„SNOWBOARD
SPECIALIST"
Jan en Lenie van Kempen verkopen
natuurlijk appelsap van eigen bodem
r UW KRANT VAN ~j
SCHOUWEN-DUIVELAND
Zevibel besluit tot vrijwillige staking
mechanische kokkelvisserij Voordelta
DAS organiseert cursus
Engelstalige literatuur
DANSEN
KRAMER
BOS
VISHANDEL
Houtland opent nieuwe showroom
voor groot- en kleinmeubelen
ZIERIKZEESCHE rsn
NIEUWSBODE H I
f
II MAAI SAW
Binnenkort ook op Schouwen-Duiveland verkrijgbaar
Aannemer wisseltrofee voor
Schouws team van Straijer
kabeljauwfilet
1e kilo 15,-
dé krant van schou wen - duiveland!
NIEUWSBODE EXTRA
WOENSDAG 13 OKTOBER 1993 GRATIS HUIS AAN HUIS BLAD EDITIE SCHOUWEN DUIVELAND
TRENDSPORTS
Dam 11 - Zierikzee
Telefoon 01110-20080
MELISSANT - In de agrarische sector hebben velen het moeilijk. Ook Jan en Le
nie van Kempen, die een groot fruitteeltbedrijf in Melissant runnen, ondervon
den dit aan den lijve. De prijs voor de appels werd op een gegeven moment zo
laag dat het de moeite niet meer loonde om ze te plukken. Zij gingen echter niet
bij de pakken neerzitten. Ze zochten naar andere mogelijkheden om hun bedrijf
rendabel te houden en vonden dit in het maken van appelsap. Op 27 augustus
jongstleden startten zij hiermee en in de afgelopen zes weken hebben zij vier
duizend liter appelsap van eigen bodem verkocht.
De totale oppervlakte van de
boomgaard van Jan en Lenie
van Kempen beslaat, inclusief
de anderhalve hectare van Jans
broer, vijftien hectare. Ze be
hoort hiermee tot de grotere
bedrijven. De appels die er aan
de bomen hangen zijn de meest
gangbare soorten, zoals de Jo
nagold, Elstar, Goudrenet,
Cox, Golden Delicious, James
Grieve en Alkmene. Juist deze
laatste blijkt uitstekend ge
schikt voor het maken van ap
pelsap, waarmee het echtpaar
Van Kempen onlangs is begon
nen, om de appels waarvoor ze
een slechte prijs betaald kre
gen een bepaalde meerwaarde
mee te geven.
Ambachtelijke wijze
Aanvankelijk was het de be
doeling om alles zelf te doen.
„Maar het maken van appelsap
vraagt gigantisch veel geld en
kennis en we hebben hier dan
ook maar vanaf gezien", aldus
Jan van Kempen. Dit wordt nu
gedaan door Van Bruchem uit
Bergambacht. De oprichters
van dit bedrijf zijn ooit met
een keteltje fruit in de keuken
begonnen. Nu is het bedrijf
veel groter geworden, maar
nog steeds wordt er op ambach
telijke wijze van alles gemaakt
van verschillende soorten
fruit, waaronder dus appelsap.
Het voordeel van dit bedrijf is
volgens Van Kempen dat hij er
zeker van is dat het sap dat hij
afneemt afkomstig is van zijn
eigen appels. Bovendien vra
gen de mensen steeds meer nar
natuurlijk verantwoorde pro-
dukten en daarvoor zijn ze bij
Van Bruchem aan het juiste
adres. Dit is ook het geval bij
de appels van Van Kempen. De
ze zijn op een milieubewuste
wijze geteeld. Hij heeft zich na
melijk aangesloten bij het zo
genaamde MBT-project, het
geen staat voor: Milieu Be
wuste Teelt. Dit betekent dat
bepaalde bestrijdingsmidde
len taboe zijn in de boomgaard
en anderen worden slechts
mondjesmaat gebruikt. Om de
appels toch te vrijwaren van
ongedierte werkt Van Kempen
met de natuurlijke vijanden
van de insecten die de appels
bedreigen. Hieronder bevin
den zich roofmijten (tegen
spint), roestmijten, oorwor
men en lieveheersbeestjes (te
gen luis) en sluipwespen (tegen
rupsen).
Het verschil tussen de handap
pels en de sapappels is dat sap-
appels langer aan de boom
hangen. De appels zijn name
lijk pas geschikt om tot sap
vermalen en geperst te worden
wanneer de zuurgraad ervan
tot een bepaalde waarde ge
daald is. „Het is zeker niet zo
dat de sap van een slechte kwa
liteit appels gemaakt wordt",
zegt Van Kempen.
„Integendeel. We gebruiken en
zeer goede tweede soort appels
die bestaat uit appels met zeer
kleine beschadigingen en een
niet geheel optimale kleur en
geen derde soort. Ze vragen
ook extra aandacht (en dus
kosten) om het goed te doen en
ze worden net zo voorzichtig
geplukt als de andere appels".
Volgens hem kan hij het ook
niet maken om rotte, grond- of
zwaar verhagelde appels te ge
bruiken voor het sap, omdat
dit direct zijn weerslag heeft
op de kwaliteit ervan.
Bij een goed produkt alleen
ben je er echter nog niet, reali
seerde ook de familie Van
Kempen zich. Het moet ook
nog aan de man gebracht woi>
den. De doelgroepen die Jan en
Lenie in gedachten hadden wa
ren ouderen die geen toege
voegde suikers mogen hebben,
mensen die alles puur natuur
willen hebben en mensen die
een kwalitatief goed produkt
willen en daar best iets meer
voor over hebben. Want dit is
waar het appelsap van Van
Kempen zich van andere sap
pen onderscheidt. „Je mag het
absoluut niet met de appelsap
in de kartonnen pakken verge
lijken", aldus Van Kempen.
„Het is puur natuur, zonder
toevoegingen van smaak- en
kleurstoffen en conserve
ringsmiddelen. Iedere soort ei
gen appels heeft daarbij zijn ei
gen smaak en geur. Zelfs de
grondsoort speelt een rol in de
smaak en kwaliteit van de ap
pelsap en je kunt het dan ook
een beetje vergelijken met
wijn".
Wat de smaak van de appelsap
betreft gaat men met het sei
zoen mee. De eerste sap van dit
jaar was gemaakt van James
Grieves. Dit is nu ten einde en
op dit moment maakt men sap
van de Alkmene vermengd met
de Goudreinet. Daarna zijn de
Karmijn samen met de Elstar
en de Karmijn met de Jonagold
aan de beurt en daarna maakt
men eventueel nog sap van de
Goudreinet met de Jonagold,
waarna de James Grieve weer
aan de beurt is. Maar dan is het
alweer hoogzomer 1994. Behal
ve een mengsel van de Alkme
ne en de Goudreinet produ
ceert Van Kempen ook een
tweedrank van appels en pe
ren, respectievelijk de Goud
reinet met de conference. Dit is
een wat luxere drank, waar
voor dus ook iets meer betaald
moet worden, maar volgens
Van Kempen zijn de reacties op
deze drank veelbelovend.
Het traject tussen appels en appelsap is zeer kort bij het fruitteeltbedrijf van Jan en Lenie van Kempen. (Foto: Joop van Houdt).
Van Kempen levert zijn appel
sappen aan winkels en kleine
supermarkten op Goeree-Over-
flakkee. Sinds kort is zijn pro
dukt in ieder dorp van het ei
land te verkrijgen. En op
Voorne-Putten heeft Van Kem
pen drie verkooppunten. Maar
niet alleen de winkels tonen in
teresse. Ook in diverse horeca
gelegenheden prijkt het na
tuurlijke appelsap op de menu
kaart. En in Rockanje zag afge
lopen weekend zelfs een heuse
cocktail op basis van het appel
sap van Van Kempen het le
venslicht.
En volgende week maakt hij de
oversteek naar Schouwen-
Duiveland. „De drukte-van de
pluk is bijna voorbij en we
kunnen ons dan meer gaan
richten op de promotie van ons
produkt", aldus Van Kempen,
die ondanks de vele uurtjes die
hij kwijt was met het opzetten
van het verkoopapparaat en de
distributie, ontzettend veel
plezier heeft van de uitbrei
ding van zijn bedrijf. Een uit
breiding waar-van. het einde
nog lang niet in zicht is, want
volgens Van Kempen gaat de
appelsap een goede toekomst
tegemoet. „De mensen krijgen
steeds meer waardering voor
natuurprodukten en nemen
steeds meer afstand van het ne
gatieve imago van appelsap'-*,
zegt hij.
„En terecht. Want als de jus
d'orange bij recepties geschon
ken kan worden, waarom ap
pelsap dan niet"?
BRUINISSE - De kokkelsector van Zevibel heeft de tied teweeg", zegt Holstein,
mechanische kokkelvisserij in de Voordelta vrijwil- voorste toor'de Neferiandte
lig gestaakt. Het besluit is gevallen om de jonge kokkelsector eminent is. Dat
kokkels en het kokkelbroed voor volgende jaren te de kokkelaars de laatste paar
reserveren. Ver vooruit blikken viert hoogtij bij de jaar doordacht en toekomstge-
'i_ i i i i j. richt te werk gaan bevestigt
voortrekkers in de mechanische kokkelsector. HnistPin met het aanroeren
Nieuwe cursus bij DAS
ZIERIKZEE - Bij voldoende belangstelling organi
seert de afdeling DAS van het Zeeland College dit
winterseizoen een literatuurcursus.
NOORDWELLE - Een ploeg bestaande uit vier
werknemers van Straijer Aannemer uit Noordwelle
heeft tijdens een Aannemermiddag in Oss de wissel
trofee gewonnen in een wedstrijd in het kader van
het project Veiligheid in de bouw.
Naast alle beperkingen die in
het kokkelvisplan zijn opgeno
men hebben dertien kokkel
schepen de Voordelta de rug
toegekeerd en zijn naar het
noorden vertrokken. Woord
voerder Jaap Holstein van de
kokkelsector van Zevibel schat
ruwweg dat de helft van het
visbare kokkelbestand (onge
veer 700 tot 800 ton) in de afge
lopen vier weken door de sche
pen werd opgevist.
„In de Voordelta is een hele
boel jong spul aangetroffen.
Daarom geven we er de voor
keur aan om dit te sparen voor
volgende jaren. Door op deze
wijze te vissen brengt dit geen
nadelige invloeden op de pro-
duktie in het betreffende ge
bied teweeg", zegt Holstein,
die daar aan toevoegt dat de
Voordelta voor de Nederlandse
kokkelsector eminent is. Dat
de kokkelaars de laatste paar
jaar doordacht en toekomstge
richt te werk gaan bevestigt
Holstein met het aanroeren
van de situatie op de Ooster-
schelde. In het hele Ooster-
scheldebekken hebben dit sei
zoen namelijk ook niet meer
dan twee schepen gevist. Na
volgende week (week 40) hou
den deze beide kokkelvaartui
gen het in dit gebied helemaal
voor gezien. Simpelweg om een
deel voor de vogels te reserve
ren en een basis te leggen voor
een volgend kokkelseizoen.
Vooral interpretatie en discus
sie staan centraal bij het analy
seren van boeken die na 1970
zijn verschenen in het En
gelstalige literatuurgebied.
Om aan de cursus deel te ne
men is een vooropleiding op
Havo- of VWO-niveau vereist.
De lessen worden gehouden op
maandagavond om de veertien
dagen en beginnen op 18 okto
ber. De cursus omvat dertien
Na eerst jaren bij een meubel
bedrijf te hebben gewerkt,
startte Walhout circa zes jaar
geleden een doe-het-zelf-zaak.
Om op eigen benen te kunnen
staan, was deze start heel
moeilijk, daar allereerst een
voormalige fietsenzaak ver
bouwd moest worden, hij tegen
reeds gevestigde namen moest
gaan opboksen en tussentijds
ook met de vestiging van een
grootwinkelbedrijf werd ge
confronteerd. Het vechten voor
eigen behoud gaf juist hem een
extra impuls om de consument
op een klantvriendelijke ma
nier tegemoet te kunnen tre
den, waarbij service en nazorg
niet vergeten moesten worden.
Problemen
Tbch stond hij niet stil en hiel
den sommige zaken hem meer
en meer bezig. Tbrwijl hij zes
dagen per week geopend is en
al deze jaren volop werk heeft
en een grote klantenkring
heeft opgebouwd, gaf zijn hui
dige bedrijfsruimte grote pro
blemen. Uitbreiding of een al
ternatieve oplossing hielden
hem bezig. Hij stelde zich voor
de keus om op een andere loka-
tie opnieuw te beginnen of om
door middel van een privé-ver-
huizing de vrijgekomen ruimte
optimaal te kunnen benutten.
•Hij koos in verband met de
unieke ligging van zijn pand
bewust voor de tweede moge
lijkheid.
In enkele maanden tijd is
thans op de boven-etage een
ruime en aan deze tijd vereiste
showroom verrezen, waar de
consument op zijn gemak de
vele gemonteerde en kwalita
tief degelijke groot- en klein-
meubelen in vele maten en
bijeenkomsten. Voor nadere in
formatie of aanmelding kan
men contact opnemen via tele
foonnummer 01110-16368.
Minstens twaalf
Momenteel hebben zich acht
deelnemers aangemeld. Dat
moeten er minstens twaalf
worden wil de cursus kunnen
doorgaan.
kleuren kan bekijken, in prin
cipe zijn al deze meubelen uit
voorraad leverbaar, slechts in
exceptionele gevallen is een
week levertijd benodigd. Als
service kunnen de meubelen
zelfs tegen geringe meerprijs
ook thuis gemonteerd worden
en ook aan de nazorg is ge
dacht.
Met deze nieuwe showroom is
Coert Walhout echter met zijn
plannen nog niet rond. Nu be
hoeft de winkelruimte nog een
klantgerichte face-lift. Wal
hout vraagt met deze verbou
wing van de klant enig begrip.
In korte tijd wil hij de verbou
wing, waarbij ook een nieuwe
voorpui behoort, achter de rug
hebben. Uiteraard zal hij
trachten dat de consument hier
zo weinig mogelijk hinder van
ondervindt. Na deze verbou
wing zal hij zich ook grootscha
liger op het metaalgebied gaan
bezighouden. Uitbreiding van
metalen materialen zullen
hiermee gepaard gaan.
Tbvens wordt er een speciale
schuifdeurensystemen- en
wanden-op-maat-ruimte ge
creëerd, waarbij specialiteit
voorop staat. Met al deze ver
nieuwingen tracht Walhout
met drie goed opgeleide perso
neelsleden het maximale ren
dement uit zijn inmiddels ei
gen pand te halen.
Door middel van een grote op
slagruimte, zijn er ook voor de
onderaannemers en klusbe
drijven materialen tegen groot-
handelsprijzen voorradig.
Want bet inspelen op de wen
sen van de consument, ge
steund door gerichte informa
tie van de leveranciers, is vol
gens Walhout een pré om in de
ze tijd het hoofd boven water te
kunnen houden.
1
GRONINGEN - De kantonrech
ter in Groningen heeft dinsdag
twee leden van het comité
„Laat het Lauwersmeer niet
schieten" conform de eis ver
oordeeld tot een boete van
twintig gulden. De twèe pro
testeerden in oktober vorig
jaar tegen schietoefeningen
van Defensie in de Marne-
waard door op een paal te gaan
zitten in een terrein waar die
dag schietoefeningen zouden
worden gehouden.
Advertentie
dat doe je
bij
dans- en balletschool
•b 01110-13132-17458
Advertentie
Ring 39. 4305 AG Ouwerkerk
Telefoon 01114-1241
Kom genieten van ons
kleurrijk
herfstmenu
in bonte
bladerpracht
menu op aanvraag
de eetkamer van
Schouwen-Duiveland
Advertentie
adviseert
nu verse
te eten!
(2e kilo voor f 10,-)
Zie advertentie elders
in de2e krant
1
De Aannemer-middag was ge
organiseerd door het blad Aan
nemer in samenwerking met
Revabo Oss. De middag stond
in het teken van arbeidsom
standigheden. Ellenlange toe
spraken bleven achterwege. De
mensen waren namelijk geko
men voor demonstraties uit de
praktijk.
Het eerste onderdeel was het
beoordelen van een onveilige
steiger. Het tweede bestond uit
het achteruitrijden met een
aanhangwagen. Jacco de Jonge
uit Scharendijke, bouwvak
hulp bij Straijer, was veruit de
beste in het behendig en snel
achteruit manoeuvreren. Waar
de meeste van de dertig teams
rond de negentig seconden no
dig hadden, liet Jacco de stop
watches bij 43 seconden
stilstaan.
Jacco (23) haalt en bezorgt da
gelijks voor het bedrijf mate
rialen op de bouwwerken en is
derhalve gewend om een Aan
hangwagen in de moeilijkste
hoekjes te plaatsen. „We zijn
gekomen voor de beker, dus
heb ik alles op alles gezet", zei
hij na afloop van de wedstrijd.
ZIERIKZEE - Houtland aan de Weststraat in Zierikzee ondergaat al geruime
tijd grote veranderingen. Met het devies: „Nu ga ik beginnen en ik ga door tot
het einde", is het opnieuw starten en uitbreiden van het bedrijf van eigenaar
Coert Walhout enkele maanden geleden van start gegaan. Donderdag 7 oktober
opende hij de nieuwe showroom op de eerste etage.
In de nieuwe showroom van Houtland worden meubels in allerlei soorten en maten getoond. (Foto:
Joop van Houdt).
Blijf op de hoogte van al het nieuws op Schouwen-
Duiveland, met de Zierikzeesche Nieuwsbode, en neem
een abonnement.
JA, ik wil een
kwartaalabonnement a f 48,50
kwartaalabonnement met autom. afschr. èi f 46.—
O jaarabonnement f 183,—
jaarabonnement met autom. afschr. f 173,—
en ontvang de Zierikzeesche Nieuwsbode de eerste twee
weken gratis.
Ik betaal nog niet, maar wacht eerst uw bericht af
naam Dhr./mevr.
adres
postcode: plaats:I
telefoon handtekening:
Bij automatische afschrijving uw i
bank-/gironummer vermelden:
22 Zend de bon in open envelop zonder postzegel naar
Zierikzeesche Nieuwsbode abonnementenadministratie t
CD Antwoordnummer 12, 4300 VB Zierikzee
NE