LEKKER EN TOCH
MINDER KALORIEEN
Kalorie-arme
Franse appeltaart
met rozijnen
Meest verkochte kookboeken van Nederland
Vragen over
suikervervangers
Negende deel: „Nagerechten'
Smakelijke recepten uit de kookbibliotheek
Zelf jam maken: kalorie-
arme delicatesse op brood
VRAGEN
STAAT
VRIJ!
WOENSDAG 3 FEBRUARI 1993
9
Met een totale oplage van ruim 3 miljoen exemplaren zijn de acht
delen van de Blue Band Kookbibliotheek de meest verkochte
kookboeken in Nederland. Het succes van de handige Blue Band
Kookboeken komt omdat ze (aten zien dat lekker koken gemakke
lijker is dan veel mensen denken. De recepten zijn helder beschre
ven en de basistechnieken worden stap voor stap uitgelegd.
Bovendien gaan alle recepten vergezeld van mooie kleurenfoto's.
In 1984 verscheen het eerste
Blue Band Kookboek, het Basiskook
boek. Een kookboek voor de begin
ners in de keuken en voor de al
ervaren keuken-prinses of -prins, die
af en toe wil kunnen terugvallen op de
grondbeginselen van een bepaalde
bereidingswijze.
De enthousiaste reacties op dit
Blue Band Basiskookboek droegen bij
aan de komst in 1985 van het Kook
boek „Vlees". In dit vleesboek staan
klassieke recepten, zoals de Hollandse
gehaktbal, en minder bekende recep
ten, zoals de Chateaubriand. Voor de
hand liggende manieren van vlees be
reiden worden afgewisseld door min
der gebruikelijke, zoals koken en fritu
ren.
Groenten-kalender
Een maaltijd ia niet kompleet zonder
soepen en sauzen. Als derde boek
werd dan ook het Blue Band Kook
boek „Soepen en Sauzen" uitgebracht.
Hierin staan recepten voor de gewone
groentesoep, maar ook voor Bacalao-
soep. Op eenvoudige wijze maakt men
met dit kookboek de heerlijkste sau
zen zoals Hollandaisesaus of Yog-
hurt-roomdressing.
Na „Soepen en Sauzen" kwam het
Het nieuwste Blue Band Kookboek
„Nagerechten" verscheen begin
april. Tijdens een gezéllige bi/een
komst in het fraaie hotel The
Grand, het voormalige stadhuis van
Amsterdam, werden verschillende
nagerechten uit het kookboek ge
proefd door de genodigden van de
culinaire pers. De desserts, die
werden bereid door de befaamde
chefkok Steven Doherty, varieer
den van exotische nagerechten tot
typisch Hollandse toetjes. Het was
voor de samenstellers van dit ne
gende Blue Band Kookboek een
pluim op hun hoed, dat de recep
ten uit het kookboek voldeden aan
de hoge culinaire eisen die de
chefkok van hotel The Grand stelt.
En voor de kritische gasten smaak
ten de „toetjes" naar meer.
Speciale aanbieding
Het is feest, want 3 miljoen exem
plaren van de Blue Band Kookboe
ken vonden hun weg naar talloze
keukens. Blue Band heeft daarom
een feestelijke aanbieding om uw
Blue Band Kookbibliotheek aan te
vullen of om te beginnen met de
serie.
Indien u vijf of meer Blue Band
Kookboeken bestelt, betaalt u voor
een boekje niet 8.40, maar 6,-.
Deze korting van 2,40 geldt al
leen als u dus vijf of meer
Blue Band Kookboeken bestelt.
Wanneer u minder dan vijf kook
boeken bestelt, betaalt u 8,40
per deel. (De bedragen zijn inclu
sief verzendkosten).
Hoe bestelt u de boekjes?
Op een bank- of giro-overschrij
vingsformulier geeft u alleen de
codes aan van de Blue Band
Kookboeken, die u wilt ontvangen.
Wanneer u vijf of meer boekjes
bestelt, maakt u 6,- per boekje
over. Als u minder dan vijf boekjes
bestelt, schrijft u 8,40 per boekje
over. Het totaal bedrag maakt u
over op Postgironummer 3555739
t.n.v.
Blue Band Kookbibliotheek, of via
ABN-AMrtO op rekeningnummer
52.10.03.424 t.n.v. Blue Band
Kookbibliotheek.
Drie weken na ontvangst van uw
betaling, krijgt u de Blue Band
kookboekjes toegezonden.
Titel Blue Band
Kookboeken:
Basiskookboek
Vlees
Soepen en Sauzen
Groenten
Vis
Pasta Rijst
Gebak
Kleine Gerechten
Nagerechten
Code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
N.B.: U kunt ook meerdere ex
emplaren van één titel bestellen.
1 gram Kristalpoeder (4 kcal) 10
gram suiker (40 kcal),.
1 ml. vloeibaar (0 kcal) 13 gram
suiker (52 kcal).
1 zoetje (0 kcal) 4 gram suiker
(16 kcal).
Chef-kok Jan Lagrouw heeft voor u een recept ontwikkeld voor het
zelfmaken van jam. Dit recept bespaart niet alleen een hoop
suikerkalorieën; het is ook een heerlijke verrassing op brood.
Jan Lagrouw is een fervent aanhanger van het gebruik van suiker
vervangers in de keuken. Hij ziet louter voordelen: „Velen denken
na het lekker oppeuzelen van één stukje taart, ik lust nog wel een
stukje, maar het zit zo vol kalorieën. Dank zij onderstaand recept
van een kalorie-arme Franse appeltaart kunt u met een gerust hart
van een tweede stukje genieten", zegt de vermaarde chef-kok.
„Meestal wordt de bodem voor Franse
appeltaarten gemaakt van bladerdeeg.
Dit deeg is een aantal malen uitgerold
en dan weer opgevouwen. De lucht
(die u niet kunt zien) tussen de laag
jes, zorgt er bij het bakken voor dat de
taartbodem luchtig en knisperig is. U
hoeft dat deeg niet zelf te maken: het
is vrijwel overal diepgevroren in plak
jes en in vellen te koop".
UW BOODSCHAPPENLIJSTJE:
Ook in de veie tussendoortjes kunt u de suiker vervangen door suikerver
vangers. U blijft lekker genieten en krijgt toch minder kalorieën binnen.
Erica Slof, specialiste op het ge
bied van suikervervangers en
werkzaam bij het Zoetmiddelen
Informatiecentrum: „In de twee
jaar dat ik voor het Zoetmidde
len Informatiecentrum werk,
worden de volgende vijf vragen
mij het meest gesteld":
Vraag 1: MAG IEDEREEN SUIKER
VERVANGERS GEBRUIKEN?
Ja, iedereen mag suikervervangers ge
bruiken. Ook zwangere vrouwen, kin
deren en diabeten.
Vraag 2: KUNNEN GERECHTEN MET
SUIKERVERVANGERS WORDEN IN
GEVROREN?
Ja, alle gerechten die u gewend bent
in te vriezen, kunnen ook worden in
gevroren als zij bereid zijn met suiker
vervangers.
Vraag 3: ZIJN DE NATRENA ZOETJES
KALORIEVRIJ?
Ja, de zoetjes van Natrena bevatten
geen kalorieën. De zoetjes zijn uiter
mate geschikt in koffie, thee en ande
re warme dranken.
Vraag 4: IS NATRENA VLOEIBAAR
KALORIEVRIJ?
Ja, Natrena vloeibaar bevat geen kalo
rieën. Natrena vloeibaar is uitermate
geschikt voor koken en bakken.
Vraag 5: IS NATRENA KRISTALPOE
DER KALORIEVRIJ?
Natrena Kristalpoeder is bijna kalorie-
vrij. Kristalpoeder is niet alleen 10
maal lichter dan suiker, het bevat ook
10 maal minder kalorieën. Kristalpoe
der is prima te gebruiken in koude
gerechten en over vers fruit.
Chef-kok Jan Lagrouw: „Graag geef
ik een aantal tips om uw plezier in
de keuken te vergroten
Begin met 500 gram gewassen en in
grove stukken gesneden aardbeien en
500 gram rijpe frambozen. Doe dit fruit
in een pan met dikke bodem en zet
hem op een laag vuur. Doe 20 ml.
Natrena vloeibaar bij de vruchten
(door goed te proeven weet u of u iets
meer dan wel iets minder nodig hebt)
en breng het mengsel al roerend aan
de kook. Voeg ook nog een snufje
zout toe. Als de vruchtenmassa kookt,
strooit u er 60 gram Allesbinder over
uit. Al roerend laat u alles nog even
doorkoken. Na afkoeling hebt u een
heerlijk zelfgemaakt broodbeleg waar
mee u 260 gram suiker ofwel 1040
kcal heeft bespaard, want Natrena
Als u stap voor stap de bereiding
van deze Franse appeltaart met ro
zijnen volgt, hoeft if dank zij de
weinige kalorieën niet op een stukje
meer of minder te kijken.
met de rozijnen. Strooi het paneermeel
op de taartbodem. Appels laten vocht
los. Dit wordt door het paneermeel
opgenomen. Leg de rozijnen/
appelstukjes op de bodem. Schil de
andere twee appels. Snijd ze doormid
den. Snijd er daarna halve maanplak-
jes van ongeveer een halve cm. dik
van. Leg die plakjes op de stukjes.
Roer de eierdooiers, de slagroom en
de Natrena vloeibaar goed door elkaar
en schenk dat over de appeltaart. Pak
de vorm geheel in aluminiumfolie en
zet hem 45 minuten in de oven op 180
graden Celsius. Daarna nog 10 minu
ten in een wat hetere oven zonder
folie".
TIPS:
Tot slot geeft Jan Lagrouw nog twee
tips: „De appel bakt mooi bruin als u
de schijfjes de laatste 10 minuten
even insmeert met een klontje boter.
Echte liefhebbers van appeltaart willen
alleen maar appeltaart met slagroom.
Ik zal u niet tegenhouden, ik vind dat
zelf ook heerlijk. Het scheelt wel veel
kalorieën als u de room zoet met
Natrena Kristalpoeder".
kookboek „Groenten" uit. Naast allerlei
heerlijke recepten is hierin een groen
ten-kalender opgenomen. Deze tabel
vermeldt ruim 60 groenten en de tijden
waarin deze volop te krijgen zijn. Niet
alleen omdat deze dan het voordeligst
zijn maar tevens vanwege de grotere
voedingswaarde en vollere smaak.
Pasta rijst
Voorin het Blue Band Kookboek „Vis"
wordt aan de hand van tekeningen
van verschillende vissoorten een han
dig overzicht gegeven van namen,
lengte, aanvoer in hoogseizoen en be
reidingswijze. Verder staat vermeld
door welke andere soort u de vis in
het recept kunt vervangen, omdat niet
alle vissoorten in bepaalde seizoenen
te krijgen zijn. Dat u met goedkopere
vissoorten bijzondere gerechten kunt
maken, blijkt uit de vele recepten zo
als Makreel met kruisbessensaus en
Spieringbrochettes.
Het is bekend dat Nederlanders bij
uitstek aardappel-eters zijn. Toch ko
ken wij steeds vaker pasta of rijst. In
het Kookboek „Pasta Rijst" staan de
heerlijkste recepten uit Italië, het Verre
Oosten en Oost-Europa. Eenvoudig te
bereiden gerechten, ter afwisseling
van de traditionele maaltijden.
Party-suggesties
Het zevende deel in de serie
Blue Band Kookboeken is „Gebak"
met allerlei lekkere recepten staan
voor koekjes, cakes, gebak, taarten en
bonbons uit eigen land en uit het
buitenland.
Veel kookboeken ruimen slechts een
bescheiden plaats in voor kleine kou
de en warme gerechten. Om die ge
rechten extra aandacht te geven, heeft
Blue Band een aantal recepten in een
speciaal kookboek bijeengebracht. Dit
is deel acht in de kookboeken-reeks
met als titel „Kleine Gerechten". Vee)
van deze koude en warme gerechten
kunt u serveren als voorgerecht,
lunchgerecht of buffet- en partyge
recht. Achter in het kookboek staan
onder het hoofdstuk „party-sugge
sties" allerlei tips voor het samenstel
len van menu's voor party's en buffet
ten.
vloeibaar bevat immers geen kalo
rieën!
U kunt deze zelfgemaakte jam onge
veer drie weken in de koelkast bewa
ren; maar u zult zien: hij is zo op!
TIP VAN JAN LAGROUW
Natuurlijk kunt u ook met ander fruit
dan aardbeien en frambozen zelf jam
maken. Houd dan de in het recept
genoemde hoeveelheid Natrena vloei
baar als basis aan. Proef goed of uw
jam zoeter dan wel minder zoet moet
worden. Dit is afhankelijk van de na
tuurlijke zoete smaak van het fruit.
Erica Slof, specialiste op het gebied van suikervervangers en werkzaam bij
het Zoetmiddelen Informatiecentrum: „U kunt mij, tijdens kantooruren, altijd
bellen. Of u schrijft een briefje met uw vragen over suikervervangers".
4 grote appels, 100 gram in witte wijn
geweekte rozijnen, 3 eierdooiers, 1/4
liter slagroom, 6 ml. Natrena vloeibaar
(is gelijk aan 78 gram suiker ofwel 312
kcal), bladerdeeg voor een platte
taartvorm van 26 cm en 5 eetlepels
paneermeel.
„Bak van bladerdeeg een blinde bo
dem. U weet wel: deeg uitrollen en in
de vorm leggen, randen wegsnijden,
met een vork gaatjes prikken in het
deeg, aluminiumfolie erop en daar
overheen een laag oude bonen. Onge
veer 30 minuten bakken in de oven op
200 graden, dan de folie met de bo
nen eruit. Vervolgens de bodem 15
minuten droogbakken op 150 graden
Celsius.
Snijd twee appels (zonder schil) in
heel kleine stukjes en vermeng die
Heeft u vragen over suikervervan
gers, dan kunt u bellen met het
Zoetmiddelen Informatiecentrum en
vragen naar mevrouw Erica Slof,
telefoon: 02979 - 85419, of u
schrijft haar een briefje: Postbus
110, 3640 AC Mijdrecht. U krijgt
persoonlijk antwoord.
FRUITSALADE MET KAAS
Borstel 100 gr. witte champignons
schoon en snijd ze in plakjes. Schil 1
zoetzure appel van ca. 200 gr. en snijd
deze in reepjes. Schep beide door
elkaar en sprenkel er 1 eetlepel ci
troensap over. Schil 1 rijpe mango van
ca. 350 gr., snijd het vruchtvlees langs
de pit af en snijd dit in blokjes. Snijd
100 gr. jonge kaas in blokjes en meng
dit samen met de mango door het
champignonmengsel. Roer 1 theelepel
tomatenketchup, 1 eetlepel slagroom,
2 druppels tabasco, 1 eetlepel sherry,
1 eetlepel citroensap, zout en peper
door 100 gr. mayonaise.
Meng deze saus door de salade. Was
1 kleine handsinaasappel, snijd deze
in dunne schijven en halveer ze. Be
kleed een schaal met slabladeren.
Schep er de salade op en garneer
deze met de schijfjes sinaasappel en
25 gr. gepelde walnoten.
FOREL MET
MIERIKSWORTEL ROOM
Verpak 2 gerookte forellen in alumi
niumfolie en leg ze ca. 5 minuten in
een voorverwarmde oven van 200 C.
Schil 25 gr. mierikswortel, was deze
en rasp het fijn. Besprenkel dit met 1
theelepel witte wijnazijn en strooi er 2
theelepels poedersuiker over. Klop 1/8
Itr. slagroom stijf. Meng er de mieriks
wortel samen met 1 kleine zoetzure
appel, geschild en in dunne reepjes
gesneden, door. Verwijder de eventue
le graten uit de forellen en leg de vis
op een schaal. Serveer de mierikswor-
telroom apart.
SPINAZIETAART (4-6 personen)
Maak 2 kg. spinazie schoon en kook
deze gaar. Laat de spinazie uitlekken
en hak ze fijn. Hak 1 middelgrote ui en
1 teentje knoflook fijn. Fruit dit samen
met 2 eetlepels fijngehakte peterselie
in een pan op een laag vuur in 40 gr.
Blue Band glazig. Meng er de gehakte
spinazie door. Klop 4 eieren los met 2
eetlepels room en 100 gr. geraspte
oude kaas. Roer dit, van het vuur af.
door het spinaziemengsel. Breng het
op smaak met zout en peper. Kneed
in een grote kom met een koele hand
300 gr. bloem, 2 eieren, 30 gr. ge
smolten Blue Band, een snufje zout en
zoveel lauw water tot een zacht, nog
uit te rollen deeg.
Rol hiervan op een met bloem besto
ven glad werkvlak 1 cirkel van 23 cm.
en 1 cirkel van 21 cm. Bekleed een
met Blue Band ingevette springvorm
(doorsnede 20 cm.) met de grote cir
kel. Schep er het spinaziemengsel in
en dek het af met de kleinere deegcir
kel. Duw het overtollige deel als een
rolletje tegen de rand aan. Prik enkelo
gaatjes in het deksel. Bak de taart
onderin een voorverwarmde oven van
200 C. in ca. 45 minuten goudbruin en
gaar.
CHOCOLADEKOEKJES
Hak 100 gr. pure chocolade in stukjes
en doe deze in een hittebestendige
kom. 2et de kom op een pan met
heet, maar niet kokend water (au bain
marie). Laat de chocolade smelten en
vervolgens afkoelen tot het dik vloei
baar is. Klop 1 ei los en meng dit met
100 gr. witte basterdsuiker en 150 gr.
Blue Band op kamertemperatuur door
de chocolade. Zfeef er 225 gr. bloem
boven en kneed alles snel tot een glad
en soepel deeg. Rol het deeg op een
met bloem bestoven glad werkvlak uit
tot een lap van 4 mm. dik. Steek er
koekjes uit. Leg deze op een met Blue
Band ingevette bakplaat. Bak de cho-
cofadekoekjes in het midden van een
voorverwarmde oven van 150 C. in ca.
15 minuten gaar. Laat de koekjes op
de plaat afkoelen tot lauw en steek ze
er voorzichtig af. Laat ze op een
rooster verder afkoelen. Hak intussen
100 gr. wite chocolade in sukjes en
smelt deze au bain marie. Bestrijk elke
koekje voor de helft met de witte
chocolade Laat het opstijven.
RUNDERROLLETJES MET KAAS
Vraag de slager of hij op de snijmachi
ne voor u 8 runderlapjes van 1/2 cm.
dik, bij voorkeur van de lende (elk van
60 gr.) wil snijden. Leg op de runder
lapjes 8 plakjes rauwe ham en daarop
naar keuze 8 lange blokjes belegen
kaas, verse meikaas of Mozzarelle
kaas. Leg op de blokjes kaas 8 blaad
jes salie. Sla de ham om de kaas
heen, zodat de kaas tijdens het bra
den er niet uit kan lopen. Rol de
runderlapjes vervolgens op en steek
ze vast met een cocktailprikker. Braad
de rolletjes in 100 gr. Blue Band in
een braadpan op een matig vuur.
Voeg 1/2 dl. droge witte wijn toe en
laat alles hierna nog ca. 30 minuten
op een laag vuur met het deksel op de
pan stoven.
CHIPOLATAPUDDJNG
Snijd 35 gr. bigarreaux en 50 gr.
oranjesnippers in stukjes. Week de
bigarreaux in 1/2 dl. marasquin. Laat
50 gr. rozijnen ca. 10 minuten wellen
in warm water. Dep ze droog. Hak 50
gr., witte amandelen fijn en rooster dit
in een hete oven tot het heel licht gaat
kleuren. Roer het door 2 dl. melk en
breng deze tegen de kook aan. Laat
dit van het vuur af ca. 10 minuten
staan. Week 6 blaadjes witte gelatine
in ruim koud water. Klop 4 eidooiers
met 75 gr. suiker tot een dikke witte
crème. Klop er de enigszins afgekoel
de melk door. Verwarm dit al roerend
au bain marie of op een laag vuur tot
het gaat binden. Laat het vooral niet
koken. Los er al roerend de goed
uitgeknepen gelatine in op. Laat de
crème onder af en toe roeren afkoelen
tot het lobbig wordt. Klop intussen 2
eiwitten heel stijf. Voeg tijdens het
kloppen geleidelijk 25 gr. poedersuiker
toe. Klop 1/4 liter slagroom bijna stijf.
Spatel, zodra de crème lobbig wordt,
het eiwit en de slagroom er door.
Spatel er ^de bigarreaux. de oranjes
nippers en de drooggedepte rozijnen
door. Giet de puddingmassa in een
met koud water omgespoelde pud
dingvorm van ca. 1.5 liter. Laat de
pudding op een koele plaats in ca.6
uur opstijven. Stort de chipolatapud-
ding op een schaal. Gameer naar
wens met toefjes slagroom en bigar
reaux.
Als u van lekker eten houdt, moet u dat zeker blijven doen. Lekker
eten is zowel uzelf verwennen als ontspanning. De gezelligheid
begint al in de keuken tijdens het uitproberen van nieuwe recepten
en tips. En dan, samen met familie of vrienden, rondom een mooi
gedekte tafel genieten van uw kookkunst. Mocht u last hebben van
overtollige pondjes, of bezorgen alle heerlijke gerechten u extra
bezoekjes aan de tandarts, stop dan niet met uzelf te verwennen. U
vervangt eenvoudig enkele ingrediënten door produkten, die minder
of geen kalorieën bevatten. Probeer, om te beginnen, eens alle
schepjes suiker te vervangen door suikervervangersU zult ver
baasd opkijken hoeveel kalorieën dit per gerecht scheelt zonder dat
de lekkere smaak wordt beïnvloed.
Lees op deze pagina wat suikervervangers zijn en hoe u ze het
beste kunt gebruiken. Probeer daarna de heerlijke recepten en
bruikbare tips van Jan Lagrouw, een bekende Nederlandse chef
kok. Wedden dat uw familie en vrienden wederom trots zijn op uw
kookkunst?!.
Suikervervangers zijn, het woord zegt
het al, middelen waarmee we suiker
kunnen vervangen. Deze produkten
worden ook wel zoetmiddelen ge
noemd. Het merk Natrena bijvoorbeeld
kent suikervervangers in drie vormen:
zoetjes, poeder en vloeibaar.
Het gebruik van zoetjes in koffie en
thee spreekt voor zich. Er bestaat een
kleine, handige meeneemverpakking,
die geen ruimte inneemt in uw jas of
tas.
Het gebruik van Kristalpoeder is even
eenvoudig. Kristalpoeder ziet er pre
cies zo uit als suiker en smaakt het
zelfde. Kristalpoeder is uitermate ge
schikt voor koude gerechten en over
vers fruit. Wanneer u in een recept de
suiker vervangt door Kristalpoeder be
rekent u dit als volgt: 1 gram Kristal
poeder is gelijk aan 10 gram suiker.
Om te zien hoeveel kalorieën u be
spaart is het leuk om te weten dat 10
gram suiker 40 kcal. bevat en 1 gram
Kristalpoeder slechts 4 kcal. Kristal
poeder is dus niet alleen 10 maal
lichter, het bevat ook nog eens 10
maal minder kcal.
Natrena vloeibaar is uitermate geschikt
voor koken en bakken. Bij Natrena
vloeibaar wordt een maatbekertje ge
leverd. Dit maatbekertje is voor u han
dig in het gebruik, omdat u hiermee
elke milliliter kunt afmeten. Let wel
Voeg nooit zomaar Natrena vloeibaar
aan gerechten toe Bij een te overda
dig gebruik wordt de smaak te zoet,
dat u als bitter kunt ervaren.
Bij het gebruik van vloeibaar gaat u
ervan uit dat 1 ml vloeibaar gelijk is
aan 13 gram suiker.
Een handige dosering is:
1 theelepel suiker 8 druppels vloei
baar; 1 eetlepel suiker 25 druppels
vloeibaar; 4 eetlepels suiker 1 thee
lepel vloeibaar ofwel 5 milliliter. Voor
het berekenen van de kcal wordt het u
gemakkelijk gemaakt, omdat vloeibaar
geen kalorieën bevat.
Vijf kilo suiker bevat maar liefst
20.000 kcal; Kristalpoeder bevat 10
maal minder kcal.