gen een bepaalde meerwaarde mee te geven. Ambachtelijke wijze Aanvankelijk was het de be doeling om alles zelf te doen. „Maar het maken van appelsap vraagt gigantisch veel geld en kennis en we hebben hier dan ook maar vanaf gezien", aldus Jan van Kempen. Dit wordt nu gedaan door Van Bruchem uit Bergambacht. De oprichters van dit bedrijf zijn ooit met een keteltje fruit in de keuken begonnen. Nu is het bedrijf veel groter geworden, maar nog steeds wordt er op ambach telijke wijze van alles gemaakt van verschillende soorten fruit, waaronder dus appelsap. Het voordeel van dit bedrijf is volgens Van Kempen dat hij er zeker van is dat het sap dat hij afneemt afkomstig is van zijn eigen appels. Bovendien vra gen de mensen steeds meer nar natuurlijk verantwoorde pro- dukten en daarvoor zijn ze bij Van Bruchem aan het juiste adres. Dit is ook het geval bij de appels van Van Kempen. De ze zijn op een milieubewuste wijze geteeld. Hij heeft zich na melijk aangesloten bij het zo genaamde MBT-project, het geen staat voor: Milieu Be wuste Teelt. Dit betekent dat bepaalde bestrijdingsmidde len taboe zijn in de boomgaard en anderen worden slechts mondjesmaat gebruikt. Om de appels toch te vrijwaren van ongedierte werkt Van Kempen met de natuurlijke vijanden van de insecten die de appels bedreigen. Hieronder bevin den zich roofmijten (tegen spint), roestmijten, oorwor men en lieveheersbeestjes (te gen luis) en sluipwespen (tegen rupsen). Het verschil tussen de handap pels en de sapappels is dat sap- appels langer aan de boom hangen. De appels zijn name lijk pas geschikt om tot sap vermalen en geperst te worden wanneer de zuurgraad ervan tot een bepaalde waarde ge daald is. „Het is zeker niet zo dat de sap van een slechte kwa liteit appels gemaakt wordt", zegt Van Kempen. „Integendeel. We gebruiken en zeer goede tweede soort appels die bestaat uit appels met zeer kleine beschadigingen en een niet geheel optimale kleur en geen derde soort. Ze vragen ook extra aandacht (en dus kosten) om het goed te doen en ze worden net zo voorzichtig geplukt als de andere appels". Volgens hem kan hij het ook niet maken om rotte, grond- of zwaar verhagelde appels te ge bruiken voor het sap, omdat dit direct zijn weerslag heeft op de kwaliteit ervan. Bij een goed produkt alleen ben je er echter nog niet, reali seerde ook de familie Van Kempen zich. Het moet ook nog aan de man gebracht woi> den. De doelgroepen die Jan en Lenie in gedachten hadden wa ren ouderen die geen toege voegde suikers mogen hebben, mensen die alles puur natuur willen hebben en mensen die een kwalitatief goed produkt willen en daar best iets meer voor over hebben. Want dit is waar het appelsap van Van Kempen zich van andere sap pen onderscheidt. „Je mag het absoluut niet met de appelsap in de kartonnen pakken verge lijken", aldus Van Kempen. „Het is puur natuur, zonder toevoegingen van smaak- en kleurstoffen en conserve ringsmiddelen. Iedere soort ei gen appels heeft daarbij zijn ei gen smaak en geur. Zelfs de grondsoort speelt een rol in de smaak en kwaliteit van de ap pelsap en je kunt het dan ook een beetje vergelijken met wijn". Wat de smaak van de appelsap betreft gaat men met het sei zoen mee. De eerste sap van dit jaar was gemaakt van James Grieves. Dit is nu ten einde en op dit moment maakt men sap van de Alkmene vermengd met de Goudreinet. Daarna zijn de Karmijn samen met de Elstar en de Karmijn met de Jonagold aan de beurt en daarna maakt men eventueel nog sap van de Goudreinet met de Jonagold, waarna de James Grieve weer aan de beurt is. Maar dan is het alweer hoogzomer 1994. Behal ve een mengsel van de Alkme ne en de Goudreinet produ ceert Van Kempen ook een tweedrank van appels en pe ren, respectievelijk de Goud reinet met de conference. Dit is een wat luxere drank, waar voor dus ook iets meer betaald moet worden, maar volgens Van Kempen zijn de reacties op deze drank veelbelovend. Het traject tussen appels en appelsap is zeer kort bij het fruitteeltbedrijf van Jan en Lenie van Kempen. (Foto: Joop van Houdt). Van Kempen levert zijn appel sappen aan winkels en kleine supermarkten op Goeree-Over- flakkee. Sinds kort is zijn pro dukt in ieder dorp van het ei land te verkrijgen. En op Voorne-Putten heeft Van Kem pen drie verkooppunten. Maar niet alleen de winkels tonen in teresse. Ook in diverse horeca gelegenheden prijkt het na tuurlijke appelsap op de menu kaart. En in Rockanje zag afge lopen weekend zelfs een heuse cocktail op basis van het appel sap van Van Kempen het le venslicht. En volgende week maakt hij de oversteek naar Schouwen- Duiveland. „De drukte-van de pluk is bijna voorbij en we kunnen ons dan meer gaan richten op de promotie van ons produkt", aldus Van Kempen, die ondanks de vele uurtjes die hij kwijt was met het opzetten van het verkoopapparaat en de distributie, ontzettend veel plezier heeft van de uitbrei ding van zijn bedrijf. Een uit breiding waar-van. het einde nog lang niet in zicht is, want volgens Van Kempen gaat de appelsap een goede toekomst tegemoet. „De mensen krijgen steeds meer waardering voor natuurprodukten en nemen steeds meer afstand van het ne gatieve imago van appelsap'-*, zegt hij. „En terecht. Want als de jus d'orange bij recepties geschon ken kan worden, waarom ap pelsap dan niet"? BRUINISSE - De kokkelsector van Zevibel heeft de tied teweeg", zegt Holstein, mechanische kokkelvisserij in de Voordelta vrijwil- voorste toor'de Neferiandte lig gestaakt. Het besluit is gevallen om de jonge kokkelsector eminent is. Dat kokkels en het kokkelbroed voor volgende jaren te de kokkelaars de laatste paar reserveren. Ver vooruit blikken viert hoogtij bij de jaar doordacht en toekomstge- 'i_ i i i i j. richt te werk gaan bevestigt voortrekkers in de mechanische kokkelsector. HnistPin met het aanroeren Nieuwe cursus bij DAS ZIERIKZEE - Bij voldoende belangstelling organi seert de afdeling DAS van het Zeeland College dit winterseizoen een literatuurcursus. NOORDWELLE - Een ploeg bestaande uit vier werknemers van Straijer Aannemer uit Noordwelle heeft tijdens een Aannemermiddag in Oss de wissel trofee gewonnen in een wedstrijd in het kader van het project Veiligheid in de bouw. Naast alle beperkingen die in het kokkelvisplan zijn opgeno men hebben dertien kokkel schepen de Voordelta de rug toegekeerd en zijn naar het noorden vertrokken. Woord voerder Jaap Holstein van de kokkelsector van Zevibel schat ruwweg dat de helft van het visbare kokkelbestand (onge veer 700 tot 800 ton) in de afge lopen vier weken door de sche pen werd opgevist. „In de Voordelta is een hele boel jong spul aangetroffen. Daarom geven we er de voor keur aan om dit te sparen voor volgende jaren. Door op deze wijze te vissen brengt dit geen nadelige invloeden op de pro- duktie in het betreffende ge bied teweeg", zegt Holstein, die daar aan toevoegt dat de Voordelta voor de Nederlandse kokkelsector eminent is. Dat de kokkelaars de laatste paar jaar doordacht en toekomstge richt te werk gaan bevestigt Holstein met het aanroeren van de situatie op de Ooster- schelde. In het hele Ooster- scheldebekken hebben dit sei zoen namelijk ook niet meer dan twee schepen gevist. Na volgende week (week 40) hou den deze beide kokkelvaartui gen het in dit gebied helemaal voor gezien. Simpelweg om een deel voor de vogels te reserve ren en een basis te leggen voor een volgend kokkelseizoen. Vooral interpretatie en discus sie staan centraal bij het analy seren van boeken die na 1970 zijn verschenen in het En gelstalige literatuurgebied. Om aan de cursus deel te ne men is een vooropleiding op Havo- of VWO-niveau vereist. De lessen worden gehouden op maandagavond om de veertien dagen en beginnen op 18 okto ber. De cursus omvat dertien Na eerst jaren bij een meubel bedrijf te hebben gewerkt, startte Walhout circa zes jaar geleden een doe-het-zelf-zaak. Om op eigen benen te kunnen staan, was deze start heel moeilijk, daar allereerst een voormalige fietsenzaak ver bouwd moest worden, hij tegen reeds gevestigde namen moest gaan opboksen en tussentijds ook met de vestiging van een grootwinkelbedrijf werd ge confronteerd. Het vechten voor eigen behoud gaf juist hem een extra impuls om de consument op een klantvriendelijke ma nier tegemoet te kunnen tre den, waarbij service en nazorg niet vergeten moesten worden. Problemen Tbch stond hij niet stil en hiel den sommige zaken hem meer en meer bezig. Tbrwijl hij zes dagen per week geopend is en al deze jaren volop werk heeft en een grote klantenkring heeft opgebouwd, gaf zijn hui dige bedrijfsruimte grote pro blemen. Uitbreiding of een al ternatieve oplossing hielden hem bezig. Hij stelde zich voor de keus om op een andere loka- tie opnieuw te beginnen of om door middel van een privé-ver- huizing de vrijgekomen ruimte optimaal te kunnen benutten. •Hij koos in verband met de unieke ligging van zijn pand bewust voor de tweede moge lijkheid. In enkele maanden tijd is thans op de boven-etage een ruime en aan deze tijd vereiste showroom verrezen, waar de consument op zijn gemak de vele gemonteerde en kwalita tief degelijke groot- en klein- meubelen in vele maten en bijeenkomsten. Voor nadere in formatie of aanmelding kan men contact opnemen via tele foonnummer 01110-16368. Minstens twaalf Momenteel hebben zich acht deelnemers aangemeld. Dat moeten er minstens twaalf worden wil de cursus kunnen doorgaan. kleuren kan bekijken, in prin cipe zijn al deze meubelen uit voorraad leverbaar, slechts in exceptionele gevallen is een week levertijd benodigd. Als service kunnen de meubelen zelfs tegen geringe meerprijs ook thuis gemonteerd worden en ook aan de nazorg is ge dacht. Met deze nieuwe showroom is Coert Walhout echter met zijn plannen nog niet rond. Nu be hoeft de winkelruimte nog een klantgerichte face-lift. Wal hout vraagt met deze verbou wing van de klant enig begrip. In korte tijd wil hij de verbou wing, waarbij ook een nieuwe voorpui behoort, achter de rug hebben. Uiteraard zal hij trachten dat de consument hier zo weinig mogelijk hinder van ondervindt. Na deze verbou wing zal hij zich ook grootscha liger op het metaalgebied gaan bezighouden. Uitbreiding van metalen materialen zullen hiermee gepaard gaan. Tbvens wordt er een speciale schuifdeurensystemen- en wanden-op-maat-ruimte ge creëerd, waarbij specialiteit voorop staat. Met al deze ver nieuwingen tracht Walhout met drie goed opgeleide perso neelsleden het maximale ren dement uit zijn inmiddels ei gen pand te halen. Door middel van een grote op slagruimte, zijn er ook voor de onderaannemers en klusbe drijven materialen tegen groot- handelsprijzen voorradig. Want bet inspelen op de wen sen van de consument, ge steund door gerichte informa tie van de leveranciers, is vol gens Walhout een pré om in de ze tijd het hoofd boven water te kunnen houden. 1 GRONINGEN - De kantonrech ter in Groningen heeft dinsdag twee leden van het comité „Laat het Lauwersmeer niet schieten" conform de eis ver oordeeld tot een boete van twintig gulden. De twèe pro testeerden in oktober vorig jaar tegen schietoefeningen van Defensie in de Marne- waard door op een paal te gaan zitten in een terrein waar die dag schietoefeningen zouden worden gehouden. Advertentie dat doe je bij dans- en balletschool •b 01110-13132-17458 Advertentie Ring 39. 4305 AG Ouwerkerk Telefoon 01114-1241 Kom genieten van ons kleurrijk herfstmenu in bonte bladerpracht menu op aanvraag de eetkamer van Schouwen-Duiveland Advertentie adviseert nu verse te eten! (2e kilo voor f 10,-) Zie advertentie elders in de2e krant 1 De Aannemer-middag was ge organiseerd door het blad Aan nemer in samenwerking met Revabo Oss. De middag stond in het teken van arbeidsom standigheden. Ellenlange toe spraken bleven achterwege. De mensen waren namelijk geko men voor demonstraties uit de praktijk. Het eerste onderdeel was het beoordelen van een onveilige steiger. Het tweede bestond uit het achteruitrijden met een aanhangwagen. Jacco de Jonge uit Scharendijke, bouwvak hulp bij Straijer, was veruit de beste in het behendig en snel achteruit manoeuvreren. Waar de meeste van de dertig teams rond de negentig seconden no dig hadden, liet Jacco de stop watches bij 43 seconden stilstaan. Jacco (23) haalt en bezorgt da gelijks voor het bedrijf mate rialen op de bouwwerken en is derhalve gewend om een Aan hangwagen in de moeilijkste hoekjes te plaatsen. „We zijn gekomen voor de beker, dus heb ik alles op alles gezet", zei hij na afloop van de wedstrijd. ZIERIKZEE - Houtland aan de Weststraat in Zierikzee ondergaat al geruime tijd grote veranderingen. Met het devies: „Nu ga ik beginnen en ik ga door tot het einde", is het opnieuw starten en uitbreiden van het bedrijf van eigenaar Coert Walhout enkele maanden geleden van start gegaan. Donderdag 7 oktober opende hij de nieuwe showroom op de eerste etage. In de nieuwe showroom van Houtland worden meubels in allerlei soorten en maten getoond. (Foto: Joop van Houdt). Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen- Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem een abonnement. JA, ik wil een kwartaalabonnement a f 48,50 kwartaalabonnement met autom. afschr. èi f 46.— O jaarabonnement f 183,— jaarabonnement met autom. afschr. f 173,— en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee weken gratis. Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af naam Dhr./mevr. adres postcode: plaats:I telefoon handtekening: Bij automatische afschrijving uw i bank-/gironummer vermelden: 22 Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie t CD Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee NE

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1993 | | pagina 1