LEKKER EN TOCH MINDER KALORIEEN Kalorie-arme Franse appeltaart met rozijnen Meest verkochte kookboeken van Nederland Vragen over suikervervangers Negende deel: „Nagerechten' Smakelijke recepten uit de kookbibliotheek Zelf jam maken: kalorie- arme delicatesse op brood VRAGEN STAAT VRIJ! WOENSDAG 3 FEBRUARI 1993 9 Met een totale oplage van ruim 3 miljoen exemplaren zijn de acht delen van de Blue Band Kookbibliotheek de meest verkochte kookboeken in Nederland. Het succes van de handige Blue Band Kookboeken komt omdat ze (aten zien dat lekker koken gemakke lijker is dan veel mensen denken. De recepten zijn helder beschre ven en de basistechnieken worden stap voor stap uitgelegd. Bovendien gaan alle recepten vergezeld van mooie kleurenfoto's. In 1984 verscheen het eerste Blue Band Kookboek, het Basiskook boek. Een kookboek voor de begin ners in de keuken en voor de al ervaren keuken-prinses of -prins, die af en toe wil kunnen terugvallen op de grondbeginselen van een bepaalde bereidingswijze. De enthousiaste reacties op dit Blue Band Basiskookboek droegen bij aan de komst in 1985 van het Kook boek „Vlees". In dit vleesboek staan klassieke recepten, zoals de Hollandse gehaktbal, en minder bekende recep ten, zoals de Chateaubriand. Voor de hand liggende manieren van vlees be reiden worden afgewisseld door min der gebruikelijke, zoals koken en fritu ren. Groenten-kalender Een maaltijd ia niet kompleet zonder soepen en sauzen. Als derde boek werd dan ook het Blue Band Kook boek „Soepen en Sauzen" uitgebracht. Hierin staan recepten voor de gewone groentesoep, maar ook voor Bacalao- soep. Op eenvoudige wijze maakt men met dit kookboek de heerlijkste sau zen zoals Hollandaisesaus of Yog- hurt-roomdressing. Na „Soepen en Sauzen" kwam het Het nieuwste Blue Band Kookboek „Nagerechten" verscheen begin april. Tijdens een gezéllige bi/een komst in het fraaie hotel The Grand, het voormalige stadhuis van Amsterdam, werden verschillende nagerechten uit het kookboek ge proefd door de genodigden van de culinaire pers. De desserts, die werden bereid door de befaamde chefkok Steven Doherty, varieer den van exotische nagerechten tot typisch Hollandse toetjes. Het was voor de samenstellers van dit ne gende Blue Band Kookboek een pluim op hun hoed, dat de recep ten uit het kookboek voldeden aan de hoge culinaire eisen die de chefkok van hotel The Grand stelt. En voor de kritische gasten smaak ten de „toetjes" naar meer. Speciale aanbieding Het is feest, want 3 miljoen exem plaren van de Blue Band Kookboe ken vonden hun weg naar talloze keukens. Blue Band heeft daarom een feestelijke aanbieding om uw Blue Band Kookbibliotheek aan te vullen of om te beginnen met de serie. Indien u vijf of meer Blue Band Kookboeken bestelt, betaalt u voor een boekje niet 8.40, maar 6,-. Deze korting van 2,40 geldt al leen als u dus vijf of meer Blue Band Kookboeken bestelt. Wanneer u minder dan vijf kook boeken bestelt, betaalt u 8,40 per deel. (De bedragen zijn inclu sief verzendkosten). Hoe bestelt u de boekjes? Op een bank- of giro-overschrij vingsformulier geeft u alleen de codes aan van de Blue Band Kookboeken, die u wilt ontvangen. Wanneer u vijf of meer boekjes bestelt, maakt u 6,- per boekje over. Als u minder dan vijf boekjes bestelt, schrijft u 8,40 per boekje over. Het totaal bedrag maakt u over op Postgironummer 3555739 t.n.v. Blue Band Kookbibliotheek, of via ABN-AMrtO op rekeningnummer 52.10.03.424 t.n.v. Blue Band Kookbibliotheek. Drie weken na ontvangst van uw betaling, krijgt u de Blue Band kookboekjes toegezonden. Titel Blue Band Kookboeken: Basiskookboek Vlees Soepen en Sauzen Groenten Vis Pasta Rijst Gebak Kleine Gerechten Nagerechten Code: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 N.B.: U kunt ook meerdere ex emplaren van één titel bestellen. 1 gram Kristalpoeder (4 kcal) 10 gram suiker (40 kcal),. 1 ml. vloeibaar (0 kcal) 13 gram suiker (52 kcal). 1 zoetje (0 kcal) 4 gram suiker (16 kcal). Chef-kok Jan Lagrouw heeft voor u een recept ontwikkeld voor het zelfmaken van jam. Dit recept bespaart niet alleen een hoop suikerkalorieën; het is ook een heerlijke verrassing op brood. Jan Lagrouw is een fervent aanhanger van het gebruik van suiker vervangers in de keuken. Hij ziet louter voordelen: „Velen denken na het lekker oppeuzelen van één stukje taart, ik lust nog wel een stukje, maar het zit zo vol kalorieën. Dank zij onderstaand recept van een kalorie-arme Franse appeltaart kunt u met een gerust hart van een tweede stukje genieten", zegt de vermaarde chef-kok. „Meestal wordt de bodem voor Franse appeltaarten gemaakt van bladerdeeg. Dit deeg is een aantal malen uitgerold en dan weer opgevouwen. De lucht (die u niet kunt zien) tussen de laag jes, zorgt er bij het bakken voor dat de taartbodem luchtig en knisperig is. U hoeft dat deeg niet zelf te maken: het is vrijwel overal diepgevroren in plak jes en in vellen te koop". UW BOODSCHAPPENLIJSTJE: Ook in de veie tussendoortjes kunt u de suiker vervangen door suikerver vangers. U blijft lekker genieten en krijgt toch minder kalorieën binnen. Erica Slof, specialiste op het ge bied van suikervervangers en werkzaam bij het Zoetmiddelen Informatiecentrum: „In de twee jaar dat ik voor het Zoetmidde len Informatiecentrum werk, worden de volgende vijf vragen mij het meest gesteld": Vraag 1: MAG IEDEREEN SUIKER VERVANGERS GEBRUIKEN? Ja, iedereen mag suikervervangers ge bruiken. Ook zwangere vrouwen, kin deren en diabeten. Vraag 2: KUNNEN GERECHTEN MET SUIKERVERVANGERS WORDEN IN GEVROREN? Ja, alle gerechten die u gewend bent in te vriezen, kunnen ook worden in gevroren als zij bereid zijn met suiker vervangers. Vraag 3: ZIJN DE NATRENA ZOETJES KALORIEVRIJ? Ja, de zoetjes van Natrena bevatten geen kalorieën. De zoetjes zijn uiter mate geschikt in koffie, thee en ande re warme dranken. Vraag 4: IS NATRENA VLOEIBAAR KALORIEVRIJ? Ja, Natrena vloeibaar bevat geen kalo rieën. Natrena vloeibaar is uitermate geschikt voor koken en bakken. Vraag 5: IS NATRENA KRISTALPOE DER KALORIEVRIJ? Natrena Kristalpoeder is bijna kalorie- vrij. Kristalpoeder is niet alleen 10 maal lichter dan suiker, het bevat ook 10 maal minder kalorieën. Kristalpoe der is prima te gebruiken in koude gerechten en over vers fruit. Chef-kok Jan Lagrouw: „Graag geef ik een aantal tips om uw plezier in de keuken te vergroten Begin met 500 gram gewassen en in grove stukken gesneden aardbeien en 500 gram rijpe frambozen. Doe dit fruit in een pan met dikke bodem en zet hem op een laag vuur. Doe 20 ml. Natrena vloeibaar bij de vruchten (door goed te proeven weet u of u iets meer dan wel iets minder nodig hebt) en breng het mengsel al roerend aan de kook. Voeg ook nog een snufje zout toe. Als de vruchtenmassa kookt, strooit u er 60 gram Allesbinder over uit. Al roerend laat u alles nog even doorkoken. Na afkoeling hebt u een heerlijk zelfgemaakt broodbeleg waar mee u 260 gram suiker ofwel 1040 kcal heeft bespaard, want Natrena Als u stap voor stap de bereiding van deze Franse appeltaart met ro zijnen volgt, hoeft if dank zij de weinige kalorieën niet op een stukje meer of minder te kijken. met de rozijnen. Strooi het paneermeel op de taartbodem. Appels laten vocht los. Dit wordt door het paneermeel opgenomen. Leg de rozijnen/ appelstukjes op de bodem. Schil de andere twee appels. Snijd ze doormid den. Snijd er daarna halve maanplak- jes van ongeveer een halve cm. dik van. Leg die plakjes op de stukjes. Roer de eierdooiers, de slagroom en de Natrena vloeibaar goed door elkaar en schenk dat over de appeltaart. Pak de vorm geheel in aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Daarna nog 10 minu ten in een wat hetere oven zonder folie". TIPS: Tot slot geeft Jan Lagrouw nog twee tips: „De appel bakt mooi bruin als u de schijfjes de laatste 10 minuten even insmeert met een klontje boter. Echte liefhebbers van appeltaart willen alleen maar appeltaart met slagroom. Ik zal u niet tegenhouden, ik vind dat zelf ook heerlijk. Het scheelt wel veel kalorieën als u de room zoet met Natrena Kristalpoeder". kookboek „Groenten" uit. Naast allerlei heerlijke recepten is hierin een groen ten-kalender opgenomen. Deze tabel vermeldt ruim 60 groenten en de tijden waarin deze volop te krijgen zijn. Niet alleen omdat deze dan het voordeligst zijn maar tevens vanwege de grotere voedingswaarde en vollere smaak. Pasta rijst Voorin het Blue Band Kookboek „Vis" wordt aan de hand van tekeningen van verschillende vissoorten een han dig overzicht gegeven van namen, lengte, aanvoer in hoogseizoen en be reidingswijze. Verder staat vermeld door welke andere soort u de vis in het recept kunt vervangen, omdat niet alle vissoorten in bepaalde seizoenen te krijgen zijn. Dat u met goedkopere vissoorten bijzondere gerechten kunt maken, blijkt uit de vele recepten zo als Makreel met kruisbessensaus en Spieringbrochettes. Het is bekend dat Nederlanders bij uitstek aardappel-eters zijn. Toch ko ken wij steeds vaker pasta of rijst. In het Kookboek „Pasta Rijst" staan de heerlijkste recepten uit Italië, het Verre Oosten en Oost-Europa. Eenvoudig te bereiden gerechten, ter afwisseling van de traditionele maaltijden. Party-suggesties Het zevende deel in de serie Blue Band Kookboeken is „Gebak" met allerlei lekkere recepten staan voor koekjes, cakes, gebak, taarten en bonbons uit eigen land en uit het buitenland. Veel kookboeken ruimen slechts een bescheiden plaats in voor kleine kou de en warme gerechten. Om die ge rechten extra aandacht te geven, heeft Blue Band een aantal recepten in een speciaal kookboek bijeengebracht. Dit is deel acht in de kookboeken-reeks met als titel „Kleine Gerechten". Vee) van deze koude en warme gerechten kunt u serveren als voorgerecht, lunchgerecht of buffet- en partyge recht. Achter in het kookboek staan onder het hoofdstuk „party-sugge sties" allerlei tips voor het samenstel len van menu's voor party's en buffet ten. vloeibaar bevat immers geen kalo rieën! U kunt deze zelfgemaakte jam onge veer drie weken in de koelkast bewa ren; maar u zult zien: hij is zo op! TIP VAN JAN LAGROUW Natuurlijk kunt u ook met ander fruit dan aardbeien en frambozen zelf jam maken. Houd dan de in het recept genoemde hoeveelheid Natrena vloei baar als basis aan. Proef goed of uw jam zoeter dan wel minder zoet moet worden. Dit is afhankelijk van de na tuurlijke zoete smaak van het fruit. Erica Slof, specialiste op het gebied van suikervervangers en werkzaam bij het Zoetmiddelen Informatiecentrum: „U kunt mij, tijdens kantooruren, altijd bellen. Of u schrijft een briefje met uw vragen over suikervervangers". 4 grote appels, 100 gram in witte wijn geweekte rozijnen, 3 eierdooiers, 1/4 liter slagroom, 6 ml. Natrena vloeibaar (is gelijk aan 78 gram suiker ofwel 312 kcal), bladerdeeg voor een platte taartvorm van 26 cm en 5 eetlepels paneermeel. „Bak van bladerdeeg een blinde bo dem. U weet wel: deeg uitrollen en in de vorm leggen, randen wegsnijden, met een vork gaatjes prikken in het deeg, aluminiumfolie erop en daar overheen een laag oude bonen. Onge veer 30 minuten bakken in de oven op 200 graden, dan de folie met de bo nen eruit. Vervolgens de bodem 15 minuten droogbakken op 150 graden Celsius. Snijd twee appels (zonder schil) in heel kleine stukjes en vermeng die Heeft u vragen over suikervervan gers, dan kunt u bellen met het Zoetmiddelen Informatiecentrum en vragen naar mevrouw Erica Slof, telefoon: 02979 - 85419, of u schrijft haar een briefje: Postbus 110, 3640 AC Mijdrecht. U krijgt persoonlijk antwoord. FRUITSALADE MET KAAS Borstel 100 gr. witte champignons schoon en snijd ze in plakjes. Schil 1 zoetzure appel van ca. 200 gr. en snijd deze in reepjes. Schep beide door elkaar en sprenkel er 1 eetlepel ci troensap over. Schil 1 rijpe mango van ca. 350 gr., snijd het vruchtvlees langs de pit af en snijd dit in blokjes. Snijd 100 gr. jonge kaas in blokjes en meng dit samen met de mango door het champignonmengsel. Roer 1 theelepel tomatenketchup, 1 eetlepel slagroom, 2 druppels tabasco, 1 eetlepel sherry, 1 eetlepel citroensap, zout en peper door 100 gr. mayonaise. Meng deze saus door de salade. Was 1 kleine handsinaasappel, snijd deze in dunne schijven en halveer ze. Be kleed een schaal met slabladeren. Schep er de salade op en garneer deze met de schijfjes sinaasappel en 25 gr. gepelde walnoten. FOREL MET MIERIKSWORTEL ROOM Verpak 2 gerookte forellen in alumi niumfolie en leg ze ca. 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C. Schil 25 gr. mierikswortel, was deze en rasp het fijn. Besprenkel dit met 1 theelepel witte wijnazijn en strooi er 2 theelepels poedersuiker over. Klop 1/8 Itr. slagroom stijf. Meng er de mieriks wortel samen met 1 kleine zoetzure appel, geschild en in dunne reepjes gesneden, door. Verwijder de eventue le graten uit de forellen en leg de vis op een schaal. Serveer de mierikswor- telroom apart. SPINAZIETAART (4-6 personen) Maak 2 kg. spinazie schoon en kook deze gaar. Laat de spinazie uitlekken en hak ze fijn. Hak 1 middelgrote ui en 1 teentje knoflook fijn. Fruit dit samen met 2 eetlepels fijngehakte peterselie in een pan op een laag vuur in 40 gr. Blue Band glazig. Meng er de gehakte spinazie door. Klop 4 eieren los met 2 eetlepels room en 100 gr. geraspte oude kaas. Roer dit, van het vuur af. door het spinaziemengsel. Breng het op smaak met zout en peper. Kneed in een grote kom met een koele hand 300 gr. bloem, 2 eieren, 30 gr. ge smolten Blue Band, een snufje zout en zoveel lauw water tot een zacht, nog uit te rollen deeg. Rol hiervan op een met bloem besto ven glad werkvlak 1 cirkel van 23 cm. en 1 cirkel van 21 cm. Bekleed een met Blue Band ingevette springvorm (doorsnede 20 cm.) met de grote cir kel. Schep er het spinaziemengsel in en dek het af met de kleinere deegcir kel. Duw het overtollige deel als een rolletje tegen de rand aan. Prik enkelo gaatjes in het deksel. Bak de taart onderin een voorverwarmde oven van 200 C. in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. CHOCOLADEKOEKJES Hak 100 gr. pure chocolade in stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. 2et de kom op een pan met heet, maar niet kokend water (au bain marie). Laat de chocolade smelten en vervolgens afkoelen tot het dik vloei baar is. Klop 1 ei los en meng dit met 100 gr. witte basterdsuiker en 150 gr. Blue Band op kamertemperatuur door de chocolade. Zfeef er 225 gr. bloem boven en kneed alles snel tot een glad en soepel deeg. Rol het deeg op een met bloem bestoven glad werkvlak uit tot een lap van 4 mm. dik. Steek er koekjes uit. Leg deze op een met Blue Band ingevette bakplaat. Bak de cho- cofadekoekjes in het midden van een voorverwarmde oven van 150 C. in ca. 15 minuten gaar. Laat de koekjes op de plaat afkoelen tot lauw en steek ze er voorzichtig af. Laat ze op een rooster verder afkoelen. Hak intussen 100 gr. wite chocolade in sukjes en smelt deze au bain marie. Bestrijk elke koekje voor de helft met de witte chocolade Laat het opstijven. RUNDERROLLETJES MET KAAS Vraag de slager of hij op de snijmachi ne voor u 8 runderlapjes van 1/2 cm. dik, bij voorkeur van de lende (elk van 60 gr.) wil snijden. Leg op de runder lapjes 8 plakjes rauwe ham en daarop naar keuze 8 lange blokjes belegen kaas, verse meikaas of Mozzarelle kaas. Leg op de blokjes kaas 8 blaad jes salie. Sla de ham om de kaas heen, zodat de kaas tijdens het bra den er niet uit kan lopen. Rol de runderlapjes vervolgens op en steek ze vast met een cocktailprikker. Braad de rolletjes in 100 gr. Blue Band in een braadpan op een matig vuur. Voeg 1/2 dl. droge witte wijn toe en laat alles hierna nog ca. 30 minuten op een laag vuur met het deksel op de pan stoven. CHIPOLATAPUDDJNG Snijd 35 gr. bigarreaux en 50 gr. oranjesnippers in stukjes. Week de bigarreaux in 1/2 dl. marasquin. Laat 50 gr. rozijnen ca. 10 minuten wellen in warm water. Dep ze droog. Hak 50 gr., witte amandelen fijn en rooster dit in een hete oven tot het heel licht gaat kleuren. Roer het door 2 dl. melk en breng deze tegen de kook aan. Laat dit van het vuur af ca. 10 minuten staan. Week 6 blaadjes witte gelatine in ruim koud water. Klop 4 eidooiers met 75 gr. suiker tot een dikke witte crème. Klop er de enigszins afgekoel de melk door. Verwarm dit al roerend au bain marie of op een laag vuur tot het gaat binden. Laat het vooral niet koken. Los er al roerend de goed uitgeknepen gelatine in op. Laat de crème onder af en toe roeren afkoelen tot het lobbig wordt. Klop intussen 2 eiwitten heel stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 25 gr. poedersuiker toe. Klop 1/4 liter slagroom bijna stijf. Spatel, zodra de crème lobbig wordt, het eiwit en de slagroom er door. Spatel er ^de bigarreaux. de oranjes nippers en de drooggedepte rozijnen door. Giet de puddingmassa in een met koud water omgespoelde pud dingvorm van ca. 1.5 liter. Laat de pudding op een koele plaats in ca.6 uur opstijven. Stort de chipolatapud- ding op een schaal. Gameer naar wens met toefjes slagroom en bigar reaux. Als u van lekker eten houdt, moet u dat zeker blijven doen. Lekker eten is zowel uzelf verwennen als ontspanning. De gezelligheid begint al in de keuken tijdens het uitproberen van nieuwe recepten en tips. En dan, samen met familie of vrienden, rondom een mooi gedekte tafel genieten van uw kookkunst. Mocht u last hebben van overtollige pondjes, of bezorgen alle heerlijke gerechten u extra bezoekjes aan de tandarts, stop dan niet met uzelf te verwennen. U vervangt eenvoudig enkele ingrediënten door produkten, die minder of geen kalorieën bevatten. Probeer, om te beginnen, eens alle schepjes suiker te vervangen door suikervervangersU zult ver baasd opkijken hoeveel kalorieën dit per gerecht scheelt zonder dat de lekkere smaak wordt beïnvloed. Lees op deze pagina wat suikervervangers zijn en hoe u ze het beste kunt gebruiken. Probeer daarna de heerlijke recepten en bruikbare tips van Jan Lagrouw, een bekende Nederlandse chef kok. Wedden dat uw familie en vrienden wederom trots zijn op uw kookkunst?!. Suikervervangers zijn, het woord zegt het al, middelen waarmee we suiker kunnen vervangen. Deze produkten worden ook wel zoetmiddelen ge noemd. Het merk Natrena bijvoorbeeld kent suikervervangers in drie vormen: zoetjes, poeder en vloeibaar. Het gebruik van zoetjes in koffie en thee spreekt voor zich. Er bestaat een kleine, handige meeneemverpakking, die geen ruimte inneemt in uw jas of tas. Het gebruik van Kristalpoeder is even eenvoudig. Kristalpoeder ziet er pre cies zo uit als suiker en smaakt het zelfde. Kristalpoeder is uitermate ge schikt voor koude gerechten en over vers fruit. Wanneer u in een recept de suiker vervangt door Kristalpoeder be rekent u dit als volgt: 1 gram Kristal poeder is gelijk aan 10 gram suiker. Om te zien hoeveel kalorieën u be spaart is het leuk om te weten dat 10 gram suiker 40 kcal. bevat en 1 gram Kristalpoeder slechts 4 kcal. Kristal poeder is dus niet alleen 10 maal lichter, het bevat ook nog eens 10 maal minder kcal. Natrena vloeibaar is uitermate geschikt voor koken en bakken. Bij Natrena vloeibaar wordt een maatbekertje ge leverd. Dit maatbekertje is voor u han dig in het gebruik, omdat u hiermee elke milliliter kunt afmeten. Let wel Voeg nooit zomaar Natrena vloeibaar aan gerechten toe Bij een te overda dig gebruik wordt de smaak te zoet, dat u als bitter kunt ervaren. Bij het gebruik van vloeibaar gaat u ervan uit dat 1 ml vloeibaar gelijk is aan 13 gram suiker. Een handige dosering is: 1 theelepel suiker 8 druppels vloei baar; 1 eetlepel suiker 25 druppels vloeibaar; 4 eetlepels suiker 1 thee lepel vloeibaar ofwel 5 milliliter. Voor het berekenen van de kcal wordt het u gemakkelijk gemaakt, omdat vloeibaar geen kalorieën bevat. Vijf kilo suiker bevat maar liefst 20.000 kcal; Kristalpoeder bevat 10 maal minder kcal.

Krantenbank Zeeland

Zierikzeesche Nieuwsbode | 1993 | | pagina 9